ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରାଣସୀରୁ ଚାରୋଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
08 NOV 2025 10:15AM by PIB Bhubaneswar
• ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଯାତ୍ରାରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ସମନ୍ୱୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି; ଏହା ଐତିହ୍ୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୦୮.୧୧.୨୦୨୫ : ଭାରତର ଆଧୁନିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରୁ ଚାରୋଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ପବିତ୍ର ନଗରୀ ବାରାଣସୀର ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଦେବ ଦୀପାବଳି ଉତ୍ସବ ବିଷୟରେ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଏକ ଶୁଭ ଅବସର ଏବଂ ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ହେଉଛି ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ ଯେଉଁମାନେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ବନାରସ-ଖଜୁରାହୋ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ, ସେ ଫିରୋଜପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ସହାରନପୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଚାରୋଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ ସହିତ, ଦେଶରେ ମୋଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ୧୬୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରଣାସୀର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଭାରତର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
"ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ। ସେ ବନ୍ଦେ ଭାରତକୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଏକ ଟ୍ରେନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ - ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଗୌରବାନ୍ବିତ କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଦେଶୀ ଯାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଯାତ୍ରାରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଭାରତରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଆସୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଯାତ୍ରାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନର ପଥ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମା ସହିତ ଜଡିତ ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରା। ସେ ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଅଯୋଧ୍ୟା, ହରିଦ୍ୱାର, ଚିତ୍ରକୂଟ ଏବଂ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହେଉଛି; ଏହା ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ସମନ୍ୱୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ। ଏହା ଐତିହ୍ୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଭାରତରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ପ୍ରାୟତଃ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଛି। କେବଳ ଗତ ବର୍ଷ, ୧୧ କୋଟି ଭକ୍ତ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବାରାଣସୀ ଆସିଥିଲେ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରଠାରୁ, ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଗମନ ରାଜ୍ୟ ସାରା ହୋଟେଲ, ବ୍ୟବସାୟୀ, ପରିବହନ କମ୍ପାନୀ, ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାର ଏବଂ ଡଙ୍ଗା ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବାରାଣସୀର ଶହ ଶହ ଯୁବକ ଏବେ ପରିବହନ ସେବାଠାରୁ ବନାରସୀ ଶାଢ଼ି ବ୍ୟବସାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ବିକଶିତ ବାରଣାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ସହରରେ ନିରନ୍ତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଚାଲିଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବାରଣାସୀ ଗୁଣାତ୍ମକ ହସ୍ପିଟାଲ, ଉନ୍ନତ ରାସ୍ତା, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉନ୍ନତିର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହେଉଛି ଏବଂ ଗଞ୍ଜାରୀ ଏବଂ ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ଭଳି କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବନାରସ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁଭବ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ବାରଣାସୀରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁତର ରୋଗ ପାଇଁ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିଏଚୟୁ) ଏକମାତ୍ର ବିକଳ୍ପ ଥିଲା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ରୋଗୀ ସଂଖ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ରାତି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରୁ ନଥିଲେ। କର୍କଟ ରୋଗ ପାଇଁ, ଲୋକଙ୍କୁ ମୁମ୍ବାଇରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଜମି ଏବଂ ଚାଷ ଜମି ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଚିନ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ କ୍ୟାନ୍‌ସର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମହାମନା କ୍ୟାନ୍‌ସର ହସ୍ପିଟାଲ, ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଶଙ୍କର ନେତ୍ରାଳୟ, ବିଏଚୟୁ ରେ ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାଉମା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ହସ୍ପିଟାଲ ତଥା ପାଣ୍ଡେପୁରର ଡିଭିଜନାଲ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ବାରଣାସୀ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ପାଲଟିଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ରୋଗୀ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିନାହିଁ ବରଂ ବାରଣାସୀକୁ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି।
ବାରଣାସୀର ବିକାଶର ଗତି ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିଦର୍ଶକ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ପବିତ୍ର ନଗରୀରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ କବିତା ପାଇଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ କାଶୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସମର୍ଥନ, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଶିଶୁ ସାହିତ୍ୟିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ୮-୧୦ ଜଣ ବିଜେତାଙ୍କୁ ଭାରତ ସାରା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ନିଆଯାଇପାରିବ। ସେ ଏପରି ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ପିଲା ଥିବା ବାରାଣସୀର ଜଣେ ସାଂସଦ ହେବାର ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଗୋପୀ, ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଆନ୍, ଶ୍ରୀ ରଭନୀତ ସିଂହ ବିଟ୍ଟୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରେଳ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହଜ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବାରେ ୪ଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇବା ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ବନାରସ-ଖଜୁରାହୋ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ସହାରନପୁର, ଫିରୋଜପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏର୍ନାକୁଲମ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରୁଟରେ ଚଳାଚଳ କରିବ। ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରି, ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ବନାରସ-ଖଜୁରାହୋ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏହି ରୁଟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଘଣ୍ଟା ୪୦ ମିନିଟ୍ ବଞ୍ଚାଇବ। ବନାରସ-ଖଜୁରାହୋ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ବାରାଣସୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଚିତ୍ରକୂଟ ଏବଂ ଖଜୁରାହୋ ସମେତ ଭାରତର କିଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ସଂଯୋଗ କେବଳ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଖଜୁରାହୋକୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ସହାରନପୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୭ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍‌ରେ ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିବ, ପ୍ରାୟ ୧ ଘଣ୍ଟା ଯାତ୍ରା ସମୟ ବଞ୍ଚାଇବ। ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ସହାରନପୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ସୀତାପୁର, ଶାହଜାହାନପୁର, ବରେଲି, ମୋରାଦାବାଦ, ବିଜନୌର ଏବଂ ସାହାରନପୁରର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ଏହା ସହିତ ରୁରକି ଦେଇ ପବିତ୍ର ସହର ହରିଦ୍ୱାରକୁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରିବ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସୁଗମ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଆନ୍ତଃନଗରୀ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି, ଏହି ସେବା ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଫିରୋଜପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏହି ରୁଟରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ ଟ୍ରେନ ହେବ, ଯାହା ମାତ୍ର ୬ ଘଣ୍ଟା ୪୦ ମିନିଟ୍‌ରେ ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିବ। ଫିରୋଜପୁର-ଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକ, ଯେପରିକି ଫିରୋଜପୁର, ଭଟିଣ୍ଡା ଏବଂ ପଟିଆଲା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନ ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବଜାର ସହିତ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ, ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ୨ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ୮ ଘଣ୍ଟା ୪୦ ମିନିଟରେ ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିବ। ଏର୍ଣ୍ଣାକୁଲମ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରମୁଖ ଆଇଟି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ବୃତ୍ତିଗତ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ମାର୍ଗ କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi flags off four new Vande Bharat Express trains from Varanasi
Trains like Vande Bharat, Namo Bharat, and Amrit Bharat are laying the foundation for the next generation of Indian Railways: PM
India has embarked on a mission to enhance its resources for a developed India, and these trains are poised to become milestones in that journey: PM
Holy Pilgrimage sites are now being connected through the Vande Bharat network, marking a convergence of India’s culture, faith, and development journey; this is a significant step towards transforming heritage cities into symbols of national progress: PM
08 NOV 2025 10:15AM by PIB Delhi
In a significant step towards expanding India’s modern rail infrastructure, Prime Minister Shri Narendra Modi flagged off four new Vande Bharat Express trains from Varanasi, Uttar Pradesh today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi welcomed all the dignitaries and offered his respectful greetings to all families of Varanasi, the sacred city of Baba Vishwanath. He remarked on the extraordinary celebrations witnessed during Dev Deepawali and noted that today is also an auspicious occasion and extended his best wishes to everyone for this festival of development.
Noting that across the developed nations of the world, a major driver of economic growth has been robust infrastructure, Shri Modi highlighted that in every country that has achieved significant progress and development, infrastructure advancement has played a pivotal role. He stated that India too is rapidly striding on this path. In this context, the Prime Minister announced the launch of new Vande Bharat trains across various regions of the country. In addition to the Banaras–Khajuraho Vande Bharat, he flagged off the Firozpur–Delhi Vande Bharat, the Lucknow–Saharanpur Vande Bharat, and the Ernakulam–Bengaluru Vande Bharat. With these four new trains, the total number of operational Vande Bharat trains in the country has now exceeded 160. The Prime Minister extended his congratulations to the people of Varanasi and all citizens of India on the launch of these trains.
“Trains like Vande Bharat, Namo Bharat, and Amrit Bharat are laying the foundation for the next generation of Indian Railways”, underlined the Prime Minister, emphasising that this is a comprehensive campaign to transform Indian Railways. He described Vande Bharat as a train made by Indians, for Indians, and of Indians—one that fills every Indian with pride. He noted that even foreign passengers are astonished upon seeing Vande Bharat. Shri Modi highlighted that India has embarked on a mission to enhance its resources for a developed India, and these trains are poised to become milestones in that journey.
Highlighting that in India, pilgrimage has for centuries been regarded as a medium of national consciousness, Shri Modi emphasized that these journeys are not merely routes for divine darshan, but sacred traditions that connect with the soul of India. He cited Prayagraj, Ayodhya, Haridwar, Chitrakoot, and Kurukshetra as spiritual centers of the nation’s heritage. “These holy sites are now being connected through the Vande Bharat network; it marks a convergence of India’s culture, faith, and development journey. This is a significant step towards transforming heritage cities into symbols of national progress”, exclaimed the Prime Minister.
Highlighting the often-overlooked economic dimension of pilgrimage in India, the Prime Minister noted that over the past 11 years, developmental initiatives in Uttar Pradesh have elevated pilgrimage to a new level. Last year alone, 11 crore devotees visited Varanasi for darshan of Baba Vishwanath. Since the construction of the Ram Temple in Ayodhya, over 6 crore people have visited the temple of Ram Lalla. Shri Modi stated that these pilgrims have contributed thousands of crores of rupees to Uttar Pradesh’s economy. He remarked that this influx has provided sustained earning opportunities to hotels, traders, transport companies, local artists, and boat operators across the state. As a result, hundreds of youth in Varanasi are now launching new ventures—from transport services to Banarasi saree businesses. He affirmed that these developments have opened the doors of prosperity in Uttar Pradesh and in Varanasi.
Prime Minister stated that to realize the mantra of a developed India through a developed Varanasi, continuous infrastructure development is underway in the city. He highlighted that Varanasi is witnessing the establishment, expansion and qualitative improvement of quality hospitals, improved roads, gas pipeline networks, and internet connectivity. He mentioned that rapid progress is being made on the ropeway project, and sports infrastructure such as the Ganjari and Sigra stadiums is also in place. The Prime Minister emphasized that the goal is to make visiting, living in, and experiencing Banaras a special experience for everyone.
Noting that the government is consistently working to improve healthcare services in Varanasi, Shri Modi recalled the situation 10–11 years ago, he remarked that for serious illnesses, Banaras Hindu University (BHU) was the only option, and due to overwhelming patient numbers, many were unable to receive treatment even after waiting overnight. For diseases like cancer, people had to sell land and farms to seek treatment in Mumbai. The Prime Minister affirmed that his government has worked to reduce these concerns. He listed the Mahamana Cancer Hospital for cancer treatment, Shankar Netralaya for eye care, the advanced trauma center and Centenary Hospital at BHU, and the divisional hospital at Pandeypur as institutions that have become a boon for Varanasi, Purvanchal, and neighboring states. He added that due to Ayushman Bharat and Jan Aushadhi Kendras in these hospitals, lakhs of poor patients are saving crores of rupees. This has not only alleviated public anxiety but has also led to Varanasi being recognized as the health capital of the entire region.
Emphasizing the need to sustain the momentum and energy of Varanasi’s development so that the grandeur of the city continues to grow rapidly in prosperity, Shri Modi concluded by expressed the vision that every visitor from across the world should experience a unique energy, enthusiasm, and joy in the sacred city of Baba Vishwanath.
Shri Modi also mentioned about meeting the students who were present at the flag-off event. He praised Shri Ashwini Vaishnaw for making it a practice to arrange competition among students during the launch of Vande Bharat trains. He commended the children for the paintings and poems presented at the competition, based on various themes like Viksit Bharat, Viksit Kashi, Surakshit Bharat. He also lauded their parents and teachers for the support, guidance and encouragement provided. The Prime Minister further proposed the idea of organising a Children’s literary meet and the 8-10 winners can be taken across India for other competitions. He further expressed pride of being a parliamentarian from Varanasi which has such talented children and congratulated them.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event. Governor of Kerala, Shri Rajendra Arlekar, Union Ministers, Shri Suresh Gopi, Shri George Kurian, Shri Ravneet Singh Bittu and other dignitaries had connected through videoconferencing to the event.
Background
The flagging off of 4 new Vande Bharat trains marks another milestone in realizing the Prime Minister’s vision of providing citizens with easier, faster, and more comfortable travel through world-class railway services. The new Vande Bharat Express trains will operate on the Banaras–Khajuraho, Lucknow–Saharanpur, Firozpur–Delhi, and Ernakulam–Bengaluru routes. By significantly reducing travel time between major destinations, these trains will enhance regional mobility, promote tourism, and support economic activity across the country.
The Banaras–Khajuraho Vande Bharat will establish direct connectivity on this route and save about 2 hours 40 minutes compared to the special trains currently in operation. The Banaras–Khajuraho Vande Bharat Express will connect some of India’s most revered religious and cultural destinations, including Varanasi, Prayagraj, Chitrakoot, and Khajuraho. This link will not only strengthen religious and cultural tourism but also provide pilgrims and travelers with a fast, modern, and comfortable journey to the UNESCO World Heritage Site of Khajuraho.
The Lucknow–Saharanpur Vande Bharat will cover the journey in approximately 7 hours 45 minutes, saving nearly 1 hour of travel time. The Lucknow–Saharanpur Vande Bharat Express will greatly benefit passengers from Lucknow, Sitapur, Shahjahanpur, Bareilly, Moradabad, Bijnor, and Saharanpur, while also improving access to the holy city of Haridwar via Roorkee. By ensuring smoother and faster intercity travel across central and western Uttar Pradesh, this service will play a key role in enhancing connectivity and regional development.
The Firozpur–Delhi Vande Bharat will be the fastest train on this route, completing the journey in just 6 hours 40 minutes. The Firozpur–Delhi Vande Bharat Express will strengthen connectivity between the national capital and key cities in Punjab, including Firozpur, Bathinda, and Patiala. This train is expected to boost trade, tourism, and employment opportunities, contributing to the socio-economic development of border regions and fostering greater integration with national markets.
In Southern India, the Ernakulam–Bengaluru Vande Bharat will reduce travel time by over 2 hours, completing the journey in 8 hours 40 minutes. The Ernakulam–Bengaluru Vande Bharat Express will connect major IT and commercial hubs, providing professionals, students, and tourists with a faster and more comfortable travel option. The route will promote greater economic activity and tourism between Kerala, Tamil Nadu, and Karnataka, supporting regional growth and collaboration.