ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୟା ରାୟପୁରରେ ଶାନ୍ତି ଶିଖର - ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଅନୁବାଦ
01 NOV 2025 1:23PM by PIB Bhubaneswar
ଓମ୍ ଶାନ୍ତି! ଛତିଶଗଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ରମଣ ଡେକା ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ତଥା ସକ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ ଜୀ, ରାଜଯୋଗିନୀ ଭଉଣୀ ଜୟନ୍ତୀ ଜୀ, ରାଜଯୋଗୀ ମୃତୁଞ୍ଜୟ ଜୀ, ସମସ୍ତ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଭଉଣୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଆଜି ଏକ ବିଶେଷ ଦିନ । ଆମର ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠନ ହେବାର ଆଜି ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଛତିଶଗଡ଼ ସହିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନା ହେବା ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ଅବସରରେ ଅନେକ-ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। "ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ" ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରି, ଆମେ ସାମୂହିକ ଭାବେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଢିବା ଅଭିଯାନରେ ଯୋଡି ହୋଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀଙ୍କ ଭଳି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବାରୁ ମୁଁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଅତିଥି ନୁହେଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର। ମୁଁ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବଟବୃକ୍ଷ ପରି ବିସ୍ତାର ହେବାର ଦେଖୁଛି। ମୁଁ ମନେ ପକାଉଛି, ୨୦୧୧ରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଆୟୋଜିତ 'ଫ୍ୟୁଚର ଅଫ୍ ପାୱାର’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ୨୦୧୨ରେ ସଂସ୍ଥା ସ୍ଥାପନର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ, ୨୦୧୩ରେ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ,ଯାହା ମାଉଣ୍ଟ ଆବୁ ଯାତ୍ରା ହେଉ କିମ୍ବା ଗୁଜରାଟରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବା ହେଉ, ଏସବୁ ମୋ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ନୀତିଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲାଣି। ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ହେଉ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ଜନ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଏଗୁଡିକ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ହେଉ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ବହୁତ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଦେଖିଛି। ମୁଁ ସର୍ବଦା ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଏଠାରେ ଶବ୍ଦ କମ୍ ଏବଂ ସେବା ଅଧିକ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ମୋର ଗଭୀର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଜାନକୀ ଦାଦିଙ୍କ ସ୍ନେହ ଏବଂ ରାଜଯୋଗିନୀ ଦାଦି ହୃଦୟ ମୋହିନୀ ଜୀ ଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ, ମୋ ଜୀବନରେ ସବୁଠାରୁ ସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ମୁଁ ନିଜକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ମନେ କରୁଛି । ଶାନ୍ତି ଶିଖରର ଏହି ସଫଳତାରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସାକାର ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛି। ଶାନ୍ତି ଶିଖର’-ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକାଡେମୀ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ସଂସ୍ଥା ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଦିଗରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ଏହି ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପରମ୍ପରାରେ କୁହାଯାଇଛି- ଆଚାରଃ ପରମ ଧର୍ମ, ଆଚାରଃ ପରମଂ ତପଃ। ଆଚାରଃ ପରମଂ ଜ୍ଞାନମ୍, ଆଚାରାତ କିଙ୍ଗ ନ ଶଦ୍ଦବାତେ: ଅର୍ଥାତ୍ ଆଚରଣ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଧର୍ମ, ଆଚରଣ ହେଉଛି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ତପସ୍ୟା, ଏବଂ ଆଚରଣ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନ। ସଠିକ ଆଚରଣ ଦ୍ୱାରା ସବୁ କିଛି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ କହିଲେ, ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥାଏ। ଏବଂ ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀଙ୍କ ସଙ୍ଗଠନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ। ଏଠାରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ପ୍ରଥମେ ନିଜକୁ କଠୋର ତପସ୍ୟା ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ଅଧୀନରେ ଆପଣଙ୍କର ପରିଚୟ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡରେ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଜଡିତ | ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସମ୍ବୋଧନ ହେଉଛି ଓମ୍ ଶାନ୍ତି! ଓମ୍ ଅର୍ଥାତ, ବ୍ରହ୍ମା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ସୂଚିତ କରେ ! ଶାନ୍ତି ଅର୍ଥାତ ଶାନ୍ତିର କାମନା ! ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଅନ୍ତର ମନ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ଅବଧାରଣା ଭାରତର ମୂଳ ଦର୍ଶନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ। ଏହା ଭାରତର ମୌଳକ ବିଚାରର ଅଧିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅଂଶ ଅଟେ , ଏହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାର ଏକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି। କାରଣ ଆମ୍ଭେମାନେ ହିଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବ ମଧ୍ୟରେ ଦିବ୍ୟତାକୁ ଦେଖୁ । ଆମ୍ଭେମାନେ ହିଁ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ପରିବେଷ୍ଟିତ କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁ। ଆମ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧାର୍ମିକ ରୀତିନୀତି ଏହି ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି- ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ହେଉ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି-ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଦ୍‌ଭାବନା ରହୁ, ଏଭଳି ଉଦାର ଚିନ୍ତନ, ମାନସିକତା ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନାର ଆସ୍ଥା ସହିତ ଏଭଳି ଏକ ଉନ୍ନତ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଯାହାର ଆମର ସଭ୍ୟତା, ଆମର ପରମ୍ପରାର ସହଜ, ସ୍ୱଭାବ ଅଟେ । ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମବାଦଆମକୁ କେବଳ ଶାନ୍ତିର ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରେ । ଆତ୍ମ-ସଂଯମରୁ ଆତ୍ମ-ଜ୍ଞାନ, ଆତ୍ମ-ଜ୍ଞାନରୁ ଆତ୍ମ ସାକ୍ଷାତକାର ଏବଂ ଆତ୍ମ ସାକ୍ଷାତକାରରୁଆତ୍ମ ଶାନ୍ତି । ଏହି ମାର୍ଗରେ ଶାନ୍ତି ଶିଖର ଏକାଡେମୀର ସାଧକମାନେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଅଭିଯାନରେ ବ୍ୟବହାରିକ ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତ ଆଜି ଏହି ଦିଗରେ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସଙ୍କଟ ଆସିଥାଏ, କୌଣସି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସାଥୀ ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରଥମେ ଆଗକୁ ବଢିଥାଏ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମେ ସହଯୋଗର ହାତ ବଢାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିବେଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରକୃତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ପ୍ରକୃତି ଆମକୁ ଯାହା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଆମେ ତାହାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ। ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନ କରିବା ଶିଖିବୁ। ଆମର ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆମର ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପ୍ରଜାପିତା ଆମକୁ ଏହା ଶିଖାଇଛନ୍ତି। ଆମେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ମା’ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁ, ଆମେ ଜଳକୁ ଦେବତା ଭାବରେ ମାନି ଥାଉ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦରେ ଆମେ ଭଗବାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିଥାଉ। ଏହି ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ, ଏହା ପ୍ରକୃତିରୁ କିଛି ନେବାର ଇଚ୍ଛା ଭାବନା ନୁହେଁ, ବରଂ ତାକୁ ଫେରସ୍ତ କରିବାର ମାନସିକତା, ଆଜି ଏହି ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବୁଝିଥାଏ, ଏବଂ ତାକୁ ପାଳନ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ ଭଳି ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ, ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ଭଳି ପରିକଳ୍ପନା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି କରୁଛି। ଭାରତ ମିଶନ ଏଲଆଇଏଫଇ. ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସୀମାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ସମଗ୍ର ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମାଜକୁ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଶାନ୍ତି ଶିଖର ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରୁ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ବାହାରିବ, ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିର ବିଚାରଧାରା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ବି ଦେଶକୁ ମନେ ପକାଇ ପାରୁନାହିଁ, ତାହା ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ହେଉ କିମ୍ବା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳ, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭେଟି ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମୋ ସହିତ ନାହିଁ। ଏପରି ଗୋଟିଏ ବି ଉଦାହରଣ ନାହିଁ।
ଏବଂ ଏଥିରେ ମୋତେ ଆପଣାପଣର ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତିର ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରିପାରିଥାଏ । କାରଣ ମୁଁ ଶକ୍ତିର ପୂଜାରୀ। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏହି ପବିତ୍ର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଆସି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଆପଣ ଚାଲିଛନ୍ତି, ସେ ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ, ତାକୁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଆପଣଙ୍କର ସେହି ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି, ଏବଂ ମୋତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ‘ଶାନ୍ତି-ଶିଖରଏକାଡେମୀ ଫର ଏ ପିସ୍‌ଫୁଲ ୱାଲ୍‌ଡ‘ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଓମ୍ ଶାନ୍ତି!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of Shanti Shikhar – Brahma Kumaris Meditation Centre at Nava Raipur
01 NOV 2025 1:23PM by PIB Delhi
Om Shanti!
Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka, the popular and dynamic Chief Minister of the State, Shri Vishnu Deo Sai, Rajyogini Sister Jayanti, Rajyogi Mritunjay, all the Brahma Kumaris sisters, other distinguished guests present here, ladies and gentlemen!
Today is a very special day. Chhattisgarh completes 25 years since its formation today. Along with Chhattisgarh, Jharkhand and Uttarakhand too have completed 25 years since their creation. Today, many other States across the country are also celebrating their Foundation Day. I extend my heartiest congratulations to all the residents of these States on this special occasion. Following the mantra of “the development of the nation through the development of its States”, we are collectively engaged in the mission of building a Viksit Bharat (developed India).
