প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ছত্তিসগর রজত মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে
পি.এম.না লুপা করোর 14,260 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ছত্তিসগর অসি চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি: পি.এম.
ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরিবা অসি ত্রাইবেল কাংলুপশিংনা শরুক তম্লিবশিং অদু মতম চুপ্পদা চাউথোকচবগা লোয়ননা পালন তৌবা ঙমহন্নবনি: পি.এম.
ঐখোয়গী ছত্তিসগর অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মাওইস্ত তেরোরিজমদগী মপুং ফানা নীংতম্বা ফংগদবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইদ্রে: পি.এম.
01 NOV 2025 5:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নবা রাইপুরদা ছত্তিসগর রাজ্য শেমখিবগী চহি 25 মপুং ফারকপগী থৌরম, ছত্তিসগর রজত মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না লম্বী-থোং, ইন্দস্ত্রী, হকশেল অমসুং ইনর্জীগুম্বা মরুওইবা সেক্তরশিংদা লুপা করোর 14,260 হেনবগী দিবেলপমেন্তেল অমসুং ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ছত্তিসগরগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ছত্তিসগর রাজ্য শেমখিবগী চহি 25 মপুং ফারে। থৌরম অসিদা মহাক্না ছত্তিসগরগী মীয়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ছত্তিসগরগী সিলভর জুবিলীগী থৌরমদা রাজ্য অসিগী মীয়ামগা লোয়ননা শরুক য়াবা অসি মহাক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্তীগী ৱার্কর অমা ওইনা, মহাক্না রাজ্য অসি শেমদ্রিঙৈগী মতম অদু উখি অমসুং হৌখিবা চহি 25গী খোঙচৎ অদুসু উখি। মরম অদুনা, মসিগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অসিদা শরুক য়াবা অসি মহাক্কীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা মীকুপ অমনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "চহি 25গী মমাংদা, অতল বিহারী বাজপেয়ীগী সরকারনা রাজ্য অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌহন্নবগী ৱারেপ অমগা লোয়ননা অদোমগী মঙলানগী ছত্তিসগর অসি অদোমদা পীখি।" মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 25গী খোঙচৎ অদুদা অমুক হন্না য়েংবদা মহাকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ছত্তিসগরগী মীয়াম্না পুন্না থবক কয়া পায়খৎলি। “চহি 25গী মমাংদা হুলম্বা মরু অদু হৌজিত্তি চাউখৎপগী অচৌবা পাম্বী অমা ওইরে। ছত্তিসগরনা চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিদি রাজ্য অসিনা অনৌবা দেমোক্রেসীগী লাইশঙ অমা, অনৌবা এসেমব্লী বিল্দিং অমা ফংলে। মফম অদুদা য়ৌদ্রিঙৈ মমাংদা মহাক্না ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। হায়রিবা প্লেৎফোর্ম অসিদগী চাউরাক্না লুপা করোর 14,000গী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং হৌদোকখি। চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং অসিগীদমক মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি চহি 2000দগী হৌরগা জেনরেসন অমা হোংখ্রে। ঙসিদি, খুঙ্গংশিং য়ৌবদা অৱাবা লৈখিবা অমসুং খুঙ্গং কয়াদা লম্বীগী মমি অমত্তা লৈতবা মমাংগী মতম অদু উদ্রবা নহারোলগী অনৌবা চারোন-শুরোন অমা লৈরে। ঙসিদি ছত্তিসগরগী খুঙ্গংশিংদা লম্বীগী নেৎৱার্ক অসি কিলোমীতর 40,000 ফাওবা হেনগৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি 11 অসিদা, রাজ্য অসিনা নেস্নেল হায়ৱেজ অসি অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে, অমসুং অনৌবা এক্সপ্রেসৱেজশিং অসি ছত্তিসগরগী চাউখৎপগী খুদম অমা ওইরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংদা, রাইপুরদগী বিলাসপুর ফাওবা চৎপদা পুং কয়া চঙলম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মতম অদু শরুক অনি হন্থরে। মহাক্না ছত্তিসগর অমসুং ঝারখন্দগী মরক্তা কনেক্তিবিতী হেনগৎহনগদবা অনৌবা লেন মরিগী হাইৱে অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখি।
ছত্তিসগরদা রেল অমসুং এয়র কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক রাজ্য অসিদা ভন্দে ভারতকুম্বা হাই-স্পিদ ত্রেনশিং চৎপা হৌরে অমসুং রাইপুর, বিলাসপুর অমসুং জগদলপুরগুম্বা শহরশিং অসি হৌজিক দাইরেক্ত ফ্লাইতশিংনা শম্নহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা রো মেতরিএলশিং এক্সপোর্তকীদমক্তা মরুওইনা খঙনরম্বা ছত্তিসগরনা হৌজিক্তি ইন্দস্ত্রীএল স্তেৎ অমা ওইনা অনৌবা থৌদাং অমা লৌবা হৌরে। হৌখিবা চহি 25দা ছত্তিসগরনা ফংখিবা মায় পাকপশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং সরকার খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ক্রেদিৎকী অচৌবা শরুক অমা দোক্তর রমন সিংহনা ফংলি, মহাক্না খ্বাইদগী চাউনা শীংনবগী মতম মনুংদা রাজ্য অসি