ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳା ଅବସରରେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାରେ ପ୍ରାୟ ୭୦୦୦୦ ନବ ନିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଙ୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
22 JUL 2023 2:07PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ।
ଆଜି ଯେଉଁ ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମିଳୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଦିବସ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିବସ । 1947ରେ ଆଜିକାର ଦିନରେ, ଅର୍ଥାତ 22 ଜୁଲାଇରେ ତିରଙ୍ଗାକୁ ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତମାନ ସ୍ୱରୂପରେ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସେବା ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ପତ୍ର ମିଳିବା, ଏହା ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା । ସରକାରୀ ସେବାରେ ରହି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସଦା ସର୍ବଦା ତିରଙ୍ଗାର ମାନ- ମର୍ଯ୍ୟାଦା- ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି, ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରି ଦେଖାଇବାର ଅଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିକଶିତ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଆପଣମାନଙ୍କର ସରକାରୀ ସେବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ । ଏହା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ପରିଣାମ । ମୁଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କର ପରିବାର ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ହିଁ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏଇ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ, ଯେଭଳି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେମିତି ହିଁ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ହେଉଛି ବହୁତ ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଭାରତ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଆଜି ଭାରତର ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ହେବ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଭାରତ କେବଳ 9 ବର୍ଷରେ ବିଶ୍ୱର 10 ନମ୍ବର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ 5 ନମ୍ବରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇ ଯାଇଛି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏହା କହୁଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ-3 ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଆସିଯିବ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ-3 ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆସିଯିବା ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଅସାମାନ୍ୟ ସିଦ୍ଧି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି ଆଉ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହାଠାରୁ ବଳି ବଡ଼ ଅବସର ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନ ପାରେ । ଆପଣଙ୍କର ନିଷ୍ପତି, ଆପଣଙ୍କର ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ଦେଶ ହିତରେ, ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଗତି ଦେଉଥିବା ଭଳି ହୋଇଥିବ ନିଶ୍ଚିତ, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ କିନ୍ତୁ ଏହି ସୁଯୋଗ, ଏହି ଆହ୍ୱାନ, ଏହି ଅବସର ସବୁକିଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶସେବାର ବହୁତ ବଡ଼, ପ୍ରକୃତରେ ବଡ଼ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସହଜ ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ କଷ୍ଟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯାଉ, ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ଆପଣ ଯେଉଁ ମଧ୍ୟ ବିଭାଗରେ ନିଯୁକ୍ତି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ମଧ୍ୟ ସହର କିମ୍ବା ଗାଁରେ ରହିବେ, ସବୁବେଳେ ଏହି କଥାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବେ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ କଷ୍ଟ କମ୍ ହେଉ, ଅସୁବିଧା ଦୂର ହେଉ, ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି ହେଉ ଆଉ ଏହା ସହିତ 25 ବର୍ଷ ଭିତରେ ହିଁ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁକୂଳ ହେଉ । ଅନେକ ଥର ଆପଣମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଛୋଟିଆ ପ୍ରୟାସ, କାହା ପାଇଁ ତାହାର କେତେ ମାସ ଧରି ରହିଥିବା ଅପେକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟାଇ ପାରିବ, ତାଙ୍କର କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୋଇ ରହି ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଯାଇପାରେ । ଆଉ ଆପଣମାନେ ମୋର ଗୋଟିଏ କଥାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ମନେ ରଖିବେ । ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ଈଶ୍ୱରଙ୍କର ହିଁ ସ୍ୱରୂପ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି । ଜନତାଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ, ଗରିବଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ, ଭଗବାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ହିଁ ସମାନ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ଭାବନା ନେଇ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ଭାବନା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଖ୍ୟାତି ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଆଉ ଜୀବନର ଯେଉଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ହୋଇଥାଏ ସନ୍ତୋଷ, ସେଇ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ସେହିଠାରୁ ହିଁ ମିଳି ପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମିଳିଛି । ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିସ୍ତାରରେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଯେଉଁଠାର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସବୁଠାରୁ ସୁଦୃଢ଼ ବୋଲି ଧରିି ନିଆଯାଏ । କିନ୍ତୁ 9 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ନ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କ୍ଷମତାର ସ୍ୱାର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତ ଉପରେ ଭାରୀ ପଡ଼ି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ କିଭଳି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥାଏ, ବିନାଶ ହୋଇଥାଏ, ତାହାର ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଶରେ ରହିଛି, ଏଇ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ଏହି ନଷ୍ଟଭ୍ରଷ୍ଟ ବା କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ଦେଖିଛି, ଅଙ୍ଗେ ନିଭେଇଛି, ଅନୁଭବ କରିଛି । ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଆଜିକାଲି ତ, ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ, ମୋବାଇଲ ଫୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜିଠାରୁ 9 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ସରକାର ଥିଲେ, ନା ସେହି ସମୟରେ ଏହି ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର କଳ୍ପନା ହିଁ ବହୁତ ଭିନ୍ନ ରହିଥିଲା, ପରମ୍ପରା ହିଁ ଭିନ୍ନ ରହିଥିଲା, ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଥିଲା, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ସେହି ସରକାରରେ ଏହି ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ମୋର, ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ନ ଥିଲା, ଦେଶର 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ନ ଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଏକ ବିଶେଷ ପରିବାରର ନିକଟ ସମ୍ପର୍କୀୟ କିଛି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେତା ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଫୋନ କରି ନିଜର ପସନ୍ଦର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ମଂଜୁର କରାଇ ନେଉଥିଲେ । ଏହି ଋଣ କେବେ ପରିଶୋଧ କରା ଯାଉ ନ ଥିଲା ଆଉ କାଗଜ ପତ୍ରରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବା ପାଇଁ ପୁଣି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଫୋନ କରି ଆଉ ଗୋଟିଏ ଋଣ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଋଣ ପରିଶୋଧ ପାଇଁ, ପୁଣି ଥରେ ତୃତୀୟ ଋଣ କରାଇ ଦେବା । ଏହି ଫୋନ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଘୋଟାଲା, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ, ବିଗତ ସରକାରଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଘୋଟାଲା ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କର ଏହି ଘୋଟାଲା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଟା ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା। 2014 ମସିହାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ସରକାରକୁ ଆଣି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ । 2014ରେ ସରକାରକୁ ଆସିବା ପରେ ଆମେ ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଆଉ ଦେଶକୁ ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କଲୁ । ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇ କାମ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଆମେ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିଚାଳନାକୁ ସଶକ୍ତ କଲୁ, ପେଶାଦାରିତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ । ଆମେ ଦେଶରେ ଛୋଟ- ଛୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯୋଡ଼ି ବୃହତ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କଲୁ । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲୁ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କର 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଶି କେବେ ବୁଡ଼ି ନ ଯାଉ । କାରଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇ ପଡ଼ିଥିଲା । କାରଣ ଅନେକ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବୁଡ଼ିବାରେ ଲାଗିଥିଲା । ସାଧାରଣ ମଣିଷର ପରିଶ୍ରମର ଧନ ବୁଡ଼ି ଯାଉଥିଲା ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ତାହାର ସୀମାକୁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ 5 ଲକ୍ଷ କରି ଦେଲୁ । ଫଳରେ 99 ପ୍ରତିଶତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ ମିଳିଯାଉ । ସରକାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଲେ ଦେବାଳିଆ ସଂହିତା ଭଳି ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ ଫଳରେ ଯଦି କୌଣସି କମ୍ପାନୀ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଏ, ତେବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକର ଅତି କମ୍ କ୍ଷତି ହେଉ । ଏହା ସହିତ ଆମେ ଖରାପ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇଲୁ, ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଲୁଟୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ପତି ଜବତ କରିଦେଲୁ । ଆଜି ଏହାର ପରିଣାମ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଯେଉଁ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କର ଚର୍ଚ୍ଚା ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କ୍ଷତି ପାଇଁ ହେଉଥିଲା, ଏନପିଏ ପାଇଁ ହେଉଥିଲା, ଆଜି ସେହି ବ୍ୟାଙ୍କର ଚର୍ଚ୍ଚା ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ଲାଭ ପାଇଁ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ, ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଅନୁକୂଳ ରହିଛି ସେମାନେ ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଗର୍ବର ବିଷୟ । ବ୍ୟାଙ୍କରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଏତେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କଲେ, ସଙ୍କଟଜନକ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କଲେ, ଦେଶର ଅର୍ଥତନ୍ତ୍ରର ବିକାଶରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଭୂମିକା ତୁଲାଇଲେ ଆଉ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନେ, ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ କେବେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଆଉ ମୋର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ନକରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖି ନାହାଁନ୍ତି, ମୋତେ ନିରାଶ କରି ନାହାଁନ୍ତି । ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଜନ-ଧନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକ ଥିଲେ ସେମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ତ’ ଅର୍ଥ ନାହିଁ, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲି କ’ଣ କରିବେ? ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ବ୍ୟାଙ୍କର କର୍ମଚାରୀ କିଭଳି କାମ କରିବେ । ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ନିରାଶାଜନକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୋର ବ୍ୟାଙ୍କରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବନ୍ଧୁମାନେ ଗରିବମାନଙ୍କର ଜନ-ଧନ ଖାତା ଖୋଲୁ, ଏଥିପାଇଁ ଦିନ- ରାତି ଏକାଠି କରିଦେଲେ, ସାହି- ବସ୍ତିକୁ ଗଲେ, ନୂଆଁଣିଆ କଚ୍ଚା ଘରେ ରହୁଥିବା ଝୋପଡ଼ିକୁ ଯାଉଥିଲେ, ବ୍ୟାଙ୍କର କର୍ମଚାରୀ, ଲୋକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଖାତା ଖୋଲାଉଥିଲେ । ଯଦି ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 50 କୋଟି ଜନ- ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆମର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କର ସେବାଭାବ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସରକାର, କରୋନା କାଳରେ କୋଟି- କୋଟି ମହିଳାମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ପାରିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
