Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Emerging Science, Technology & Innovation Conclave 2025
03 NOV 2025 12:37PM by PIB Delhi
The country's Science and Technology Minister Dr. Jitendra Singh ji, Principal Scientific Advisor to the Government of India Ajay Kumar Sood, Nobel Prize winner Sir Andre Geim present among us, all the scientists, innovators, people from academia, other dignitaries from India and abroad, ladies and gentlemen!
Today's event is related to science, but first of all I will talk about India's spectacular victory in cricket. The whole of India is very happy with the success of its cricket team. This is India's first Women's World Cup. I congratulate our women's cricket team. We are proud of you. Your success will inspire crores of young people across the country.
Friends,
Yesterday India also hoisted its flag in the world of science and technology. Yesterday, Indian scientists successfully launched India's heaviest communication satellite. I congratulate all the scientists associated with this mission and as well as to ISRO.
Friends,
Today is a significant day in the world of science and technology. In this time of the 21st century, there was a great need for experts from all over the world to come together to brainstorm on Emerging Science, Technology and Innovation, and together they should show the direction. This need sparked an idea, and from this idea came the vision of this Conclave. I am happy that today that vision is taking shape in the form of this Conclave. Many ministries, the private sector, startups, and students are united in this effort. It is a matter of honour for us that a Nobel Laureate is also present among us today. I congratulate all of you very much. I also wish you all the best for this conclave.
Friends,
This era of the 21st century is a period of most unprecedented changes. Today we are witnessing a new shift in Global Order. This pace of change is not linear, but exponential. With this thinking, today India is taking forward all these aspects related to Emerging Science, Technology and Innovation, and is continuously focusing on it. Now, one example is research funding. You all have been familiar with the vision of 'Jai Jawan, Jai Kisan' for a long time. While focusing on research, we have also added Jai Vigyan and Jai Anusandhan to it. We have created Anusandhan National Research Foundation, so that research and innovation can be scaled up in our universities. Along with this, we have also launched the Research, Development and Innovation Scheme. And an amount of Rs 1 lakh crore has been fixed for this. You might be thinking that this Rs 1 lakh crore is going to remain with Modi ji, that is why you are not clapping. This 1 lakh crore rupees is for you, to increase your capabilities, to open new doors of opportunity for you. Our effort is to promote research and development in the private sector as well. For the first time, capital is also being made available for high-risk and high-impact projects.
Friends,
We are also focusing on Ease of Doing Research to create a modern ecosystem of innovations in India. In this direction, our government has made many reforms in Financial Rules and Procurement Policies. We have also made reforms in regulations, incentives and supply chains, so that prototypes can quickly move from the lab to the market.
Friends,
The impact of the policies and decisions made in the last few years to make India an innovation hub is now clearly visible. I would like to place some figures before you with great satisfaction. Although I am not a person who gets satisfied easily by nature. But this satisfaction of mine is in the context of the past; I still have a lot of satisfaction left in the context of the future. I have a long way to go. In the last decade, our R&D expenditure has doubled, the number of patents registered in India has increased 17 times, 17 times… an increase of 17 times. Even in start-ups, India has now become the third largest startup ecosystem in the world. Today, more than 6,000 of our Deep-Tech Startups are working in areas like Clean Energy, Advanced Materials. India's semiconductor sector has also taken off now. Talking about Bio-Economy, it was worth 10 billion dollars in 2014, today it has reached around 140 billion dollars.
Friends,
Over the past few years, we have also moved into several Sunrise Domains. India has registered its 'promising presence' in all these domains - Green Hydrogen, Quantum Computing, Deep Sea Research, Critical Minerals.
Friends,
When science gets scale, when innovation becomes inclusive, and when technology brings transformation, then the foundation for big achievements becomes strong and ready. India's journey over the last 10–11 years is an example of this vision. India is no longer a consumer of technology, but has become a pioneer of transformation through technology. During COVID, we developed indigenous vaccines in record time. We implemented the world's largest vaccination program.
Friends,
How is it possible to successfully implement policies and programs on such a mammoth scale? This became possible because today, if anyone has the world's first and most successful digital public infrastructure, that country is India. We have connected 2 lakh Gram Panchayats with Optical Fibre. We have democratized mobile data.
Friends,
Over the years, while our space program has reached the Moon and Mars, we have also connected our farmers and fishermen to the benefits of space science. And certainly, all of you have contributed to all these achievements.