লুচিংখি। মহাক্না দা. রমন সিংহনা হৌজিক এসেমব্লীগী স্পিকর ওইনা লমজিংলি অমসুং শ্রী বিষ্ণু দেও সাইগী মখাদা সরকার অসিনা ছত্তিসগরগী চাউখৎ-থৌরাংবু খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা পুখৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না লায়রবশিংবু য়াম্না নক্না উখি অমসুং লায়রবশিংগী অৱাবা অমসুং করিসু ঙমজদবা অদু খঙখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিনা মঙোন্দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, মহাক্না লায়রবশিংগী য়াইফনবা হোৎনবা অসি অহানবা মফমদা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লায়রবশিংগীদমক্তা হকশেল, ইনকম, এজুকেসন অমসুং ইরিগেসনদা চাউনা মীৎয়েং থম্লি।
চহি 25গী মমাংদা ছত্তিসগরদা মেদিকেল কোলেজ অমা খক্তমক লৈরম্বা অদুগী খুদম অমা পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি রাজ্য অসিদা মেদিকেল কোলেজ 14 অমসুং রাইপুরদা AIIMS অমা লৈরে। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি ছত্তিসগরদগী আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরশিং লিংখৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা কেম্পেন হৌরকখি। হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য অসিদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির 5,500 হেন্না লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনরিবসি লায়রবা নাগরিক খুদিংমকপু ইকাই খুম্নবা লৈহন্নবা হোৎনবনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি স্লম অমসুং মতম খরগী ওইবা য়ুমশিংদা হিংবনা লায়রবা থেংননবা ফিরেপ অদু মপাঙ্গল হন্থহল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা ইমুং খুদিংদা পর্মিনেন্ত য়ুম ফংহন্নবা ৱারেপ লৌরে। হৌখিবা চহি 11দা, লায়রবা ইমুং করোর মরি পুক্কা য়ুম ফংখ্রে অমসুং হৌজিক সরকারনা অনৌবা য়ুম করোর অহুম শানবা ৱারেপ লৌদুনা থবক তৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঙসিগী নুমিত্তা ছত্তিসগরদা ইমুং লাখ 3.5 হেন্না মখোয়গী অনৌবা য়ুমদা চঙলগনি অমসুং ইমুং লাখ অহুমরোমদা লুপা করোর 1,200গী শেনফম ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ছত্তিসগরগী সরকারনা লায়রবশিংদা য়ুম ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী মশক তাক্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌখিবা চহি অমখক্তদা, শোত্থরবা মীওইশিংগীদমক্তা পুক্কা হাউস লাখ তরেৎ শাখ্রে। মসি স্তেতিস্তিক্স খক্তা নত্তে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। য়ুম খুদিংমক অসি ইমুং অমগী মঙলান অমসুং চাউরবা নুংঙাইবা অদু উৎলি। মহাক্না কান্নবা ফংলবা ইমুং মনুং খুদিংমক্তা মহাক্কী থম্মোয়দগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মহাক্কী সরকারনা ছত্তিসগরগী মীয়ামগী পুন্সিদা নুংঙাইবা পোকহন্নবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি রাজ্য অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা মৈ ফংহল্লে, অমসুং করিগুম্বা মতমদা মৈ ফংলমদবা মফমশিংদসু হৌজিক্তি ইন্তর্নেৎ ফংহল্লে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা LPG কন্নেক্সন অসি ইচম চম্বা ইমুংশিংগীদমক ফংলরোইদবা মঙলান অমা ওইরমখি। ঙসি, ছত্তিসগরগী খুঙ্গংশিং অমসুং লায়রবশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন ফংলে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরকারনা হৌজিক সিলিন্দরগী মথক্তা পাইপলাইনগী খুত্থাংদা মমল হোংবা গ্যাস ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি। মহাক্না নাগপুর-ঝারসুগুদা গ্যাস পাইপলাইন ঙসি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লে হায়না লাউথোকখি অমসুং প্রোজেক্ত অসিগীদমক ছত্তিসগরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
ছত্তিসগর অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ত্রাইবেল মীয়ামগী লমদম ওইরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী কন্ত্রিব্যুসনশিং অসি লৈবাক পুম্বনা অমসুং মালেম্না শকখঙবা অমসুং থাগৎনবা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতরশিংদা ম্যুজিয়মশিং লিংখৎপা নৎত্রগা ভগবান বিরসা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু জনজাতি গৌরব দিবস হায়না লাউথোকপা, সরকারনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী লিগেসিবু ইকায় খুম্নবা অমসুং থাগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
