Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math in Goa
Shri Samsthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is celebrating the 550th anniversary of its establishment, a truly historic occasion, Over the past 550 years, this institution has weathered countless storms of time; Eras changed, ages shifted, the nation and society underwent many transformations and Yet, amidst changing times and challenges, the Math never lost its direction, On the contrary, it emerged as a guiding center, showing the way to people: PM
There were times when the temples of Goa and local traditions faced grave challenges, When language and cultural identity came under pressure,Yet, these circumstances could not weaken the soul of society; instead, they made it even stronger: PM
This is the unique feature of Goa — that its culture has preserved its essence through every change, and has also rejuvenated itself with time; Institutions like the Partagali Math have played a major role in this journey: PM
Today, India is witnessing a remarkable cultural renaissance, the restoration of the Ram Temple in Ayodhya, the grand rejuvenation of the Kashi Vishwanath Dham, and the expansion of the Mahakal Mahalok in Ujjain — all these reflect the awakening of our nation, which is bringing forth its spiritual heritage with renewed strength: PM
Today’s India is carrying forward its cultural identity with new resolve and renewed confidence: PM
28 NOV 2025 6:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math in Goa today. Prime Minister remarked that on this sacred occasion his mind is filled with deep peace. He highlighted that sitting in the presence of saints is in itself a spiritual experience. Noting that the large number of devotees present here is further enhancing the centuries-old living strength of this Math, Shri Modi stated that he considers himself fortunate to be present among the people in this ceremony today. He mentioned that before coming here, he had the privilege of visiting the Ram Mandir and Veer Vitthal Mandir. He remarked that the peace and atmosphere there have deepened the spirituality of this ceremony.
“Shri Sansthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is celebrating its 550th anniversary, a very historic occasion. In the past 550 years the institution has faced many upheavals, with changing eras, changing times, and numerous transformations in the country and society, yet the Math never lost its direction. Instead, the Math emerged as a guiding center for people, and its greatest identity is that while rooted in history, it has continued to move with the times”, remarked Shri Modi. He noted that the spirit with which the Math was established remains equally vibrant today, a spirit that connects sadhana with service and tradition with public welfare. The Prime Minister remarked that generation after generation, the Math has conveyed the understanding that the true purpose of spirituality is to provide stability, balance, and values to life. He emphasized that the 550-year journey of the Math is proof of the strength that sustains society even in difficult times. He extended his greetings on this historic occasion to the Mathadhipati Shrimad Vidyadhish Tirth Swamiji, all members of the committee, and every individual associated with the celebration.
Prime Minister Shri Modi remarked that when an institution stands on the foundation of truth and service, it does not waver with the changes of time but instead gives society the strength to endure. He highlighted that today, continuing this tradition, the Math is writing a new chapter. He noted that a grand 77-feet tall bronze statue of Lord Shri Ram has been installed here. He mentioned that just three days ago he had the privilege of hoisting the Dharma Dhwaja atop the magnificent Shri Ram Janmabhoomi Mandir in Ayodhya, and today he has the good fortune of unveiling the grand statue of Lord Shri Ram here. He further remarked that on this occasion a theme park based on the Ramayana has also been inaugurated.
Emphasising that the new dimensions associated with this Math are going to become permanent centers of knowledge, inspiration, and spiritual practice for future generations, the Prime Minister highlighted that the museum being developed here and the 3D theatre equipped with modern technology are preserving the tradition of the Math while connecting the new generation with its heritage. He noted that similarly, the Shri Ram Naam Jap Yajna and the Ram Rath Yatra, conducted over 550 days with the participation of millions of devotees across the country, have become symbols of collective energy of devotion and discipline in society. He emphasized that this collective energy is today spreading a new consciousness in every corner of the nation.
Prime Minister stated that the arrangements connecting spirituality with modern technology will continue to inspire future generations. He congratulated everyone for this construction. He highlighted that in this grand celebration, commemorative coins and postage stamps have also been released as symbols of this special occasion, dedicated to the spiritual power that has united society for centuries.
Highlighting that the continuous flow of strength to this Math has come from the great Guru tradition which established the divine foundation of Dvaita Vedanta, Shri Modi recalled that this Math, established in 1475 by Shrimad Narayan Tirth Swamiji, is an extension of that knowledge tradition whose original source is the unique Acharya, Jagadguru Shri Madhvacharya. He bowed in reverence to these Acharyas. He emphasized that it is also very significant that Udupi and Partagali are living streams of the same spiritual river, and that the Guru-shakti guiding the cultural flow of India’s western coast is the same. He remarked that for him it is a special coincidence to have had the privilege of participating in two programmes connected with this tradition on the same day.
