প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এনডিটিভি বিশ্ব সন্মিলন ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 OCT 2025 11:03PM by PIB Guwahati
শ্ৰীলংকাৰ মহামন্ত্ৰী প্ৰধানমন্ত্ৰী হাৰিণী অমৰাসুৰিয়া জী, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ মহামহিম প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী মোৰ বন্ধু টনি এবোট জী, ব্ৰিটেইনৰ মহামহিম প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ঋষি সুনাক জী, বিশিষ্ট অতিথিসকল, ভদ্ৰলোকগণ আৰু ভদ্ৰমহিলাসকল, নমস্কাৰ!
এয়া উৎসৱৰ সময়। সকলোকে দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। এই উৎসাহৰ পৰিৱেশত এনডিটিভি বিশ্ব সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু এই সন্মিলনৰ বাবে আপোনালোকে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বস্তু বাছি লৈছে: অনবদ্য ভাৰত। সঁচাকৈয়ে ভাৰত আজি ৰৈ যোৱাৰ কোনো ভাবনাৰে চালিত হোৱা নাই। আমি ৰৈ নাথাকো, থমকি ন'ৰও । আমি ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে একেলগে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িম।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া বিশ্বই উল্লেখযোগ্য পথ অৱৰুদ্ধ কৰা পৰিস্থিতিৰ মুখামুখি হৈছে আৰু গতিৰোধকৰ সন্মুখীন হৈছে, তেতিয়া অপ্ৰতিৰোধ্য ভাৰতৰ বিষয়ে আলোচনা একেবাৰে স্বাভাৱিক কথা। এঘাৰ বছৰৰ আগৰ পৰিস্থিতি আৰু বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ কথা এই প্ৰেক্ষাপটত ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। আপোনালোকৰ মনত আছে, ২০১৪ চনৰ আগতে এনে সন্মিলনত কি কি বিষয়ত আলোচনা হৈছিল।আগতে বিষয়ৰ শিৰোনাম কি আছিল, ৰাজপথ আৰু চুবুৰীত আয়োজিত সন্মিলনত কেনে বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছিল, এই সকলোবোৰ নিশ্চয় মনত ৰাখিছে, এনে পৰিস্থিতিত আপুনি লক্ষ্য কৰিব, আলোচনা আছিল আগতে ভাৰতে বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব কেনেকৈ? ভংগুৰ পাঁচখনৰ পৰা ভাৰত কেনেকৈ ওলাই আহিব? ভাৰত কিমান দিন নীতিগত পক্ষাঘাতত আক্ৰান্ত হৈ থাকিব? ভাৰতৰ বৃহৎ কেলেংকাৰী কেতিয়া বন্ধ হ’ব?
বন্ধুসকল,
সেই সময়ত মহিলাৰ সুৰক্ষাক লৈ বহু প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল। সন্ত্ৰাসবাদীৰ শ্লিপাৰ ছেলবোৰ কেনেকৈ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাহিৰত আছিল সেই সম্পৰ্কে প্ৰকাশ পাইছিল। “মহংগায়ে ডায়ন খায়ে জাত হেয়” ("মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ডাইনীয়ে খাই পেলায়") আদি গীতৰ প্ৰচলন আছিল। এতিয়া আপোনাৰ হাতত ২০১৪ চনৰ আগতে কি হৈছিল তাৰ এখন স্পষ্ট ছবি আছে।তেতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণে আৰু বিশ্বই বিশ্বাস কৰিছিল যে ইমানবোৰ সংকটৰ মাজত থাকি ভাৰতে কেতিয়াও সেইবোৰৰ পৰা ওলাই আহিব নোৱাৰিব। কিন্তু যোৱা এঘাৰ বছৰত ভাৰতে তেনে প্ৰতিটো আশংকা দূৰ কৰিছে। প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিছে। আজি ভাৰত ভংগুৰ পাঁচৰ পৰা ওলাই আহি শীৰ্ষ পাঁচখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিছে । আজি মুদ্ৰাস্ফীতি ২ শতাংশৰ তলত আৰু বৃদ্ধিৰ হাৰ ৭ শতাংশতকৈও অধিক হৈছে। আজি চিপৰ পৰা জাহাজ(শ্বিপ)লৈকে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা ভাৰত হৈ পৰিছে । এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছতো ভাৰত মৌন হৈ নাথাকে, ভাৰতে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক চলায় , বিমান আক্ৰমণ আৰু অপাৰেচন সিন্দূৰ গ্ৰহণ কৰি উপযুক্ত উত্তৰ দিয়ে।
বন্ধুসকল,
কোভিডৰ সময়ৰ কথা ভাবি চাওক, যেতিয়া পৃথিৱীখন জীৱন-মৃত্যুৰ ছাঁত জীয়াই আছিল। যেতিয়া বিশ্বই ভাবিছিল যে ইমান বৃহৎ জনসংখ্যা থকা এখন দেশ ইমান বৃহৎ সংকটৰ পৰা কেনেকৈ বাচি যাব আৰু মানুহে অনুভৱ কৰিছিল যে ভাৰতৰ বাবেই পৃথিৱীখন ডুব যাব। বিভিন্ন জল্পনা-কল্পনা চলি আছিল। কিন্তু ভাৰতে প্ৰতিটো জল্পনা-কল্পনা ভুল প্ৰমাণ কৰিলে। আমি প্ৰতিশোধ ল’লোঁ; আমি দ্ৰুতগতিত নিজৰ ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিলোঁ। আমি অভিলেখ সময়ত ভেকচিন প্ৰদান কৰিলোঁ আৰু ইমান ডাঙৰ সংকটৰ পৰা ওলাই অহাৰ পিছত আমি হৈ পৰিলোঁ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি।
বন্ধুসকল,
কৰ’নাৰ প্ৰভাৱ তেতিয়াও শেষ হোৱা নাছিল, যেতিয়া বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত সংঘাতৰ সৃষ্টি হ’বলৈ ধৰিছিল । যুদ্ধৰ খবৰে শিৰোনাম দখল কৰিবলৈ ধৰিছিল। তেতিয়া আকৌ এবাৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হ’ল যে ভাৰতৰ বিকাশৰ কি হ’ব । কিন্তু এনে সংকটৰ সময়তো ভাৰতে আকৌ এবাৰ সকলো জল্পনা-কল্পনা ভুল বুলি প্ৰমাণ কৰিলে। ভাৰতে দ্ৰুততম বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি হিচাবে অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰাখিলে । যোৱা তিনি বছৰত ভাৰতৰ গড় বৃদ্ধি হৈছে ৭.