প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উদীয়মান বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলন ২০২৫ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 NOV 2025 12:37PM by PIB Guwahati
দেশৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী ডঃ জিতেন্দ্ৰ সিং জী, ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰধান বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা অজয় কুমাৰ সুদ, ন'বেল বঁটা বিজয়ী ছাৰ আন্দ্ৰে গেইম, আমাৰ মাজত উপস্থিত সকলো বিজ্ঞানী, উদ্ভাৱক, শিক্ষাবিদ, দেশ-বিদেশৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
আজিৰ অনুষ্ঠানটো বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত, কিন্তু প্ৰথমে মই ক্ৰিকেটত ভাৰতৰ দৰ্শনীয় বিজয়ৰ কথা ক'ম। সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষই ক্ৰিকেট দলৰ সফলতাত আনন্দিত। এয়া ভাৰতৰ প্ৰথম মহিলা বিশ্বকাপ। মই আমাৰ মহিলা ক্ৰিকেট দলক অভিনন্দন জনাইছো। আমি তোমাক লৈ গৌৰৱান্বিত। আপোনাৰ সফলতাই দেশৰ কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
বন্ধুসকল, কালি ভাৰতে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ জগতত নিজৰ ধ্বজা উৰুৱালে। কালি, ভাৰতীয় বিজ্ঞানীসকলে ভাৰতৰ সৰ্বাধিক ওজনৰ যোগাযোগ উপগ্ৰহটো সফলতাৰে উৎক্ষেপণ কৰে। এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো বিজ্ঞানী আৰু ইছৰোকো মই অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ জগতখনত আজি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱাত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞসকলে একত্ৰিত হৈ উদ্ভাৱনশীল বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক লৈ চিন্তা-চৰ্চা কৰাৰ এক বৃহৎ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। এই প্ৰয়োজনীয়তাই এটা ধাৰণা জগাইছিল, আৰু এই ধাৰণাটোৰ পৰা এই সন্মিলনৰ দৰ্শনটো আহিল। মই সুখী যে আজি এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে সেই দৃষ্টিভংগীয়ে ৰূপ লৈছে। বহু মন্ত্ৰালয়, ব্যক্তিগত খণ্ড, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলে এই প্ৰচেষ্টাত একত্ৰিত হৈছে। এয়া আমাৰ বাবে সন্মানৰ কথা যে আজি আমাৰ মাজত এজন ন'বেল বঁটা বিজয়ীও উপস্থিত আছে। মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মই আপোনালোক সকলোকে এই সন্মিলনৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো।
বন্ধুসকল, একবিংশ শতিকাৰ এই যুগত অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি আমি বিশ্ব শৃংখলত এক নতুন পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী হৈছো। এই পৰিৱৰ্তনৰ গতি ৰৈখিক নহয়, বৰং বিৰল। এই ভাৱনাৰে আজি ভাৰতে উদ্ভাৱনশীল বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে জড়িত এই সকলো দিশক আগুৱাই লৈ গৈ আছে আৰু ইয়াৰ ওপৰত নিৰন্তৰভাৱে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আছে। এতিয়া, এটা উদাহৰণ হ'ল গৱেষণাৰ পুঁজি। আপোনালোক সকলোৱে দীৰ্ঘদিন ধৰি 'জয় জোৱান, জয় কিষাণ'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে পৰিচিত। গৱেষণাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আমি ইয়াত জয় বিজ্ঞান আৰু জয় অনুসন্ধান যোগ কৰিছো। আমি অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন গঠন কৰিছো, যাতে আমাৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন প্ৰসাৰিত হ'ব পাৰে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে আমি গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ বাবে ১ লাখ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে। আপোনালোকে হয়তো ভাবিছে যে এই ১ লাখ কোটি টকা মোদীজীৰ হাতত থাকিব, সেইবাবে আপোনালোকে হাতত হাত দিয়া নাই। এই ১ লাখ কোটি টকা আপোনালোকৰ বাবে, আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে, আপোনালোকৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ বাবে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে ব্যক্তিগত খণ্ডতো গৱেষণা আৰু বিকাশক প্ৰোৎসাহিত কৰা। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, উচ্চ-ক্ষতিশংকা আৰু উচ্চ-প্ৰভাৱযুক্ত প্ৰকল্পৰ বাবেও মূলধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, আমি ভাৰতত উদ্ভাৱনৰ এক আধুনিক পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিবলৈ গৱেষণাৰ সহজতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। এই দিশত আমাৰ চৰকাৰে বিত্তীয় নিয়ম আৰু ক্ৰয় নীতিৰ ক্ষেত্ৰত বহুতো সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। আমি নিয়মাৱলী, প্ৰোৎসাহন আৰু যোগান শৃংখলত সংস্কাৰো কৰিছো, যাতে প্ৰ'টোটাইপবোৰ পৰীক্ষাগাৰৰ পৰা বজাৰলৈ দ্ৰুত গতিত যাব পাৰে।
বন্ধুসকল,
বিগত কেইটামান বছৰত ভাৰতক এক উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ প্ৰভাৱ এতিয়া স্পষ্টভাৱে দেখা গৈছে। মই অতি সন্তোষেৰে আপোনালোকৰ সন্মুখত কিছু পৰিসংখ্যা দাঙি ধৰিব বিচাৰো। যদিও মই প্ৰকৃতিৰ দ্বাৰা সহজে সন্তুষ্ট হ'ব পৰা মানুহ নহয়। কিন্তু মোৰ এই সন্তুষ্টি অতীতৰ প্ৰেক্ষাপটত আছে; মোৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰেক্ষাপটত এতিয়াও বহু সন্তুষ্টি বাকী আছে। মোৰ বহু দূৰ যাবলৈ আছে। বিগত দশকত আমাৰ গৱেষণা আৰু বিকাশ ব্যয় দুগুণ হৈছে, ভাৰতত পঞ্জীয়ন কৰা পেটেণ্টৰ সংখ্যা ১৭গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আনকি ষ্টাৰ্ট-আপৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ ইক'ছিষ্টেমত পৰিণত হৈছে। আজি আমাৰ ৬ হাজাৰতকৈও অধিক গভীৰ প্ৰযুক্তি ষ্টাৰ্ট আপে স্বচ্ছ শক্তি, উন্নত সামগ্ৰী আদিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত কাম কৰি আছে। ভাৰতৰ ছেমি কণ্ডাক্টৰ ক্ষেত্ৰতো এতিয়া উন্নতি হৈছে। জৈৱ অৰ্থনীতিৰ কথা ক'বলৈ হ'লে ২০১৪ চনত ইয়াৰ মূল্য আছিল ১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ, আজি ইয়াৰ মূল্য হৈছে ১৪০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ। বন্ধুসকল, বিগত কেইটামান বছৰত আমি কেইবাটাও সূৰ্যোদয় ডোমেইনত স্থানান্তৰিত হৈছো। ভাৰতে এই সকলো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰিছে-সেউজ হাইড্ৰ'জেন, কোৱান্টাম কম্পিউটিং, গভীৰ সাগৰীয় গৱেষণা, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ। বন্ধুসকল, যেতিয়া বিজ্ঞানৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি পায়, যেতিয়া উদ্ভাৱন অন্তৰ্ভুক্তিমূলক হয় আৰু যেতিয়া প্ৰযুক্তিয়ে পৰিৱৰ্তন আনে, তেতিয়া ডাঙৰ সাফল্যৰ ভেটি শক্তিশালী আৰু প্ৰস্তুত হয়। বিগত ১০-১১ বছৰৰ ভাৰতৰ যাত্ৰা এই দৃষ্টিভংগীৰ এক উদাহৰণ। ভাৰত এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ গ্ৰাহক নহয়, বৰঞ্চ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তনৰ পথ প্ৰদৰ্শক হৈ পৰিছে। ক'ভিডৰ সময়ছোৱাত আমি অভিলেখ সময়ৰ ভিতৰতে স্বদেশী ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিলো। আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিছিলো।
বন্ধুসকল, এনে বৃহৎ পৰিসৰত নীতি আৰু কাৰ্যসূচীসমূহ সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰাটো কেনেকৈ সম্ভৱ? এয়া সম্ভৱপৰ হৈ উঠিছে কিয়নো আজি বিশ্বৰ প্ৰথম আৰু সৰ্বাধিক সফল ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ গৰাকী হৈছে ভাৰত। আমি ২ লাখ গাঁও পঞ্চায়তক অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো। আমি ম'বাইল ডাটা গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি আমাৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীয়ে চন্দ্ৰ আৰু মঙল গ্ৰহলৈ যোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি আমাৰ কৃষক আৰু মৎস্যজীৱীসকলক মহাকাশ বিজ্ঞানৰ সুবিধাসমূহৰ সৈতেও সংযুক্ত কৰিছো। আৰু নিশ্চিতভাৱে, আপোনালোক সকলোৱে এই সাফল্যৰ বাবে অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল, যেতিয়া উদ্ভাৱন অন্তৰ্ভুক্তিমূলক হয়, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰধান হিতাধিকাৰীসকল ইয়াৰ নেতাও হয়। ভাৰতৰ মহিলাসকল ইয়াৰ সৰ্ববৃহৎ উদাহৰণ। আপোনালোকে দেখিছে, যেতিয়া বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ভাৰতৰ মহাকাশ অভিযানৰ কথা কোৱা হয়, ভাৰতীয় মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ বিষয়েও যথেষ্ট আলোচনা হয়। আনকি পেটেণ্ট দাখিলৰ ক্ষেত্ৰতো, ভাৰতত মহিলাসকলে বছৰি দাখিল কৰা পেটেণ্টৰ সংখ্যা এক দশক পূৰ্বে ১০০তকৈও কম আছিল। এতিয়া বছৰি ৫ হাজাৰতকৈও অধিক হৈছে। ষ্টেম শিক্ষাতো মহিলাৰ অংশ প্ৰায় ৪৩ শতাংশ, যিটো বিশ্বব্যাপী গড়তকৈ অধিক। মই বিশ্বৰ এখন উন্নত দেশৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰীৰ সৈতে লিফটত উঠিছিলো। লিফটত কথা পাতি থাকোতে তেওঁ মোক সুধিলে, "ভাৰতৰ ছোৱালীবোৰে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ প্ৰতি আগ্ৰহী নে? অৰ্থাৎ, তেওঁৰ মনত এইটো এটা ডাঙৰ বিস্ময় আছিল। যেতিয়া মই তেওঁক ক'লো যে মোৰ দেশত এনে বহুসংখ্যক লোক আছে, তেওঁ হতবাক হৈ পৰিল। ভাৰতৰ কন্যাসকলে এই কথা প্ৰমাণ কৰিছে। আৰু আজিও, মই দেখিছোঁ আমাৰ কন্যা আৰু ভগ্নীসকল ইয়াত বহি আছে। এই পৰিসংখ্যাবোৰে আমাক কয় যে ভাৰতত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলে কিমান দ্ৰুতগতিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। বন্ধুসকল, ইতিহাসত এনে কিছু মুহূৰ্ত আছে যিয়ে বহু প্ৰজন্মক প্ৰেৰণা যোগায়। কেইবছৰমান পূৰ্বে আমাৰ শিশুসকলে চন্দ্ৰযানৰ যাত্ৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, ইয়াৰ সফলতাও প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল আৰু এই সফলতাই তেওঁলোকক বিজ্ঞানৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত কৰাৰ এক ডাঙৰ কাৰণ আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰিলে। আৰু তেওঁলোকে সফলতা আৰু বিফলতা দুয়োটাই দেখিছিল। গ্ৰুপ কেপ্টেইন শুভাংশু শুক্লাৰ শেহতীয়া মহাকাশ ষ্টেচনৰ ভ্ৰমণে শিশুসকলৰ মাজত এক নতুন কৌতূহলৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি নতুন প্ৰজন্মৰ মাজত উদ্ভৱ হোৱা এই কৌতূহলৰ সুযোগ ল'ব লাগে। বন্ধুসকল, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ দিশত যিমানেই মেধাৱী যুৱক-যুৱতীক আমি আগুৱাই নিব পাৰো, সিমানেই ভাল হ'ব। এই দৃষ্টিভংগীৰে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ১০,০০০ অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে। এই পৰীক্ষাগাৰসমূহত ১ কোটিতকৈও অধিক শিশুৱে কৌতূহল আৰু সৃজনীশক্তিৰ সৈতে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰি আছে। আৰু আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী হ'ম যে এই পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ সফলতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমি ২৫ হাজাৰ নতুন অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰিবলৈ আগবাঢ়িছো। বিগত কেইটামান বছৰত দেশত শ শ নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে আৰু সাতখন নতুন আইআইটি আৰু ১৬খন ট্ৰিপল আইটি স্থাপন কৰা হৈছে। নতুন শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে আমি নিশ্চিত কৰিছো যে যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ স্থানীয় ভাষাত বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিকৰ দৰে ষ্টেম পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব। বন্ধুসকল, আমাৰ চৰকাৰৰ 'প্ৰধানমন্ত্ৰী গৱেষণা ফেল'শ্বিপ' যুৱ গৱেষকৰ মাজত অতি সফল হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা অনুদানে যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিছে। এতিয়া আমি পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত ১০,০০০ ফেল'শ্বিপ প্ৰদান কৰি দেশত গৱেষণা আৰু বিকাশক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
বন্ধুসকল,