Underlining it is a matter of pride that families associated with this tradition have, generation after generation, made discipline, knowledge, hard work, and excellence the foundation of their lives, Shri Modi highlighted that from trade to finance, and from education to technology, the talent, leadership, and dedication visible in them bears the deep imprint of this life vision. He noted that there are many inspiring stories of success among families and individuals connected with this tradition, and the roots of all these successes lie in humility, values, and service. Emphasizing that this Math has been the cornerstone in preserving these values, the Prime Minister expressed confidence that it will continue to energize future generations.
Highlighting another important feature of the historic Math - the spirit of service which has supported every section of society for centuries, Shri Modi recalled that centuries ago, when adverse circumstances struck this region and people had to leave their homes and seek refuge in new places, it was this Math that gave the community support, organized them, and established temples, monasteries, and shelters in new locations. Shri Modi stated that the Math protected not only religion but also humanity and culture, and over time its stream of service expanded further. He highlighted that today, from education to hostels, from elderly care to assistance for needy families, the Math has always dedicated its resources to public welfare. He noted that whether it is hostels built in different states, modern schools, or relief work during difficult times, every initiative is proof that when spirituality and service walk together, society gains both stability and inspiration to move forward.
Prime Minister remarked that there were times when temples and local traditions in Goa faced crises, and when language and cultural identity came under pressure, yet these circumstances did not weaken the soul of society but made it stronger. He highlighted that the unique feature of Goa is that its culture has preserved its original essence through every change and has also rejuvenated itself with time, with institutions like the Partagali Math playing a major role in this.
“Today India is witnessing a remarkable cultural renaissance, with the restoration of the Ram Mandir in Ayodhya, the grand redevelopment of Kashi Vishwanath Dham, and the expansion of Mahakal Mahalok in Ujjain, all reflecting the nation’s awareness that is reviving its spiritual heritage with new strength”, exclaimed Shri Modi. He noted that initiatives such as the Ramayana Circuit, Krishna Circuit, development works at Gaya Ji, and the unprecedented management of the Kumbh Mela are examples that show how today’s India is advancing its cultural identity with new resolve and confidence. He emphasized that this awakening inspires future generations to remain connected to their roots.
Underscoring that the sacred land of Goa has its own distinct spiritual identity, with a continuous flow of devotion, saintly tradition, and cultural practice for centuries, Shri Modi said that this land, along with its natural beauty, also carries the identity of ‘Dakshin Kashi,’ which has been further deepened by the Partagali Math. He stated that the Math’s connection is not limited to Konkan and Goa, but its tradition is linked to various parts of the country and also to the holy land of Varanasi. He noted with pride, as the Member of Parliament from Varanasi, that Acharya Shri Narayan Tirth, the founder, established a center in Varanasi during his travels in North India, thereby extending the spiritual stream of the Math from South to North. He remarked that even today the center established in Varanasi continues to serve society.
Emphasizing that as this sacred Math completes 550 years, Shri Modi said, we are not only celebrating history but also determining the direction of the future. He stated that the path to a developed India goes through unity, and when society comes together, when every region and every section stands united, the nation makes great leaps. PM underlined that the primary mission of Shri Sansthan Gokarna Partagali Jeevottam Math is to connect people, connect minds, and build a bridge between tradition and modernity, and therefore in the journey of a developed India, this Math plays the role of a major inspiration center.
Shri Modi remarked that wherever he has affection, he respectfully makes certain requests. He stated that as he has come among the people today, some thoughts naturally arise in his mind which he wishes to share. He highlighted that he wants to place nine appeals before them which, through their institution, can be conveyed to every citizen. He emphasized that these appeals are like nine resolutions. Shri Modi noted that the dream of a developed India will be fulfilled only when we consider the protection of the environment as our duty, as the earth is our mother and the teachings of the Math guide us to respect nature. He remarked that therefore the first resolution should be to conserve water, save water, and protect rivers. He stated that the second resolution should be to plant trees, highlighting that the nationwide campaign of “Ek Ped Maa ke Naam” is gaining momentum, and if the strength of this institution joins it, the impact will be even wider. He emphasized that the third resolution should be the mission of cleanliness, ensuring that every street, neighborhood, and city remains clean. Underlining that the fourth resolution should be to adopt Swadeshi, the Prime Minister noted that today India is moving forward with the mantra of Atmanirbhar Bharat and Swadeshi, and the country is saying “Vocal for Local,” a resolve that we too must carry forward.