৮ শতাংশ। এয়া অভূতপূৰ্ব আৰু অপ্ৰত্যাশিত। মাত্ৰ দুদিন আগতে ব্যৱসায়িক সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ পৰিসংখ্যা ওলাইছিল; যোৱা বছৰৰ তুলনাত ভাৰতৰ ব্যৱসায়িক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি প্ৰায় ৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা বছৰ ভাৰতে প্ৰায় ৪.৫ লাখ কোটি টকাৰ কৃষি সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰা হৈছিল । বহু দেশৰ অস্থিৰ ৰেটিঙৰ মাজতে এছ এণ্ড পিয়ে ১৭ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ ক্ৰেডিট ৰেটিং উন্নীত কৰিছে। ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো আই এম এফে উৰ্ধমুখী গতিৰ বিষয়ে হাৰৰ সংশোধন কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে গুগলে ভাৰতৰ এ আই ক্ষেত্ৰত ১৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ বৃহৎ বিনিয়োগৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। আজি সেউজ শক্তিৰ অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰতো বৃহৎ বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ বৃদ্ধিয়ে বিশ্বব্যাপী সুযোগক গঢ় দিছে আৰু মই এই কথা কৈছোঁ অতি দায়িত্বশীলতাৰে। শেহতীয়াকৈ স্বাক্ষৰিত ই এফ টি এ বাণিজ্য চুক্তি ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। ইউৰোপৰ দেশসমূহে ভাৰতত ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মোৰ বন্ধু ষ্টাৰমাৰে তেওঁৰ সৰ্ববৃহৎ ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ সৈতে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল, যিয়ে দেখুৱাইছে যে ভাৰতে নিজৰ বাবে ৰখা বিশাল সুযোগসমূহৰ প্ৰতি বিশ্বই অতি আশাৰে লক্ষ্য কৰি আছে। আজি জি-৭ দেশসমূহৰ সৈতে আমাৰ বাণিজ্য ৬০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক এক নিৰ্ভৰযোগ্য, দায়িত্বশীল আৰু স্থিতিস্থাপক অংশীদাৰ হিচাপে গণ্য কৰিছে। ইলেক্ট্ৰ'নিকছৰ পৰা ফাৰ্মালৈকে, অটোম’বাইলৰ পৰা মোবাইল মেনুফেকচাৰিঙলৈকে ভাৰতত বিনিয়োগৰ জোৱাৰ উঠিছে । এই বিনিয়োগে ভাৰতক বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ স্নায়ু কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই শীৰ্ষ সন্মিলনত আপোনালোকে অজ্ঞাতৰ প্ৰান্ত বিষয়টোকলৈ আলোচনা কৰিছে। বিশ্বৰ বাবে এজ অৱ দ্য আনন’ন এটা অনিশ্চিত কথা হ’ব পাৰে, কিন্তু ভাৰতৰ বাবে ই সুযোগৰ দুৱাৰমুখ। যুগ যুগ ধৰি ভাৰতে অচিনাকি পথত ভৰি দিয়াৰ সাহস দেখুৱাই আহিছে। আমাৰ সন্ত, আমাৰ বিজ্ঞানী, আমাৰ নাৱিকসকলে সদায় দেখুৱাই আহিছে যে "প্ৰথম পদক্ষেপ" হৈছে পৰিৱৰ্তনৰ আৰম্ভণি। প্ৰযুক্তিয়েই হওক, কৰ’না ভেকচিনৰ প্ৰয়োজনীয়তাই হওক, দক্ষ জনশক্তিয়েই হওক, ফিনটেকেই হওক বা সেউজ শক্তি খণ্ডই হওক, আমি প্ৰতিটো বিপদক সংস্কাৰলৈ, প্ৰতিটো সংস্কাৰক স্থিতিস্থাপকতালৈ আৰু প্ৰতিটো স্থিতিস্থাপকতাক বিপ্লৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। শেহতীয়াকৈ আই এম এফৰ মুৰব্বীগৰাকীয়ে কৈছে যে ভাৰতত সংস্কাৰৰ সাহস দেখি তেওঁ অতিশয় উৎসাহিত হৈছে। তেওঁ এটা উদাহৰণো দিলে আৰু আপোনালোকে হয়তো জানে যে ভাৰতত এসময়ত সংস্কাৰ ঘটিছিল। এটা পৰিৱেশ তন্ত্ৰই নিজৰ গীতবোৰকে গাই থাকে। আমাৰ বন্ধুসকলে তাত হাঁহিছে, কিন্তু সেয়া বাধ্যবাধকতাৰ বাবেই হৈছিল আৰু সেই বাধ্যবাধকতাও আই এম এফৰ পৰা আহিছিল। আজি প্ৰত্যয়ৰ বাবেই সংস্কাৰ ঘটিছে আৰু একেটা আই এম এফে কৈছে যে সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সাহস লক্ষ্যণীয় । আই এম এফৰ মুৰব্বীগৰাকীয়ে এটা উদাহৰণো দিলে যে সকলোৱে কৈ আছিল যে বিশাল পৰ্যায়ত ডিজিটেল পৰিচয় প্ৰদান কৰাটো সম্ভৱ নহয়। কিন্তু ভাৰতে সকলো কথা ভুল প্ৰমাণ কৰিলে। আজি ফিনটেকৰ জগতত বিশ্বৰ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেনৰ পঞ্চাশ শতাংশ ভাৰতত সংঘটিত হয়, ৫০ শতাংশ! ভাৰতৰ ইউ পি আইয়ে বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল পেমেণ্ট ব্যৱস্থাত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। অৰ্থাৎ প্ৰতিটো ভৱিষ্যদ্বাণী, প্ৰতিটো মূল্যায়ন অতিক্ৰম কৰাটো আজি ভাৰতৰ স্বভাৱ হৈ পৰিছে। মই "প্ৰকৃতি" শব্দটো ব্যৱহাৰ কৰা নাছিলো, মই ক'লো "স্বভাৱ" আৰু যিহেতু ইয়াত মোদী আছে, সেয়েহে তেওঁ স্বভাৱৰ কথা কৈছে। আৰু সেইবাবেই ভাৰত অপ্ৰতিৰোধ্য ।
বন্ধুসকল,
দেশৰ সাফল্যৰ প্ৰকৃত শক্তি দেশৰ জনসাধাৰণৰ পৰাই আহে আৰু চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা মানুহৰ জীৱনত কোনো ধৰণৰ হেঁচা বা হস্তক্ষেপ নাথাকিলেহে দেশৰ জনসাধাৰণে নিজৰ সামৰ্থ্য সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। য’ত বেছি চৰকাৰীকৰণ হ’ব তাত গতিৰোধ বেছি হ’ব আৰু য’ত গণতন্ত্ৰ অধিক হ’ব তাত গতি বেছি হ’ব। