ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୫' କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା, ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଲା ବିପଦ ମୁକାବିଲାର ମୁଖ୍ୟ ମଞ୍ଚ
ଆମର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଘଟିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ
26 DEC 2025 7:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୫'କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍ଥା (ଏନ୍ଆଇଏ) ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ୍ଆଇଏର ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ଅପରାଧ ମାନୁଆଲ୍, ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ ନେଟୱାର୍କ ଡାଟାବେସ୍ ଏବଂ ହଜିଯାଇଥିବା/ଲୁଟ୍ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଅସ୍ତ୍ର ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହସଚିବ, ଆର ଆଣ୍ଡ ଏଡବ୍ଲ୍ୟୁସଚିବ, ଏନ୍ଆଇଏର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀ, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି/ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଆଇନ, ଫରେନସିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ, ଏହି ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆସନ୍ନ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ବାର୍ଷିକ ପରମ୍ପରାରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ନୁହେଁ, ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗମାନ ଏଠାରେ ଉଠିଛି ଏବଂ ଏନ୍ଆଇଏ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ମିଶି ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ବର୍ଷସାରା ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଗ୍ରିଡ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହେଉଛୁ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗତ ବର୍ଷ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ଘଟିଥିବା ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମିଳିଥିବା ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟ ସହିତ, ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆମର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦର ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏବେ ବଦଳୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଦୃଶ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ରୋକିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ତିନୋଟି ନୂଆ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏନ୍ଆଇଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ଅପରାଧ ମାନୁଆଲ୍ ଆଜି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ସେ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ସେମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ମାମଲା ପରିଚାଳନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ମାନୁଆଲ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଇ-ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ନେଟୱାର୍କ ଉପରେ ଏକ ଡାଟାବେସ୍ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରଥମେ ଅପରାଧିଙ୍କୁ ମୁକୁଳାଇବା ପାଇଁ ମୂଲଚାଲ ଏବଂ ଚାଁଦା ଆଦାୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ନେତାମାନେ ବିଦେଶ ପଳାୟନ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେଠାରେ ବସତି ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ତା 'ପରେ ଅପରାଧିଙ୍କ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ମୂଲଚାଲ ଏବଂ ଚାଁଦା ଆଦାୟ ରୁ ଆୟକୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ଏନ୍ଆଇଏ ଏବଂ ସିବିଆଇର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ଆଇବିର ସହଯୋଗରେ, ଏବଂ ଏହି ଡାଟାବେସ୍ ବ୍ୟବହାର କରି, ନିଜ ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୈସରନ୍ ଉପତ୍ୟକାରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା। ଏହି ଆକ୍ରମଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଦେଶରେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଏକ ଝଟକା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଠିକ ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ, ଆମ ସେନା ପାକିସ୍ତାନକୁ ଏକ କଠୋର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରି ସମସ୍ତ ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଯେଉଁଥିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଜନା କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଆମେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ଦଣ୍ଡିତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅପରେସନ ମହାଦେବ ଜରିଆରେ ନିପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ, ଭାରତ ସରକାର, ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଦଳ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସଫଳ ତଦନ୍ତ କରିଛି, ଯାହାକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ତଦନ୍ତ ଫଳାଫଳ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ କାଠଗଡ଼ାରେ ଛିଡା କରାଇବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଘଟିଥିବା ବିସ୍ଫୋରଣର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ତଦନ୍ତ କରିଥିଲା। ଆମର ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କର ତଦନ୍ତରେ ଏକ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ବିସ୍ଫୋରଣ ମାମଲାର ତଦନ୍ତ ସାଧାରଣ ପୁଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା କଠୋର ତଦନ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଯେ କିପରି ଜଣେ ସତର୍କ ଅଧିକାରୀ ସର୍ବଦା ସତର୍କ ରହି ଦେଶକୁ ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଡିଜିପି ସମ୍ମିଳନୀ, ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତି ସମ୍ମିଳନୀ, ଏନ୍-କୋର୍ଡ଼ ବୈଠକ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ମାନକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏହି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଦେଖିପାରିବୁ ନାହିଁ; ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର ଭାବରେ ଚାଲୁଛି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସମ୍ମିଳନୀ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ୍ଆଇଏ ଏକ ସାଧାରଣ ଏଟିଏସ୍ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପୁଲିସ ବାହିନୀକୁ ପଠାଇଛି। ସେ ବୁଝାଇଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଏଟିଏସ୍ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁ, ଏହା ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ସମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସାରା ଦେଶରେ ପୋଲିସ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଏଟିଏସ୍ ଢାଞ୍ଚା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏହାକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଚିତ୍। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଏଟିଏସ୍ ୟୁନିଟ ଗୁଡିକ ନିଦାନ୍ ଏବଂ ନାଟଗ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ 'ନିଦାନ୍ "ଏବଂ' ନାଟଗ୍ରିଡ୍" ର ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଯେ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପୃଥକ ଭାବରେ ତଦନ୍ତ କରାଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଅଦୃଶ୍ୟ ଠିକଣାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ନାଟ୍‍ଗ୍ରିଡ୍‍ ର ବ୍ୟବହାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ମାମଲାରେ ନିଦାନ ର ବ୍ୟବହାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ମେମୋରୀ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏଟିଏସର ସାଧାରଣ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ଏକରୂପତା ଆମକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପରିଚାଳନାଗତ ଏକରୂପତା ହାସଲ କରିନାହୁଁ, ଆମେ ବିପଦର ସଠିକ୍ ଆକଳନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଗୁଇନ୍ଦା ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ସମନ୍ୱିତ ମୁକାବିଲା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତଦନ୍ତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ ମୁକାବିଲା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ଏକତାର ନିଶ୍ଚୟତା ଦର୍ଶାଇବାକୁ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା। ଭାରତ ମହାସାଗର କାରଣରୁ ଆମର ଭୌଗୋଳିକ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ସେହି ଅନୁପାତରେ ଆମର ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ସେହି ଅନୁସାରେ ଆମକୁ ନିଜର ସତର୍କତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆମ ସୀମାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅନେକ ମାଇଲ ଦୂରରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସାଇବର ଏବଂ ସୂଚନା ଯୁଦ୍ଧ, ଆର୍ଥିକ ନେଟୱାର୍କର ଅପବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ମିଶ୍ରିତ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡ ଭାବେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ-ଯାହା ସତର୍କ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ, ଫଳପ୍ରଦ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ-ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏଭଳି ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବହୁସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା-ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତେ "ଜାଣିବା ଆବଶ୍ୟକ" ପରିବର୍ତ୍ତେ "କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସେୟାର" ନୀତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ନିଜ ନିଜ ସ୍ତରରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଭଲ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବିନା ପରିଶ୍ରମେର ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିନା ପରିଶ୍ରମେର ସଂଗୃହିତ ତଥ୍ୟ ବିନା ଗୁଳିରେ ବନ୍ଧୁକ ପରି । ଏହା ଭଲ ଯଦି ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବ ଏବଂ ସମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଏ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏନ୍ଆଇଏ ଏବଂ ଆଇବି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଡାଟାବେସ୍ ଶୂନ୍ୟ-ଆତଙ୍କବାଦ ନୀତିର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ପଦ ହେବା ଉଚିତ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ଏହି ଡାଟାବେସ୍ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଅକ୍ଷରେ ଅକ୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଉପରେ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆଣୁଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ବିବାଦର ଭୟ ବିନା ଆମକୁ ଟ୍ରାଏଲ-ଇନ୍-ଅବସେଣ୍ଟିଆ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ଦେଶକୁ ଫେରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥା ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ସହିତ ମିଶି ଏକ 'ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ’ ଗଠନ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଆମର ଆହ୍ୱାନ ସେତେ ବଢ଼ିବ। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ, ଦେଶ ପାଇଁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଗ୍ରିଡ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଆଗକୁ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ୱାନର ଦୃଢତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates ‘Anti-Terrorism Conference-2025’ in New Delhi
Under the Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of zero-tolerance against terrorism, this annual conference has become a platform to deal with emerging threats
All agencies should analyze every terrorist incident that has occurred in the country and the world to further enhance our counter-terrorism capabilities
Due to the use of technology in terrorist incidents, the landscape of terrorism is also changing; we must stay two steps ahead of it
For the coming generations, we must build an impenetrable and strong ‘anti-terrorism grid’ capable of facing every challenge
We are bringing an action plan to launch a 360-degree strike on organized crime