Speaking about the fifth resolution, Shri Modi said it should be ‘Desh Darshan’, encouraging everyone to make efforts to know and understand different parts of the country. He highlighted that the sixth resolution should be to make natural farming a part of life. He stated that the seventh resolution should be to adopt a healthy lifestyle, to embrace ‘Shri Anna’–Millets and reduce oil consumption in food by 10 percent. He emphasized that the eighth resolution should be to adopt yoga and sports, and the ninth resolution should be to assist the poor in some form.
Prime Minister noted that the Math can transform these resolutions into collective public commitments. He remarked that the 550 years of experience of this Math teaches us that tradition keeps society moving forward only when it expands its responsibilities with time, and the energy the Math has given society over centuries must now be directed towards building the India of the future.
Highlighting that the spiritual glory of Goa is as distinctive as its modern development, the Prime Minister stated that Goa is among the states with the highest per capita income and contributes significantly to tourism, pharma, and the service sector. He noted that in recent years Goa has achieved new milestones in education and health, and that the central and state governments together are modernizing its infrastructure. He remarked that the expansion of highways, airports, and rail connectivity has made travel easier for both devotees and tourists. He emphasized that in the national vision of a developed India by 2047, tourism is a major component, and Goa stands as the finest example of this.
“India is passing through a decisive phase, where the strength of the youth, the nation’s growing self-confidence, and its inclination towards cultural roots are together shaping a new India”, emphasised the Prime Minister. He highlighted that the resolve of a developed India will be fulfilled only when spirituality, national service, and development move forward together. Concluding his address, Shri Modi stated that the sacred land of Goa and this Math are making an important contribution in this direction. He extended his heartfelt greetings once again to everyone on this sacred occasion.
Governor of Goa, Shri Pusapati Ashok Gajapathi Raju, Chief Minister of Goa, Dr. Pramod Sawant, Union Minister Shri Shripad Naik were present among other dignitaries at the event.
Background
On the occasion of ‘Sardha Panchashatamanotsava’, the 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math, Prime Minister visited Math at Canacona, South Goa.
Prime Minister unveiled a 77 feet statue of Prabhu Shri Ram, made up of bronze at Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math and will also inaugurate ‘Ramayana Theme Park Garden’ developed by the Math. Prime Minister also released the special postal stamp and a commemorative coin.
Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math is the first Gowd Saraswat Brahmin Vaishnava Math. It follows the Dvaita order, a system established by Jagadguru Madhvacharya in the 13th century AD. The Math is headquartered in Partagali, a small town in South Goa, on the banks of the river Kushavati.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গৱাদা শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথকী ৫৫০শুবা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথ লিংখৎপা চহি ৫৫০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোক্লি, তশেংনা পুৱারি ওইরবা থৌরম অমনি, হৌখিবা চহি ৫৫০ দা, লোয়শঙ অসিনা মতমগী মশিং থিঙমদ্রবা নোংলৈ-নুংশিৎ কয়া মায়োক্নখ্রে; যুগ অসি হোংলে, চহি হোংলে, লৈবাক অমসুং খুন্নাই অওনবা কয়া লাকখ্রে অদুবু, মতমগী অহোংবশিং অমসুং শিংনবা কয়াগী মরক্ত, মথ অসিনা কৈদৌঙৈদা মসিগী মাইকৈ মাঙখিদে, মসিগী ওন্নবদা, মসি মীয়ামগী লম্বী তাকপা লমজিংফম অমা ওইরকখি: প্রধান মন্ত্রী
গৱাগী লাইশঙশিং অমসুং লমদম অসিগী চৎনবীশিং শিংনবা কয়া মায়োক্নবা মতম অমা লৈখি, লোল অমসুং নাৎতা অকনবা চৈথেং পীরকপা মতমদা, হায়রিবা ফিবমশিং অদুনা খুন্নাইগী থৱায় শোন্থহনখিদে; মদুগী মহুত্ত, মখোয়না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি: প্রধান মন্ত্রী
মসি গৱাগী অঙকপা অমনি- অহোংবা খুদিংদা রাজ্য অসিগী নাত অমসুং চৎনবীগী ফজবা ঙাক্তুনা থমখি, অমসুং মসি মতমগী মতুংইন্না মনুংদা অমুক হিঙ্গৎহনখি; খোঙচৎ অসিদা পার্টগলি মথগুম্বা লোইশঙশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, শিংথানিঙাই ওইবা নাৎকী অওনবা অমা পুরকপা ভারতনা উরে, অয়োধ্যাদা রাম লাইশঙ অমুক শেমজিল্লে, কাসি বিশ্বনাথ ধাম অমুক হন্না শেমজিল্লে অমসুং উজয়েন্দা মহাকাল মহালোক পাকথোক-চাউথোক্লে- ঐখোয়গী লৈবাক মিকপ থোক্লকপা হায়রিবা থবকশিং অসিদা উবা ফংলে, মসিনা লৈবাক অসিগী অধ্যাতিক্কী পুক্কৈদা অনৌবা থৌনা হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
অনৌবা ৱাশক অমসুং অনৌবা থাজবগা লোয়ননা ঙসিগী ভারতনা মসিগী নাৎকী শক্তম মাঙলোমদা পুখৎলি: প্রধান মন্ত্রী
28 NOV 2025 6:05PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গৱাদা শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথকী ৫৫০শুবা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেংলবা থৌরম অসিদা মহাক্কী পুক্নিং শান্তিনা থল্লে। সাধুশিংগী মরক্ত ফম্বা অসিমক অধ্যাতিক্কী নুংঙাইবা অমনি। মফম অসিদা মশিং য়াম্লবা ভক্তশিং শরুক য়াবা অসিনা চহি লিশিং কয়া শুরবা মথ অসিগী মপাঙ্গল মখা তানা কনখৎহল্লে। ঙসিগী থৌরম অসিদা মীয়ামগী মরক্ত শরুক য়াবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা মহাক রাম মন্দির অমসুং বির বিতথাল মন্দির য়েংলুরে। মফম অদুদা লৈরিবা শান্তি অমসুং ফিবম অদুনা থৌরম অসি অমুক্ক হেন্না অধ্যাতিক ওইল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথ লিংখৎপা চহি ৫৫০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোক্লিবা অসি তশেংনা পুৱারি ওইরবা থৌরম অমনি। হৌখিবা চহি ৫৫০ দা, লোয়শঙ অসিনা মতমগী মশিং থিঙমদ্রবা নোংলৈ-নুংশিৎ কয়া মায়োক্নখ্রে; যুগ অসি হোংলে, চহি হোংলে, লৈবাক অমসুং খুন্নাই অওনবা কয়া লাকখ্রে অদুবু, মতমগী অহোংবশিং অমসুং শিংনবা কয়াগী মরক্ত, মথ অসিনা কৈদৌঙৈদা মসিগী মাইকৈ মাঙখিদে, মসিগী ওন্নবদা, মসি মীয়ামগী লম্বী তাকপা লমজিংফম অমা ওইরকখি অমসুং মসিগী শক্তম অসি পুৱারিদা মরা তাখি, মসি মতমগী মতুংইন্না মখা তানা হিংখি। মথ অসি লিংখৎখিবগী ৱাখল্লোন অদু ঙসি ফাওবা ফজনা লৈরি, থৌনা অমনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌনবা চৎনবী অমসুং অমসুং থবক শম্নহনখি। মীরোল মীরোল কয়াগী মথংদা অধ্যাতিক্কী পান্দমদি তুংদু-লৈতবা, থোঙ মান্নবা অমসুং পুন্সিগী গুনশিং ফংহনবনি হায়বা ৱাখল্লোন মথ অসিনা পাউজেল পীখি। খুদোংথিবা মতম কয়া থেংনরবসু খুন্নাইগী মপাঙ্গল হনবা লৈতে হায়বা মথ অসিগী চহি ৫৫০ গী খোঙচৎনবা খুদম ওইরে। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা মহাক্না মথাধিপতি শ্রীমদ বিদ্যধিস তির্থ শ্বামীজি, কম্মিতিগী মেম্বরশিং অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্ত য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোইশঙ অমনা অচুম্বা অমগী থবক্কী য়ুম্ফম অমা ওইনা লেপ্পা মতমদা, মসি মতমগী অহোংবশিংনা মাইথিবা পীবা ঙমদে, মদুগী মহুত্ত মতম শাংনা লৈনবা খুন্নাইদা থৌনা পী। ঙসিদি, চৎনবী অসি মখা চৎথদুনা, মথ অসিনা অনৌবা পন্দুবা অমা ইরে। মফম অসিদা ভগবন রামগী ফিত ৭৭ ৱাংবা শেঞ্জেংগী মীতম অমা থম্লে। নুমিৎ হুমনিগী মমাংদা মহাক্না অয়োধ্যাদা শ্রী রাম জন্মভুমি মন্দিরগী শেংলবা মতোন্দা ধর্ম ধৱাজা পাইহনখ্রে। থৌরম অদুদা রামায়ন্দা য়ুম্ফম ওইবা থিম পার্ক অমসু শঙ্গাখ্রে। মথ অসিগী অনৌবা মফমশিং তুংগী মীরোলশিংগী লৌশিং, ইথিল অমসুং অধ্যাতিক্কী থবকশিংগী লেংদ্রবা মফমশিং ওইরক্লগনি। মফম অসিদা ম্যুজিয়ম শেমগৎলে অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজি য়াওরবা থ্রি-দি থিয়েতরনা মথগী চৎনবী ঙাক-শেনবগা লোয়ননা মসিগী হেরিতেচ অনৌবা মীরোলশিংগা শম্নহনগনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী ভক্ত লাখ কয়া শরুক য়াদুনা নুমিৎ ৫৫০ হেন্না পাংথোকখিবা শ্রী রাম নাম জপ যজ্ঞ অমসুং রাম রথ যাত্রা খুন্নাইদা কৎথোকপা অমসুং থকশি-খাসি লৈবগী অপুনবা থৌনাগী খুদমশিং ওইরে। মসিগী অপুনবা মপাঙ্গল অসিনা ঙসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত অনৌবা ৱাখল্লোন অমা শন্দোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অধ্যাতিক্ক অনৌবা তেক্নোলোজিগা শম্নবা থৌরাং তৌরিবা অসিনা মখা তানা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীগনি। অখন্নবা থৌরম অসিগী খুদমশিং ওইনা নিংশিং শেনয়েকশিং অমসুং পোষ্টেজ ষ্টাম্পশিংসু ফোঙলে, চহি চা কয়া খুন্নাই অসি অমতা ওইনা পুনশিনখিবা অধ্যতিক্কী শক্তিদা কৎথোক্লে। মীতম অসি শাবগীদম মহাক্না মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দ্বিতা বেদান্তগী ফাউন্দেসন লিংখৎখিবা অচৌবা গুরুগী চৎনবীদগী মথ অসিদা মখা তানা মপাঙ্গল ফংলকখিবনি। ১৪৭৫ দা শ্রীমদ নরায়ান তির্থ শ্বামীজিনা লিংখৎখিবা মথ অসি অঙকপা অচার্য়া জগাদগুরু শ্রী মধবাচার্য়াগী লৌশিংগী চৎনবীগী মশা অমনি। মহাক্না হায়রিবা অচার্য়াশিং অসিদা কোক নোনখি। মহাক্না হায়খি হায়রিবা অধ্যাতিক্কী তুরেল অসিগা চপ মান্নবা অহিংবা তুরেলশিং উদুপী অমসুং পার্টগালিনা ওইরি অমসুং মতম অদুদা গুরু-শক্তিনা ভারতকী নোংচুপ থংবা সমুদ্র মপানগী নাৎকী ইচেল লমজিংখি। নোংমা খক্তদা চৎনবী অসিগা মরী লৈনবা থৌরম অনি শরুক য়াবা ফংবা অসি মহাক্কী ওইনা লাইবক ফবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎনবী অসিগা শাগোন্নরিবা ইমুংশিংনা, মীরোল অমগী মতুংদা মীরোল অমা, থকশি-খাসি