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ৬০ বছৰ ধৰি দেশত শাসন কৰা কংগ্ৰেছ দলে সদায় নীতি আৰু প্ৰক্ৰিয়াক চৰকাৰীকৰণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। যোৱা ১১ বছৰত আমি নীতি আৰু প্ৰক্ৰিয়াৰ গণতান্ত্ৰিককৰণৰ দিশত কাম কৰিছো। অপ্ৰতিৰোধ্য ভাৰতৰ আঁৰৰ এয়াও এটা ডাঙৰ কাৰণ। বেংকিঙৰ উদাহৰণ লওক। ১৯৬০ৰ দশকত ইন্দিৰা গান্ধীয়ে বেংক ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ আঁৰৰ কাৰণ কি আছিল? কোৱা হৈছিল যে দেশৰ দৰিদ্ৰ, কৃষক, শ্ৰমিক, অৰ্থাৎ দেশৰ সাধাৰণ জনতাক বেংকৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবেই এই ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ কৰা হৈছিল। এয়াই আছিল তেওঁলোকে দিয়া যুক্তি। আনহাতে বাস্তৱত কংগ্ৰেছে কি কৰিলে, চৰকাৰে কি কৰিলে? দেশৰ মানুহৰ পৰা বেংকবোৰ বহু বেছি দূৰত্বত আছিল; দূৰত্ব বৃদ্ধিহে কৰা হ’ল। দুখীয়াই বেংকৰ দুৱাৰমুখলৈও যাবলৈ ভয় কৰিছিল। ২০১৪ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল তেতিয়া দেশৰ আধাতকৈ অধিক জনসংখ্যাৰ বেংক একাউণ্টো নাছিল। এয়া কেৱল বেংক একাউণ্ট নথকাৰ সমস্যা নাছিল। ইয়াৰ অৰ্থ আছিল যে দেশৰ জনসাধাৰণৰ এক বৃহৎ অংশ বেংকিঙৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। বজাৰত উচ্চ সুতৰ হাৰত প্ৰয়োজন সাপেক্ষে ঘৰ-মাটি বন্ধকত ৰাখিবলৈ বাধ্য হৈছিল।
বন্ধুসকল,
এই চৰকাৰী নিয়ন্ত্ৰিত ব্যৱস্থাৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আছিল আৰু আমি সেই কাম সম্পন্ন কৰিছো। আমি বেংকিং খণ্ডক গণতান্ত্ৰিক কৰি সংস্কাৰ সাধিছো। আমি মিছন মোডত ৫০ কোটিতকৈও অধিক জন ধন একাউণ্ট খুলিলোঁ, অৰ্থাৎ সমগ্ৰ বিশ্বতে খোলা সকলো একাউণ্ট এফালে আৰু কেৱল ভাৰতৰ মুঠ একাউণ্ট আনফালে, ইমানবোৰ কাম কৰা হ’ল। আজি দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে কিবা নহয় কিবা এটা বেংকিং টাচপইণ্ট আছেই । ডিজিটেল লেনদেনে ভাৰতক বিশ্বৰ ভিতৰতে আৰ্থিকভাৱে উন্নত দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম কৰি তুলিছে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ শাসনে বেংকত এনপিএৰ পাহাৰ সৃষ্টি কৰিলে। বিজেপিৰ গণতান্ত্রিকৰণৰ ফলত বেংকে অভিলেখ গঢ়িলে। বিগত ১১ বছৰত মহিলা আত্মসহায়ক গোট, ক্ষুদ্ৰ কৃষক, পশুপালক, মাছমৰীয়া, ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ী, বিশ্বকৰ্মা বন্ধু-বান্ধৱীক লাখ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ দিয়া হৈছে, এই সকলোবোৰ দিয়া হৈছে বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনেই।
বন্ধুসকল,
পেট্ৰল আৰু গেছ খণ্ডৰ উদাহৰণো দিম। ২০১৪ চনৰ আগৰ পৰিস্থিতি কি আছিল, যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ ধাৰণাটোৱেই প্ৰধান আছিল? কংগ্ৰেছ চৰকাৰে পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ ৰাজসাহায্য বৃদ্ধিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ নিশা ৮ বজাৰ পৰা পুৱা ৮ বজাৰ ভিতৰত পেট্ৰ’ল পাম্প বন্ধ কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাইছিল বুলি শুনি আপুনি স্তম্ভিত হ’ব। মোক কওক! হে ভাই, সাত বজাতে তেল ভৰাই দিয়া! আজি কি পৰিস্থিতি? আজি পেট্ৰ’ল পাম্প ২৪ ঘণ্টাই খোলা থাকে, আৰু আমি বিকল্প ইন্ধন তথা বৈদ্যুতিক গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব মাত্ৰাত বিনিয়োগ কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছৰ দিনত গেছ সংযোগ পাবলৈও সাংসদসকলৰ পৰা চিঠি লিখি আনিবলগীয়া হৈছিল। এজন সংসদ সদস্যই এবছৰত ২৫টা কুপন পাইছিল আৰু তেওঁ নিজৰ অঞ্চলৰ জনসাধাৰণক গেছ সংযোগৰ বাবে ২৫টা কুপন দিছিল। গতিকে, মানুহে তেওঁৰ ঘৰত শাৰী পাতি থিয় হৈ কৈছিল, মোক গেছৰ কুপন এটা দিয়ক, এয়াই আছিল পৰিস্থিতি। আৰু আপোনালোকে আচৰিত হ’ব, ২০১৩ চনৰ বাতৰি কাকতবোৰ উলিয়াই লওক, ২০১৪ চনত কংগ্ৰেছে মোদীৰ লগত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাৰ কৌশল ৰচনা কৰিছিল।তেতিয়া তেওঁলোকে মোক ভালদৰে চিনি নাপালে আৰু হয়তো এতিয়াও নাজানে। গতিকে, তেওঁলোকৰ আলোচনা আছিল জনসাধাৰণক কি প্ৰতিশ্ৰুতি দিব, গতিকে আলোচনা আছিল বছৰি ৬টা চিলিণ্ডাৰ দিব নে ৯টা চিলিণ্ডাৰ দিব, এই বিষয়ে আলোচনা চলি আছিল। অৰ্থাৎ ব্যৱস্থাটোত ইমানলৈকে চৰকাৰীকৰণৰ আধিপত্য আছিল। এতিয়া আমি অহাৰ পিছত কি কৰিলোঁ? এই সুবিধাৰ কথা তেওঁলোকে সপোনতো ভবা নাছিল , ১০ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক আমি বিনামূলীয়াকৈ গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰিছো। আগতে যেতিয়া গাঁৱলৈ গেছ চিলিণ্ডাৰ আহিছিল, তেতিয়া সাধাৰণ মানুহে ভাবিছিল যে সেয়া ধনী মানুহৰ বাবে, ডাঙৰ মানুহৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ঘৰত গেছ থাকিব পাৰে, কিন্তু দুখীয়াৰ ঘৰত নহয়। আমি এই পৰিস্থিতি ওলোটা কৰি দিলো , গেছৰ চৌকা ১০ কোটি ঘৰত উপনীত হ’ল। এয়াই হৈছে ব্যৱস্থাটোৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ, আৰু এয়াই হৈছে সংবিধানৰ প্ৰকৃত মনোভাৱ।