Prime Minister's Office
English Rendering of PM’s speech at India-Russia Business Forum with Russian President, Vladimir Putin at Bharat Mandapam, New Delhi
05 DEC 2025 7:48PM by PIB Delhi
Your Excellency my friend, President Putin, all leaders from India and abroad, ladies and gentlemen, Namaskar.
India Russia Business Forum, I believe it was a very important initiative by President Putin to be a part of this event today with such a large delegation. And I welcome you all from the bottom of my heart, and it is a very happy occasion for me to be among you all. I express my heartfelt gratitude to my friend President Putin for joining this forum and sharing his valuable insights. Simplified predictable mechanisms are being created for business. Discussions on an FTA between India and the Eurasian Economic Union have begun.
And friends,
Even with these diverse topics, as Piyush ji just mentioned, and looking at the possibilities described by the President, we can achieve significant goals in a very short time. Whether in business or diplomacy, the foundation of any partnership is mutual trust. This trust is the greatest strength of India-Russia relations. It gives direction and momentum to our joint efforts. This is the launch pad that inspires us to fly with new dreams and new aspirations. Last year, President Putin and I set a goal of exceeding $100 billion in bilateral trade by 2030. But based on my conversations with President Putin since yesterday, and the potential we see, I don't think we will have to wait until 2030. I can clearly see that. We are moving forward with determination to achieve that goal ahead of schedule, and my confidence is growing. Tariff and non-tariff barriers are being reduced.
But friends,
The true power behind these efforts lies in business leaders like you. Your energy, your innovation, and your ambition are what shape our shared future.
Friends,
The speed and scale at which we have brought about change in India in the last 11 years is unprecedented. Following the principle of Reform, Perform and Transform, India is rapidly moving towards becoming the third largest economy in the world. And in this 11-year reform journey, we have neither tired nor stopped. Our resolve is stronger than ever, and we are moving forward at a very fast pace with great confidence towards our goal. Next generation reforms in GST and reduction in compliances are steps taken to promote ease of doing business. Defence and space have been opened to the private sector, creating new opportunities in these sectors. Now, we are opening the door to new possibilities in the civil nuclear sector as well. These are not just administrative reforms, but mindset reforms. There is only one resolution behind these reforms, a developed India.
Friends,
You have had very useful and meaningful discussions yesterday and today. I am happy that all areas of cooperation between India and Russia have been represented in this meeting. I heartily congratulate all of you for your suggestions and efforts. On my part, I would like to put forward some ideas to take our cooperation forward. First, in today's meeting in the field of logistics and connectivity, President Putin and I have stressed the need to realize the full potential of our connectivity. We are committed to moving forward on either the INSTC or the northern sea route, i.e., the Chennai-Vladivostok Corridor. Progress will be made in this direction soon. This will reduce transit time, lower costs, and open up new markets for business. With the power of digital technology, we can connect customs, logistics and regulatory systems through virtual trade corridors. This will speed up customs clearance, reduce paperwork, and make cargo movement more seamless. Secondly, regarding marine products, Russia recently expanded the list of Indian companies eligible to export dairy and marine products from India. This has created new opportunities for Indian exporters. There is a huge global demand for India's high-quality marine products, value-added seafood, and processed foods. We can form joint ventures and technology partnerships in cold chain logistics, deep sea fishing, and modernization of fishing harbors. This will also fulfill Russia's domestic demand and Indian products will also get new markets. Third, the automobile sector. India is today a global leader in affordable, efficient EVs (Electric Vehicles), two-wheelers, and CNG mobility solutions. Russia is a major producer of advanced materials. Together we can partner in EV manufacturing, automotive components and shared mobility tags. This will not only help us meet our own needs but also contribute to the development of the Global South, especially Africa. Fourthly, Pharma, India today supplies the highest quality medicines at affordable prices across the world. That is why India is also called the Pharmacy of the World. Together we can collaborate in joint vaccine development, cancer therapies, radio pharmaceuticals and API supply chain. This will enhance health care security and develop new industries. Fifth, textiles. India has vast potential, from natural fibers to technical textiles. We have a global presence in design, handicrafts, and carpets. Russia is a major producer of polymers and synthetic raw materials. Together, we can build a resilient textile value chain. Similarly, there are many possibilities for cooperation in areas such as fertilizers, ceramics, cement manufacturing, and electronics.
