Prime Minister's Office
English Rendering of PM’s speech at India-Russia Business Forum with Russian President, Vladimir Putin at Bharat Mandapam, New Delhi
05 DEC 2025 7:48PM by PIB Delhi
Your Excellency my friend, President Putin, all leaders from India and abroad, ladies and gentlemen, Namaskar.
India Russia Business Forum, I believe it was a very important initiative by President Putin to be a part of this event today with such a large delegation. And I welcome you all from the bottom of my heart, and it is a very happy occasion for me to be among you all. I express my heartfelt gratitude to my friend President Putin for joining this forum and sharing his valuable insights. Simplified predictable mechanisms are being created for business. Discussions on an FTA between India and the Eurasian Economic Union have begun.
And friends,
Even with these diverse topics, as Piyush ji just mentioned, and looking at the possibilities described by the President, we can achieve significant goals in a very short time. Whether in business or diplomacy, the foundation of any partnership is mutual trust. This trust is the greatest strength of India-Russia relations. It gives direction and momentum to our joint efforts. This is the launch pad that inspires us to fly with new dreams and new aspirations. Last year, President Putin and I set a goal of exceeding $100 billion in bilateral trade by 2030. But based on my conversations with President Putin since yesterday, and the potential we see, I don't think we will have to wait until 2030. I can clearly see that. We are moving forward with determination to achieve that goal ahead of schedule, and my confidence is growing. Tariff and non-tariff barriers are being reduced.
But friends,
The true power behind these efforts lies in business leaders like you. Your energy, your innovation, and your ambition are what shape our shared future.
Friends,
The speed and scale at which we have brought about change in India in the last 11 years is unprecedented. Following the principle of Reform, Perform and Transform, India is rapidly moving towards becoming the third largest economy in the world. And in this 11-year reform journey, we have neither tired nor stopped. Our resolve is stronger than ever, and we are moving forward at a very fast pace with great confidence towards our goal. Next generation reforms in GST and reduction in compliances are steps taken to promote ease of doing business. Defence and space have been opened to the private sector, creating new opportunities in these sectors. Now, we are opening the door to new possibilities in the civil nuclear sector as well. These are not just administrative reforms, but mindset reforms. There is only one resolution behind these reforms, a developed India.
Friends,
You have had very useful and meaningful discussions yesterday and today. I am happy that all areas of cooperation between India and Russia have been represented in this meeting. I heartily congratulate all of you for your suggestions and efforts. On my part, I would like to put forward some ideas to take our cooperation forward. First, in today's meeting in the field of logistics and connectivity, President Putin and I have stressed the need to realize the full potential of our connectivity. We are committed to moving forward on either the INSTC or the northern sea route, i.e., the Chennai-Vladivostok Corridor. Progress will be made in this direction soon. This will reduce transit time, lower costs, and open up new markets for business. With the power of digital technology, we can connect customs, logistics and regulatory systems through virtual trade corridors. This will speed up customs clearance, reduce paperwork, and make cargo movement more seamless. Secondly, regarding marine products, Russia recently expanded the list of Indian companies eligible to export dairy and marine products from India. This has created new opportunities for Indian exporters. There is a huge global demand for India's high-quality marine products, value-added seafood, and processed foods. We can form joint ventures and technology partnerships in cold chain logistics, deep sea fishing, and modernization of fishing harbors. This will also fulfill Russia's domestic demand and Indian products will also get new markets. Third, the automobile sector. India is today a global leader in affordable, efficient EVs (Electric Vehicles), two-wheelers, and CNG mobility solutions. Russia is a major producer of advanced materials. Together we can partner in EV manufacturing, automotive components and shared mobility tags. This will not only help us meet our own needs but also contribute to the development of the Global South, especially Africa. Fourthly, Pharma, India today supplies the highest quality medicines at affordable prices across the world. That is why India is also called the Pharmacy of the World. Together we can collaborate in joint vaccine development, cancer therapies, radio pharmaceuticals and API supply chain. This will enhance health care security and develop new industries. Fifth, textiles. India has vast potential, from natural fibers to technical textiles. We have a global presence in design, handicrafts, and carpets. Russia is a major producer of polymers and synthetic raw materials. Together, we can build a resilient textile value chain. Similarly, there are many possibilities for cooperation in areas such as fertilizers, ceramics, cement manufacturing, and electronics.
Friends,
Manpower mobility plays a vital role in enhancing cooperation across all sectors. Today India is emerging as the skill capital of the world. Our young talent has the potential to meet global requirements in every field, including technology, engineering, health care, construction, and logistics. Given Russia's demographic and economic priorities, this partnership is extremely beneficial for both countries. By training Indian talent in the Russian language and soft skills, we can jointly create a Russia-ready workforce that will accelerate the shared prosperity of both countries.