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয়কৰণৰ চিন্তাৰ সেই যুগত কংগ্ৰেছে আমাৰ চৰকাৰী কোম্পানী, আমাৰ পি এছ ইউত তলা লগাই শান্তিৰে শুইছিল। ডুবি গৈ আছে, তলা লগাওক, ডুবি গৈছে, তলা মাৰি দিয়ক। কংগ্ৰেছে আগতে ভাবিছিল যে আমি ইমান কষ্ট কিয়, ডুবি গৈছে যেতিয়া ডুবি যাবই, স্বাভাৱিক মৃত্যু হ'ব, পকেটৰ পৰা কি হেৰুৱাম, এয়াই আছিল চিন্তাৰ ধৰণ । আমি এই চিন্তাধাৰাও সলনি কৰিলোঁ আৰু দেখিলোঁ আজি, এল আই চিয়েই হওক, এছ বি আইয়েই হওক বা আমাৰ ডাঙৰ পি এছ ইউয়েই হওক, সকলোৱে লাভ অৰ্জনৰ নতুন অভিলেখ গঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰীকৰণতকৈ যেতিয়া চৰকাৰী নীতি গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ বিষয়ত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠে তেতিয়া দেশবাসীৰ মনোবল বৃদ্ধি হয়। চৰকাৰীকৰণৰ এই চিন্তাৰে কংগ্ৰেছে কৈ থাকিল দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰক, দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰক, আপোনালোকে নিশ্চয় প্ৰতিটো নিৰ্বাচনত সেয়া দেখিছে, লালকিল্লাৰ পৰা এই পৰিয়ালটোৰ সকলো ভাষণ শুনিছে, যিসকলে এই পৰিয়ালটোৰ পৰা পতাকা উত্তোলন কৰিবলৈ লালকিল্লাত গৈছিল , প্ৰথমৰ পৰা শেষলৈকে কোনো নেতা নাছিল যিয়ে দৰিদ্ৰতাৰ বিষয়ত ভাষণ নিদিলে। এই সকলোবোৰ ভাষণ ইউটিউবত শুনিব পাৰিব, কিন্তু দৰিদ্ৰতা কমি যোৱা নাই। আমাৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ পন্থাই যোৱা ১১ বছৰত ২৫ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে আৰু সেইবাবেই দেশখনে আমাক বিশ্বাস কৰে, আৰু সেইবাবেই ভাৰতক ৰুদ্ধ কৰিব নোৱাৰা হৈ পৰিছে ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত দুখীয়া আৰু বঞ্চিত লোকৰ সেৱাৰ বাবে উৎসৰ্গিত এখন চৰকাৰ আছে। আমি পিছপৰা শ্ৰেণীক অগ্ৰাধিকাৰ দিওঁ। তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে আমি সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰি আছো। প্ৰায়ে বৃহত্তৰ আলোচনাত এই বিষয়টো উপেক্ষা কৰা হয়। এটা উদাহৰণ দিওঁ। শেহতীয়াকৈ বি এছ এন এলে নিজৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া ৪জি ষ্টেক মুকলি কৰাৰ বিষয়টোকলৈ চৰ্চা চলিছে।
বন্ধুসকল,
মই ক’ব বিচাৰিছো যে সঁচাকৈয়ে দেশৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সফলতা। আজি আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫ খন দেশৰ ভিতৰত আছে যিবোৰৰ দেশত ৪জি ষ্টেক সাজু আছে। ভাৰতে ২জি, ২জি, ২জি শুনিছে কাৰণ সকলো শিৰোনামতে সেয়া ভৰি আছে, "এয়া ২জিত হৈছিল, সেয়া ২জিত হৈছিল।" এতিয়া মই ৪ জিৰ কথা কৈছো, গতিকে কিছু সময় লাগিব, বুজাই দি ভাগৰি পৰিছো। কংগ্ৰেছে ধ্বংস কৰিবলৈ ওলোৱা চৰকাৰী কোম্পানী বিএছএনএলে এতিয়া নতুন সাফল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
এয়া দেশৰ সফলতাৰ এটা দিশ মাথোঁ। ইয়াৰ আনটো দিশ হ’ল এই ৪জি ষ্টেক মুকলি হোৱাৰ দিনাই বিএছএনএলে প্ৰায় এক লাখ ৪জি মোবাইল টাৱাৰ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ ফলাফল কি? ইয়াৰ ফলত দুৰ্গম অৰণ্য আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলত বাস কৰা লাখ লাখ লোকৰ বাবে দ্ৰুতবেগী ইণ্টাৰনেট সেৱা আহিছে, য’ত পূৰ্বে তীব্ৰবেগী ইণ্টাৰনেটৰ সুবিধা নাছিল।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আৰু এটা আচৰিত কথা কওঁ। আমি ২ জি , ৪ জি , ৬ জি আদিৰ কথা শুনি থাকোঁ, তাৰ পিছত আমি আমাৰ চৌপাশৰ জগতখন দেখিবলৈ পাওঁ, আমি আন কিবা এটা চিন্তা কৰোঁ আৰু চিন্তা কৰাৰ পিছত, আমি নতুন কিবা এটা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ। আজি মই আপোনালোকৰ সন্মুখত দেশৰ এই সফলতাৰ তৃতীয় এটা দিশ দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো আৰু এতিয়ালৈকে সংবাদ মাধ্যমে সেই কথাটোত গুৰুত্ব দিয়া নাই। বাৰু, বহুত কথা আছে, মোৰ হিচাপত তেওঁলোক বহু পিছ পৰি আছে। দুৰ্গম অঞ্চলত যেতিয়া এনে সা-সুবিধা পোৱা যায়, সেই অঞ্চলৰ মানুহৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি হয়। আপুনি হয়তো ই-সঞ্জীৱনীৰ কথা শুনিছে। এই ই-সঞ্জীৱনীৰ উদাহৰণ দিওঁ। ধৰি লওঁক ক’ৰবাত সুদূৰ হাবিত বাস কৰা এটা পৰিয়াল আছে, যাৰ এজন সদস্য অসুস্থ হৈ পৰিছে আৰু ক’ৰবাত পাহাৰৰ ওপৰত, ক’ৰবাত হাবিত ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ আছে। এতিয়া বেয়া বতৰৰ বাবে তেওঁলোকে নিজৰ অসুস্থ পৰিয়ালৰ সদস্যক চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ নিব পৰা নাই। তেতিয়া তেওঁলোকে কি কৰিব? এনে পৰিস্থিতিত ই-সঞ্জীৱনী সেৱা, দ্ৰুতবেগী সংযোগৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ়ি তোলা সেৱাই তেওঁলোকক সহায় কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ৰোগীয়ে নিজৰ ফোনত থকা ই-সঞ্জীৱনী এপৰ জৰিয়তে চিকিৎসকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি বিশেষজ্ঞ চিকিৎসকৰ সৈতে পৰামৰ্শৰ সুবিধা লাভ কৰে। এনডিটিভিৰ দৰ্শকে জানি আনন্দিত হ’ব যে এতিয়ালৈকে ৪২ কোটি লোকে ই-সঞ্জীৱনীৰ জৰিয়তে অ’পিডিৰ পৰামৰ্শ লৈছে। অৰ্থাৎ ৪ জি , ২ জি কেৱল এটা সুবিধা নহয়, ই জীৱনত এক নতুন শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু আজি যেতিয়া মই আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিছো, ৰাতিপুৱাৰ পৰা গধূলিলৈকে দেশৰ ১ লাখৰো অধিক লোকে ই-সঞ্জীৱনীৰ জড়িয়তে সহায় লাভ কৰিছে। ১২ ঘণ্টাৰ কথা কৈছোঁ। ই-সঞ্জীৱনী কেৱল এটা সুবিধা নহয়; সংকটৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে তাৎক্ষণিক সহায় লাভ কৰিব বুলি আশ্বাস দিয়া হৈছে। ব্যৱস্থাটোত গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কৰাৰ আশ্চৰ্য্যকৰ উদাহৰণ এয়া!
