କ୍ୟାବିନେଟ
ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ: ଖରାଡି-ଖଡକୱାସଲା ( ଲାଇନ୍‍-୪) ଏବଂ ନାଲ ଷ୍ଟପ-ୱାରଜେ-ମାଣିକ ବାଗ (ଲାଇନ୍‍-୪ଏ) କୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
26 NOV 2025 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଲାଇନ-୪ (ଖରାଡି-ହଡପସର-ସ୍ୱରଗେଟ-ଖଡକୱାସଲା) ଏବଂ ଲାଇନ-୪ଏ (ନାଲ ଷ୍ଟପ-ୱାରଜେ-ମାଣିକ ବାଗ)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିବାରୁ ପୁଣେ ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଲାଇନ ୨ଏ (ବନଜ-ଚାନ୍ଦନୀ ଚୌକ) ଏବଂ ଲାଇନ ୨ବି (ରାମୱାଡ଼ି-ୱାଘୋଲି/ବିଠଲୱାଡ଼ି)ର ମଞ୍ଜୁରୀ ପରେ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ।
୨୮ଟି ଏଲିଭେଟେଡ୍ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ୩୧.୬୩୬ କି.ମି. ବ୍ୟାପ୍ତ ଲାଇନ ୪ ଏବଂ ୪ଏ ପୂର୍ବ, ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ପୁଣେର ଆଇଟି ହବ୍, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜୋନ୍, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଆବାସିକ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଭାରତ ସରକାର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ/ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆନୁମାନିକ ୯,୮୫୭.୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ଏହି ଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ପୁଣେର ବ୍ୟାପକ ଗମନାଗମନ ଯୋଜନା (ସିଏମପି)ର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷ ଏବଂ ଏହା ଖରାଡି ବାଇପାସ୍ ଏବଂ ନାଲ ଷ୍ଟପ୍ (ଲାଇନ-୨) ଏବଂ ସ୍ବରଗେଟ୍‍ (ଲାଇନ-୧) ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଅନୁମୋଦିତ କରିଡର ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସମନ୍ୱିତ ହେବ। ସେମାନେ ହଡପସର ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ବିନିମୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ, ରେଳ ଏବଂ ବସ୍ ନେଟୱାର୍କରେ ସୁଗମ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଲୋନୀ କାଲଭୋର ଏବଂ ସାସୱାଡ ରୋଡ ଆଡକୁ ଭବିଷ୍ୟତର କରିଡର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବେ।
ଖରାଡି ଆଇଟି ପାର୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖଡ଼କୱାସଲାର ମନୋରମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏବଂ ହଡପସରର ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୱାରଜେର ଆବାସିକ ସମୂହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଲାଇନ ୪ ଏବଂ ୪ଏ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବ। ସୋଲାପୁର ରୋଡ, ମଗରପଟ୍ଟା ରୋଡ, ସିଂହଗଡ ରୋଡ, କାର୍ଭେ ରୋଡ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରାଜପଥକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପୁଣେର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ମାର୍ଗରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ସବୁଜ, ସ୍ଥାୟୀ ଗତିବିଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଲାଇନ ୪ ଏବଂ ୪ଏ ରେ ମିଳିତ ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୨୮ ରେ ୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ୨୦୩୮ ରେ ପ୍ରାୟ ୭ ଲକ୍ଷ, ୨୦୪୮ ରେ ୯.୬୩ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ୨୦୫୮ ରେ ୧୧.୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହେବ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଖରାଡି-ଖଡକୱାସଲା କରିଡରରେ ୨୦୨୮ ମସିହାରେ ୩ ଲକ୍ଷ ୨୩ ହଜାର ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିବେ, ଯାହା ୨୦୫୮ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ୯ ଲକ୍ଷ ୩୩ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯେତେବେଳେ କି ନାଲ ଷ୍ଟପ-ୱାର୍ଜେ-ମାଣିକ ବାଗ ସ୍ପର ଲାଇନ ୮୫,୫୫୫ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨.୪୧ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଆକଳନଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଲାଇନ୍ ୪ ଏବଂ ୪ଏ ରେ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ମହା-ମେଟ୍ରୋ) ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯାହା ସମସ୍ତ ସିଭିଲ୍, ବୈଦ୍ୟୁତିକ, ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ନିର୍ମାଣ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯେପରିକି ଭୌଗୋଳିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଡିଜାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଛି ।
ଏହି ସଦ୍ୟତମ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ, ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋର ନେଟୱାର୍କ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିବ, ଯାହା ଏକ ଆଧୁନିକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ସହରର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଲାଇନ ୪ ଏବଂ ୪ଏ ସହିତ, ପୁଣେ କେବଳ ଅଧିକ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରାକ୍ ପାଇବ ନାହିଁ, ଏହା ଏକ ଦ୍ରୁତ, ସବୁଜ ଏବଂ ଅଧିକ ସଂଯୁକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ଲାଭ କରିବ। ଏହି କରିଡରଗୁଡିକ ଯାତାୟାତ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବା, ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସୁଲଭ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ସେମାନେ ପୁଣେର ପ୍ରକୃତ ଜୀବନରେଖା ଭାବେ ଉଭା ହେବେ, ସହରାଞ୍ଚଳର ଗତିଶୀଳତାକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବେ ଏବଂ ସହରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବେ।

Cabinet
Cabinet approves Pune Metro Rail Project Phase-2: Kharadi–Khadakwasla (Line 4) & Nal Stop–Warje–Manik Baug (Line 4A)
26 NOV 2025 4:11PM by PIB Delhi
Pune is set for another major boost in its public transport network as the Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved Line 4 (Kharadi–Hadapsar–Swargate–Khadakwasla) and Line 4A (Nal Stop–Warje–Manik Baug) under Phase-2 of the Pune Metro Rail Project. This is the second major project approved under Phase-2, following the sanction of Line 2A (Vanaz–Chandani Chowk) and Line 2B (Ramwadi–Wagholi/Vitthalwadi).
Together spanning 31.636 km with 28 elevated stations, Line 4 and 4A will connect IT hubs, commercial zones, educational institutions, and residential clusters across East, South, and West Pune. The project will be completed within five years at an estimated cost of Rs.Rs.9,857.85 crore, to be jointly funded by the Government of India, Government of Maharashtra, and external bilateral/multilateral funding agencies.
These lines are a vital part of Pune’s Comprehensive Mobility Plan (CMP) and will seamlessly integrate with operational and sanctioned corridors at Kharadi Bypass & Nal Stop (Line 2), and Swargate(Line 1). They will also provide an interchange at Hadapsar Railway Station and connect with future corridors towards Loni Kalbhor and Saswad Road, ensuring smooth multimodal connectivity across metro, rail, and bus networks.
From Kharadi IT Park to Khadakwasla’s scenic tourist belt, and from Hadapsar’s industrial hub to Warje’s residential clusters, Line 4 and 4A will knit together diverse neighbourhoods. Traversing Solapur Road, Magarpatta Road, Sinhagad Road, Karve Road, and the Mumbai–Bengaluru Highway, the project will ease congestion on Pune’s busiest routes while improving safety and promoting green, sustainable mobility.
According to projections, the daily ridership on Line 4 and 4A combined is expected to be 4.09 lakh in 2028, rising to nearly 7 lakh in 2038, 9.63 lakh in 2048, and over 11.7 lakh in 2058. Of this, the Kharadi–Khadakwasla corridor will account for 3.23 lakh passengers in 2028, growing to 9.33 lakh by 2058, while the Nal Stop–Warje–Manik Baug spur line will rise from 85,555 to 2.41 lakh passengers over the same period. These projections highlight the significant growth in ridership expected on Line 4 and 4A over the coming decades.
The project will be implemented by Maharashtra Metro Rail Corporation Limited (Maha-Metro), which will carry out all civil, electrical, mechanical, and systems works. Pre-construction activities such as topographical surveys and detailed design consultancy are already underway.
With this latest approval, Pune Metro’s network will expand beyond the 100 km milestone, a significant step in the city’s journey towards a modern, integrated, and sustainable urban transit system.
With Line 4 and 4A, Pune will not just get more metro tracks, it will gain a faster, greener, and more connected future. These corridors are designed to give back hours of commuting time, reduce traffic chaos, and provide citizens with a safe, reliable, and affordable alternative. In the years ahead, they will emerge as the true lifelines of Pune, reshaping urban mobility and redefining the city’s growth story.