গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত ‘সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন-২০২৫’ উদ্বোধন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত আয়োজিত এই বাৰ্ষিক সন্মিলন উদীয়মান ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে
আমাৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সামৰ্থ্য আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে সকলো সংস্থাই দেশ আৰু বিশ্বত সংঘটিত হোৱা প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ড বিশ্লেষণ কৰা উচিত
সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰিৱেশো সলনি হৈছে; আমি ইয়াৰ পৰা দুখোজ আগুৱাই থাকিব লাগিব
আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব পৰাকৈ এক অভেদ্য আৰু শক্তিশালী ‘সন্ত্রাসবাদ বিৰোধী গ্ৰীড’ গঢ়ি তুলিব লাগিব৷
আমি সংগঠিত অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে ৩৬০ ডিগ্ৰীৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ এক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা লৈ আহিছো
কেৱল কাৰ্য্যকৰী একাকাৰীতাৰ জৰিয়তেহে আমি ভাবুকিৰ সঠিক মূল্যায়ন, চোৰাংচোৱা তথ্য বিনিময়ৰ সঠিক ব্যৱহাৰ, আৰু সমন্বিত প্ৰতিকাৰৰ ব্যৱস্থা লাভ কৰিব পাৰিম
প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডৰ পৰিকল্পনা কৰাসকলক শাস্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদ কাৰ্যকৰী কৰাসকলক নিষ্ক্ৰিয় কৰিছে
সমগ্ৰ দেশতে আৰক্ষীৰ বাবে এক উমৈহতীয়া এ টি এছ গাঁথনিৰ অত্যন্ত প্ৰয়োজন; ৰাজ্যসমূহৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানসকলে ইয়াক অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগে
ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্যৰ আৰক্ষীৰ সকলো সংস্থাই একত্ৰিত হৈ ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ বাবে ফলপ্ৰসূভাৱে কাম কৰা ‘টিম ইণ্ডিয়া’ গঠন কৰিব লাগে
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে এন আই এৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা আপডেটেড ক্ৰাইম মেনুৱেল উন্মোচন কৰাৰ লগতে সংগঠিত অপৰাধ নেটৱৰ্ক ডাটাবেছ আৰু ৱেপন ডাটাবেছ মুকলি কৰে
26 DEC 2025 7:31PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন-২০২৫’ উদ্বোধন কৰে। এই সন্মিলনখন ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থাৰ উদ্যোগত দুদিনীয়াকৈ আয়োজন কৰা হৈছে । গৃহমন্ত্ৰীয়ে এন আই এৰ আপডেটেড ক্ৰাইম মেনুৱেল, অৰ্গেনাইজড ক্ৰাইম নেটৱৰ্ক ডাটাবেছ আৰু লষ্ট/লুটেড এণ্ড ৰিকাভাৰড ৱেপন ডাটাবেছ উন্মোচন কৰে।
সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায় আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী বন্দী সঞ্জয় কুমাৰ, সচিব, আৰ এণ্ড এ ডব্লিউ, এনআইএ ৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি বহু গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে। এই সন্মিলনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ আৰক্ষী বিষয়া, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী বিষয়ৰ সৈতে জড়িত কেন্দ্ৰীয় সংস্থা/বিভাগৰ বিষয়া আৰু আনুষংগিক ক্ষেত্ৰ যেনে আইন, ফৰেনছিক, প্ৰযুক্তি ইত্যাদিৰ বিশেষজ্ঞসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে
ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত এই বাৰ্ষিক সন্মিলন উদীয়মান ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে।তেওঁ কয় যে যোৱা ৩ বছৰত আমি এই সন্মিলনক ​​বাৰ্ষিক পৰম্পৰা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। তেওঁ কয় যে এই সন্মিলন কেৱল আলোচনাৰ মঞ্চ নহয়, ইয়াত কাৰ্য্যকৰী কথাবোৰ উত্থাপন হয় আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সকলো আনুষংগিক সংস্থাৰ সৈতে এন আই এয়ে বছৰটোৰ ভিতৰতে ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ দিশত অহৰহ কাম কৰে। ফলত আমি সমগ্ৰ দেশতে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী এক শক্তিশালী গ্ৰীড গঢ়ি তোলাত সফল হৈছো। তেওঁ লগতে কয় যে এই সন্মিলন কেৱল ভাৰতৰ নিৰাপত্তাৰ সংকল্প পুনৰাবৃত্তিৰ মাধ্যম নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিগত এটা বছৰত দেশ আৰু বিশ্বত সংঘটিত হোৱা সকলো সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনাৰ লগতে সেইবোৰৰ বিষয়ে লাভ কৰা চোৰাংচোৱা তথ্য বিশ্লেষণ কৰা আৰু সেই অনুসৰি আমাৰ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা।তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ সমান্তৰালভাৱে সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে বিশ্বত সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰিৱেশ এতিয়া সলনি হৈছে, আৰু আমিও ইয়াক প্ৰতিৰোধৰ বাবে প্ৰস্তুত হ’ব লাগিব। তেওঁ কয় যে ভৱিষ্যতৰ অদৃশ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ আগজাননী দিয়া আৰু ইয়াক প্ৰতিৰোধ কৰাটো এই সন্মিলনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দায়িত্ব।শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ইয়াত তিনিটা নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি প্ৰকাশ পালে এনআই এই প্ৰস্তুত তথা আপডেট কৰা অপৰাধ সম্পৰ্কীয় হাতপুথি। তেওঁ ৰাজ্যসমূহৰ সকলো আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানক নিজ নিজ ৰাজ্যত এটা দল গঠন কৰি তদন্ত আৰু বিচাৰৰ উদ্দেশ্যে এই হাতপুথিখন অধ্যয়ন কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি অস্ত্ৰৰ ই-ডাটাবেছো মুকলি কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি সংগঠিত অপৰাধৰ নেটৱৰ্কৰ তথ্যও প্ৰকাশ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সংগঠিত অপৰাধৰ নেটৱৰ্ক প্ৰথম অৱস্থাত মুক্তিপণ আৰু ধন দাবীৰ উদ্দেশ্যেৰে চলি থাকে, কিন্তু যেতিয়া তেওঁলোকৰ নেতাসকলে বহিঃদেশলৈ পলায়ন কৰি তাত বসতি স্থাপন কৰে , তেতিয়া তেওঁলোক স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনৰ সংস্পৰ্শলৈ আহে আৰু তাৰ পিছত মুক্তিপণ তথা ধন দাবীৰ পৰা পোৱা ধনেৰে দেশৰ ভিতৰতে সন্ত্ৰাসবাদ বিয়পাই দিয়ে।তেওঁ কয় যে প্ৰতিখন ৰাজ্যই এন আই এ আৰু চি বি আইৰ নিৰ্দেশনাত আই বিৰ সহযোগত আৰু এই তথ্যকোষ ব্যৱহাৰ কৰি নিজৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ ভিতৰত ইয়াক নিৰ্মূল কৰিব লাগিব। কেন্দ্রীয় গৃহমন্ত্রী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্রীগৰাকীয়ে কয় যে বৈছাৰ উপত্যকাত সংঘটিত এই আক্রমণ সমগ্ৰ দেশক কঁপাই তুলিছিল৷ এই আক্ৰমণৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে দেশৰ সাম্প্ৰদায়িক সম্প্ৰীতি বিঘ্নিত কৰি কাশ্মীৰত আৰম্ভ হোৱা উন্নয়ন আৰু পৰ্যটনৰ নতুন যুগত আঘাত হানিব বিচাৰিছিল। তেওঁ কয় যে অতি নিখুঁত চোৰাংচোৱাৰ ভিত্তিত আমাৰ বাহিনীয়ে তিনিওজন সন্ত্ৰাসবাদীকে নিষ্ক্ৰিয় কৰি পাকিস্তানক কঠোৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে এইটোৱেই প্ৰথম সন্ত্ৰাসবাদী কাণ্ড, য’ত সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ পৰিকল্পনা কৰাসকলক অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে শাস্তি দিয়া হৈছিল আৰু যিসকলে তেওঁলোকক প্ৰদান কৰা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰে এই কাৰ্য্য সংঘটিত কৰিছিল তেওঁলোকক অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছিল। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰ, ভাৰতীয় নিৰাপত্তা বাহিনী, ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু চোৰাংচোৱা সংস্থাই পাকিস্তানৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ মালিকসকলক এক শক্তিশালী আৰু উপযুক্ত উত্তৰ দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমাৰ দলটোৱে পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ সম্পূৰ্ণ আৰু সফল তদন্ত কৰিছে, যিটো অনাগত দিনত বিশ্বৰ বিভিন্ন সংস্থাই অধ্যয়ন কৰিব। তেওঁ কয় যে পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ তদন্তৰ ফলাফলে পাকিস্তানক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত শলঠেকত পেলাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দিল্লীত সংঘটিত হোৱা বিস্ফোৰণৰ সন্দৰ্ভত জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীয়ে অতি পুংখানুপুংখ তদন্ত চলাইছিল। আমাৰ সকলো সংস্থাই সমগ্ৰ নেটৱৰ্কটোৰ তদন্তত এক উৎকৃষ্ট কাম কৰিলে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পহলগাম আৰু দিল্লী বিস্ফোৰণৰ গোচৰৰ তদন্ত সাধাৰণ পুলিচিং নহয় , বৰঞ্চ পানী নসৰকা তদন্তৰ অসাধাৰণ উদাহৰণ। এজন সতৰ্ক বিষয়াই সকলো সময়তে সজাগ হৈ দেশখনক এনে বৃহৎ সংকটৰ পৰা কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিব পাৰে তাৰো এটা ডাঙৰ উদাহৰণ।