বন্ধুসকল,
এখন সংবেদনশীল চৰকাৰ, গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত চৰকাৰ, সংবিধানৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত চৰকাৰে এনে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে আৰু এনে নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰে। মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা আৰু মানুহৰ ৰাহি বৃদ্ধি কৰাই আমাৰ গুৰুত্ব। উদাহৰণস্বৰূপে, ১ জিবি ডাটা ব্যৱহাৰৰ বাবে ৩০০ টকা খৰচ হৈছিল আৰু এতিয়া ইয়াৰ দাম ১০ টকা। অৰ্থাৎ প্ৰতি বছৰে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ পকেটত হাজাৰ হাজাৰ টকা ৰাহি হৈ আছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ ৰোগীয়ে ৰাহি কৰিছে ১.২৫ লাখ কোটি টকা। পি এম জন ঔষধি কেন্দ্ৰত ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলব্ধ। ইয়াৰ বাবেই মানুহে ৰাহি কৰিছে প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কোটি টকা। হাৰ্ট ষ্টেণ্টৰ মূল্য হ্ৰাস পোৱাৰ বাবে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে বছৰি ১২ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি সৎ কৰদাতাক প্ৰত্যক্ষ সুবিধাও দিছো। আয়কৰেই হওক বা জি এছ টিয়েই হওক, বৃহৎ হ্ৰাস কৰা হৈছে। এইবাৰ ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত কৰ শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। বৰ্তমান জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱ পূৰ্ণ গতিত চলি আছে। অৰ্থাৎ আজিকালি সকলোতে বজাৰৰ ছবি দেখিবলৈ পাইছো, যদি গুগল চায় তেন্তে সকলোতে কিয়? জি এছ টি ৰাহি উৎসৱৰ বাবেই এই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে। আজিকালি আমি দেখিবলৈ পাইছো যে পূৰ্বৰ সকলো বিক্ৰীৰ অভিলেখ ভংগ হৈছে। আয়কৰ আৰু জি এছ টিৰ এই দুটা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে দেশবাসীয়ে এবছৰত প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰাটো নিশ্চিত ।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ দেশ আৰু বিশ্বই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ বিষয়ে বহুত আলোচনা কৰিছে। শেহতীয়াকৈ আমাৰ বন্ধু ৰাহুল জীয়েও অপাৰেচন সিন্দূৰৰ বিষয়ে বহু বিশদভাৱে কথা পাতিছিল। তেওঁ আৰ্মী পৰিয়ালৰ, গতিকে ইয়াৰ প্ৰতি তেওঁৰ আবেগ স্বাভাৱিক। সেইবোৰ কথা তেওঁৰ সিৰাত প্ৰবাহিত হৈ থাকে। তেওঁ গৌৰৱেৰে প্ৰশংসা কৰিছে আৰু দেশ-বিশ্বয়ো একেই কাম কৰি আছে। কিন্তু আজি আপোনালোকক আন এটা বিষয়লৈ লৈ যাব বিচাৰিছো, যিটো কেৱল দেশৰ নিৰাপত্তাৰ দিশৰ পৰাই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়, ই আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতেও জড়িত। এই বিষয়টো নক্সালবাদক লৈ আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে নক্সালবাদ শব্দটো কোনো লোকে উদ্ভাৱন কৰিছে। বাস্তৱত এয়া মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ কথা। আজি এই মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ কাহিনী আপোনালোকক ক'ব বিচাৰিছো। কংগ্ৰেছৰ দিনত নগৰীয়া নক্সালৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, এই নগৰীয়া নক্সালসকল এক প্ৰকাৰে প্ৰভাৱশালী আছিল, এতিয়াও তেওঁলোক প্ৰভাৱশালী, মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ কোনো ঘটনা যাতে দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজলৈ নাযায় তাৰ বাবে গধুৰ চেঞ্চৰশ্বিপ লগাইছিল, আগতে আমাৰ দেশত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিষয়ে ইমানেই আলোচনা হৈছিল। আগতে ৩৭০ অনুচ্ছেদক ​​লৈ বিতৰ্ক হৈছিল।কিন্তু কংগ্ৰেছৰ শাসনৰ সময়ত আমাৰ চহৰবোৰত শক্তিশালী হৈ উঠা নগৰীয়া নক্সালসকলে মাওবাদী সন্ত্ৰাসক ঢাকি ৰাখিছিল আৰু দেশখনক আন্ধাৰত ৰাখিছিল। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ বলি হোৱা বহু লোক দিল্লীলৈ আহিছিল; এয়া এটা অতি কষ্টদায়ক কথা। বৃহৎ সংখ্যক আহিছিল, কাৰোবাৰ ভৰি নাই , কাৰোবাৰ হাত নাই , কোনোবাই চকু হেৰুৱাইছে। শৰীৰৰ কিছু অংশ নোহোৱা হৈ গৈছে। এইসকল লোক মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ বলি হৈছিল। গাঁৱৰ দুখীয়া, জনজাতীয়, ভাই-ভনী, খেতিয়কৰ পুত্ৰ, মাতৃ-ভগ্নী, বহুতৰে ভৰি কাটি পেলোৱা হৈছিল, দিল্লীলৈ আহিছিল, সাত দিন থাকিছিল। হাতযোৰ কৰি তেওঁলোকে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ মাজত নিজৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ কৈ আছিল। তেওঁলোকে এখন সংবাদমেল পাতিলে, আপোনালোকৰ কোনোৱে হয়তো দেখা নাই, শুনা নাছিল, ইয়াত বহি থকা এই মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ ঠিকাদাৰসকলে, তাৰ বলি হোৱা লোকৰ যন্ত্ৰণাৰ কাহিনীও দেশবাসীক শুনিবলৈ নিদিলে। কংগ্ৰেছৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই এই বিষয়ত আলোচনা কৰিবলৈও দিয়া নাছিল।
বন্ধুসকল,
পৰিস্থিতি এনে আছিল যে দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন ডাঙৰ ৰাজ্যই নক্সালবাদী হিংসা আৰু মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ কবলত পৰিছিল। দেশৰ বাকী অংশত সংবিধান প্ৰযোজ্য আছিল যদিও ৰেড কৰিডৰত কোনেও ইয়াৰ কথা ক’বলৈ সাহস কৰা নাছিল। মই অতি দায়বদ্ধতাৰে কওঁ যে সংবিধানক মূৰত তুলি লৈ নাচি থকাসকলে এতিয়াও দিনে-নিশাই এই মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদীক সুৰক্ষা দিবলৈ কাম কৰে, যিসকলে সংবিধানত বিশ্বাস নকৰে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰ নিৰ্বাচিত হ’ল যদিও ৰেড কৰিডৰত ইয়াৰ কোনো স্বীকৃতি নাছিল। সন্ধিয়া হোৱাৰ লগে লগে ঘৰৰ পৰা ওলাই যোৱাটো কঠিন হৈ পৰিছিল। জনসাধাৰণক নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰাসকলেও নিজৰ নিৰাপত্তাক লৈ চিন্তিত হ'বলগীয়া হৈছিল।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৫০-৫৫ বছৰত এই মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল, বহু নিৰাপত্তাৰক্ষী মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ বলি হৈছিল, আমি ইমানবোৰ যুৱকক হেৰুৱালোঁ, এই নক্সালবাদী, এই মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদী সকলে অঞ্চলটোত বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিবলৈ নিদিলে, চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰিবলৈ নিদিলে, চিকিৎসালয় থাকিলেও চিকিৎসকক প্ৰৱেশ কৰিবলৈ দিয়া নাছিল। যিবোৰ এতিয়াও থিয় হৈ আছিল সেইবোৰো বোমাৰে উৰুৱাই দিয়া হৈছিল। দশক দশক ধৰি দেশৰ এক বৃহৎ অংশ, অতি বৃহৎ জনসংখ্যা উন্নয়নৰ পোহৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল। ইয়াৰ বাবে আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, দলিত ভাই-ভনী, আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলে বৃহৎ লোকচানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল।
বন্ধুসকল,
মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি এক ভয়াৱহ অন্যায়, এক গুৰুতৰ পাপ। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এনে অৱস্থাত এৰি দিব নোৱাৰি , অস্বস্তি অনুভৱ কৰি মুখ বন্ধ কৰি বহি আছিলো। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে আপোনালোকৰ আগত মোৰ দুখ প্ৰকাশ কৰিছো। পুত্ৰক হেৰুওৱা মাতৃসকলক মই চিনি পাওঁ; সেই মাতৃসকলৰ পুত্ৰৰ পৰা বহু আশা আছিল। হয় তেওঁলোক মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদীৰ মিছা কথাত আবদ্ধ হৈ পৰিল, নহয় তেওঁলোক মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ বলি হ’ল আৰু সেয়েহে ২০১৪ চনৰ পিছত আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে বিপথে পৰিচালিত যুৱক-যুৱতীসকলক মূলসুঁতিলৈ অনাৰ চেষ্টা কৰিলে আৰু মই আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশবাসীক এই কথা কৈছোঁ, দেশবাসীয়ে সন্তুষ্ট হ’ব, দেশবাসীয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দিব, যিসকল মাতৃয়ে নিজৰ পুত্ৰক হেৰুৱাইছে, সেইসকল মাতৃয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দিব, দেশৰ শক্তিক আশীৰ্বাদ দিব আৰু আজি দেশে ইয়াৰ ফল দেখিবলৈ পাইছে। ১১ বছৰ আগলৈকে দেশৰ ১২৫ খনতকৈও অধিক জিলা মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱান্বিত হৈছিল।
বন্ধুসকল,
