প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনৰ ৭০ হাজাৰ নৱনিযুক্ত ব্যক্তিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 JUL 2023 2:07PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা যুৱ বন্ধুসকলৰ বাবে এই দিনটো নিশ্চয়কৈ স্মৰণীয়, কিন্তু দেশৰ বাবেও এয়া এক ঐতিহাসিক দিন। ১৯৪৭ চনৰ আজিৰ দিনটোতে অৰ্থাৎ ২২ জুলাইত ত্ৰিৰংগ পতাকাৰ বৰ্তমানৰ ৰূপটোক সংবিধানত স্বীকৃতি দিয়া হয়। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনটোত আপোনালোক সকলোৱে চৰকাৰী সেৱাত যোগদান কৰিবলৈ নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাক বিশেষ প্ৰেৰণা লাভ কৰিব। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উপলক্ষে যেতিয়া দেশে উন্নয়নৰ দিশত কাম কৰি আছে তেতিয়া আপোনাৰ চৰকাৰী সেৱাত যোগদান কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এয়া আপোনাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল। নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে তেওঁলোকক শুভকামনা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত আগন্তুক ২৫ বছৰত ভাৰতৰ বিকাশৰ সংকল্প ল’বলৈ সকলো দেশবাসীক আহ্বান জনাইছোঁ৷ অহা ২৫ বছৰ আপোনালোক সকলোৰে বাবে যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সিমানেই দেশৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ। সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি এক ধাৰণা সৃষ্টি কৰিছে, বিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু ইয়াৰ প্ৰতি মানুহক আকৰ্ষণ কৰিছে। আপোনালোকে দেখিছে যে ভাৰতে মাত্ৰ ৯ বছৰতে বিশ্বৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাত ১০ নম্বৰৰ পৰা ৫ নম্বৰলৈ উন্নীত হৈছে। বৰ্তমান প্ৰায় সকলো বিশেষজ্ঞই কৈছে যে অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত স্থান পাব। শীৰ্ষ তিনিখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অহাটো ভাৰতৰ বাবে এক অসাধাৰণ সফলতা হ’ব। কাৰণ সকলো ক্ষেত্ৰতে চাকৰিৰ সুযোগ বাঢ়িব, লগতে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ আয়ো বৃদ্ধি পাব। সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ বাবে ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ থাকিব নোৱাৰে। আপোনাৰ সিদ্ধান্ত, আপোনাৰ পদক্ষেপ দেশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব আৰু দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব। এই কথা মোৰ বিশ্বাস। এই সুযোগ, এই প্ৰত্যাহ্বান আৰু এই সম্ভাৱনা সকলো আপোনাৰ সন্মুখত। এই অমৰ যুগত দেশৰ সেৱা কৰাৰ বিশেষ সুযোগ আপোনালোকে পাইছে। দেশৰ জনসাধাৰণৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিব লাগিব তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ, এয়াই আপোনাৰ প্ৰাথমিক লক্ষ্য হ’ব লাগে। নিযুক্তি পত্ৰখন যি বিভাগতেই নাপাওক, যিখন চহৰ বা গাঁৱতেই নহওক কিয়, সদায় মনত ৰাখিব যে আপোনাৰ কামৰ ফলত ৰাইজৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিব। জীৱন সৰল কৰা হয়, আৰু আগন্তুক ২৫ বছৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে অনুকূল পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয়। কেতিয়াবা আপোনাৰ সামান্য প্ৰচেষ্টাই কিছুমান মানুহৰ দীঘলীয়া অপেক্ষাৰ অন্ত পেলাব পাৰে। তেওঁলোকৰ ব্যৰ্থ কামে সফলতা লাভ কৰিব পাৰে। মোৰ পৰা এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব, মানুহবোৰ মানুহ আৰু তেওঁলোক ঈশ্বৰৰ আন এটা ৰূপ। ৰাইজৰ পৰা পোৱা আশীৰ্বাদ, দেশৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ পৰা পোৱা আশীৰ্বাদ সদায় ঈশ্বৰৰ আশীৰ্বাদৰ সমান। গতিকে আনক সহায় কৰাৰ চিন্তাৰে কাম কৰিব। ফলত আপোনাৰ সন্মান বাঢ়িব। আপোনালোকে নিজেও সন্তুষ্ট হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানত বহু লোকে বেংকিং খণ্ডত নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ বাবে আমাৰ বেংকিং খণ্ডৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি ভাৰত এনে এখন দেশ, য’ত বেংকিং খণ্ডক আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি গণ্য কৰা হয়। কিন্তু ৯ বছৰ আগতে পৰিস্থিতি এনে নাছিল। ক্ষমতা দখলৰ স্বাৰ্থই যেতিয়া জনসাধাৰণৰ বিকাশৰ ওপৰত ছাঁ পেলায়, তেতিয়া সকলো কাম নষ্ট হৈ যায়। ইয়াৰ কেইবাটাও উদাহৰণ আমি চকুৰ সন্মুখত দেখিবলৈ পাইছো। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত এই বেংকিং খণ্ডৰ অৱস্থা ইমানেই ভয়াৱহ আছিল, আমি সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। আপোনালোকে আজিকালি ডিজিটেল যুগত। মোবাইল ফোনৰ জৰিয়তে আপোনালোকে বেংকিং সেৱা লাভ কৰে। আপোনালোকেও ফোনৰ জৰিয়তে বেংকিং কাম-কাজ কৰে। কিন্তু ৯ বছৰ আগতে যেতিয়া শাসনত থকা চৰকাৰখনে ফোনৰ জৰিয়তে বেংকিং সেৱা লাভ কৰাৰ কথাও কোনেও কল্পনা কৰা নাছিল। সমগ্ৰ কৰ্ম ব্যৱস্থাটো আছিল বেলেগ। সেই সময়ত আপোনাৰ দৰে সাধাৰণ মানুহৰ বাবে ফোনৰ জৰিয়তে বেংকিং সেৱা উপলব্ধ নাছিল। দেশৰ ১৪০ কোটি লোকে এই সেৱা নাপালে। সেই সময়ত এটা বিশেষ পৰিয়ালৰ ঘনিষ্ঠ শক্তিশালী নেতাই বেংকলৈ ফোন কৰি নিজৰ প্ৰিয় মানুহক হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰি দিছিল। এই ঋণ কেতিয়াও পৰিশোধ কৰা নহ’ল। কেৱল কাগজৰ কাম আছিল। ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ তেওঁলোকে পুনৰ বেংকলৈ ফোন কৰি দ্বিতীয়টো ঋণ ল’ব, দ্বিতীয়টো ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ তৃতীয়টো ঋণ ইত্যাদি ঋণৰ পিছত ঋণ ল’ব। এই ফোন বেংকিং সেৱা কেলেংকাৰী পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ অন্যতম বৃহৎ দুৰ্নীতি। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ এই দুৰ্নীতিৰ বাবেই দেশৰ বেংকিং ব্যৱস্থা দুৰ্বল হৈ পৰিল। ২০১৪ চনত আপোনালোকে আমাক ক্ষমতালৈ আনি দেশ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে। ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত আমি বেংকিং খণ্ড আৰু দেশক এই পৰিস্থিতিৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰিলোঁ। ইটোৰ পিছত সিটো খোজ দি পৰিস্থিতিৰ উন্নতি হৈছে। ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহত আমি ব্যৱস্থাপনা শক্তিশালী কৰিছো। আমি পেছাদাৰিত্বক গুৰুত্ব দিছো। আমি দেশৰ সৰু সৰু বেংকবোৰ একত্ৰিত কৰি ডাঙৰ বেংক বনাইছো। আমি নিশ্চিত কৰিছো যে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত সাধাৰণ নাগৰিকৰ ধন কেতিয়াও বেংকত হেৰাই নাযায়। কাৰণ বেংকৰ প্ৰতি সাধাৰণ নাগৰিকৰ বিশ্বাস মজবুত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আছিল। সেই সময়ত কেইবাটাও কৰ্পৰেট বেংক ডুব গৈ আছিল। সাধাৰণ মানুহৰ কষ্টোপাৰ্জিত ধন ডুব গৈ আছিল, গতিকে আমি এই সীমা ১ লাখৰ পৰা ৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিলোঁ। ইয়াৰ ফল এতিয়া আপোনাৰ সন্মুখত। আগতে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ লোকচানৰ কথা কোৱা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহে এতিয়া অভিলেখ লাভৰ কথা কৈছে৷
বন্ধুসকল, ভাৰতৰ শক্তিশালী বেংকিং খণ্ড আৰু প্ৰতিজন বেংক কৰ্মচাৰীয়ে যোৱা ৯ বছৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত সংগতি ৰাখি কাম কৰি আহিছে। ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৱে গৌৰৱান্বিত। বেংক খণ্ডক এই সংকটৰ পৰা উলিয়াই আনি দেশৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মোৰ সকলো বেংক কৰ্মচাৰী, ভাই-ভনীক ধন্যবাদ জনাইছো। বেংকৰ কৰ্মচাৰীয়ে মোৰ লক্ষ্য কেতিয়াও বিপথে পৰিচালিত হ’বলৈ নিদিলে। মোৰ চিন্তাধাৰাক কেতিয়াও নিৰাশ কৰা নাছিল। মনত আছে, জন ধন যোজনা আৰম্ভ হোৱাৰ সময়ত পুৰণি ধাৰণা থকা মানুহে এই বিষয়ত প্ৰশ্নৰ পিছত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল। টকা নথকা দুখীয়া মানুহে বেংক একাউণ্ট খুলি কি কৰিব? সেই প্ৰশ্নটো বাৰে বাৰে উত্থাপন হৈছিল। বেংকৰ ওপৰত অযথা হেঁচা বাঢ়িব, বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলে কেনেদৰে কাম কৰিব সেই প্ৰশ্নও উত্থাপন হ’ল। বিভিন্ন নিৰাশাবাদী শব্দ বিয়পি পৰিল। কিন্তু মোৰ বেংক বন্ধুসকলে দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ লোকৰ বাবে জন ধন একাউণ্ট খুলি দিছে। ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে দিনে-নিশাই কাম কৰি আহিছে। বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলেও বস্তিলৈ গৈ একাউণ্ট সৃষ্টি কৰিছে। বৰ্তমান দেশত প্ৰায় ৫০ কোটি জন ধনৰ বেংক একাউণ্ট আছে। ইয়াৰ আঁৰত বেংক কৰ্মচাৰীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম বিশেষভাৱে জড়িত হৈ আছে। এই বেংক কৰ্মচাৰীসকলে কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে চৰকাৰে ক’ৰোনা কালত কোটি কোটি মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন প্ৰেৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল।
বন্ধুসকল,
কিছুমান মানুহে কিবা এটা আৰম্ভ হোৱাৰ আগতেই অভিযোগ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আন এক অনুৰূপ অভিযোগ উত্থাপন হ’ল। কোৱা হয় যে আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থাত অসংগঠিত খণ্ডৰ জনসাধাৰণক সহায় কৰিব পৰাকৈ কোনো সম্পদ নাই। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত কি হৈছিল আপোনালোকে ভালদৰেই জানে। কিন্তু ২০১৪ চনৰ পিছত এতিয়া আৰু এনে নহয় পৰিস্থিতি। চৰকাৰে মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে সংশ্লিষ্ট ব্যক্তিক কোনো নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ ঋণৰ পৰিমাণ দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছে চৰকাৰে। তাৰ পিছত বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলেই আত্মসহায়ক গোটৰ অধিক সংখ্যক লোকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছিল। ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত যেতিয়া চৰকাৰে এমএছএমই খণ্ডক সহায় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, তেতিয়া এই বেংক কৰ্মচাৰীসকলে অধিক ঋণ প্ৰদান কৰি এমএছএমই খণ্ডক বচাবলৈ সহায় কৰিছিল। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে ডেৰ কোটিতকৈ অধিক উদ্যোগীৰ আয় হেৰুৱাৰ সম্ভাৱনা ৰক্ষা পৰিল। কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন পঠিয়াবলৈ চৰকাৰে যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনা আৰম্ভ কৰিছিল, তেতিয়া বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলে প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত এই আঁচনিখন সফল কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছিল।
পদপথত বহি নিজৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে চৰকাৰে স্বনিধি যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত আমাৰ বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলে দুখীয়া মাতৃ-ভগ্নীৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিল। কিছুমান বেংকৰ শাখাত এনে লোকক বিচাৰি উলিয়াই এই আঁচনিৰ অধীনলৈ অনাৰ কাম কৰা হয়। বেংকৰ কৰ্মচাৰীয়ে তেওঁলোকৰ হাতত ধৰি ঋণ দিয়াৰ কাম কৰে। বৰ্তমান আমাৰ বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে ৫০ লাখৰো অধিক ঠেলি দিয়া আৰু ব্যৱসায়ীয়ে বেংকৰ পৰা সহায় লাভ কৰিছে। বেংকৰ সকলো কৰ্মচাৰীক শলাগ লৈছো আৰু অভিনন্দন জনাইছো। যেতিয়াই আপোনালোকে বেংকিং খণ্ডৰ সৈতে জড়িত হৈ থাকে তেতিয়াই এটা নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হয়। এইদৰেই নতুন বিশ্বাস আৰু সমাজৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ নতুন চিন্তাৰ সৃষ্টি হ’ব। এতিয়ালৈকে ইমান কষ্ট কৰা সকলৰ কামৰ লগত আপোনাৰ কাম যোগ হ’ব। মই সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস কৰোঁ যে বেংকিং খণ্ডৰ সহায়ত আমি দুখীয়াৰ ভিতৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলক সৱলীকৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম। আজি যিসকলে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে তেওঁলোকে এই দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়ি যাব বুলি আশা কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সঠিক চিন্তাৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হয় আৰু সঠিক নীতি প্ৰণয়ন কৰা হয় তেতিয়া নিশ্চিতভাৱে ফলাফল ভাল হয়। ইয়াৰ প্ৰমাণ মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে দেশখনে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদনত দেখা গৈছে যে ভাৰতত ৫ বছৰত ১৩.৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ আহিছে। চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ কষ্টো ভাৰতৰ এই সফলতাৰ লগত জড়িত। দৰিদ্ৰ লোকসকলক পকী ঘৰ প্ৰদানৰ প্ৰকল্পই হওক বা তেওঁলোকৰ বাবে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰকল্পই হওক বা বিদ্যুতৰ সংযোগ প্ৰদানৰ প্ৰকল্পই হওক, আমাৰ চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলে গাঁৱে-ভূঞে ঘৰে ঘৰে গৈ এই প্ৰকল্পসমূহৰ সুবিধাসমূহ যোগান ধৰিছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ সুফল দৰিদ্ৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰ পালেগৈ, তেওঁলোকৰ মনোবল বাঢ়ি গ’ল আৰু আত্মবিশ্বাস গঢ় লৈ উঠিল। এই সফলতাই প্ৰমাণ কৰে যে যদি আমি সকলোৱে মিলি ভাৰতবৰ্ষক দৰিদ্ৰতামুক্ত কৰি লওঁ তেন্তে দেশৰ পৰা দৰিদ্ৰতা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰা সম্ভৱ। এই কামত দেশৰ সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ ভূমিকা নিশ্চিতভাৱে জড়িত। আপোনালোক সকলোৱে দুখীয়াৰ কল্যাণৰ লগত জড়িত প্ৰকল্পসমূহৰ বিষয়ে সচেতন হৈ ৰাইজক সেইবোৰৰ বিষয়ে অৱগত কৰক।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত ধাৰাবাহিকভাৱে দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পোৱাৰ আন এটা দিশ আছে। দেশৰ নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অন্তৰ্গত জনসাধাৰণৰ ক্ৰমান্বয়ে উন্নতি ঘটিছে। তেওঁলোকৰ সন্মুখত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। এই শ্ৰেণীৰ মানুহৰ নিজস্ব প্ৰয়োজন আৰু আকাংক্ষা আছে। এই প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণৰ বাবে বৰ্তমান দেশত বৃহৎ সংখ্যক উৎপাদনৰ কাম চলি আছে। বৰ্তমান আমাৰ কাৰখানা আৰু উদ্যোগ খণ্ডত অভিলেখ পৰিমাণে উৎপাদন হৈছে। বৰ্তমান যেতিয়া আমাৰ কাৰখানাসমূহত অভিলেখ পৰিমাণৰ উৎপাদন হৈ আছে, তেতিয়া আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হৈছে। শেহতীয়াকৈ আপোনালোকে দেখিব যে প্ৰায় প্ৰতিদিনে কোনোবা নতুন অভিলেখ বা নতুন সফলতাৰ বিষয়ে আলোচনা হয়। ভাৰতে অভিলেখ সংখ্যক মোবাইল ফোন ৰপ্তানি কৰিছে। চলিত বৰ্ষৰ প্ৰথম ৬ মাহত দেশত বিক্ৰী হোৱা গাড়ীৰ সংখ্যাও বিশেষভাৱে উৎসাহজনক। ভাৰতত অভিলেখ সংখ্যক ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰীও বিক্ৰী হৈছে। এই সকলোবোৰৰ বাবেই দেশত আয় বাঢ়িছে, কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বই বৰ্তমান ভাৰতৰ প্ৰতিভাক চাই আছে। বিশ্বৰ বহু উন্নত দেশত জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। কমি আহিছে যুৱক-যুৱতীৰ সংখ্যা। শ্ৰমিকৰ সংখ্যাও হ্ৰাস পাইছে। সেইবাবেই বৰ্তমান সময় ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ সময়। তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। মই দেখিছোঁ উপসাগৰীয় দেশসমূহত আই টি, ডাক্তৰ, নাৰ্ছ আৰু নিৰ্মাণ শ্ৰমিকৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিভাৰ চাহিদা বৃহৎ। সকলো ক্ষেত্ৰতে সকলো দেশতে ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ মূল্য বাঢ়িছে। সেইবাবেই যোৱা ৯ বছৰত চৰকাৰে দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ১.৫ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। চৰকাৰে স্থাপন কৰিছে ৩০টা স্কিল ইণ্ডিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰ। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল এই কেন্দ্ৰসমূহত সাজু হৈ থাকিব যাতে বিশ্বৰ সুযোগৰ সুবিধা ল’ব পাৰে। বৰ্তমান সমগ্ৰ দেশতে নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, নতুন আই টি আই, নতুন আই আই টি, প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ কাম চলি আছে। ২০১৪ চনলৈকে আমাৰ দেশত প্ৰায় ৩৮০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। যোৱা ৯ বছৰত এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাই ৭০০ৰো অধিক হৈছে।একেদৰে নাৰ্চিং কলেজৰ সংখ্যাও বহুত বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে যি দক্ষতা আছে, সেই দক্ষতা বিকাশৰ বাবে বিভিন্ন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে অতি ইতিবাচক পৰিৱেশত চৰকাৰী চাকৰিলৈ গৈ আছে। দেশৰ এই ইতিবাচক চিন্তাধাৰাক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্ব এতিয়া আপোনাৰ হাতত। আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ চেষ্টাও কৰিব লাগিব। নতুন দায়িত্ব লোৱাৰ পিছতো আপোনালোকে শিক্ষণ আৰু আত্মবিকাশৰ প্ৰক্ৰিয়াটো অব্যাহত ৰাখিব। আপোনালোকৰ সহায়ৰ বাবে চৰকাৰে তৈয়াৰ কৰিছে অনলাইন প্ৰশিক্ষণ মঞ্চ iGOT Karmayogi। আপোনালোক সকলোকে এই মঞ্চৰ সুবিধা অধিক আৰু অধিক ল'বলৈ আহ্বান জনাইছো। আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ লগতে আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক এই নতুন দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। এই নতুন দায়িত্ব মাথোঁ আৰম্ভণিৰ বিন্দু। আপোনালোকেও জীৱনৰ প্ৰগতিৰ শিখৰত উপনীত হওক। য'তেই কাম কৰাৰ সুযোগ পায়, মই কামনা কৰোঁ যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে আপোনালোকৰ জৰিয়তে নিজৰ নিজৰ সপোন পূৰণৰ সুযোগ পাওক আৰু নতুন শক্তি সৃষ্টি হওক। আপোনালোকেও আপোনাৰ সকলো সপোন পূৰণ কৰক আৰু আপোনাৰ সকলো দায়িত্ব সঠিকভাৱে পালন কৰক। মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of about 70000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organisations under Rozgar mela via video conferencing
22 JUL 2023 2:07PM by PIB Delhi
Namaskar
Today is a memorable day not only for the young friends who are getting appointment letters, but also for the country. On this day in 1947, i.e. on 22 July, the Tricolour was adopted in its present form by the Constituent Assembly. Receiving appointment letters for government service on this significant day is a great inspiration in itself. Being in the government service, you need to ensure that you always enhance the glory of the tricolour and make the country proud. During the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav', as the country is working towards achieving the goal of development, being in the government service is a great opportunity. This is the result of your hard work. I congratulate all the youngsters who have received the appointment letters and my best wishes to your family members as well!
Friends,
During this 'Azaadi Ka Amritkaal', all the countrymen have taken a pledge to make India a developed nation in the next 25 years. The next 25 years are crucial for all of you as well as for India. Today, the world has started trusting India; there is an attraction towards India; and India's importance has grown around the world. So, we all need to take complete advantage of this current scenario.