Friends,
In this important journey towards a Viksit Bharat, an institution like the Brahma Kumaris plays a very significant role. I am fortunate to have been associated with all of you for several decades. I am not a guest here — I belong to you. I have witnessed this spiritual movement grow and expand like a mighty banyan tree. I recall the ‘Future of Power’ programme held in Ahmedabad in 2011, the celebration of the institution’s 75th anniversary in 2012, the event at Prayagraj in 2013 — whether it was travelling to Mount Abu or attending programmes in Gujarat, such occasions had become almost routine for me. Even after coming to Delhi, whether it was participation in campaigns linked to Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Swachh Bharat Mission, or the Jal Jan Abhiyan, whenever I have come amidst you, I have observed your efforts with great sincerity. I have always felt that here, there are fewer words and more service.
Friends,
My bond with this institution is deeply personal — the affection of Janaki Dadi, and the guidance of Rajyogini Dadi Hriday Mohini, are among the most cherished memories of my life. I consider myself truly fortunate. In this concept of ‘Shanti Shikhar’, I see their thoughts taking shape and coming alive. Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World. I can say with conviction that in the times to come, this institution will emerge as a major centre for meaningful efforts towards world peace. I extend my best wishes to all of you, and to all members of the Brahma Kumaris family across India and abroad, for this commendable endeavour.
Friends,
It has been said in our tradition: आचारः परमो धर्म, आचारः परमं तपः। आचारः परमं ज्ञानम्, आचारात् किं न साध्यते॥ That is, conduct is the highest religion, conduct is the greatest penance, and conduct is the supreme wisdom. What cannot be achieved through right conduct? In other words, true transformation occurs only when words are translated into action. And this precisely is the source of the spiritual strength of the Brahma Kumaris organisation. Here, every sister first subjects herself to rigorous penance and discipline. Your very identity is associated with efforts for peace in the world and the universe. Your first greeting itself is Om Shanti!: Om signifies the Brahman and the entire cosmos, and Shanti symbolises the wish for peace. That is why the thoughts and teachings of the Brahma Kumaris touch the deepest core of every individual’s being.
Friends,
The concept of world peace is an integral part of Bharat's original philosophy. It is an expression of Bharat's spiritual consciousness. For we are the ones who see the divine in every living being; we are the ones who expand the self to encompass the universe. Every religious ritual in our tradition concludes with the invocation — “May the world be blessed! May there be goodwill among all beings!” Such a broad and benevolent outlook, such an elevated thought, and such a natural confluence of faith and the spirit of universal welfare are innate to our civilisation and tradition. Our spirituality not only teaches us the lesson of peace, but also guides us on the path to achieve it. From self-restraint comes self-knowledge, from self-knowledge comes self-realisation, and from self-realisation comes inner peace. Walking along this path, the seekers at the Shanti Shikhar Academy will become instruments of global peace.
Friends,
In the mission for global peace, thoughts are as important as practical policies and actions. Bharat today is earnestly striving to fulfil its role in this direction with utmost sincerity. Whenever a crisis or a disaster occurs anywhere in the world, Bharat steps forward as a trusted partner and reaches out immediately to help. Bharat has become the First Responder to the world.
Friends,
Amid the challenges related to the environment, Bharat has emerged as a leading voice for nature conservation across the globe. It is imperative that we preserve and nurture what nature has bestowed upon us. This will only be possible when we learn to live in harmony with nature. Our scriptures and our Creator, Prajapita, have taught us this. We regard rivers as mothers, we revere water as a deity, and we perceive the Divine in plants. Guided by this sentiment, our use of nature and its resources is not driven by the desire merely to take, but by the intention to give back. This very way of life offers the world a sense of assurance for a safe future.
Friends,
Bharat, even now, understands and fulfils its responsibilities towards the future. Bharat's initiatives such as One Sun, One World, One Grid, and its vision of One Earth, One Family, One Future are drawing the world together. Bharat has also launched Mission LiFE which transcends geopolitical boundaries and is meant for the welfare of all humanity.
Friends,
Institutions such as the Brahma Kumaris play a vital role in continuously empowering society. I am confident that establishments like Shanti Shikhar will give new energy to Bharat's endeavours, and the energy that emanates from this institution will connect crores across the nation and the world with the idea of global peace. Since becoming Prime Minister, I have travelled to many parts of the world, and I cannot recall a single country, whether at an airport or at a programme venue, where I have not met members of the Brahma Kumaris, or where their good wishes have not accompanied me. There may not be even one such instance. This fills me with a sense of belonging, but it also gives me an impression of your strength and I am, indeed, a worshipper of strength.
You have given me the opportunity to be present amidst you on this sacred and auspicious occasion, and for that, I am deeply grateful. The dreams you nurture are not mere dreams — I have always experienced them as resolute pledges, and I have complete faith that your pledges will indeed be fulfilled. With this spirit, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you on the inauguration of Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World. My warmest good wishes to you all.
Thanks a lot!
Om Shanti!