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি উপলব্ধি কৰাটো অতি জৰুৰী আৰু সেইবোৰক নৈতিক আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক কৰি তোলা। উদাহৰণস্বৰূপে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ কথা ক'ব পাৰি, আজি এ.আই.ক খুচুৰা বিক্ৰীৰ পৰা লজিষ্টিকলৈকে, গ্ৰাহক সেৱাৰ পৰা শিশুৰ ঘৰুৱা কামলৈকে সকলোতে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। সেইবাবে, ভাৰতত আমি এআইৰ শক্তি সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ বাবে উপযোগী কৰি তুলিছো। ভাৰতৰ এআই মিছনত ১০,০০০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে নৈতিক আৰু মানৱ-কেন্দ্ৰিক এআইৰ বাবে বিশ্বব্যাপী পৰিকাঠামো গঢ়ি তুলিছে। আমাৰ আগন্তুক এআই গৱৰ্ণেন্স ফ্ৰেমৱৰ্ক এই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হ'ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্ভাৱন আৰু সুৰক্ষাৰ সমান্তৰালভাৱে বিকাশ সাধন কৰা। অহা বছৰৰ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰতে যেতিয়া বিশ্বজনীন এআই সন্মিলন আয়োজন কৰিব, তেতিয়া অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, নৈতিক আৰু মানৱকেন্দ্ৰিক এআইৰ প্ৰচেষ্টাই নতুন গতি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এতিয়া সময় হৈছে আমি দুগুণ শক্তিৰে উদীয়মান এলেকাবোৰত কাম কৰিব লাগে। আমাৰ বিকাশশীল ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈও ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আপোনালোকৰ সৈতে কিছু ধাৰণা ভাগ বতৰা কৰিব বিচাৰো, আমি খাদ্য সুৰক্ষাৰ দিশটো অতিক্ৰম কৰি পুষ্টি সুৰক্ষাৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগে। আমি কি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জৈৱিকভাৱে সমৃদ্ধ শস্য উদ্ভাৱন কৰিব নোৱাৰো নে যিয়ে বিশ্বক অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সহায় কৰিব? আমি কম খৰচত মাটিৰ স্বাস্থ্য উন্নতকাৰী আৰু জৈৱিক সাৰৰ ক্ষেত্ৰত এনে উদ্ভাৱন আনিব নোৱাৰোনে, যি ৰাসায়নিক সাৰৰ বিকল্প হ'ব পাৰে আৰু মাটিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰে? ব্যক্তিগতকৃত ঔষধ আৰু ৰোগৰ ভৱিষ্যদ্বাণীৰ বাবে নতুন দিশ প্ৰদান কৰিবলৈ আমি ভাৰতৰ জিনোমিক বৈচিত্ৰতাৰ উন্নত মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিব পাৰোনে? আমি বিশুদ্ধ শক্তি সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত নতুন আৰু সুলভ উদ্ভাৱন কৰিব নোৱাৰোনে, যেনে বেটাৰী? প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আমি চাব লাগিব যে আমি বিশ্বব্যাপী কি কি গুৰুত্বপূৰ্ণ ইনপুটৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আৰু সেইবোৰত স্বনিৰ্ভৰশীলতা কেনেকৈ লাভ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোক সকলোৱে, যিসকল বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ জগতৰ সৈতে জড়িত, এই প্ৰশ্নসমূহৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ নতুন সম্ভাৱনীয়তা আৱিষ্কাৰ কৰিব। যদি আপোনাৰ কিবা ধাৰণা আছে, তেন্তে মই আপোনাৰ সৈতে আছো। আমাৰ চৰকাৰে গৱেষণাক পুঁজি যোগান ধৰিবলৈ আৰু বিজ্ঞানীসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মই এই সন্মিলনত এক সামূহিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত হোৱাটো বিচাৰো। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে এই সন্মিলনে ভাৰতৰ উদ্ভাৱন যাত্ৰাক নতুন শিখৰত উপনীত কৰাব। মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে শুভকামনা জনাইছো।
জয় বিজ্ঞান, জয় অনুসন্ধান।
বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Emerging Science, Technology & Innovation Conclave 2025
03 NOV 2025 12:37PM by PIB Delhi
The country's Science and Technology Minister Dr. Jitendra Singh ji, Principal Scientific Advisor to the Government of India Ajay Kumar Sood, Nobel Prize winner Sir Andre Geim present among us, all the scientists, innovators, people from academia, other dignitaries from India and abroad, ladies and gentlemen!
