ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରାଣସୀରେ ଚାରୋଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନର ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 NOV 2025 11:20AM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ!
ନମ ପାର୍ବତୀ ପତୟେ!
ହର ହର ମହାଦେବ!
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କର୍ମଠ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସାଥୀ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତର ମଜବୁତ୍ ଭିତ୍ତି ରଖିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଜରିଆରେ ଆମ ସହିତ ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ମୋର ସାଥୀ ସୁରେଶ ଗୋପୀ ଜୀ ଏବଂ ଜର୍ଜ କୁରିଏନ ଜୀ, କେରଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଫିରୋଜପୁରରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ମୋର ସାଥୀ, ପଞ୍ଜାବର ନେତା ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଜୀ, ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧି, ଲକ୍ଷ୍ନୌରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ କାଶୀର ମୋର ପରିବାରଜନ ।
ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ନଗରୀରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, କାଶୀର ସମସ୍ତ ପରିବାରଜନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ! ଦେବ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ହୋଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବକୁ ମୁଁ ଦେଖିଛି, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏକ ପବିତ୍ର ଦିନ । ଆଜିର ଏହି ବିକାଶ ପର୍ବରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିକଶିତ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକରେ, ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପଛରେ ବହୁତ ବଡ଼ କାରଣ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି । ବହୁତ ବଡ଼ ବିକାଶ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଥିବା ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପଛରେ ବଡ଼ କାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଭାବନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠି ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଧରି ରେଳ ଲାଇନ ନଥିଲା, ଟ୍ରାକ ନଥିଲା, ଟ୍ରେନ ନଥିଲା, ଷ୍ଟେସନ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛା ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଗଲା, ସ୍ୱୟଂ ଭାବେ ସହରର ବିକାଶ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲା । ଏକ ଗ୍ରାମ ଯେଉଁଠି ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଧରି ଭଲ ରାସ୍ତା ନଥିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ କାଦୁଅ ରାସ୍ତା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଥରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେବା ମାତ୍ରେ, କୃଷକମାନେ ସହଜରେ ବାହାରକୁ ଗଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲା । ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚରର ଅର୍ଥ କେବଳ ବଡ଼ ପୋଲ ଓ କୋଠା ନୁହେଁ । ଯେଉଁଠାରେ ବି ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ବିକାଶ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଅଞ୍ଚଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ଯେଉଁଭଳି ଆମ ଗାଁର ଅନୁଭବ, ଆମ ଛୋଟ ସହରର ଅନୁଭବ, ଦେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ସେହିପରି ହୋଇଥାଏ । ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ବିମାନବନ୍ଦର, ଦୌଡ଼ୁଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ବିଶ୍ୱ ସହ ଭାରତକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଉଡ଼ାଣ - ଏହି ସବୁ କିଛି ଏବେ ବିକାଶ ସହ ସମ୍ପର୍କିତ । ଆଜି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି । କାଶୀ-ଖଜୁରାହୋ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସହିତ ଫିରୋଜପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ଶାହରନପୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ- ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଚାରିଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ ସହିତ ଦେଶରେ ଏବେ ମୋଟ ୧୬୦ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ କାଶୀର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଏକ ଟ୍ରେନ, ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଏପରି ଥିଲା, “ଆମେ କ’ଣ ପ୍ରକୃତରେ ଏହା କରିପାରିବା?, ଏହା କେବଳ ବିଦେଶରେ ହୋଇପାରିବ, ଆମର ଏଠି ହୋଇପାରିବ ନା ନାହିଁ?” ଏବେ ଏହା ହେଲା କି ନାହିଁ? ନା’ କ’ଣ? ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ହେଉଛି ନା ନାହିଁ? ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି , ନା ନାହିଁ? ଏହା ଆମ ଦେଶର ଶକ୍ତି । ଆଜି ଏପରିକି ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନେ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଦେଖି ବିସ୍ମିତ ହେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଭାରତ ତାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଏହି ଟ୍ରେନ ଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଯାତ୍ରାରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶତବ୍ଦୀ ଧରି ଆମ ଭାରତରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ଦେଶର ଚେତନାର ମାଧ୍ୟମ କୁହାଯାଏ । ଏହି ଚେତନା କେବଳ ଦେଶଦର୍ଶନର ମାର୍ଗ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରା । ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଅଯୋଧ୍ୟା, ହରିଦ୍ୱାର, ଚିତ୍ରକୂଟ, କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର, ଏଭଳି ଅଗଣିତ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ର ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଧାରାର କେନ୍ଦ୍ର । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏହି ପବିତ୍ର ଧାମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱର୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ଆସ୍ଥା ଏବଂ ବିକାଶର ଯାତ୍ରା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି । ଏହା ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ସହରକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ବନାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଯାତ୍ରାର ଏକ ଆର୍ଥିକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହାର କି ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ହୁଏନି । ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ ନୂଆ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି । ଗତ ବର୍ଷ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ୧୧ କୋଟି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ କାଶୀ ଆସିଥିଲେ । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପନ୍ନ ପରେ ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ରାମଲଲାଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ମାନେ ହଜାରେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ଦେଇସାରିଛନ୍ତି । ଏମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ହୋଟେଲ, ବ୍ୟବସାୟୀ, ପରିବହନ କମ୍ପାନି, ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାର, ଡଙ୍ଗା ଚଳାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ରୋଜଗାରର ସୁବିଧା ଦେଇଛନ୍ତି । ଫଳସ୍ୱରୂପ ବାରଣାସୀର ଶହ ଶହ ଯୁବକ ଏବେ ପରିବହନ ସେବାଠାରୁ ବନାରସୀ ଶାଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆ ନୂଆ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସବୁ କାରଣରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିଶେଷ କରି କାଶୀରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ କାଶୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ନିରନ୍ତର ଏଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର କାମ କରୁଛୁ । ଆଜି କାଶୀରେ ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ, ଉତ୍ତମ ହସପିଟାଲ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଣ୍ଟରନେଟ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି, ବିକାଶ ବି ହେଉଛି ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିକାଶ ହେଉଛି । ରୋପ୍ୱେ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଚାଲିଛି । ଗଂଜାରୀ ଓ ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ଭଳି କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଆମର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଏହା ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଇଁ ବନାରସ ବୁଲିବା, ବନାରସରେ ରହିବା, ବନାରସର ସୁବିଧାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହେଉ ଏବଂ ବିଶେଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ଦେଉ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାଶୀରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଆମ ସରକାରର ଲଗାତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସ୍ଥିତି ଏହା ଥିଲା ଯେ, ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ହେଲେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ ବିଏଚୟୁ (ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ) ଏକମାତ୍ର ବିକଳ୍ପ ଥିଲା । ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏତେ ଅଧିକ ହେଉଥିଲା ଯେ ପୁରା ରାତି ଛିଡ଼ା ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିପାରୁ ନଥିଲା । କେହି କର୍କଟ ଭଳି ଗୁରୁତର ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଥିବା ଚିହ୍ନଟ ହେଲେ, ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଜମି ଓ ଚାଷ ବିକି ପରିବାରକୁ ମୁମ୍ବାଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏବେ ଆମ ସରକାର କାଶୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ଏହି କଷ୍ଟ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ କାମ କରିଛି । କର୍କଟର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ, ମହାମାନା କ୍ୟାନ୍ସର ହସପିଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି, ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଶଙ୍କର ନେତ୍ରାଳୟ, ବିଏଚୟୁରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳର ଟ୍ରମା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ହସପିଟାଲ ଏବଂ ପାଣ୍ଡେପୁରରେ ଡିଭିଜନାଲ ହସପିଟାଲ - ଏହି ସମସ୍ତ ହସପିଟାଲ କେବଳ କାଶୀ ଓ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ ବରଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଓ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ମେଡ଼ିକାଲ ଖର୍ଚ୍ଚରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିନାହିଁ ବରଂ କାଶୀକୁ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ପରିିଚିତ କରାଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ କାଶୀର ବିକାଶର ଏ ଗତି ଓ ପ୍ରବଣତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯଦ୍ୱାରା କି ଏହି ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ସହର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ କେହି କାଶୀ ଆସିଲେ, ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଏହି ନଗରୀରେ ସେମାନେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶକ୍ତି, ବିଶେଷ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି କ୍ଷଣ ପୂର୍ବେ ମୁଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନରେ କେତେକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି । ମୁଁ ଅଶ୍ୱିନୀ ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯିଏକି ଏକ ଚମକ୍ରାର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ସେଠାରେ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ବନେ୍ଦ ଭାରତ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପେଣ୍ଟିଙ୍ଗ ଓ କବିତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଯଦିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଳ୍ପ ଦିନ ମିଳିଥିଲା, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତାରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ସେମାନେ ଏକ ବିକଶିତ କାଶୀ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ (ସେଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ)ର ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଚିତ୍ର ବନାଇଥିଲେ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ୧୨ରୁ ୧୪ ବର୍ଷ ବୟସର ପୁଅ, ଝିଅମାନେ ଲେଖିଥିବା କବିତା ଶୁଣିଥିଲି । ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ କବିତା! କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବେ ମୁଁ ଏତେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଯେ, ମୋ କାଶୀରେ ଏଭଳି ପ୍ରତିଭାବାନ ପିଲାମାନେ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଭେଟିପାରିଛି, ଏବଂ ଜଣେ ଶିଶୁ ଗୋଟିଏ ହାତର ଅକ୍ଷମତା ସତ୍ତ୍ୱେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପେଣ୍ଟିଙ୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିଥିଲା । ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସନ୍ନତାର ବିଷୟ । ମୁଁ ଏସବୁ ସ୍କୁଲର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଯେ ସେମାନେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମାତା-ପିତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କିଛି ନା କିଛି ଯୋଗଦାନ କରିପାରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏଭଳି ସୁନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ହୋଇପାରିଛି । ମୋର ମନ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଚାର ଆସୁଛି, ଏଠାରେ ଥରେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କବି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରି, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୮-୧୦ ଜଣ ପିଲାଙ୍କୁ ଚୟନ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶସାରା ଭ୍ରମଣ କରାଇ କବିତା ଆବୃତ୍ତି କରାନ୍ତି । ଏହା ଏତେ ପ୍ରଭାବୀ ଥିଲା ଯେ, କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବେ ଆଜି ମୋ ମନରେ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ ହୋଇଛି । ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୋତେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେଣୁ ଏକ ଛୋଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଠାରେ ରଖାଯାଇଥିଲା । ମୋତେ ଶୀଘ୍ର ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସକାଳୁ ସକାଳୁ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଗଲେ, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ । ପୁଣି ଥରେ, ଆଜିର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏବଂ ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ହର ହର ମହାଦେବ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech while flagging off four Vande Bharat Express Trains from Varanasi
08 NOV 2025 11:20AM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Namah Parvati Pataye!
Har Har Mahadev!
The energetic Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji; my colleague in the Union Cabinet and the one leading the remarkable technological progress that is laying the strong foundation of a Viksit Bharat (Developed India), Ashwini Vaishnaw ji; joining us through technology from Ernakulam, the Governor of Kerala, Shri Rajendra Arlekar ji; my colleagues in the Centre, Suresh Gopi ji and George Kurian ji; all other ministers and public representatives present at this program in Kerala; my colleague from the Centre and Punjab leader, Ravneet Singh Bittu ji, who is connected from Firozpur; all public representatives there; Uttar Pradesh’s Deputy Chief Minister Brajesh Pathak ji, connected from Lucknow; other distinguished guests; and my family members here in Kashi!
In this sacred city of Baba Vishwanath, I offer my salutations to all of you, to every family of Kashi! I witnessed the grand celebration of Dev Deepawali, and today is also an auspicious day. I extend my best wishes to all of you for this festival of development!
Friends,
In developed countries around the world, a major reason behind their economic progress has been their strong infrastructure. In every nation that has achieved significant growth and development, the driving force behind their progress has been infrastructure development. For example, imagine a region that has not had a railway line for years, no tracks, no trains, no station. But as soon as the tracks are laid and a station is built, the development of that town begins automatically. In a village where there are no proper roads for years and people use muddy paths to move around, but once a small road is built, farmers begin to travel easily, and their produce starts reaching the markets. Infrastructure does not mean only big bridges and highways. Whenever such facilities are developed anywhere, the growth of that region begins. The same is true for our villages, our small towns, and for the entire country. The number of airports being built, the number of Vande Bharat trains running, and the increasing number of international flights connecting Bharat to the world—all these are now linked with development. Today, Bharat too is moving rapidly on this path. In this very spirit, new Vande Bharat trains are being inaugurated in different parts of the country. Along with the Kashi–Khajuraho Vande Bharat, the Firozpur–Delhi Vande Bharat, Lucknow–Saharanpur Vande Bharat, and Ernakulam–Bengaluru Vande Bharat have also been flagged off. With these four new trains, more than 160 Vande Bharat trains are now operational across the country. I extend my heartiest congratulations to the people of Kashi and to all citizens of the country for this achievement.
Friends,
Today, trains like Vande Bharat, Namo Bharat, and Amrit Bharat are laying the foundation for the next generation of Indian Railways. This is a complete campaign to transform the Indian Railways. Vande Bharat is a train made in Bharat, by Indians, for Indians, and every Indian feels proud of it. Earlier, it was like, “Can we really do this? Isn’t this something that only happens abroad? Can it happen here?” Now it’s happening! Isn’t it? Is it happening in our country or not? Is it being made in our own country, by our own people or not? This is the strength of our country. Today, even foreign travellers are amazed when they see the Vande Bharat train. The way Bharat has begun its mission to enhance its capabilities for a Viksit Bharat (Developed India), these trains are becoming a milestone in that journey.
Friends,
For centuries, pilgrimages in Bharat have been seen as a medium of the nation’s consciousness. These journeys are not merely paths to divine darshan, but sacred traditions that connect the soul of Bharat. Places like Prayagraj, Ayodhya, Haridwar, Chitrakoot, Kurukshetra and countless other pilgrimage sites are the centres of our spiritual heritage. Now, as these holy places are getting connected through the Vande Bharat network, it is also connecting Bharat’s culture, faith, and development. It marks a significant step in making Bharat’s heritage cities symbols of the nation’s progress.
Friends,
These pilgrimages also have an economic dimension, which often doesn’t get enough attention. Over the past 11 years, the development works in Uttar Pradesh have taken religious tourism to an entirely new level. Last year alone, 11 crore devotees visited Kashi for Baba Vishwanath’s darshan. Since the construction of the Ram Temple, more than 6 crore devotees have visited Ayodhya to seek blessings of Ram Lalla. These pilgrims have contributed thousands of crores of rupees to Uttar Pradesh’s economy. They have provided continuous income opportunities for hotels, traders, transport companies, local artists, and boatmen. As a result, hundreds of youth in Banaras are now starting new businesses, ranging from transport services to Banarasi sarees and many other ventures. All of this is opening the doors of prosperity in Uttar Pradesh, especially in Kashi.
Friends,
To realize the mantra of “Viksit Kashi to Viksit Bharat” (Developed India through a Developed Kashi,) we are continuously undertaking numerous infrastructure projects here. Today, Kashi is witnessing expansion and improvement in hospitals, roads, gas pipelines, and internet connectivity and the growth is just not in numbers, but there have been qualitative improvements as well. Work on the ropeway project is progressing rapidly. Sports infrastructure like the Ganjari and Sigra Stadiums is now coming up. Our effort is to make visiting Banaras, living in Banaras, and experiencing the facilities of Banaras a unique and special experience for everyone.
Friends,
Our government is constantly working to improve healthcare services in Kashi. About 10-11 years ago, the situation was such that for any serious illness, people had only one option, which was BHU (Banaras Hindu University). The number of patients was so large that even after standing in queues the entire night, many couldn’t get treatment. When someone was diagnosed with a serious disease like cancer, families had to sell their land and farms to go to Mumbai for treatment. Today, our government has worked to reduce these worries of the people of Kashi. For cancer treatment, the Mahamana Cancer Hospital has been established; for eye care, the Shankar Netralaya; within BHU, a state-of-the-art Trauma Centre and the Shatabdi Hospital; and in Pandeypur, the Divisional Hospital — all these hospitals have become a blessing not only for Kashi and Purvanchal but also for neighbouring states. Because of Ayushman Bharat and Jan Aushadhi Kendras, lakhs of poor people are now saving crores of rupees on their medical expenses. On one hand, this has eased people’s concerns; on the other, Kashi is now being recognized as the Health Capital of the entire region.
Friends,
We must continue to maintain this momentum and energy in Kashi’s development, so that this grand and divine city also becomes prosperous at a fast pace. And whoever visits Kashi from anywhere in the world, may they feel a unique energy, a special enthusiasm, and an unmatched joy in this sacred city of Baba Vishwanath.
Friends,
Just a while ago, I was speaking with some students inside the Vande Bharat train. I congratulate Ashwini ji, who has started a wonderful tradition and that is wherever a Vande Bharat train is inaugurated, competitions are held among schoolchildren on various themes related to development, Vande Bharat, and the vision of a Viksit Bharat through paintings and poems. Although the children had only a few days to prepare, I was deeply impressed by their creativity. They had made drawings depicting a Viksit Kashi, a Viksit Bharat, and a Surakshit Bharat (Safe India). I also heard poems written by 12- to 14-year-old boys and girls. Such beautiful and thoughtful verses! As the Member of Parliament for Kashi, I felt immense pride that such talented children belong to my Kashi. I met a few of them here and one child, despite having a hand disability, made an extraordinary painting. It filled me with great joy. I wholeheartedly congratulate the teachers of these schools for inspiring and guiding the children, and I also extend my wishes to the parents, who must have played a role in nurturing their talent and enthusiasm. In fact, I got the idea that we should organize a ‘kavi sammelan’ (poetry gathering) for these children here, and select 8–10 of the best young poets to share their poems across the country. It was such a moving and inspiring experience for me that as the MP of Kashi, I felt truly delighted today. I heartily commend and congratulate these children.
Friends,
Today, I have to attend several programs, which is why only a short event was planned here. I also have to leave soon, but seeing so many of you gathered here early in the morning fills me with great joy. Once again, my heartfelt congratulations to all of you for today’s event and for the new Vande Bharat trains. Thank you very much!
Har Har Mahadev!