আজি এই সংখ্যা সংকুচিত হৈছে মাত্ৰ ১১খন জিলালৈ। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কিমান কষ্ট কৰিবলগীয়া হৈছিল আপোনালোকে জানে, আনকি সেই ১১ খন জিলাৰ ভিতৰত আটাইতকৈ বেছি মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ সন্মুখীন হোৱা মাত্ৰ তিনিখন জিলাহে আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত হাজাৰ হাজাৰ নক্সালবাদীয়ে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সমৰ্পন কৰিছে। যোৱা ৭৫ ঘণ্টাৰ হিচাপ দিম, মাত্ৰ পঁচাত্তৰ ঘণ্টা। মই জানো যে এয়া সংবাদ মাধ্যমৰ তালিকা নহয়, কিন্তু এই ৭৫ ঘন্টাত ৩০৩ জন নক্সালবাদীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰাটো মোৰ জীৱনৰ এক বৃহৎ সন্তুষ্টিৰ বিষয়। যিসকলে এসময়ত ৩০৩ লৈ ফুৰিছিল , আজি তেওঁলোকে ৩০৩ সমৰ্পণ কৰিছে আৰু এইসকল সাধাৰণ নক্সাল নহয়, কাৰোবাৰ মূৰৰ মূল্য আছিল ১ কোটি, কাৰোবাৰ আছিল ১৫ লাখ, কাৰোবাৰ আছিল ৫ লাখ আৰু তেওঁলোকৰ সকলোৰে নামত পুৰস্কাৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল।এই নক্সালসকলৰ পৰা বৃহৎ পৰিমাণৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰও জব্দ কৰা হৈছে। এই আটাইকেইজন লোকে বন্দুক-বোমা ত্যাগ কৰি ভাৰতৰ সংবিধানক আঁকোৱালি ল’বলৈ সাজু হৈছে আৰু যেতিয়া সংবিধানৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ উৎসৰ্গিত চৰকাৰ হয়, তেতিয়া ভুল পথত যোৱা এজন ব্যক্তিয়েও ঘূৰি আহি সেই সংবিধানৰ ওপৰত আস্থা ৰাখে। এতিয়া তেওঁলোক উন্নয়নৰ মূলসুঁতিলৈ আহি আছে। আৰু এই লোকসকলে স্বীকাৰ কৰিছে যে তেওঁলোক ভুল পথত আছিল। পাঁচ দশক পাৰ হৈ গ’ল, যৌৱন পাৰ কৰিলে, কিন্তু তেওঁলোকে আশা কৰা পৰিৱৰ্তন অহা নাই। এতিয়া তেওঁলোকে ভাৰতীয় সংবিধানৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখি আগবাঢ়ি যাব।
বন্ধুসকল,
আগতে সংবাদ মাধ্যমৰ শিৰোনাম আছিল, ছত্তীশগড়ৰ বাষ্টাৰত এয়া ঘটিছে, সেয়া ঘটিছে , এখন বাছ উৰুৱাই দিয়া হৈছে , ইমানবোৰ নিৰাপত্তাৰক্ষী নিহত হৈছে, বাষ্টাৰ আগতে মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদী, নক্সালবাদীৰ দুৰ্গ আছিল আৰু এতিয়া আজি মই একেখন বাষ্টাৰৰ উদাহৰণ দিছো, জনজাতীয় যুৱকে বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ আয়োজন কৰিছে আৰু লাখ লাখ যুৱকে বাষ্টাৰ অলিম্পিকলৈ আহি ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত নিজৰ শক্তি দেখুৱাইছে, এয়াই পৰিৱৰ্তন।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ মাওবাদী সন্ত্ৰাসমুক্ত অঞ্চলত দীপাৱলীৰ উদযাপন আৰু অধিক প্ৰাণৱন্ত হ’বলৈ গৈ আছে। ৫০-৫৫ বছৰ হ'ল তেওঁলোকে দীপাৱলী নেদেখা, এতিয়া তেওঁলোকে দীপাৱলী চাব আৰু মই নিশ্চিত বন্ধুসকল, আমাৰ কষ্টই ফল ফল দিব আৰু তাতো সুখৰ দীপ জ্বলিব । আজি মই মোৰ দেশবাসী আৰু এন ডি টি ভিৰ দৰ্শকক আশ্বস্ত কৰিছো যে সেই দিনটো বহু দূৰত নাই যেতিয়া দেশখন নক্সালবাদ আৰু মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত হ’ব, আৰু এয়াও মোদীৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰতৰ দিশে আমাৰ যাত্ৰা কেৱল বিকাশৰ যাত্ৰা নহয়। য’ত উন্নয়ন আৰু মৰ্যাদা একেলগে চলে, য’ত নাগৰিকৰ বাবে গতি আৰু মৰ্যাদা আছে, য’ত উদ্ভাৱনৰ উদ্দেশ্য কেৱল দক্ষতাই নহয়, সহানুভূতি আৰু মমতাও। আমি এই দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছো। আৰু এই দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াত এন ডি টি ভি বিশ্ব সন্মিলনৰ দৰে অনুষ্ঠানে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰে। দেশৰ হৈ কথা ক’বলৈ মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে এনডিটিভিৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। লগতে দীপাৱলী উদযাপনৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the NDTV World Summit 2025 in New Delhi
17 OCT 2025 11:03PM by PIB Delhi
Her Excellency Prime Minister of Sri Lanka, Harini Amarasuriya ji, His Excellency Former Prime Minister of Australia, My Friend Tony Abbott ji, His Excellency Former Prime Minister of UK Rishi Sunak ji, Distinguished Guest, ladies and gentlemen, Namaskar!
It is the time of festivals. I wish you all a very happy Diwali. The NDTV World Summit is taking place in this atmosphere of enthusiasm, and you have chosen a very important theme for this session: Unstoppable Bharat. Indeed, India is in no mood to stop today. We will neither stop nor pause. We 140 crore countrymen will move forward rapidly together.
Friends,
Today, when the world is facing significant roadblocks and speed-breakers, the discussion of Unstoppable Bharat is quite natural. I try to put it in the context of the situation eleven years ago and the present. You remember, what issues were discussed in such summits before 2014. What used to be the headlines, what topics were discussed in conferences in the streets and neighborhoods, you will definitely remember all this, then you will notice, the discussion used to be how India will face the global headwinds? How would India emerge from the Fragile Five? How long would India remain in policy paralysis? When will the big scams in India stop?
Friends,
At that time, there were many questions about women's safety. There were revelations about how the terrorist sleeper cells were out of control. Songs like “महंगाई डायन खाए जात हैं” ("Inflation is a witch and eats away") were prevalent. Now you have a clear picture of what was happening before 2014. Back then, the people of the country, and the world, believed that India, entangled in so many crises, would never be able to emerge from them. But in the last eleven years, India has dispelled every apprehension. It has overcome every challenge. Today, India has emerged from the Fragile Five and become one of the top five economies. Today inflation is below 2 percent and the growth rate is more than 7 percent. Today, from chips to ships, self-reliant India is an India full of self-confidence. Now India does not remain silent after terrorist attacks, India gives a befitting reply by carrying out surgical strikes, air strikes and Operation Sindoor.
Friends,
Think back to the time of Covid, when the world was living under the shadow of life and death. When the world was wondering how a country with such a large population would survive such a huge crisis and people felt that the world would sink because of India. Various speculations were being made. But India proved every speculation wrong. We fought back; we quickly developed our own vaccine. We administered vaccines in record time and after coming out of such a big crisis, we became the fastest growing major economy.
Friends,
The impact of Corona had not yet ended when conflicts started emerging in different parts of the world. News of the war started appearing in the headlines. Now once again the question arose as to what would happen to India's growth and even in such a time of crisis, India once again proved all the speculations wrong. India continued to progress by becoming the Fastest Growing Major Economy. India's average growth in the last three years has been 7.8 percent. This is unprecedented and unexpected. Just two days ago, the merchandise export figures came out; India's merchandise exports have increased by about 7 percent compared to last year. Last year, India exported agriculture worth about Rs 4.5 lakh crore. Amidst unstable ratings of many countries, S&P has upgraded India's credit rating after 17 years. IMF has also upwardly revised India's growth. Just a few days ago, Google has announced a huge investment of 15 billion dollars in India's AI space. Today, huge investments are also being made in the field of green energy semiconductors.
