ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରୋଜଗାର ସହାୟକଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
22 DEC 2025 6:42PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବାରୁ ରୋଜଗାର ସହାୟକମାନେ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି
• "ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟକଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରତିଶତରୁ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ; ଏବେ ଦରମା ପ୍ରଦାନରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହେବ ନାହିଁ" : ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• "କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଦରମା ପ୍ରଦାନରେ ବିଳମ୍ବ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା; ଏବେ ପ୍ରଥମେ ଦରମା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ତା'ପରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ": ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• ୧୦୦ ଦିନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ୧୨୫ ଦିନର ନିଯୁକ୍ତିର ଆଇନଗତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି; ଗାଁ ନିଜେ ଏହାର ବିକାଶ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ”: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• ଭିବି- ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାବହାରିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରାଯାଇଛି; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ”: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ରୋଜଗାର ସହାୟକମାନେ ସୋମବାର ଭୋପାଳରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କୁ ଭେଟି ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବାରୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଯୁକ୍ତି ସହାୟକ, ପଞ୍ଚାୟତ ସଚିବ ଏବଂ ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମୟାନୁସାରେ ଦରମା ପ୍ରଦାନରେ ବିଳମ୍ବ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ୬ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ଏବେ ୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଦେଢ଼ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହେବ ଯେ, ମୋଟ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୧,୫୧,୨୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟରୁ, ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବ୍ୟୟ କରାଯିବ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହି ପରିମାଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯେପରି କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅପଚୟ ନହୁଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିପ୍, ଯାନବାହାନ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନାବଶ୍ୟକ ଜିନିଷ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ରୋକିବା ପାଇଁ କଡ଼ା ତଦାରଖ କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରୋଜଗାର ସହାୟକମାନେ ଦରମା ପାଇବା ନେଇ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଅଟକି ରହିଥିବା ଦରମାର ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ପରେ ନିୟମରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରଥମେ ଦରମା ଦିଆଯିବ ଏବଂ ପରେ ଅନ୍ୟ ଜରୁରୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏରେ ୧୦୦ ଦିନ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଥିବା ବେଳେ ଏବେ ୧୨୫ ଦିନର ନିଯୁକ୍ତିର ଆଇନଗତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସମାନ ସମୟରେ, କୃଷିର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ବିହନ ଏବଂ ଅମଳ ଋତୁରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ୬୦ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିବାର ଅଧିକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରମିକ ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ପୁରୁଣା ତ୍ରୁଟି ଦୂର କରି ଭିବି- ଜି ରାମ ଜି ଯୋଜନାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଶାସନିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରି, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାମ କରୁଥିବା ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଅସୁବିଧା ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ରୋଜଗାର ସହାୟକମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପରେ, ଆହୁରି ବିକାଶ ଜାରି ରହିବ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ କର୍ମଚାରୀମାନେ କାମ କରିପାରିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ -ଜୀ ରାମ୍ ଜୀ' ଏକ ଐତିହାସିକ ଯୋଜନା, ଯାହା ଏବେ ଏକ ବିଲ୍ ଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢିଛି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସମ୍ମତି ପରେ ଏକ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। କିଛି ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବରୁ ୧୦୦ ଦିନର ନିଯୁକ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିଲା, ଯାହାକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା' ଅଧୀନରେ ୧୨୫ ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥରେ କେବଳ ଦିବସ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ନିଯୁକ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଯଦି କୌଣସି କାରଣରୁ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ, ତେବେ ବେକାରୀ ଭତ୍ତାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କଠୋର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଯଦି ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାନଯାଏ ଏବଂ ଟଙ୍କା ପଡ଼ି ରହେ, ତେବେ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦିଆଯିବ। ମାସ ମାସ ଧରି ମଜୁରୀ ଅଟକି ରହିବା ଆଉ ଗ୍ରହଣୀୟ ହେବ ନାହିଁ। ସମୟାନୁକ୍ରମେ ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ମଜୁରୀ ହାର ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଚାରି ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ବର୍ଗରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳ ଅମଳ ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯେପରିକି ପୋଖରୀ, ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂରଚନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଗରେ ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର, ରାସ୍ତା, ଡ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଭଳି ମୌଳିକ ଗ୍ରାମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଜୀବିକା ମିଶନ ସହିତ ଜଡିତ ମହିଳା ଏବଂ ଏଫପିଓ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ। ତୃତୀୟ ବର୍ଗର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବିକା-ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯାହା ନିଯୁକ୍ତି ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯେତେବେଳେ କି ଚତୁର୍ଥ ବର୍ଗରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେପରିକି ରିଟେନିଙ୍ଗ୍ ୱାଲ୍, ଡ୍ରେନେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଏବଂ ନଦୀ ଏବଂ ଝରଣା ସହିତ ଜଡିତ ସଂରଚନା ଇତ୍ୟାଦି।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବା ଉଚିତ । ‘ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ’ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ସାମୂହିକ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ନିଜେ ଏହାର ବିକାଶର ଗତିପଥ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ।

