କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତୀୟ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଇକ୍ୟୁଟି ସହାୟତାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
21 JAN 2026 12:17PM by PIB Bhubaneswar
• ସିଡବି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଦରରେ ଅତିରିକ୍ତ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଡ଼ କରିବା ଫଳରେ ଏମଏସଏମଇକୁ ଋଣ ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
• ପ୍ରାୟ 25.74 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଏମଏସଏମଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ବୈଠକରେ ଭାରତୀୟ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ସିଡବି)କୁ ଅତିରିକ୍ତ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିତ୍ତୀୟ ସେବା ବିଭାଗ (ଡିଏଫଏସ) ତିନୋଟି କିସ୍ତିରେ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ପୁଞ୍ଜି ସିଡବିରେ ବିନିଯୋଗ କରିବ। 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଲାଗି 568.65 ଟଙ୍କାର ବୁକ୍‌ ଭେଲ୍ୟୁ ଆଧାରରେ 3 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। 2026-27 ଏବଂ 2027-28 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଲାଗି ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର 31 ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ରହିଥିବା ବୁକ୍‌ ଭେଲ୍ୟୁ ଆଧାରରେ 1,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ।
ପ୍ରଭାବ:
5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇକ୍ୟୁଟି ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ପରେ 2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଉଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ସଂଖ୍ୟା 76.26 ଲକ୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 2028 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 1 କୋଟି 2 ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପାଖାପାଖି 25.74 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଏମଏସଏମଇ ହିତାଧିକାରୀ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ। ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ ମୁତାବକ, 6.90 କୋଟି ଏମଏସଏମଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା 30.16 କୋଟି ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଅର୍ଥାତ୍‌ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏମଏସଏମଇ ହାରାହାରୀ 4.37 ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଉଛି । ଏହି ହାରକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଲେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2027-28 ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 25.74 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଏମଏସଏମଇ ଆନୁମାନିକ 1.12 କୋଟି ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ଋଣ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସେହି ପୋର୍ଟଫୋଲିଓରେ ଆଶା କରାଯାଇଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ସିଡବିର ବାଲାନ୍ସ ସିଟରେ ବିପଦ-ଭାରଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିରୁ ବିପଦ-ଭାରଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ଅନୁପାତ (ସିଆରଏଆର)ର ସମାନ ସ୍ତରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ। ଏହା ସହିତ, ଋଣ ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସିଡବି ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପେ ସକ୍ଷମ, ସମାନ୍ତରାଳ-ମୁକ୍ତ ଋଣ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ ଋଣ ମଧ୍ୟ ବିପଦ-ଭାରଯୁକ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଫଳରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସିଆରଏଆର ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସ୍ତର ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉପରେ ସୁସ୍ଥ ସିଆରଏଆରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା କ୍ରେଡିଟ୍‌ ରେଟିଂର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଅତିରିକ୍ତ ଇକ୍ୱିଟି ପୁଞ୍ଜିର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସୁସ୍ଥ ସିଆରଏଆର ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସିଡବିକୁ ଲାଭ ମିଳିବ। ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସିଡବିକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ସୁଧ ହାରରେ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟରେ ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣ ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମିକ ଇକ୍ୱିଟି ପୁଞ୍ଜିର ବିନିଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସିଡବି ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ଚାପ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସିଆରଏଆରକୁ 10.50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ପିଲାର୍‌-1 ଏବଂ ପିଲାର୍‌-2 ଅଧୀନରେ 14.50 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହାରରେ ବଜାୟ ରଖିପାରିବ।

Cabinet
Cabinet approves equity support to Small Industries Development Bank of India
Flow of credit to MSMEs will increase as SIDBI will be able to generate additional resources at competitive rates
Approximately 25.74 lakh new MSME beneficiaries will be added
21 JAN 2026 12:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the equity support of Rs.5,000 crore to Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
The equity capital of Rs.5000 crore shall be infused into SIDBI by the Department of Financial Services (DFS) in three tranches of Rs.3,000 crore in Financial year 2025-26 at the book value of Rs.568.65/- as on 31.03.2025 and Rs.1,000 crore each in Financial Year 2026-27 and Financial year 2027-28 at the book value as on 31st March of the respective previous financial year.
Impact:
Post equity capital infusion of Rs.5000 crore, number of MSMEs to be provided financial assistance is expected to increase from 76.26 lakh at the end of Financial Year 2025 to 102 lakhs (approximately 25.74 lakh new MSME beneficiaries will be added) by the end of Financial Year 2028. As per latest data (as on 30.09.2025) available from official website of M/o MSME, 30.16 crore employment is generated by 6.90 crore MSMEs (i.e. employment generation of 4.37 persons per MSME). Considering this average, employment generation is estimated to be 1.12 crore with the expected addition of 25.74 lakh new MSME beneficiaries by the end of Financial Year 2027-28.
Background:
With a focus on directed credit and anticipated growth in that portfolio over the next five years, the risk-weighted assets on SIDBI’s balance sheet are expected to rise significantly. This increase will necessitate higher capital to sustain the same level of Capital to Risk-weighted Assets Ratio (CRAR). The digital and digitally-enabled collateral-free credit products being developed by SIDBI, aimed at boosting credit flow, along with the venture debt being offered to start-ups, will further escalate the risk-weighted assets, requiring even more capital to meet healthy CRAR.
A healthy CRAR, well above the mandated level, is a key to protect credit rating. SIDBI will benefit from an infusion of additional share capital by maintaining a healthy CRAR. This infusion of additional capital would enable SIDBI to generate resources at fair interest rates, thereby increasing the flow of credit to Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs) at competitive cost. The proposed equity infusion in staggered or phased manner will enable SIDBI to maintain CRAR above 10.50% under high stress scenario and above 14.50% under Pillar 1 and Pillar 2 over next three years.