ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଟ୍ରେନ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଯୋଜନା
ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରୀ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ କୋଚିଂ ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବ : ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତାୟାତକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଜୋନଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିର ଲାଭ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱଳ୍ପ ଏବଂ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି
26 DEC 2025 4:48PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦାରେ ଦ୍ରୁତ ଓ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କ୍ଷମତାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ତରରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯୋଜନା କରିଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେବାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। 2030 ସୁଦ୍ଧା କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ପାଇଁ କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଷ୍ଟାବିଲିଂ ଲାଇନ, ପିଟ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଣ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଟର୍ମିନାଲ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ମେଗା କୋଚିଂ ପରିସର ସମେତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଟ୍ରାଫିକ ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟ, ସିଗନାଲିଂରେ ସୁଧାର ଏବଂ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ସମେତ ବିଭାଗୀୟ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ।
ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବା ସମୟରେ, ଟର୍ମିନାଲ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରାଯିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା କ୍ଷମତା ସମାନ ଭାବରେ ସନ୍ତୁଳିତ ହେବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପୁଣେ ପାଇଁ, ହଡପସର, ଖଡକି ଏବଂ ଆଲାଣ୍ଡିକୁ ପୁଣେ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଲାଇନ୍ ସ୍ଥିର କରିବା ସହିତ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଚାର କରାଯାଇଛି।
ଉଭୟ ଉପନଗର ଏବଂ ଅଣ-ଉପନଗର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗମନାଗମନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉପରୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯିବ। 48ଟି ପ୍ରମୁଖ ସହରର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି (ତାଲିକା ସଂଲଗ୍ନ)। ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
2030 ସୁଦ୍ଧା କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାର ଯୋଜନା ଥିବା ବେଳେ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷମତାକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିର ଲାଭ ତୁରନ୍ତ ମିଳିପାରିବ। ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଟ୍ରାଫିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ତିନୋଟି ବର୍ଗରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯିବ, ଯଥା, ତୁରନ୍ତ, ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ। ସ୍ପଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ଏବଂ ପରିଭାଷିତ ଫଳାଫଳ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହେବ। ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇକୁ ସେମାନଙ୍କର ଡିଭିଜନଗୁଡ଼ିକରେ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ଟର୍ମିନାଲ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ନୁହେଁ ବରଂ ଷ୍ଟେସନ ଓ ୟାର୍ଡରେ ବିଭାଗୀୟ କ୍ଷମତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରୀ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ କୋଚିଂ ଟର୍ମିନାଲଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ। ସେକ୍ସନାଲ୍ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆମର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ।’’

Ministry of Railways
Indian Railways Plans to Double Train Capacity in Major Cities in next 5 years
Expansion of Coaching Terminals in Key Cities to Meet Rising Passenger Demand, Reduce Congestion, and Improve Nationwide Connectivity: Shri Ashwini Vaishnaw
Short & Medium Term Steps to Reap Benefits of Capacity Addition sought from Zones to Ease Traffic at Busy Stations
26 DEC 2025 4:48PM by PIB Delhi
In view of the rapid sustained growth in demand for travel, the capacity of major cities to originate new trains needs to be doubled from the current level in the next 5 years. The current infrastructure serving needs to be augmented so as to meet the requirements of upcoming years. The works for doubling the originating capacity by the year 2030 would include the following actions:
i. Augmenting the current terminals with additional platforms, stabling lines, pit lines, and adequate shunting facilities.
ii. Identifying and creating new terminals in and around the urban area.
iii. Maintenance facilities, including mega coaching complexes.
iv. Increasing the sectional capacity with traffic facility works, signaling upgradation, and multitracking required for handling increased trains at various points.
While planning for increasing capacity of terminals, stations around terminals will also be considered so that capacity is evenly balanced. For example, for Pune, Hadapsar, Khadki, and Alandi have been considered for increasing capacity along with increasing platforms and stabling lines at Pune station.
The above exercise will be done for both suburban as well as non-suburban traffic, keeping in view the distinct requirements of both segments. A comprehensive plan of the 48 major cities is under consideration (List attached). The plan will include the works planned, proposed, or already sanctioned to achieve the goal of doubling the capacity of handling trains in a time-bound manner.
While the plan to double the capacity is by 2030, it is expected that capacity will be increased progressively in the next 5 years so that the benefits of capacity addition can be reaped immediately. This will help in meeting the traffic requirement progressively over the years. The plan will classify actions under three categories, i.e., immediate, short-term, and long-term. The proposed plans will be specific, with clear timelines and defined outcomes. While this exercise focuses on specific stations, each Zonal Railway has been asked to plan to increase train handling capacity across their divisions, ensuring that not only terminal capacity is enhanced but also sectional capacity and operational constraints at stations and yards are effectively addressed.
Sh. Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, said, “We're expanding coaching terminals, enhancing sectional and operational capacities in various cities to meet rising passenger demand and reduce congestion. This move will upgrade our railway network and improve nationwide connectivity.’’