ग्रामीण विकास मन्त्रालय
केन्द्रिय ग्रामीण विकास मन्त्री श्री शिवराजसिंह चौहानले रोजगार सहायकहरूसँग भेटवार्ता गरे
रोजगार सहायहरूले प्रशासनिक व्यय 6% बाट 9% बनाइएकोमा आभार व्यक्त गरे
रोजगार सहायकहरूको प्रशासनिक व्यय 6% बाट 9% बनाइयो, वेतनमा अब कुनै समस्य हुनेछैन : श्री शिवराजसिंह चौहान
कर्मचारीलाई समयमा वेतन नपाउनुको ठूलो चिन्ता थियो, पहिले वेतनको भुक्तानी अनि पछि आवश्यक खर्चको प्रावधान : श्री शिवराजसिंह चौहान
100 को साटो 125 दिन रोजगारको कानुनी प्रत्याभूति, गाउँको विकासको फसेला गाउँले नै गर्नेछ : श्री शिवराजसिंह चौहान
भीबी-जी राम जी योजनालाई अरू व्यावहारिक र प्रभावी बनाइएको छ, प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको सोच, विकाको काम धरातलमा देखिएको छ : श्री शिवराजसिंह चौहान
22 DEC 2025 6:42PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय ग्रामीण विकास मन्त्री श्री शिवराजसिंह चौहानसँग भोपालमा अलग-अलग राज्यका रोजगार सहायकहरूले भेटवार्ता गर्दै प्रशासनिक व्ययलाई 6% बाट बढाएर 9% बनाइएकोमा आभार व्यक्त गर्दै केन्द्रिय मन्त्रीलाई धन्यवाद दिए। यस अवसरमा केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले रोजगार सहायक, पञ्चायत सचिव अनि तकनिकी कर्मचारीलाई समयमा समयमा वेतन नपाउनुको ठूलो चिन्ता रहने गरेको र यसलाई अन्त्य गर्नका लागि प्रशासनिक व्यय बढाउने महत्त्वपूर्ण निर्णय लिइएको बताए।
पहिले प्रशासनिक व्यय 6% थियो, जसलाई अब बडाएर 9% बनाइएको छ, अर्थात् डेड गुणा बढाइएको छ, केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले बताए। यसको सीधा फाइदा कूल प्रस्तावित बजेट ₹1,51,282 करोडमध्ये ₹13,000 करोडभन्दा धेरै धनराशि कर्मचारीको वेतन अनि प्रशासनिक आवश्यकताका लागि सुरक्षित रहनेछ, उनले स्पष्ट पारे। उक्त राशि कर्मचारीहरूको वेतन भुक्तानीका लागि पर्याप्त हुनका साथै प्रसासनिक खर्चमा कुनै प्रकारको अपव्यय नहुने सुनिश्चित गरिने पनि उनले बताए। जीप गाडी वा अन्य अनावश्यक वस्तुमाथि खर्च नहोस्, यसको पनि कडा निगरानी राखिनेछ, केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले बताए। रोजगार सहायकहरूले वेतन ढिलो हुनका साथै भुक्तानी रोकिने गरिएको समस्या राखेको हुँदा पछि नियमहरूमा पहिले वेतनको भुक्तानी हुने र त्यसपछि आवश्यक खर्च गरिने प्रावधान नियमहरूमा राखिएको पनि उनले जानकारी दिए। यसका लागि राज्यहरूका साथ समन्वयन गरी आवश्यक निर्देश दिइने पनि उनले बताए।
मनरेगामा 100 दिनको विपरीत अब 125 दिनको रोजगारको कानुनी प्रत्याभूति रहने केन्द्रिय ग्रामीण विकास मन्त्री श्री शिवराजसिंह चौहानले स्पष्ट पारे। यसका साथै खेतीको व्यस्ततम अवधिलाई ध्यानमा राक्दै राज्य सरकारहरूलाई अन्न-बालीको रोपाई अनि कटाईको समय अधिकतम 60 दिनसम्म मजदुरहरूलाई कृषि कार्यमा लगाउनका लागि अधिसूचना जारी गर्नसक्ने अधिकार दिइएको र यसो गर्दा किसानहरूले श्रमिकको कुनै कमी झेल्नु पर्नेछैन, उनले भने। पुराना कमीहरू अन्त्य गर्दै भीबी-जी राम जी योजनालाई अरू बढी व्यावहारिक र प्रभावी बनाउने प्रयास गरिएको पनि केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले अवगत गराए। प्रशासनिक व्यय बढाएर धरातल स्तरमा काम गर्ने साथीहरूको समस्या कम्ति गर्ने दिशामा ठोस कदम उठाइएको उल्लेख उनले गरे। पञ्चायत स्तरमा कार्यरत कर्मचारीहहरूले पूर्ण क्षमताका साथ काम गर्नसकून् भन्ने उद्देश्यका साथ यस सन्देशलाई सही तरिकाले तलसम्म पुऱ्याउन आह्वान जनाउँदै सुझाउहरूमाथि राज्य सरकारहरूसँग चर्चा गरी भविष्यमा पनि सुधार गरिरहने पनि केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले आश्वासन दिए।
विकसित भारत जी राम जी एउटा ऐतिहासिक योजना रहेको र अब र विधेयकबाट अधिनियम बनिसकेको केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले जानकारी गराए। केही मानिसले यस योजनालाई लिएर भ्रम फैलाउने कोशिश गरिरहेको भए तापनि सत्य तथ्य बुझेर सही जानकारी गाउँ-गाउँसम्म पुऱ्याउन आवश्यक रहेको उनले स्पष्ट पारे। आजसम्म मनरेगा अन्तर्गत 100 दिन रोजगारको प्रत्याभूति भए तापनि वितसित भार रोजगार योजना अन्तर्गत बढाएर 125 दिन बनाइएको र र यो दिनहरूको बढोत्तरी मात्र नभएर यसले रोजगारको प्रत्याभूतिलाई अझ प्रबल बनाएको स्पष्ट पारे। यदि कुनै कारणवश रोजगार नपाए, बेरोजगारी भत्ताको प्रावधान पहिलेको तुलनामा कैयौं गुणा ठोस बनाइएको र ज्याला भुक्तानीलाई लिएर पनि कडा प्रावधान राखिएको उनले जानकारी दिए। यदि 15 दिनभित्र ज्याला भुक्तानी नभए तथा धनराशि थाँतीमा रहे, मजदुरलाई अतिरिक्त राशि भुक्तानी गरिने उल्लेख गर्दै अब महिनौंदिनसम्म ज्याला अल्झाएर राख्ने चलन समाप्त हुने स्पष्ट पारे। विद्यमान ज्यालाको दर जारी रहने तर हरेक साल बढोत्तरी गरिने उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा एनडीए सरकारले बितेको पाँच वर्षमा ज्याला दरमा करिब 29% बढोत्तरी गरेको र भविष्यमा पनि एउटा तय फर्मुलाको धारमा हरेक साल वृद्धि गरिरहने जानकारी दिए।
यस योजना अन्तर्गत चार प्रकारको काम गरिने र यसमा जल संरक्षण अनि पानीको बचतसँग जोडिएका कार्य जस्तै पोखरी, अवरोधक बाँध अनि अन्य संरचना सामेल रहने केन्द्रिय मन्त्री श्री चौहानले जानकारी दिए। यसबाहेक, स्कूल, अस्पाल, आँगनबाडी, सडक, नाली अनि गाउँका अन्य बुनियादी पूर्वाधारसँग जोडिएका काम पनि गरिने उनले बताए। आजीविका मिशनसँग जोडिएका चेलीहरू अनि एफपीओका लागि आवश्यक संरचना पनि यसमा सामेल गरिनेछ। तेस्रो प्रकारको काम आजीविका आधारित हुने र यो रोजगारलाई अघि बढाउन सहायक हुने उल्लेख गर्दै चौथो प्रकारको काम प्राकृतिक आपदाबाट जोगिने विषयसँग सम्बन्धित हुने र यसमा प्रतिरोधी पर्खाल, भल-पानी बग्ने नाला तथा खोला-नदीसि सम्बन्धित संरचना सामेल रहने उनले बाए।
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको सोच विकासको काम जमीनमा देखिनुपर्ने रहेको श्री शिवराजसिंह चौहानले बताए। विकसित ग्राम पञ्चायत योजना अन्तर्ग सबै योजना बसेर बनाइने र गाउँको विकासको फसेला गाउँले नै गर्ने उनले बताए।

Ministry of Rural Development
Union Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan meets Rozgar Sahayaks
Rozgar Sahayaks thanks Centre for raising administrative expenditure from 6% to 9%
“Administrative expenditure of employment assistants raised from 6% to 9%; there will now be no difficulty in payment of salaries”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“The delay in payment of salaries to staff was a major concern; salaries will now be paid first, followed by provision for other essential expenditure”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Legal guarantee of 125 days of employment instead of 100 days; the village itself will decide its development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“VB-G RAM G scheme made to be more practical and effective; Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision is that development works must be visible on the ground”: Shri Shivraj Singh Chouhan
22 DEC 2025 6:42PM by PIB Delhi
Rozgar Sahayaks from different States met Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan in Bhopal on Monday and expressed their gratitude to him for increasing the administrative expenditure from 6% to 9%. On this occasion, Shri Shivraj Singh Chouhan said that the delay in timely payment of salaries to employment assistants, panchayat secretaries and technical staff had been a major concern, and that an important decision to increase administrative expenditure has been taken to address this.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that earlier administrative expenditure was 6%, which has now been increased to 9%, that is, it has been raised by one and a half times. The direct benefit of this will be that, out of the total proposed budget of ₹1,51,282 crore, more than ₹13,000 crore will be earmarked for salaries of employees and administrative requirements. The Union Minister said this amount will be sufficient to meet salary payments of staff and it will be ensured that there is no wastage of any kind in administrative expenditure. Shri Shivraj Singh said strict monitoring will be done to prevent spending on jeeps, vehicles or other unnecessary heads. He said Rozgar Sahayaks had flagged problems of delayed and withheld salaries, after which provisions were made in the rules that salaries must be paid first and other essential expenses only thereafter. For this, necessary directions will be issued in coordination with the States.
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan said that unlike under MGNREGA, there is now a legal guarantee of 125 days of employment instead of 100 days. At the same time, keeping in view the agricultural peak season, state governments have been given the authority to issue notifications allowing workers to be deployed in agricultural work for up to 60 days during sowing and harvesting seasons, so that farmers do not have to face a shortage of labour. Shri Shivraj Singh Chouhan said that efforts have been made to make the VB-G RAM G scheme more practical and effective by removing old shortcomings. By increasing administrative expenditure, a concrete step has been taken to reduce the difficulties of colleagues working at the grassroots. Shri Shivraj Singh also told the employment assistants that this message must be properly communicated down the line and assured them that, after discussing their suggestions with the State Governments, further improvements will continue to be made so that staff working at the panchyat level.
The Minister said that the ‘Viksit Bharat-G RAM G’ is a historic scheme, which has now moved beyond being a bill and has become an Act after the President’s assent. Shri Shivraj Singh Chouhan said that some people are trying to create confusion about this scheme, but it is important to understand the truth and ensure that correct information reaches every village.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that under MGNREGA, there was earlier a guarantee of 100 days of employment, which has been increased to 125 days under the ‘Viksit Bharat Rozgar Yojana’. He said this is not just an increase in days, but a further strengthening of the guarantee of employment. If for any reason employment is not provided, the provision of unemployment allowance has been made much more robust than before. He said strict provisions have also been made regarding payment of wages. If wages are not paid within 15 days and the amount remains pending, the worker will be paid additional compensation. It will no longer be acceptable for wages to remain stuck for months. Timely payment of wages has been ensured. The current wage rates will continue and wages will increase every year.
The Union Minister said that under this scheme, four types of works will be undertaken. The first category includes works related to water conservation and saving water, such as ponds, check dams and other structures. The second category includes works to basic village infrastructure such as schools, hospitals, Anganwadi centres, roads, drains and other facilities will be carried out. Necessary infrastructure for women associated with the livelihood mission and for FPOs will also be included. The third category of works will be livelihood-based activities that help in expanding employment, while the fourth will include works related to protection from natural disasters, such as retaining walls, drainage systems and structures linked to rivers and streams.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that it is the Prime Minister Narendra Modi’s vision that development works should be visible on the ground. Under the Viksit Gram Panchayat Yojana, all plans will be prepared through collective deliberation and the village itself will decide the course of its development.