Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of Shanti Shikhar – Brahma Kumaris Meditation Centre at Nava Raipur
01 NOV 2025 1:23PM by PIB Delhi
Om Shanti!
Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka, the popular and dynamic Chief Minister of the State, Shri Vishnu Deo Sai, Rajyogini Sister Jayanti, Rajyogi Mritunjay, all the Brahma Kumaris sisters, other distinguished guests present here, ladies and gentlemen!
Today is a very special day. Chhattisgarh completes 25 years since its formation today. Along with Chhattisgarh, Jharkhand and Uttarakhand too have completed 25 years since their creation. Today, many other States across the country are also celebrating their Foundation Day. I extend my heartiest congratulations to all the residents of these States on this special occasion. Following the mantra of “the development of the nation through the development of its States”, we are collectively engaged in the mission of building a Viksit Bharat (developed India).
Friends,
In this important journey towards a Viksit Bharat, an institution like the Brahma Kumaris plays a very significant role. I am fortunate to have been associated with all of you for several decades. I am not a guest here — I belong to you. I have witnessed this spiritual movement grow and expand like a mighty banyan tree. I recall the ‘Future of Power’ programme held in Ahmedabad in 2011, the celebration of the institution’s 75th anniversary in 2012, the event at Prayagraj in 2013 — whether it was travelling to Mount Abu or attending programmes in Gujarat, such occasions had become almost routine for me. Even after coming to Delhi, whether it was participation in campaigns linked to Azadi Ka Amrit Mahotsav, the Swachh Bharat Mission, or the Jal Jan Abhiyan, whenever I have come amidst you, I have observed your efforts with great sincerity. I have always felt that here, there are fewer words and more service.
Friends,
My bond with this institution is deeply personal — the affection of Janaki Dadi, and the guidance of Rajyogini Dadi Hriday Mohini, are among the most cherished memories of my life. I consider myself truly fortunate. In this concept of ‘Shanti Shikhar’, I see their thoughts taking shape and coming alive. Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World. I can say with conviction that in the times to come, this institution will emerge as a major centre for meaningful efforts towards world peace. I extend my best wishes to all of you, and to all members of the Brahma Kumaris family across India and abroad, for this commendable endeavour.
Friends,
It has been said in our tradition: आचारः परमो धर्म, आचारः परमं तपः। आचारः परमं ज्ञानम्, आचारात् किं न साध्यते॥ That is, conduct is the highest religion, conduct is the greatest penance, and conduct is the supreme wisdom. What cannot be achieved through right conduct? In other words, true transformation occurs only when words are translated into action. And this precisely is the source of the spiritual strength of the Brahma Kumaris organisation. Here, every sister first subjects herself to rigorous penance and discipline. Your very identity is associated with efforts for peace in the world and the universe. Your first greeting itself is Om Shanti!: Om signifies the Brahman and the entire cosmos, and Shanti symbolises the wish for peace. That is why the thoughts and teachings of the Brahma Kumaris touch the deepest core of every individual’s being.
Friends,
The concept of world peace is an integral part of Bharat's original philosophy. It is an expression of Bharat's spiritual consciousness. For we are the ones who see the divine in every living being; we are the ones who expand the self to encompass the universe. Every religious ritual in our tradition concludes with the invocation — “May the world be blessed! May there be goodwill among all beings!” Such a broad and benevolent outlook, such an elevated thought, and such a natural confluence of faith and the spirit of universal welfare are innate to our civilisation and tradition. Our spirituality not only teaches us the lesson of peace, but also guides us on the path to achieve it. From self-restraint comes self-knowledge, from self-knowledge comes self-realisation, and from self-realisation comes inner peace. Walking along this path, the seekers at the Shanti Shikhar Academy will become instruments of global peace.
Friends,
In the mission for global peace, thoughts are as important as practical policies and actions. Bharat today is earnestly striving to fulfil its role in this direction with utmost sincerity. Whenever a crisis or a disaster occurs anywhere in the world, Bharat steps forward as a trusted partner and reaches out immediately to help. Bharat has become the First Responder to the world.
Friends,
Amid the challenges related to the environment, Bharat has emerged as a leading voice for nature conservation across the globe. It is imperative that we preserve and nurture what nature has bestowed upon us. This will only be possible when we learn to live in harmony with nature. Our scriptures and our Creator, Prajapita, have taught us this. We regard rivers as mothers, we revere water as a deity, and we perceive the Divine in plants. Guided by this sentiment, our use of nature and its resources is not driven by the desire merely to take, but by the intention to give back. This very way of life offers the world a sense of assurance for a safe future.
Friends,
Bharat, even now, understands and fulfils its responsibilities towards the future. Bharat's initiatives such as One Sun, One World, One Grid, and its vision of One Earth, One Family, One Future are drawing the world together. Bharat has also launched Mission LiFE which transcends geopolitical boundaries and is meant for the welfare of all humanity.