Friends,
Today India's growth is shaping global opportunities and I am saying this with great responsibility. The recently signed EFTA Trade Agreement is a great example of this. European countries have committed to invest 100 billion dollars in India. This will create a large number of jobs in India. Just a few days ago, my friend Starmer, the UK Prime Minister, visited India with his largest business delegation, which shows that the world is looking with great hope at the vast opportunities India holds for itself. Today, our trade with the G7 countries has increased by more than 60 percent. Today the whole world is looking at India as a reliable, responsible and resilient partner. From electronics to pharma, from automobile to mobile manufacturing, a wave of investment is coming to India. This investment is helping to make India a nerve center of the global supply chain.
Friends,
In this summit, you are discussing the topic of Edge of the Unknown. For the world, Edge of the Unknown may be an uncertain thing, but for India, it is a gateway to opportunities. For ages, India has shown the courage to tread uncharted paths. Our saints, our scientists, our sailors have always shown that the "first step" is the beginning of change. Whether it is technology, the need for a corona vaccine, skilled manpower, fintech, or the green energy sector, we have transformed every risk into reform, every reform into resilience, and every resilience into revolution. Recently, the IMF Chief said that he is very excited by the boldness of reforms in India. He also gave an example, and you may know that a reform once took place in India. An ecosystem keeps singing its songs a lot. Our friends are laughing there, but that was due to compulsion, and that compulsion was also from the IMF. Today, reforms are taking place due to conviction, and the same IMF is saying that they are noticing India's boldness in reform. The IMF chief also gave an example: everyone was saying that providing digital identity on a mass level is not possible. But India proved everyone wrong. Today, fifty percent of the world's real-time digital transactions in the world of FinTech take place in India, 50 percent! India's UPI is dominating the global digital payments system. This means that exceeding every prediction, every assessment, has become India's temperament today. I didn't use the word "nature," I said "temperament," and since Modi is here, he speaks of temperament. And that's why India (Bharat) is unstoppable.
Friends,
The real strength of the country's achievements comes from its people and the people of the country are able to use their potential properly only when there is no pressure or interference of the government in their lives. Where there is more governmentalization, there will be more brakes and where there is more democratization, there will be more speed. Unfortunately, the Congress party, which ruled the country for 60 years, always emphasized the governmentalization of policy and process. Whereas in the last 11 years we have worked towards democratization of policy and process. This is also a major reason behind Unstoppable Bharat. Take the example of banking. What was the reason behind the nationalization of banks by Indira Gandhi in the decade of 1960? It was said that the nationalization was done to provide banking facilities to the poor, farmers, laborers, that is, the common people of the country. This was the reasoning given. Whereas in reality what did Congress do, what did the governments do? Banks were further distanced from the people of the country; the distance was increased. The poor were afraid to even go to the doors of banks. When our government was formed in 2014, more than half of the country's population did not even have a bank account. And this was not just a problem of not having a bank account. This meant that a large section of the country's population was deprived of the benefits of banking. They were forced to pay high interest rates in the market and mortgage their homes and land when needed.
Friends,
It was essential to free the country from this government-controlled state, and we have accomplished that. We democratized the banking sector and reformed it. We opened more than 50 crore Jan Dhan accounts on mission mode, that is, the total of all the accounts opened in the entire world is on one side and the total of India alone is on the other side, so much work was done. Today, every village in the country has some kind of banking touchpoint. Digital transactions have made India one of the most financially inclusive countries in the world. The Congress government's rule created a mountain of NPAs in banks. The BJP's democratization has led to record profits for banks. Over the past 11 years, loans worth lakhs of crores of rupees have been given to women self-help groups, small farmers, livestock farmers, fishermen, street vendors, and Vishwakarma friends, all without bank guarantees.
Friends,
I will also give you the example of petrol and gas sector. What was the situation before 2014, when the idea of ​​nationalization was dominant? You will be shocked to hear that the Congress government was preparing to close petrol pumps between 8 pm and 8 am to avoid increasing subsidies on petrol and diesel. Tell me! Hey brother, he will fill it at seven o'clock! What's the situation today? Today, petrol pumps remain open 24 hours a day, and we're making unprecedented investments in alternative fuels and electric mobility.
Friends,
During the Congress regime, even to get a gas connection, one had to get letters written from the MPs. A Member of Parliament used to get 25 coupons in a year and he used to give 25 coupons to the people in his area for gas connections. So, people used to stand in line at his house, saying, give me a gas coupon, this was the situation. And you will be surprised, take out the newspapers of 2013, Congress was making a strategy to compete with Modi in 2014. They didn't know me well then, and they probably don't even now. So, their discussion was about what promise to make to the public, so the discussion was whether to give 6 cylinders or 9 cylinders per year, this was being discussed. That means the system was dominated by governmentalization to such an extent. Now what did we do after coming here? We have provided free gas connections to more than 10 crore poor families who had never even dreamt of this facility. When gas cylinders used to come to the village, the common man used to believe that it was for the rich, for the big people, they could have gas in their houses, but not in the houses of the poor. We reversed this situation, gas stoves reached 10 crore homes. This is the democratization of the system, and this is the true spirit of the Constitution.
Friends,
In that era of nationalization thinking, Congress used to sleep peacefully after locking our government companies, our PSUs. It's sinking, lock it, it's sinking, lock it. Congress used to think that why should we work so hard, if it sinks then it will sink, it will die a natural death, what will we lose from our pocket, this was the thinking. We changed this thinking also and see today, be it LIC, SBI or our big PSUs, all of them are making new records of profits.
Friends,
When government policies are based on democratization rather than governmentalization, the morale of the countrymen is high. With this thinking of governmentalization, Congress kept on saying remove poverty, remove poverty, you must have seen it in every election, listen to all the speeches of this family from the Red Fort, whoever went to the Red Fort to hoist the flag from this family, there was no leader from the first to the last, who did not give a speech on poverty. You can listen to all these speeches on YouTube, but poverty hasn't diminished. Our democratization approach has lifted 25 crore poor people out of poverty in the last 11 years, and that is why the nation trusts us, and that is why India is unstoppable.
Friends,
Today in India there is a government dedicated to serving the poor and the deprived. We give priority to the backward classes. We are working with full sensitivity to improve their lives. Often, this issue is overlooked in the larger discussions. Let me give you an example. Recently there was talk that BSNL has launched its Made in India 4G stack.
And friends,
I want to say that this is really a huge success for the country. Today we can proudly say that India is among the top 5 countries in the world that have a 4G stack ready in their country. India has heard 2G, 2G, 2G because all the headlines are filled with, "This happened in 2G, that happened in 2G." Now I am talking about 4G, so it takes some time, I am getting tired of explaining it. BSNL, the government company that Congress left no stone unturned to destroy, is now achieving new achievements.
But friends,
This is just one aspect of the country's success. The other side of this is that on the same day this 4G stack was launched, BSNL started about one lakh 4G mobile towers and what was the result of this? This has brought high-speed internet service to lakhs of people living in remote forests and mountainous areas, where high-speed internet had not been accessible until now.
Friends,
Now let me tell you another surprising thing. We keep hearing about 2G, 4G, 6G, etc., then we see the world around us, we think about something else and after thinking, we try to do something new. And today I want to present before you a third aspect of this success of the country and till now the media has not paid attention to that thing. Well, there are many things, in my account they remain far behind. When such facilities reach remote areas, how the lives of the people in those areas change. You might have heard about e-Sanjeevani. Let me give the example of this e-Sanjeevani. Suppose there is a family living somewhere in the remote forests, one of whose members is ill and is suffering from the illness somewhere on the hills, somewhere in the forests. Now due to bad weather, they are unable to take their sick family member to the doctor. What will they do then? In such a situation, e-Sanjeevani service, a service based on high-speed connectivity, is helping them.