ঙসি শহিদ বীর নরায়ন সিংহ ত্রাইবেল ফ্রিদম ফাইতরস ম্যুজিয়ম শঙ্গাদুনা মসিগী মায়কৈদা অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎলে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ম্যুজিয়ম অসিনা নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংগী চহি 150গী ত্রাইবেলগী পুৱারী উৎলি। মসিদা ত্রাইবেল ফ্রিদম ফাইতরশিংনা ভারতকী নীংতম লান্থেংদা মতৌ করম্না থৌদাং লৌখিবগে হায়বদু তাক্লি। ম্যুজিয়ম অসিনা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীদুনা লৈহৌরগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি।
মহাক্কী সরকারনা ত্রাইবেল হেরিতেজ ঙাক-শেন্নবা অমসুং ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত অমসুং য়াইফ-থৌরাং প্রমোৎ তৌনবা থবক পায়খৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল খুঙ্গং লিশিং কয়াদা চাউখৎপগী অনৌবা মঙাল অমা পুরক্লিবা ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্শ অভিয়ানগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি ভারতকী ত্রাইবেল লমদমশিংগীদমক্তা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা, লুপা করোর 80,000গী খোঙথাং অমনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা, খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নেস্নেল স্কিম অমা শেম্লে। পি.এম.-জনমান স্কিমগী মখাদা, হায়রিবা কম্ম্যুনিতীশিং অসিনা খুন্দারিবা মফম লিশিং কয়াদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা চহি কয়াদগী উমংগী পোত্থোকশিং খোমজিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা ভান ধন কেন্দ্রশিংগী খুত্থাংদা অহেনবা শেন্থোক ফংনবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। বেরি মনা প্রোক্যুর্মেন্তগী ফগৎহল্লবা থৌরাংশিং অসিনা ছত্তিসগরগী কাংলুপশিংগী শেল য়াম্না হেনগৎহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ছত্তিসগরনা হৌজিক্না নক্সালিজম অমসুং মাওইস্ত তেরোরিজমগী য়োৎলিংদগী নীংতম্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা নক্সালিজম্না মরম ওইদুনা চহি 50-55 মীয়ামদা পীবা অৱাবা অদু খঙখি। মহাক্না কনস্তিত্যুসন ঙাকপা শারিবা মীওইশিং অমসুং সোসিএল জস্তিসকী মিংদা গুমভিরগী মপী তারিবা মীওইশিংবু মরাল শিখি। মখোয়না মখোয়গী পোলিতিকেলগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা মীয়ামগী মায়োক্তা চহি কয়াগী ওইনা অরানবা থবকশিং পাংথোকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি । মাওইস্ত তেরোরিজম্না মরম ওইদুনা ছত্তিসগরগী ত্রাইবেল লমদমশিংদা মতম শাংনা লম্বী লৈখিদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অঙাংশিংনা স্কুল চৎপা ঙমদে, অনাবশিংনা হোস্পিতাল চৎপা য়াদে, অমসুং লৈবাক অসিবু চহি কয়া লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংনা মখোয়গী পুন্সি নুংঙাইনা লৈরগা মীয়ামবু মখোয়গী মরাননাই ওইনা থাদোকখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংবু হিংসাগী ইরোলনুংদা মাঙহন্নবগী অয়াবা পীবা ঙম্লোই, মচাশিংগীদমক মশিং লাকঙমদ্রবা মমাশিংনা অৱাবা ফোংদোক্লিবা অসি মহাক্না য়েংবা ঙম্লোই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মহাকপু 2014দা সেবা তৌনবগী খুদোংচাবা পীবদা মহাক্কী সরকারনা মাওইস্ত তেরোরিজমদগী ভারতপু লৌথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। ৱারেপ অসিগী মহৈ হৌজিক লৈবাক পুম্বনা উবা ফংলে হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি তরামঙাগী মমাংদা জিলা 125 হেন্না মাওইস্ত তেররনা শোকহল্লম্মি। ঙসিদি জিলা অহুমখক্তদা মাওইস্তকী থবক থৌরমগী খুদম লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ছত্তিসগর অমসুং লৈবাক পুম্বনা মাওইস্ত তেরোরিজমদগী মপুং ফানা মুত্থৎলবা নুমিৎ অদু লাক্কদবা কুইদ্রে”।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ছত্তিসগরদা মতম অমদা হিংসাগী লম্বীদা চৎখিবা মীওই কয়ানা হৌজিক য়াম্না থুনা সরেন্দর তৌরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কঙ্করদা নক্সালাইৎ 20 হেন্না মেনস্ত্রীমদা হল্লকখি অমসুং মসিগী মমাংদা ওক্তোবর 17দা বাস্তরদা নক্সালাইৎ 200 হেন্না সরেন্দর তৌখি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌখিবা থা খরদা লৈবাক শীনবা থুংনা মাওইস্ত তেররগা মরী লৈনবা মীওই কয়া অমা খুৎলায় থাদোকখ্রে। মখোয় কয়া অমনা লুপা লাখ কয়া অমসুং করোর কয়াগী মনা ফংখি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা হৌজিক্তি ভারতকী সংবিধানবু য়াখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি মাওইস্ত তেরোরিজম মুত্থৎখিবনা ওইথোক্লোইদবা অদু ওইথোকহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি বোম্ব অমসুং নোংমৈগী খুৎলায়না মরম ওইদুনা হান্ননা অৱাবা ওইরম্বা মফমশিং অদু হৌজিক্তি হোংখ্রে। বিজাপুরগী চিলকাপল্লী খুঙ্গংদা চহি তরেৎকী মতুংদা ইহান হানবা ওইনা মৈ ফংহনখ্রে। রেকৱায়া খুঙ্গং, অবুজহমদতা, নীংতম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা স্কুল শাগৎপা হৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা তেররগী মপুং ওইবা মফম অমা ওইনা লৌনরম্বা পুভর্তী খুঙ্গং অসি হৌজিক চাউখৎপগী খোঙজং অমা চংশিল্লি। অঙাংবা ফিরাল অসি জাতিগী তিরঙ্গানা মহুৎ শিনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি বাস্তরগুম্বা লমদমশিং অসি হৌজিক কুমহৈশিংগা মরী লৈনৈ, মসিনা বাস্তর পান্দুম অমসুং বাস্তর ওলিম্পিক্সকুম্বা থৌরমশিং পাংথোক্লি।