Today's event is related to science, but first of all I will talk about India's spectacular victory in cricket. The whole of India is very happy with the success of its cricket team. This is India's first Women's World Cup. I congratulate our women's cricket team. We are proud of you. Your success will inspire crores of young people across the country.
Friends,
Yesterday India also hoisted its flag in the world of science and technology. Yesterday, Indian scientists successfully launched India's heaviest communication satellite. I congratulate all the scientists associated with this mission and as well as to ISRO.
Friends,
Today is a significant day in the world of science and technology. In this time of the 21st century, there was a great need for experts from all over the world to come together to brainstorm on Emerging Science, Technology and Innovation, and together they should show the direction. This need sparked an idea, and from this idea came the vision of this Conclave. I am happy that today that vision is taking shape in the form of this Conclave. Many ministries, the private sector, startups, and students are united in this effort. It is a matter of honour for us that a Nobel Laureate is also present among us today. I congratulate all of you very much. I also wish you all the best for this conclave.
Friends,
This era of the 21st century is a period of most unprecedented changes. Today we are witnessing a new shift in Global Order. This pace of change is not linear, but exponential. With this thinking, today India is taking forward all these aspects related to Emerging Science, Technology and Innovation, and is continuously focusing on it. Now, one example is research funding. You all have been familiar with the vision of 'Jai Jawan, Jai Kisan' for a long time. While focusing on research, we have also added Jai Vigyan and Jai Anusandhan to it. We have created Anusandhan National Research Foundation, so that research and innovation can be scaled up in our universities. Along with this, we have also launched the Research, Development and Innovation Scheme. And an amount of Rs 1 lakh crore has been fixed for this. You might be thinking that this Rs 1 lakh crore is going to remain with Modi ji, that is why you are not clapping. This 1 lakh crore rupees is for you, to increase your capabilities, to open new doors of opportunity for you. Our effort is to promote research and development in the private sector as well. For the first time, capital is also being made available for high-risk and high-impact projects.
Friends,
We are also focusing on Ease of Doing Research to create a modern ecosystem of innovations in India. In this direction, our government has made many reforms in Financial Rules and Procurement Policies. We have also made reforms in regulations, incentives and supply chains, so that prototypes can quickly move from the lab to the market.
Friends,
The impact of the policies and decisions made in the last few years to make India an innovation hub is now clearly visible. I would like to place some figures before you with great satisfaction. Although I am not a person who gets satisfied easily by nature. But this satisfaction of mine is in the context of the past; I still have a lot of satisfaction left in the context of the future. I have a long way to go. In the last decade, our R&D expenditure has doubled, the number of patents registered in India has increased 17 times, 17 times… an increase of 17 times. Even in start-ups, India has now become the third largest startup ecosystem in the world. Today, more than 6,000 of our Deep-Tech Startups are working in areas like Clean Energy, Advanced Materials. India's semiconductor sector has also taken off now. Talking about Bio-Economy, it was worth 10 billion dollars in 2014, today it has reached around 140 billion dollars.
Friends,
Over the past few years, we have also moved into several Sunrise Domains. India has registered its 'promising presence' in all these domains - Green Hydrogen, Quantum Computing, Deep Sea Research, Critical Minerals.
