ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏନଡିଟିଭି ୱାର୍ଲଡ ସମିଟ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 OCT 2025 11:03PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାରିନି ଅମରସୂର୍ଯ୍ୟାଜୀ, ମହାମହିମ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ମୋ ବନ୍ଧୁ ଟୋନି ଆବଟ୍ଟଜୀ, ମହାମହିମ ବ୍ରିଟେନର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଋଷି ସୁନକଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବନ୍ଧୁଗଣ, ନମସ୍କାର ।
ଏହା ଉତ୍ସବର ସମୟ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭ ଦୀପାବଳି । ଏକ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାର ମାହୋଲରେ ଏନଡିଟିଭି ୱାର୍ଲଡ ସମିଟ ୨୦୨୫ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଚଳିତ ଅଧିବେଶନ ଲାଗି ଆପଣମାନେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି । ଅପ୍ରତିହତ ଭାରତ । ବାସ୍ତବରେ ଭାରତ ଆଜି ଅଟକିଯିବା ଭାବନାରେ ନାହିଁ । ଆମେ ଅଟକିଯିବୁନି କିମ୍ବା ବନ୍ଦ କରିବୁନି । ଏକାଠି ହୋଇ ଆମେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆଗକୁ ବଢିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ରାସ୍ତା ଅବରୋଧ ଓ ସ୍ପିଡ ବ୍ରେକରମାନଙ୍କୁ ସାମ୍ନା କରୁଛି ସେବେ ଅପ୍ରତିହତ ଭାରତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ କଥା । ଏଗାର ବର୍ଷ ତଳେ ଓ ଆଜିର ଦିନରେ ଏସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମୁଁ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏପ୍ରକାର ସମ୍ମିଳନୀରେ କଣ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଥିଲା ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ମରଣ ଥିବ । ହେଡଲାଇନ କଣ ରହୁଥିଲା କିମ୍ବା କନଫରେନ୍ସରେ କଣ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ରାସ୍ତାଘାଟରେ କଣ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କର ଊଣା ଅଧିକେ ମନେ ରହିଥିବ । ବୈଶ୍ୱିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ କିଭଳି ଆମେ ସାମ୍ନା କରିବା, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ପଡିରହିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ସେନେଇ ଆମେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । ଦେଶର ବଡ ବଡ ସ୍କାମକୁ କିପରି ବନ୍ଦ କରିହେବ ସେନେଇ ବି ଆଲୋଚନା ଚାଲିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହି ସମୟରେ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯାଉଥିଲା । ଟେରିଷ୍ଟ ସ୍ଲିପର ସେଲଗୁଡିକ କିପରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରେ ସେନେଇ ଖୁଲାସା କରାଯାଉଥିଲା । ମହଙ୍ଗା ରୂପକ ଡାହାଣୀ ଖାଇଯାଉଥିବା ନେଇ ଗୀତ ବି ବୋଲାଗଲା । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କଣ ହେଉଥିଲା ସେନେଇ ଏକ ପରିଷ୍କାର ଚିତ୍ର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଲା । ତା ପୂର୍ବରୁ ଏ ଦେଶ ଓ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ଭିତରେ ଘାଂଟି ହେଉଥିବା ଲୋକେ କେବେ ବି ଏଥିରୁ ମୁକୁଳି ପାରିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଭିତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର କଳ୍ପନା ଜଳ୍ପନାକୁ ଭାରତ ଖଣ୍ଡନ କରିଛି । ପ୍ରତି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଏହା ପ୍ରତିହତ କରିପାରିଛି । ଫ୍ରାଜାଇଲ ଫାଇଭରୁ ଆଜି ଭାରତ ମୁକୁଳାଇ ପାରିଛି । ବିଶ୍ୱର ପାଂଚଟି ଅର୍ଥନୈତିକ ଦେଶ ଭିତରେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ଥାନ ପକ୍କା କରିଛି । ଆଜି ଦୁଇ ପ୍ରତିଶତ ତଳକୁ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ରହିଥିବା ବେଳେ ସାତ ପ୍ରତିଶତ ଉପରେ ବିକାଶ ହାର ରହିଛି । ସିପରୁ ଚିପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଆଜି ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସ ସମ୍ପନ୍ନ ଭାରତରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଭାରତ ଚୁପ ବସି ନାହିଁ । ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ, ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ, ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପରି ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ପୂର୍ବବର୍ତୀ ସମୟ କଥା ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଉ ଯେବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଜୀବନ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ଭିତରେ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା । ସାରା ବିଶ୍ୱ ଯେବେ ଏତେ ବଡ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶକୁ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବା ଦେଖିଲା ସମସ୍ତେ ଭାବିଲେ ଭାରତ ପାଇଁ ବୋଧହୁଏ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଡୁବିଯିବ । ଏନେଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କଳ୍ପନା ଜଳ୍ପନା ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା । କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିଟି କଳ୍ପନା ଜଳ୍ପନାକୁ ଭାରତ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କଲା । ଆମେ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଆମେ ଆମ ନିଜ ଟୀକା ବାହାର କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ରେକର୍ଡ ଟାଇମରେ ଆମେ ଟୀକା ପ୍ରୟୋଗ କଲୁ । ଏପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକୁଳିବା ପରେ ଆମେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦେଶ ଭିତରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇପାରିଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନାର ପ୍ରଭାବ କମି ନଥିବା ବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମତ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଲା । ହେଡଲାଇନରେ ଯୁଦ୍ଧର ବିଭୀଷିକା ଓ ଘନଘଟା ବିଷୟରେ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇବାରେ ଲାଗିଲା । ଦ୍ରୁତ ବିକାଶଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦେଶ ଭାବରେ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଭିତରେ ଭାରତର ହାରାହାରି ବିକାଶ ହାର ୭.୮ ପ୍ରତିଶତ । ଏହା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଓ ଅଭୂତପୂର୍ବ । ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗତବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନୀ ହାର ୭ ପ୍ରତିଶତ ବଢିଛି । ୪.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଭାରତ ରପ୍ତାନୀ କରିଛି । ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଅସ୍ଥିର ରେଟିଂ ଭିତରେ ୧୭ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତର କ୍ରେଡିଟ ରେଟିଂକୁ ଏସ ଆଣ୍ଡ ପି ଅପଗ୍ରେଡ କରିପାରିଛି । ଆଇଏମଏଫ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଛି । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଭାରତର ଏଆଇ ସ୍ପେସ ପାଇଁ ଗୁଗୁଲ ୧୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଘୋଷଣା କରିଛି । ଗ୍ରୀନ ଏନର୍ଜି ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ବାବଦକୁ ଆଜି ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ବିକାଶ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁଯୋଗକୁ ଆକାର ଦେଇପାରୁଛି । ଏଇ ନିକଟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଇଏଫଟିଏ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଏହାର ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ । ଭାରତରେ ଶହେ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଲାଗି ୟୁରୋପିଆନ ଦେଶଗୁଡିକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଭାରତରେ ପ୍ରବଳ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୋ ବନ୍ଧୁ ତଥା ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ମର ତାଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀକୁ ନେଇ ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଜି-୭ ଦେଶଗୁଡିକ ସହ ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ ହୋଇଛି । ନିର୍ଭର ଯୋଗ୍ୟ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସହଯୋଗୀ ହିସାବରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତବର୍ଷକୁ ଦେଖୁଛି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସରୁ ଫାର୍ମା, ଅଟୋ ମୋବାଇଲରୁ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ମାହୋଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଜ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏଜ ଅଫ ଦ ଅନନୋନ ହେଉଛି ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ଗେଟୱେ । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଆମ ସାଧୁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ନାବିକ ସମସ୍ତେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ପରିବର୍ତନର ସ୍ୱର । ବୈଷୟିକ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ହେଉ ଅବା କରୋନା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଟୀକା, କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ବିପଦକୁ ଆମେ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ କରିପାରିଛୁ । ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପରେ ନିକଟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠିର ମୁଖ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି । ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କାର ସହ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ବି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂସ୍କାରଧର୍ମୀ ଭୂମିକାକୁ ଆଇଏମଏଫ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଛି । ସେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ବି କହିଛନ୍ତି । ଏତେ ବଡ ଜନ ସମୁଦାୟକୁ ଡିଜିଟାଲ ଆଇଡେଂଟି ଦେବାରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଇଏମଏଫ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଫିନଟେକ ବିଶ୍ୱ ରିୟଲ ଟାଇମ କାରବାର ହେଉଛି । ଭାରତର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ୟୁପିଆଇ କାରବାର ସାରା ବିଶ୍ୱର ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ ସୂଚାଇଥାଏ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମ୍ଭାବନା ଓ କଳ୍ପନା ଜଳ୍ପନାର ସୀମା ଅତିକ୍ରମଣତା ଏବେ ଭାରତବର୍ଷର ସ୍ୱଭାବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ମୁଁ ପ୍ରକୃତି ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ୱଭାବ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ଏହି ସ୍ୱଭାବ ପାଇଁ ହିଁ ଆଜି ଭାରତ ଅପ୍ରତିହତ ଏକ ଶକ୍ତିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଶକ୍ତି ସେହି ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସଫଳତାରୁ ହିଁ ଆସିଥାଏ । ଆଉ ଯେତେ ବେଳେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରାରେ ପ୍ରଶାସନ କିମ୍ବା ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ରହିଥିବ ସେବେ ପ୍ରତିଟି ନାଗରିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ନିଜ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିପାଦିତ କରିପାରିବେ । ଯେବେ ଅଧିକ ସରକାରୀକରଣ ହେବ ସେତେ ଅବରୋଧ ମିଳିବ । ଯେତେ ଅଧିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ହେବ ସେତେ ଅଧିକା ଗତି ବଢିବ । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ କାରଣରୁ ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଦେଶକୁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କରିଛି । କଂଗ୍ରେସ ଅମଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଅଧିକା ସରକାରୀକରଣ କରାଯାଉଥିଲା । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ସରକାରୀକରଣ ବଦଳରେ ଆମେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରୀକରଣ କରିଛୁ । ଅପ୍ରତିହ ଭାରତ ପଛରେ ଏହା ବି ଏକ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର କଥା ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଉ । ୧୯୬୦ରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ଜାତୀୟକରଣ କରିବା କଣ ଦରକାର ଥିଲା । ଗରିବ, ଚାଷୀ, ଖଟିଖିଆ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା ପାଇବେ ବୋଲି ସେତେ ବେଳେ ସରକାର କହିଥିଲେ । ଏହି କାରଣ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ କଣ ହେଲା । ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଦୂରେଇବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲେ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାର ସମ୍ମୁଖକୁ ଯିବାକୁ ଲୋକେ ଡରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ପୁଣି ଲୋକମାନଙ୍କଠାରୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ କ୍ରମଶଃ ଦୂରେଇ ଗଲେ । କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ରେ ଆମ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଦେଶର ଅର୍ଦ୍ଧାଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ନଥିଲା । ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟ ନରହିବା କେବଳ ଏକ ସମସ୍ୟା ହେଲାନି ବରଂ ଦେଶର ଅର୍ଦ୍ଧାଧିକ ଲୋକେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା ପାଇବାରୁ ବଂଚିତ ହେଲେ । ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଧ ହାର ଦେବା ଓ ନିଜ ସ୍ଥାବର ଅସ୍ଥାବର ସମ୍ପତିକୁ ବନ୍ଧକ ରଖିବା ହେଉଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ସରକାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ଦେଶ ମୁକୁଳିବା ଜରୁରୀ ଥିଲା । ତାହା ଆମେ କରିକି ଦେଖାଇଛୁ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେକ୍ଟରକୁ ଆମେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରି ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ । ମିଶନ ମୋଡରେ ଆମେ ୫୦ କୋଟି ଜନଧନ ଆକାଉଂଟ୍ସ ଖୋଲି ପାରିଛୁ । ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଖୋଲିଥିବା ଆକାଉଂଟ୍ସ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷେ ଦେଶରେ ଖୋଲିଥିବା ଆକାଉଂଟ୍ସ ଗୋଟିଏ ପଟେ ରହିଲା । ଆଜି ଦେଶର ଏହି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଟଚ ପଏଂଟ ରହୁଛି । ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ରାନଜାକସନ ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ଦେଶ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଶାସନ ବେଳେ ଏନପିଏର ପାହାଡ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ବିଜେପିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ରେକର୍ଡ ପ୍ରଫିଟ ଦେଇଛି । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଭିତରେ ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସରକାରୀ ଋଣ ସହାୟତା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ଲାଇଭଷ୍ଟକ ଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଉଠା ଦୋକାନୀ ଓ ବିଶ୍ୱକର୍ମାମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଗ୍ୟାସ ସେକ୍ଟର କଥା ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେବୁ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କଣ ଅବସ୍ଥା ରହିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଜାତୀୟକରଣ କଥା ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଥିଲା । ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସବସିଡି ପାଇଁ ରାତି ୮ଟାରୁ ଦିନ ୮ଟା ଯାଏ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ବନ୍ଦ ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନେଇଥିଲା । କେଉଁ ଅବସ୍ଥାରେ ଆଜି ଆମେ ପହଂଚିଛେ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଅନୁମେୟ । ସାରା ଦିନ ୨୪ ଘଂଟା ଧରି ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ଖୋଲା ରହୁଛି । ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଗତିଶୀଳତା ଲାଗି ଆମେ ଏବେ ପ୍ରଯତ୍ନଶୀଳ ଓ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରିକି କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଲାଗି ଲୋକେ ରାଜନେତାଙ୍କଠାରୁ ଲେଖାଇ ଆଣୁଥିଲେ । ବର୍ଷକ ଭିତରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଲାଗି କୌଣସି ସାଂସଦ ୨୫ଟି କୁପନ ପାଇଥାନ୍ତି । ସେହି ସାଂସଦ ଘର ଆଗରେ ଲମ୍ବା ଲାଇନ ଲାଗିଥାଏ । ଗ୍ୟାସ କରେଇ ନେବା ଲାଗି ସେବେ ସାଂସଦଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଭିଡ ଲାଗୁଥିଲା । ଆପଣ ଜାଣି ଚକିତ ହେବେ ଯେ, ୨୦୧୩ ମସିହାର କୌଣସି ଖବରକାଗଜ ପଢିବେ ସେଠି ୨୦୧୪ରେ ମୋଦୀଙ୍କ ରଣାଙ୍ଗନରେ ଲଢିବା ଲାଗି କଂଗ୍ରେସ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲା । ସେତେ ବେଳେ ସେମାନେ ମୋତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣି ପାରିନଥିଲେ । ସମ୍ଭବତଃ ସେମାନେ ଏବେ ବି ମୋତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣି ପାରିନାହାନ୍ତି । ରାଜନୀତିକ ମୁଦ୍ଦା ହିସାବରେ ବର୍ଷକୁ ୬ଟି କିମ୍ବା ୯ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣକୁ ମୁଦ୍ଦା କଂଗ୍ରେସ କରିଥିଲା । ସରକାରୀ କଳର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପବ୍ୟବହାର ନେଇ ସନ୍ଦେହ ବଢିଥିଲା । ଏବେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ଆମେ କଣ କରିଲୁ । ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଗରିବ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆମେ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ । ଯେବେ ଗ୍ରାମାଂଚଳକୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଆସେ ସେବେ ଲୋକେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଏହା ପଇସାବାଲା ମଗାଇଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅଭିପ୍ରେତ ଥିଲା । ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆମେ ଓଲଟାଇ ଦେଇଥିଲୁ ଓ ୧୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଷ୍ଟୋଭ ପହଂଚାଇ ଦିଆଗଲା । ଏହା ହେଉଛି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ସମ୍ବିଧାନର ସଠିକ ସ୍ପିରିଟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବ୍ୟାଙ୍କର ଜୀତୟକରଣ ଯୁଗରେ ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଓ ପିଏସୟୁଗୁଡିକୁ ବନ୍ଦ କରି କଂଗ୍ରେସ ଶୋଇ ଯାଉଥିଲା । ଏହା ଡୁବିବାକୁ ବସିଥିବା ବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ଆମେ କାହିଁକି ଚିନ୍ତା କରିବୁ ଭାବରେ ଏସବୁ ଛାଡି ଦେଇଥିଲା । ଏହାର ସ୍ୱାଭାବିକ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିବ । ଆମ ପକେଟରୁ କଣ ବାଯାଉଛି । ଏହି ଭାବଧାରାରେ ସରକାର ରହିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି । ଏଲଆଇସି, ଏସବିଆଇ, ପିଏସୟୁ ପରି କ୍ଷେତ୍ର ଆଜିକାଲି ରେକର୍ଡ ପ୍ରଫିଟ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେବେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସରକାରୀକରଣ ଛଡା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରହିଥିଲା, ସେବେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ସାହ ରହିଥିଲା । ସରକାରୀକରଣର ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିତରେ କଂଗ୍ରେସ ଦେଶରୁ ଗରିବୀ ହଟାଇବା ଲାଗି ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲା । ପ୍ରତି ନିର୍ବାଚନରେ ଆପଣ ଏକଥା ଦେଖିଥିବେ । ୟୁଟ୍ୟୁବରୁ ଆପଣ ପୁରୁଣା ଭିଡିଓ ଶୁଣିପାରିବେ । ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିବାରର ରାଜନେତାମାନେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସବୁ ବେଳେ ଗରିବୀ ହଟାଇବା ନେଇ ଉଦଘୋଷଣା କରୁଥିଲେ । ସମସ୍ତେ ସବୁ ସମୟରେ ଗରିବୀ ହଟାଇବା ନେଇ କହିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଗରିବୀ ଉପରେ କିଛି ବି କହିନଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଗରିବୀ କିମ୍ବା ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ହଟିଲା ନାହିଁ । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଫଳରେ ୨୫ କୋଟି ଗରିବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳାଇ ପାରିଛି । ଫଳରେ ସାରା ଦେଶ ଆମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି । ସେଇଥିପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିହତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଗରିବୀରେ ସଢୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ସମର୍ପିତ ରହିଛି । ପଛୁଆ ଶ୍ରେଣୀକୁ ଆମେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣର ମାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତନ ଲାଗି ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିଛୁ । ବଡ ବଡ ଆଲୋଚନାରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଶେଷ ଭାବେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇନଥାଏ । ଏକ ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଉ । ନିକଟରେ ବିଏସଏନଏଲ ପକ୍ଷରୁ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ୪ଜି ଷ୍ଟାକର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଘଟିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ କହୁଛି ଯେ ଭାରତ ଲାଗି ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତିର ସୂଚକ । ଆମେ ଆଜି ଗର୍ବର ସହ କହୁଛେ ଯେ, ଭାରତ ପାଖରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ୪ଜି ଷ୍ଟାକ ରହି ପାରିଛି । ଆଗରୁ ସବୁକଥାରେ ୨ଜିକୁ ଆକ୍ଷେପ କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମେ ୪ଜି କଥା କହୁଛେ । ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀ ହିସାବରେ ବିଏସଏନଏଲକୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଧ୍ୱସଂ ପଥରେ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ହେଲେ ଏବେ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିପାରିଛି । ଏବେ ବିଏସଏନଏଲ ସଫଳତା ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ସଫଳତା ପଛରେ ଏହା ଗୋଟିଏ ଫର୍ଦ୍ଦ । ଯେଉଁ ତାରିଖରେ ୪ଜି ଷ୍ଟାକ ଲୋକାର୍ପିତ ହେଲା ସେବେ ବିଏସଏନଏଲ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଲକ୍ଷ ୪ଜି ଟାୱାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଗଲା । ଗ୍ରାମାଂଚଳ, ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା ହାଇ ସ୍ପିଡ ଇଂଟରନେଟ ସେବା ଯୋଗାଇଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଗୋଟିଏ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ଅବତାରଣା କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସବୁବେଳେ ୨ଜି, ୪ଜି, ୬ଜି କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ହୁଏତ ସରକାରଙ୍କ ଇ-ସଂଜୀବନୀ କଥା ଶୁଣିନଥିବେ । ପାହାଡିଆ କିମ୍ବା ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଲୋକଟିଏ ଇ-ସଂଜୀବନୀ ସହ ଯୋଗା ଯୋଗ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ ବା ଇ-ସଂଜୀବନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତର କୌଣସି ରୋଗୀ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିପାରି ଚିକିତ୍ସିତ ହୋଇପାରିବେ । ଏନଡିଟିଭି ଦର୍ଶକ ଶୁଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଇ-ସଂଜୀବନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଯାଏ ୪୨ କୋଟି ଲୋକ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ଓପିଡି ଯୋଗାଯୋଗ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଏହା ବୁଝା ପଡୁଛି ଯେ, ୪ଜି, ୨ଜି କେବଳ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିନାହିଁ ବରଂ ଏହା ଆବଶ୍ୟକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପହଂଚାଇ ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତନ ଅଣାଯାଇ ପାରିଛି । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ମୁଁ କଥା ହେଉଛି ସେବେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଇ-ସଂଜୀବନୀର ଫାଇଦା ପାଇସାରିଛନ୍ତି । ୧୨ ଘଂଟାର ବିବରଣୀ ମୁଁ ଦେଉଛି । ଇ-ସଂଜୀବନୀ କେବଳ ଏକ ସୁବିଧା ନୁହେଁ ବରଂ ସଂକଟ ସମୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସେବା ପାଇବାର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ସବୁବେଳେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ । ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ସରଳ କରିବା ସହ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସଞ୍ଜୟ ଜମା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏକ ଜିବି ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆଗରୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କା ଲାଗୁଥିଲା । ହେଲେ ମାତ୍ର ଏବେ ୧୦ ଟଙ୍କାରେ କାମ ହୋଇଯାଉଛି । ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକେଟରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇ ରହିପାରୁଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଗରିବ ରୋଗୀମାନେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଜମା କରିପାରିଛନ୍ତି । ପିଏମ ଜନଔଷଧି ସେଂଟର ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଲୋକେ ଔଷଧ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ଲୋକେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ସଂଚୟ କରିପାରିଛନ୍ତି । ହାର୍ଟ ଷ୍ଟେଂଟର ମୂଲ୍ୟ ଏବେ ପ୍ରାୟ କମିଯାଇଥିବାରୁ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରିବାରେ ସଫଳ ହେଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତାଙ୍କୁ ଆମେ ସିଧାସଳଖ ଫାଇଦା ଦେଉଛୁ । ଏହା ଆୟକର ହେଉ ଅବା ଜିଏସଟି ସବୁଥିରେ ଦର ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକର ସୀମା କୋହଳ କରାଯାଇଛି । ଜିଏସଟି ସେଭିଂ ଉତ୍ସବ ଏବେ ଭଲ ଫଳାଫଳ ଦେଇଛି । ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ, ପୁରୁଣା ସେଲ୍ସ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି । ଆୟକର ଓ ଜିଏସଟିର ଏହି ଦୁଇଟି ପାବଚ୍ଛ ପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ବର୍ଷକରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ କରିପାରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିକଟରେ ଦେଶ ଓ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରକୁ ନେଇ ବହୁ ଚର୍ଚ୍ଚା କଲେ । ଆମ ବନ୍ଧୁ ରାହୁଲଜୀ ମଧ୍ୟ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରକୁ ନେଇ ବହୁ କଥା କହିଲେ । ସେ ଏକ ସେନା ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଏଥିପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ରହିବା କଥା । ସେ ଏହାକୁ ଗର୍ବର ସହ ପ୍ରଶଂସା କଲେ । ଦେଶ ଓ ସାରା ବିଶ୍ୱ ସେହି ସମାନ କଥା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇଯିବି । ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତା ନେଇ ଏହା କେବଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଆମ ଦେଶର ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ନକ୍ସଲିଜିମ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏପ୍ରକାର ଶବ୍ଦ କିଛି ଲୋକ ଆବିଷ୍କାର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରକୃତ ପକ୍ଷେ ଏହା ହେଉଛି ମାଓ ଆତଙ୍କ । ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମାଓ ଆତଙ୍କର ଏକ କାହାଣୀ କହୁଛି । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କହୁଛି । ଏହି ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲମାନେ ଆଗରୁ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲେ ଆଉ ଏବେ ବି ରହିଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନେଇ ବହୁ ଚର୍ଚ୍ଚା କରାଯାଉଥିଲା । ୩୭୦ ଧାରାକୁ ନେଇ ବହୁ ବିତର୍କ ହେବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲା । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଯେଉଁ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲମାନେ ସକ୍ରିୟ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏପ୍ରକାର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ଅଧିଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏପ୍ରକାର ମାଓ ଆତଙ୍କକୁ ଘଂଟ ଘୋଡାଇ ରଖିଥିଲେ । ଦେଶକୁ ଅନ୍ଧାରରେ ରଖିଥିଲେ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମାଓ ଆତଙ୍କରେ ଶୀକାର ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଦୁର୍ଗତମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିଲେ । ଏହା ବଡ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଘଟଣା । ସେମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିଲେ । କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଗୋଡ ନଥିଲା । କିଛି ଲୋକଙ୍କର ହାତ ନଥିଲା । କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଆଖି ନଥିଲା । କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଶରୀରର କିଛି ପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ ବି ନଥିଲା । ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ମାଓ ଆତଙ୍କର ଶୀକାର ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ । ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, କୃଷକମାନଙ୍କର ପୁତ୍ର, ଗାଁର ଭାଇ, ଉଭଣୀ, ମା, ଉଭଣୀ କିଛି ଲୋକଙ୍କର କୃତ୍ରିମ ଗୋଡ ଲାଗିଥିଲା । ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିଲେ । ସାତ ଦିନ ରହିଥିଲେ । ଯୋଡ ହସ୍ତରେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ତା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ କହିଥିଲେ । ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରେସ କନଫରେନ୍ସ ବି କରିଥିଲେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଥରୁ କେହି ବି ଏହା ଶୁଣିନଥିବେ କିମ୍ବା ଦେଖି ନଥିବେ । ମାଓ ଆତଙ୍କର ଠିକାଦାରମାନେ ଗରିବ ଭୁକ୍ତ ଭୋଗୀ ଦୁର୍ଗତମାନଙ୍କର କାହାଣୀକୁ ସାରା ଦେଶ ଜାଣିବାକୁ ଦେଉ ନଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବାକୁ ବି ଦେଉନଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଦେଶର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ ମାଓ ଅଧ୍ୟୁଷିିତ ଥିଲା । ବାକି ଜାଗାରେ ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବା ବେଳେ ମାଓ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ରେଡ କରିଡରରେ କେହି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ବି ସାହାସ କରୁନଥିଲେ । ରାତି ଦିନ ସମ୍ବିଧାନ ମୁଣ୍ଡାଇ ବିକ୍ଷୋଭ କରୁଥିବା ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମାଓବାଦୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସମ୍ବିଧାନରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ ହେଲେ । କିନ୍ତୁ ରେଡ କରିଡରରେ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଲା ନାହିଁ । ସନ୍ଧ୍ୟା ହେଲେ ଘରୁ ବାହାରିବା ମୁସ୍କିଲ ହେଉଛି । ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଉଥିବା ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ବି ସୁରକ୍ଷା ଦରକାର ହେଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୫୦-୫୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ମାଓ ହିଂସା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି । ବହୁ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀ ମାଓ ହିଂସାର ଶୀକାର ବି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ । ସ୍କାଲ ଚାଲିବାକୁ ବି ମାଓବାଦୀମାନେ ଅନୁମତି ଦେଉନଥିଲେ । ଡାକ୍ତରଖାନା ତିଆରି କରିବାକୁ ବି ଅନୁମତି ଦେଉନଥିଲେ । ଚାଲୁଥିଲେ ବି ଡାକ୍ତର ଆସିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳୁନଥିଲା । ଯେଉଁମାନେ ଛିଡା ହୋଇ ରହୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ବୋମା ଉଡାଇ ମାରି ଦିଆଯାଉଥିଲା । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ଅନେକ ଜାଗାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ବିକାଶ ପହଂଚି ପାରିନଥିଲା । ଆମ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଉଭଣୀମାନେ, ଦଳିତ ଭାଇ ଉଭଣୀମାନେ, ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକେ ଏଥିପାଇଁ ବହୁ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଲାଗି ମାଓବାଦ ଏକ ଚରମ ଅଭିଶାପ । ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏଭଳି ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡି ପାରିବିନି । ପ୍ରଥମଥର ଲାଗି ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଗରେ ମୋ ଦୁଃଖ ମୁଁ କହୁଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେଉଁ ମା’ମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସନ୍ତାନକୁ ହରାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ପିଲାଙ୍କଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଶା ରହିଥିଲା । ମାଓ ଗୁଜବର ସେମାନେ ଶୀକାର ହୋଇଥାଇ ପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ମାଓବାଦର ଶୀକାର ହୋଇପାରିଥାନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପରେ ଆମ ସରକାର ଏପ୍ରକାର ଖରାପ ବାଟରେ ଯାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଆଣିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଜି ପ୍ରଥମଥର କହୁଛି ଯେ, ଦେଶବାସୀ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଯେଉଁ ମା’ମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ପିଲାଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଏ ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ସେମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଆଜି ସାରା ଦେଶ ଏହାର ସୁଫଳ ଦେଖୁଛି । ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକା ଜିଲ୍ଲା ମାଓ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୧କୁ ଖସିଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ କମ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିନି । ଆଉ ଏହି ୧୧ଟି ଜିଲ୍ଲା ଭିତରୁ ୩ଟି ଅତିରିକ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ହଜାର ହଜାର ନକ୍ସଲ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ୭୫ ଘଂଟାର ରେକର୍ଡ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଉଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଏହା ମିଡିଆର ମେନ୍ୟୁ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଏହା ମୋ ଜୀବନର ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉପଲବ୍ଧି ଯେ ଗତ ୭୫ ଘଂଟା ଭିତରେ ୩୦୩ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମ ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଅତୀତରେ ଥ୍ରି ନଟ ଥ୍ରୀ ଚଳାଉଥିଲେ ସେମାନେ ଆଜି ସେହି ଥ୍ରୀ ନଟ ଥ୍ରୀକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏମାନେ ସାଧାରଣ ନକ୍ସଲ ନଥିଲେ । କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର ଏମାନଙ୍କ ନାଁରେ ରହିଥିଲା । କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଏକ କୋଟି, କିଛି ଲୋକଙ୍କର ୧୫ ଲକ୍ଷ, କିଛି ଲୋକଙ୍କର ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବି ଏହି ନକ୍ସଲମାନଙ୍କଠାରୁ ଗ୍ରହଣ ଜବତ କରାଯାଇଛି । ବନ୍ଧୁକ ଓ ବୋମା ଛାଡି ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେବେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ସମ୍ବିଧାନର ମାର୍ଗରେ ଚାଲିଥାଏ ସେବେ ଭୁଲ ରାସ୍ତା ବାଛିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଠିକ ରାସ୍ତାକୁ ଫେରିଥାଏ ଓ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ହିଁ ଦୃଷ୍ଟି ନିବଦ୍ଧ କରିଥାଏ । ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଆସିଥାନ୍ତି । ପାଂଚ ଶତାବ୍ଦୀ ହୋଇଗଲା ଯୁବାବସ୍ଥା ସେମାନେ ବିତାଇଦେଲେ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ସେମାନେ ଚାହୁଁଥିଲେ ତାହା ହେଲାନି । ଏବେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ଚାଲିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏ ପ୍ରକାର କିଛି ମିଡିଆ ହେଡ ଲାଇନ୍ସ ରହିଥିଲା । ଛତିଶଗଡର ବସ୍ତରରେ ଏହା ଘଟିଲା କିମ୍ବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବସଟିକୁ ଜଣାଇ ଦିଆଗଲା । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀ ମରିଗଲେ । ବସ୍ତରରେ ପ୍ରାୟ ସମୟ ଏପରି ଅଘଟଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ଏବେ ସେହି ସମାନ ବସ୍ତର କଥା ମୁଁ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆସି ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୀଡା ନୈପୁଣ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଓ ଆତଙ୍କରୁ ମୁକ୍ତ ଅଂଚଳ ଚଳିତ ଦୀପାବଳିରେ ଦୀପାଳି ଉତ୍ସବ ଅଧିକା ହେବ । ୫୦-୫୫ ବର୍ଷ ହେଲା ସେମାନେ ଦୀପାବଳି କଣ ଦେଖି ନାହାନ୍ତି । ଏବେ ସେମାନେ ଦୀପାବଳି ଦେଖିବେ । ଆମ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କାମ କରିବ । ହର୍ଷ ଓ ଆନନ୍ଦର ଦୀପ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଜଳିବ । ଆଉ ଆଜି ଦେଶବାସୀ ଓ ଏନଡିଟିଭି କର୍ମକର୍ତାଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ, ନକ୍ସଲ ଓ ମାଓବାଦରୁ ଦେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହେବାର ଦିନ ଡେରି ନୁହେଁ । ଏହା ବି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଂଟି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ପ୍ରଗତିର ଏକ ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ । ବିକାଶ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ହାତ ଧରାଧରି ହୋଇ ଯେବେ ଚାଲନ୍ତି, ନାଗରିକଙ୍କ ଲାଗି ଯେବେ ଗତି ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରହେ, ଇନୋଭେସନରଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେବେ କେବଳ ଦକ୍ଷତା ନରହେ ଏପ୍ରକାର ଦର୍ଶନକୁ ନେଇ ଆମେ ଗତିଶୀଳ । ଆଉ ଏନଡିଟିଭି ୱାର୍ଲଡ ସମିଟ ଦ୍ୱାରା ଏପ୍ରକାର ଦର୍ଶନ ପୃଷ୍ଣପୋଷକତା ପାଇବ । ଦେଶ ଲାଗି କିଛି କହିବାକୁ ମୋତେ ଡାକିଥିବାରୁ ମୁଁ ଏନଡିଟିଭିକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ଦୀପାବଳି ପାଇଁ ଢେର ସାରା ଶୁଭକାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the NDTV World Summit 2025 in New Delhi
17 OCT 2025 11:03PM by PIB Delhi
Her Excellency Prime Minister of Sri Lanka, Harini Amarasuriya ji, His Excellency Former Prime Minister of Australia, My Friend Tony Abbott ji, His Excellency Former Prime Minister of UK Rishi Sunak ji, Distinguished Guest, ladies and gentlemen, Namaskar!