You have seen that India has become the world's 5th largest economy from rank 10th in just 9 years. Today every expert is predicting that in a few years, India will be among the top-three economies of the world. It is going to be an extraordinary achievement for India to reach the top-three. That means employment opportunities are also going to increase in every sector and the income of the ordinary citizens is also going to increase. There cannot be a greater occasion than this for every government employee. There cannot be a more important time than this. It is my belief that your decisions in the interest of the country will speed up the development of the country. This opportunity, this challenge is in front of you. You have an unprecedented opportunity to serve the country in this 'amritkaal'. Your priority should be to make the lives of the people of the country easy and to eliminate hardship from their lives. No matter which department you are in, no matter which city or village you are in, always keep in mind that your work should reduce the difficulties and problems of the general public, increase the ease of living and also promote the dream of making the country developed within 25 years. Sometimes a small effort of yours can end several months of waiting for someone and can help him out. And always remember one thing that public is a form of God. The blessings that you get from the people, the blessings that you get from the poor are equal to the blessings of God. Therefore, if you work with the spirit of helping others and serving others, your fame will rise; and the biggest wealth in life is satisfaction, so you will find that satisfaction there.
Friends,
Many people in the banking sector are getting appointment letters in today's event. Our banking sector plays a huge role in the expansion of the economy. Today India is one of those countries, where the banking sector is considered to be the strongest. But this was not the case 9 years back. When greed for power gets priority over the national interest, catastrophe takes place in several ways, and there are various examples in the country of the kind of catastrophies that have taken place. Our banking sector has seen, suffered and experienced this during the previous government's regime. It is the digital age now. People avail banking services with their mobile phones, and use phone banking. But nine years ago, the concept of phone banking was different, the customs were different, the methods were different, the intentions were different. At that time, during that government's regime, phone banking was not for ordinary citizens like me and you. It was not for 140 crore countrymen. At that time, some powerful leaders close to a particular family used to call banks and arrange for loans worth thousands of crores for their loved ones. This loan was never repaid and there would be paperwork. To repay one loan, they would call the bank to get another loan to repay the second loan, and then get a third loan to repay the second loan. This phone banking scam was one of the biggest scams of the previous government. Due to this scam of the previous government, the country's banking system was completely shattered. In 2014, all of you gave us an opportunity to serve the country by electing us. After forming the government in 2014, we started working step by step to get the banking sector and the country out of the trouble. We strengthened the management of public sector banks and emphasized on professionalism. We created big banks by merging smaller banks in the country. We have ensured that an amount of up to Rs 5 lakh of a citizen deposited in the bank never sinks. It had become very important to regain the trust of the ordinary citizens towards the banks because many co-operative banks had started sinking. Common man's hard earned money was sinking and that's why we increased the limit from 1 lakh to 5 lakh so that 99% citizens could get their hard earned money back. Another important step taken by the government was to formulate laws like the Bankruptcy Code so that if a company was shut down for some reason, the banks would have minimal impact. Besides, we also cracked down on wrongdoers, confiscated the property of those who looted the banks. Today the result is in front of you. Public sector banks which used to be in news for making losses of thousands of crores of rupees and for NPA are now in news for making record profits.
Friends,
India's strong banking system and every employee of the bank, and their work in the last 9 years in line with the vision of the government, is a matter of great pride for all of us. All my employee brothers and sisters working in the banks have worked very hard and have brought the banks out of crisis. They have played a leading role in the development of the country's economy and these bank employees have never let me or my vision down; they have never disappointed me. I remember, when the Jan Dhan Yojana was started, people who had an old mindset used to ask me - "what will the poor do with bank accounts if they do not have money?" The burden on the banks will increase. How will the bank employees work? Negativity was widely spread. But my friends from the bank worked day and night to open the Jan Dhan accounts for the poor. The bank employees used to go to the slums and get people's bank accounts opened. Today around 50 crore Jan Dhan bank accounts are there in the country and it is because of the hard work and dedication of our employees working in the banks. It is because of the hard work of the bank employees alone that the government was able to transfer money directly to the bank accounts of crores of women during the Corona period.
