କ୍ୟାବିନେଟ
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (କ) ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ତିନୋଟି ନୂଆ କରିଡରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
24 DEC 2025 3:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ତିନୋଟି ନୂଆ କରିଡରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। 16.076 କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (କ) ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ (1) ଆର.କେ ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗରୁ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ (9.913 କିଲୋମିଟର), (2) ଏରୋସିଟିରୁ ଆଇଜିଡି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ-1 (2.263 କିଲୋମିଟର), (3). ତୁଗଲକାବାଦରୁ କାଳିନ୍ଦୀକୁଞ୍ଜ (3.9 କିଲୋମିଟର) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସୁବିଧା ବିସ୍ତାର କରାଯିବ। ଏହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବ। ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (କ) ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି 12014.91 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଭାରତ ସରକାର, ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏଥିପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇଦେବେ।
ଏହି ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଭିଷ୍ଟା କରିଡର ସବୁ କାର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନକୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅଫିସ୍ ଯାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଘର ପାଖରେ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ। ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ 60,000 ଅଫିସ୍ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ 2 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହେବେ। ତିନୋଟି ନୂଆ କରିଡର ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ବ୍ୟବହାରକୁ ଆହୁରି କମାଇବ ଯାହା ସହଜ ଜୀବନଧାରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ବିବରଣୀ:
ବଟାନିକାଲ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ - ଆରକେ ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗ କରିଡରର ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ରୂପେ ଆରକେ ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗ - ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ସେକ୍ସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପୁନଃବିକଶିତ ହେଉଥିବା ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଭିଷ୍ଟା ଅଞ୍ଚଳକୁ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେହିପରି ଏରୋସିଟି-ତୁଗଲକାବାଦ କରିଡରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇ ଏରୋସିଟି - ଆଇଜିଡି ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ 1 ଏବଂ ତୁଗଲକାବାଦ - କାଳିନ୍ଦୀ କୁଞ୍ଜ ସେକ୍ସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହି କରିଡର ତୁଗଲକାବାଦ, ସାକେତ, କାଳିନ୍ଦୀକୁଞ୍ଜ ଇତ୍ୟାଦି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀର ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗ ସହିତ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ସୁଧାର ଆଣିବ। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଡରଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ୍‌ 13ଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 10ଟି ଷ୍ଟେସନ ଭୂତଳ ଏବଂ 3ଟି ଷ୍ଟେସନ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଆରକେ ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗରୁ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ (9.913 କିଲୋମିଟର) କରିଡର-1 ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ପୁରୁଣା ଦିଲ୍ଲୀର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ସୁଧାର ଆଣିବ। ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି କରିଡର ଯଥା ଏରୋସିଟିରୁ ଆଇଜିଡି ବିମାନବନ୍ଦର ଟି-1 (2.263 କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ତୁଗଲକାବାଦରୁ କାଳିନ୍ଦୀ କୁଞ୍ଜ (3.9 କିଲୋମିଟର) ଦକ୍ଷିଣ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସାକେତ, ଛତରପୁର ଇତ୍ୟାଦି ଦେଇ ଘରୋଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ-1 ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଯାହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ବ୍ୟାପକ ସୁଧାର ଆଣିବ।
ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (କ) ପ୍ରକଳ୍ପର ଏହି ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କର ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ। ଏହାମଧ୍ୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ମାଜେଣ୍ଟା ଲାଇନ ଏବଂ ଗୋଲଡେନ ଲାଇନର ଏହି ଏକ୍ସଟେନସନ ରାସ୍ତାରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ମୋଟର ଯାନ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଆର.କେ. ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗ - ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ସେକ୍ସନରେ ଯେଉଁ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମାଣ ହେବ ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି: ଆର.କେ. ଆଶ୍ରମ ମାର୍ଗ, ଶିବାଜୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ, ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍, ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ - ହାଇକୋର୍ଟ, ବରୋଦା ହାଉସ୍, ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ।
