Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, addresses a cultural program organized in Sri Vijayapuram on the completion of 115 years of the poem ‘Sagara Pran Talamalala' composed by Swatantryaveer Savarkar
It is an icing on the cake that the unveiling of Veer Savarkar Ji’s statue is being done by Dr. Mohan Bhagwat Ji, the Sarsanghchalak of the RSS, an organisation that carries forward his ideology
The foundation of cultural nationalism that Veer Savarkar Ji had laid is the very path on which the country is progressing today under the leadership of Prime Minister Modi Ji
Veer Savarkar Ji’s ‘Sagara Pran Talamalala’ is the pinnacle of expression of patriotism
This statue of Veer Savarkar Ji will strengthen among the youth the feelings of duty towards the motherland, national unity and the resolve for building a prosperous nation
Veer Savarkar Ji’s belief in having the courage to overcome fear, even while fully knowing it, is inspirational for everyone
It is difficult to capture Veer Savarkar Ji’s endless, ocean-like personality in any book, poem or film
A personality like Veer Savarkar ji—endowed with qualities like innate patriotism, social reform, authorship and warrior spirit—is born only once in ages
Savarkar Ji’s life—rooted in firm faith in Hindutva—was an extraordinary blend of modernity and tradition
Savarkar Ji fought against all the social evils of the Hindu society
Personalities like Savarkar Ji, who possess the desire for self-sacrifice in the service of Mother India, are indeed rare
Despite being sentenced for life twice, no greater patriot could match Savarkar Ji, who created literature to glorify the motherland
The Andaman–Nicobar Islands are a land of penance, built through the toil, sacrifice, dedication, and unwavering patriotism of countless freedom fighters
By naming the Andaman–Nicobar Islands as ‘Shaheed’ and ‘Swaraj,’ Prime Minister Shri Narendra Modi Ji has realized Subhas Chandra Bose’s dream
Veer Savarkar Ji’s vision of India will be realized only when the youth of the nation advance with the goal of making India secure and prosperous in their respective fields
12 DEC 2025 8:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed a cultural program organized in Shri Vijayapuram on the completion of 115 years of the poem ‘Sagara Pran Talamalala' composed by Swatantryaveer Savarkar today. On this occasion, many distinguished persons were present, including the Sarsanghchalak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Shri Mohan Bhagwat, and the Lieutenant Governor of the Andaman and Nicobar Islands, Admiral (Retd.) Shri D. K. Joshi.
On this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that the Andaman and Nicobar Islands have today become a pilgrimage site for all Indians because it is here that Veer Savarkar spent the most difficult period of his life. He said that this place is also associated with the memory of another great freedom fighter of our independence struggle, Subhas Chandra Bose. He added that when the Azad Hind Fauj attempted to liberate India, the first place they freed was the Andaman and Nicobar Islands, where Subhas Chandra Bose also stayed for two days. Shri Shah said that it was Subhas Chandra Bose who suggested naming this group of islands ‘Shaheed’ and ‘Swaraj,’ and it was Shri Narendra Modi, who, after becoming Prime Minister, turned this suggestion into reality.He said that the Andaman and Nicobar Islands are not merely an island group, but a sacred land shaped by the sacrifice, penance, dedication, and unwavering patriotism of countless freedom fighters. He said that today is a momentous occasion, as a life-size statue of Veer Savarkar has been inaugurated on this very sacred land, and that this inauguration has been done by Shri Mohan Bhagwat, the Sarsanghchalak of the organization that truly carries forward Savarkar Ji’s ideology. He said that this land, as well as the memory of Veer Savarkar, is holy, and the unveiling of this statue by Shri Mohan Bhagwat makes the occasion all the more memorable.
Shri Amit Shah said that the statue unveiled today will, for many years, remain a symbol of Veer Savarkar’s sacrifice, resolve, and unwavering devotion to Mother India. He said that for decades to come, this statue will inspire future generations to draw lessons from Savarkar Ji’s life. He added that this place will become a major center for young people to internalize the call made by Veer Savarkar. Shri Shah said that this will become a significant place for imparting to the youth Savarkar Ji’s message of courage, his sense of duty towards the motherland, his qualities of determination, and his vision of national unity, security, and a prosperous nation. He said that Veer Savarkar Ji’s ‘Sagara Pran Talamalala’ is the pinnacle of expressing patriotism. He said that one sentence of Savarkar Ji is very important for his followers: that ‘valor is not the absence of fear, but the conquest over fear.’ Those who do not know fear are brave, but true heroes are those who know fear and have the courage to overcome it — and Veer Savarkar embodied this truth in his life.
Union Home Minister said that today a coffee table book was also released here, and an attempt has been made to encapsulate all the qualities of Savarkar Ji in it. He said that today, many people who have carried forward Savarkar Ji's ideas have also been honoured here. He said that just as no one can dam the ocean, similarly it is extremely difficult to capture Savarkar ji's qualities, the height of his life, and his multifaceted personality in a book, film, or poem. He said that several efforts made at different levels have provided a very important means for future generations to understand Savarkar ji. He said that a person's existence is not formed only by the body, but also by the ideology he follows, the culture that his soul considers supreme, and his actions, and, only India can truly recognise these three qualities of Veer Savarkar ji.
Shri Amit Shah said that today there is no need for anyone to become immortal or a martyr for the country, but there is still a need to live for the country, and only then can we build the India of Savarkar Ji’s vision. He said that if our youth want to create the India envisioned by Savarkar Ji, then they should live their lives in their respective fields of work in accordance with the inspiration of Savarkar Ji, and their goal should be to build a secure and the most prosperous India.He said that when we look at Savarkar ji's life, it feels that such a person will not appear again on earth for centuries to come. He said that Savarkar ji was a writer, a fighter, a born patriot, a great social reformer, and also a very great author and poet. He said that Savarkar Ji was proficient in both prose and poetry, and such litterateurs are very rare. Shri Shah said that there are more than 600 such words that Veer Savarkar Ji contributed to our languages to enrich our vocabulary.
Union Home Minister said that the life of Veer Savarkar Ji was one of firm devotion to Hindutva, which was modern yet it carried forward and upheld traditions. He said that the contribution Veer Savarkar ji made towards the eradication of untouchability is something for which this country has never honoured Savarkar Ji. He said that Savarkar ji fought against all the social evils prevalent in Hindu society at that time and continued to move forward even while facing opposition from society. He said that Veer Savarkar Ji sacrificed himself for this cause. He said that even if two lifetimes were combined, no greater patriot could match Savarkar Ji, who created literature to glorify the motherland.
Shri Amit Shah said that the concept of cultural nationalism, on the basis of which the government is being run today under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, was founded and explained by Veer Savarkar ji himself. He said that many people have worked to promote such a collective identity that arises from the cultural values, traditions, and history of the Indian subcontinent, and among them, Veer Savarkar was the most ardent devotee of this idea. Shri Shah said that the British had always tried to impose the burden and mentality of permanent slavery on our country through education, which is why they called the 1857 War of Independence a "mutiny" (revolt). Veer Savarkar was the only person who, instead of calling the 1857 War of Independence a "mutiny," named it the War of Independence and thereby advanced the true spirit of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today we are free, and after a long journey, the country has reached this point. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, the government has been working for the past approximately 12 years. He said that when the country completed 75 years of independence, Prime Minister Modi gave five pledges (Panch Pran), and one of them is to eliminate all memories of the period of slavery so that the country can move forward. He said that by 15 August 2047, we should all together build a great India that stands first in the world in every field, and Prime Minister Modi's this call has today become the resolve of 140 crore people. Shri Shah said that when 140 crore people move forward in the same direction, we advance by 140 crore steps. He said that this very strength will create a great India, and India will be secure, prosperous, cultured and educated. He said that the title of "Veer" was not given to Veer Savarkar ji by any government, but by every single citizen of the country.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিনায়ক দামোদৰ সাভাৰকাৰে ৰচনা কৰা ‘সাগৰ প্ৰাণ তলমলালা’ কবিতাটোৰ ১১৫ বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষে শ্ৰী বিজয়পুৰমত আয়োজিত সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে
বীৰ সাভাৰকাৰৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে তেওঁৰ মতাদৰ্শক আগুৱাই নিয়া সংগঠন আৰএছএছ-ৰ সৰ সংঘচালক ডাঃ মোহন ভাগৱতে
বীৰ সাভাৰকাৰ জীয়ে স্থাপন কৰা সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ ভেটিয়েই হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীৰ নেতৃত্বত আজি দেশখন আগবাঢ়ি যোৱা পথ
বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ ‘সাগৰ প্ৰাণ তলমলালা’ হৈছে দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰকাশ
বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত মাতৃভূমিৰ প্ৰতি কৰ্তব্যবোধ, ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য আৰু এখনি সমৃদ্ধিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঢ়াৰ সংকল্পক দৃঢ় কৰি তুলিব
বীৰ সাভাৰকাৰৰ ভয়ক জয় কৰাৰ সাহস সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস
বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ অন্তহীন, সাগৰ-সদৃশ ব্যক্তিত্বক গ্ৰন্থ, কবিতা বা চলচ্চিত্ৰ আকাৰে প্ৰতিফলিত কৰাটো কঠিন
আজন্ম দেশপ্ৰেম, সমাজ সংস্কাৰ, লেখন আৰু যোদ্ধা মনোভাৱৰ দৰে গুণেৰে সমৃদ্ধ বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ দৰে ব্যক্তিত্বৰ যুগে-যুগে এবাৰহে জন্ম হয়
হিন্দুত্বৰ প্ৰতি দৃঢ় বিশ্বাসেৰে বদ্ধমূল সাভাৰকাৰ জীৰ জীৱন পৰিক্ৰমা আধুনিকতা আৰু পৰম্পৰাৰ এক অসাধাৰণ সংহতি আছিল
সাভাৰকাৰ জীয়ে হিন্দু সমাজৰ সকলো সামাজিক অশুভ শক্তিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল
সাভাৰকাৰ জীৰ দৰে ভাৰত মাতাৰ সেৱাত আত্ম-ত্যাগৰ আকাংক্ষাৰ অধিকাৰী ব্যক্তিত্ব সঁচাকৈয়ে বিৰল
দুবাৰকৈ যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ড বিহাৰ পিছতো মাতৃভূমিক মহিমামণ্ডিত কৰিবলৈ সাহিত্য সৃষ্টি কৰা সাভাৰকাৰ জীৰ দৰে দেশপ্ৰেমিক বিৰল
আন্দামান–নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ হৈছে অগণিত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীয়ে পৰিশ্ৰম, ত্যাগ, নিষ্ঠা আৰু অটল দেশপ্ৰেমেৰে গঢ়া এখনি তপস্যাৰ ভূমি
আন্দামান–নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জক ‘শ্বহীদ’ আৰু ‘স্বৰাজ’ নামেৰে নামকৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ সপোনক বাস্তৱায়িত কৰিছে
ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজ-নিজ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি যোৱা মাত্ৰেকেহে ভাৰতক লৈ বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব
12 DEC 2025 8:40PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিনায়ক দামোদৰ সাভাৰকাৰে ৰচনা কৰা ‘সাগৰ প্ৰাণ তলমলালা’ কবিতাটোৰ ১১৫ বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষে আজি শ্ৰী বিজয়পুৰমত আয়োজিত সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘৰ (RSS) সৰসংঘচালক শ্ৰী মোহন ভাগৱত, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ লেফটেনেন্ট গৱৰ্ণৰ এডমিৰেল (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) শ্ৰী ডি. কে. যোশীকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালে কেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ আজি সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবেই তীৰ্থস্থানত পৰিণত হৈছে। ইয়াতেই বীৰ সাভাৰকাৰে জীৱনৰ আটাইতকৈ কঠিন সময়খিনি কটাইছিল। তেওঁ কয় যে এই ঠাই আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ আন এগৰাকী মহান সংগ্ৰামী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰো স্মৃতি-বিজড়িত ভূমি। তেওঁ লগতে কয় যে আজাদ হিন্দ ফৌজে ভাৰতক মুক্ত কৰাৰ চেষ্টা কৰোতে তেওঁলোকে প্ৰথমে মুক্ত কৰা ঠাই আছিল আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপ। ইয়াত সুভাষ চন্দ্ৰ বসুয়ে দুদিন থাকিছিলো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সুভাষ চন্দ্ৰ বসুয়েই এই দ্বীপপুঞ্জক ‘শ্বহীদ’ আৰু ‘স্বৰাজ’ নামেৰে নামকৰণৰ পৰামৰ্শ দিছিল। শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত এই পৰামৰ্শক বাস্তৱত পৰিণত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে আন্দামান–নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ কেৱল দ্বীপৰ সমষ্টিয়েই নহয়, বৰঞ্চ অগণিত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীয়ে পৰিশ্ৰম, ত্যাগ, নিষ্ঠা আৰু অটল দেশপ্ৰেমেৰে গঢ়া এখনি তপস্যাৰ ভূমি। তেওঁ কয় যে আজি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষ। এই পবিত্ৰ ভূমিতে বীৰ সাভাৰকাৰৰ এটি প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা হৈছে। এই প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰিছে তেওঁৰ মতাদৰ্শক আগুৱাই নিয়া সংগঠন আৰএছএছ-ৰ সৰ সংঘচালক ডাঃ মোহন ভাগৱতে। তেওঁ কয় যে এই ভূমিৰ লগতে বীৰ সাভাৰকাৰৰ স্মৃতিও পবিত্ৰ আৰু শ্ৰী মোহন ভাগৱতে এই প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা কাৰ্য্যই অনুষ্ঠানটোক অধিক স্মৰণীয় কৰি তুলিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি উন্মোচন কৰা প্ৰতিমূৰ্তিটো বহু বছৰলৈ বীৰ সাভাৰকাৰৰ ত্যাগ, সংকল্প আৰু ভাৰত মাতাৰ প্ৰতি অটল ভক্তিৰ প্ৰতীক হৈ থাকিব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক দশকসমূহত এই মূৰ্তিয়ে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক সাভাৰকাৰ জীৰ জীৱন পৰিক্ৰমাক অনুসৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই স্থান যুৱক-যুৱতীসকলে বীৰ সাভাৰকাৰে কৰা আহ্বানক হৃদয়ংগম কৰাৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলক সাভাৰকাৰ জীৰ সাহসিকতা, মাতৃভূমিৰ প্ৰতি তেওঁৰ কৰ্তব্যবোধ, তেওঁৰ দৃঢ় গুণ, তেওঁৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য, নিৰাপত্তা আৰু এখনি সমৃদ্ধিশালী ৰাষ্ট্ৰৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰদানৰ বাবে এয়া এক উল্লেখযোগ্য স্থানত পৰিণত হ’ব। তেওঁ কয় যে বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ ‘সাগৰ প্ৰাণ তলমলালা’ হৈছে দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰকাশ। তেওঁ কয় যে সাভাৰকাৰ জীৰ এশাৰী বাক্য তেওঁৰ অনুগামীসকলৰ বাবে অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণঃ ‘শৌৰ্য্য মানে ভয়ৰ অভাৱ নহয়, বৰঞ্চ ভয়ৰ ওপৰত জয়।’ যিয়ে ভয় বুজি নাপায় তেওঁলোক সাহসী, কিন্তু প্ৰকৃত নায়ক হ’ল ভয়ক বুজা আৰু ইয়াক জয় কৰাৰ সাহস থকাসকল— বীৰ সাভাৰকাৰে এই সত্যক তেওঁৰ জীৱনত মূৰ্ত কৰি তুলিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ইয়াত এখন কফি টেবুল বুকো উন্মোচন কৰা হৈছে। ইয়াত সাভাৰকাৰ জীৰ গুণৰাজি অৱলোকনৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি সাভাৰকাৰ জীৰ ধাৰণাৰাজিক আগুৱাই নিয়া ভালে কেইগৰাকী লোককো ইয়াত সন্মান জনোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে যিদৰে কোনোৱে সাগৰক ভেটিব নোৱাৰে, ঠিক তেনেদৰে সাভাৰকাৰ জীৰ গুণ, তেওঁৰ জীৱনৰ উচ্চতা, তেওঁৰ বহুমুখী ব্যক্তিত্বক কিতাপ, চিনেমা বা কবিতাৰে প্ৰতিফলিত কৰাটো অত্যন্ত কঠিন। তেওঁ কয় যে ভিন্ন স্তৰত গ্ৰহণ কৰা একাধিক প্ৰচেষ্টাই ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে সাভাৰকাৰ জীক বুজিবলৈ এক অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ উপায় প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে এজন ব্যক্তিৰ অস্তিত্ব কেৱল দেহৰ দ্বাৰাই নহয়, বৰঞ্চ তেওঁ অনুসৰণ কৰা মতাদৰ্শ, তেওঁৰ আত্মাই সৰ্বোচ্চ বুলি গণ্য কৰা সংস্কৃতি আৰু তেওঁৰ কৰ্মৰাজিৰ দ্বাৰাও গঢ় লয়। বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ এই তিনিটা গুণৰ প্ৰকৃততে ভাৰতেহে উমান পাব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি কোনো দেশৰ বাবে অমৰ বা শ্বহীদ হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, কিন্তু এতিয়াও দেশৰ বাবে জীয়াই থকাৰ প্ৰয়োজন আছে আৰু তেতিয়াহে আমি সাভাৰকাৰ জীৰ দৃষ্টিভংগীৰ ভাৰতখনি গঢ়িব পাৰিম। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজ-নিজ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি যোৱা মাত্ৰেকেহে ভাৰতক লৈ বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব। তেওঁ কয় যে সাভাৰকাৰ জী আছিল এজন সাহিত্যিক, এজন সংগ্ৰামী, এজন আজন্ম দেশপ্ৰেমিক, এজন মহান সমাজ সংস্কাৰক, লগতে এজন অতিশয় মহান লেখক আৰু কবি। তেওঁ কয় যে সাভাৰকাৰ জী গদ্য আৰু পদ্য উভয়তে পাকৈত আছিল, এনে সাহিত্যিক অতিশয় বিৰল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৬০০-ৰো অধিক এনে শব্দ আছে যিসমূহ বীৰ সাভাৰকাৰ জীয়ে আমাৰ ভাষাসমূহলৈ আমাৰ শব্দভাণ্ডাৰ সমৃদ্ধ কৰিবলৈ অৱদান আগবঢ়াইছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বীৰ সাভাৰকাৰ জীৰ জীৱন পৰিক্ৰমা হিন্দুত্বৰ প্ৰতি দৃঢ় ভক্তিৰে বদ্ধমূল আছিল। তেওঁ কয় যে অস্পৃশ্যতা নিৰ্মূলৰ দিশত বীৰ সাভাৰকাৰ জীয়ে অৱদান আগবঢ়াইছিল। তেওঁ কয় যে সাভাৰকাৰ জীয়ে সেই সময়ত হিন্দু সমাজত প্ৰচলিত সকলো সামাজিক অশুভ শক্তিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল আৰু সমাজৰ বিৰোধিতাৰ সন্মুখীন হৈয়ো আগুৱাই আহিছিল। তেওঁ কয় যে বীৰ সাভাৰকাৰ জীয়ে এই কামৰ বাবে নিজকে সমৰ্পিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে দুবাৰকৈ যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ড বিহাৰ পিছতো মাতৃভূমিক মহিমামণ্ডিত কৰিবলৈ সাহিত্য সৃষ্টি কৰা সাভাৰকাৰ জীৰ দৰে দেশপ্ৰেমিক বিৰল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ ধাৰণা, যাৰ আধাৰত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰখনে কাৰ্য্যপন্থা হাতত লৈছে, সেই ধাৰণাটো বীৰ সাভাৰকাৰ জীয়ে নিজেই প্ৰতিষ্ঠা কৰি ব্যাখ্যা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় উপমহাদেশৰ সাংস্কৃতিক প্ৰমূল্যবোধ, পৰম্পৰা, ইতিহাসৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা এনে এক সামূহিক পৰিচয়ৰ প্ৰসাৰৰ বাবে বহুতে কাম কৰিছে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত বীৰ সাভাৰকাৰ এই ধাৰণাটোৰ অন্যতম প্ৰবক্তা আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ব্ৰিটিছে সদায় শিক্ষাৰ জৰিয়তে আমাৰ দেশৰ ওপৰত স্থায়ী দাসত্বৰ বোজা আৰু মানসিকতা জাপি দিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, যাৰ বাবেই তেওঁলোকে ১৮৫৭-ৰ স্বাধীনতা যুদ্ধক "বিদ্ৰোহ" বুলি অভিহিত কৰিছিল। বীৰ সাভাৰকাৰেই আছিল একমাত্ৰ ব্যক্তি যিয়ে ১৮৫৭-ৰ স্বাধীনতা যুদ্ধক "বিদ্ৰোহ" বুলি কোৱাৰ পৰিৱৰ্তে স্বাধীনতা যুদ্ধ বুলি নামকৰণ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰকৃত মনোভাৱক আগুৱাই নিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে আজি আমি মুক্ত আৰু বহু যোজন যাত্ৰাৰ অন্ততহে দেশখন এই পৰ্য্যায়ত উপনীত হৈছেহি। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে বিগত প্ৰায় ১২ বছৰ ধৰি কাম কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পাঁচটা সংকল্পৰ (পঞ্চ পণ) কথা কৈছিল। ইয়াৰে এটা আছিল দাসত্বৰ সময়ৰ সকলো স্মৃতি বিলোপ কৰা যাতে দেশখন নতুন চেতনাৰে আগবাঢ়ি যাব পাৰে। তেওঁ কয় যে ২০৪৭-ৰ ১৫ আগষ্টৰ ভিতৰত আমি সকলোৱে মিলি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থান দখল কৰা এখন মহান ভাৰত গঢ়ি তুলিব লাগিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই আহ্বান আজি ১৪০ কোটি জনতাৰ সংকল্পত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৪০ কোটি নাগৰিক একে দিশত ধাৱমান হোৱাৰ লগে-লগে আমি ১৪০ কোটি খোজ আগুৱাই যাওঁ। তেওঁ কয় যে এই শক্তিয়েই এখন মহান ভাৰত গঢ়ি তুলিব। ভাৰত সুৰক্ষিত, সমৃদ্ধিশালী, সংস্কৃতিৱান আৰু শিক্ষিত হ’ব। তেওঁ কয় যে "বীৰ" উপাধি বীৰ সাভাৰকাৰ জীক কোনো চৰকাৰে প্ৰদান কৰা নাছিল, বৰঞ্চ দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকেহে দিছিল।