Friends,
Institutions such as the Brahma Kumaris play a vital role in continuously empowering society. I am confident that establishments like Shanti Shikhar will give new energy to Bharat's endeavours, and the energy that emanates from this institution will connect crores across the nation and the world with the idea of global peace. Since becoming Prime Minister, I have travelled to many parts of the world, and I cannot recall a single country, whether at an airport or at a programme venue, where I have not met members of the Brahma Kumaris, or where their good wishes have not accompanied me. There may not be even one such instance. This fills me with a sense of belonging, but it also gives me an impression of your strength and I am, indeed, a worshipper of strength.
You have given me the opportunity to be present amidst you on this sacred and auspicious occasion, and for that, I am deeply grateful. The dreams you nurture are not mere dreams — I have always experienced them as resolute pledges, and I have complete faith that your pledges will indeed be fulfilled. With this spirit, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you on the inauguration of Shanti Shikhar – Academy for a Peaceful World. My warmest good wishes to you all.
Thanks a lot!
Om Shanti!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবা রাইপুরদা লৈবা শান্তি শিখর – ব্রহ্ম কুমারীস মেদিতেসন সেন্তর শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
01 NOV 2025 1:23PM by PIB Imphal
ছত্তিসগরগী রাজ্যপাল, শ্রী রামেন দেকা, ছত্তিসগরগী মীয়াম্না পাম্নরবা অমসুং দাইনামিক মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিষ্ণু দেও সাই, রাজয়োগিনি ইচে জয়ন্তি, রাজগোগি মৃতুনজয়, ব্রহ্ম কুমারীগী ইচে-ইচল পুম্নমক, মফম অসিদা তিল্লিবা অতোপ্পা মশক নাইবা মীশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
ঙসি অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি। ঙসি ছত্তিসগর শেমখিবগী চহি 25 মপুং ফারে। ছত্তিসগরগা লোয়ননা ঝারখন্দ অমসুং উত্তরাখন্দসু শেমখিবা চহি 25 মপুং ফারক্লে। ঙসি লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্য কয়ানা মখোয়গী ফাউন্দেসন দেগী থৌরম পাংথোক্লি। মসিগী অখন্নবা থৌরম অসিদা রাজ্যশিং অসিগী মীওই পুম্নমকপু ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। "মখোয়গী রাজ্যশিং চাউখৎহন্দুনা লৈবাক চাউখৎহন্নবগী" মন্ত্র অসি ঙাক্লদুনা, ঐখোয়না পুন্না বিক্সিত ভারত (চাউখৎপা ভারত) অমা শেমগৎপগী মিসন অসিদা য়াওরি।
মরুপশিং,
বিক্সিত ভারতকী মায়কৈদা চংশিল্লিবা মরুওইবা খোঙচৎ অসিদা ব্রহ্মকুমারীগুম্বা ইন্সতিত্যুসন অমনা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মরী লৈনদুনা লাকপগী নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক মফমসিদা গেস্ত নত্তে - ঐহাক অদোমগীনি। ঐহাক্না মসিগী স্পিরিচুএল মুভমেন্ত অসি অচৌবা খোঙনাং পাম্বীগুম্না চাউখৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকপা উবা ফংলে। 2011দা অহমেদাবাদতা পাংথোকখিবা 'ফ্যুচর ওফ পাৱর' প্রোগ্রাম, 2012দা ইন্সতিত্যুসন অসিগী 75শুবা মপোক কুমওন থৌরম, 2013দা প্রয়াগরাজতা পাংথোকখিবা থৌরমশিং ঐহাক্না নীংশিংলি। মাউন্ত আবুদা চৎপা নৎত্রগা গুজরাত্তা প্রোগ্রামশিং শরুক য়াবা ওইরবসু অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি ঐহাক্কী ওইনা রুতিন ওইখি। দিল্লীদা লাকখ্রবা মতুংদসু, অজাদী কা অমৃত মহোতসব, স্বচ্ছ ভারত মিসন নৎত্রগা জল জন অভিয়ানগা মরী লৈনবা কেম্পেনশিংদা শরুক য়াবা ওইরো, ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লাকপা মতম খুদিংদা, অদোমগী হোৎনরিবশিং অদু ঐহাক্না য়াম্না থম্মোয় শেংনা উখি। ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা মসিদা ৱাহৈ হন্থৈ অমসুং সর্ভিস হেন্না তৌই হায়না খল্লি।