লৈহনবা, লৌশিং তানশিনবা, থবক শুবা কনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিগী অফবা য়ুম্ফম শেমগৎপা চাউথোকচনিঙাইনি। ললোন-ইতিক, লাইরিক-লাইশু, তেক্নোলোজি, লৌশিং, লুচিংবগী গুন অমসুং কৎথোকপা মখোয়গী পুন্সিগী পান্দমদা চেৎনা মমি তারে। চৎনবী অসিগা মরী লৈনবা ইমুং কয়াদা অমসুং লনাই মীওই কয়াগী মরক্ত মাইপাকপগী ৱারি কয়া লৈরে অমসুং হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিগী হৌরকফম মীওইবগী ৱাখল চেনবা, গুনশিং অমসুং থবকনা ওইরে। মথ অসি হায়রিবা গুনশিং অসি ঙাক-শেনবগী মরুওইবা মফমনি অমসুং মসিনা তুংগী মীরোলশিংদা মখা তানা থৌনা হাপকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি পুৱারি ওইরবা মথ অসিগী অতোপ্পা মরুওইবা শক্তম অমনা- চহি চা কয়া খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না মীয়ামগী থবক তৌবগী ৱাখল্লোন শৌগৎপা অসিনি। চহি চা কয়াগী মমাংদা, লমদম অসিদা অৱাবা তারকপা মতমদা অমসুং মীয়াম মখোয়গী য়ুমশিং থাদোকপা অমসুং অনৌবা মফমশিংদা চঙজফম লৌবা মতমদা, মথ অসিনা মীয়ামগী মতেং পাংখি, লাইশঙশিং, মোনাষ্ট্রিশিং অমসুং চঙজফমশিং অনৌবা মফমশিংদা শেমগৎখি। মথ অসিনা লাইনিং ঙাক-শেনবা খক নত্তনা মীওইবা অমসুং নাৎ ঙাক-শেনখি অমসুং মতমগী মতুংইন্না মসিগী থবক পাকথোক-চাউথোকখি। ঙসি লায়রবশিংদা লাইরিক-লাইশু তম্বা, হোষ্টেলশিং, অহলশিংদা মতেং পীরে। মতম পুম্নমক্ত মথ অসিনা মীয়ামগী য়াইফনবা মসিগী লৈজবশিং কৎথোক্লি। মথ ঙসিনা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা হোষ্টেলশিং, অনৌবা স্কুলশিং নত্ত্রগা অৱাবা মতমদা মতেং পাংবগী থবকশিং পাংথোকপা ওইবা য়াই, অধ্যাতিক অমসুং মীয়ামগী থবক তৌবা পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, খুন্নাইদা তুংদু-লৈতাবা অমসুং ইথিল অনিমক ফংদুনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি হায়বা মসিনা খুদম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গৱাগী লাইশঙশিং অমসুং লমদম অসিগী চৎনবীশিং শিংনবা কয়া মায়োক্নবা মতম অমা লৈখি, লোল অমসুং নাৎতা অকনবা চৈথেং পীরকপা মতমদা, হায়রিবা ফিবমশিং অদুনা খুন্নাইগী থৱায় শোন্থহনখিদে; মদুগী মহুত্ত, মখোয়না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মসি গৱাগী অঙকপা অমনা, অহোংবা খুদিংদা রাজ্য অসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী ফজবা ঙাক্তুনা থমখি, অমসুং মসি মতমগী মতুংইন্না মনুংদা অমুক হিঙ্গৎহনখি; খোঙচৎ অসিদা পার্টগলি মথগুম্বা লোইশঙশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি, শিংথানিঙাই ওইবা নাৎকী অওনবা অমা পুরকপা ভারতনা উরে, অয়োধ্যাদা রাম লাইশঙ অমুক শেমজিল্লে, কাসি বিশ্বনাথ ধাম অমুক হন্না শেমজিল্লে অমসুং উজয়েন্দা মহাকাল মহালোক পাকথোক-চাউথোক্লে- ঐখোয়গী লৈবাক মিকপ থোক্লকপা হায়রিবা থবকশিং অসিদা উবা ফংলে, মসিনা লৈবাক অসিগী অধ্যাতিক্কী পুক্কৈদা অনৌবা থৌনা হাপ্লে। অনৌবা ৱাশক অমসুং থাজবগা লোয়ননা কমদৌনা ঙসিগী ভারতনা মসিগী নাৎকী শক্তম ঙাক্নবা কয়া য়াম্না খুমাঙ চাউশিল্লবগে হায়বা রামায়ান সর্কুইত, কৃষ্ণ সর্কুইত, গয়া জিদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অমসুং মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা কুম্ভ মেলা পাংথোকখিবা অসিনা খুদমশিংনি। মিকপ থোকপা অসিনা মখোয়গী হৌরকফমশিংগা মখা তানা শম্নবা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কৎথোকপগী মখা তাবা ইচেল অমা, সাধুগী চৎবীশিং অমসুং চহি চা কয়াগী নাৎকী থবকশিংগা লোয়ননা, শেংলবা লমদম গৱাদা মসিগী তোপ-তোপ্পা মশাগী অধ্যাতিক্কী মশক অমা লৈরি। মহৌশাগী ফজবগা শাগোন্নরিবা লমদম অসিদা, পার্টগালি মথনা মখা তানা ফগৎহল্লবা ‘দক্ষিন কাসি’ গী শক্তম অমা উবা ফংলি। মথ অসিনা থবক তৌরিবা অসি গৱা অমসুং কোনকন খক নত্তে, মসিগী চৎনবী অসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিং অমসুং বারানসীগী শেংলবা লমদমগসু মরী লৈনরি। বারানসীগী এম.