Friends,
When innovation is inclusive, its main beneficiaries also become its leaders. The women of India are the biggest example of this. You see, whenever there is talk about India's space missions in the world, there is a lot of discussion about Indian women scientists. Even in patent filing, the number of patents filed annually by women in India was less than 100 a decade ago. Now it has reached more than 5 thousand annually. Even in STEM education, the share of women is around 43 percent, which is more than the global average. I was going up in the lift with the Science and Technology Minister of a developed country in the world. So, as we both chatted in the elevator, he asked me, "Do girls in India pursue science and technology?" That is, it was a big wonder in his mind. When I told him that there are so many numbers in my country, he was shocked. "The daughters of India have proven this. And even today, I see how many of our daughters and sisters are sitting here. These statistics tell us how rapidly women are advancing in the fields of science and technology in India.
Friends,
There are some moments in history which provide motivation to many generations. A few years ago, our children witnessed the journey of Chandrayaan, also saw its success, and the success became a reason and an opportunity to attract them towards science in a big way. And they had seen both failure and success. Group Captain Shubhanshu Shukla's recent visit to the Space Station has sparked a new curiosity among children. We should take advantage of this curiosity that has arisen in the new generation.
Friends,
The more the bright youngsters we can direct towards science, technology and innovation, the better it will be. With this vision, nearly 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. In these labs, more than 1 crore children are experimenting with curiosity and creativity. And you will be happy to know that seeing the success of these labs, we are also going to create 25 thousand new Atal Tinkering Labs. Hundreds of new universities have been established in the country over the past few years, and seven new IITs and 16 Triple ITs have also been established. In the new education policy, we have also ensured that young people can now pursue STEM courses like science and engineering in their local languages.
Friends,
Our government's Prime Minister's Research Fellowship has been very successful among young researchers. The grants provided under this scheme have greatly helped young people. Now, we have decided to further strengthen R&D in the country by awarding 10,000 fellowships over the next five years.
Friends,
It is very important that we understand the transformative power of science and technology, and also make them ethical and inclusive. For example, look at Artificial Intelligence, today AI is being used everywhere, from Retail to Logistics, from Customer Service to children's Homework. Therefore, in India, we are also making the power of AI useful to every segment of society. More than Rs 10,000 crore is being invested in the India AI Mission.
Friends,
Today, India is shaping the global framework for ethical and human-centric AI. Our upcoming AI Governance Framework will be a major step in this direction. Its aim is to develop innovation and safety together. When India hosts the Global AI Summit in February next year, efforts towards inclusive, ethical, and human-centric AI will gain new momentum.
Friends,
Now is the time for us to work with double energy in Emerging Areas. This is also crucial for achieving our goal of a developed India. I want to share some ideas with you; we should move beyond Food Security and move towards Nutrition Security. Can we develop next-generation biofortified crops that will help the world in the fight against malnutrition? Can we bring such innovations in Low-Cost Soil Health Enhancers and Bio-Fertilizers, which can become an alternative to chemical inputs and improve soil health? Can we better map India's genomic diversity to provide new directions for personalized medicine and disease prediction? Can we make new and affordable innovations in clean energy storage, such as batteries? In every field, we should see for which critical inputs we are dependent globally, and how self-reliance can be achieved in them.
friends,
I am confident that all of you, people associated with the world of Science and Technology, will go beyond these questions and discover new possibilities. If you have ideas, I am with you. Our government is fully committed to funding research and providing opportunities to scientists. I would also like that a Collective Roadmap should be prepared in this Conclave. I am fully confident that this conclave will take India's innovation journey to new heights. Once again, I wish you all the best.
Jai Vigyan, Jai Anusandhan.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ইমর্জিং সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসন কনক্লেব ২০২৫দা থমখিবা ৱারোল
03 NOV 2025 12:37PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহ জী, ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর অজয় কুমার সুদ, ঐখোয়গী মরক্তা তিল্লিবা নোবেল প্রাইজ ৱিন্নর সর এন্দ্রে গাইম, লৈবাক অমসুং মপাল লমদগী লাকপা সাইন্তিস্ত, ইনোবেতরশিং, একাদেমিয়াগী মীওইশিং, অতোপ্পা দিগ্নিতরিশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং!