କିଛି ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଭୁଲ ଅଭିଯୋଗ ଆଣୁଥିଲେ, ଆଉ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ନାହିଁ । ପୂର୍ବର ସରକାରମାନଙ୍କରେ କ’ଣ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି । କିନ୍ତୁ 2014 ପରେ ସ୍ଥିତି ଏଭଳି ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ଋଣ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନେଲେ, ସେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଲେ । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଋଣ ଆବଂଟନକୁ ଦୁଇ ଗୁଣ କରିଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କର କର୍ମଚାରୀମାନେ ହିଁ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପହଂଚାଇଲେ । ଯେତେବେଳେ ସରକାର କୋଭିଡ଼ ସମୟରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବାର ନିଷ୍ପତି ନେଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନେ ହିଁ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଋଣ ଦେଇ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବଂଚାଇ ରଖିବାରେ ସହାୟତା କଲେ ଆଉ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର ଚାଲିଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା, ସେହି ଛୋଟ- ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବଂଚାଇ ରଖିବା ସହିତ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ରୋଜଗାରକୁ ମଧ୍ୟ ବଂଚାଇ ରଖିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥ ପଠାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନେ ହିଁ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ସହାୟତାରେ ସଫଳ କରିବାରେ କୌଣସି ଅଭାବ ରଖି ନ ଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ରାସ୍ତାକଡ଼ ଉଠା ଦୋକାନୀ ଓ ଯେଉଁମାନେ ଫୁଟପାଥରେ ଠେଲା ଲଗାଇ ବସି ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି, ଛୋଟ ମୋଟ ଠେଲାଗାଡ଼ିରେ ଜିନିଷ ବିକୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନେ ହିଁ, ତାଙ୍କ ନିଜର ଗରିବ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ କିଛି ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖୋଜି ଖୋଜି, ପାଖକୁ ଡାକି, ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଧରି ଏହି ରାସ୍ତା କଡ଼ ଉଠା ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ପ୍ରାୟ 50 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା କଡ଼ ଉଠା ଦୋକାନୀ ଓ ଠେଲା ଲଗାଇ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଠାରୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିଛି । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆଉ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ଯୋଡ଼ି ହେବ, ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଡ଼ି ହେବ, ସମାଜ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ଲାଗି ଏକ ନୂତନ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ପୁରୁଣା ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ମିଶିଯିବ । ଆଉ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛୁ । ସେଥିରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଜିର ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ସହିତ ହିଁ ସଂକଳ୍ପ ପତ୍ର ନେଇକରି ଯିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତି ନିଆ ଯାଇଥାଏ, ସଠିକ୍ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାହାର ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତ ପରିଣାମ ମିଳିଥାଏ । ଏହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଦେଶ ଦେଖିଛି । ନୀତି ଆୟୋଗର ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି ଯେ କେବଳ ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଭାରତରେ ସାଢ଼େ 13 କୋଟି ଭାରତୀୟ, ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଏହି ସଫଳତାରେ, ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଗରିବମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବାର ଯୋଜନା ହେଉ, ଗରିବମାନଙ୍କର ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯୋଜନା ହେଉ, ଗରିବମାନଙ୍କର ଘରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଦେବାର ଯୋଜନା ହେଉ, ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନାକୁ ଆମର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ହିଁ ଗାଁ- ଗାଁ ଘର- ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଖକୁ ନେଇକରି ଯାଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ଯୋଜନା ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଗରିବମାନଙ୍କର ମନୋବଳ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। ଏହି ସଫଳତା ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରତୀକ ଯେ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଭାରତରୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର କରିବାର ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିଛେ । ତେଣୁ ଭାରତରୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଦୂର ହୋଇ ପାରିବ । ଆଉ ଏଥିରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଗରିବ କଲ୍ୟାଣର ଯାହା ମଧ୍ୟ ଯୋଜନାମାନ ଅଛି, ଆପଣମାନେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଏଥିପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବେ ଆଉ ଜନତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଅଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏକ ନିଓ- ମଧ୍ୟମବର୍ଗର କ୍ରମାଗତ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଭାରତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ନିଓ-ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ନିଜସ୍ୱ ଚାହିଦା ରହିଛି, ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷାମାନ ରହିଛି । ଏହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ବିନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ, ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହୋଇଥାଏ । ଆଜିକାଲି ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରାୟତଃ କୌଣସି ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସମ୍ପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଭାରତରୁ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଛି । ଭାରତରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ 6 ମାସରେ ଯେତିକି କାର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି । ବିଦ୍ୟୁତ ଚାଳିତ ଯାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି । ଏହି ସବୁ ଦେଶରେ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ବିକଶିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ବୟସ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭରି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଯୁବ ପିଢୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମିବାରେ ଲାଗିଛି, କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏହି ସମୟ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର ସମୟ, ଦିଜର ଦକ୍ଷତା, ନିଜର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅଛି । ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ, ଭାରତରେ ଆଇଟି ପ୍ରତିଭାଙ୍କର, ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କର, ନର୍ସ ବା ସେବିକାମାନଙ୍କର ଆଉ ଆମର ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ନିର୍ମାଣ ଜଗତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆମର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କ ବହୁତ ବଡ଼ ଧ୍ୟାନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ରହିଛି । ପିଏମ୍ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ଦେଢ କୋଟି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇ ସାରିଛି । ସରକାର, 30ଟି ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଫଳରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ପାରିବେ । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ, ନୂଆ ଆଇଆଇଟି, ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନମାନ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି । 2014 ସୁଦ୍ଧା ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 380 ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହିଁ ଥିଲା । ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 700ରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ସାରିଛି । ସେହିଭଳି ନର୍ସିଂ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଭଳି ଦକ୍ଷତା, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରୀ ସେବା କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏହି ସକରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଯିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି । ଏବେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଯୋଡି ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଶିକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଆତ୍ମ ବିକାଶର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କର ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷଣ ମଂଚ ଆଇଜିଓଟି କର୍ମଯୋଗୀ(iGOT Karmayogi) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ, ଏହି ସୁବିଧାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ । ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଏହି ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାରମ୍ଭ ବିନ୍ଦୁ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜୀବନରେ ଅନେକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ, ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ, ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ତୁଲାନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of about 70000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organisations under Rozgar mela via video conferencing
22 JUL 2023 2:07PM by PIB Delhi
Namaskar
Today is a memorable day not only for the young friends who are getting appointment letters, but also for the country. On this day in 1947, i.e. on 22 July, the Tricolour was adopted in its present form by the Constituent Assembly. Receiving appointment letters for government service on this significant day is a great inspiration in itself. Being in the government service, you need to ensure that you always enhance the glory of the tricolour and make the country proud. During the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav', as the country is working towards achieving the goal of development, being in the government service is a great opportunity. This is the result of your hard work. I congratulate all the youngsters who have received the appointment letters and my best wishes to your family members as well!
Friends,
During this 'Azaadi Ka Amritkaal', all the countrymen have taken a pledge to make India a developed nation in the next 25 years. The next 25 years are crucial for all of you as well as for India. Today, the world has started trusting India; there is an attraction towards India; and India's importance has grown around the world. So, we all need to take complete advantage of this current scenario.
