ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆରେ ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
28 NOV 2025 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି, ଏହା ଏକ ପ୍ରକୃତ ଐତିହାସିକ ଅବସର। ଗତ ୫୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମୟର ଅଗଣିତ ଝଡ଼କୁ ସହ୍ୟ କରିଛି; ଯୁଗ ବଦଳିଛି, ସମୟ ବଦଳିଛି, ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ଏବଂ ତଥାପି, ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମୟ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରେ, ମଠ କେବେବି ତାର ଦିଗ ହରା ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଲୋକଙ୍କୁ ମାର୍ଗ ଦେଖାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏପରି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୋଆର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପରମ୍ପରା ଗୁରୁତର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଚାପରେ ଆସିଥିଲା, ତଥାପି, ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସମାଜର ଆତ୍ମାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିପାରି ନଥିଲା; ବରଂ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହା ଗୋଆର ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ - ଯେ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସାରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛି, ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ ମଧ୍ୟ କରିଛି; ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ପର୍ତଗଲି ମଠ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଭାରତରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନର୍ଜାଗରଣ ହୋଇଛି, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ମହାନ ପୁନର୍ଜାଗରଣ ଏବଂ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ମହାକାଳ ମହାଲୋକର ବିସ୍ତାର ଦେଖୁଛି - ଏସବୁ ଆମ ଜାତିର ଜାଗରଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜିର ଭାରତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28.11.2025 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୋଆରେ ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ତାଙ୍କର ମନ ଗଭୀର ଶାନ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ବସିବା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭକ୍ତ ଏହି ମଠର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଜୀବନ୍ତ ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି ସମାରୋହରେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ପାଇଁ ସେ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ବୀର ବିଲ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଠାକାର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପରିବେଶ ଏହି ସମାରୋହର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିଛି।
"ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠ ଏହାର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି, ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଐତିହାସିକ ଅବସର। ବିଗତ ୫୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଅନେକ କ୍ରାନ୍ତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯୁଗ, ସମୟ ଏବଂ ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି। ତଥାପି ମଠ କେବେବି ତାର ଦିଗ ହରା ନାହିଁ। ବରଂ, ମଠ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହାର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପରିଚୟ ହେଉଛି ଇତିହାସରେ ମୂଳ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହା ସମୟ ସହିତ ଗତି କରିଚାଲିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ଭାବନା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରାଣବନ୍ତ ରହିଛି, ଏକ ଭାବନା ଯାହା ସାଧନାକୁ ସେବା ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି, ମଠ ଏହି ବୁଝାମଣା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବନକୁ ସ୍ଥିରତା, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମଠର ୫୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ସେହି ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଯାହା ସମାଜକୁ କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରଖେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ସେ ମଠାଧିପତି ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଦ୍ୟାଧିଶ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ, କମିଟିର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ସବ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସତ୍ୟ ଏବଂ ସେବାର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଠିଆ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସମୟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଟଳମଳ ହୁଏ ନାହିଁ ବରଂ ସମାଜକୁ ସହ୍ୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖି, ମଠ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ୭୭ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚ କାଂସ୍ୟ ପ୍ରତିମା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭବ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିର ଉପରେ ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ​​ଏବଂ ଆଜି ସେ ଏଠାରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ମହାନ ପ୍ରତିମା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅବସରରେ ରାମାୟଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଥିମ୍ ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ମଠ ସହିତ ଜଡିତ ନୂତନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ, ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧନାର ସ୍ଥାୟୀ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସଜ୍ଜିତ ୩ଡି ଥିଏଟର ମଠର ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହିପରି, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ୫୫୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଶ୍ରୀରାମ ନାମ ଜପ ଯଜ୍ଞ ଏବଂ ରାମ ରଥଯାତ୍ରା ସମାଜରେ ଭକ୍ତି ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଯୋଡିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ଏହି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାନ ଉତ୍ସବରେ, ଏହି ବିଶେଷ ଅବସରର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକେଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସମାଜକୁ ଏକତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ।
ଏହି ମଠକୁ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ପ୍ରବାହ ମହାନ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାରୁ ଆସିଛି ଯାହା ଦ୍ୱୈତ ବେଦାନ୍ତର ଦିବ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଥିଲା ​​ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୪୭୫ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀମଦ୍ ନାରାୟଣ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏହି ମଠ ସେହି ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ବିସ୍ତାର, ଯାହାର ମୂଳ ଉତ୍ସ ହେଉଛନ୍ତି ଅନନ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ। ସେ ଏହି ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଉଡୁପି ଏବଂ ପର୍ତଗଲି ଗୋଟିଏ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନଦୀର ଜୀବନ୍ତ ସ୍ରୋତ, ଏବଂ ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରବାହକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଗୁରୁ-ଶକ୍ତି ସମାନ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇବା ଏକ ବିଶେଷ ସଂଯୋଗ।
ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଶୃଙ୍ଖଳା, ଜ୍ଞାନ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗର୍ବର ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ଠାରୁ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଠାରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପ୍ରତିଭା, ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଏହି ଜୀବନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଗଭୀର ଛାପ ବହନ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ପରିବାର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଫଳତାର ଅନେକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତାର ମୂଳ ନମ୍ରତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସେବାରେ ରହିଛି। ଏହି ମଠ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଐତିହାସିକ ମଠର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ - ସେବା ମନୋଭାବ ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆସିଥିଲା ​​ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଘର ଛାଡି ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ଆଶ୍ରୟ ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏହି ମଠ ହିଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ମନ୍ଦିର, ମଠ ଏବଂ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଠ କେବଳ ଧର୍ମ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ଏହାର ସେବା ଧାରା ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଶିକ୍ଷାଠାରୁ ଛାତ୍ରାବାସ, ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଭାବୀ ପରିବାର ପାଇଁ ସହାୟତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମଠ ସର୍ବଦା ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ବଳ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଆସିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ଛାତ୍ରାବାସ, ଆଧୁନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ରିଲିଫ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସେବା ଏକାଠି ଚାଲିଥାଏ, ସମାଜ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୋଆର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପରମ୍ପରା ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭାଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଚାପରେ ଆସୁଥିଲା, ତଥାପି ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସମାଜର ଆତ୍ମାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିନଥିଲା ବରଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୋଆର ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ମୂଳ ସାରକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛି ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି, ପର୍ତଗଲି ମଠ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
"ଆଜି ଭାରତ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନର୍ଜାଗରଣର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ମହାନ ପୁନଃବିକାଶ ଏବଂ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ମହାକାଳ ମହାଲୋକର ବିସ୍ତାର ସହିତ, ଏସବୁ ଦେଶର ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ଏହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ, କୃଷ୍ଣ ସର୍କିଟ, ଗୟା ରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କୁମ୍ଭମେଳାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିଚାଳନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉଦାହରଣ ଯାହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ କିପରି ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜାଗରଣ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରହିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ।
ଗୋଆର ପବିତ୍ର ଭୂମିର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରିଚୟ ଅଛି, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭକ୍ତି, ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭ୍ୟାସର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ସହିତ ରହିଛି, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭୂମି, ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ସହିତ, 'ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ'ର ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ବହନ କରେ, ଯାହାକୁ ପର୍ତାଗଲି ମଠ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ଗଭୀର କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଠର ସମ୍ପର୍କ କେବଳ କୋଙ୍କଣ ଏବଂ ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ପରମ୍ପରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଏବଂ ବାରଣାସୀର ପବିତ୍ର ଭୂମି ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ। ବାରଣାସୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ତୀର୍ଥ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ତାଙ୍କ ଭ୍ରମଣ ସମୟରେ ବାରାଣସୀରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମଠର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଧାରା ଦକ୍ଷିଣରୁ ଉତ୍ତରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବାରଣାସୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର ସମାଜର ସେବା କରିଆସୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ମଠ ୫୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଥିବାରୁ ଆମେ କେବଳ ଇତିହାସ ପାଳନ କରୁନାହୁଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପଥ ଏକତା ମାଧ୍ୟମରେ ଯାଏ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ଏକାଠି ହୁଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏକ ହୋଇଯାଏ, ଦେଶ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ମାରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ମନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଏବଂ ତେଣୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ, ଏହି ମଠ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରେରଣା କେନ୍ଦ୍ରର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କର ସ୍ନେହ ଅଛି, ସେ ସମ୍ମାନର ସହିତ କିଛି ଅନୁରୋଧ କରନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ମନରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କିଛି ଚିନ୍ତାଧାରା ଉଠେ ଯାହାକୁ ସେ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ନଅଟି ଆବେଦନ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆବେଦନ ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ଭଳି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସେତେବେଳେ ପୂରଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିବୁ, କାରଣ ପୃଥିବୀ ହେଉଛି ଆମର ମାତା ଏବଂ ମଠର ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ପ୍ରକୃତିକୁ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ତେଣୁ ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିବା, ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଯେ "ଏକ ପେ ମା କେ ନାମ"ର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି, ଏବଂ ଯଦି ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଶକ୍ତି ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା, ପଡ଼ୋଶୀ ଏବଂ ସହର ସଫା ରହିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ଦେଶ " ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍" କହୁଛି, ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଯାହାକୁ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାବାକୁ ପଡିବ।
ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା 'ଦେଶ ଦର୍ଶନ' ହେବା ଉଚିତ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ଜାଣିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା, 'ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ' – ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲ ବ୍ୟବହାରକୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ନବମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଗରିବଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମଠ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସାମୂହିକ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଠର ୫୫୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ପରମ୍ପରା ସମାଜକୁ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହା ସମୟ ସହିତ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବିସ୍ତାର କରେ, ଏବଂ ମଠ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସମାଜକୁ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି ତାହା ଏବେ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ହେବା ଉଚିତ।
ଗୋଆର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୌରବ ଏହାର ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଆ ସର୍ବାଧିକ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ଥିବା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଔଷଧ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଆ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବିସ୍ତାର ଭକ୍ତ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଗୋଆ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
"ଭାରତ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବପିଢ଼ିର ଶକ୍ତି, ଦେଶର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳ ପ୍ରତି ଏହାର ଆଗ୍ରହ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ଗଠନ କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସେତେବେଳେ ପୂରଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଜାତୀୟ ସେବା ଏବଂ ବିକାଶ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଆର ପବିତ୍ର ଭୂମି ଏବଂ ଏହି ମଠ ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପୁଷପତି ଅଶୋକ ଗଜପତି ରାଜୁ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ନାୟକ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆର କାନାକୋନାରେ ମଠ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠରେ ବ୍ରୋଞ୍ଜରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ୭୭ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମଠ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ 'ରାମାୟଣ ଥିମ୍ ପାର୍କ ଗାର୍ଡେନ' ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ ଟିକେଟ୍ ଏବଂ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପର୍ତଗଲି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଗୌଡ଼ ସାରସ୍ୱତ ବ୍ରାହ୍ମଣ ବୈଷ୍ଣବ ମଠ। ଏହା ଦ୍ୱୈତ କ୍ରମ ଅନୁସରଣ କରେ, ଯାହା ୧୩ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ମଠର ମୁଖ୍ୟାଳୟ କୁଶାବତୀ ନଦୀ କୂଳରେ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆର ଏକ ଛୋଟ ସହର ପର୍ତଗଲିରେ ଅବସ୍ଥିତ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math in Goa
Shri Samsthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is celebrating the 550th anniversary of its establishment, a truly historic occasion, Over the past 550 years, this institution has weathered countless storms of time; Eras changed, ages shifted, the nation and society underwent many transformations and Yet, amidst changing times and challenges, the Math never lost its direction, On the contrary, it emerged as a guiding center, showing the way to people: PM
There were times when the temples of Goa and local traditions faced grave challenges, When language and cultural identity came under pressure,Yet, these circumstances could not weaken the soul of society; instead, they made it even stronger: PM
This is the unique feature of Goa — that its culture has preserved its essence through every change, and has also rejuvenated itself with time; Institutions like the Partagali Math have played a major role in this journey: PM
Today, India is witnessing a remarkable cultural renaissance, the restoration of the Ram Temple in Ayodhya, the grand rejuvenation of the Kashi Vishwanath Dham, and the expansion of the Mahakal Mahalok in Ujjain — all these reflect the awakening of our nation, which is bringing forth its spiritual heritage with renewed strength: PM
Today’s India is carrying forward its cultural identity with new resolve and renewed confidence: PM
28 NOV 2025 6:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math in Goa today. Prime Minister remarked that on this sacred occasion his mind is filled with deep peace. He highlighted that sitting in the presence of saints is in itself a spiritual experience. Noting that the large number of devotees present here is further enhancing the centuries-old living strength of this Math, Shri Modi stated that he considers himself fortunate to be present among the people in this ceremony today. He mentioned that before coming here, he had the privilege of visiting the Ram Mandir and Veer Vitthal Mandir. He remarked that the peace and atmosphere there have deepened the spirituality of this ceremony.
“Shri Sansthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is celebrating its 550th anniversary, a very historic occasion. In the past 550 years the institution has faced many upheavals, with changing eras, changing times, and numerous transformations in the country and society, yet the Math never lost its direction. Instead, the Math emerged as a guiding center for people, and its greatest identity is that while rooted in history, it has continued to move with the times”, remarked Shri Modi. He noted that the spirit with which the Math was established remains equally vibrant today, a spirit that connects sadhana with service and tradition with public welfare. The Prime Minister remarked that generation after generation, the Math has conveyed the understanding that the true purpose of spirituality is to provide stability, balance, and values to life. He emphasized that the 550-year journey of the Math is proof of the strength that sustains society even in difficult times. He extended his greetings on this historic occasion to the Mathadhipati Shrimad Vidyadhish Tirth Swamiji, all members of the committee, and every individual associated with the celebration.
