প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফ্ৰান্স আৰু ইউএই ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰস্থান বিবৃতি
13 JUL 2023 5:53AM by PIB Guwahati
মই মোৰ বন্ধু মহামান্য ৰাষ্ট্রপতিৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে ফ্ৰান্সলৈ চৰকাৰী ভ্ৰমণৰ বাবে গৈ আছোঁ। মিষ্টাৰ ১৩-১৪ জুলাইত ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰন।
এই ভ্ৰমণ বিশেষভাৱে বিশেষ কাৰণ মই ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনৰ সৈতে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দিৱস বা বেষ্টিল দিৱস উদযাপনত সন্মানীয় অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকিম। বেষ্টিল দিৱসৰ পেৰেডৰ অংশ হ'ব ভাৰতীয় ত্ৰি-সেৱা বাহিনী, আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ বিমানে এই উপলক্ষে উৰা মাৰিব।
এই বছৰ আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি। গভীৰ বিশ্বাস আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ আধাৰত আমাৰ দুয়োখন দেশে প্ৰতিৰক্ষা, মহাকাশ, অসামৰিক পাৰমাণৱিক, নীল অৰ্থনীতি, বাণিজ্য, বিনিয়োগ, শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ককে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। আমি আঞ্চলিক আৰু বৈশ্বিক বিষয়সমূহতো একেলগে কাম কৰি আহিছো।
মই ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনক সাক্ষাৎ কৰিবলৈ আৰু এই দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু সময়-পৰীক্ষিত অংশীদাৰিত্বক আগন্তুক ২৫ বছৰত আগবঢ়াই নিবলৈ বিস্তৃত আলোচনাত মিলিত হ'বলৈ আগ্ৰহী। ২০২২ চনত মোৰ ফ্ৰান্সৰ অন্তিম চৰকাৰী ভ্ৰমণৰ পাছত মই ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনক বহুবাৰ সাক্ষাৎ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। শেহতীয়াকৈ ২০২৩ চনৰ মে' মাহত জাপানৰ হিৰোচিমাত জি-৭ সন্মিলনৰ সময়ত সাক্ষাৎ কৰিছিলো।
মই ফ্ৰান্সৰ নেতৃত্বৰ সৈতে মত-বিনিময়ৰ বাবেও আগ্ৰহী। মিষ্টাৰ ফ্ৰান্সৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এলিজাবেথ ব'ৰ্ন, মহামান্য মিষ্টাৰ জাৰাৰ্ড লাৰ্চাৰ, ছেনেটৰ অধ্যক্ষসকল, আৰু মহামহিম মিষ্টাৰ ইয়েল ব্ৰাউন-পিভেট, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিষদৰ অধ্যক্ষ।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত মই উজ্জীৱিত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়, দুয়োখন দেশৰ আগশাৰীৰ চিইঅ'ৰ লগতে বিশিষ্ট ফৰাচী ব্যক্তিত্বক সাক্ষাৎ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিম। মোৰ বিশ্বাস যে মোৰ এই ভ্ৰমণে আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব।
১৫ জুলাইত মই পেৰিছৰ পৰা সংযুক্ত আৰব আমিৰাত আবু ধাবিলৈ চৰকাৰী ভ্ৰমণলৈ যাম। মই মোৰ বন্ধু এইচ.এইচ.ক লগ পোৱাৰ বাবে অধীৰ আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছো। শ্বেইখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান, ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু আবু ধাবিৰ শাসক।
আমাৰ দুয়োখন দেশে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, শক্তি, খাদ্য সুৰক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, শিক্ষা, ফিনটেক, প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সুদৃঢ় সম্পৰ্ক আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত জড়িত হৈ আছে। বিগত বৰ্ষত ৰাষ্ট্ৰপতি শ্বেইখ মহম্মদ বিন জায়েদ আৰু মই আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ৰোডমেপত সহমত প্ৰকাশ কৰিছিলো আৰু মই তেওঁৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হ'বলৈ আগ্ৰহী হৈ আছো।
সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছ এই বছৰৰ শেষৰ ফালে ইউএনএফচিচিচিৰ ২৮ সংখ্যক কনফাৰেন্স অৱ পাৰ্টিজ (চিঅ'পি-২৮) ৰ আয়োজক হ'ব। মই শক্তিৰ ৰূপান্তৰ আৰু পেৰিছ চুক্তি ৰূপায়ণৰ বাবে জলবায়ু কাৰ্যকলাপ ত্বৰান্বিত কৰাৰ অৰ্থে বৈশ্বিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মত বিনিময় কৰিবলৈও আগ্ৰহী।
মোৰ বিশ্বাস যে ইউএই ভ্ৰমণে আমাৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিব।

Prime Minister's Office
PM’s visit to France and UAE
Departure Statement
13 JUL 2023 5:53AM by PIB Delhi
I am travelling to France on an Official Visit at the invitation of my friend, H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of France, from July 13-14.
This visit is particularly special as I will join President Macron for the French National Day, or Bastille Day celebrations in Paris as the Guest of Honour. An Indian tri-services contingent will be part of the Bastille Day Parade, while Indian Air Force aircraft will perform a fly-past on the occasion.
This year marks the 25th anniversary of our strategic partnership. Rooted in deep trust and commitment, our two countries cooperate closely across various domains including defence, space, civil nuclear, blue economy, trade, investment, education, culture and people to people ties. We also work together on regional and global issues.
I look forward to meeting President Macron and holding wide-ranging discussions on taking forward this longstanding and time-tested partnership over the next 25 years. I have had the opportunity to meet President Macron several times since my last Official Visit to France in 2022, most recently in Hiroshima, Japan in May 2023 during the G-7 Summit.
I also look forward to my interactions with the French leadership, including H.E. Ms. Elisabeth Borne, Prime Minister of France, H.E. Mr. Gerard Larcher, Presidents of the Senate, and H.E. Ms. Yael Braun-Pivet, President of the National Assembly.
During my visit, I will have the opportunity to meet the vibrant Indian community, leading CEOs from both countries as well as prominent French personalities. I am confident that my visit will provide a new impetus to our strategic partnership.
From Paris, I will be travelling to Abu Dhabi, United Arab Emirates, for an Official Visit on July 15. I look forward to meeting my friend, H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE and Ruler of Abu Dhabi.
Our two countries are engaged across a wide range of sectors such as trade, investments, energy, food security, science & technology, education, fintech, defence, security, and robust people-to-people ties. Last year, President Sheikh Mohamed bin Zayed and I agreed on a Roadmap on the future of our partnership, and I look forward to discussing with him how to further deepen our ties.
UAE will be hosting the 28th Conference of Parties of the UNFCCC (COP-28) later this year. I also look forward to exchanging views on strengthening global cooperation towards accelerating climate action to facilitate the energy transition and implementation of the Paris Agreement.
I am confident that my visit to UAE will usher in a new chapter in our Comprehensive Strategic Partnership.