Friends,
The patient connects with the doctor through the e-Sanjeevani app on his phone and gets the facility of consultation with a specialist doctor. NDTV viewers will be happy to know that till now 42 crore people have taken OPD consultation through e-Sanjeevani. That means 4G, 2G is not just a facility, it is emerging as a new force in life and today when I am talking to you, from morning till evening more than 1 lakh people of the country have got help on e-Sanjeevani. I am telling you about 12 hours. E-Sanjeevani is not just a facility; it is a reassurance that they will get immediate help in case of crisis. This is an example of the wonders of democratization in the system!
Friends,
A sensitive government, a government dedicated to democracy, a government dedicated to the Constitution, takes such decisions and makes such policies. Our emphasis is on making people's lives easier and increasing people's savings. For example, 1 GB of data used to cost Rs. 300, and now it costs Rs. 10. This means that thousands of rupees are being saved in the pocket of every Indian every year. Poor patients have saved Rs 1.25 lakh crore through Ayushman Bharat scheme. Medicines are available at 80 percent discount at PM Jan Aushadhi Centers. Due to this, people have saved around Rs 40 thousand crores. Due to reduction in the prices of heart stents, the poor and middle class are saving Rs 12 thousand crore annually.
Friends,
We have also given direct benefits to honest taxpayers. Be it income tax or GST, there has been a huge reduction. This year, the tax on incomes of up to Rs 12 lakh has been reduced to zero. And the GST Savings Festival is currently in full swing. That means I am seeing pictures of markets everywhere these days, if you look at Google then why everywhere? It is the GST savings festival that has created this situation. Nowadays we are seeing that all previous sales records are being broken. With these two steps of Income Tax and GST, the countrymen are sure to save around Rs 2.5 lakh crore in a year.
Friends,
In recent times, the country and the world have discussed Operation Sindoor a lot. Recently, our friend Rahul ji also talked about Operation Sindoor in great detail. He belongs to an Army family, so his passion for it is natural. Those things run in his veins. He has praised it with pride and the country and the world are also doing the same. But today I want to take you to another topic, which is not only important in terms of the security of the country, it is also related to the future of my youth. This topic concerns Naxalism, and I believe that the term Naxalism has been coined by such people. In reality, it is about Maoist terror. Today, I want to tell you the story of this Maoist terror. The ecosystem of urban Naxals during the Congress rule, these urban Naxals, were dominant in a way, they are still dominant, they used to carry out heavy censorship to ensure that no incident of Maoist terror reaches the people of the country, there used to be so much discussion about terrorism in our country. There used to be debates on Article 370. But the urban Naxals who had flourished in our cities during the Congress rule, who had taken over such institutions, used to cover up Maoist terror and kept the country in the dark. Just a few days ago, many victims of Maoist terror came to Delhi; this is a very painful thing. They had come in large numbers, some were missing legs, some were missing hands, some were missing eyes. Some body parts were missing. These were the victims of Maoist terror. The poor, tribals, brothers and sisters of the village, sons of farmers, mothers and sisters, many had their legs amputated, they had come to Delhi, stayed for seven days. With folded hands they were asking to convey their message to the people of India. They held a press conference, none of you might have seen or heard it, these contractors of Maoist terror who are sitting here, did not even let the story of the pain of the victims of that oppression reach the people of India. The Congress ecosystem did not even allow it to be discussed.
Friends,
The situation was such that nearly every major state in the country was in the grip of Naxalite violence and Maoist terror. The Constitution was in effect in the rest of the country, but in the Red Corridor, no one dared to mention it. And I say with great responsibility that those who dance around with the Constitution on their heads still work day and night to protect these Maoist terrorists, who do not believe in the Constitution.
Friends,
The government was elected, but it had no recognition in the Red Corridor. As evening fell, it became difficult to leave the house. Those who provided security to the public also had to move with security.
Friends,
In the last 50-55 years, thousands of people were killed due to this Maoist terror, many security personnel became victims of Maoist terror, we lost so many young people, these Naxalites, these Maoist terrorists did not allow schools to be built in the area, did not allow hospitals to be built, even if there was a hospital, they did not allow doctors to enter. Those which were still standing were also blown up with bombs. For decades, a large part of the country, a very large population remained deprived of the light of development. Our tribal brothers and sisters, Dalit brothers and sisters, and poor people had to suffer huge losses due to this.
Friends,
Maoist terrorism is a grave injustice to the youth of the country, a grave sin. I could not leave the youth of the country in this condition, I felt uneasy and was sitting with my mouth shut. Today, for the first time, I am expressing my pain to you. I know the mothers who have lost their sons; those mothers had certain expectations and hopes from their sons. Either they got trapped in the lies of the Maoist terrorists or they became victims of Maoist terror and hence, after 2014, our government tried with full sensitivity to bring the misguided youth into the mainstream and I am telling this to the countrymen for the first time today, the countrymen will be satisfied, the countrymen will bless us, the mothers who have lost their sons, those mothers will bless us, they will bless the power of the country and today the country is seeing its results. Till 11 years ago, more than 125 districts of the country were affected by Maoist terror.
And friends,
Today, this number has shrunk to just 11 districts. You know how much effort had to be put into this effort, and even among those 11, only three districts remain that are most vulnerable to Maoist terror.
Friends,
Thousands of Naxalites have laid down their arms in the last decade. I will give you the figures of the last 75 hours, only seventy-five hours. I know this is not the media's menu, but it is a matter of great satisfaction in my life that in these 75 hours, 303 Naxalites have surrendered. Those who once wielded 3 naught 3, today they have surrendered 3 naught 3. And these are not ordinary Naxalites, some had a reward of 1 crore, some had a reward of 15 lakh, some had a reward of 5 lakh and all of them had rewards announced in their names. And these are no ordinary Naxalites; some carried a bounty of 1 crore rupees, some 15 lakh rupees, some 5 lakh rupees, and all of them had bounties announced against them. A large quantity of weapons has also been seized from these Naxalites. All these people have given up guns and bombs and are ready to embrace the Constitution of India and when there is a government completely dedicated to the Constitution, then even a person who has gone on the wrong path returns and sets his eyes on that Constitution. Now they are coming into the mainstream of development. And these people are admitting that they were on the wrong path. Five decades have passed, they have spent their youth, but the change they had hoped for has not come. Now they will move forward with faith in the Indian Constitution.
Friends,
There used to be media headlines, this happened in Bastar of Chhattisgarh, that happened, an entire bus was blown up, so many security personnel were killed, Bastar used to be the stronghold of Maoist terrorists, Naxalites and now today I give the example of the same Bastar, tribal youth organize Bastar Olympics and lakhs of youth are coming to Bastar Olympics and showing their strength in the sports field, this is the change.
Friends,
This time, Diwali celebrations in areas free from Maoist terror are going to be even more vibrant. It has been 50-55 years since they had not seen Diwali, now they will see Diwali and I am sure friends, our hard work will bear fruit and the lamps of happiness will be lit there too. And today, I assure my countrymen and NDTV viewers that the day is not far off when the country will be completely free from Naxalism and Maoist terror, and this too is Modi's guarantee.
Friends,
Our journey towards a developed India is not just a journey of growth. Where development and dignity go hand in hand, where there are speed and dignity for citizens, where the objective of innovation is not just efficiency but also empathy and compassion. We are moving forward with this vision. And events like the NDTV World Summit play a huge role in advancing this vision. I express my gratitude to NDTV for inviting me to speak for the nation. I wish you all the best for this event. And I also wish you all the best for the Diwali celebrations. Thank you very much!