প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইথিওপিয়াগী প্রাইম মিনিস্তর অবিয় অহমদ অলিগা দেলিগেসন থাক্কী ৱারী শানবদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
16 DEC 2025 10:17PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সী, ঐগী ইচিল ইনাও, ঐগী মরূপ,
ঐহাক ইথিওপিয়াদা লাকপা তশেংনা নুংঙাই। হন্দক্কী অসি ঐগীদি ইথিওপিয়াদা লাকপা অহানবনি, অদুবু ঐহাক্না মফমসিদা খোঙ থাংথরকপা মীৎকুপ্তা ঐঙোন্দা শকখঙ মায়খঙনবা অমদি অচেৎপা মরী লৈনবগী ইথিল অমা ফাওখি। ভারত অমসুং ইথিওপিয়াগী মরক্তা চহি লিশিং কয়া লেপ্তনা পাউ ফাওনবা, ৱারী শানবা, অমদি তাথোক তাশিন তৌনবগী পুৱারী অমা লৈ। অদুবু খেন্নবা লোল অমদি চৎনবী লৈবা ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক খেন্নবশিংগী অমত্তা ওইবা শক্তমগী খুদমশিং ওইরি। দিমোক্রেসী চৎপা লৈবাক অনিমক্না ইং-তপ্পা অমদি মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক লেপ্লি। ঐখোয় গ্লোবেল সাউথকী পুন্না চৎমিন্নরিবা খোঙবুশিংনি। ঐখোয়না মালেমগী ফম্পাকশিংদা পাম্বোম তিংমিন্নদুনা লেপমিন্নরি।
অফ্রিকান য়ুনিয়নগী হেদক্বার্তর ইথিওপিয়াদা লৈবা অসিনা ইথিওপিয়াবু অফ্রিকান দিপ্লোমেসীগী মীফম পাঙথোকফম ওইরি। পুম্নমক কোনশিনবা মালেম অমগী মান্নবা মঙলান্না পুক্নিং থৌগৎমিন্নদুনা, ভারতনা ২০২৩ দা অফ্রিকান য়ুনিয়নব G20 গী মেম্বর ওইহনখি। পুম্নমক অসি য়েংলগা, ঙসি ঐখোয়না ইন্দিয়া-ইথিওপিয়াগী মরীবু স্ত্রেতেজিক ওইবা খোঙবুগী থাক্তা থাঙ্গৎলি। খোঙথাং অসিনা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা ইনোৎ, খোঙজেল পুরকপগা লোয়ননা মরী অসিবু চেৎশিনহল্লগনি।
তুংলমচৎকী পাক চাউরবা ওইথোকপা য়াবশিংগীদমক শেম শাননবা তশেং তশেংবা লম্বী অমা য়াত্থোক্লগনি। ঙসি ঐখোয়না শেন্মিৎলোন, ইনোভেসন, তেক্নোলোজী, দিফেন্স, হকশেল, কেপাসিতী বিল্দিং, অমদি মায়কৈ কয়াগী তেংবাংনবনচিংবা ঐখোয়গী তেংবাংনবগী মরীগী মরুওইবা মায়কৈশিং খন্ননবা তাঞ্জা ফংলি। ঙসি ঐখোয়না ভারত্তা ইথিওপিয়াগী মহৈরোয়শিংগী স্কোলার্সিপ মশিং শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ফিরেপ লৌরিবসি ঐগী থম্মোয়দা অপেনবা পোকই।
এক্সেলেন্সী,
পহলগামগী তেরোরিস্ত লান্দাগীদমক অৱাবা ফোঙদোকপিরকপা অমদি তেরোরিজমগী মায়োক্তা থেংনরিবা ঐখোয়গী লান্থেংদা অদোম্না ঙাক্লৌ পীবিবগীদমক অদোমবু থাগৎচরি। ঐখোয়গী তেরোরিস্তকী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসিদা মরূপ মপাং ওইবা লৈবাকশিংগী ঙাক্লৌ ফংবা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐনা অমুক্কা হন্না অদোমগী মফমদা ঐহাক অমসুং ঐগী খোঙলোয়শিংবু তরাম তরাম ওকপিবগীদমক তৌবিমল খঙবা উৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during delegation-level talks with PM Abiy Ahmed Ali of Ethiopia
16 DEC 2025 10:17PM by PIB Delhi
Excellency, My Brother, My Friend,
It truly gives me great joy to visit Ethiopia. This is my first visit to Ethiopia. Yet, the moment I set foot here, I felt a deep sense of belonging and warmth. India and Ethiopia have shared continuous contact, dialogue, and exchanges for thousands of years. Enriched by many languages and traditions, our two nations stand as symbols of unity in diversity. Both countries are democratic forces committed to peace and the welfare of humanity. We are fellow travelers and partners in the Global South. On international platforms too, we have stood shoulder to shoulder.
The presence of the African Union headquarters in Ethiopia makes this country the meeting point of African diplomacy. Inspired by our shared vision of an inclusive world, India ensured in 2023 that the African Union became a member of the G20. Keeping all these aspects in mind, today we are elevating India–Ethiopia relations to the level of a Strategic Partnership. This step will provide new energy, new momentum, and new depth to our ties.
A clear roadmap will be prepared to realize the immense possibilities of the future. Today, we had the opportunity to deliberate on key dimensions of our cooperation such as economy, innovation, technology, defense, health, capacity building, and multilateral cooperation. I am pleased that today we have decided to double the student scholarships for Ethiopia in India.
Excellency,
I sincerely thank you for your condolences on the Pahalgam terrorist attack and for your support in our fight against terrorism. The solidarity of friendly nations in this struggle against terrorism carries immense meaning. Once again, I express my heartfelt gratitude to you for the grand welcome extended to me, my delegation, and myself.