ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
স্কিল লৈহন্নবা থবক ইন্সপাইরিং ইন্নোবেতরদা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিং মিনিষ্ট্রি অমসুং ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী ওফিসনা নেতফ্লিক্সকা পুন্না থবক তৌমিন্নখ্রে
অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা, স্কিল লৈহন্নবা থবক্কী শরুক অমা ওইনা ভারতকী ইন্নোবেসনগী থবক উৎপা অতেনবা ফিল্ম ৮ পুথোক্লে
13 JAN 2026 5:49PM by PIB Imphal
নেতফ্লিক্স ফন্দ ফোর ক্রিয়েতিপ ইকুইতিগা লোয়ননা স্কিল লৈহন্নবা পায়খৎপা থবক -নয়ে ভারত কি নয়ি পেহচান মপুং ফাবগী থৌরম অমা ঙসি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিং মিনিষ্ট্রি অমসুং ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী ওফিসনা পাংথোকখ্রে। গ্রাফিতি ষ্টদিওসগা লোয়ননা পায়খৎপা থবক অসিনা ৱারি লিবা অমসুং খুৎ-শা হৈবগী লৌশিংগা লোয়ননা খুন্নাইগী অনৌবা থবক পায়খৎনবা ভারতকী ইন্নোবেতরশিং পুল্লে।
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী ওফিসনা মশক খঙলবা ভারতকী ষ্টার্দ-অপ ৮ গী থবকশিং উৎখি। নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাইন, চিতকারা য়ুনিভর্সিতি, সত্যজিৎ রাই ইন্সতিতুৎ ওফ ফিল্ম এন্দ তেলিবিজন অমসুং অতোপ্পা কয়া য়ানা ভারত শীনবা থুংবগী য়ুনিভর্সিতি ৮ গী মহৈরোয়শিংনা পুথোকপা অতেনবা ফিল্ম ৬ গী খুৎথাংদা ষ্টার্দ-অপশিং অসি মশক তাকখি। নেসনেল ফিল্ম দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসনগা লোয়ননা নেতফ্লিক্সকী ভোইসবোক্স কৌবা থবক অমনা ফিল্মশিংগী ভোইসওভরশিং লৌশিনখি।
নেতফ্লিক্স ফন্দ ফোর ক্রিয়েতিপ ইকুইতিগী মখাদা পায়খৎপা থৌরম অসিদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী অপুনবা মহৈরোয় ২৬ দা অনৌবা থবক পায়খৎনবা খুদোংচাবা পীখি। শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা চাদা ৫০ নুপীশিংনি, মহৈরোয় কয়া তয়র-২ সিতিশিংদগী লাকপনি। নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাইন, অহমেদবাদ অমসুং গ্রাফিতি ষ্টদিওসগী ওজাশিংনা মহৈরোয়শিং তাকপী-তম্বীখি।
সঙ্কার মহাদেবন একাদেমীগী মহৈরোয়শিংনা থবক অসিগী ওরিজিনেল এন্থেম শকখি অমসুং নাৎকী থৌরম অমা পাংথোকখি।
থৌরম অদুদা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিং অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স, ভারত সরকারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল. মুরুগান্না হায়খি মদুদি ভারতকী ইনাকখুল্লবা ৱারি লিবগী চৎনবীদা য়ুম্ফম ওইদুনা, সরকারগী থবকশিংনা শৌগৎতুনা ভারতকী ক্রিয়েতরশিংনা ভারতকী ৱারিশিং মালেমদা খঙহন্নবা খুদোংচাবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান্না লমজিংদুনা, কন্তেন্ত, কলচর অমসুং ক্রিয়েতিবিনা ভারতকী ইকোনোমিগী মরুওইবা য়ুম্বীশিং ওইদুনা ভারত্ত পুথোকপা অমসুং মালেমগীদমক পুথোকপ মতম চপ চারবনি।
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, প্রোফেসার অজয় কুমার সোদনা হায়খি, খুন্নাইগা মরী লৈনবা অনৌবা থবকশিং উৎনবা ইন্নোবেতরশিংগী পুক্নিং থৌগৎলে। অনৌবা থবক অমগী খুৎথাংদা ষ্টার্দ-অপশিং অমসুং মহৈরোয়শিং পুন্দুনা অমসুং নেতফ্লিক্স ফন্দ ফোর ক্রিয়েতিপ ইকুইতিগী খুৎথাংদা ভারতকী ইন্নোবেসনগী থবক অসি তেলেন্ত চাউখৎনবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌশিলগা শম্নহল্লে।