You have seen that India has become the world's 5th largest economy from rank 10th in just 9 years. Today every expert is predicting that in a few years, India will be among the top-three economies of the world. It is going to be an extraordinary achievement for India to reach the top-three. That means employment opportunities are also going to increase in every sector and the income of the ordinary citizens is also going to increase. There cannot be a greater occasion than this for every government employee. There cannot be a more important time than this. It is my belief that your decisions in the interest of the country will speed up the development of the country. This opportunity, this challenge is in front of you. You have an unprecedented opportunity to serve the country in this 'amritkaal'. Your priority should be to make the lives of the people of the country easy and to eliminate hardship from their lives. No matter which department you are in, no matter which city or village you are in, always keep in mind that your work should reduce the difficulties and problems of the general public, increase the ease of living and also promote the dream of making the country developed within 25 years. Sometimes a small effort of yours can end several months of waiting for someone and can help him out. And always remember one thing that public is a form of God. The blessings that you get from the people, the blessings that you get from the poor are equal to the blessings of God. Therefore, if you work with the spirit of helping others and serving others, your fame will rise; and the biggest wealth in life is satisfaction, so you will find that satisfaction there.
Friends,
Many people in the banking sector are getting appointment letters in today's event. Our banking sector plays a huge role in the expansion of the economy. Today India is one of those countries, where the banking sector is considered to be the strongest. But this was not the case 9 years back. When greed for power gets priority over the national interest, catastrophe takes place in several ways, and there are various examples in the country of the kind of catastrophies that have taken place. Our banking sector has seen, suffered and experienced this during the previous government's regime. It is the digital age now. People avail banking services with their mobile phones, and use phone banking. But nine years ago, the concept of phone banking was different, the customs were different, the methods were different, the intentions were different. At that time, during that government's regime, phone banking was not for ordinary citizens like me and you. It was not for 140 crore countrymen. At that time, some powerful leaders close to a particular family used to call banks and arrange for loans worth thousands of crores for their loved ones. This loan was never repaid and there would be paperwork. To repay one loan, they would call the bank to get another loan to repay the second loan, and then get a third loan to repay the second loan. This phone banking scam was one of the biggest scams of the previous government. Due to this scam of the previous government, the country's banking system was completely shattered. In 2014, all of you gave us an opportunity to serve the country by electing us. After forming the government in 2014, we started working step by step to get the banking sector and the country out of the trouble. We strengthened the management of public sector banks and emphasized on professionalism. We created big banks by merging smaller banks in the country. We have ensured that an amount of up to Rs 5 lakh of a citizen deposited in the bank never sinks. It had become very important to regain the trust of the ordinary citizens towards the banks because many co-operative banks had started sinking. Common man's hard earned money was sinking and that's why we increased the limit from 1 lakh to 5 lakh so that 99% citizens could get their hard earned money back. Another important step taken by the government was to formulate laws like the Bankruptcy Code so that if a company was shut down for some reason, the banks would have minimal impact. Besides, we also cracked down on wrongdoers, confiscated the property of those who looted the banks. Today the result is in front of you. Public sector banks which used to be in news for making losses of thousands of crores of rupees and for NPA are now in news for making record profits.
Friends,
India's strong banking system and every employee of the bank, and their work in the last 9 years in line with the vision of the government, is a matter of great pride for all of us. All my employee brothers and sisters working in the banks have worked very hard and have brought the banks out of crisis. They have played a leading role in the development of the country's economy and these bank employees have never let me or my vision down; they have never disappointed me. I remember, when the Jan Dhan Yojana was started, people who had an old mindset used to ask me - "what will the poor do with bank accounts if they do not have money?" The burden on the banks will increase. How will the bank employees work? Negativity was widely spread. But my friends from the bank worked day and night to open the Jan Dhan accounts for the poor. The bank employees used to go to the slums and get people's bank accounts opened. Today around 50 crore Jan Dhan bank accounts are there in the country and it is because of the hard work and dedication of our employees working in the banks. It is because of the hard work of the bank employees alone that the government was able to transfer money directly to the bank accounts of crores of women during the Corona period.