Friends,
Manpower mobility plays a vital role in enhancing cooperation across all sectors. Today India is emerging as the skill capital of the world. Our young talent has the potential to meet global requirements in every field, including technology, engineering, health care, construction, and logistics. Given Russia's demographic and economic priorities, this partnership is extremely beneficial for both countries. By training Indian talent in the Russian language and soft skills, we can jointly create a Russia-ready workforce that will accelerate the shared prosperity of both countries.
Friends,
Today, we have taken several important decisions regarding tourist visas for citizens of both our countries. This will boost tourism between our two countries. It will create new business opportunities for tour operators and open up new employment opportunities. Friends, today India and Russia are embarking on a new journey of co-innovation, co-production, and co-creation. Our goal is not limited to increasing mutual trade. We want to ensure the well-being of all humanity. To do this, we must develop lasting solutions to global challenges. India is fully prepared to walk shoulder to shoulder with Russia on this journey. I want to say to all of you, Come, Make in India, Partner with India, and Together let us make for the world. With these words, I express my gratitude to President Putin and all of you. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভ্লাদিমিৰ পুটিনৰ সৈতে ভাৰত-ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 DEC 2025 7:48PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি, মোৰ বন্ধু পুটিন,
ভাৰত আৰু বিদেশৰ নেতৃবৃন্দ,
ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলা,
সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো।
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আজি ইমান বৃহৎ প্ৰতিনিধি দলৰ সৈতে ভাৰত-ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাটো ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আছিল। আৰু মই আপোনালোক সকলোকে অন্তৰৰ পৰা আদৰণি জনাইছো আৰু আপোনালোক সকলোৰে মাজত উপস্থিত থকাটো মোৰ বাবে অতি আনন্দৰ কথা। এই মঞ্চত যোগদান কৰি তেওঁৰ বহুমূলীয়া অন্তৰ্দৃষ্টি শ্বেয়াৰ কৰাৰ বাবে মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ব্যৱসায়ৰ বাবে সৰলীকৃত ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্য প্ৰক্ৰিয়া সৃষ্টি কৰা হৈছে। ভাৰত আৰু ইউৰেছিয়ান অৰ্থনৈতিক সংঘৰ মাজত মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ আলোচনা আৰম্ভ হৈছে।
আৰু বন্ধুসকল,
পীয়ুষ জীয়ে উল্লেখ কৰা মতে এই বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনে ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা সম্ভাৱনাসমূহ দেখি আমি অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে উল্লেখযোগ্য লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰো। ব্যৱসায়েই হওক বা কূটনীতি, যিকোনো অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি হ’ল পাৰস্পৰিক বিশ্বাস। এই আস্থা ভাৰত-ৰাছিয়াৰ সম্পৰ্কৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি। এই শক্তিয়ে আমাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু ত্বৰান্বিত কৰে। ই হৈছে লঞ্চ পেড, যিয়ে আমাক নতুন সপোন আৰু নতুন আকাংক্ষাৰে উৰণ আৰম্ভ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। যোৱা বছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু মই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যত ১০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছিলো।কিন্তু কালিৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ সৈতে হোৱা মোৰ কথা-বতৰা আৰু আমি দেখা সম্ভাৱনাৰ ভিত্তিত মই নাভাবো যে আমি ২০৩০ চনলৈকে অপেক্ষা কৰিব লাগিব।