গৃহ মন্ত্ৰালয়
২০২৫ বৰ্ষৰ বাবে বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল/চি. এ. পি. এফ./চি. পি. অ’ৰ ১৪৬৬ কৰ্মচাৰীক 'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক' প্ৰদান
'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক'-এ উৎকৃষ্ট কামক স্বীকৃতি দিয়ে, উচ্চ পেছাদাৰী মানৰ প্ৰচাৰ কৰে আৰু বিশেষ অভিযান, তদন্ত, চোৰাংচোৱা আৰু ফৰেনচিক বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট বিষয়ববীয়া/বিষয়াসকলৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত আৰম্ভ কৰা 'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক'-এ সকলো আৰক্ষী জোৱানৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰিব
২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে 'কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী দক্ষত পদক' প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল
প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে 'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষত পদক' ঘোষণা কৰা হয়
31 OCT 2025 9:13AM by PIB Guwahati
২০২৫ বৰ্ষৰ বাবে বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল/কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চি. এ. পি. এফ.)/কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠন (চি. পি. অ'.)ৰ ১৪৬৬ জন কৰ্মচাৰীক 'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক' প্ৰদান কৰা হৈছে।
উৎকৃষ্ট কামক স্বীকৃতি দিবলৈ, উচ্চ পেছাদাৰী মানৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আৰু নিম্নলিখিত চাৰিটা ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট বিষয়ববীয়া/বিষয়াৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰিবলৈ এই পদক প্ৰদান কৰা হয় ঃ
(i) বিশেষ অভিযান
(ii) তদন্ত
(iii) চোৰাংচোৱা
(iv) ফৰেনচিক বিজ্ঞান
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত আৰম্ভ কৰা 'কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক'-এ সকলো আৰক্ষী জোৱানৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰিব।
"কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক" ২০২৪ চনৰ ১ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধিসূচনাৰ জৰিয়তে প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। আৰক্ষী বাহিনী, নিৰাপত্তা সংস্থা, চোৰাংচোৱা গোট/শাখা, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল/কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনৰ বিশেষ শাখা (চি. পি. অ".)/কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চি. এ. পি. এফ.) আৰু ফৰেনচিক বিজ্ঞান (কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)ৰ সদস্যসকলক অভিযানৰ উৎকৃষ্টতা, অনুসন্ধানত অসাধাৰণ সেৱা, ব্যতিক্ৰমী প্ৰদৰ্শন, অদম্য আৰু সাহসী চোৰাংচোৱা সেৱা, ফৰেনচিক বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সেৱা আগবঢ়োৱা চৰকাৰী বিজ্ঞানীসকলৰ প্ৰশংসনীয় কামৰ বাবে "কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী দক্ষতা পদক" প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰতি বছৰে ৩১ অক্টোবৰত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে এই পদক ঘোষণা কৰা হয়।
বঁটা বিজয়ীসকলৰ তালিকা গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইটত উপলব্ধ - https://www.mha.gov.in
Click for list of Awardees

Ministry of Home Affairs
‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ awarded to 1,466 personnel of various States/UTs/CAPFs/CPOs for the year 2025
‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ recognizes excellent work, promotes high professional standards and boosts the morale of the concerned officials/officers in the fields of Special Operation, Investigation, Intelligence and Forensic Science
Initiated under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, ‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ will boost the morale of all police personnel
‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ was instituted by Ministry of Home Affairs in February, 2024
‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ is announced on 31st of October every year on the occasion of Birth Anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel
31 OCT 2025 9:13AM by PIB Delhi
The ‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ has been awarded to 1,466 personnel of various States/Union Territories (UTs)/Central Armed Police Forces (CAPFs)/Central Police Organisations (CPOs) for the year 2025.
The medal is given to recognize excellent work, promote high professional standards and boost the morale of the concerned official/officer in the following four fields:
(i) Special Operation
(ii) Investigation
(iii) Intelligence
(iv) Forensic Science
Initiated under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, ‘Kendriya Grihmantri Dakshata Padak’ will boost the morale of all police personnel.
The “Kendriya Grihmantri Dakshata Padak” has been instituted vide Ministry of Home Affairs, Government of India Notification dated 1st February, 2024. The Kendriya Grihmantri Dakshata Padak is conferred on members of the Police Forces, Security Organization, Intelligence Wing/Branch/Special Branch of State/Union Territories/Central Police Organizations (CPOs)/Central Armed Police Forces (CAPFs) and Forensic Science (Central / State / Union Territories) throughout the Indian Union in consideration for excellence in Operations, outstanding service in Investigation, exceptional performance, indomitable & daring intelligence service, meritorious work done by Serving Government Scientists in the field of Forensic Science.
The medal is announced on 31st of October every year, on the occasion of Birth Anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
The list of awardees is available on MHA website - https://www.mha.gov.in
Click for list of Awardees