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি ডিজিপি সন্মিলন, নিৰাপত্তা কৌশল সন্মিলন, এন-কৰ্ড বৈঠক, আৰু সন্ত্ৰাস বিৰোধী সন্মিলনৰ মাজত সমন্বয়, সহযোগিতা, আৰু যোগাযোগৰ এক নতুন মান নিৰ্ণয় কৰিছো। তেওঁ কয় যে আমি এই চাৰিটা স্তম্ভক বিচ্ছিন্নভাৱে চাব নোৱাৰো; সেইবোৰক বান্ধি ৰখা সূতা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সন্মিলন। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এন আই এয়ে এক উমৈহতীয়া এ টি এছ গাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ বাবে অতি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি ৰাজ্যসমূহৰ আৰক্ষী বাহিনীলৈ প্ৰেৰণ কৰিছে। তেওঁ বুজাই কয় যে যেতিয়া আমি সমগ্ৰ দেশতে এক উমৈহতীয়া এ টি এছ গাঁথনি স্থাপন কৰোঁ, তেতিয়া ই আমাক প্ৰতিটো স্তৰতে একেধৰণৰ প্ৰস্তুতিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।সমগ্ৰ দেশৰ আৰক্ষীৰ বাবে এক উমৈহতীয়া এ টি এছ গাঁথনি অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সকলো আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানে ইয়াক অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে সকলো ৰাজ্যৰ এ টি এছ ইউনিটে নিদান আৰু নেটগ্ৰীড ব্যৱহাৰ কৰাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব লাগে। তেওঁ কয় যে তদন্তত নিদান আৰু নেটগ্ৰীডৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে গোচৰসমূহৰ যাতে পৃথকে পৃথকে তদন্ত কৰা নহয় সেয়া নিশ্চিত হয় আৰু গোচৰসমূহৰ অদৃশ্য সংযোগসমূহো পোহৰলৈ আনে। তেওঁ লগতে কয় যে কিছুমান বিশেষ ধৰণৰ তদন্তত নেটগ্ৰীডৰ ব্যৱহাৰ বাধ্যতামূলক কৰিব লাগে আৰু কিছুমান বিশেষ ধৰণৰ গোচৰত নিদানৰ ব্যৱহাৰ বাধ্যতামূলক কৰিব লাগে।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাল্টি এজেন্সী চেণ্টাৰ আৰু নেশ্যনেল মেম’ৰী বেংকত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে সাধাৰণ এ টি এছৰ গাঁথনি আৰু কাৰ্য্যকৰী একাকাৰীতাই আমাক সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে গোচৰ চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধা প্ৰদান কৰে।আমি যেতিয়ালৈকে কাৰ্য্যকৰী একাকাৰীতা লাভ কৰিব নোৱাৰো, আমি ভাবুকিৰ সঠিক মূল্যায়ন কৰিব নোৱাৰো, চোৰাংচোৱা তথ্য বিনিময়ৰ সঠিক ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰো, বা সমন্বিত প্ৰতিকাৰৰ ব্যৱস্থা কৰিব নোৱাৰো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি তদন্তৰ পৰা বিচাৰ আৰু প্ৰতিকাৰৰ ব্যৱস্থালৈকে একাকাৰীতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম অৰ্থনীতি। ভাৰত মহাসাগৰৰ বাবে আমাৰ ভূ-ৰাজনৈতিক স্থিতিও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে আমাৰ অৰ্থনীতি আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আমাৰ সমস্যাও একে অনুপাতে বৃদ্ধি পাব।দেশৰ অৰ্থনীতি আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আমি সেই অনুসৰি আমাৰ সতৰ্কতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰস্তুতি আমাৰ সীমান্তৰ পৰা আৰম্ভ নহয়; বৰঞ্চ সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ প্ৰস্তুতি বহু মাইল দূৰৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চাইবাৰ আৰু তথ্য যুদ্ধ, অৰ্থনৈতিক নেটৱৰ্কৰ অপব্যৱহাৰ, আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ হাইব্ৰিড ফৰ্মেটৰ বাবে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰীড হিচাপে এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব—যিটো সজাগ আৰু দ্ৰুত, ফলাফলমুখী কাৰ্য্য কৰিবলৈ সক্ষম—আৰু এইটো এনে সন্মিলনৰ জৰিয়তেহে সম্ভৱ হ’ব।তেওঁ কয় যে বহুস্তৰীয় নিৰাপত্তা মডেল গঢ়ি তোলা আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্দয় পন্থাৰে কাম কৰা—এইবোৰেই আমাক অনাগত দিনত সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিব পাৰে।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সকলোৱে “জানিব লাগিব”ৰ পৰিৱৰ্তে “ভাগ কৰাৰ কৰ্তব্য” নীতিৰে আগবাঢ়িব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় সংস্থা আৰু ৰাজ্যিক আৰক্ষীয়ে নিজ নিজ পৰ্যায়ত প্ৰযুক্তিৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিছে, কিন্তু চমক সৃষ্টিকাৰীভাবে বিকশিত প্ৰযুক্তি আৰু চমক সৃষ্টিকাৰীভাবে সংগ্ৰহ কৰা তথ্য গুলীবিহীন বন্দুকৰ দৰে।