মরুপশিং,
ইন্সতিত্যুসন অসিগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী অসি য়াম্না পর্সনেল ওই৷ জানকী দাদীগী মীনুংশি অমসুং রাজয়োগি দাদী হ্রীদয় মোহিনীগী লমজিং-লমতাকপশিং অসি ঐহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী পামজবা নীংশিংবশিংগী মরক্তা অমনি৷ ঐহাক ইশামকপু তশেংনা লাইবক ফবা মীশক অমনি হায়না লৌই। 'শান্তি শিখর'গী ৱাখল্লোন অসিদা, ঐহাক্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংবু মশক থোক্লকপা অমসুং হিংলকপা উবা ফংই। শান্তি শিখর - শান্তি লৈবা মালেম অমগীদমক একাদেমী। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ইন্সতিত্যুসন অসিনা মালেমগী শান্তিগী মায়কৈদা মরুওইবা থবকশিং পায়খৎনবা মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ময়াম পুম্নমকপু, অমসুং ভারত অমসুং মপাল্লমদা লৈরিবা ব্রহ্মা কুমারীগী ইমুংগী মীহুৎ পুম্নমকপু, মসিগী থাগৎনিংঙাই ওইবা থৌওং অসিগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীদা অসুম্না হায়রি: আচারঃ পরমো ধর্ম, আচারঃ পরম তপঃ। আচারঃ পরমং জ্ঞানম, আচারাত কি না সাধ্যতে॥ হায়বদি, লমচৎ হায়বসি খ্বাইদগী ৱাংবা ধর্মনি, লমচৎ হায়বসি খ্বাইদগী ৱাংবা তপস্যানি, অমসুং লমচৎ হায়বসি খ্বাইদগী ৱাংবা লৌশিংনি। অচুম্বা লমচৎনা করি মায় পাকপা ঙমদবগে? অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, অশেংবা অহোংবা অসি ৱাহৈশিংবু থবক ওইনা ওন্থোকপা মতমদা খক্তদা থোকই। অমসুং মসি ব্রহ্মা কুমারী ওর্গনাইজেসনগী স্পিরিচুএল শক্তিগী হৌরকফম্নি। মফম অসিদা, ইচে-ইচল খুদিংমক্না অহানবদা মশাসু অকনবা তপস্যা তৌই অমসুং দিসিপ্লিন লৈহল্লি। অদোমগী মশক অসি মালেম অমসুং য়ুনিভর্স অসিদা শান্তি লৈহন্নবা হোৎনবশিংগা মরী লৈনৈ। অদোমগী অহানবা য়াইফ-পাউজেল অসি ওম শান্তি!: ওমনা ব্রাহ্মন অমসুং কোস্মোস পুম্ববু তাকই, অমসুং শান্তিনা শান্তিগী অপাম্বা অদুগী খুদম্নি। মরম অসিনা ব্রহ্মকুমারীশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং পাউতাকশিংনা মীওই খুদিংমক্কী মপুং ওইবা মচাক অদু শোকহল্লি।
মরুপশিং,
মালেমগী শান্তিগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী অশেংবা ফিলোসোফীগী মপুং ওইবা শরুক অমনি। মসি ভারতকী স্পিরিচুএল কন্সনেসন্সকী ফোংদোকপনি। মরমদি ঐখোয়না হিংলিবা পোৎশক খুদিংমক্তা ঈশ্বরগী মগুন অদু উবা ফংই। ঐখোয়না ইশা অসি য়ুনিভর্স অসিগী মনুং চলহল্লি। ঐখোয়গী চৎনবীগী ওইবা লাইনিং লাইশোন খুদিংমক্না “মালেমসিদা অফবা পীনবিবা ওইরসনু! থৱায় পানবা পুম্নমক্কী অফবা ওইরসনু!” অসিগুম্বা পাক চাউবা অমসুং অফবা মীৎয়েং, অসিগুম্বা ৱাংবা ৱাখল্লোন, অমসুং থাজবা অমসুং য়ুনিভর্সেল ৱেলফেয়রগী ৱাখল্লোন অসিগুম্বা মহৌশাগী ওইবা মরী অসি ঐখোয়গী সিভিলাইজেসন অমসুং চৎনবীদা য়াওরি। ঐখোয়গী স্পিরিচুএলিতীনা ঐখোয়দা শান্তিগী পাউতাক পীবতা নত্তনা মসিবু ফংনবগী লম্বীদসু ঐখোয়বু লমজিংলি। মশা-মশানা চেকশিনবদগী মশা-মশানা খঙবা লাকই, মশা-মশানা খঙবদগী মশা-মশানা খঙবা লাকই, অমসুং মশা-মশানা খঙবদগী মনুংগী শান্তি লাকই। মসিগী লম্বী অসিদা চৎতুনা, শান্তি শিখর একাদেমীদা লৈরিবা সীকরশিংনা মালেমগী শান্তিগী খুৎলাই ওইগনি।
