প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইউৰোপীয় পৰিষদৰ অধ্যক্ষ আৰু ইউৰোপীয় আয়োগৰ অধ্যক্ষৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
27 JAN 2026 2:36PM by PIB Guwahati
মান্যবৰ,
অধ্যক্ষ এণ্টনিঅ' কষ্টা আৰু অধ্যক্ষ উৰছুলা ভন ডাৰ লেইন,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
ভাৰতলৈ এই ঐতিহাসিক ভ্ৰমণৰ সময়ত মোৰ দুই ঘনিষ্ঠ বন্ধু অধ্যক্ষ কষ্টা আৰু অধ্যক্ষ ভন ডাৰ লেয়েনক স্বাগতম জনাই মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো।
অধ্যক্ষ কষ্টাক তেওঁৰ সৰল জীৱনশৈলী আৰু সমাজৰ প্ৰতি গভীৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবে ব্যাপকভাৱে প্ৰশংসা কৰা হয়, যাৰ বাবে তেওঁক মৰমতে "লিছবনৰ গান্ধী" উপাধি প্ৰদান কৰা হয়। অধ্যক্ষ উৰছুলা ভন ডাৰ লেয়েন কেৱল জাৰ্মানীৰ প্ৰথম মহিলা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ ইউৰোপীয় আয়োগৰ প্ৰথম মহিলা অধ্যক্ষ হিচাপেও সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰেৰণাৰ উৎস।
কালি ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত আছিল, কিয়নো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইউৰোপীয় সংঘৰ নেতাসকলে ভাৰতৰ গণৰাজ্য দিৱসত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। আজি আন এক ঐতিহাসিক ক্ষণত বিশ্বৰ দুই সৰ্ববৃহৎ গণতান্ত্ৰিক ৰাষ্ট্ৰই তেওঁলোকৰ সম্পৰ্কত এক নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
সাম্প্ৰতিক বছৰসমূহত ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজৰ সম্পৰ্কে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সুদৃঢ় সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা আমাৰ অংশীদাৰিত্বই নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে। আজি আমাৰ মাজত ১৮০ বিলিয়ন ইউৰো মূল্যৰ বাণিজ্য সম্ভৱ হৈছে। ৮০০,০০০তকৈও অধিক ভাৰতীয়ই ইউৰোপীয় সংঘৰ দেশসমূহত বাস কৰি আছে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে তেওঁলোকৰ অৱদান আগবঢ়াই আছে।
আমি কৌশলগত প্ৰযুক্তিৰ পৰা স্বচ্ছ শক্তি, ডিজিটেল প্ৰশাসনৰ পৰা উন্নয়নমূলক অংশীদাৰীত্বলৈকে সকলো ক্ষেত্ৰতে সহযোগিতাৰ নতুন মাত্ৰা স্থাপন কৰিছো। এই সাফল্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আজিৰ সন্মিলনত আমি সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকক উপকৃত কৰিব পৰা কেইবাটাও সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ইয়াৰ ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি সম্পন্ন কৰিছে। এয়া এক আনন্দৰ কথা যে মাহৰ ২৭ তাৰিখে ভাৰতে ইউৰোপীয় সংঘৰ ২৭খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে এই মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। এই ঐতিহাসিক চুক্তিয়ে আমাৰ কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক ইউৰোপীয় বজাৰত সহজে প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, নিৰ্মাণ খণ্ডত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু আমাৰ সেৱা খণ্ডসমূহৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
তদুপৰি, এই এফটিএয়ে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব, নতুন উদ্ভাৱনী অংশীদাৰীত্বৰ বিকাশ ঘটাব আৰু বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলা শক্তিশালী কৰিব। আন কথাত ক'বলৈ গ'লে এয়া কেৱল এক বাণিজ্যিক চুক্তি নহয়, ই হৈছে সমৃদ্ধিৰ বাবে এক নতুন খচৰা।
বন্ধুসকল,
এই উচ্চাভিলাষী এফটিএৰ সমান্তৰালভাৱে, আমি গতিশীলতাৰ বাবে এক নতুন কাঠামোও সৃষ্টি কৰিছো। ইয়ে ইউৰোপীয় সংঘত ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শ্ৰমিক আৰু পেছাদাৰীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব। আমাৰ মাজত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু ব্যাপক সহযোগিতা আছে। আজি আমি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্কক আৰু অধিক সুদৃঢ় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা আৰু সুৰক্ষা হৈছে যিকোনো শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি। আজি আমি ইয়াক সুৰক্ষা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আনুষ্ঠানিক কৰি তুলিছো। ইয়াৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমি আৰু অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব পাৰিম।
ইয়ে নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি আমাৰ সহযোগিতামূলক প্ৰতিশ্ৰুতিও শক্তিশালী কৰিব। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আমাৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি পাব আৰু আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহে সহ-উন্নয়ন আৰু সহ-উত্পাদনত একেলগে কাম কৰাৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই সাফল্যৰ আধাৰত আমি আগন্তুক পাঁচ বছৰৰ বাবে আৰু অধিক উচ্চাভিলাষী আৰু সামগ্ৰিক কৌশলগত এজেণ্ডা মুকলি কৰিছো। এক জটিল বৈশ্বিক পৰিৱেশত, এই এজেণ্ডাই এক স্পষ্ট দিশ প্ৰদান কৰিব, আমাৰ সমৃদ্ধি বৃদ্ধি কৰিব, উদ্ভাৱন ত্বৰান্বিত কৰিব, সুৰক্ষা সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত সহযোগিতাই বিশ্ব কল্যাণৰ অৰ্থে এক অংশীদাৰিত্ব গঠন কৰে। আমি ইণ্ডো-পেচিফিকৰ পৰা কেৰিবিয়ানলৈ ত্ৰিপাক্ষিক প্ৰকল্প সম্প্ৰসাৰিত কৰিম, যাৰ জৰিয়তে বহনক্ষম কৃষি, স্বচ্ছ শক্তি আৰু মহিলাৰ সবলীকৰণৰ বাবে স্পৰ্শকাতৰ সহায় আগবঢ়াব। আমি একেলগে আইএমইচি কৰিড'ৰক বিশ্ব বাণিজ্য আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি, বিশ্ব শৃংখলা গভীৰ অশান্তিৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে। এনে পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত অংশীদাৰিত্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ স্থায়িত্বক শক্তিশালী কৰিব। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত, ইউক্ৰেইন, পশ্চিম এছিয়া আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ দৰে কেইবাটাও বিশ্বজনীন বিষয়ত আজি আমি বিস্তৃত আলোচনাত মিলিত হৈছো। বহুপাক্ষিকতাবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নীতি-নিয়মসমূহক সন্মান জনোৱাটো এক প্ৰাথমিকতা হিচাপে সকলোৱে গ্ৰহণ কৰে। আমি একমত যে আমাৰ সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশ্বজনীন প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ অপৰিহাৰ্য।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত, এনে কিছুমান মুহূৰ্ত আছে যেতিয়া ইতিহাস নিজেই ঘোষণা কৰে যে এইখিনিতে দিশ সলনি হৈছে, এইখিনিতে এটা নতুন যুগৰ আৰম্ভণি হৈছে। ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় সংঘৰ মাজত আজিৰ ঐতিহাসিক সন্মিলন এনে এক মুহূৰ্তক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