সকলো তথ্য যদি ইটোৱে সিটোৰ লগত যোগাযোগ ৰক্ষা কৰিব পাৰে আৰু একে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি সেয়া সৃষ্টি কৰা হয় তেন্তে বেছি ভাল। ইয়াৰ বাবে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, এন আই এ, আৰু আই বিয়ে প্ৰযুক্তি আৰু তথ্যৰ বাবে এক নিৰৱচ্ছিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কাঠামো গঢ়ি তোলাৰ বিষয়ত আলোচনা কৰিব লাগে আৰু ইয়াক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী আৰু অপৰাধীৰ তথ্যকোষক শূন্য সন্ত্ৰাসবাদ নীতিৰ মূল সম্পদ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে। তেওঁ আশা কৰে যে ৰাজ্যসমূহৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানসকলে এই তথ্যকোষৰ কাঠামো আখৰে আখৰে ৰূপায়ণ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাগত দিনত আমি সংগঠিত অপৰাধৰ ওপৰত ৩৬০ ডিগ্ৰীৰ মাত্ৰাত আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা লৈ আহিছো। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ লগত জড়িত বিতৰ্কৰ ভয় নোহোৱাকৈ আমি ট্ৰাইল-ইন-এবচেন্সিয়াৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগিব। ইয়াৰ ফলত পলাতকসকলে দেশলৈ উভতি আহিবলৈ বাধ্য হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো সংস্থাই ৰাজ্য আৰক্ষীৰ সৈতে মিলি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে ফলপ্ৰসূভাৱে কাম কৰা ‘টিম ইণ্ডিয়া’ গঠন কৰিব লাগে।
তেওঁ পুনৰ কয় যে ভাৰতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে আমাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ বাঢ়িব। এনে পৰিস্থিতিত দেশৰ বাবে আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বিষয়াসকলৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী এক শক্তিশালী গ্ৰীড গঢ়ি তোলাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব, যাতে তেওঁলোকে আগন্তুক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ দৃঢ়তাৰে মুখামুখি হ’ব পাৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates ‘Anti-Terrorism Conference-2025’ in New Delhi
Under the Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of zero-tolerance against terrorism, this annual conference has become a platform to deal with emerging threats
All agencies should analyze every terrorist incident that has occurred in the country and the world to further enhance our counter-terrorism capabilities
Due to the use of technology in terrorist incidents, the landscape of terrorism is also changing; we must stay two steps ahead of it
For the coming generations, we must build an impenetrable and strong ‘anti-terrorism grid’ capable of facing every challenge
We are bringing an action plan to launch a 360-degree strike on organized crime
Only through operational uniformity can we achieve accurate assessment of threats, proper utilization of intelligence sharing, and coordinated counter-action
For the first time, security forces punished those who planned the terrorist incident through Operation Sindoor and neutralized those who executed it through Operation Mahadev
A common ATS structure for the police across the country is extremely essential; the Director Generals of Police of the states should implement it at the earliest
All agencies of the Government of India and the state police should come together to form a ‘Team India’ that works effectively for national security
Union Home Minister unveiled the updated crime manual prepared by NIA and launched the Organised Crime Network Database and Weapon Database
26 DEC 2025 7:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the ‘Anti-Terrorism Conference-2025’ in New Delhi. The two-day conference is being organized by the National Investigation Agency (NIA) under the Ministry of Home Affairs, Government of India. The Home Minister also unveiled NIA's updated crime manual, Organised Crime Network Database and Lost/Looted and Recovered Weapon Database. The conference was attended by Union Ministers of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai and Shri Bandi Sanjay Kumar, Union Home Secretary, Secretary R&AW, Director General of NIA and many other dignitaries. The conference is being attended by senior police officers from States/UTs, officers from Central agencies/Departments dealing with issues related to Counter Terrorism and experts from related fields such as law, forensics, technology etc.