Friends,
Some people used to make false allegations earlier saying that there was no system in our banking sector to help the people in the unorganized sector. You are very well aware of what used to happen in the regime of previous governments. But after 2014 the situation was no longer like that. When the government decided to give loans without guarantee to the youth under the Mudra Yojana, the people of the banks took this scheme forward. When the government doubled the loan amount for women self-help groups, it was the bank employees who provided financial help to more and more self-help groups. When the government decided to help the MSME sector during the Covid period, it was the bank employees who helped in saving the MSME sector by giving maximum loans and also saved the jobs of more than 1.5 crore people by saving the small industries of over 1.5 crore entrepreneurs. When the government launched the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana to send money directly to the bank accounts of the farmers, it was the bankers who left no stone unturned to make this scheme a success with the help of technology.
When the government started the Svanidhi scheme for the street vendors and hawkers who sell their goods on the pavement, our bankers worked hard for their poor brothers and sisters. Some bank branches have even personally reached out to them and have supported them with loans. Today, due to the hard work of our bank employees, more than 50 lakh street vendors have been able to get assistance from the bank. I appreciate and congratulate every bank employee and now that you are joining the banking sector, a new energy and a new belief will be infused, and a new spirit of doing something for the society will grow. Your hard work will be added to the hard work of the current employees. And I firmly believe that we want to strengthen the poorest of the poor through the banking sector. So today, you will also go back with a resolution letter apart from the appointment letter.
Friends,
When decisions are taken with the right intention and the right policies are made, its results are bound to be wonderful and unprecedented. The country has seen its evidence just a few days ago. As per the report of NITI Aayog, within just 5 years, 13.5 crore Indians in the country have moved above the poverty line. This success of India also includes the hard work of government employees. Whether it is a scheme to provide pucca houses to the poor, a scheme to construct toilets for the poor, a scheme to provide electricity connection to the poor, our government employees have carried many such schemes to the ordinary citizens in every village and household. When these schemes reached the poor, the morale of the poor was also boosted tremendously, and a new confidence was instilled. This success symbolizes that if we together step up the efforts to eradicate poverty from India, then poverty can be completely eradicated from India. And certainly every government employee of the country plays a major role in this endeavour. You have to be aware of every welfare scheme for the poor and also connect the public with these schemes.
Friends,
There is another dimension to the decreasing poverty in India. The Neo-middle class is continuously expanding in the country amidst the decreasing poverty. This is creating new employment opportunities. The growing neo-middle class in India has its own demands and aspirations. To meet this demand, manufacturing is taking place on a large scale in the country today. Today, when our factories and our industries have record production, our youth are the ones who benefit the most. Now-a-days new records are being created every other day, and new achievements are made. Now record mobile phones are exported from India. The number of cars sold in India in the first 6 months of this year is also encouraging. There are also record sales of Electric vehicles in India. All these factors are increasing jobs and employment opportunities in the country .
Friends,
Today the whole world is eyeing the talent of India. In many developed economies in the world, the age of people is increasing rapidly. Many countries of the world are filled with a large number of senior citizens. The young population is decreasing; the working population is decreasing. Therefore, this is the time for the youth of India to work very hard, to enhance their skills and capabilities. We have seen the kind of demand for India's IT talent, doctors, nurses, and our friends working in the construction industry in gulf countries. The respect towards Indian talent is continuously increasing in every country and in every sector. That's why in the last 9 years, the government's huge focus has been on skill development. Under the PM Kaushal Vikas Yojana, about 1.5 crore youth have been trained. The government is also setting up 30 Skill India International Centres so that our youth can be prepared for global opportunities. Today, the campaign to build new medical colleges, new ITI's, new IITs, technical institutes is going on in full swing across the country. Till 2014, there were only about 380 medical colleges in our country. This number has increased to more than 700 in the last 9 years. Similarly, there has been a huge increase in the number of nursing colleges. Skills that meet global demand are going to create lakhs of new opportunities for the youth of India.
Friends,
All of you are joining the government service in a very positive environment. Now you also have the responsibility of taking forward this positive thinking of the country. All of you should try to expand your aspirations as well. Continue the process of learning and self-development even after undertaking new responsibilities. To help you, the government has prepared an online learning platform iGOT Karmayogi. I urge all of you to try to take maximum advantage of this facility. Once again, I congratulate you and your family members for this new responsibility. And this new responsibility is a starting point. I hope you achieve many new heights in life. Wherever you get a chance to serve, every citizen of the country should get a lot of new strength to fulfil his/her dreams because of you. I hope you fulfil your every dream, resolution, and this responsibility well. My best wishes to you for the same. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.