ঙসিগী থৌরম অসি সাইন্সকা মরী লৈনৈ, অদুবু ঐহাক্না ক্রিকেত্তা ভারতকী শিংথানিংঙাই ওইবা অচৌবা মাইপাকপগী মতাংদা ঙাংনিংই। ভারত পুম্বনা ঐখোয়গী ক্রিকেত তীমগী মাইপাকপদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসি ভারতকী অহানবা ৱুমেন্স ৱার্ল্দ কপনি। ঐনা ঐখোয়গী ৱুমেন ক্রিকেত তীমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না নখোয়দা চাউথোকচবা ফাওই। অদোমগী মাইপাকপা অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোল কোতি কয়াদা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মালেমদা মশাগী মশক অমা উৎলি। ঙরাং ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা ভারতকী খ্বাইদগী শাথিবা কম্ম্যুনিকেসন সেতলাইত অমা মাইপাক্না থাগৎখ্রে। ঐহাক্না মিসন অসিগা মরী লৈনবা সাইন্তিস্ত পুম্নমকপু, ইসরোবুসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মালেমদা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। ২১শুবা চহি চাগী মতম অসিদা, মালেমগী এক্সপর্তশিংনা পুন্না পুনশিন্নদুনা ইমর্জিং সাইন্স তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী তঙাইফদবা অদু লৈখি। অসিগুম্বা তঙাইফদবা অসিনা ৱাখল্লোন অমা পোকহনখি, অমসুং অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা কনক্লেব অসিগী ভিজন অমা ওইহনখি। ঙসি কনক্লেব অসিগী ভিজন অসি শেমগৎলকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মন্ত্রালয় কয়া, প্রাইভেত সেক্তর, স্তার্ত-অপশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা মসিগী হোৎনবদা শরুক য়ারি। ঙসি ঐখোয়গী মরক্তা নোবেল মনা ফংলবা মীওই অমা য়াওবা অসি ঐখোয়গীদমক্তা ইকায় খুম্নবা অমনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। কনক্লেব অসিগীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল কয়া পীজরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী মতম অসি খ্বাইদগী চাউনা অহোংবা লাকপগী মতমনি। ঙসি গ্লোবল ওর্দরদা ঐখোয়না অনৌবা অওনবা অমা উবা ফংলি। অহোংবা অসিগী খোঙজেল অসি লিনিয়র নত্তে, এক্সপোনেন্সিয়েলনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসি ভারতনা অনৌবা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসনগা মরী লৈনবা হিরম খুদিংমক্তা কন্না মীৎয়েং থম্লি। হৌজিক অসি রিসর্চ ফন্দিংগী খুদম অমনি। ময়াম পুম্নমক্না ‘জয় জৱান, জয় কিসান’গী মঙলান অসি মতম কয়াগী মমাংদগী খঙনরি। রিসর্স অমসুং ফোকস তৌদুনা, ঐখোয়না মদুদা জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় রিসর্সসু হাপচিনখি। ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিংদা রিসর্স অমসুং ইনোবেসনগী থবকশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক ঐখোয়না অনুসন্ধান নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসন শেম্লে । মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না রিসর্স, দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনোবেসন স্কীমসু হৌদোক্লে। মসিগীদমক্তা লুপা কোতি লাখ ১গী শেনফম থম্লে। নখোয়না খল্লমগনি, মসিগী লুপা লাখ করোর অমা অসি মোদীজীগী ওইগনি, মরম অদুনা নখোয়না খুবাক খুদ্রিবনি। মসিগী লুপা কোতি লাখ অমা অসি নখোয়গীদমক্তনি, নখোয়গী শক্তি হেনগৎহন্নবা, নখোয়গীদমক খুদোংচাবগী অনৌবা থোঙ হাংদোক্নবনি। প্রাইভেত সেক্তরদসু রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্তবু পুক্নিং থৌগৎনবা ঐখোয়না হোৎনরি। অহানবা ওইনা, হাই-রিস্ক অমসুং হাই-ইম্পেক্ত প্রোজেক্তশিংগীদমক কেপিতেলসু ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ভারত্তা ইনোবেসনগী মোদর্ন ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবগীদমক ঐখোয়না ইজ ওফ দুইং রিসর্সতা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী মাইকৈ অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা ফাইনান্সিয়েল রুলশিং অমসুং প্রোক্যুরমেন্ত পোলিসীশিংদা রিফোর্ম কয়া অমা পাইখৎলে। মসিনা লেবতগী প্রোতোতাইপশিং অথুবা মতমদা পুথোক্তুনা কৈথেলদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না রিগুলেসন, ইন্সেন্তিবশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিংদা রিফোর্মশিংসু পাংথোকখ্রে।
ভারতপু ইনোবেসন হব অমা ওইহন্নবা হৌখিবা চহি খরদা লৌখিবা থৌরাংশিং, ৱারেপশিং অসিনা হৌজিক্তি ময়েক শেংনা তাক্লি। ঐহাক্না অদোমগী মমাংদা য়াম্না নুংঙাইবগা লোয়ননা অকক্নবা মশিং খরা থমজনীংই। অদুম ওইনমক, ঐহাক ইশাগী ওইনা য়াম্না লাইনা পেন্থোকপা মীওই অমা নত্তে। অদুবু মসিগী অপেনবা অসি হৌখিবা মতমগা য়েংনবদা তুংদা লাক্কদবা মতমশিং অদুগা মরী লৈনৈ। ঐনা চৎকদবা লম্বী অসি য়াম্না শাংখ্রে। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী আর.এন্দ.দি.গী শেনফম শরুক অনি হেনগৎলে। ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা পেতেন্তশিংগী মশিং শরুক তরা হেনগৎলে। ঐখোয়গী দিপ-তেক স্তার্ত অপ ৬,০০০ হেনবনা ঙসি ক্লিন ইনর্জী, এদভান্স মেতরিয়েলশিংগুম্বা লমশিংদা থবক তৌরি। ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তর অসিসু হৌজিক্তি চাউনা চাউখৎলক্লি। বাইও-ইকোনোমীগী মতাংদা ঐখোয়না ৱা ঙাংবদা, ২০১৪দা মসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১০ ওইরম্মি, ঙসিদি মসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১৪০ য়ৌরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়না সনরাইজ দোমেন কয়াদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলে। গ্রীন হাইদ্রোজেন, ক্বান্তম কম্প্যুতিং, দিপ সী রিসর্স, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, হায়রিবা দোমেনশিং অসিদা ভারতনা মহাক্কী 'প্রোমিসিং প্রেজেন্স' রেজিস্তর তৌখ্রে।
মরুপশিং,
সাইন্সনা চাউখৎলকপা মতমদা, ইনোবেসননা ইনক্লুসিব ওইরকপা মতমদা, অমসুং তেক্নোলোজীনা ত্রান্সফোর্মেসন পুরকপা মতমদা, অচৌবা মাইপাকপশিংগী য়ুম্ফমগী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎলি, শেম-শাগৎলি। হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা ভারতকী খোঙচৎ অসি অসিগুম্বা মীৎয়েং অসিগী খুদম অমনি। ভারত অসি হৌজিক্তি তেক্নোলোজী শিজিন্নবা নত্তে, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ত্রান্সফোর্মেসনগী পায়োনীয়র ওইরে। কোবিদকী মনুংদা ঐখোয়না য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা স্বদেশী ভেক্সিন পুথোকখি। ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা ‘মেমথ স্কেল’দা পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসি মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি করম্না ওইথোকপা ঙমগনি? মসি ওইথোকপা ঙমখি, মরমদি ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা অমসুং খ্বাইদগী মাইপাকপা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমত্তদা লৈরবদি, লৈবাক অদুগী মমিং- হিন্দুস্তাননি। ঐখোয়না গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ২দা ওপ্তিকেল ফাইবরগা শম্নহল্লে। মোবাইল দেতাবু দেমোক্রেতাইজ তৌখ্রে।
মরুপশিং.
হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়গী স্পেস প্রোগ্রামনা চন্দ্র অমসুং মঙ্গল ফাওবা য়ৌহনখি। মসিগা লোইননা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিং, ঙা য়োক্লিবশিংবু স্পেস সাইন্সকী কান্নবশিংগা শম্নহনখি। অমসুং তশেংনমক মসিগী মাইপাকপশিং অসিদা ময়াম পুম্নমক্না মসিদা শরুক য়াখি।
মরুপশিং,
ইনোবেসন অসি ইনক্লুসিব ওইরকপা মতমদা, মসিগী মরুওইবা বেনিফিসরীশিং অসি মসিগী লিদরশিংসু ওইরকই। ভারতকী নুপীশিংনা মসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমনি। ভারতকী স্পেস মিসনগী মতাংদা মালেমনা ৱারী শানরকপা মতমদা, ভারতকী নুপী সাইন্তিস্তশিংগী মতাংদা য়াম্না খন্নৈ। ভারতকী নুপীশিংনা চহিদা ফাইল তৌবা পেতেন্তশিংগী মশিং অসি চহী তরাগী মমাংদদি ১০০দগী হন্থরম্মি। হৌজিক্তি চহিগী ওইনা লিশিং ৫দগী হেন্না হেনখ্রে। স্তেম এজুকেসনদসু নুপীশিংগী শরুক অসি চাউরাক্না ৪৩% ওইরি, মসি গ্লোবেল এভরেজদগী হেন্না ৱাংই। ঐহাক মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাক অমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রীগা লোয়ননা লিফ্ত অমদা কাখৎলকপা মমতমদা। মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি ভারত্তা নুপীমচাশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগুম্বা হীরমশিংদা চংব্রা? হায়বদি, মসি মহাক্কী থম্মোয়দা অচৌবা অঙকপা অমা ওইখি। ঐগী লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা মশিং য়াম্না লৈ হায়না ঐনা হায়রকপদা মহাক্না অঙকপা অমা ফাওখি। মসি ভারতকী ইচানুপীশিংনা উত্তুনা তাকখি। অমসুং ঙসিসু ঐহাক্না মফম অসিদা ঐখোয়গী ইচানুপীশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং মশিং য়াম্না উবা উবা ফংলি। ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা নুপীশিংনা কয়া য়াম্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবগে হায়বসি হায়রিবা মশিংশিং অসিনা মবেক শেংনা তাক্লি।
মরুপশিং,
পুৱারীদা তাঙ্কক খরদি, মদুদগী মীরোল কয়াদা মোতিভেসন ফংই। চহী খরগী মমাংদা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা চন্দ্রয়ানগী খোঙচৎ উখি, মদুগী মাইপাকপা অদুসু উখি, অমসুং মাইপাকপা অসিনা মখোয়বু সাইন্সকী মায়কৈদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি। অমসুং মখোয়না মাইপাকপা অমসুং মাইপাক্তবা অনিমক উখি। হৌজিক্তি গ্রুপ কেপ্তেন শুভাংশু শুক্লাগী স্পেস স্তেসনগী খোঙচৎ অসিনা অঙাংশিংদা অনৌবা পুক্নিং চিংশিনবা অমা পোকহল্লে। ঐখোয়না অনৌবা মীরোলদা পোক্লকপা খঙনিংবা, উনিংবগী ৱখল্লোন অসিগী কান্নবা লৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ব্রাইৎ য়ংস্তরশিংবু য়ারিবমখৈ সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসনগী মায়কৈদা পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্লিবমখৈ খ্বাইদগী হেন্না ফগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা লৈবাক শিনবা থুংনা অতল তিঙ্করিং লেব ১০,০০০ রোম শেমখ্রে। মসিগী মনুংদা অঙাং কোতি ১ হেনবনা কুরিয়োসিতী অমসুং ক্রিয়েতিভিতিগা লোয়ননা এক্সপেরিমেন্ত তৌরি। অমসুং অদোম্না মসি খঙবদা নুংঙাইগনি মদুদি হায়রিবা লেবশিং অসিগী মাইপাকপা অসি য়েংলগা, ঐখোয়না অনৌবা অতল তিঙ্করিং লেব ২৫,০০০সু শেমগৎলি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক অসিদা অনৌবা য়ুনিভর্সিতী কয়া শেমখ্রে, অনৌবা আই.আই.তি. অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিদা ঐখোয়না মসিমসু ওইথোকহনখ্রে মদুদি নহাশিংনা সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনীয়রিংগুম্বা স্তেমগী কোর্সশিং অসি মখোয়গী লমদম অদুগি ওইবা মশাগী লোলদা তম্বা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী প্রধান মন্ত্রী রিসর্স ফেলোশিপ অসি নহা ওইরিবা রিসর্সরশিংগী মরক্তা য়াম্না মায় পাক্লি। স্কীম অসিগী মখাদা পীরিবা গ্রান্তশিংনা নহাশিংদা মতেং পাংলি। হৌজিক্তি ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহী ৫দা ফেলোশিপ ১০,০০০ পীদুনা লৈবাক অসিদা আর. অমসুং দি.বু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী ত্রান্সফোর্মেতিব পৱার অদু খঙমিন্নবা অমসুং মসিদা ইথিক অমসুং ইনক্লুসিব ওইহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। খুদম ওইনা, আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স অসি য়েংবীয়ু, ঙসি রিতেলদগী হৌরগা লোজিস্তিক্স ফাওবা, কস্তমর সর্ভিসদগী হৌরগা অঙাংশিংগী হোম ৱার্ক ফাওবা, মফম খুদিংমক্তা আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স শিজিন্নরি। মরম অসিনা ঐখোয়না ভারত্তা খুনাইগী কাঙলুপ খুদিংমক্কীদমক এ.আই.গী শক্তি অসি শিজিন্নবা য়াহল্লগনি। ভারতকী এ.আই. মিসনদা লুপা কোতি ১০,০০০ হেন্না শেল থাদরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা এথিকল অমসুং হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এ.আই.গী গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক শেমগৎলি। ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা এ.আই. গবর্নেন্স ফ্রেমৱার্ক অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরগনি। মসিগী পান্দমদি ইনোবেসন অমসুং সেফতীগা লোইননা পুন্না চাউখৎহনবনি। মথং চহিগী ফেব্রুৱারীদা ভারতনা গ্লোবেল এ.আই. সম্মিত পাঙথোক্কদৌরিবা অসিদা ইনক্লুসিব, ইথিকল অমসুং হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এ.আই.গী মাইকৈদা হৌৎনরিবশিং অসি হেন্না খুমাং চাউশিল্লগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তি ঐখোয়না ইর্মজিং এরিয়াশিংদা থবক তৌবগী থৌনা অদু শরুক অনি হেনগৎহনবগী মতম ওইরে। মসি চাউখৎপা ভারতকী ঐখোয়গী পান্দমশিং অদু ফংনবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না ময়ামদা ৱাখল্লোন খরা শেয়র তৌবা পাম্মি, ঐখোয়না ফুদ সেক্যুরিতীদগী ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিনসি। ঐখোয়না বাইওফোর্টিফাই তৌরবা মহৈ-মরোংশিংগী মথংগী জেনরেসন অমা পুথোক্তুনা মালেম অসিদা মালনুত্রিসনগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মতেং পাংগদ্রা? কেমিকেল ইনপুতশিংগী মহুৎ শিনবা অমসুং সোইল হেল্থ ইম্প্রুভ তৌনবা ঐখোয়না লো-কোস্ত সোইল হেল্থ এনহেনসরশিং অমসুং বাইও ফর্তিলাইজরশিংদা অসিগুম্বা ইনোবেসনশিং পুরকপা ঙমগদ্রা? পর্সোনেলাইজ মেদিসিন অমসুং দিজিজ প্রিদিক্সনদা অনৌবা মায়কৈ অমা ফংহন্নবা ঐখোয়না ভারতকী জেনোমিক দাইবর্সিতীবু হেন্না ফবা মওংদা মেপ তৌবা ঙমগদ্রা? ঐখোয়না ক্লীন ইনর্জী স্তোরেজ, খুদম ওইনা বেতরীশিংদা অনৌবা অমসুং মমল হোংবা ইনোবেসনশিং পুথোকপা ঙমগদ্রা? হীরম খুদিংমক্তা ঐখোয়না য়েংগদবনি মদুদি করম্বা ক্রিতিকেল ইনপুতশিংগীদমক্তা ঐখোয়না মালেমগী মখা পোল্লি, অমসুং মখোয়দা মতৌ করম্না আত্মানির্ভরতা ফংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মালেমগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্না ৱাহংশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থিগৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ । করিগুম্বা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং লৈরবদি, ঐহাক অদোমগীদমক লেপকনি। ঐখোয়গী সরকারনা রিসর্সকীদমক শেল থাদবা অমসুং সাইন্তিস্তশিংদা খুদোংচাবা পীনবা মপুং ফানা লেপ্লি। কনক্লেব অসিদা অপুনবা রোদমেপ অমা শেম্নবা ঐহাক্না হায়জরি। কনক্লেব অসিনা ভারতকী ইনোবেসন জর্নীবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কশু হন্না-হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
জয় বিজ্ঞান, জয় রিসর্চ।
ময়াম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি।