তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চিআইআইয়ে ১২তম বিগ পিকচাৰ ছামিট-২০২৫ত ৱেভছ বজাৰৰ সহযোগত গ্ল’বেল এমএণ্ডই বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ ঘোষণা কৰে
চিআইআই আৰু ৱেভছ বজাৰে ভাৰতৰ এমএণ্ডই খণ্ডৰ বাবে সুযোগৰ নতুন ঢৌৰ সূচনা কৰিব
07 NOV 2025 4:10PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় উদ্যোগ সংঘই (চিআইআই) ১-২ ডিচেম্বৰ ২০২৫ত মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ১২ সংখ্যক বাৰ্ষিক চিআইআই বিগ পিকচাৰ ছামিটত চিআইআই গ্ল’বেল এমএণ্ডই বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ আৰম্ভণিৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। ৱেভছ বজাৰৰ সহযোগত আৰম্ভ কৰা এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে বৃদ্ধিৰ পৰৱৰ্তী ঢৌক ইন্ধন যোগাবলৈ কোম্পানীসমূহৰ সৈতে বিনিয়োগক একত্ৰিত কৰি ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন (এমএণ্ডই) খণ্ডৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰা।
চিআইআইয়ে বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ বাবে এলাৰা কেপিটেলক বিনিয়োগ অংশীদাৰ আৰু ভিট্ৰিনাক গ্ল’বেল ফাইনেন্সিং পাৰ্টনাৰ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। এমএণ্ডই খণ্ডত ব্যৱসায়িক নেটৱৰ্কিং আৰু প্ৰজেক্ট পিচিঙৰ বাবে এক অগ্ৰণী মঞ্চ ৱেভছ বজাৰে ইয়াৰ সফল বিটুবি মিটিং ফৰ্মেট আৰু প্ৰকল্প প্ৰদৰ্শনীসমূহ—য’ত ইয়াৰ বৰ্তমানৰ প্ৰকল্পসমূহ আৰু ৱেভছ ফিল্ম বাজাৰৰ পদক্ষেপসমূহ সন্নিবিষ্ট কৰা হ’ব— সন্মিলনৰ সময়ত চিআইআই মাৰ্কেটপ্লেছত একত্ৰিত কৰিব।
“দ্য এআই ইৰা: ব্ৰীজিং ক্ৰিয়েটিভিটি এণ্ড কমাৰ্চ” শীৰ্ষক চিআইআই বিগ পিকচাৰ ছামিটে চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক একত্ৰিত কৰি ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন (এমএণ্ডই) খণ্ডৰ বৃদ্ধি আৰু ৰূপান্তৰৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিব। ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব সঞ্জয় জাজু আৰু চনী পিকচাৰ্ছ নেটৱৰ্ক ইণ্ডিয়াৰ এমডি তথা চিইঅ’ গৌৰৱ বেনাৰ্জীয়ে জেট চিন্থেছিছৰ চিইঅ’ ৰাজন নৱনী, ইউটিউব ইণ্ডিয়াৰ দেশীয় পৰিচালন সঞ্চালক গুঞ্জন সোণী (চিআইআই নেশ্যনেল কাউন্সিল অৱ এম এণ্ড ইৰ কাৰ্যালয়)ৰ সৈতে চিআইআই বিগ পিকচাৰ ছামিটৰ অধ্যক্ষতা কৰিছে।
চিআইআই এমএণ্ডই গ্ল’বেল বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনে কিউৰেট কৰা ব্যক্তিগত বৈঠকৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগকাৰীসকলক ভাৰতৰ আটাইতকৈ আশাব্যঞ্জক উদ্যোগসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হোৱা এমএণ্ডই খণ্ডত বিশ্বব্যাপী আৰু ঘৰুৱা দুয়োটা বিনিয়োগক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিবলৈ সাজু হৈছে, য’ত ছবি, ষ্ট্ৰীমিং, গেমিং, এনিমেচন, ভিএফএক্স, লাইভ মনোৰঞ্জন, আৰু অধিক সামৰি লোৱা হৈছে।
চিআইআই গ্ল’বেল এমএণ্ডই বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ অধ্যক্ষ, ৰিলায়েন্স এণ্টাৰটেইনমেণ্টৰ গ্ৰুপ চিইঅ’ আৰু প্ৰডাক্টছ গিল্ড অৱ ইণ্ডিয়াৰ সভাপতি শিবাশীষ চৰকাৰে কয় যে, “ভাৰতৰ এমএণ্ডই উদ্যোগটোৱে ব্যক্তিগত আবেগ আৰু মূলধনৰ ওপৰত বহুলাংশে লাভৱান হৈছে। সেইটো সলনি কৰাৰ বাবে চিআইআইৰ বিনিয়োগকাৰী মিট হৈছে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ।” তেওঁ লগতে কয়, “প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি বিশ্বব্যাপী বিনিয়োগকাৰী আৰু ভাৰতীয় এমএণ্ডই উদ্যোগসমূহক কিউৰেট কৰা, ব্যক্তিগত ফৰ্মেটত একত্ৰিত কৰিছো। এই শীৰ্ষ সন্মিলন কেৱল এক জেনেৰিক এক্সপ’ নহয় বৰঞ্চ ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক কাৰ্য্যক্ষম, ৰোমাঞ্চকৰ বিনিয়োগ হিচাপে প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক প্ৰকৃত মেচমেকিং ইভেণ্ট। মই এইটোক এক যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি হিচাপে দেখিছো।”
“এলাৰা কেপিটেলে চিআইআই এমএণ্ডই গ্ল’বেল বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি আনন্দিত হৈছে। আমি এমএণ্ডই খণ্ডত বিনিয়োগকাৰী সম্প্ৰদায় আৰু কৰ্পৰেটসমূহক একত্ৰিত কৰিবলৈ আগ্ৰহী - দুয়োটা খণ্ডৰ বাবে সম্ভৱপৰ উত্তম পদ্ধতিৰে সহযোগিতা আগবঢ়াই নিবলৈ,” এলাৰা কেপিটেলৰ এমডি হৰেন্দ্ৰ কুমাৰে কয়।
ভিট্ৰিনাৰ চিইঅ’ অতুল ফাডনিছে কয় যে এই ল্যাণ্ডমাৰ্ক পদক্ষেপত চিআইআই আৰু এমএণ্ডই বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰি ভিট্ৰিনা গৌৰৱান্বিত। “ভাৰতৰ এমএণ্ডই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছে, আৰু আমাৰ মিছন হৈছে সঠিক বিনিয়োগকাৰীক সঠিক সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰি বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।”
চিআইআই বিগ পিকচাৰ ছামিট হৈছে ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ প্ৰিমিয়াৰ বাৰ্ষিক সমাৱেশ, যিয়ে নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ অগ্ৰণী, বিনিয়োগকাৰী, আৰু সৃষ্টিশীল নেতাক আহ্বান কৰি খণ্ডটোৰ বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনক আগুৱাই লৈ যায়। শীৰ্ষ সন্মিলনৰ অংশ হিচাপে চিআইআই মাৰ্কেটপ্লেচ আৰু ৱেভছ বজাৰে যৌথভাৱে একচেটিয়া বিটুবি সভাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি উদ্যোগৰ নেতা, ক্ৰেতা, বিক্ৰেতা, আৰু কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলক সহ-প্ৰডাকচনৰ সুযোগৰ বাবে একত্ৰিত কৰিব।
শীৰ্ষ সন্মিলনত ৱেভেক্স আৰু ৱেভছ ক্ৰিয়েট’স্ফেয়াৰৰ অংশগ্ৰহণো থাকিব, যিয়ে ষ্টাৰ্ট-আপ সহযোগিতা আৰু ব্যৱসায়িক বৃদ্ধিৰ বাবে গতিশীল পৰিৱেশত অৰিহণা যোগাব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ লিংকসমূহ:
ৱেভছ বজাৰঃ https://wavesbazaar.com/

Ministry of Information & Broadcasting
CII Announces Global M&E Investor Meet in collaboration with WAVES Bazaar at 12th BIG Picture Summit-2025
CII and WAVES Bazaar to Usher in a New Wave of Opportunity for India’s M&E Sector
07 NOV 2025 4:10PM by PIB Delhi
The Confederation of Indian Industry (CII) has announced the launch of the CII Global M&E Investor Meet at the 12th annual CII BIG Picture Summit, to be held on December 1-2, 2025, in Mumbai. This initiative, launched in collaboration with WAVES Bazaar, aims to unlock the full potential of India’s media and entertainment (M&E) sector by integrating investment with companies to fuel the next wave of growth.
CII has announced Elara Capital as the Investment Partner and Vitrina as the Global Financing Partner for the Investor Meet. WAVES Bazaar, a leading platform for business networking and project pitching in the M&E sector, will integrate its successful B2B meeting format and project showcases—featuring initiatives from its existing projects and WAVES Film Bazaar—into the CII Marketplace during the summit.
The CII Big Picture Summit, themed “The AI Era: Bridging Creativity & Commerce,” will bring together leaders from government and industry to chart a roadmap for the growth and transformation of India’s Media & Entertainment (M&E) sector. The Summit is being organized in collaboration with the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India.
Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting and Gaurav Banerjee, MD &CEO, Sony Pictures Network India are Charing the CII BIG Picture Summit along with Rajan Navani, CEO, Jet Synthesys, Gunjan Soni, Country Managing Director, YouTube India, (Office bearers of CII National Council of M&E).
The CII M&E Global Investor Meet will connect international investors with India’s most promising ventures through curated one-on-one meetings. The initiative is set to catalyze both global and domestic investment into India’s rapidly expanding M&E sector, covering film, streaming, gaming, animation, VFX, live entertainment, and more.
“India’s M&E industry, despite its rich history, has thrived largely on private passion and capital. CII’s Investor Meet is a major step to change that,” said Shibashish Sarkar, Chairman of the CII Global M&E Investor Summit, Group CEO of Reliance Entertainment, and President of the Producers Guild of India. “For the first time, we’re bringing global investors and Indian M&E enterprises together in a curated, one-on-one format. This summit is not just a generic expo but a true matchmaking event aimed at showcasing Indian companies as viable, exciting investments. I see this as the beginning of a journey.”
“Elara Capital is pleased to partner with the CII M&E Global Investor Summit. We look forward to bringing together the investor community and corporates in the M&E space, driving synergies for both sectors in the best possible manner,” said Harendra Kumar, MD, Elara Capital.
“Vitrina is proud to partner with CII and the M&E Investor Meet on this landmark initiative,” said Atul Phadnis, CEO, Vitrina. “India’s M&E ecosystem is evolving rapidly, and our mission is to spotlight India’s potential on the global stage, connecting the right investors to the right opportunities.”
The CII BIG Picture Summit is the premier annual gathering of India's media and entertainment industry, convening policymakers, industry pioneers, investors, and creative leaders to drive the sector's growth and innovation. As part of the Summit, CII Marketplace and WAVES Bazaar will jointly facilitate exclusive B2B meetings, bringing together industry leaders, buyers, sellers, and content creators for co-production opportunities.
The Summit will also feature participation from WAVEX and WAVES Creatosphere, contributing to a dynamic environment for start-up collaboration and business growth.
Important links:
Waves Bazaar: https://wavesbazaar.com/