মই পুনৰবাৰ অধ্যক্ষ কষ্টা আৰু অধ্যক্ষ ভন ডাৰ লেয়েনক এই অসাধাৰণ ভ্ৰমণৰ বাবে ভাৰতৰ সৈতে তেওঁলোকৰ বন্ধুত্বৰ বাবে আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জনাইছো।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during the Joint Press Statement with President of the European Council and President of the European Commission
27 JAN 2026 2:36PM by PIB Delhi
Your Excellencies,
President Antonio Costa and President Ursula von der Leyen,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome my two close friends, President Costa and President von der Leyen, on this historic visit to India.
President Costa is widely admired for his simple way of life and deep commitment to society, earning him the affectionate title of the "Gandhi of Lisbon.” President Ursula von der Leyen is a source of inspiration worldwide - not only as Germany’s first woman Defence Minister, but also as the first woman President of the European Commission.
Yesterday marked a historic moment, as for the first time, leaders of the European Union participated in India’s Republic Day celebrations as Chief Guests. Today presents yet another historic occasion, as two of the world’s largest democratic powers come together to add a defining chapter to their relationship.
Friends,
In recent years, relations between India and the European Union have witnessed remarkable progress. Our partnership, based on shared democratic values, economic synergy, and strong people-to-people ties, is reaching new heights. Today, we have trade worth 180 billion euros. More than 800,000 Indians are living and actively contributing to the countries of the European Union.
We have established new dimensions of cooperation in every sector, from strategic technologies to clean energy, from digital governance to development partnerships. Building on these achievements, at today's summit, we have taken several decisions that will benefit all sections of society.
Friends,
Today, India has concluded the largest Free Trade Agreement in its history. It is a happy coincidence that on the 27th day of the month, India is entering into this FTA with the 27 Member States of the European Union. This historic agreement will facilitate easier access for our farmers and small enterprises to European markets, create new opportunities in manufacturing, and further strengthen cooperation across our services sectors.
Moreover, this FTA will boost investment between India and the European Union, foster new innovation partnerships, and strengthen supply chains at the global level. In other words, this is not merely a trade agreement; it is a new blueprint for shared prosperity.
Friends,
Alongside this ambitious FTA, we are also creating a new framework for mobility. This will open up new opportunities in the European Union for Indian students, workers, and professionals. We have a long-standing and extensive cooperation in science and technology. Today, we have decided to further strengthen these important linkages.
Friends,
Defence and security are a foundation for any strong partnership. Today, we are making this official through a Security and Defence Partnership. This will help us work more closely on counter-terrorism, maritime security, and cybersecurity.
This will also strengthen our shared commitment to a rules-based international order. Our cooperation in the Indo-Pacific region will grow, and our defence companies will gain new opportunities to work together on co-development and co-production.
Friends,
Based on today's achievements, we are launching an even more ambitious and holistic strategic agenda for the next five years. In a complex global environment, this agenda will provide clear direction, advance our shared prosperity, accelerate innovation, strengthen security cooperation, and deepen people-to-people ties.
Friends,
Cooperation between India and the European Union constitutes a "Partnership for the Global Good.” We will expand trilateral projects from the Indo-Pacific to the Caribbean, thereby providing tangible support for sustainable agriculture, clean energy, and women’s empowerment. Together, we will work to establish the IMEC Corridor as a key pillar of global trade and sustainable development.
Friends,
Today, the global order is undergoing profound turbulence. In this context, the partnership between India and the European Union will strengthen stability within the international system. Against this backdrop, we held detailed discussions today on several global issues, including Ukraine, West Asia, and the Indo-Pacific. Respect for multilateralism and international norms remains a shared priority. We are united in our view that reform of global institutions is essential to address the challenges of our time.
Friends,
In the course of relations among nations, there are moments when history itself declares that this is where the direction changed, that this is where a new era began. Today’s historic Summit between India and the European Union represents such a moment.
I once again extend my heartfelt appreciation to President Costa and President von der Leyen for this extraordinary journey, for your friendship toward India, and for your commitment to our shared future.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.