Ministry of Rural Development
Union Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan meets Rozgar Sahayaks
Rozgar Sahayaks thanks Centre for raising administrative expenditure from 6% to 9%
“Administrative expenditure of employment assistants raised from 6% to 9%; there will now be no difficulty in payment of salaries”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“The delay in payment of salaries to staff was a major concern; salaries will now be paid first, followed by provision for other essential expenditure”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Legal guarantee of 125 days of employment instead of 100 days; the village itself will decide its development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“VB-G RAM G scheme made to be more practical and effective; Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision is that development works must be visible on the ground”: Shri Shivraj Singh Chouhan
22 DEC 2025 6:42PM by PIB Delhi
Rozgar Sahayaks from different States met Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan in Bhopal on Monday and expressed their gratitude to him for increasing the administrative expenditure from 6% to 9%. On this occasion, Shri Shivraj Singh Chouhan said that the delay in timely payment of salaries to employment assistants, panchayat secretaries and technical staff had been a major concern, and that an important decision to increase administrative expenditure has been taken to address this.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that earlier administrative expenditure was 6%, which has now been increased to 9%, that is, it has been raised by one and a half times. The direct benefit of this will be that, out of the total proposed budget of ₹1,51,282 crore, more than ₹13,000 crore will be earmarked for salaries of employees and administrative requirements. The Union Minister said this amount will be sufficient to meet salary payments of staff and it will be ensured that there is no wastage of any kind in administrative expenditure. Shri Shivraj Singh said strict monitoring will be done to prevent spending on jeeps, vehicles or other unnecessary heads. He said Rozgar Sahayaks had flagged problems of delayed and withheld salaries, after which provisions were made in the rules that salaries must be paid first and other essential expenses only thereafter. For this, necessary directions will be issued in coordination with the States.
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan said that unlike under MGNREGA, there is now a legal guarantee of 125 days of employment instead of 100 days. At the same time, keeping in view the agricultural peak season, state governments have been given the authority to issue notifications allowing workers to be deployed in agricultural work for up to 60 days during sowing and harvesting seasons, so that farmers do not have to face a shortage of labour. Shri Shivraj Singh Chouhan said that efforts have been made to make the VB-G RAM G scheme more practical and effective by removing old shortcomings. By increasing administrative expenditure, a concrete step has been taken to reduce the difficulties of colleagues working at the grassroots. Shri Shivraj Singh also told the employment assistants that this message must be properly communicated down the line and assured them that, after discussing their suggestions with the State Governments, further improvements will continue to be made so that staff working at the panchyat level.
The Minister said that the ‘Viksit Bharat-G RAM G’ is a historic scheme, which has now moved beyond being a bill and has become an Act after the President’s assent. Shri Shivraj Singh Chouhan said that some people are trying to create confusion about this scheme, but it is important to understand the truth and ensure that correct information reaches every village.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that under MGNREGA, there was earlier a guarantee of 100 days of employment, which has been increased to 125 days under the ‘Viksit Bharat Rozgar Yojana’. He said this is not just an increase in days, but a further strengthening of the guarantee of employment. If for any reason employment is not provided, the provision of unemployment allowance has been made much more robust than before. He said strict provisions have also been made regarding payment of wages. If wages are not paid within 15 days and the amount remains pending, the worker will be paid additional compensation. It will no longer be acceptable for wages to remain stuck for months. Timely payment of wages has been ensured. The current wage rates will continue and wages will increase every year.
The Union Minister said that under this scheme, four types of works will be undertaken. The first category includes works related to water conservation and saving water, such as ponds, check dams and other structures. The second category includes works to basic village infrastructure such as schools, hospitals, Anganwadi centres, roads, drains and other facilities will be carried out. Necessary infrastructure for women associated with the livelihood mission and for FPOs will also be included. The third category of works will be livelihood-based activities that help in expanding employment, while the fourth will include works related to protection from natural disasters, such as retaining walls, drainage systems and structures linked to rivers and streams.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that it is the Prime Minister Narendra Modi’s vision that development works should be visible on the ground. Under the Viksit Gram Panchayat Yojana, all plans will be prepared through collective deliberation and the village itself will decide the course of its development.