Friends,
When science gets scale, when innovation becomes inclusive, and when technology brings transformation, then the foundation for big achievements becomes strong and ready. India's journey over the last 10–11 years is an example of this vision. India is no longer a consumer of technology, but has become a pioneer of transformation through technology. During COVID, we developed indigenous vaccines in record time. We implemented the world's largest vaccination program.
Friends,
How is it possible to successfully implement policies and programs on such a mammoth scale? This became possible because today, if anyone has the world's first and most successful digital public infrastructure, that country is India. We have connected 2 lakh Gram Panchayats with Optical Fibre. We have democratized mobile data.
Friends,
Over the years, while our space program has reached the Moon and Mars, we have also connected our farmers and fishermen to the benefits of space science. And certainly, all of you have contributed to all these achievements.
Friends,
When innovation is inclusive, its main beneficiaries also become its leaders. The women of India are the biggest example of this. You see, whenever there is talk about India's space missions in the world, there is a lot of discussion about Indian women scientists. Even in patent filing, the number of patents filed annually by women in India was less than 100 a decade ago. Now it has reached more than 5 thousand annually. Even in STEM education, the share of women is around 43 percent, which is more than the global average. I was going up in the lift with the Science and Technology Minister of a developed country in the world. So, as we both chatted in the elevator, he asked me, "Do girls in India pursue science and technology?" That is, it was a big wonder in his mind. When I told him that there are so many numbers in my country, he was shocked. "The daughters of India have proven this. And even today, I see how many of our daughters and sisters are sitting here. These statistics tell us how rapidly women are advancing in the fields of science and technology in India.
Friends,
There are some moments in history which provide motivation to many generations. A few years ago, our children witnessed the journey of Chandrayaan, also saw its success, and the success became a reason and an opportunity to attract them towards science in a big way. And they had seen both failure and success. Group Captain Shubhanshu Shukla's recent visit to the Space Station has sparked a new curiosity among children. We should take advantage of this curiosity that has arisen in the new generation.
Friends,
The more the bright youngsters we can direct towards science, technology and innovation, the better it will be. With this vision, nearly 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. In these labs, more than 1 crore children are experimenting with curiosity and creativity. And you will be happy to know that seeing the success of these labs, we are also going to create 25 thousand new Atal Tinkering Labs. Hundreds of new universities have been established in the country over the past few years, and seven new IITs and 16 Triple ITs have also been established. In the new education policy, we have also ensured that young people can now pursue STEM courses like science and engineering in their local languages.
Friends,
Our government's Prime Minister's Research Fellowship has been very successful among young researchers. The grants provided under this scheme have greatly helped young people. Now, we have decided to further strengthen R&D in the country by awarding 10,000 fellowships over the next five years.
Friends,
It is very important that we understand the transformative power of science and technology, and also make them ethical and inclusive. For example, look at Artificial Intelligence, today AI is being used everywhere, from Retail to Logistics, from Customer Service to children's Homework. Therefore, in India, we are also making the power of AI useful to every segment of society. More than Rs 10,000 crore is being invested in the India AI Mission.
Friends,
Today, India is shaping the global framework for ethical and human-centric AI. Our upcoming AI Governance Framework will be a major step in this direction. Its aim is to develop innovation and safety together. When India hosts the Global AI Summit in February next year, efforts towards inclusive, ethical, and human-centric AI will gain new momentum.
Friends,
Now is the time for us to work with double energy in Emerging Areas. This is also crucial for achieving our goal of a developed India. I want to share some ideas with you; we should move beyond Food Security and move towards Nutrition Security. Can we develop next-generation biofortified crops that will help the world in the fight against malnutrition? Can we bring such innovations in Low-Cost Soil Health Enhancers and Bio-Fertilizers, which can become an alternative to chemical inputs and improve soil health? Can we better map India's genomic diversity to provide new directions for personalized medicine and disease prediction? Can we make new and affordable innovations in clean energy storage, such as batteries? In every field, we should see for which critical inputs we are dependent globally, and how self-reliance can be achieved in them.
friends,
I am confident that all of you, people associated with the world of Science and Technology, will go beyond these questions and discover new possibilities. If you have ideas, I am with you. Our government is fully committed to funding research and providing opportunities to scientists. I would also like that a Collective Roadmap should be prepared in this Conclave. I am fully confident that this conclave will take India's innovation journey to new heights. Once again, I wish you all the best.
Jai Vigyan, Jai Anusandhan.
Thank you very much.