Friends,
Some people used to make false allegations earlier saying that there was no system in our banking sector to help the people in the unorganized sector. You are very well aware of what used to happen in the regime of previous governments. But after 2014 the situation was no longer like that. When the government decided to give loans without guarantee to the youth under the Mudra Yojana, the people of the banks took this scheme forward. When the government doubled the loan amount for women self-help groups, it was the bank employees who provided financial help to more and more self-help groups. When the government decided to help the MSME sector during the Covid period, it was the bank employees who helped in saving the MSME sector by giving maximum loans and also saved the jobs of more than 1.5 crore people by saving the small industries of over 1.5 crore entrepreneurs. When the government launched the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana to send money directly to the bank accounts of the farmers, it was the bankers who left no stone unturned to make this scheme a success with the help of technology.
When the government started the Svanidhi scheme for the street vendors and hawkers who sell their goods on the pavement, our bankers worked hard for their poor brothers and sisters. Some bank branches have even personally reached out to them and have supported them with loans. Today, due to the hard work of our bank employees, more than 50 lakh street vendors have been able to get assistance from the bank. I appreciate and congratulate every bank employee and now that you are joining the banking sector, a new energy and a new belief will be infused, and a new spirit of doing something for the society will grow. Your hard work will be added to the hard work of the current employees. And I firmly believe that we want to strengthen the poorest of the poor through the banking sector. So today, you will also go back with a resolution letter apart from the appointment letter.
Friends,
When decisions are taken with the right intention and the right policies are made, its results are bound to be wonderful and unprecedented. The country has seen its evidence just a few days ago. As per the report of NITI Aayog, within just 5 years, 13.5 crore Indians in the country have moved above the poverty line. This success of India also includes the hard work of government employees. Whether it is a scheme to provide pucca houses to the poor, a scheme to construct toilets for the poor, a scheme to provide electricity connection to the poor, our government employees have carried many such schemes to the ordinary citizens in every village and household. When these schemes reached the poor, the morale of the poor was also boosted tremendously, and a new confidence was instilled. This success symbolizes that if we together step up the efforts to eradicate poverty from India, then poverty can be completely eradicated from India. And certainly every government employee of the country plays a major role in this endeavour. You have to be aware of every welfare scheme for the poor and also connect the public with these schemes.
Friends,
There is another dimension to the decreasing poverty in India. The Neo-middle class is continuously expanding in the country amidst the decreasing poverty. This is creating new employment opportunities. The growing neo-middle class in India has its own demands and aspirations. To meet this demand, manufacturing is taking place on a large scale in the country today. Today, when our factories and our industries have record production, our youth are the ones who benefit the most. Now-a-days new records are being created every other day, and new achievements are made. Now record mobile phones are exported from India. The number of cars sold in India in the first 6 months of this year is also encouraging. There are also record sales of Electric vehicles in India. All these factors are increasing jobs and employment opportunities in the country .
Friends,
Today the whole world is eyeing the talent of India. In many developed economies in the world, the age of people is increasing rapidly. Many countries of the world are filled with a large number of senior citizens. The young population is decreasing; the working population is decreasing. Therefore, this is the time for the youth of India to work very hard, to enhance their skills and capabilities. We have seen the kind of demand for India's IT talent, doctors, nurses, and our friends working in the construction industry in gulf countries. The respect towards Indian talent is continuously increasing in every country and in every sector. That's why in the last 9 years, the government's huge focus has been on skill development. Under the PM Kaushal Vikas Yojana, about 1.5 crore youth have been trained. The government is also setting up 30 Skill India International Centres so that our youth can be prepared for global opportunities. Today, the campaign to build new medical colleges, new ITI's, new IITs, technical institutes is going on in full swing across the country. Till 2014, there were only about 380 medical colleges in our country. This number has increased to more than 700 in the last 9 years. Similarly, there has been a huge increase in the number of nursing colleges. Skills that meet global demand are going to create lakhs of new opportunities for the youth of India.
Friends,
All of you are joining the government service in a very positive environment. Now you also have the responsibility of taking forward this positive thinking of the country. All of you should try to expand your aspirations as well. Continue the process of learning and self-development even after undertaking new responsibilities. To help you, the government has prepared an online learning platform iGOT Karmayogi. I urge all of you to try to take maximum advantage of this facility. Once again, I congratulate you and your family members for this new responsibility. And this new responsibility is a starting point. I hope you achieve many new heights in life. Wherever you get a chance to serve, every citizen of the country should get a lot of new strength to fulfil his/her dreams because of you. I hope you fulfil your every dream, resolution, and this responsibility well. My best wishes to you for the same. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.