প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী ফ্রান্স অমসুং য়ু.এ.ই খোঙচৎ
খোঙশাল্লমদাইগী ৱারোল
13 JUL 2023 5:53AM by PIB Imphal
ঐগী মরুপ ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি ইম্মানুএল মেক্রোন্না চেবাউ পীরকপদগী ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমদা জুলাই ১৩-১৪ ফাওবা ঐ ফ্রান্সকী খোঙচৎ অমদা লৈরে।
পেরিস্তা ফ্রেঞ্চ নেসনেল দে নত্ত্রগা বেস্তাইল দে থৌরমদা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা ঐনা রাস্ত্রপতি মেক্রোনগা থৌরম শরুক য়াগদবা ওইবনা মসিগী খোঙচৎ অসি অখন্নবা অমনি। বেস্তাইল দে পেরেদতা ভারতকী সর্বিস অহুমগী কন্তিজেন্ত অমা শরুক য়াগনি অমসুং থৌরম অদুদা ইন্দিয়ান এয়র ফোর্স এয়রক্রাফনা ফ্লাই-পাস্ত অমা পাংথোক্কনি।
চৎলিবা চহি ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবা মরী লৈনরকপগী ২৫শুবা মপোক কুমওন্নি। ঙাক-শেন, স্পেস, সিবিল নিউক্লিয়ার, ব্লু ইকোনোমি, ললোন-ইতিক, শেন থাদবা, লাইরিক-লাইশু, কলচর অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরম কয়াদা ঐখোয়গী লৈবাক অনীনা মতেং পীনরি। লৈবাক অনিগী অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিংদা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
রাস্ত্রপতি মেক্রোন উন্নবা অমসুং চহি ২৫ হেল্লবা মতম কুইরবা মরুপ-মপাংগী মরীশিং অসি খুমাঙচাউশিন্নবা হিরম কয়াদা ৱারি শানগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐনা ইকোন কোন্না ওফিসিএল ওইনা ২০২২দা ফ্রান্সতা চৎলুরবা মতুংদা রাস্ত্রপতি মেক্রোনগা উনবগী খুদোংচাবা কয়ারক ফংখ্রে, হন্দক মে ২০২৩ দা জি-৭ মীফম মনুংদা জপানগী হিরোসিমাদা উনখ্রে।
ফ্রান্সকী প্রধান মন্ত্রী ইলিসাবেথ বোর্ন, সিনেতকী রাস্ত্রপতি জেরার্দ লারচর অমসুং নেসনেল এশেমব্লিগী প্রসিদেন্ত য়েল ব্রাউন-পাইপেত য়াওনা ফ্রেঞ্চগী লুচিংবশিং ঐগা ৱারি শানগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐগী খোঙচৎ মনুংদা, ঐনা ভারতমচাশিং, লৈবাক অনিমক্কী সি.ই.ওশিং অমসুং ফ্রেঞ্চগী শক্নাইরবা মীওইশিংগা উনগনি। ঐখোয়গী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসিদা ঐগী খোঙচৎ অসিনা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি হায়না ঐনা থাজৈ।
পেরিস্তগী, জুলাই ১৫ দা ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎ অমদা ঐ য়ু.এ.ইগী অবু ধাবীদা চৎকনি। ঐগী মরুপ অবু ধাবীগী লৈঙাকপা অমসুং য়ু.এ.ইগী রাস্ত্রপতি সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ানগা উনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐখোয়গী লৈবাক অনীনা ললোন-ইতিক, শেন থাদবা, ইনর্জি, লাইরিক-লাইশু, অনা-লায়য়েং, চীঞ্জাক, ফিনতেক, ঙাক-শেন অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরম কয়াদা থবক তৌমিন্নরি। ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবা মরীশিং হেন্না ফগৎনবা লম্বীশিং মশক খঙদোক্নবা লম্বী অমা শেম্বা হায়না হৌখিবা চহিদা রাস্ত্রপতি সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অমসুং ঐ য়ানখ্রে অমসুং ঐখোয়গী মরীশিং হেন্না ফগৎহন্নবা মহাক্কী ৱারি শানগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
লৈরিবা
চৎলিবা চহি অসিদা য়ু.এ.ইনা য়ু.এন.এফ.সি.সি.সিগী কোপ-২৮ য়ুম্বু ওইগনি। ইনর্জি ত্রান্সসিসন অমসুং পরিস এগ্রিমেন্ত থবক ওইনা পাংথোক্নবা মালেমগী থাক্তা মতেং পীন্নবা ৱারি শানগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐগী য়ু.এ.ই খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরীগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌদোক্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ।

Prime Minister's Office
PM’s visit to France and UAE
Departure Statement
13 JUL 2023 5:53AM by PIB Delhi
I am travelling to France on an Official Visit at the invitation of my friend, H.E. Mr. Emmanuel Macron, President of France, from July 13-14.
This visit is particularly special as I will join President Macron for the French National Day, or Bastille Day celebrations in Paris as the Guest of Honour. An Indian tri-services contingent will be part of the Bastille Day Parade, while Indian Air Force aircraft will perform a fly-past on the occasion.
This year marks the 25th anniversary of our strategic partnership. Rooted in deep trust and commitment, our two countries cooperate closely across various domains including defence, space, civil nuclear, blue economy, trade, investment, education, culture and people to people ties. We also work together on regional and global issues.
I look forward to meeting President Macron and holding wide-ranging discussions on taking forward this longstanding and time-tested partnership over the next 25 years. I have had the opportunity to meet President Macron several times since my last Official Visit to France in 2022, most recently in Hiroshima, Japan in May 2023 during the G-7 Summit.
I also look forward to my interactions with the French leadership, including H.E. Ms. Elisabeth Borne, Prime Minister of France, H.E. Mr. Gerard Larcher, Presidents of the Senate, and H.E. Ms. Yael Braun-Pivet, President of the National Assembly.
During my visit, I will have the opportunity to meet the vibrant Indian community, leading CEOs from both countries as well as prominent French personalities. I am confident that my visit will provide a new impetus to our strategic partnership.
From Paris, I will be travelling to Abu Dhabi, United Arab Emirates, for an Official Visit on July 15. I look forward to meeting my friend, H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE and Ruler of Abu Dhabi.
Our two countries are engaged across a wide range of sectors such as trade, investments, energy, food security, science & technology, education, fintech, defence, security, and robust people-to-people ties. Last year, President Sheikh Mohamed bin Zayed and I agreed on a Roadmap on the future of our partnership, and I look forward to discussing with him how to further deepen our ties.
UAE will be hosting the 28th Conference of Parties of the UNFCCC (COP-28) later this year. I also look forward to exchanging views on strengthening global cooperation towards accelerating climate action to facilitate the energy transition and implementation of the Paris Agreement.
I am confident that my visit to UAE will usher in a new chapter in our Comprehensive Strategic Partnership.