রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাষ্ট্রপতি মনিপুরগী সেনাপতিদা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াখ্রে
মনিপুরগী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ইকায়খুম্নবা, সেকুরিতি অমসুং চাউখৎনবগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মখোয় মপুংফানা শরুক য়াহনবা হায়বসি লৈবাক্কী মরুওইবা অমনি: রাষ্ট্রপতি দ্রৌপতি মুর্মু
শান্তি লৈনবা, ৱাখল তানবা অমসুং মহৌশাগী ফিবমদা অমুক হঞ্জিল্লক্নবা থবকশিংদা মখা তানা শৌগৎনবা ফুরুপ খুদিংমক্ত রাষ্ট্রপতিনা তকশিনখ্রে
12 DEC 2025 1:58PM by PIB Imphal
ঙসি দিশেম্বর ১২,২০২৫ দা, মনিপুরগী সেনাপতিদা পাংথোকপা মীয়ামগী থৌরম অমদা ভারতকী রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু শরুক য়াখ্রে। মহাক্না থৌরম অদুদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, রাষ্ট্রপতিনা হায়খি মদুদি মনিপুরগী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ইকায়খুম্নবা, সেকুরিতি অমসুং চাউখৎনবগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মখোয় মপুংফানা শরুক য়াহনবা হায়বসি লৈবাক্কী মরুওইবা অমনি। মনিপুরদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসিনা মীওই খুদিংমক কোনশিন্নবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ানবা ভারত সরকারনা লুচিংবশিং, সিবিল সোসাইতি অমসুং ফুরুপশিংগা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরি।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা চাউখৎনবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলে। মনুং হুঞ্জিনবা ত্রাইবেলগী মফমশিং চাউখৎনবা সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে। হৌখিবা চহি খর অসিদা, নেসনেল হায়ৱেশিং অমসুং খুঙ্গংগী লম্বীশিং, অনা-লায়য়েং, লাইরিক-লাইশু, থক্নবা ঈশিং অমসুং মৈ ফংহনবা য়াওনা, লম্বী অমসুং থোঙগুম্বা হিরমশিংদা শেন থাদবদগী মনিপুরগী চীঙগী জিলাশিং কান্নবশিং ফংলে। হিংনবগী লম্বী পীনবা থৌরমশিং হায়বদি স্কিল ত্রেনিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং বন ধনগুম্বা থৌরমশিংনা মীয়ামগী পুন্সিগী থাক ৱাংখৎহল্লে। মখোয়গী তোপ-তোপ্পা শক্তম অমসুং চৎনবীশিং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ত্রাইবেল ফুরুপশিং চাউখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মমি অমা হায়রিবা থবকশিং অসিদা তারে।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি রাজ্য অসিগী খেন্নবশিং, রাজ্য অসিগী নাৎ, লোল অমসুং চৎনবীশিংনা মনিপুরগী মপাঙ্গলনি। ফজরবা লমদম অমগী নাকল অনিগুম্না, চীঙ অমসুং তম্পাক মতম পুম্নমক্ত অমনা অমগী মতেং পাংনরি। শান্তি লৈনবা, ৱাখল তানবা অমসুং মহৌশাগী ফিবমদা অমুক হঞ্জিল্লক্নবা থবকশিংদা মখা তানা ফুরুপ খুদিংমক্না শৌগৎকদবনি। মনিপুর মীয়ামগী অপাম্বশিং ভারত সরকারনা খঙলে। লমদম অসিগী মীয়াম য়াওনা, মনিপুরগী মীয়াম চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলে। শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা মনিপুর অমগীদমক ঐখোয় মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
থৌরম অসিগী মমাঙদা, ইম্ফালগী নুপী লাল কমপ্লেক্সতা মনিপুরগী থৌনা ফরবী নুপীশিংদা রাষ্ট্রপতিনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে। অকনবা থৌনাগা লোয়ননা বৃতিস অমসুং ফম্নাইবশিংগী লৈঙাক মায়োক্নখিবা মনিপুরগী নুপীশিংগী কৎথোকপা ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা নুপী লাল কমপ্লেক্স লৈরি।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA ATTENDS A PUBLIC FUNCTION AT SENAPATI, MANIPUR
DIGNITY, SECURITY AND GROWTH OPPORTUNITIES FOR TRIBAL COMMUNITIES OF MANIPUR AND ENSURING THEIR GREATER PARTICIPATION IN THE COUNTRY’S PROGRESS IS A NATIONAL PRIORITY: PRESIDENT DROUPADI MURMU
PRESIDENT URGES ALL COMMUNITIES TO CONTINUE SUPPORTING THE EFFORTS FOR PEACE, UNDERSTANDING AND RECONCILIATION
12 DEC 2025 1:58PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, attended a public function at Senapati, Manipur, today (December 12, 2025). She also laid foundation stones and inaugurated various developmental projects on the occasion.
Addressing the gathering, the President said that dignity, security and growth opportunities for tribal communities of Manipur and their greater participation in the country’s progress is a national priority. The Government of India is working closely with local leaders, civil society, and communities to ensure that development in the Manipur is inclusive and sustainable.
The President said that the Government of India is committed to ensuring that development reaches every corner of the country. The government is giving special attention to the development of remote tribal regions. In recent years, the hill districts of Manipur have benefited from focused investments in areas such as road and bridge connectivity, including national highways and rural roads, healthcare, education, drinking water, and electricity supply. Livelihood programmes such as skill training, SHGs, and Van Dhan are improving the quality of life of people. These efforts are a reflection of the Government’s commitment to supporting tribal communities while respecting their unique identity and traditions.
The President said that Manipur’s strength lies in its diversity — its culture, languages, and traditions. The hills and the valley have always complemented each other, like two sides of the same beautiful land. She urged all communities to continue supporting the efforts for peace, understanding and reconciliation. The Government of India recognises the aspirations of the people of Manipur. She reiterated the Government of India’s commitment to the well-being and progress of the people of Manipur, including the people of this region. She said that we should continue working together for a peaceful and prosperous Manipur.
Earlier, the President paid her respects to the brave women warriors of Manipur at the Nupee Lal Memorial Complex, Imphal. The Memorial Complex stands as a tribute to the sacrifice of Manipuri women and commemorates their uprisings in which they challenged the British and feudal powers with great courage.
Please click here to see the President's Speech-