ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ: ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଜରିଆରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପରିଚୟ
20 JAN 2026 4:43PM by PIB Bhubaneswar
• ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ OSOP; ୧.୩୨ ଲକ୍ଷ କାରିଗର ସଶକ୍ତ, ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପର ସଶକ୍ତିକରଣ
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର 'ୱାନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ୍ "(ଓଏସ୍ଓପି) ଯୋଜନା ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହା ସାରା ଦେଶରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିବିଧତାର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଜାତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକୀକୃତ କରି, ଓଏସ୍ଓପି କେବଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସମାବେଶୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ।
୨୦୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୧୯ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା, ୨୦୦୨ଟି ଷ୍ଟେସନରେ ଓଏସ୍ଓପି ବିକ୍ରୟକେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୋଟ ୨୩୨୬ଟି ବିକ୍ରୟକେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। ଏହି ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକ ହଜାର ହଜାର ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର, ବୁଣାକାର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବିକାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ୨୦୨୨ରେ ଓଏସ୍ଓପିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୧.୩୨ଲକ୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଇଛି।
ସଂଖ୍ୟା ବାଦ୍, ଓଏସ୍ଓପି ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ଏକଦା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ହରାଇଥିଲା। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ହସ୍ତନିର୍ମିତ ମାଟିପାତ୍ର ଏବଂ ବାଉଁଶ କାମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ମସଲା, ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମିଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରୀକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆଣିଥାଏ ।
ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛି। ୱାନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ "ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍" ର ଏକ ପ୍ରକୃତ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ସହିତ ଗୋଷ୍ଠିଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ।

Ministry of Railways
One Station One Product: Celebrating Regional Identity Through Indian Railways
OSOP Expands to Over 2,000 Railway Stations, Empowering 1.32 Lakh Artisans and Reviving India’s Traditional Crafts Through Direct Market Access to Millions of Passengers
20 JAN 2026 4:43PM by PIB Delhi
Indian Railways’ One Station One Product (OSOP) scheme has emerged as a powerful platform for promoting local craftsmanship. It is promoting grassroot entrepreneurship across the country. The initiative seeks to transform railway stations into vibrant showcases of India’s rich regional diversity.
Tenkasi Jn. Railway Station, Tamil Nadu
By integrating local heritage with the national railway network, OSOP not only enhances passenger experience but also supports inclusive economic growth.
As of 19 January 2026, OSOP outlets have been established at 2,002 stations, with a total of 2,326 outlets operational. These outlets have become a source of livelihood for thousands of local artisans, weavers, and small producers who now have a direct connection with millions of passengers every day. Moreover, since the launch of OSOP in 2022, the initiative has created direct economic opportunities for more than 1.32 lakh beneficiaries across India.
Beyond numbers, OSOP is helping revive traditional crafts and regional specialties that were once losing prominence. From handmade pottery and bamboo work in the Northeast to spices, handlooms, and local sweets in other regions, the products bring the essence of each area to travelers.
By integrating commerce with culture, Indian Railways has transformed stations into hubs of local enterprise. The One Station One Product initiative stands as a true example of “Vocal for Local”, empowering communities while enriching the travel experience for passengers across the nation.