ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍କାଇରୁଟର ଇନଫିନିଟି କ୍ୟାମ୍ପସର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 NOV 2025 1:30PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଟି. ଜି. ଭରତ ଜୀ, ଇନ୍-ସ୍ପେସ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ପବନ ଗୋଏଙ୍କା ଜୀ, ସ୍କାଇରୁଟର ଟିମ୍, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତର ମହାକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପୃକ୍ତି ସହ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରୁଛି। ସ୍କାଏରୁଟ୍‌ର ଇନଫିନିଟି କ୍ୟାମ୍ପସ ଭାରତର ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ଯୁବ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତିଫଳନ। ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନବସୃଜନ,ଦାୟିତ୍ଵ ନେବାର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଆଜି ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି। ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି କଥାର ପ୍ରତିଫଳନ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ମୁଁ ପବନ କୁମାର ଚନ୍ଦନା ଏବଂ ନାଗା ଭାରତ ଡାକାକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକମନା ଜଣାଉଛି। ଆପଣ ଦୁଇ ଯୁବକ ଦେଶର ଅନେକ ଯୁବ ମହାକାଶ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ଆପଣ ଦୁଇ ଯୁବକ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ, ଆପଣ ବିପଦ ନେବାକୁ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇ ନ ଥିଲେ। ଆଉ ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦେଖୁଛି, ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା ବହୁତ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା କଦାପି ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଯୁଗ ଥିଲା, ସାଇକେଲରେ ରକେଟରେ ଅଂଶ ବହନ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ସ୍ୱପ୍ନର ଉଚ୍ଚତା ସମ୍ବଳ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ବରଂ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଇସ୍ରୋ ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେଇଛି। ବିଶ୍ୱସନୀୟତା, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଭାରତ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ, ଏହି ବଦଳୁଥିବା ସମୟରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର କେତେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି। ଏହା ଯୋଗାଯୋଗ, କୃଷି, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରୀକ୍ଷଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା, ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଆଧାର ପାଲଟିଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ। ସରକାର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଏକ ନୂତନ ମହାକାଶ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ନବସୃଜନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଆଇଏନ୍-ଏସ୍ ପିଏସିଇ. ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ, ଆଇ.ଏସ୍. ଆର୍.ଓ. ର ସୁବିଧା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛୁ। ଅର୍ଥାତ୍, ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ମୁକ୍ତ, ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପରିଚାଳିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମେ ଏହାର ଝଲକ ଦେଖିପାରୁଛୁ, ଏବଂ ଗର୍ବର ଭାବନା ଅନୁଭବ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଦେଶ ହିତ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖି ଚାଲିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗର ସଠିକ ଉପଯୋଗ କରିଥାନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ଜେନ-ଜି ଯୁବକମାନେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଲେ। ଆଜି ଭାରତର ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଭାରତର ମହାକାଶ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନୂଆ ଆଶା ଦେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆମର ଅଧିକାର, ଏବଂ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏକ ବହୁତ ଛୋଟ ଦଳ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଗତ ୫-୬ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ନିରନ୍ତର ଭାବେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି। ବେଳେବେଳେ ଦୁଇ ଜଣ, ବେଳେବେଳେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ବନ୍ଧୁ, ବେଳେବେଳେ ଏକ ଛୋଟ ଭଡ଼ା ଘର। ଦଳ ଛୋଟ ଥିଲା, ସମ୍ବଳ ସୀମିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭାବନା ଯାହା ଭାରତରେ ଘରୋଇ ମହାକାଶ ବିପ୍ଳବକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ଆଜି ଏହି ଜେନ୍-ଜି ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଜେନ୍-ଜି ଡିଜାଇନର୍, ଜେନ୍-ଜି କୋଡର୍ ଏବଂ ଜେନ୍-ଜି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଚଳନ ପ୍ରଣାଳୀ ହେଉ, କମ୍ପୋଜିଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ, ରକେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉ, ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେଉ, ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଭାରତର ଘରୋଇ ମହାକାଶ ପ୍ରତିଭା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଛୋଟ ଉପଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଉତକ୍ଷେପଣ କ୍ରମାଗତ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ନୂଆ ନୂଆ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଉପଗ୍ରହ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ମହାକାଶ ଏବେ ଏକ ରଣନୈତିକ ସମ୍ପଦ ଭାବେ ଅବସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ତେଣୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱର ମହାକାଶ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯେତିକି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ତାହା ବିଶ୍ୱର କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତେକ ଦେଶ ପାଖରେ ଅଛି। ଆମ ପାଖରେ ଅଭିଜ୍ଞ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଅଛନ୍ତି, ଉଚ୍ଚମାନର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲଞ୍ଚ ସାଇଟ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ମାନସିକତା ରହିଛି। ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷମତା ବ୍ୟୟବହୁଳ ମଧ୍ୟ ଅଟେ, ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବିଶ୍ଵାସଯୋଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଭାରତଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଉପଗ୍ରହ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଭାରତରୁ ଉତକ୍ଷେପଣ ସେବା ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଭାରତ ସହିତ ବୈଷୟିକ ଭାଗିଦାରୀ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆମକୁ ଏହି ସମୟର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛୁ, ତାହା ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବର ଅଂଶବିଶେଷ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନୂତନ ତରଙ୍ଗ ଆସିଛି। ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉ, କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉ, ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବକ ଏବଂ ଆମର ଜେନ୍-ଜି ନୂଆ ସମାଧାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆଜି, ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ଜେନ୍-ଜି କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଯଦି ଜେନ୍-ଜି ପାଇଁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରେରଣା ଆସିପାରିବ, ତେବେ ଏହା ଭାରତର ଜେନ ଜେଡରୁ ଆସିପାରିବ। ଭାରତର ଜେନ୍-ଜିଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା, ଭାରତର ଜେନ୍-ଜି ଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା, ଭାରତର ଜେନ୍-ଜିଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଜେନ୍-ଜି ଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହୋଇପାରିବ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମାନେ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ବଡ଼ ସହର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକରୁ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ କେବଳ ଆପ୍ ଏବଂ ସେବା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଭୀର-ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେର୍ ନବସୃଜନ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଜେନ୍-ଜିକୁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ, ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଫେବ୍ରିକେସନ୍ ୟୁନିଟ୍, ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ହବ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଚିପ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସିଷ୍ଟମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସଂସ୍କାରର ପରିସର ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଯେପରି ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମହାକାଶ ନବସୃଜନକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ସେହିଭଳି ଆମେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆଣବିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭୂମିକା ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର, ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ଆଣବିକ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାର ଆମର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ନେତୃତ୍ୱକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ କ’ଣ ହେବ, ତାହା ଆଜି ଯେଉଁ ଗବେଷଣା କରାଯାଉଛି, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ। ତେଣୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଗବେଷଣା ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମେ 'ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍' ଗଠନ କରିଛୁ, ଯାହା 'ୟୁଥ୍ ଫର୍ ମଡର୍ଣ୍ଣ ରିସର୍ଚ୍ଚ' କୁ ସହାୟତା କରୁଛି। ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସଦସ୍ୟତା ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ପାଇବା ସହଜ କରିଛି। ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା, ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଣ୍ଠି ସାରା ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମେ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛୁ, ଯାହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଏଭଳି ୫୦,୦୦୦ ନୂତନ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭାରତରେ ନୂତନ ନବସୃଜନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ସମୟ ଭାରତର, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଭାରତର ନବସୃଜନର। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ମହାକାଶ ଦିବସ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଆମର ମହାକାଶ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହାର ଉତକ୍ଷେପଣ କ୍ଷମତାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ ଯେ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫ଟି ନୂଆ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ସ୍କାଇରୁଟ ଦଳ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଛିଡା ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସ୍କାଇରୁଟର ସମଗ୍ର ଟିମଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଆସନ୍ତୁ ପୃଥିବୀରେ ହେଉ କିମ୍ବା ମହାକାଶରେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀରେ ପରିଣତ କରିବା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of Skyroot’s Infinity Campus via VC
27 NOV 2025 1:30PM by PIB Delhi
My colleague in the Cabinet, Shri G. Kishan Reddy ji; Andhra Pradesh’s Industry Minister, Shri T. G. Bharat ji; IN-SPACe Chairman, Shri Pawan Goenka ji; the Skyroot team; other dignitaries; ladies and gentlemen!
Friends,
Today, the country is witnessing an unprecedented opportunity in the space sector. Today, the private sector is taking a giant leap in Bharat’s space ecosystem. Skyroot’s Infinity Campus reflects Bharat’s new thinking, innovation, and above all, youth power. The innovation, risk-taking ability, and entrepreneurship of our young people are reaching new heights today. And today’s event is a reflection of the fact that Bharat will emerge as a leader in the global satellite launch ecosystem in the coming times. I extend my heartiest congratulations to Pawan Kumar Chandana and Naga Bharath Daka. Both of you are a great inspiration for many young space entrepreneurs and for every youth in the country. You trusted yourselves, you did not hesitate to take risks. And today the whole nation is seeing the result of that. The country is proud of you.
Friends,
Bharat’s space journey began with very limited resources. But our ambitions were never limited. There was a time when we transported rocket parts on a bicycle, and today Bharat has proved that the height of dreams is determined not by resources, but by resolve. ISRO has given new wings to Bharat’s space journey for decades. Bharat has created a unique identity for itself in credibility, capacity, and value.
Friends,
We all know how rapidly the space sector is expanding in these changing times. It has become the foundation of communication, agriculture, marine monitoring, urban planning, weather prediction, and national security. That is why we carried out historic reforms in Bharat’s space sector. The government opened the space sector to private innovation and drafted a new Space Policy. We attempted to connect startups and industry with innovation. We established IN-SPACe and provided ISRO’s facilities and technology to our startups. In the last 6-7 years, Bharat has transformed its space sector into an open, cooperative, and innovation-driven ecosystem. Today’s event gives us a glimpse of this, and fills us with pride.