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of zero-tolerance against terrorism, this annual conference has become a platform to deal with emerging threats. He said that in last 3 years, we have moved forward in the direction of making this conference an annual tradition. He said that this conference is not merely a forum for discussion, but actionable points emerge here, and the NIA along with all related agencies of the states continuously work throughout the year towards their implementation. As a result, we are succeeding in building a strong anti-terrorism grid across the country. He added that this conference is not just a medium to reiterate India's resolve for security. Shri Shah said that the objective of this conference is also to analyse all terrorist incidents that occurred in the country and the world in the past year, along with the intelligence received about them, and to enhance our counter-terrorism capabilities accordingly. He mentioned that the landscape of terrorism in the world is now changing due to the use of technology in terrorist incidents alongside technological advancements, and we too must prepare to prevent this. He said that it is the national responsibility of this conference to anticipate invisible future challenges and to prevent them.
Shri Amit Shah said that today, three new initiatives have been launched here. The updated crime manual prepared by the NIA was released today. He requested all Director Generals of Police from the states to form a team in their respective states and ensure that they study this manual for investigation and prosecution purposes. Shri Shah said that today, the weapons e-database has also been launched.
Union Home Minister said that today, a database on organized crime networks has also been released. He said that organized crime networks initially operate for the purpose of ransom and extortion, but when their leaders flee abroad and settle there, they automatically come into contact with terrorist organizations and then use the proceeds from ransom and extortion to spread terrorism within the country. He said that every state must, under the guidance of the NIA and CBI, with the cooperation of the IB, and by utilizing this database, eliminate it within their jurisdiction.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the attack in Baisaran Valley was one that shook the entire country. Through this attack, the terrorists wanted to disrupt communal harmony in the country and deliver a blow to the new era of development and tourism that has begun in Kashmir. He said that based on extremely precise intelligence, our forces neutralized all three terrorists, delivering a stern message to Pakistan. He said that this is the first terrorist incident in which those who planned the terrorist act were punished by us through Operation Sindoor, and those who carried out the act with the weapons provided to them were neutralized through Operation Mahadev. The Home Minister said that at both ends, the Government of India, the Indian security forces, and the people of India have given a strong and befitting reply to Pakistan's terrorist masters through our security forces and intelligence agencies. He stated that our team has conducted a complete and successful investigation of the Pahalgam terrorist attack, which agencies around the world will study in the coming days. He said that the results of the investigation into the Pahalgam terrorist attack will put Pakistan in the dock on international platforms.
Shri Amit Shah said that the Jammu and Kashmir Police conducted a very thorough investigation into the blast that occurred in Delhi. All our agencies did an excellent job in investigating the entire network. Shri Shah said that the investigations into the Pahalgam and Delhi blast cases are not ordinary policing but outstanding examples of watertight investigation. This is also a great example of how an alert officer can save the country from such a major crisis by remaining vigilant at all times.
Union Home Minister said that we have established a new standard of coordination, cooperation, and communication among the DGP Conference, Security Strategy Conference, N-CORD meetings, and the Anti-Terror Conference. He said that we cannot view these four pillars in isolation; running through them as a common thread is the Anti-Terrorism Conference. Shri Shah said that the NIA has worked very hard to create a common ATS structure and has sent it to the police forces of the states. He explained that when we establish a common ATS structure across the entire country, it provides us an opportunity for uniform preparation at every level. A common ATS structure for the police across the country is extremely important, and all Director Generals of Police from the states should implement it as soon as possible. He said that all states' ATS units should get into the habit of using NIDAAN and NATGRID. He said that using NIDAAN and NATGRID in investigations ensures that cases are not investigated in isolation, but also brings to light the invisible links in the cases. He emphasized that the use of NATGRID should be made mandatory in certain types of investigations, and the use of NIDAAN should be made mandatory in certain types of cases.
Union Home Minister said that active participation in the Multi Agency Centre and the National Memory Bank should be ensured. He said that the common ATS structure and operational uniformity give us an advantage in prosecuting terrorists. Unless we achieve operational uniformity, we cannot make an accurate assessment of threats, make proper use of intelligence sharing, or carry out coordinated counter-actions. Shri Shah emphasized that we must ensure uniformity from investigation to prosecution and counter-action.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that India is the world's fourth largest economy. Due to the Indian Ocean, our geo-political position is also very important. He said that as our economy progresses further, our problems will increase in the same proportion. As the country's economy advances, we will have to enhance our vigilance accordingly. Shri Shah said that the preparations to ensure the country's internal security do not begin at our borders; rather, the preparation to secure the borders must start many miles away. Shri Amit Shah said that for cyber and information warfare, the misuse of economic networks, and the hybrid format of terrorism, we must develop a robust mechanism as a national grid—one that is vigilant and capable of swift, result-oriented action—and this can only be achieved through such conferences. He stated that building a multi-layer security model and working with a ruthless approach against terrorism—these are what can keep us secure in the coming days.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that everyone should move forward with the principle of “Duty to Share” instead of “Need to Know”. Shri Shah said that the central agencies and state police have made good use of technology at their respective levels, but technology developed in silos and data collected in silos are like a gun without bullets. It is better if all data can communicate with each other and are created using the same technology. For this purpose, the Ministry of Home Affairs, NIA, and IB should hold discussions to develop a seamless national-level framework for technology and data, and should support the states in strengthening it.
Shri Amit Shah said that the database of terrorists and criminals should be made a core asset of the zero-terror policy. He expects the Director Generals of Police of the states to implement this database framework in letter and spirit. Shri Shah said that in the coming days, we are bringing a plan to launch a 360-degree assault on organized crime.
Union Home Minister said that we must move forward with Trial-in-Absentia without fear of the controversies associated with it. This will force fugitives to return to the country. Shri Shah said that all agencies of the Government of India, together with the state police, should form a ‘Team India’ that works effectively for national security. He reiterated that as India progresses forward, our challenges will continue to grow. In such a scenario, it is the responsibility of all of us to build a strong anti-terrorism grid for the country and for the coming generations of officers, so that they can firmly confront the challenges ahead.