হৌখিবা চহি 25 অসিদা নক্সালিজমগী শীংনবশিং মায়োক্নরবসু ছত্তিসগরনা কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিল্লবগে অমসুং হায়রিবা শীংনবশিং অসি মপুং ফানা মায়োক্নরবা মতুংদা খুমাং চাউশিল্লকপগী খোঙজেল অসি কয়া য়াম্না য়াঙখৎলক্কদগে হায়বসি মীপুম খুদিংমক্না খল্লু হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসি ছত্তিসগরগীদমক য়াম্না মরু ওই। চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক, ছত্তিসগর চাউখৎপা হায়বসি তঙাইফদে। রাজ্য অসিগী নহারোলশিংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি মখোয়গী মতমনি, অমসুং মখোয়না ফংলরোইদবা পান্দম অমত্তা লৈতে। মহাক্না মখোয়গী সরকারনা খোঙথাং খুদিংমক্তা অমসুং ৱারেপ খুদিংমক্তা মখোয়গা লোয়ননা লেপ্পী হায়না থাজবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায় মদুদি ঐখোয় পুন্না ছত্তিসগরবু মাংলোমদা পুখৎলগনি অমসুং লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎলগনি। মহাক্না ছত্তিসগরগী ইচিল-ইনাও খুদিংমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা ছত্তিসগরগী রাজ্যপাল, শ্রী রামেন দেকা, ছত্তিসগরগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিষ্ণু দেও সাই, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী জুয়েল ওরাম, শ্রী দুর্গা দাস উইকে, শ্রী তোকান সাহু য়াওনা অতোপ্পা শক্নাইরবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ছত্তিসগরনা রাজ্য ওইখিবা চহি 25 মপুং ফারকপা নীংশিংবা ওইনা পাংথোকপা ছত্তিসগর রজত মহোৎসবতা শরুক য়াখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 14,260 গী মখক্তা চংগদবা লম্বীশিং, ইন্দস্ত্রী, হেল্থকেয়র অমসুং ইনর্জীগুম্বা মরুওইবা সেক্তরশিংগী দিভেলপমেন্ত অমসুং ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা ছত্তিসগরগী জিলা মাপলগী ব্লোকশিংদা অনৌবা স্তার্ত-অপ ভিলেজ ওন্তরপ্রিন্যুরশিপ প্রোগ্রাম (SVEP) 12 হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা লাখ 3.51 কী লোইরবা য়ুমশিংগী গৃহ প্রবেশ য়াওগনি অমসুং রাজ্য অসিদা মশক থোক্না লৈবা য়ুম অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমশিং তেক্ত-কাইদনা লৈহন্নবা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(গ্রামীন) গী মখাদা বেনিফিসিয়রী লাখ 3 দা লুপা করোর 1200 পীখ্রে।
কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল হাইৱে ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া(NHAI) না ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা লুপা করোর 3,150 রোম চংনা শেমগৎপা পথলগাও-কুনকুরীদগীনা ছত্তিসগর-ঝারখন্দগী ঙমখৈফাওবগী ফোর-লেন গ্রীনফীল্দ হাইৱেশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী স্ত্রেতিজিক কোরিদোর অসিনা মরুওইবা কোইবাগী খনিশিং, ইন্দস্ত্রিএল জোনশিং অমসুং কোরবা, রায়গর, জশপুর, রাঞ্চী অমসুং জমসেদপুরগী স্তীল প্লান্তশিং শম্নহন্দুনা চাউনা ইকোনোমিক আর্তরী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা রিজনেল ত্রেদ লিঙ্কেজশিং মফগৎহল্লগনি অমসুং সেন্ত্রেল ইন্দিয়াগা ইস্তর্ন রিজনশিংগা পুনশিন্নহল্লগনি।
মসিদা নত্তনা প্রধান মন্ত্রীনা NH-130D (নরায়নপুর-কস্তুরমেতা-কুতুল-নিলঙ্গুর-মহারাস্ত্র বোর্দর), বাস্তর অমসুং নরায়নপুর জিলাগী পাকথোক-চাওথোকপগী মল্তিপল সেগমেন্তশিং শানবা অমসুং অপগ্রেদ তৌনবা উরেপ-উয়ুং তম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা NH-130C (মদহ্গমুঙ্গা-দিওভোগ-ওরিশা বোর্দর) অসি নাকল-নাকলদা খোং লম্বি য়াওবা লেন অনীগী হাইৱেশিংদা অপগ্রেদ তৌনবা হৌদোকখ্রে। মসিনা ত্রাইবেল অমসুং মনুং হুজ্ঞিনবা মফমশিংদা রোদ কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্দুনা হেল্থকেয়র, এজুকেসন অমসুং মার্কেৎশিং ফগৎহল্লগনি অমসুং রিমোত এরিয়াশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক ফগৎহল্লগনি।
পাৱর সেক্তরদা প্রদানমন্ত্রীনা নোংপোক অমসুং নোংচুপথংবা গ্রীদশিংদা মেগাৱাত 1,600 গী মরক্তা ইন্তর-রিজনেল পাৱর ত্রান্সফর কেপাসিতী হেনগৎহল্লদুনা মফম অসিদা গ্রীল রিলাইএবিলিতী ফঘৎহন্দুনা অমসুং স্তেবল ওইবা পাৱর সপ্লাই লৈহনগদবা ই.আর.-দব্লয়ু.আর. ইন্তরকনেক্সন প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে।
মসিগা লোয়ননা সপ্লাই রিলাইএবিলিতী ফগৎহন্দুনা অমসুং ত্রান্সমিসন কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা ছত্তিসগরগী পাৱর ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর 3,750 গী মথক্তা চংগদবা মল্তিপল সেক্তরগী প্রোজেক্তশিংগী কত্থোকখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
অনৌবা পাৱর লাইনশিং, ফীদর বাইফর্কেসন, ত্রান্সফোর্মরশিং ইন্সতোল তৌবা, কন্দক্তরশিং কনভর্জন তৌবা অমসুং খুঙ্গং অমসুং এগ্রীকলচর পাৱর ফগৎহন্নবা শাবগী য়াওনা রিভেম্প দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর(RDSS) কী মখাদা লুপা করোর 1,860 গী থবকশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা কত্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রায়পুর, বিলাসপুর, দূর্গ, বেমেতরা, গারিয়াবন্দ অমসুং বাস্তরগুম্বা জিলাশিংদা লুপা করোর 480 চংনা শাবা অনৌবা পাৱর সবস্তেসন মাপল শঙ্গাখ্রে। মসিনা মীওই লাখ 15 মুক্তা স্তেবল ওইবা ভোলতেজ লৈহন্দুনা আওতেজশিং হন্থহল্লগনি অমসুং রিমোত অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিংদফাওবা রিলাইএবল এলেক্ত্রিসিতী ফংহল্লগনি। মসিগী মথক্তা রাজ্য অসিদা মৈ ফংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ক্বালিতী হেনগৎহন্নবা কঙ্কের অমসুং বালোদাবাজার-ভত্তপরাদা অনৌবা RDSS কী থবকশিংগা কোন্ননা জিলা কয়াদা লুপা করোর 1415 কী মথক্তা চংগদবা অনৌবা সবস্তেসনশিং অমসুং ত্রান্সমিসনশিংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী সেক্তরদা প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোল, দিজল অমসুং ইথানোলগী স্তোরেজ কেপাসিতী কিলোলিতর 54,000 হাপ্পা চনবা লুপা করোর 460 চংনা রায়পুরদা শাবা ঐচ.পি.সি.এল.গী স্তেত-ওফ-আর্ত পেত্রোলিয়ম ওইল দিপো শঙ্গাখ্রে। ফেসিলিতী অসিনা ছত্তিসগর অমসুং য়ুম্লোন্নবা রাজ্যশিংদা অচৌবা ফ্যুএলগী হব অমা ওইদুনা লেপ্পা লৈতবা সপ্লাইশিং লৈহল্লগনি। কিলোলিতর 10,000 গী ইথানোল স্তোরেজ লৈহল্লদুনা দিপোৎ অসিনা ইথানোল ব্লেন্দিং প্রোগ্রামসু ফগৎহল্লগনি, ফোসিল ফ্যুএল দিপেন্দেন্সী হন্থহল্লদুনা অমসুং হেন্না শেংবা ইনর্জী গ্রোথ লৈহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 1950 চংনা শাবা কি.মি. 489 শাংবা নাগপুর-ঝারসুগুদা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনসু মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। প্রোজেক্ত অসিনা ভারতকী ইনর্জী মিক্স তৌবদা 15% অমসুং “ৱান নেসন ৱান গ্যাস গ্রীদ” কী ভিজন ফংবগী শরুক অসি হেনগৎহনবরোমদা অচৌবা খোংথাং অমনি। পাইপলাইন অসিনা ছত্তিসগরগী জিলা 11 অসি নেস্নেল গ্রীদকা শম্নহন্দুনা মফম অসিদা ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ত লৈহল্লগনি অমসুং হেন্না শেংবা অমসুং অহোংবা ফ্যুএল ফংহল্লগনি।
ইন্দস্ত্রী চাওখৎহন্নবা অমসুং থবক হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা স্মার্ত সিতী অনী-অমনা জঙ্গিরা-চম্পা জিলাগী সিলাদেহী-গতৱা-বির্রাদা অদুগা অমনা রাজনন্দগাও জিলাগী বিজলেতলাদা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রীনা নব রাইপুর এতল নগরগী সেক্তর 22 দা ফার্মাসিয়ুতিকেল পার্ক অনি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী পার্ক অসিনা দ্রগ অমসুং হেল্থকেয়র মেনুফেকচরিংগী ওইনা কত্থোক্লবা জোন ওইনা থবক তৌরগনি।
হেল্থকেয়র খংফ ফগৎহল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা বিলাসপুরগী মনেন্দ্রগর, কবিরধাম, জজ্ঞগীর-চম্পা অমসুং গীদাম(দন্তেৱরা), গবর্নমেন্ত আয়ুর্বেদা কোলেজ অমসুং হোসপিতালদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ মঙা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মেদিকেল এজুকেসনগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা হেল্থকেয়র ফংবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং ছত্তিসগরপুম্বদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন চাউখৎগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Chhattisgarh Rajat Mahotsav
PM inaugurates, lays foundation stone for development projects worth over ₹14,260 crore
Chhattisgarh is rapidly advancing on the path of development:PM
Our constant endeavour is to ensure that the contributions of the tribal communities are always celebrated with pride: PM
That day is not far when our Chhattisgarh & our nation will be completely free from Maoist terrorism: PM
01 NOV 2025 5:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Chhattisgarh Rajat Mahotsav, marking 25 years of formation of the State of Chhattisgarh at Nava Raipur today. He also inaugurated and laid the foundation stone for developmental and transformative projects worth over ₹14,260 crore, covering key sectors such as roads, industry, healthcare, and energy. Speaking on the occasion, the Prime Minister greeted the people of Chhattisgarh remarking that today, the state of Chhattisgarh has completed 25 years since its formation. On this occasion, he extended heartfelt congratulations and best wishes to all the people of Chhattisgarh.
Shri Modi stated that participating in the Silver Jubilee celebrations of Chhattisgarh alongside the people of the state is a matter of great fortune for him. He remarked that as a party worker, he had witnessed the period before the formation of the state and has also been a witness to its journey over the past 25 years. Therefore, being part of this proud moment is a deeply moving experience for him.
“Twenty-five years ago, the government of Atal Bihari Vajpayee handed over the Chhattisgarh of your dreams to you, along with a resolve that the state would reach new heights of development”, said Shri Modi. He remarked that looking back at the journey of the past 25 years fills him with pride. He highlighted that the people of Chhattisgarh have collectively achieved numerous milestones. “The seed that was sown twenty-five years ago has now grown into a flourishing tree of development. Chhattisgarh is rapidly advancing on the path of progress”, remarked the Prime Minister. He added that today, the state has also received a new temple of democracy—a new Assembly building. Before arriving at the venue, he had the opportunity to inaugurate the Tribal Museum. From the same platform, projects worth approximately ₹14,000 crore were inaugurated and launched. He extended his congratulations to everyone for these development initiatives.
The Prime Minister observed that since the year 2000, an entire generation has changed. Today, there is a new generation of youth who have not seen the earlier days when reaching villages was a challenge and many villages lacked any trace of roads. He highlighted that today, the road network in Chhattisgarh’s villages has expanded to 40,000 kilometers. Over the past 11 years, the state has witnessed unprecedented expansion of national highways, and new expressways are becoming symbols of Chhattisgarh’s progress. Shri Modi noted that earlier, traveling from Raipur to Bilaspur took several hours, but now that time has been reduced by half. He also announced the foundation stone of a new four-lane highway, which will further enhance connectivity between Chhattisgarh and Jharkhand.
Highlighting that extensive work has been done to improve rail and air connectivity in Chhattisgarh, Shri Modi noted that high-speed trains like Vande Bharat now operate in the state, and cities such as Raipur, Bilaspur, and Jagdalpur are now connected through direct flights. He remarked that Chhattisgarh, once known primarily for the export of raw materials, is now emerging in a new role as an industrial state. The Prime Minister congratulated every Chief Minister and every government for the achievements of Chhattisgarh over the past 25 years. He stated that a major share of credit goes to Dr. Raman Singh, who led the state during a time of significant challenges. He expressed happiness that Dr. Raman Singh is now guiding the Assembly as its Speaker, and that the government under Shri Vishnu Deo Sai is propelling Chhattisgarh’s development forward at a rapid pace.
Shri Modi stated that he has witnessed poverty up close and understands the concerns and helplessness of the poor. He remarked that when the nation gave him the opportunity to serve, he prioritized welfare for the underprivileged. He emphasized that his government has focused extensively on healthcare, income, education, and irrigation for the poor.
Citing an example, noting that 25 years ago, Chhattisgarh had only one medical college, Shri Modi said today, the state has 14 medical colleges and an AIIMS in Raipur. He recalled that the nationwide campaign to establish Ayushman Arogya Mandirs began in Chhattisgarh. Currently, the state has over 5,500 Ayushman Arogya Mandirs.
“Our government’s effort is to ensure that every poor citizen lives a life of dignity”, said the Prime Minister, remarking that life in slums and temporary shelters further deepens despair and weakens the resolve to fight poverty. Therefore, our government has resolved to provide permanent housing to every poor family. He highlighted that in the past 11 years, four crore poor families have received pucca houses, and now the government is working with a resolve to build three crore new homes. On this day alone, over 3.5 lakh families in Chhattisgarh are entering their new homes, and nearly three lakh families have received a disbursement of ₹1,200 crore. The Prime Minister said this reflects the seriousness with which their government in Chhattisgarh is working to provide housing to the poor. He added that in the past year alone, seven lakh pucca houses have been built for the underprivileged. He emphasized that these are not just statistics—each home represents a family’s dream and immense joy. He extended his heartfelt congratulations to all beneficiary families.
Underscoring that their government is continuously working to make life easier for the people of Chhattisgarh and to reduce their hardships, the Prime Minister highlighted that electricity has now reached every village in the state, and even areas that once lacked power now have access to the internet. Shri Modi recalled that there was a time when an LPG connection was a distant dream for ordinary families. Today, gas connections have reached villages and households of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities across Chhattisgarh. He added that the government is now working to provide affordable gas through pipelines in addition to cylinders. He announced that the Nagpur-Jharsuguda gas pipeline has been dedicated to the nation today and congratulated the people of Chhattisgarh for this project.
Noting that Chhattisgarh is home to one of the country’s largest tribal populations—a community with a proud history and immense contributions to India’s heritage and development, Shri Modi emphasized that the government is consistently working to ensure that the entire nation and the world recognize and celebrate the contributions of tribal communities. Whether through the establishment of museums dedicated to tribal freedom fighters across the country or by declaring the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas, the government’s constant endeavour is to honour and glorify the legacy of the tribal society.
Pointing out that today, another significant step has been taken in this direction with the inauguration of the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Freedom Fighters Museum, the Prime Minister highlighted that the museum showcases over 150 years of tribal history prior to independence, detailing how tribal freedom fighters contributed to India’s struggle for freedom. He expressed confidence that the museum will continue to inspire future generations.
Stressing that their government is simultaneously working to preserve tribal heritage and promote tribal development and welfare, Shri Modi cited the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, which is bringing new light of development to thousands of tribal villages across the country. He noted that this is an ₹80,000 crore initiative—unprecedented in scale for tribal regions in independent India. He further stated that for the first time, a national scheme has been formulated for the development of the most vulnerable tribal groups. Under the PM-JANMAN scheme, development work is being carried out in thousands of habitations of these communities.
Prime Minister stated that tribal communities have been collecting forest produce for generations. He highlighted that it is the current government that created opportunities for greater earnings through Van Dhan Kendras. He noted that improved arrangements for the procurement of tendu leaves have resulted in significantly higher income for collectors in Chhattisgarh.
Expressing satisfaction that Chhattisgarh is now freeing itself from the shackles of Naxalism and Maoist terrorism, Shri Modi acknowledged the painful experiences endured by the people for 50–55 years due to Naxalism. He criticized those who pretend to uphold the Constitution and shed crocodile tears in the name of social justice, stating that they committed decades of injustice against the people for their own political gain. He remarked that due to Maoist terrorism, tribal regions in Chhattisgarh were deprived of roads for a long time. Children lacked access to schools, the sick were denied hospitals, and those who ruled the country for decades abandoned the people to their fate while enjoying the comforts of life.
Stressing that he could not allow his tribal brothers and sisters to be ruined by the cycle of violence, nor could he bear to see countless mothers weeping for their children, Shri Modi remarked that when the nation gave him the opportunity to serve in 2014, his government resolved to free India from Maoist terrorism. Affirming that the results of this resolve are now visible to the entire country, the Prime Minister said that eleven years ago, over 125 districts were affected by Maoist terror; today, only three districts remain where traces of Maoist activity persist. “The day is not far when Chhattisgarh and the entire nation will be completely free from Maoist terrorism”, affirmed the Prime Minister
The Prime Minister further highlighted that many individuals in Chhattisgarh who had once taken the path of violence are now surrendering rapidly. He noted that just a few days ago, more than twenty Naxalites in Kanker returned to the mainstream, and earlier, on October 17 in Bastar, over 200 Naxalites surrendered. He added that in recent months, dozens of individuals associated with Maoist terror across the country have laid down arms, many of whom had bounties worth lakhs and crores of rupees. These individuals have now accepted the Constitution of India.
Prime Minister Shri Narendra Modi stated that the elimination of Maoist terrorism has made the impossible possible. He remarked that areas once gripped by fear of bombs and guns have now transformed. In Chilkapalli village of Bijapur, electricity has reached for the first time in seven decades. In Rekawaya village of Abujhmad, school construction has begun for the first time since independence. He highlighted that Puvarti village, once considered a stronghold of terror, is now witnessing a wave of development. The red flag has been replaced by the national tricolour. He noted that regions like Bastar are now filled with celebration, hosting events such as Bastar Pandum and Bastar Olympics.
Urging everyone to imagine how far Chhattisgarh has progressed over the past 25 years despite the challenge of Naxalism, and how much faster the pace will be once this challenge is fully overcome, Shri Modi emphasized that the coming years are crucial for Chhattisgarh. To build a developed India, it is essential for Chhattisgarh to be developed. Addressing the youth of the state, the Prime Minister said this is their time, and there is no goal they cannot achieve. He assured them that their government stands with them at every step and with every resolve. The Prime Minister concluded by affirming that together, we will advance Chhattisgarh and move the nation forward and extended his heartfelt best wishes to every brother and sister of Chhattisgarh.
The Governor of Chhattisgarh, Shri Ramen Deka, Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai, Union Ministers, Shri Jual Oram, Shri Durga Das Uikey, Shri Tokan Sahu were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in Chhattisgarh Rajat Mahotsav, marking 25 years of formation of the State of Chhattisgarh. He inaugurated and laid the foundation stone for developmental and transformative projects worth over ₹14,260 crore, covering key sectors such as roads, industry, healthcare, and energy.
To strengthen rural livelihoods, Prime Minister inaugurated 12 new Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) blocks across nine districts of Chhattisgarh. Prime Minister participated in the Griha Pravesh of 3.51 lakh completed houses and released ₹1200 Crore as installment to 3 lakh beneficiaries under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Gramin), ensuring dignified housing and security for rural households across the State.
Enhancing connectivity, Prime Minister laid the foundation stone for the four-lane Greenfield Highway from Pathalgaon–Kunkuri to the Chhattisgarh–Jharkhand Border, being developed under the Bharatmala Pariyojana by the National Highways Authority of India (NHAI) at a cost of around ₹3,150 crore. This strategic corridor will connect key coal mines, industrial zones, and steel plants across Korba, Raigarh, Jashpur, Ranchi, and Jamshedpur, serving as a major economic artery that strengthens regional trade linkages and integrates Central India with the Eastern region.
In addition, Prime Minister laid the foundation stone for the construction and upgradation of NH-130D (Narayanpur–Kasturmeta–Kutul–Nilangur–Maharashtra Border), spanning multiple segments across Bastar and Narayanpur districts. PM will also inaugurate the upgradation of NH-130C (Madangmuda–Deobhog–Odisha Border) into a two-lane highway with paved shoulders. These will significantly enhance road connectivity in tribal and interior regions, improving access to healthcare, education, and markets, and boosting socio-economic development in remote areas.
In the power sector, Prime Minister inaugurated the Inter-Regional ER–WR Interconnection Project, which will enhance the inter-regional power transfer capacity between the Eastern and Western grids by 1,600 MW, improving grid reliability and ensuring a stable power supply across the region.
Along with this, Prime Minister dedicated, inaugurated, and laid the foundation stone for multiple energy sector projects worth over ₹3,750 crore, aimed at strengthening Chhattisgarh’s power infrastructure, improving supply reliability, and enhancing transmission capacity.
Under the Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS), works worth about ₹1,860 crore will be dedicated by Prime Minister, including construction of new power lines, feeder bifurcation, installation of transformers, conversion of conductors, and strengthening of low-tension networks to improve rural and agricultural power supply. Prime Minister will also inaugurate nine new power substations built at a cost of around ₹480 crore across districts such as Raipur, Bilaspur, Durg, Bemetara, Gariyaband, and Bastar. These will benefit over 15 lakh people by ensuring stable voltage, reducing outages, and providing reliable electricity even in remote and tribal areas. Additionally, foundation stone will be laid for new substations and transmission projects worth over ₹1,415 crore, including major facilities at Kanker and Balodabazar–Bhatapara, along with new RDSS works across several districts to further expand the reach and quality of electricity in the State.
In the petroleum and natural gas sector, Prime Minister will inaugurate HPCL’s state-of-the-art Petroleum Oil Depot at Raipur, built at a cost of over ₹460 crore with a storage capacity of 54,000 Kilolitres (KL) for petrol, diesel, and ethanol. The facility will serve as a major fuel hub, ensuring uninterrupted supply across Chhattisgarh and neighbouring states. With 10,000 KL ethanol storage, the depot also supports the Ethanol Blending Programme, reducing fossil fuel dependency and promoting cleaner energy growth.
Prime Minister will also dedicate the 489 km Nagpur–Jharsuguda Natural Gas Pipeline, built at a cost of around ₹1,950 crore. The project is a major step toward increasing the share of natural gas in India’s energy mix to 15% and achieving the vision of “One Nation, One Gas Grid.” The pipeline will connect 11 districts of Chhattisgarh to the National Gas Grid, boosting industrial development and providing cleaner and affordable fuel to the region.
To promote industrial growth and employment, Prime Minister will lay the foundation stone for two Smart Industrial Areas — one at Siladehi–Gatwa–Birra in Janjgir–Champa district and another at Bijletala in Rajnandgaon district. Additionally, Prime Minister will lay the foundation stone of a Pharmaceutical Park at Sector–22, Nava Raipur Atal Nagar. This park will serve as a dedicated zone for drug and healthcare manufacturing,
Boosting healthcare sector, Prime Minister will lay the foundation stone for five new Government Medical Colleges — at Manendragarh, Kabirdham, Janjgir–Champa, and Geedam (Dantewada), Government Ayurveda College and Hospital at Bilaspur. These projects will strengthen medical education, expand healthcare access, and promote traditional medicine across Chhattisgarh.