Only through operational uniformity can we achieve accurate assessment of threats, proper utilization of intelligence sharing, and coordinated counter-action
For the first time, security forces punished those who planned the terrorist incident through Operation Sindoor and neutralized those who executed it through Operation Mahadev
A common ATS structure for the police across the country is extremely essential; the Director Generals of Police of the states should implement it at the earliest
All agencies of the Government of India and the state police should come together to form a ‘Team India’ that works effectively for national security
Union Home Minister unveiled the updated crime manual prepared by NIA and launched the Organised Crime Network Database and Weapon Database
26 DEC 2025 7:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the ‘Anti-Terrorism Conference-2025’ in New Delhi. The two-day conference is being organized by the National Investigation Agency (NIA) under the Ministry of Home Affairs, Government of India. The Home Minister also unveiled NIA's updated crime manual, Organised Crime Network Database and Lost/Looted and Recovered Weapon Database. The conference was attended by Union Ministers of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai and Shri Bandi Sanjay Kumar, Union Home Secretary, Secretary R&AW, Director General of NIA and many other dignitaries. The conference is being attended by senior police officers from States/UTs, officers from Central agencies/Departments dealing with issues related to Counter Terrorism and experts from related fields such as law, forensics, technology etc.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of zero-tolerance against terrorism, this annual conference has become a platform to deal with emerging threats. He said that in last 3 years, we have moved forward in the direction of making this conference an annual tradition. He said that this conference is not merely a forum for discussion, but actionable points emerge here, and the NIA along with all related agencies of the states continuously work throughout the year towards their implementation. As a result, we are succeeding in building a strong anti-terrorism grid across the country. He added that this conference is not just a medium to reiterate India's resolve for security. Shri Shah said that the objective of this conference is also to analyse all terrorist incidents that occurred in the country and the world in the past year, along with the intelligence received about them, and to enhance our counter-terrorism capabilities accordingly. He mentioned that the landscape of terrorism in the world is now changing due to the use of technology in terrorist incidents alongside technological advancements, and we too must prepare to prevent this. He said that it is the national responsibility of this conference to anticipate invisible future challenges and to prevent them.
Shri Amit Shah said that today, three new initiatives have been launched here. The updated crime manual prepared by the NIA was released today. He requested all Director Generals of Police from the states to form a team in their respective states and ensure that they study this manual for investigation and prosecution purposes. Shri Shah said that today, the weapons e-database has also been launched.
Union Home Minister said that today, a database on organized crime networks has also been released. He said that organized crime networks initially operate for the purpose of ransom and extortion, but when their leaders flee abroad and settle there, they automatically come into contact with terrorist organizations and then use the proceeds from ransom and extortion to spread terrorism within the country. He said that every state must, under the guidance of the NIA and CBI, with the cooperation of the IB, and by utilizing this database, eliminate it within their jurisdiction.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the attack in Baisaran Valley was one that shook the entire country. Through this attack, the terrorists wanted to disrupt communal harmony in the country and deliver a blow to the new era of development and tourism that has begun in Kashmir. He said that based on extremely precise intelligence, our forces neutralized all three terrorists, delivering a stern message to Pakistan. He said that this is the first terrorist incident in which those who planned the terrorist act were punished by us through Operation Sindoor, and those who carried out the act with the weapons provided to them were neutralized through Operation Mahadev. The Home Minister said that at both ends, the Government of India, the Indian security forces, and the people of India have given a strong and befitting reply to Pakistan's terrorist masters through our security forces and intelligence agencies. He stated that our team has conducted a complete and successful investigation of the Pahalgam terrorist attack, which agencies around the world will study in the coming days. He said that the results of the investigation into the Pahalgam terrorist attack will put Pakistan in the dock on international platforms.
Shri Amit Shah said that the Jammu and Kashmir Police conducted a very thorough investigation into the blast that occurred in Delhi. All our agencies did an excellent job in investigating the entire network. Shri Shah said that the investigations into the Pahalgam and Delhi blast cases are not ordinary policing but outstanding examples of watertight investigation. This is also a great example of how an alert officer can save the country from such a major crisis by remaining vigilant at all times.
Union Home Minister said that we have established a new standard of coordination, cooperation, and communication among the DGP Conference, Security Strategy Conference, N-CORD meetings, and the Anti-Terror Conference. He said that we cannot view these four pillars in isolation; running through them as a common thread is the Anti-Terrorism Conference. Shri Shah said that the NIA has worked very hard to create a common ATS structure and has sent it to the police forces of the states. He explained that when we establish a common ATS structure across the entire country, it provides us an opportunity for uniform preparation at every level. A common ATS structure for the police across the country is extremely important, and all Director Generals of Police from the states should implement it as soon as possible. He said that all states' ATS units should get into the habit of using NIDAAN and NATGRID. He said that using NIDAAN and NATGRID in investigations ensures that cases are not investigated in isolation, but also brings to light the invisible links in the cases. He emphasized that the use of NATGRID should be made mandatory in certain types of investigations, and the use of NIDAAN should be made mandatory in certain types of cases.
Union Home Minister said that active participation in the Multi Agency Centre and the National Memory Bank should be ensured. He said that the common ATS structure and operational uniformity give us an advantage in prosecuting terrorists. Unless we achieve operational uniformity, we cannot make an accurate assessment of threats, make proper use of intelligence sharing, or carry out coordinated counter-actions. Shri Shah emphasized that we must ensure uniformity from investigation to prosecution and counter-action.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that India is the world's fourth largest economy. Due to the Indian Ocean, our geo-political position is also very important. He said that as our economy progresses further, our problems will increase in the same proportion. As the country's economy advances, we will have to enhance our vigilance accordingly. Shri Shah said that the preparations to ensure the country's internal security do not begin at our borders; rather, the preparation to secure the borders must start many miles away. Shri Amit Shah said that for cyber and information warfare, the misuse of economic networks, and the hybrid format of terrorism, we must develop a robust mechanism as a national grid—one that is vigilant and capable of swift, result-oriented action—and this can only be achieved through such conferences. He stated that building a multi-layer security model and working with a ruthless approach against terrorism—these are what can keep us secure in the coming days.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that everyone should move forward with the principle of “Duty to Share” instead of “Need to Know”. Shri Shah said that the central agencies and state police have made good use of technology at their respective levels, but technology developed in silos and data collected in silos are like a gun without bullets. It is better if all data can communicate with each other and are created using the same technology. For this purpose, the Ministry of Home Affairs, NIA, and IB should hold discussions to develop a seamless national-level framework for technology and data, and should support the states in strengthening it.
Shri Amit Shah said that the database of terrorists and criminals should be made a core asset of the zero-terror policy. He expects the Director Generals of Police of the states to implement this database framework in letter and spirit. Shri Shah said that in the coming days, we are bringing a plan to launch a 360-degree assault on organized crime.
Union Home Minister said that we must move forward with Trial-in-Absentia without fear of the controversies associated with it. This will force fugitives to return to the country. Shri Shah said that all agencies of the Government of India, together with the state police, should form a ‘Team India’ that works effectively for national security. He reiterated that as India progresses forward, our challenges will continue to grow. In such a scenario, it is the responsibility of all of us to build a strong anti-terrorism grid for the country and for the coming generations of officers, so that they can firmly confront the challenges ahead.