ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମାଲଦାଠାରେ ୩,୨୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
17 JAN 2026 3:23PM by PIB Bhubaneshwar
• ଆଜି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଭାରତରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ, ଯାହାକି ମା କାଳୀଙ୍କ ଭୂମି ସହ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଭୂମିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି; ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲୁ କରାଯିବ, ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ ଲାଗି ମୁଁ ବଙ୍ଗ, ଆସାମ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ବଙ୍ଗଳାକୁ ଆଉ ଚାରୋଟି ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିଛି; ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି-ନାଗରକୋଇଲ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି-ତିରୁଚିରାପାଲି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ଆଲିପୁରଦୁଆର-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ଆଲିପୁରଦୁଆର-ମୁମ୍ବାଇ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍; ଏହା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମାଲଦାଠାରେ ପ୍ରାୟ ୩,୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ମାଲଦାରୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଗତିଶୀଳ ହେବା ସହ ଏହା ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ନୂତନ ରେଳ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ-ବାଣିଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନୂତନ ରେଳ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାରଖାନା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ ଦୂରଗାମୀ ଯାତ୍ରାକୁ ଆରାମଦାୟକ ଓ ଆକର୍ଷକ କରିବ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ କିପରି ହେବ ତାହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଝଲକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନରେ ମିଳିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ସେ ମାଲଦା ଷ୍ଟେସନରେ କେତେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ ଓ ସମସ୍ତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ସେମାନଙ୍କୁ ଅସାଧାରଣ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ବିଦେଶୀ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଚିତ୍ର ଦେଖି ଭାରତରେ ଏପରି ଟ୍ରେନ ଚାଲିବାର ସ୍ବପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ବପ୍ନ ସାକାର ହୋଇଛି। ଆଜି କିପରି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ରୂପାନ୍ତରଣ ହୋଇଛି ବିଦେଶୀମାନେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଭିଡିଓ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ, ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହ ନିର୍ମିତ। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ ମା’ କାଳୀଙ୍କ ଭୂମି ସହ ମା’ କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଭୂମିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲୁ କରାଯିବ। ସେ ଏହି ଆଧୁନିକ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆସାମ ଓ ସାରା ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକ ରୂପାନ୍ତରଣ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏହା ସହିତ ଆଧୁନିକ, ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନର ଏକ ବ୍ୟାପକ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଯାହା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉପକୃତ କରୁଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗକୁ ଆହୁରି ଚାରୋଟି ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ମିଳିଛି। ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ନ୍ୟୁ ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି-ନାଗରକୋଇଲ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ନ୍ୟୁ ଜଲପାଇଗୁଡ଼ି-ତିରୁଚିରାପାଲି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଆଲିପୁରଦୁଆର-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ଆଲିପୁରଦୁଆର-ମୁମ୍ବାଇ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଗଙ୍ଗାସାଗର, ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱର ଏବଂ କାଳିଘାଟ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କେବଳ ଆଧୁନିକ ନୁହେଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ବି ହେଉଛି, ଭାରତର ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ, ରେଳଡବା ଓ ମେଟ୍ରୋ ଡବାଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ଆମେରିକା ଓ ୟୁରୋପଠାରୁ ଅଧିକ ରେଳଗାଡ଼ି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଓ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ ଓ ମେଟ୍ରୋ ଡବାକୁ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ଏହା ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ସହ ଦେଶର ଯୁବପିଢିଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଦୂରତା ସେତୁ ଏକ ମିଶନ ଯାହା ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସିଭି.ଆନନ୍ଦ ବୋଷ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ବିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଓ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ଅତିଥିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଲଦା ଟାଉନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ହାଓ୍ବଡ଼ା ଓ ଗୌହାଟୀ (କାମାକ୍ଷା)ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ କରିବ। ସେ ମଧ୍ୟ ଗୌହାଟୀ (କାମାକ୍ଷା-)ହାଓ୍ବଡ଼ା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଆଧୁନିକ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପରିବହନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୀତତାପନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସ୍ଲିପର ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଭଡ଼ାରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ପରି ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରାକୁ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ହାଓଡ଼ା-ଗୌହାଟୀ (କାମାକ୍ଷା) ରୁଟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ କରି ଧାର୍ମିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବାଲୁରଘାଟ ଏବଂ ହିଲି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ, ନ୍ୟୁଜଳପାଇଗୁଡ଼ିରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ମାଲ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସିଲିଗୁଡ଼ି ଲୋକୋ ସେଡର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଜିଲ୍ଲାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁବିଧାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗଳାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନ୍ୟୁ କୁଚବିହାର-ବାମନହାଟ ଏବଂ ନ୍ୟୁ କୁଚବିହାର-ବକ୍ସିରହାଟ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ରୁତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ଶକ୍ତି-ସକ୍ଷମ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ଚାରୋଟି ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା, ନୂତନ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି-ନାଗରକୋଇଲ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ନୂତନ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି-ତିରୁଚିରାପାଲି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ଆଲିପୁରଦୁଆର-ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ଏବଂ ଆଲିପୁରଦୁଆର-ମୁମ୍ବାଇ (ପାନଭେଲ) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ। ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଦୂରଗାମୀ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକ, ଛାତ୍ର, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଗମନାଗମନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ଓ ଏହା ସହିତ ରାଜ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଲଏଚବି କୋଚ ସଜ୍ଜିତ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ ସେବା - ରାଧିକାପୁର-ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ବାଲୁରଘାଟ-ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବପିଢ଼ି, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଆଇଟି ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଆଇଟି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସିଧାସଳଖ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୩୧ଡି ର ଧୂପଗୁଡ଼ି-ଫଲକଟା ସେକ୍ସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଚାରି-ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗରେ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସହଜ ଓ ସୁଗମ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହ ଦେଶର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth more than ₹3,250 crore at Malda, West Bengal
Today, another big step has been taken towards the modernization of Indian Railways, Vande Bharat Sleeper trains are being introduced in India: PM
This is the country's first Vande Bharat sleeper train connecting the land of Mother Kali to the land of Mother Kamakhya; In the coming times, this modern train will expand across the entire country; I congratulate Bengal, Assam, and the entire country on this modern sleeper train: PM
Today, Bengal has received four more modern Amrit Bharat Express trains; New Jalpaiguri - Nagercoil Amrit Bharat Express, New Jalpaiguri - Tiruchchirappalli Amrit Bharat Express, Alipurduar - Bengaluru Amrit Bharat Express, Alipurduar - Mumbai Amrit Bharat Express; This will further strengthen the connectivity of Bengal, and especially North Bengal, with South and West India: PM
17 JAN 2026 3:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth ₹3,250 crore at Malda, West Bengal. It is aimed at strengthening connectivity and accelerating development in West Bengal and the North-Eastern region. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that from Malda today, the campaign to accelerate the progress of West Bengal has gained further momentum. He highlighted that a number of projects related to the development of West Bengal have just been inaugurated and dedicated. The Prime Minister stated that new rail services have been introduced for West Bengal, noting that these projects will make travel easier for the people and also facilitate trade and commerce. He emphasized that the new train maintenance facilities established here will provide fresh opportunities for the youth of Bengal.