Prime Minister Shri Modi remarked that when an institution stands on the foundation of truth and service, it does not waver with the changes of time but instead gives society the strength to endure. He highlighted that today, continuing this tradition, the Math is writing a new chapter. He noted that a grand 77-feet tall bronze statue of Lord Shri Ram has been installed here. He mentioned that just three days ago he had the privilege of hoisting the Dharma Dhwaja atop the magnificent Shri Ram Janmabhoomi Mandir in Ayodhya, and today he has the good fortune of unveiling the grand statue of Lord Shri Ram here. He further remarked that on this occasion a theme park based on the Ramayana has also been inaugurated.
Emphasising that the new dimensions associated with this Math are going to become permanent centers of knowledge, inspiration, and spiritual practice for future generations, the Prime Minister highlighted that the museum being developed here and the 3D theatre equipped with modern technology are preserving the tradition of the Math while connecting the new generation with its heritage. He noted that similarly, the Shri Ram Naam Jap Yajna and the Ram Rath Yatra, conducted over 550 days with the participation of millions of devotees across the country, have become symbols of collective energy of devotion and discipline in society. He emphasized that this collective energy is today spreading a new consciousness in every corner of the nation.
Prime Minister stated that the arrangements connecting spirituality with modern technology will continue to inspire future generations. He congratulated everyone for this construction. He highlighted that in this grand celebration, commemorative coins and postage stamps have also been released as symbols of this special occasion, dedicated to the spiritual power that has united society for centuries.
Highlighting that the continuous flow of strength to this Math has come from the great Guru tradition which established the divine foundation of Dvaita Vedanta, Shri Modi recalled that this Math, established in 1475 by Shrimad Narayan Tirth Swamiji, is an extension of that knowledge tradition whose original source is the unique Acharya, Jagadguru Shri Madhvacharya. He bowed in reverence to these Acharyas. He emphasized that it is also very significant that Udupi and Partagali are living streams of the same spiritual river, and that the Guru-shakti guiding the cultural flow of India’s western coast is the same. He remarked that for him it is a special coincidence to have had the privilege of participating in two programmes connected with this tradition on the same day.
Underlining it is a matter of pride that families associated with this tradition have, generation after generation, made discipline, knowledge, hard work, and excellence the foundation of their lives, Shri Modi highlighted that from trade to finance, and from education to technology, the talent, leadership, and dedication visible in them bears the deep imprint of this life vision. He noted that there are many inspiring stories of success among families and individuals connected with this tradition, and the roots of all these successes lie in humility, values, and service. Emphasizing that this Math has been the cornerstone in preserving these values, the Prime Minister expressed confidence that it will continue to energize future generations.
Highlighting another important feature of the historic Math - the spirit of service which has supported every section of society for centuries, Shri Modi recalled that centuries ago, when adverse circumstances struck this region and people had to leave their homes and seek refuge in new places, it was this Math that gave the community support, organized them, and established temples, monasteries, and shelters in new locations. Shri Modi stated that the Math protected not only religion but also humanity and culture, and over time its stream of service expanded further. He highlighted that today, from education to hostels, from elderly care to assistance for needy families, the Math has always dedicated its resources to public welfare. He noted that whether it is hostels built in different states, modern schools, or relief work during difficult times, every initiative is proof that when spirituality and service walk together, society gains both stability and inspiration to move forward.
Prime Minister remarked that there were times when temples and local traditions in Goa faced crises, and when language and cultural identity came under pressure, yet these circumstances did not weaken the soul of society but made it stronger. He highlighted that the unique feature of Goa is that its culture has preserved its original essence through every change and has also rejuvenated itself with time, with institutions like the Partagali Math playing a major role in this.
“Today India is witnessing a remarkable cultural renaissance, with the restoration of the Ram Mandir in Ayodhya, the grand redevelopment of Kashi Vishwanath Dham, and the expansion of Mahakal Mahalok in Ujjain, all reflecting the nation’s awareness that is reviving its spiritual heritage with new strength”, exclaimed Shri Modi. He noted that initiatives such as the Ramayana Circuit, Krishna Circuit, development works at Gaya Ji, and the unprecedented management of the Kumbh Mela are examples that show how today’s India is advancing its cultural identity with new resolve and confidence. He emphasized that this awakening inspires future generations to remain connected to their roots.