ତୁଗଲକାବାଦ - କାଳିନ୍ଦୀ କୁଞ୍ଜ ସେକ୍ସନରେ ସରିତା ବିହାର ଡିପୋ, ମଦନପୁର ଖାଦର ଏବଂ କାଳିନ୍ଦୀ କୁଞ୍ଜ ଷ୍ଟେସନ ରହିବ। ଅନ୍ୟପଟେ ଏରୋସିଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଇଜିଡି ଟି-1 ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ 111 କିଲୋମିଟର ଏବଂ 83 ଷ୍ଟେସନ ବିଶିଷ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-4ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା, ପର୍ଯ୍ୟାୟ-4 (3 ପ୍ରାଥମିକତା) କରିଡରର ପ୍ରାୟ 80.43% ସିଭିଲ୍ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟାୟ-4 (3 ପ୍ରାଥମିକତା) କରିଡର ଡିସେମ୍ବର 2026 ସୁଦ୍ଧା ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସମାପ୍ତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
ସମ୍ପ୍ରତି ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋରେ ପ୍ରତିଦିନ ହାରାହାରି 65 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। 8 ଅଗଷ୍ଟ, 2025ରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧିକ 81.87 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ଏମଆରଟିଏସର ମୁଖ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତା, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉତ୍କର୍ଷତା। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ସହିତ ସହରର ଜୀବନରେଖା ପାଲଟିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏନସିଆରରେ ଡିଏମଆରସି ଦ୍ୱାରା 289 ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ପ୍ରାୟ 395 କିଲୋମିଟରର ମୋଟ 12 ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।

Cabinet
Cabinet approves three new corridors as part of Delhi Metro’s Phase V (A) Project
24 DEC 2025 3:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved three new corridors - 1. R.K Ashram Marg to Indraprastha (9.913 Kms), 2. Aerocity to IGD Airport T-1 (2.263 kms) 3. Tughlakabad to Kalindi Kunj (3.9 kms) as part of Delhi Metro’s Phase – V(A) project consisting of 16.076 kms which will further enhance connectivity within the national capital. Total project cost of Delhi Metro’s Phase – V(A) project is Rs.12014.91 crore, which will be sourced from Government of India, Government of Delhi, and international funding agencies.
The Central Vista corridor will provide connectivity to all the Kartavya Bhawans thereby providing door step connectivity to the office goers and visitors in this area. With this connectivity around 60,000 office goers and 2 lakh visitors will get benefitted on daily basis. These corridors will further reduce pollution and usage of fossil fuels enhancing ease of living.
Details:
The RK Ashram Marg – Indraprastha section will be an extension of the Botanical Garden-R.K. Ashram Marg corridor. It will provide Metro connectivity to the Central Vista area, which is currently under redevelopment. The Aerocity – IGD Airport Terminal 1 and Tughlakabad – Kalindi Kunj sections will be an extension of the Aerocity-Tughlakabad corridor and will boost connectivity of the airport with the southern parts of the national capital in areas such as Tughlakabad, Saket, Kalindi Kunj etc. These extensions will comprise of 13 stations. Out of these 10 stations will be underground and 03 stations will be elevated.
After completion, the corridor-1 namely R.K Ashram Marg to Indraprastha (9.913 Kms), will improve the connectivity of West, North and old Delhi with Central Delhi and the other two corridors namely Aerocity to IGD Airport T-1 (2.263 kms) and Tughlakabad to Kalindi Kunj (3.9 kms) corridors will connect south Delhi with the domestic Airport Terminal-1 via Saket, Chattarpur etc which will tremendously boost connectivity within National Capital.
These metro extensions of the Phase – V (A) project will expand the reach of Delhi Metro network in Central Delhi and Domestic Airport thereby further boosting the economy. These extensions of the Magenta Line and Golden Line will reduce congestion on the roads; thus, will help in reducing the pollution caused by motor vehicles.
The stations, which shall come up on the RK Ashram Marg - Indraprastha section are: R.K Ashram Marg, Shivaji Stadium, Central Secretariat, Kartavya Bhawan, India Gate, War Memorial - High Court, Baroda House, Bharat Mandapam, and Indraprastha.
The stations on the Tughlakabad – Kalindi Kunj section will be Sarita Vihar Depot, Madanpur Khadar, and Kalindi Kunj, while the Aerocity station will be connected further with the IGD T-1 station.
Construction of Phase-IV consisting of 111 km and 83 stations are underway, and as of today, about 80.43% of civil construction of Phase-IV (3 Priority) corridors has been completed. The Phase-IV (3 Priority) corridors are likely to be completed in stages by December 2026.
Today, the Delhi Metro caters to an average of 65 lakh passenger journeys per day. The maximum passenger journey recorded so far is 81.87 lakh on August 08, 2025. Delhi Metro has become the lifeline of the city by setting the epitome of excellence in the core parameters of MRTS, i.e. punctuality, reliability, and safety.
A total of 12 metro lines of about 395 km with 289 stations are being operated by DMRC in Delhi and NCR at present. Today, Delhi Metro has the largest Metro network in India and is also one of the largest Metros in the world.