Underlining that from the sacred land of Bengal, another major step has been taken towards the modernization of Indian Railways, Shri Modi highlighted that from today, Vande Bharat sleeper trains are being introduced in India. He stated that this new Vande Bharat sleeper train will make long journeys for citizens more comfortable and splendid. He emphasized that the vision of how trains in a developed India should be is clearly reflected in this Vande Bharat sleeper train. The Prime Minister mentioned that a short while ago he interacted with some passengers at Malda station, and everyone expressed that traveling in this train was an extraordinary experience. He recalled that earlier people used to look at pictures of foreign trains and wish such trains existed in India, and today that dream is being realized. Shri Modi added that in the recent days, foreign tourists are making videos of how the Indian Railways is being revolutionised. He underlined that this Vande Bharat train is Made in India, built with the hard work and dedication of Indians. Shri Modi noted that the country’s first Vande Bharat sleeper train is connecting the land of Maa Kali with the land of Maa Kamakhya. He further stated that in the coming time, this modern train will expand across the nation and congratulated Bengal, Assam, and the entire country for this modern sleeper train.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that Indian Railways is undergoing a transformation, with electrification of railway lines and modernization of stations. He highlighted that today, including West Bengal, more than 150 Vande Bharat trains are running across the country. The Prime Minister stated that along with this, a complete network of modern and high-speed trains is being developed, which is greatly benefiting poor and middle-class families in Bengal. He announced that Bengal has received four more modern Amrit Bharat Express trains—New Jalpaiguri–Nagercoil Amrit Bharat Express, New Jalpaiguri–Tiruchirappalli Amrit Bharat Express, Alipurduar–Bengaluru Amrit Bharat Express, and Alipurduar–Mumbai Amrit Bharat Express. He emphasized that these trains will strengthen connectivity between Bengal, especially North Bengal, and South and Western India. The Prime Minister noted that these Amrit Bharat Express trains will make travel easier for pilgrims visiting Gangasagar, Dakshineswar, and Kalighat, as well as for those traveling to Tamil Nadu and Maharashtra.
“Indian Railways is becoming not only modern but also self-reliant”, emphasised Shri Modi highlighting that India’s rail engines, coaches, and metro coaches are emerging as symbols of India’s technology. The Prime Minister stated that today India manufactures more locomotives than America and Europe and exports passenger train and metro train coaches to many countries, which greatly benefits the nation’s economy and provides employment opportunities for the youth. Shri Modi concluded by emphasizing that connecting India is a priority and reducing distances is a mission, which is clearly reflected in today’s program.
Governor of West Bengal, Shri C V Ananda Bose, Union Ministers, Shri Ashwini Vaishnav, Shri Shantanu Thakur, Shri Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister visited Malda Town Railway Station, where he flagged off India’s first Vande Bharat Sleeper Train between Howrah and Guwahati (Kamakhya). He also virtually flagged off the Guwahati (Kamakhya)–Howrah Vande Bharat Sleeper Train. Developed to meet the growing transportation needs of modern India, the fully air-conditioned Vande Bharat Sleeper train is set to offer passengers an airline-like travel experience at economical fares. It will make long-distance journeys faster, safer, and more convenient. By significantly reducing travel time by around 2.5 hours on the Howrah–Guwahati (Kamakhya) route, the train will also give a major boost to religious travel and tourism.
Prime Minister laid the foundation stone of four major railway projects in West Bengal, including the new rail line between Balurghat and Hili, next-generation freight maintenance facilities at New Jalpaiguri, upgradation of the Siliguri Loco Shed, and modernization of Vande Bharat train maintenance facilities in Jalpaiguri district. These projects will strengthen passenger and freight operations, improve logistics efficiency in North Bengal, and generate employment opportunities in the region.
Prime Minister dedicated to the Nation the electrification of rail lines between New Coochbehar–Bamanhat and New Coochbehar–Boxirhat, enabling faster, cleaner and more energy-efficient train operations.
Prime Minister further virtually flagged off 4 New Amrit Bharat Express trains - New Jalpaiguri- Nagercoil Amrit Bharat Express; New Jalpaiguri- Tiruchirappalli Amrit Bharat Express; Alipurduar – SMVT Bengaluru Amrit Bharat Express; Alipurduar – Mumbai (Panvel) Amrit Bharat Express. This will enhance affordable and reliable long-distance rail connectivity. These services will support the mobility needs of common citizens, students, migrant workers and traders, while strengthening inter-state economic and social linkages.
Prime Minister also flagged off two new train services equipped with LHB coaches - Radhikapur – SMVT Bengaluru Express; Balurghat – SMVT Bengaluru Express. These trains will provide the region’s youth, students, and IT professionals with direct, safe, and comfortable travel connectivity to major IT and employment hubs such as Bengaluru.
Prime Minister laid the foundation stone for the rehabilitation and four-laning of the Dhupguri–Falakata section of National Highway-31D, a key road project that will improve regional road connectivity and facilitate smoother movement of passengers and goods in North Bengal.
These projects will play a vital role in building modern infrastructure creation and improved connectivity, strengthening the Eastern and North-Eastern regions as key growth engines of the Nation.