Underscoring that the sacred land of Goa has its own distinct spiritual identity, with a continuous flow of devotion, saintly tradition, and cultural practice for centuries, Shri Modi said that this land, along with its natural beauty, also carries the identity of ‘Dakshin Kashi,’ which has been further deepened by the Partagali Math. He stated that the Math’s connection is not limited to Konkan and Goa, but its tradition is linked to various parts of the country and also to the holy land of Varanasi. He noted with pride, as the Member of Parliament from Varanasi, that Acharya Shri Narayan Tirth, the founder, established a center in Varanasi during his travels in North India, thereby extending the spiritual stream of the Math from South to North. He remarked that even today the center established in Varanasi continues to serve society.
Emphasizing that as this sacred Math completes 550 years, Shri Modi said, we are not only celebrating history but also determining the direction of the future. He stated that the path to a developed India goes through unity, and when society comes together, when every region and every section stands united, the nation makes great leaps. PM underlined that the primary mission of Shri Sansthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is to connect people, connect minds, and build a bridge between tradition and modernity, and therefore in the journey of a developed India, this Math plays the role of a major inspiration center.
Shri Modi remarked that wherever he has affection, he respectfully makes certain requests. He stated that as he has come among the people today, some thoughts naturally arise in his mind which he wishes to share. He highlighted that he wants to place nine appeals before them which, through their institution, can be conveyed to every citizen. He emphasized that these appeals are like nine resolutions. Shri Modi noted that the dream of a developed India will be fulfilled only when we consider the protection of the environment as our duty, as the earth is our mother and the teachings of the Math guide us to respect nature. He remarked that therefore the first resolution should be to conserve water, save water, and protect rivers. He stated that the second resolution should be to plant trees, highlighting that the nationwide campaign of “Ek Ped Maa ke Naam” is gaining momentum, and if the strength of this institution joins it, the impact will be even wider. He emphasized that the third resolution should be the mission of cleanliness, ensuring that every street, neighborhood, and city remains clean. Underlining that the fourth resolution should be to adopt Swadeshi, the Prime Minister noted that today India is moving forward with the mantra of Atmanirbhar Bharat and Swadeshi, and the country is saying “Vocal for Local,” a resolve that we too must carry forward.
Speaking about the fifth resolution, Shri Modi said it should be ‘Desh Darshan’, encouraging everyone to make efforts to know and understand different parts of the country. He highlighted that the sixth resolution should be to make natural farming a part of life. He stated that the seventh resolution should be to adopt a healthy lifestyle, to embrace ‘Shri Anna’–Millets and reduce oil consumption in food by 10 percent. He emphasized that the eighth resolution should be to adopt yoga and sports, and the ninth resolution should be to assist the poor in some form.
Prime Minister noted that the Math can transform these resolutions into collective public commitments. He remarked that the 550 years of experience of this Math teaches us that tradition keeps society moving forward only when it expands its responsibilities with time, and the energy the Math has given society over centuries must now be directed towards building the India of the future.
Highlighting that the spiritual glory of Goa is as distinctive as its modern development, the Prime Minister stated that Goa is among the states with the highest per capita income and contributes significantly to tourism, pharma, and the service sector. He noted that in recent years Goa has achieved new milestones in education and health, and that the central and state governments together are modernizing its infrastructure. He remarked that the expansion of highways, airports, and rail connectivity has made travel easier for both devotees and tourists. He emphasized that in the national vision of a developed India by 2047, tourism is a major component, and Goa stands as the finest example of this.
“India is passing through a decisive phase, where the strength of the youth, the nation’s growing self-confidence, and its inclination towards cultural roots are together shaping a new India”, emphasised the Prime Minister. He highlighted that the resolve of a developed India will be fulfilled only when spirituality, national service, and development move forward together. Concluding his address, Shri Modi stated that the sacred land of Goa and this Math are making an important contribution in this direction. He extended his heartfelt greetings once again to everyone on this sacred occasion.
Governor of Goa, Shri Pusapati Ashok Gajapathi Raju, Chief Minister of Goa, Dr. Pramod Sawant, Union Minister Shri Shripad Naik were present among other dignitaries at the event.
Background
On the occasion of ‘Sardha Panchashatamanotsava’, the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math, Prime Minister visited Math at Canacona, South Goa.
Prime Minister unveiled a 77 feet statue of Prabhu Shri Ram, made up of bronze at Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math and will also inaugurate ‘Ramayana Theme Park Garden’ developed by the Math. Prime Minister also released the special postal stamp and a commemorative coin.
Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math is the first Gowd Saraswat Brahmin Vaishnava Math. It follows the Dvaita order, a system established by Jagadguru Madhvacharya in the 13th century AD. The Math is headquartered in Partagali, a small town in South Goa, on the banks of the river Kushavati.