মরুপশিং,
মালেমগী শান্তিগী মিসন অসিদা, ৱাখল্লোনশিং অসি প্রাক্তিকেল পোলিসীশিং অমসুং এক্সনশিংগুম্না মরু ওই। ঙসি ভারতনা মসিগী মায়কৈ অসিদা মশাগী থৌদাং অসি মপুং ফানা নিংথিনা পাংথোক্নবা হোৎনরি। মালেমগী মফম অমা হেক্তদা খুদোংচাদবা নত্ত্রগা খুদোংথীবা অমা থোকপা মতমদা, ভারতনা থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইনা মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং তেংবাং পীনবগীদমক খুদক্তা মতেং পাংলি। ভারত অসি মালেমগী অহানবা রেস্পোন্দর ওইরে।
মরুপশিং,
অকোয়বগী ফিভমগা মরী লৈনবা শিংনবশিংগী মরক্তা, ভারতনা মালেম শীনবা থুংনা মহৌশাগী ঙাকশেলগীদমক মকোক থোংবা ভোইস অমা ওইনা থোরক্লি। মহৌশানা ঐখোয়দা পীরিবা অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং শেমগৎপা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না মহৌশাগী ফিভমগা পুন্না হিংবা তম্লবদি মসি ওইথোকপা ঙমগনি। ঐখোয়গী লাইরিকশিং অমসুং ঐখোয়গী শেম্বিবা মপু, প্রজাপিতা অসিনা ঐখোয়দা মসি তাকপীরি। ঐখোয়না তুরেলশিংবু ইমা ওইনা লৌই, ঐখোয়না ঈশিংবু লাইগুম্না ইকাই খুম্নৈ, অমসুং ঐখোয়না পাম্বীশিংদা লাইগী মগুন অদু উবা ফংই। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা লমজিংদুনা, ঐখোয়না মহৌশা অমসুং মসিগী রিসোর্সশিং অসি লৌনবগী অপাম্বা খক্তনা নত্তনা, অমুক হন্না পীনবগী অপাম্বনা লমজিংই। পুন্সি মহিং অসিমক্না মালেম অসিদা ঙাকশেল লৈবা তুংলমচৎ অমগীদমক থাজবা অমা পীরি।
মরুপশিং,
ভারতনা, হৌজিক ফাওবা, তুংলমচৎকী মায়কৈদা মহাক্কী থৌদাংশিং অদু খঙলি অমসুং মপুং ফাহলি। ভারতকী ৱান সন, ৱান ৱার্ল্দ, ৱান গ্রিদ, অমসুং ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরগী ভিজন অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা মালেম অসি অমগা অমগা নকশিন্নহল্লি। ভারতনা জিওপোলিতিকেলগী ঙমখৈ লান্থোক্তুনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক মিসন লাইফসু হৌদোকখ্রে।
মরুপশিং,
ব্রহ্মকুমারীগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা খুন্নাই অসিবু লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি শান্তি শিখরগুম্বা এস্তাব্লিশমেন্তশিংনা ভারতকী হোৎনরিবশিংদা অনৌবা ইনর্জী পীরগনি অমসুং এস্তাব্লিশমেন্ত অসিদগী থোরকপা ইনর্জী অসিনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়া অমসুং মালেম পুম্বদা মালেমগী শান্তিগী ৱাখল্লোনগা শম্নহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রী ওইরকপদগী, ঐহাক মালেমগী মফম কয়াদা চৎখ্রে। অমসুং ঐহাক্না ব্রহ্মা কুমারীগী মীহুৎশিংগা উনদবা লৈবাক অমত্তা লৈখিদ্রি, মদুগী এয়রপোর্ত অমা ওইগেরা নৎত্রগা থৌরম পাংথোকফম অমা ওইগেরা ঐহাক্না নীংশিংবা ঙমদে। অসিগুম্বা খুদম অমত্তা লৈরম্বা য়াই। মসিনা ঐঙোন্দা বিলোংগিংগী ইথিল পীরি, অদুবু মসিনা ঐঙোন্দা অদোমগী শক্তিগী ইথিলসু পীরি অমসুং ঐহাক তশেংনা শক্তিগী লাইবক থিবনি।
অদোম্না ঐঙোন্দা মসিগী অশেংবা অমসুং য়াইফরবা থৌরম অসিদা অদোমগী মরক্তা লৈবগী খুদোংচাবা পীবীরে অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক য়াম্না থাগৎচরি। অদোম্না য়োকখৎলিবা মঙলানশিং অসি শুপ্নগী মঙলানশিং খক্তা নত্তে। ঐহাক্না মখোয়শিং অসিবু মতম পুম্নমক্তা অচেৎপা ৱাশকশিং ওইনা উখি, অমসুং অদোমগী অচেৎপা ৱাশকশিং অদু তশেংনা মপুং ফাহনগনি হায়বগী ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি। মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা, শান্তি লৈবা মালেম অমগীদমক শান্তি শিখর একাদেমী শঙ্গাখিবগীদমক ঐনা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
ওম শান্তি!