ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
মণিপুৰৰ সেনাপতিত অনুষ্ঠিত ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ অংশগ্ৰহণ
মণিপুৰৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে মৰ্যাদা, সুৰক্ষা আৰু বিকাশৰ সুযোগ তথা দেশৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ বৃহৎ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাটো এক ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰঃ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
সকলো সম্প্ৰদায়ক শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমন্বয়ৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আহ্বান
12 DEC 2025 1:58PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে আজি (১২ ডিচেম্বৰ, ২০২৫) মণিপুৰৰ সেনাপতিত এটা ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনো কৰে।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে মণিপুৰৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে মৰ্যাদা, নিৰাপত্তা আৰু বিকাশৰ সুযোগ তথা দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ অধিক অংশগ্ৰহণ এক ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰ। ভাৰত চৰকাৰে মণিপুৰৰ উন্নয়ন যাতে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু বহনক্ষম হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ স্থানীয় নেতা, নাগৰিক সমাজ আৰু সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি আছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে উন্নয়ন দেশৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। চৰকাৰে দূৰৱৰ্তী জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি আছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত মণিপুৰৰ পাহাৰীয়া জিলাসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু গ্ৰাম্য পথ, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, খোৱা পানী আৰু বিদ্যুৎ যোগানকে ধৰি পথ আৰু দলং সংযোগৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীভূত বিনিয়োগৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ, আত্মসহায়ক গোট আৰু বন ধনৰ দৰে জীৱিকা কাৰ্যসূচীসমূহে জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰি তুলিছে। এই প্ৰচেষ্টাবোৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহক তেওঁলোকৰ অনন্য পৰিচয় আৰু পৰম্পৰাক সন্মান জনাই সমৰ্থন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতিফলন।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে মণিপুৰৰ শক্তি ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য-ইয়াৰ সংস্কৃতি, ভাষা আৰু পৰম্পৰাত নিহিত হৈ আছে। পাহাৰ আৰু উপত্যকাই সদায় একেখন সুন্দৰ ভূমিৰ দুয়োফালৰ দৰে পৰস্পৰৰ পৰিপূৰক হৈ আহিছে। তেওঁ সকলো সম্প্ৰদায়ক শান্তি, বুজাবুজি আৰু সমন্বয়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাৰত চৰকাৰে মণিপুৰৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাক স্বীকৃতি দিছে। তেওঁ এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণকে ধৰি মণিপুৰৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণ আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতি ভাৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক দোহাৰে। তেওঁ কয় যে আমি এখন শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী মণিপুৰৰ বাবে একেলগে কাম কৰি থাকিব লাগিব।
ইয়াৰ পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ইম্ফলৰ নুপি লাল মেম’ৰিয়েল কমপ্লেক্সত মণিপুৰৰ সাহসী মহিলা যোদ্ধাসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। স্মাৰক কমপ্লেক্সটো মণিপুৰী মহিলাসকলৰ ত্যাগৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলিৰ প্ৰতীক হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ই তেওঁলোকৰ বিদ্ৰোহক স্মৰণ কৰে, য’ত তেওঁলোকে ব্ৰিটিছ আৰু সামন্তবাদী শক্তিক অতি সাহসৰে প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল।
Please click here to see the President's Speech-

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA ATTENDS A PUBLIC FUNCTION AT SENAPATI, MANIPUR
DIGNITY, SECURITY AND GROWTH OPPORTUNITIES FOR TRIBAL COMMUNITIES OF MANIPUR AND ENSURING THEIR GREATER PARTICIPATION IN THE COUNTRY’S PROGRESS IS A NATIONAL PRIORITY: PRESIDENT DROUPADI MURMU
PRESIDENT URGES ALL COMMUNITIES TO CONTINUE SUPPORTING THE EFFORTS FOR PEACE, UNDERSTANDING AND RECONCILIATION
12 DEC 2025 1:58PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, attended a public function at Senapati, Manipur, today (December 12, 2025). She also laid foundation stones and inaugurated various developmental projects on the occasion.
Addressing the gathering, the President said that dignity, security and growth opportunities for tribal communities of Manipur and their greater participation in the country’s progress is a national priority. The Government of India is working closely with local leaders, civil society, and communities to ensure that development in the Manipur is inclusive and sustainable.
The President said that the Government of India is committed to ensuring that development reaches every corner of the country. The government is giving special attention to the development of remote tribal regions. In recent years, the hill districts of Manipur have benefited from focused investments in areas such as road and bridge connectivity, including national highways and rural roads, healthcare, education, drinking water, and electricity supply. Livelihood programmes such as skill training, SHGs, and Van Dhan are improving the quality of life of people. These efforts are a reflection of the Government’s commitment to supporting tribal communities while respecting their unique identity and traditions.
The President said that Manipur’s strength lies in its diversity — its culture, languages, and traditions. The hills and the valley have always complemented each other, like two sides of the same beautiful land. She urged all communities to continue supporting the efforts for peace, understanding and reconciliation. The Government of India recognises the aspirations of the people of Manipur. She reiterated the Government of India’s commitment to the well-being and progress of the people of Manipur, including the people of this region. She said that we should continue working together for a peaceful and prosperous Manipur.
Earlier, the President paid her respects to the brave women warriors of Manipur at the Nupee Lal Memorial Complex, Imphal. The Memorial Complex stands as a tribute to the sacrifice of Manipuri women and commemorates their uprisings in which they challenged the British and feudal powers with great courage.
Please click here to see the President's Speech-