পি, অচার্য়া শ্রী নারায়ন তির্থ, ফাউন্দরনা, মহাক্কী অৱাং ভারত খোঙচৎ মনুংদা বরানাসিদা সেন্তর অমা লিংখৎখি, মফম অদুদা মথগী অধ্যতিক্কী ইচেল খাগী অৱাংদা শন্দোকখি। ঙসি ফাওবা বারানসীদা লিংখৎখিবা সেন্তর অদু মখা তানা মীয়ামগী থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি শেংলবা মথ অসি চহি ৫৫০ মপুংফারে। ঐখোয়না মসিগী পুৱারি হরাওবা ফোঙদোকপা খক নত্তনা তুংগী মাইকৈসু লেপ্লি। অপুনবগী খুৎথাংদা বিকসিত ভারত অমগী লম্বী চৎকদবনি অমসুং খুন্নাইশিং পুল্লবা মতমদা, লমদম খুদিংমক অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক অমতা ওইরবা মতমদা, লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনগনি। শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথকী মরুওইবা পান্দমদি মীয়াম শম্নবা, ৱাখলশিং শম্নবা অমসুং চৎনবী অমসুং অনৌবা মতমগী মরক্ত থোঙ অমা শাবনি অমসুং মরম অদুনা বিকসিত ভারত অমগী খোঙচত্ত, ইথিল পীনবা মরুওইবা মফম অমগী থৌদাং মথ অসিনা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না মীনুংশি ফাওরকপা মতম খুদিংদা, মহাক করিগুম্বা খর মীয়ামদা হায়জৈ। ঙসি মীয়াম মরক্ত শরুক য়াবা অসিদা, মহাক্না ফোঙদোক্নিংবা খর মহাক্কী পুক্নিংদা লাকখি। মহাক্না মীয়ামদা অপীল ৯ থম্বা পাম্মী অমসুং মখোয়গী ইন্সতিতুসনগী খুৎথাংদা, মীওই খুদিংমক্ত য়ৌহনবা য়াগনি। হায়রিবা অপীল ৯ অদু ৱারেপ ৯গুম্বনি। মালেম অসি ঐখোয়গী ইমানি হায়না খনবগা লোয়ননা, মহৌশাগী অকোয়গী ফিবম ঙাক-শেনবা অসি ঐখোয়গী ইথৌনি হায়না ঐখোয়না খনবা মতমদা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি অমসুং মথকী পাউতাকশিংনা মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম ইকায়খুম্নবা উৎনবা ঐখোয় লমজিংলি। মরম অদুনা অহানবা ৱারেপ ঈশিং তুংশিনবা, ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং তুরেলশিং ঙাক-শেনবা ওইগদবনি। অনিশুবা ৱারেপনা উ পাম্বীশিং থাবা ওইগদবনি, লৈবাক শীনবা থুংনা ‘ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাবা’ খোঙজং মাইপাক্না চঙশিল্লি অমসুং করিগুম্বা লোইশঙ অসিনা মসিদা শরুক য়ারবদি, মসিগী কান্নবা হেন্না ফংগনি। অহুমশুবা ৱারেপনা লু-নানবগী থবক ওইগদবনি, লম্বী খুদিং, লৈকায় খুদিং অমসুং সহর খুদিং লু-নান্না থমগদবনি। মরিশুবা ৱারেপনা শ্বাদেসি চৎনবনা ওইগদবনি। অত্মানির্ভর ভারত অমসুং শ্বাদেসিগী লাইৱাগা লোয়ননা ঙসিগী ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং ঐখোয় মাঙলোমদা পুখৎকদবা ৱারেপ অমা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ লৈবাক অসিনা হায়রি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘দেস দরশন’ না মঙাসুবা ৱারেপ ওইগদবনি, মীওই খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিং খঙনবা হোৎনগদবনি। মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবা অসিনা তরুকশুবা ৱারেপ ওইগদবনি। হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা চৎনবনা তরেৎসুবা