ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତର ପରିଣାମଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା
05 DEC 2025 5:43PM by PIB Bhubaneswar
ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ରାଜିନାମା।
ପ୍ରବାସ ଏବଂ ପରିବହନ:
ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଶ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ରାଜିନାମା।
ବେଆଇନ ପ୍ରବାସର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରାଜିନାମା।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ରାଜିନାମା
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ରୁଷର ଗ୍ରାହକ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଓ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଂଘୀୟ ସେବା ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମା
ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ମେରୁ ଜଳ
ମେରୁ ଜଳରେ ପରିଚାଳିତ ଜାହାଜ ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ତାଲିମ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରୁଷର ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ଭାରତର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରୁଷର ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ସାର:
ମେସର୍ସ ଜେଏସସି ୟୁରାଲକେମ ଓ ମେସର୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେମିକାଲ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ନେସନାଲ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ ଓ ଇଣ୍ଡିଆନ ପଟାସ୍ ଲିମିଟେଡ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ
ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବହନ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଯାନବାହାନ ସମ୍ପର୍କରେ ପୂର୍ବ ଆଗମନ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ରୁଷର ଫେଡେରାଲ କଷ୍ଟମ୍ସ ସର୍ଭିସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରୋଟୋକଲ।
ଭାରତର ସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଡାକ ବିଭାଗ ଏବଂ ରୁଷ୍‌ ପୋଷ୍ଟର ଜେଏସସି ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମା।
ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଭାଗିତା
ପୁଣେସ୍ଥିତ ଡିଫେନ୍ସ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ଆଡଭାନ୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଫେଡେରାଲ୍‌ ଷ୍ଟେଟ୍‌ ଅଟୋନୋମସ ଏଜୁକେସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ହାୟାର ଏଜୁକେସନ ‘‘ନେସନାଲ ଟମସ୍କ ଷ୍ଟେଟ୍‌ ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଟମସ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ମୁମ୍ବାଇ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଲୋମୋନୋସୋଭ ମସ୍କୋ ଷ୍ଟେଟ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ରୁଷୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠିର ଜଏଣ୍ଟ-ଷ୍ଟକ୍ କମ୍ପାନୀ ପରିଚାଳନା କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ ରାଜିନାମା
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହଭାଗିତା:
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ରୁଷର ଜଏଣ୍ଟ ଷ୍ଟକ୍ କମ୍ପାନୀ ଗାଜପ୍ରମ୍-ମିଡିଆ ହୋଲ୍ଡିଂ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ରୁଷର ନେସନାଲ ମିଡିଆ ଗ୍ରୁପ୍‌ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ବିଗ୍ ଏସିଆ ମିଡିଆ ଗ୍ରୁପ୍‌ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ଆନୋ ଟିଭି ନୋଭୋସ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଏବଂ ‘ଟିଭି ବ୍ରିକ୍ସ’ ଜଏଣ୍ଟ ଷକ୍ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ଘୋଷଣାନାମା
2030 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ-ରୁଷର ରଣନୀତିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇବିସିଏ)ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଚୁକ୍ତିନାମା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରୁଷ ପକ୍ଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି।
ଜାତୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ହସ୍ତକଳା ଏକାଡେମୀ (ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଭାରତ) ଏବଂ ଜାରିସିନୋ ଷ୍ଟେଟ୍‌ ହିଷ୍ଟୋରିକାଲ, ଆର୍କିଟେକ୍ଚରାଲ, ଆର୍ଟ ଆଣ୍ଡ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍‌ ମ୍ୟୁଜିୟମ-ରିଜର୍ଭ (ମସ୍କୋ, ରୁଷ) ମଧ୍ୟରେ ‘‘ଇଣ୍ଡିଆ. ଫେବ୍ରିକ୍‌ ଅଫ୍‌ ଟାଇମ୍‌’’ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିନାମା
ପାରସ୍ପରିକ ଆଧାରରେ ରୁଷ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା 30 ଦିନିଆ ଇ-ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଭିସା ପ୍ରଦାନ।
ରୁଷ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଦଳଗତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିସା ପ୍ରଦାନ

Prime Minister's Office
List of Outcomes: State Visit of the President of the Russian Federation to India
05 DEC 2025 5:43PM by PIB Delhi
MoUs and Agreements.
Migration and Mobility:
Agreement between the Government of the Republic of India and the Government of the Russian Federation on Temporary Labour Activity of Citizens of one State in the Territory of the other State
Agreement between the Government of the Republic of India and the Government of the Russian Federation on Cooperation in Combating Irregular Migration
Health and Food safety:
Agreement between the Ministry of Health and Family Welfare of the Republic of India and the Ministry of Health of the Russian Federation on the cooperation in the field of healthcare, medical education and science
Agreement between the Food Safety and Standards Authority of India of the Ministry of Health and Family Welfare of the Republic of India and the Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Well-being (Russian Federation) in the field of food safety
Maritime Cooperation and Polar waters:
Memorandum of Understanding between the Ministry of Ports, Shipping and Waterways of the Government of the Republic of India and the Ministry of Transport of the Russian Federation on the Training of Specialists for Ships Operating in Polar Waters
Memorandum of Understanding between the Ministry of Ports, Shipping and Waterways of the Republic of India and the Maritime Board of the Russian Federation
Fertilizers:
Memorandum of Understanding between M/s. JSC UralChem and M/s. Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited and National Fertilizers Limited and Indian Potash Limited
Customs and commerce:
Protocol between the Central Board of Indirect taxes and Customs of the Government of the Republic of India and the Federal Customs Service (Russian Federation) for cooperation in exchange of Pre-arrival information in respect of goods and vehicles moved between the Republic of India and the Russian federation
Bilateral Agreement between Department of Posts, Ministry of Communications of the Republic of India between and JSC «Russian Post»
Academic collaboration:
Memorandum of Understanding on scientific and academic collaboration between Defence Institute of Advanced Technology, Pune and Federal State Autonomous Educational Institution of Higher Education "National Tomsk State University”, Tomsk
Agreement regarding cooperation between University of Mumbai, Lomonosov Moscow State University and Joint-Stock Company Management Company of Russian Direct Investment Fund
Media Collaboration:
Memorandum of Understanding for Cooperation and Collaboration on Broadcasting between Prasar Bharati, India and Joint Stock Company Gazprom-media Holding, Russian Federation.
Memorandum of Understanding for Cooperation and Collaboration on Broadcasting between Prasar Bharati, India and National Media Group, Russia
Memorandum of Understanding for Cooperation and Collaboration on Broadcasting between Prasar Bharati, India and the BIG ASIA Media Group
Addendum to Memorandum of Understanding for cooperation and collaboration on broadcasting between Prasar Bharati, India, and ANO "TV-Novosti”
Memorandum of Understanding between "TV BRICS” Joint-stock company and "Prasar Bharati (PB)”
Announcements
Programme for the Development of Strategic Areas of India - Russia Economic Cooperation till 2030
The Russian side has decided to adopt the Framework Agreement to join the International Big Cat Alliance (IBCA).
Agreement for the exhibition "India. Fabric of Time” between the National Crafts Museum &Hastkala Academy (New Delhi, India) and the Tsaritsyno State Historical, Architectural, Art and Landscape Museum-Reserve (Moscow, Russia)
Grant of 30 days e-Tourist Visa on gratis basis to Russian nationals on reciprocal basis
Grant of Group Tourist Visa on gratis basis to Russian nationals