It is the time of festivals. I wish you all a very happy Diwali. The NDTV World Summit is taking place in this atmosphere of enthusiasm, and you have chosen a very important theme for this session: Unstoppable Bharat. Indeed, India is in no mood to stop today. We will neither stop nor pause. We 140 crore countrymen will move forward rapidly together.
Friends,
Today, when the world is facing significant roadblocks and speed-breakers, the discussion of Unstoppable Bharat is quite natural. I try to put it in the context of the situation eleven years ago and the present. You remember, what issues were discussed in such summits before 2014. What used to be the headlines, what topics were discussed in conferences in the streets and neighborhoods, you will definitely remember all this, then you will notice, the discussion used to be how India will face the global headwinds? How would India emerge from the Fragile Five? How long would India remain in policy paralysis? When will the big scams in India stop?
Friends,
At that time, there were many questions about women's safety. There were revelations about how the terrorist sleeper cells were out of control. Songs like “महंगाई डायन खाए जात हैं” ("Inflation is a witch and eats away") were prevalent. Now you have a clear picture of what was happening before 2014. Back then, the people of the country, and the world, believed that India, entangled in so many crises, would never be able to emerge from them. But in the last eleven years, India has dispelled every apprehension. It has overcome every challenge. Today, India has emerged from the Fragile Five and become one of the top five economies. Today inflation is below 2 percent and the growth rate is more than 7 percent. Today, from chips to ships, self-reliant India is an India full of self-confidence. Now India does not remain silent after terrorist attacks, India gives a befitting reply by carrying out surgical strikes, air strikes and Operation Sindoor.
Friends,
Think back to the time of Covid, when the world was living under the shadow of life and death. When the world was wondering how a country with such a large population would survive such a huge crisis and people felt that the world would sink because of India. Various speculations were being made. But India proved every speculation wrong. We fought back; we quickly developed our own vaccine. We administered vaccines in record time and after coming out of such a big crisis, we became the fastest growing major economy.
Friends,
The impact of Corona had not yet ended when conflicts started emerging in different parts of the world. News of the war started appearing in the headlines. Now once again the question arose as to what would happen to India's growth and even in such a time of crisis, India once again proved all the speculations wrong. India continued to progress by becoming the Fastest Growing Major Economy. India's average growth in the last three years has been 7.8 percent. This is unprecedented and unexpected. Just two days ago, the merchandise export figures came out; India's merchandise exports have increased by about 7 percent compared to last year. Last year, India exported agriculture worth about Rs 4.5 lakh crore. Amidst unstable ratings of many countries, S&P has upgraded India's credit rating after 17 years. IMF has also upwardly revised India's growth. Just a few days ago, Google has announced a huge investment of 15 billion dollars in India's AI space. Today, huge investments are also being made in the field of green energy semiconductors.
Friends,
Today India's growth is shaping global opportunities and I am saying this with great responsibility. The recently signed EFTA Trade Agreement is a great example of this. European countries have committed to invest 100 billion dollars in India. This will create a large number of jobs in India. Just a few days ago, my friend Starmer, the UK Prime Minister, visited India with his largest business delegation, which shows that the world is looking with great hope at the vast opportunities India holds for itself. Today, our trade with the G7 countries has increased by more than 60 percent. Today the whole world is looking at India as a reliable, responsible and resilient partner. From electronics to pharma, from automobile to mobile manufacturing, a wave of investment is coming to India. This investment is helping to make India a nerve center of the global supply chain.
Friends,
In this summit, you are discussing the topic of Edge of the Unknown. For the world, Edge of the Unknown may be an uncertain thing, but for India, it is a gateway to opportunities. For ages, India has shown the courage to tread uncharted paths. Our saints, our scientists, our sailors have always shown that the "first step" is the beginning of change. Whether it is technology, the need for a corona vaccine, skilled manpower, fintech, or the green energy sector, we have transformed every risk into reform, every reform into resilience, and every resilience into revolution. Recently, the IMF Chief said that he is very excited by the boldness of reforms in India. He also gave an example, and you may know that a reform once took place in India. An ecosystem keeps singing its songs a lot. Our friends are laughing there, but that was due to compulsion, and that compulsion was also from the IMF. Today, reforms are taking place due to conviction, and the same IMF is saying that they are noticing India's boldness in reform. The IMF chief also gave an example: everyone was saying that providing digital identity on a mass level is not possible. But India proved everyone wrong. Today, fifty percent of the world's real-time digital transactions in the world of FinTech take place in India, 50 percent! India's UPI is dominating the global digital payments system. This means that exceeding every prediction, every assessment, has become India's temperament today. I didn't use the word "nature," I said "temperament," and since Modi is here, he speaks of temperament. And that's why India (Bharat) is unstoppable.
Friends,
The real strength of the country's achievements comes from its people and the people of the country are able to use their potential properly only when there is no pressure or interference of the government in their lives. Where there is more governmentalization, there will be more brakes and where there is more democratization, there will be more speed. Unfortunately, the Congress party, which ruled the country for 60 years, always emphasized the governmentalization of policy and process. Whereas in the last 11 years we have worked towards democratization of policy and process. This is also a major reason behind Unstoppable Bharat. Take the example of banking. What was the reason behind the nationalization of banks by Indira Gandhi in the decade of 1960? It was said that the nationalization was done to provide banking facilities to the poor, farmers, laborers, that is, the common people of the country. This was the reasoning given. Whereas in reality what did Congress do, what did the governments do? Banks were further distanced from the people of the country; the distance was increased. The poor were afraid to even go to the doors of banks. When our government was formed in 2014, more than half of the country's population did not even have a bank account. And this was not just a problem of not having a bank account. This meant that a large section of the country's population was deprived of the benefits of banking. They were forced to pay high interest rates in the market and mortgage their homes and land when needed.
Friends,
It was essential to free the country from this government-controlled state, and we have accomplished that. We democratized the banking sector and reformed it. We opened more than 50 crore Jan Dhan accounts on mission mode, that is, the total of all the accounts opened in the entire world is on one side and the total of India alone is on the other side, so much work was done. Today, every village in the country has some kind of banking touchpoint. Digital transactions have made India one of the most financially inclusive countries in the world. The Congress government's rule created a mountain of NPAs in banks. The BJP's democratization has led to record profits for banks. Over the past 11 years, loans worth lakhs of crores of rupees have been given to women self-help groups, small farmers, livestock farmers, fishermen, street vendors, and Vishwakarma friends, all without bank guarantees.
Friends,
I will also give you the example of petrol and gas sector. What was the situation before 2014, when the idea of ​​nationalization was dominant? You will be shocked to hear that the Congress government was preparing to close petrol pumps between 8 pm and 8 am to avoid increasing subsidies on petrol and diesel. Tell me! Hey brother, he will fill it at seven o'clock! What's the situation today? Today, petrol pumps remain open 24 hours a day, and we're making unprecedented investments in alternative fuels and electric mobility.
Friends,
During the Congress regime, even to get a gas connection, one had to get letters written from the MPs. A Member of Parliament used to get 25 coupons in a year and he used to give 25 coupons to the people in his area for gas connections. So, people used to stand in line at his house, saying, give me a gas coupon, this was the situation. And you will be surprised, take out the newspapers of 2013, Congress was making a strategy to compete with Modi in 2014. They didn't know me well then, and they probably don't even now. So, their discussion was about what promise to make to the public, so the discussion was whether to give 6 cylinders or 9 cylinders per year, this was being discussed. That means the system was dominated by governmentalization to such an extent. Now what did we do after coming here? We have provided free gas connections to more than 10 crore poor families who had never even dreamt of this facility. When gas cylinders used to come to the village, the common man used to believe that it was for the rich, for the big people, they could have gas in their houses, but not in the houses of the poor. We reversed this situation, gas stoves reached 10 crore homes. This is the democratization of the system, and this is the true spirit of the Constitution.
Friends,
In that era of nationalization thinking, Congress used to sleep peacefully after locking our government companies, our PSUs. It's sinking, lock it, it's sinking, lock it. Congress used to think that why should we work so hard, if it sinks then it will sink, it will die a natural death, what will we lose from our pocket, this was the thinking. We changed this thinking also and see today, be it LIC, SBI or our big PSUs, all of them are making new records of profits.
Friends,
When government policies are based on democratization rather than governmentalization, the morale of the countrymen is high. With this thinking of governmentalization, Congress kept on saying remove poverty, remove poverty, you must have seen it in every election, listen to all the speeches of this family from the Red Fort, whoever went to the Red Fort to hoist the flag from this family, there was no leader from the first to the last, who did not give a speech on poverty. You can listen to all these speeches on YouTube, but poverty hasn't diminished. Our democratization approach has lifted 25 crore poor people out of poverty in the last 11 years, and that is why the nation trusts us, and that is why India is unstoppable.
Friends,
Today in India there is a government dedicated to serving the poor and the deprived. We give priority to the backward classes. We are working with full sensitivity to improve their lives. Often, this issue is overlooked in the larger discussions. Let me give you an example. Recently there was talk that BSNL has launched its Made in India 4G stack.
And friends,
I want to say that this is really a huge success for the country. Today we can proudly say that India is among the top 5 countries in the world that have a 4G stack ready in their country. India has heard 2G, 2G, 2G because all the headlines are filled with, "This happened in 2G, that happened in 2G." Now I am talking about 4G, so it takes some time, I am getting tired of explaining it. BSNL, the government company that Congress left no stone unturned to destroy, is now achieving new achievements.
But friends,
This is just one aspect of the country's success. The other side of this is that on the same day this 4G stack was launched, BSNL started about one lakh 4G mobile towers and what was the result of this? This has brought high-speed internet service to lakhs of people living in remote forests and mountainous areas, where high-speed internet had not been accessible until now.
Friends,
Now let me tell you another surprising thing. We keep hearing about 2G, 4G, 6G, etc., then we see the world around us, we think about something else and after thinking, we try to do something new. And today I want to present before you a third aspect of this success of the country and till now the media has not paid attention to that thing. Well, there are many things, in my account they remain far behind. When such facilities reach remote areas, how the lives of the people in those areas change. You might have heard about e-Sanjeevani. Let me give the example of this e-Sanjeevani. Suppose there is a family living somewhere in the remote forests, one of whose members is ill and is suffering from the illness somewhere on the hills, somewhere in the forests. Now due to bad weather, they are unable to take their sick family member to the doctor. What will they do then? In such a situation, e-Sanjeevani service, a service based on high-speed connectivity, is helping them.
Friends,
The patient connects with the doctor through the e-Sanjeevani app on his phone and gets the facility of consultation with a specialist doctor. NDTV viewers will be happy to know that till now 42 crore people have taken OPD consultation through e-Sanjeevani. That means 4G, 2G is not just a facility, it is emerging as a new force in life and today when I am talking to you, from morning till evening more than 1 lakh people of the country have got help on e-Sanjeevani. I am telling you about 12 hours. E-Sanjeevani is not just a facility; it is a reassurance that they will get immediate help in case of crisis. This is an example of the wonders of democratization in the system!
Friends,
A sensitive government, a government dedicated to democracy, a government dedicated to the Constitution, takes such decisions and makes such policies. Our emphasis is on making people's lives easier and increasing people's savings. For example, 1 GB of data used to cost Rs. 300, and now it costs Rs. 10. This means that thousands of rupees are being saved in the pocket of every Indian every year. Poor patients have saved Rs 1.25 lakh crore through Ayushman Bharat scheme. Medicines are available at 80 percent discount at PM Jan Aushadhi Centers. Due to this, people have saved around Rs 40 thousand crores. Due to reduction in the prices of heart stents, the poor and middle class are saving Rs 12 thousand crore annually.
Friends,
We have also given direct benefits to honest taxpayers. Be it income tax or GST, there has been a huge reduction. This year, the tax on incomes of up to Rs 12 lakh has been reduced to zero. And the GST Savings Festival is currently in full swing. That means I am seeing pictures of markets everywhere these days, if you look at Google then why everywhere? It is the GST savings festival that has created this situation. Nowadays we are seeing that all previous sales records are being broken. With these two steps of Income Tax and GST, the countrymen are sure to save around Rs 2.5 lakh crore in a year.
Friends,
In recent times, the country and the world have discussed Operation Sindoor a lot. Recently, our friend Rahul ji also talked about Operation Sindoor in great detail. He belongs to an Army family, so his passion for it is natural. Those things run in his veins. He has praised it with pride and the country and the world are also doing the same. But today I want to take you to another topic, which is not only important in terms of the security of the country, it is also related to the future of my youth. This topic concerns Naxalism, and I believe that the term Naxalism has been coined by such people. In reality, it is about Maoist terror. Today, I want to tell you the story of this Maoist terror. The ecosystem of urban Naxals during the Congress rule, these urban Naxals, were dominant in a way, they are still dominant, they used to carry out heavy censorship to ensure that no incident of Maoist terror reaches the people of the country, there used to be so much discussion about terrorism in our country. There used to be debates on Article 370. But the urban Naxals who had flourished in our cities during the Congress rule, who had taken over such institutions, used to cover up Maoist terror and kept the country in the dark. Just a few days ago, many victims of Maoist terror came to Delhi; this is a very painful thing. They had come in large numbers, some were missing legs, some were missing hands, some were missing eyes. Some body parts were missing. These were the victims of Maoist terror. The poor, tribals, brothers and sisters of the village, sons of farmers, mothers and sisters, many had their legs amputated, they had come to Delhi, stayed for seven days. With folded hands they were asking to convey their message to the people of India. They held a press conference, none of you might have seen or heard it, these contractors of Maoist terror who are sitting here, did not even let the story of the pain of the victims of that oppression reach the people of India. The Congress ecosystem did not even allow it to be discussed.
Friends,
The situation was such that nearly every major state in the country was in the grip of Naxalite violence and Maoist terror. The Constitution was in effect in the rest of the country, but in the Red Corridor, no one dared to mention it. And I say with great responsibility that those who dance around with the Constitution on their heads still work day and night to protect these Maoist terrorists, who do not believe in the Constitution.
Friends,
The government was elected, but it had no recognition in the Red Corridor. As evening fell, it became difficult to leave the house. Those who provided security to the public also had to move with security.
Friends,
In the last 50-55 years, thousands of people were killed due to this Maoist terror, many security personnel became victims of Maoist terror, we lost so many young people, these Naxalites, these Maoist terrorists did not allow schools to be built in the area, did not allow hospitals to be built, even if there was a hospital, they did not allow doctors to enter. Those which were still standing were also blown up with bombs. For decades, a large part of the country, a very large population remained deprived of the light of development. Our tribal brothers and sisters, Dalit brothers and sisters, and poor people had to suffer huge losses due to this.
Friends,
Maoist terrorism is a grave injustice to the youth of the country, a grave sin. I could not leave the youth of the country in this condition, I felt uneasy and was sitting with my mouth shut. Today, for the first time, I am expressing my pain to you. I know the mothers who have lost their sons; those mothers had certain expectations and hopes from their sons. Either they got trapped in the lies of the Maoist terrorists or they became victims of Maoist terror and hence, after 2014, our government tried with full sensitivity to bring the misguided youth into the mainstream and I am telling this to the countrymen for the first time today, the countrymen will be satisfied, the countrymen will bless us, the mothers who have lost their sons, those mothers will bless us, they will bless the power of the country and today the country is seeing its results. Till 11 years ago, more than 125 districts of the country were affected by Maoist terror.
And friends,
Today, this number has shrunk to just 11 districts. You know how much effort had to be put into this effort, and even among those 11, only three districts remain that are most vulnerable to Maoist terror.
Friends,
Thousands of Naxalites have laid down their arms in the last decade. I will give you the figures of the last 75 hours, only seventy-five hours. I know this is not the media's menu, but it is a matter of great satisfaction in my life that in these 75 hours, 303 Naxalites have surrendered. Those who once wielded 3 naught 3, today they have surrendered 3 naught 3. And these are not ordinary Naxalites, some had a reward of 1 crore, some had a reward of 15 lakh, some had a reward of 5 lakh and all of them had rewards announced in their names. And these are no ordinary Naxalites; some carried a bounty of 1 crore rupees, some 15 lakh rupees, some 5 lakh rupees, and all of them had bounties announced against them. A large quantity of weapons has also been seized from these Naxalites. All these people have given up guns and bombs and are ready to embrace the Constitution of India and when there is a government completely dedicated to the Constitution, then even a person who has gone on the wrong path returns and sets his eyes on that Constitution. Now they are coming into the mainstream of development. And these people are admitting that they were on the wrong path. Five decades have passed, they have spent their youth, but the change they had hoped for has not come. Now they will move forward with faith in the Indian Constitution.
Friends,
There used to be media headlines, this happened in Bastar of Chhattisgarh, that happened, an entire bus was blown up, so many security personnel were killed, Bastar used to be the stronghold of Maoist terrorists, Naxalites and now today I give the example of the same Bastar, tribal youth organize Bastar Olympics and lakhs of youth are coming to Bastar Olympics and showing their strength in the sports field, this is the change.
Friends,
This time, Diwali celebrations in areas free from Maoist terror are going to be even more vibrant. It has been 50-55 years since they had not seen Diwali, now they will see Diwali and I am sure friends, our hard work will bear fruit and the lamps of happiness will be lit there too. And today, I assure my countrymen and NDTV viewers that the day is not far off when the country will be completely free from Naxalism and Maoist terror, and this too is Modi's guarantee.
Friends,
Our journey towards a developed India is not just a journey of growth. Where development and dignity go hand in hand, where there are speed and dignity for citizens, where the objective of innovation is not just efficiency but also empathy and compassion. We are moving forward with this vision. And events like the NDTV World Summit play a huge role in advancing this vision. I express my gratitude to NDTV for inviting me to speak for the nation. I wish you all the best for this event. And I also wish you all the best for the Diwali celebrations. Thank you very much!