ৱারেপ ওইগদবনি, শ্রী অন্না শীজিন্নগদবনি অমসুং থাউ চাবা চাদা ১০ হন্থহনগদবনি। য়োগ অমসুং শাজেল শান্নবনা নিপালসুবা ৱারেপ ওইগদবনি অমসুং করিগুম্বা মওং খরদা লায়রবগী মতেং পাংবনা ৯শুবা ৱারেপ ওইগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা ৱারেপশিং অসি মথনা মীয়ামগী অপুনবা থবক অমা ওন্থোকপা ঙমগনি। মতমগী মতুংইন্না খুন্নাইনা মসিগী থৌদাংশিং হেন্না পাংথোকপা মতমদা খুন্নাই মাঙলোমদা চঙশিল্লি হায়বগী চৎনবী অদু চহি ৫৫০ গী মথকী থবকশিংনা ঐখোয়দা তাক্লে অমসুং চহি চা কয়া মথনা খুন্নাইদা পীবা থৌনা অদুনা ভারতকী তুংলমচৎ শেমগৎপদা লমজিংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অসি চাউখৎলকপগা লোয়ননা গৱাগী অধ্যতিক্কী মাইপাকপা অসি তোপ-তোপ্পা মশক্নি। পর কেপিতা ইনকম খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্যশিংগী মনুংদা গৱা য়াওরি অমসুং মসিদা তুরিজম, ফার্মা অমসুং সর্বিস সেক্তরনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। চহি খর অসিদা লাইরিক-লাইশু অমসুং হকশেলদা গৱাগী অনৌবা মাইপাকপশিং লৈরে অমসুং রাজ্য অসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎনবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা থবক পায়খৎলি। হায়ৱেশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং রেলৱে পাকথোক-চাউথোকপনা ভক্তশিং অমসুং লমকোয়বা মীওই অনিমক চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহল্লে। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা লৈবাক্কী মঙলান্দা, তুরিজম মরুওইবা মচাক অমনি অমসুং মসিগী ময়েক লারবা খুদম গৱানা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ভারত মরুওইবা তাঙ্ক অমা ফাউদুনা চৎলি, নহারোলশিংগী থৌনা, লৈবাক্কী মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎলকপা অমসুং লৈবাক অসিনা নাৎকী হৌরকফমশিংদা নকশিনবা অসিনা পুন্না অনৌবা ভারত অমা শেম্লি। অধ্যাতিক, লৈবাক্কী থবক অমসুং চাউখৎপা পুন্না মাঙলোমচা চৎমিন্নরবা মতমদা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমগনি। মাইকৈ অসিদা শেংলবা লমদম গৱা অমসুং মথ অসিনা মরুওইবা থবক অমা পাংথোক্লি। শেংলবা থৌরম অসিদা মহাক্না অমুক হন্না মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা গৱাগী রাজ্যপাল শ্রী পুসাপতি অশোক গাজাপতি রাজু, গৱাগী চীফ মিনিষ্টর দোক্তর প্রমোদ সাৱান্ত, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী শ্রীপাদ নাইক য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথকী ৫৫০ শুবা কুমওনগী থৌরম 'সার্ধ পঞ্চশতামনোতসব' থৌরমদা প্রধানমন্ত্রীনা খা থংবা গোৱাগী কেনাকোনাদা লৈবা মথতা চৎখ্রে।
প্রধানমন্ত্রীনা শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথতা লৈবা প্রভু শ্রী রামগী ফুৎ ৭৭ ৱাংবা শেজ্ঞেংগী মীতম মায়খুম হাংদোকখি অমসুং মথনা শেমগৎপা 'রামায়ন থীম পার্ক গার্দেন' শঙ্গাখি। প্রধানমন্ত্রীনা থৌরম অসিদা অখন্নবা পোস্তেল স্তাম্প অমসুং নিংশিং খুদম ওইগদবা শেলয়েকসু চৎনহনখি অমসুং মফমসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি।
শ্রী সংস্থান গোকরন পার্টগলি জীবত্তম মথ অসি অহানবা গৌর সারস্বত ব্রাহ্মন বৈষ্ণব মথনি। মসি জগদগুরু মাধৱাচার্য়না ১৩ শুবা চহীচাদা হৌদোকখিবা সিস্তেম অমা ওইরিবা দ্বৈতগী মথং-মনাওগী ফোলোৱরনি। মথ অসিগী ময়ায় লোয়শঙ অসি কুসাৱতী তুরেলগী তোর্বান্দা লৈবা খা থংবা গোৱাগী অপীকপা তাউন অমা ওইরিবা পর্তগালীদা লৈ।