Friends,
Today, we have taken several important decisions regarding tourist visas for citizens of both our countries. This will boost tourism between our two countries. It will create new business opportunities for tour operators and open up new employment opportunities. Friends, today India and Russia are embarking on a new journey of co-innovation, co-production, and co-creation. Our goal is not limited to increasing mutual trade. We want to ensure the well-being of all humanity. To do this, we must develop lasting solutions to global challenges. India is fully prepared to walk shoulder to shoulder with Russia on this journey. I want to say to all of you, Come, Make in India, Partner with India, and Together let us make for the world. With these words, I express my gratitude to President Putin and all of you. Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ରୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନଙ୍କ ସହ ଭାରତ-ରୁଷ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 DEC 2025 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ, ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ସମସ୍ତ ନେତା, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ, ନମସ୍କାର।
ଭାରତ ରୁଷ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମ୍, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆଜି ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏଠି ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦର କଥା । ଏହି ଫୋରମରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ, ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରେସିଆନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ ୟୁନିଅନ ମଧ୍ୟରେ ଏଫଟିଏ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୀୟୁଷ ଜୀ ଯେପରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଣ୍ଣିତ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ବିଚାର କରି, ଆମେ ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶାଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା। ବ୍ୟବସାୟ ହେଉ କିମ୍ବା କୂଟନୀତି, ଯେକୌଣସି ସହଭାଗୀର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଭାରତ-ରୁଷ ସମ୍ପର୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଏହା ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ହେଉଛି ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ଯାହା ଆମକୁ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଗତ ବର୍ଷ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ ଏବଂ ମୁଁ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଗତକାଲିଠାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କ ସହ ମୋର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆମେ ଦେଖୁଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆଧାର କରି, ମୁଁ ଭାବୁନାହିଁ ଯେ, ଆମକୁ ଆଉ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି। ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଏବଂ ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଅଣ-ଶୁଳ୍କ ବାଧା ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରୟାସର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବ୍ୟବସାୟିକ ନେତାଙ୍କଠାରେ ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତି, ଆପଣଙ୍କର ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଆମର ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଗତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପରିମାଣ ହାସଲ କରିଛୁ ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ୧୧ ବର୍ଷର ସଂସ୍କାର ଯାତ୍ରାରେ, ଆମେ ଥକି ଯାଇନାହୁଁ, କିମ୍ବା ଆମେ ଅଟକି ଯାଇନାହୁଁ। ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଦୃଢ଼, ଏବଂ ଆମେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଜିଏସଟିରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅନୁପାଳନରେ ହ୍ରାସ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାନ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏବେ, ଆମେ ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ନୁହେଁ, ବରଂ ମାନସିକ ସଂସ୍କାର। ଏହି ସଂସ୍କାର ପଛରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, ତାହା ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି ଏବଂ ଆଜି, ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ବୈଠକରେ ଭାରତ-ରୁଷ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲେ। ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ତରଫରୁ, ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ କିଛି ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ପ୍ରଥମତଃ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ ଏବଂ ମୁଁ ଆମର ସଂଯୋଗୀକରଣର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ଆଇଏନଏସଟିସି କିମ୍ବା ଉତ୍ତର ସାମୁଦ୍ରିକ ମାର୍ଗ, ଚେନ୍ନାଇ-ଭ୍ଲାଡିଭୋଷ୍ଟକ୍ କରିଡର ଉପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ପ୍ରଗତି ଶୀଘ୍ର ହେବ। ଏହା ପରିବହନ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶକ୍ତି ସହିତ, ଆମେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ବାଣିଜ୍ୟ କରିଡର ମାଧ୍ୟମରେ କଷ୍ଟମ୍ସ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ନିୟାମକ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବା। ଏହା କଷ୍ଟମ୍ସ କ୍ଲିୟରାନ୍ସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, କାଗଜପତ୍ର ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ପରିବହନକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ରୁଷ ସମ୍ପ୍ରତି ଭାରତରୁ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଏହା ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଭାରତର ଉଚ୍ଚମାନର ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅଧିକ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଆମେ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମାଛ ଧରିବା ଏବଂ ମାଛ ଧରିବା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ବିକଶିତ କରିପାରିବା। ଏହା ରୁଷର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ତୃତୀୟ, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର। ଭାରତ ସୁଲଭ, ଦକ୍ଷ ଇଭି, ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ଏବଂ ସିଏନଜି ଗତିଶୀଳତା ସମାଧାନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରଥମ । ରୁଷ ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକ। ଏକାଠି, ଆମେ ଇଭି ନିର୍ମାଣ, ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଉପାଦାନ ଏବଂ ସେୟାର୍ଡ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଭାଗୀ ହୋଇପାରିବା। ଏହା କେବଳ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣ, ବିଶେଷକରି ଆଫ୍ରିକାର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଚତୁର୍ଥ, ଔଷଧ। ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତାର ଔଷଧ ଯୋଗାଇଥାଏ। ତେଣୁ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଫାର୍ମାସି ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା। ଆମେ ମିଳିତ ଟୀକା ବିକାଶ, କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା, ରେଡିଓଫାର୍ମାସିଉଟିକାଲ୍ସ ଏବଂ ଏପିଆଇଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବା ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ କରିବ। ପଞ୍ଚମ, ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ, ଭାରତରେ ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୈଷୟିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଡିଜାଇନ୍, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ପେଟରେ ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି। ରୁଷ ପଲିମର ଏବଂ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ କଞ୍ଚାମାଲର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକ। ଏକାଠି, ଆମେ ଏକ ସ୍ଥିର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା। ସେହିପରି, ସାର, ମାଟି ଶିଳ୍ପ, ସିମେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମାନବଶକ୍ତିର ଗତିଶୀଳତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷତା ପୁଞ୍ଜି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଆମର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। ରୁଷର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏହି ସହଭାଗୀତା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ରୁଷିଆନ ଭାଷା ଏବଂ ସଫ୍ଟ ସ୍କିଲରେ ତାଲିମ ଦେଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ରୁଷିଆ-ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶର ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆମେ ଆମ ଉଭୟ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିସା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହା ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ଟୁର୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି, ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ, ସହ-ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସହ-ସୃଷ୍ଟିର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ପାରସ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ରୁଷ ସହିତ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିବାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ଆସ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି , ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଭାରତ ସହିତ ସହଭାଗୀତା , ଏବଂ ଏକାଠି ବିଶ୍ୱ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା। ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।