Friends,
Bharat’s youth always places national interest above everything else. They make the best use of every opportunity. When the government opened the space sector, our youth, especially our Gen-Z youth, came forward to take full advantage of it. Today, more than 300 space startups in Bharat are giving new hope to the future of Bharat’s space journey. And what’s special is that most of our space startups began with very small teams. And I have had the opportunity to meet many of them over the last 5-6 years. Sometimes there were just two people, sometimes five colleagues, sharing a small rented room. The teams were small, resources limited, but their ambitions soared high. This is the spirit that has given birth to Bharat’s Private Space Revolution. Today, Gen-Z engineers, Gen-Z designers, Gen-Z coders, and Gen-Z scientists are creating new technologies. Whether it is propulsion systems, composite materials, rocket stages, or satellite platforms, Bharat’s youth is working in areas that were unimaginable just a few years ago. Bharat’s private space talent is establishing a distinct identity across the world. Today, Bharat’s space sector is becoming an attractive destination for global investors.
Friends,
Today, the demand for small satellites is continuously increasing around the world. Launch frequencies are rising, and new companies are entering the satellite services space. And space has now established itself as a strategic asset. Therefore, the global space economy is going to multiply in the coming years. This is a huge opportunity for the youth of Bharat.
Friends,
The capability Bharat has in the space sector is possessed by only a few countries in the world. We have expert engineers, a high-quality manufacturing ecosystem, world-class launch sites, and a mindset that encourages innovation. Bharat’s space capability is both cost-effective and reliable. This is why the world has very high expectations from Bharat. Global companies want to manufacture satellites in Bharat, want to take launch services from Bharat, and want technology partnerships with Bharat. Therefore, we must make the most of this moment.
Friends,
The changes we are witnessing in the space sector today are part of the startup revolution happening in Bharat. Over the past decade, a new wave of startups has emerged in various sectors. Whether it is FinTech, AgriTech, HealthTech, ClimateTech, EduTech, or DefenceTech, Bharat’s youth, our Gen-Z, is providing new solutions in every field. And today, I can confidently tell the Gen-Z of the world that if they want true inspiration, they can find it from Bharat’s Gen-Z. The creativity of Bharat’s Gen-Z, their positive mindset, and their capacity building can become a model for Gen-Z across the world. Today, Bharat has become the world’s third-largest startup ecosystem. There was a time when startups were restricted only to a few big cities. But today, startups are emerging from even the smallest towns and villages of Bharat. Today, there are more than 1.5 lakh registered startups in the country, and many have become unicorns.
Friends,
Today, Bharat is not limited to apps and services alone. We are rapidly moving toward deep-tech, manufacturing, and hardware innovation—thanks to Gen-Z. Take the semiconductor sector, for example. The historic steps taken by the government are strengthening the foundation of Bharat's tech future. Semiconductor fabrication units, chip manufacturing, and design hubs are developing rapidly in the country. From chips to complete systems, Bharat is building a strong electronics value chain. This is part of our resolve for self-reliance, and it will also make Bharat a strong and reliable pillar of the global supply chain.
Friends,
The scope of our reforms is continuously expanding. Just as we opened space innovation to the private sector, we are now taking steps in another very important sector. We are moving toward opening the nuclear sector as well. We are laying the foundation for a strong role for the private sector in this field too. This will create opportunities in small modular reactors, advanced reactors, and nuclear innovation. This reform will give new strength to our energy security and technological leadership.
Friends,
What the future will look like depends greatly on the research being done today. That is why our government is strongly focused on giving maximum research opportunities to the youth. We have established the National Research Foundation, which supports young people in modern research. “One Nation, One Subscription” has made access to international journals easier for all students. The 1 lakh crore rupee Research, Development and Innovation Fund will greatly help youth across the country. We have also launched more than 10,000 Atal Tinkering Labs, which are inspiring a spirit of research and innovation among students. We are working to set up 50,000 new Atal Tinkering Labs in the near future. These efforts by the government are building the foundation for new innovations in Bharat.
Friends,
The coming era belongs to Bharat, to Bharat’s youth, and to Bharat’s innovations. A few months ago, I spoke about our space aspirations on the occasion of Space Day. We had resolved that Bharat will take its launch capacity to new heights in the next five years. We had also decided that five new unicorns will emerge from Bharat’s space sector. Seeing the way Skyroot’s team is progressing, it is certain that Bharat will achieve all its goals.
Friends,
I assure every young Indian, every startup, scientist, engineer, and entrepreneur, and my young friends and this is my guarantee: the government stands with you at every step. Once again, I extend my heartiest congratulations to the entire Skyroot team. I also convey my best wishes to all those who are giving new momentum to Bharat’s space journey. Come, let us make the 21st century the century of Bharat, both on earth and in space. Thank you all very much. Warmest wishes to you!