ভারত সরকারগী ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাষ্টিং মিনিষ্ট্রিগী সেক্রেতরি, শ্রী সঞ্জয় জাজুনা হায়খি, কান্নবা পাম্বৈশিংগী খুৎথাংদা খুন্নাইগী অনৌবা পাংথোকপা মীওইশিংনা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্দুনা শিংথানিঙাই ওইরবা অনৌবা থবকশিং ভারতনা উবা ফংলে। লৈবাক শীনবা থুংবগী নহা ওইরিবা মীওইশিংগী থাজবা অমসুং শীনফমদা হৈথোই-শিংথোইবগী মমি তাবা থবকশিং উবা ফংলে। হৌজিক অসি ৱারি লিবা অমসুং ক্রিয়েতরশিংগী মতম অমনি অমসুং এ.আইনা লমজিংবা ৱারি লিবগী থবকশিং ঐখোয়না উবা ফংলে। তুংগী মীরোলগীদমক অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা য়াম্না মরুওই।
মহিমা কাউল, দিরেক্তর, গ্লোবেল এফেয়ার্স, নেতফ্লিক্স ইন্দিয়ানা হায়খি মদুদি নেতফ্লিক্সনা ভারতকী নহারোলশিংগী স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং অফবা ক্রিয়েতিপ ইকোসিষ্টেম অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে। খুন্নাইগী অশেংবা গুনশিং ফোঙদোকপা ইন্নোবেসনগী থবকশিং ইন্নোবেতরশিংদা মমি তারে।
মন্থান-অনৌবা ৱারিশিং
অৱাংবা থাক্কী অনৌবা থবকশিং মশক খঙদোক্নবা, মশক তাক্নবা অমসুং শম্ননবা মন্থন্না লেবাক অসিগী দিজিতেলগী য়াংলেন শরু অমা ওইনা থবক তৌরি। মন্থন প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা খুন্নাইগী অনৌবা ষ্টার্দ-অপ ৮ মশক খঙলে অমসুং মতেং পাংলে। থবক অসিগী মখাদা উৎখিবা ফিল্ম ৮ অদু মখাদা পীরি:
1. নিওমোসন
হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবা মীওইশিং মনিংতম্না চৎনবা অমসুং শিংনবগী লম্বী ফংনবা হুইলচিয়ারশিং অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ কয়া ইন্নোবেতরশিংনা পুথোকপা অদু উৎলি।
2. ব্লাইন্দ ভিজন ফাউন্দেসন
মীৎ উদ্রবা মীওইশিং পানবা, লম্বীদা চৎনবা, মাইথোঙ মশক খঙনবা অমসুং মনিংতম্না হিংনবা এ.আইগী স্মার্দ গ্লাসশিং শীজিন্নবা উৎলি।
3. হেল্থকিয়ার গ্লোবেসন ইন্তরপ্রাইজেস (ইন্নাওমেসন)
লিরিনগেক্তোমি মতুংদা খৌনাওগী কেন্সরদগী হিংহৌরবশিংনা অমুক হন্না ৱা ঙাংনবা, ইকায়খুম্নবা ফংনবা অমসুং হিংনবগী লম্বী ফংনবা মমল হোংবা ভোইস প্রোথেসিস অমগী ৱারি লিরি।
4. ইন্নোগল
সমুদ্রগী অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহন্নবা, এক্বাকলচরগী পোৎথোক হেনগৎনবা অমসুং ভারতকী ব্লু ইকোনোমিগী দিজাষ্টার য়েংশিন্নবা এ.আই অমসুং ঈশিং মনুংগী তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা উৎলি।
5. কলতিবেদ
লৌমীশিং ঈশিং তুংশিনবা, পোৎথোক হেনগৎহন্নবা অমসুং অফবা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা এ.আইনা লমজিংবা ঈশিং ফংহনবগী থবক উৎলি।
6. ৱিভোইস লেবস
খন্দোকপা, রিসাইকল তৌবা, লু-নানবগী থবক অমসুং সর্কুলার ইকোনোমিগী থবকশিংগী খুৎথাংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা সহরশিংগী অমোৎপশিং লোইশিনবগী থবক উৎলি।
7. গ্রিনজিন ইনভাইরোনমেন্তেল তেক্নোলোজিস
CO অসি কান্নরবা পোৎলমশিং ওন্থোক্তুনা উদ্যোগশিংনা মৈখু থাদোকপা হন্থহন্নবা মাইক্রোঅলগিদা য়ুম্ফম ওইবা কার্বোন ফাজিন্নবা অনৌবা থবকশিং উৎলি।
8. এল.সি.বি ফর্তিলাইজরস
লৌউ-শিংউ অমসুং উদ্যোগকী অমোৎপশিং বাইও-ননো ফর্তিলাইজরশিং ওন্থোক্তুনা লৈবাক লৈহাও ফগৎহনবা, লৌমশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং উৎলি।
ফিল্ম ৮ অদু নেতফ্লিক্সকী য়ুতুব চেন্নেলদা উবা ফংগনি।
নেতফ্লিক্স ফন্দ ফোর ক্রিয়েতিপ ইকুইতিগী মরমদা
নেতফ্লিক্স ফন্দ ফোর ক্রিয়েতিপ ইকুইতি অসি কুহ্মৈগা লোয়ননা মীয়াম্না মশক খঙবীদ্রবা কাংলুপশিংগী অনৌবা লম্বী অমা শেম্নবা মতেং পাংনবা কৎথোক্লবা থবক অমনি। মালেমগী ওইনা নৌনা থোক্লকপা নহারোলশিং মশক খঙদোক্নবা, ত্রেনিং পীনবা অমসুং থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীনবা ফন্দ অসিনা নেতফ্লিক্সকী থৌরমশিং শৌগৎলি, তেলিবিসন অমসুং ফিল্মগী উদ্যোগশিংগা শম্ননবা থবক পায়খৎলি।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information & Broadcasting and Office of the Principal Scientific Adviser, GOI Collaborate with Netflix on Skilling Initiative ‘Inspiring Innovators’
Aligned with the vision of Atmanirbhar Bharat, eight short films created as part of a skilling initiative spotlight India’s emerging innovation ecosystem
13 JAN 2026 5:49PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting and Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India (PSA) today marked the culmination of Inspiring Innovators – Naye Bharat Ki Nayi Pehchaaan, a skilling initiative developed in collaboration with the Netflix Fund for Creative Equity. Implemented in partnership with Graphiti Studios, the initiative brings together India’s innovation and creative ecosystems to promote socially relevant innovation through storytelling and hands-on skilling.
The initiative showcases the contributions of eight Indian start-ups identified by the Office of the PSA for their work in driving social-impact innovation. These start-ups are featured through eight short animated films created by students from eight universities across India, including the National Institute of Design, Chitkara University, Satyajit Ray Institute of Film and Television and several others. The voiceovers for the films were recorded by participants from the Voicebox, a skilling initiative by Netflix in collaboration with the National Film Development Corporation (NFDC).
Designed as a storytelling-and-skilling-led programme under the Netflix Fund for Creative Equity, the initiative provided hands-on creative experience to a cohort of 26 students from diverse parts of India. 50% of the participants were women, with several students coming from Tier-2 cities. The students were mentored by experts from the National Institute of Design (NID), Ahmedabad, and Graphiti Studios, gaining practical, real-world exposure to industry processes.
The initiative’s original anthem was performed by students from the Shankar Mahadevan Academy, adding a cultural and creative dimension to the programme.
During event Dr. L. Murugan, Hon’ble Minister of State, Ministry of Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, Government of India said, “Rooted in India’s rich tradition of storytelling, our creators today have the opportunity to take Indian stories to global audiences, supported by the Government’s efforts to strengthen intellectual property frameworks and enable a future-ready creative ecosystem. Guided by the vision of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, this is the right time to create in India and create for the world, with content, creativity and culture emerging as key pillars of the Bharat economy. As storytelling enters a new era shaped by creators and emerging technologies, initiatives like Inspiring Innovators highlight how creativity can be applied in service of society.
Prof. Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser to the Government of India, said,
“Inspiring Innovators was designed to highlight innovation with social relevance while also strengthening skills and knowledge pathways. By bringing together start-ups and students through a creative process, and with skilling support enabled through the Netflix Fund for Creative Equity and industry mentorship, the programme reflects a holistic approach to building India’s innovation ecosystem connecting policy intent with talent development and real-world application.”
Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Government of India, said, “India is witnessing remarkable innovation, often driven by social innovators solving everyday challenges through impactful, purpose-led solutions. As Netflix marks a decade in India, Inspiring Innovators stands out as a powerful example of how storytelling can evolve beyond content creation into a meaningful skilling and empowerment platform, reflecting the confidence and professionalism of young talent across the country. This is truly the age of creators and storytelling, and as we enter an era shaped by AI-led narratives, it is vital to embrace newer technologies that will enable growth and progress for the next generation. It is encouraging to see India’s relevant, purpose-driven stories being taken to audiences far and wide.”
Mahima Kaul, Director, Global Affairs, Netflix India, commented, “At Netflix, we are committed to the skilling and upskilling of India’s young and vibrant creative ecosystem. Inspiring Innovators reflects a shared commitment to recognising innovation that delivers real social value.
Manthan-Enabled Innovation Stories
Manthan serves as a national digital backbone that identifies, curates and connects high-impact innovations with opportunities for scale. Through the Manthan platform, eight social innovation start-ups were discovered and supported. The eight films showcased under this initiative are as follows:
1. NeoMotion
Follows innovators creating customized wheelchairs and mobility solutions enabling persons with disabilities to move independently and earn dignified livelihoods.
2. Blind Vision Foundation
Showcases AI-powered smart glasses empowering visually impaired individuals to read, navigate, recognize faces, and live independently with confidence.
3. Healthcare Global Enterprises (Innaumation)
Tells the story of an affordable voice prosthesis restoring speech, dignity, and livelihoods for throat cancer survivors after laryngectomy.
4. Innogle
Highlights AI and underwater technologies improving marine safety, aquaculture productivity, ocean security, and disaster monitoring for India’s blue economy.
5. CultYvate
Depicts autonomous, AI-driven irrigation systems helping farmers save water, increase yields, and adopt climate-resilient, precision agriculture practices.
6. WeVOIS Labs
Chronicles tech-enabled waste management transforming cities through segregation, recycling, dignified sanitation work, and circular economy solutions.
7. Greengine Environmental Technologies
Explores microalgae-based carbon capture innovations reducing industrial emissions while converting CO₂ into valuable bio-resources sustainably.
8. LCB Fertilizers
Portrays conversion of agricultural and industrial waste into bio-nano fertilizers improving soil health, farmer incomes, and sustainable farming.
The eight films are available for viewing on Netflix India’s YouTube channel.
About Netflix Fund for Creative Equity
The Netflix Fund for Creative Equity is a dedicated effort to help build new pathways for underrepresented communities within entertainment. In addition to championing external organisations committed to creating greater access within the television and film industries, the Fund also supports bespoke Netflix programmes designed to identify, train, and provide potential job opportunities for emerging talent globally.