মই স্পষ্টকৈ দেখিছোঁ। আমি সেই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই লাভ কৰাৰ দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িছো, আৰু মোৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়িছে। শুল্ক আৰু শুল্কবিহীন বাধা হ্ৰাস কৰা হৈছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাৰ আঁৰৰ প্ৰকৃত শক্তি আপোনাৰ দৰে ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ মাজত। আপোনাৰ শক্তি, আপোনাৰ উদ্ভাৱন আৰু আপোনাৰ উচ্চাকাংক্ষাই আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা ভৱিষ্যত গঢ় দিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১১ বছৰত আমি ভাৰতলৈ যি গতি আৰু পৰিসৰ আনিছো সেয়া অভূতপূৰ্ব। সংস্কাৰ, দক্ষতা আৰু ৰূপান্তৰৰ নীতি অনুসৰণ কৰি ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আৰু এই ১১ বছৰীয়া সংস্কাৰৰ যাত্ৰাত আমিও ক্লান্ত হোৱা নাই, বন্ধও হোৱা নাই। আমাৰ সংকল্প পূৰ্বতকৈ অধিক শক্তিশালী, আৰু আমি অতি আত্মবিশ্বাস আৰু দ্ৰুততাৰে নিজৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছো। ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে জি এছ টিৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ আৰু অনুসৰণ হ্ৰাস কৰা হৈছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা আৰু স্থান মুকলি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত এই ক্ষেত্ৰসমূহত নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। এতিয়া আমি অসামৰিক পাৰমাণৱিক খণ্ডতো নতুন সম্ভাৱনা মুকলি কৰিছো। এইবোৰ কেৱল প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ নহয়, মানসিকতাৰ সংস্কাৰো। এই সংস্কাৰবোৰৰ আঁৰত এটাই সংকল্প, উন্নত ভাৰত।
বন্ধুসকল, কালি আৰু আজি আমাৰ মাজত অতি উৎপাদনশীল আৰু অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা হৈছিল। এই বৈঠকত ভাৰত আৰু ৰাছিয়াৰ সহযোগিতাৰ সকলো ক্ষেত্ৰকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰাত মই সুখী। আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ আৰু প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোকৰ সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কিছু ধাৰণা আগবঢ়াব বিচাৰিছো। প্ৰথমে লজিষ্টিক আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত আজিৰ বৈঠকত ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু মই আমাৰ সংযোগৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক উপলব্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলোঁ। আমি আইএনএছটিচি বা উত্তৰ সাগৰীয় পথ অৰ্থাৎ চেন্নাই-ভ্লাডিভষ্টক কৰিডৰৰ সৈতে আগবাঢ়ি যাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শীঘ্ৰে অগ্ৰগতি হ’ব। ইয়াৰ ফলত ট্ৰেনজিটৰ সময় হ্ৰাস পাব, খৰচ হ্ৰাস পাব আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে নতুন বজাৰ মুকলি হ’ব। ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰে আমি ভাৰ্চুৱেল ট্ৰেড কৰিডৰৰ জৰিয়তে শুল্ক, লজিষ্টিক আৰু নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাক সংযোগ কৰিব পাৰো। ইয়াৰ ফলত শুল্ক নিষ্কাশন ক্ষিপ্ৰ হ’ব, কাগজ-পত্ৰ হ্ৰাস পাব আৰু সামগ্ৰীৰ চলাচল অধিক নিৰৱচ্ছিন্ন হ’ব। দ্বিতীয়তে, সামুদ্ৰিক সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ৰাছিয়াই শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ পৰা দুগ্ধ আৰু সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিব পৰা ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ তালিকা সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰকসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। ভাৰতৰ উচ্চমানৰ সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী, মূল্য সংযোজিত সাগৰীয় খাদ্য আৰু প্ৰচেছড খাদ্যৰ বাবে বিশ্বজুৰি বিপুল চাহিদা আছে। আমি শীতল শৃংখলৰ লজিষ্টিক, গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা আৰু মাছ ধৰা বন্দৰৰ আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ উদ্যোগ আৰু কাৰিকৰী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিব পাৰো। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাছিয়াৰ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ হ’ব আৰু ভাৰতীয় সামগ্ৰীয়েও নতুন বজাৰ বিচাৰি পাব। তৃতীয়তে, অটোমোবাইল খণ্ড। ভাৰত আজি সুলভ মূল্যৰ, কাৰ্যক্ষম ইভি, দুচকীয়া বাহন আৰু চিএনজি মবিলিটি সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অন্যতম আগশাৰীৰ দেশ। ৰাছিয়াও বিভিন্ন উন্নত সামগ্ৰীৰ প্ৰধান উৎপাদনকাৰী দেশ। আমি একেলগে বৈদ্যুতিক বাহন উৎপাদন, অটোমোটিভ কম্পোনেণ্ট আৰু ইন্টিগ্ৰেটেড মবিলিটি টেগত অংশীদাৰ হ’ব পাৰো। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্বব্যাপী প্ৰভাৱো পৰিব। ইয়াৰ উপৰিও দক্ষিণ গোলাৰ্ধ বিশেষকৈ আফ্ৰিকাৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব। চতুৰ্থতে, ঔষধ খণ্ডত ভাৰতে আজি বিশ্ববাসীক সুলভ মূল্যত উন্নত মানৰ ঔষধ যোগান ধৰে। এই কাৰণেই ভাৰতক বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী বুলিও কোৱা হয়। আমি একেলগে যৌথ ভেকচিন বিকাশ, কেন্সাৰ চিকিৎসা, ৰেডিঅ’ফাৰ্মাচিউটিকেলছ আৰু এপিআই যোগান শৃংখলত সহযোগিতা কৰিব পাৰো। ইয়াৰ দ্বাৰা স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ লগতে নতুন উদ্যোগৰ বিকাশ ঘটিব। পঞ্চমতে বস্ত্ৰ উদ্যোগত। প্ৰাকৃতিক আঁহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কাৰিকৰী বস্ত্ৰশিল্পলৈকে সকলো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ বিপুল সম্ভাৱনা আছে। ডিজাইন, হস্তশিল্প আৰু কাৰ্পেটৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ বিশ্বজুৰি উপস্থিতি আছে। ৰাছিয়া পলিমাৰ আৰু কৃত্ৰিম কেঁচামালৰ প্ৰধান উৎপাদনকাৰী দেশ। আমি একেলগে এটা সুস্থিৰ বস্ত্ৰশিল্পৰ মূল্য শৃংখল গঢ়ি তুলিব পাৰো। একেদৰে সাৰ, চিৰামিক, চিমেণ্ট উৎপাদন, ইলেক্ট্ৰনিকছ আদি ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
সকলো ক্ষেত্ৰতে সহযোগিতা বৃদ্ধিত জনশক্তিৰ গতিশীলতাই মূল ভূমিকা পালন কৰে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দক্ষতাৰ ৰাজধানী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আমাৰ যুৱ প্ৰতিভাই প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক, স্বাস্থ্যসেৱা, নিৰ্মাণ আৰু লজিষ্টিককে ধৰি প্ৰতিটো খণ্ডতে বিশ্বব্যাপী প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ৰাছিয়াৰ জনগাঁথনিগত আৰু অৰ্থনৈতিক অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই অংশীদাৰিত্ব দুয়োখন দেশৰ বাবে অতি উপকাৰী। ভাৰতীয় প্ৰতিভাক ৰাছিয়ান ভাষা আৰু কোমল দক্ষতাত প্ৰশিক্ষণ দি আমি যৌথভাৱে ৰাছিয়াৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰ্মশক্তি গঢ়ি তুলিব পাৰো যিয়ে দুয়োখন দেশৰ ভাগ-বতৰা সমৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি আমি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকৰ পৰ্যটন ভিছা সন্দৰ্ভত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটন আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা ট্যুৰ অপাৰেটৰসকলৰ বাবে নতুন ব্যৱসায়িক সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি হ’ব। বন্ধুসকল, আজি ভাৰত আৰু ৰাছিয়াই সহ-উদ্ভাৱন, সহ-উৎপাদন আৰু সহ-সৃষ্টিৰ এক নতুন যাত্ৰাত নামিছে। আমাৰ লক্ষ্য কেৱল পাৰস্পৰিক বাণিজ্য বৃদ্ধিত সীমাবদ্ধ নহয়। আমি সকলো মানৱ জাতিৰ কল্যান সুনিশ্চিত কৰিব বিচাৰো। ইয়াৰ বাবে আমি বিশ্ব প্ৰত্যাহ্বানৰ স্থায়ী সমাধান বিকশিত কৰিব লাগিব। এই যাত্ৰাত ৰাছিয়াৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই খোজ কাঢ়িবলৈ ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু। মই আপোনালোক সকলোকে ক’ব বিচাৰো, আহক, ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰক, ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰক আৰু আহক আমি একেলগে বিশ্বৰ বাবে বনাওঁ। এই কথা কোৱাৰ সময়ত মই ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু আপোনালোক সকলোকে মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ।