প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিমবংগৰ মালদাত ৩,২৫০ কোটি টকাৰ একাধিক ৰে'ল আৰু পথ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ দিশত আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণেৰে ভাৰতত বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এয়া হৈছে দেশৰ প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'ল, যিয়ে মা কালিৰ ভূমিৰ পৰা মা কামাখ্যাৰ ভূমিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে; অনাগত সময়ত এই আধুনিক ৰে'ল সমগ্ৰ দেশতে সম্প্ৰসাৰিত হ'ব; এই আধুনিক শ্লিপাৰ ৰে'লৰ বাবে মই বংগ, অসম আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি, বংগই চাৰিখনকৈ আধুনিক অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'ল লাভ কৰিছে; নিউ জলপাইগুৰি-নাগাৰকইল অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, নিউ জলপাইগুৰি-তিৰুচিৰাপল্লী অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰদুৱাৰ-বেংগালুৰু অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰদুৱাৰ-মুম্বাই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ; এইসমূহে দক্ষিণ আৰু পশ্চিম ভাৰতৰ সৈতে বংগ আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ বংগৰ সংযোগক অধিক শক্তিশালী কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
17 JAN 2026 3:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পশ্চিমবংগৰ মালদাত ৩,২৫০ কোটি টকাৰ একাধিক ৰে'ল আৰু পথ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে পশ্চিমবংগ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰা। অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মালদাৰ পৰা পশ্চিমবংগৰ প্ৰগতিৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ অভিযানত অধিক গতি লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পশ্চিমবংগৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশ্চিমবংগৰ বাবে নতুন ৰে'ল সেৱাৰ সূচনা কৰা হৈছে আৰু এই প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণৰ যাত্ৰা সহজ কৰাৰ লগতে বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ো সুচল কৰি তুলিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ইয়াত স্থাপন কৰা নতুন ৰে'ল পৰিচালনা সুবিধাই বংগৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বংগৰ পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ দিশত আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিৰে পৰা ভাৰতত বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই নতুন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লখনে নাগৰিকসকলৰ দীঘলীয়া যাত্ৰা অধিক আৰামদায়ক আৰু সুন্দৰ কৰি তুলিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিকশিত ভাৰতত ৰে'লসমূহ কেনে হোৱা উচিত সেই দৃষ্টিভংগী এই বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লত স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কিছু সময়ৰ পূৰ্বে মালদা ষ্টেচনত তেওঁ একাংশ যাত্ৰীৰে বাৰ্তালাপ কৰে আৰু সকলোৱে এই ৰে'লত যাত্ৰা কৰাটো এক অসাধাৰণ অভিজ্ঞতা আছিল বুলি প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে পূৰ্বে লোকসকলে বিদেশী ৰে'লৰ ছবি চাইছিল আৰু ভাৰতত এনে ৰে'ল চলাচল হোৱাটো বিচাৰিছিল আৰু আজি সেই সপোন বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে শেহতীয়া দিনবোৰত বিদেশী পৰ্যটকে ভাৰতীয় ৰে'লৱেত কেনেদৰে বিপ্লৱ ঘটিছে তাৰ ভিডিঅ' নিৰ্মাণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই বন্দে ভাৰত ৰে'লখন মেড ইন ইণ্ডিয়া, ভাৰতীয়সকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰথম বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লখনে মা কালীৰ ভূমিৰ সৈতে মা কামাখ্যাৰ ভূমিৰ সংযোগ স্থাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অনাগত সময়ত এই আধুনিক ৰে'ল সমগ্ৰ দেশতে সম্প্ৰসাৰিত হ'ব আৰু এই আধুনিক শ্লিপাৰ ৰে'লৰ বাবে তেওঁ বংগ, অসম আৰু সমগ্ৰ দেশক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ বৈদ্যুতিকৰণ আৰু ষ্টেচনসমূহৰ আধুনিকীকৰণৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ৰে'লৱেত এক আমূল পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি পশ্চিমবংগকে ধৰি সমগ্ৰ দেশত ডেৰ শতাধিক বন্দে ভাৰত ৰে'ল চলাচল কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে, আধুনিক আৰু দ্ৰুতগামী ৰে'লৰ এটা সম্পূৰ্ণ নেটৱৰ্কৰ বিকাশ কৰা হৈছে, যাৰ দ্বাৰা বংগৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহ উপকৃত হ'ব। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে বংগই চাৰিখনকৈ আধুনিক অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'ল লাভ কৰিছে- নিউ জলপাইগুৰি, নাগাৰকইল অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, নিউ জলপাইগুৰি, তিৰুচিৰাপল্লী অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰদুৱাৰ, বেংগালুৰু অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু আলিপুৰদুৱাৰ-মুম্বাই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই ৰে'লসমূহে বংগ, বিশেষকৈ উত্তৰ বংগ আৰু দক্ষিণ আৰু পশ্চিম ভাৰতৰ মাজত যোগাযোগ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'লসমূহে তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ লগতে গংগাসাগৰ, দক্ষিণেশ্বৰ আৰু কালিঘাট ভ্ৰমণ কৰা তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ যাত্ৰা সুগম কৰি তুলিব।
"ভাৰতীয় ৰে'লৱে কেৱল আধুনিক নহয়, আত্মনিৰ্ভৰশীলো হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়। ভাৰতৰ ৰে'ল ইঞ্জিন, ডবা আৰু মেট্ৰ' ডবাসমূহ ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতীক হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰতে আমেৰিকা আৰু ইউৰোপৰ তুলনাত অধিক সংখ্যক ৰে’লগাড়ী নিৰ্মাণ কৰে আৰু বহু দেশলৈ যাত্ৰীবাহী ৰে'ল আৰু মেট্ৰ' ৰে'লৰ ডবা ৰপ্তানি কৰে, যাৰ ফলত দেশৰ অৰ্থনীতিৰ যথেষ্ট লাভ হোৱাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে শেষত কয় যে ভাৰতক সংযোগ কৰাটো এটা অগ্ৰাধিকাৰ আৰু দূৰত্ব হ্ৰাস কৰাটো এক অভিযান, যিটো আজিৰ কাৰ্যসূচীত স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত পশ্চিমবংগৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি ভি আনন্দ বসু, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ, শ্ৰী সুকান্ত মজুমদাৰ আদি বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মালদা টাউন ৰে’লৱে ষ্টেচন ভ্ৰমণ কৰি হাওৰা আৰু গুৱাহাটী (কামাখ্যা)ৰ মাজত ভাৰতৰ প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে’লৰ শুভাৰম্ভ কৰে। তেওঁ গুৱাহাটী (কামাখ্যা)-হাওৰা বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে’ল ভাৰ্চুৱেলী মুকলি কৰে। আধুনিক ভাৰতৰ বৰ্ধিত পৰিবহণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে বিকশিত, সম্পূৰ্ণ শীতাতপ নিয়ন্ত্রিত বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে’লে যাত্ৰীসকলক মিতব্যয়ী ভাড়াত বিমান সেৱাৰ দৰে ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এই ৰে’লসেৱাৰ জৰিয়তে দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ যাত্ৰা দ্ৰুত, নিৰাপদ আৰু অধিক সুবিধাজনক হৈ উঠিব। হাওৰা-গুৱাহাটী (কামাখ্যা) পথত ভ্ৰমণৰ সময় প্ৰায় আঢ়ৈ ঘণ্টা হ্ৰাস কৰি এই ৰে’লে ধৰ্মীয় ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট উৎসাহ যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিউ জলপাইগুৰিত শেহতীয়া সুবিধাসম্পন্ন ৰচদ-পাতি ব্যৱস্থাপনাৰ সুবিধা, শিলিগুৰি লোকো শ্বেডৰ উন্নয়ন আৰু জলপাইগুৰি জিলাত বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ ব্যৱস্থাপনাৰ সুবিধাৰ আধুনিকীকৰণ তথা বালুৰঘাট আৰু হিলিৰ মাজত নতুন ৰে’ললাইনকে ধৰি পশ্চিমবংগত চাৰিটা মুখ্য ৰে’ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে যাত্ৰী আৰু ৰচদ-পাতি সৰবৰাহ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উত্তৰ বংগত লজিষ্টিক দক্ষতা উন্নত কৰিব তথা অঞ্চলটোত নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন কোচবিহাৰ-বামনহাট আৰু নতুন কোচবিহাৰ-বক্সিৰহাটৰ মাজত ৰে’লপথৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰক উৎসৰ্গা কৰাৰ জৰিয়তে দ্ৰুত, পৰিষ্কাৰ আৰু অধিক শক্তি-অনুকূল ৰে’ল চলাচল সম্ভৱ হ’ব।
ইয়াৰ উপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিউ জলপাইগুৰি-নাগৰক’ইল অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, নিউ জলপাইগুৰি-তিৰুচিৰাপল্লী অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰদুৱাৰ-এছ এম ভি টি বেংগালুৰু অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰদুৱাৰ-মুম্বাই (পানভেল) অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছকে ধৰি চাৰিখন নতুন অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে সুলভ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ ৰে’ল সংযোগ বৃদ্ধি হব। এই সেৱাসমূহে আন্তঃৰাজ্যিক অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সাধাৰণ নাগৰিক, শিক্ষাৰ্থী, প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক তথা ব্যৱসায়ীসকলৰ যাতায়াতৰ সূচলতা সুনিশ্চিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাধিকাপুৰ-এছ এম ভি টি বেংগালুৰু এক্সপ্ৰেছ, বালুৰঘাট-এছ এম ভি টি বেংগালুৰু এক্সপ্ৰেছ নামৰ এল এইচ বি কোচযুক্ত দুখন নতুন ৰে’ল সেৱাৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই ৰে’লসমূহে অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতী, শিক্ষাৰ্থী তথা তথ্য প্ৰযুক্তিৰ পেছাদাৰীসকলক বেংগালুৰুৰ দৰে প্ৰধান তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু নিযুক্তি কেন্দ্ৰসমূহলৈ প্ৰত্যক্ষ, সুৰক্ষিত আৰু আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩১ডিৰ ধুপগুৰি-ফালাকাটা অংশৰ উন্নীতকৰণ আৰু চাৰিশৰীয়া পথলৈ পৰিবৰ্তন কৰা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এয়া হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ প্ৰকল্প, যিয়ে আঞ্চলিক পথ সংযোগ উন্নত কৰাৰ লগতে উত্তৰ বংগত যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ সূচল যাতায়াতৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
এই প্ৰকল্পসমূহে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি আৰু উন্নত সংযোগ সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে পূব আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলসমূহক ৰাষ্ট্ৰৰ মূল বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে শক্তিশালী কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
Delighted to flag off India’s first Vande Bharat sleeper train from Malda. Several Amrit Bharat train services are also being introduced to boost connectivity.
https://t.co/rh7OaIeTvR
— Narendra Modi (@narendramodi) January 17, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth more than ₹3,250 crore at Malda, West Bengal
Today, another big step has been taken towards the modernization of Indian Railways, Vande Bharat Sleeper trains are being introduced in India: PM
This is the country's first Vande Bharat sleeper train connecting the land of Mother Kali to the land of Mother Kamakhya; In the coming times, this modern train will expand across the entire country; I congratulate Bengal, Assam, and the entire country on this modern sleeper train: PM
Today, Bengal has received four more modern Amrit Bharat Express trains; New Jalpaiguri - Nagercoil Amrit Bharat Express, New Jalpaiguri - Tiruchchirappalli Amrit Bharat Express, Alipurduar - Bengaluru Amrit Bharat Express, Alipurduar - Mumbai Amrit Bharat Express; This will further strengthen the connectivity of Bengal, and especially North Bengal, with South and West India: PM
17 JAN 2026 3:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth ₹3,250 crore at Malda, West Bengal. It is aimed at strengthening connectivity and accelerating development in West Bengal and the North-Eastern region. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that from Malda today, the campaign to accelerate the progress of West Bengal has gained further momentum. He highlighted that a number of projects related to the development of West Bengal have just been inaugurated and dedicated. The Prime Minister stated that new rail services have been introduced for West Bengal, noting that these projects will make travel easier for the people and also facilitate trade and commerce. He emphasized that the new train maintenance facilities established here will provide fresh opportunities for the youth of Bengal.
Underlining that from the sacred land of Bengal, another major step has been taken towards the modernization of Indian Railways, Shri Modi highlighted that from today, Vande Bharat sleeper trains are being introduced in India. He stated that this new Vande Bharat sleeper train will make long journeys for citizens more comfortable and splendid. He emphasized that the vision of how trains in a developed India should be is clearly reflected in this Vande Bharat sleeper train. The Prime Minister mentioned that a short while ago he interacted with some passengers at Malda station, and everyone expressed that traveling in this train was an extraordinary experience. He recalled that earlier people used to look at pictures of foreign trains and wish such trains existed in India, and today that dream is being realized. Shri Modi added that in the recent days, foreign tourists are making videos of how the Indian Railways is being revolutionised. He underlined that this Vande Bharat train is Made in India, built with the hard work and dedication of Indians. Shri Modi noted that the country’s first Vande Bharat sleeper train is connecting the land of Maa Kali with the land of Maa Kamakhya. He further stated that in the coming time, this modern train will expand across the nation and congratulated Bengal, Assam, and the entire country for this modern sleeper train.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that Indian Railways is undergoing a transformation, with electrification of railway lines and modernization of stations. He highlighted that today, including West Bengal, more than 150 Vande Bharat trains are running across the country. The Prime Minister stated that along with this, a complete network of modern and high-speed trains is being developed, which is greatly benefiting poor and middle-class families in Bengal. He announced that Bengal has received four more modern Amrit Bharat Express trains—New Jalpaiguri–Nagercoil Amrit Bharat Express, New Jalpaiguri–Tiruchirappalli Amrit Bharat Express, Alipurduar–Bengaluru Amrit Bharat Express, and Alipurduar–Mumbai Amrit Bharat Express. He emphasized that these trains will strengthen connectivity between Bengal, especially North Bengal, and South and Western India. The Prime Minister noted that these Amrit Bharat Express trains will make travel easier for pilgrims visiting Gangasagar, Dakshineswar, and Kalighat, as well as for those traveling to Tamil Nadu and Maharashtra.
“Indian Railways is becoming not only modern but also self-reliant”, emphasised Shri Modi highlighting that India’s rail engines, coaches, and metro coaches are emerging as symbols of India’s technology. The Prime Minister stated that today India manufactures more locomotives than America and Europe and exports passenger train and metro train coaches to many countries, which greatly benefits the nation’s economy and provides employment opportunities for the youth. Shri Modi concluded by emphasizing that connecting India is a priority and reducing distances is a mission, which is clearly reflected in today’s program.
Governor of West Bengal, Shri C V Ananda Bose, Union Ministers, Shri Ashwini Vaishnav, Shri Shantanu Thakur, Shri Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister visited Malda Town Railway Station, where he flagged off India’s first Vande Bharat Sleeper Train between Howrah and Guwahati (Kamakhya). He also virtually flagged off the Guwahati (Kamakhya)–Howrah Vande Bharat Sleeper Train. Developed to meet the growing transportation needs of modern India, the fully air-conditioned Vande Bharat Sleeper train is set to offer passengers an airline-like travel experience at economical fares. It will make long-distance journeys faster, safer, and more convenient. By significantly reducing travel time by around 2.5 hours on the Howrah–Guwahati (Kamakhya) route, the train will also give a major boost to religious travel and tourism.
Prime Minister laid the foundation stone of four major railway projects in West Bengal, including the new rail line between Balurghat and Hili, next-generation freight maintenance facilities at New Jalpaiguri, upgradation of the Siliguri Loco Shed, and modernization of Vande Bharat train maintenance facilities in Jalpaiguri district. These projects will strengthen passenger and freight operations, improve logistics efficiency in North Bengal, and generate employment opportunities in the region.
Prime Minister dedicated to the Nation the electrification of rail lines between New Coochbehar–Bamanhat and New Coochbehar–Boxirhat, enabling faster, cleaner and more energy-efficient train operations.
Prime Minister further virtually flagged off 4 New Amrit Bharat Express trains - New Jalpaiguri- Nagercoil Amrit Bharat Express; New Jalpaiguri- Tiruchirappalli Amrit Bharat Express; Alipurduar – SMVT Bengaluru Amrit Bharat Express; Alipurduar – Mumbai (Panvel) Amrit Bharat Express. This will enhance affordable and reliable long-distance rail connectivity. These services will support the mobility needs of common citizens, students, migrant workers and traders, while strengthening inter-state economic and social linkages.
Prime Minister also flagged off two new train services equipped with LHB coaches - Radhikapur – SMVT Bengaluru Express; Balurghat – SMVT Bengaluru Express. These trains will provide the region’s youth, students, and IT professionals with direct, safe, and comfortable travel connectivity to major IT and employment hubs such as Bengaluru.
Prime Minister laid the foundation stone for the rehabilitation and four-laning of the Dhupguri–Falakata section of National Highway-31D, a key road project that will improve regional road connectivity and facilitate smoother movement of passengers and goods in North Bengal.
These projects will play a vital role in building modern infrastructure creation and improved connectivity, strengthening the Eastern and North-Eastern regions as key growth engines of the Nation.