প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত বিশ্বব্যাপী স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ বাবে আমেৰিকা-ভাৰত পদক্ষেপৰ বাবে ৰোডমেপ
22 SEP 2024 8:12AM by PIB Guwahati
আমেৰিকা আৰু ভাৰতে ভাগ-বতৰা কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ বিষয়সমূহত আমাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে এক চিৰস্থায়ী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশীদাৰ। আমাৰ অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ এজেণ্ডাৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হিচাপে আমি আমাৰ জনসংখ্যাৰ বাবে উচ্চমানৰ চাকৰি সৃষ্টি, বিশ্বজুৰি স্বচ্ছ শক্তি নিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰা, আৰু বিশ্ব জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাকে ধৰি স্বচ্ছ শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ সুবিধাসমূহ ধৰি ৰাখিবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
এই লক্ষ্যসমূহৰ সমৰ্থনত আমেৰিকা আৰু ভাৰতে স্বচ্ছ শক্তি প্ৰযুক্তি আৰু উপাদানসমূহৰ বাবে পৰিপূৰক আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু তৃতীয় দেশসমূহত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ ভিত্তি স্থাপনৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক কাৰিকৰী, বিত্তীয় আৰু নীতিগত সমৰ্থন উন্নীত আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে, আফ্ৰিকাত অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি। এই প্ৰচেষ্টা ২০২৩ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ আমেৰিকা ভ্ৰমণৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা স্বচ্ছ শক্তিৰ পদক্ষেপ, আমেৰিকাৰ শক্তি বিভাগ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ৰ নেতৃত্বত কৌশলগত স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্ব, আমেৰিকাৰ পৰীক্ষাগাৰৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা কাৰিকৰী সহায়, আৰু ভাৰতত বিদ্যুৎ বাছ দ্ৰুতভাৱে নিয়োগ কৰাৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠা কৰা পেমেণ্ট ছিকিউৰিটি মেকানিজমৰ দৰে নতুন বিত্তীয় মঞ্চকে ধৰি এই প্ৰচেষ্টাই আমেৰিকা আৰু ভাৰতৰ মাজত বৰ্তমানৰ স্বচ্ছ শক্তি সহযোগিতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। উদ্ভাৱনীমূলক স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদন কৌশলক কেন্দ্ৰ কৰি এক ভাগ-বতৰা কৰা, স্থিতিস্থাপক, আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি-ঔদ্যোগিক ভিত্তি স্থাপনৰ বাবে আমেৰিকা আৰু ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্বই বিশ্বৰ বাবে এক শক্তিশালী আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে আৰু একবিংশ শতিকাত স্বচ্ছ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ নেতৃত্ব দিবলৈ আমাৰ দেশসমূহক স্থান দিছে।
এই অংশীদাৰিত্ব আৰম্ভ কৰিবলৈ আমেৰিকা আৰু ভাৰতে ভাৰতৰ ঘৰুৱা স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পুনৰ্গঠন আৰু উন্নয়ন বেংক (আই বি আৰ ডি)ৰ জৰিয়তে ১ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ নতুন বহুপক্ষীয় বিত্তীয় সাহায্য মুকলি কৰাৰ কাম কৰি আছে। এই পুঁজিয়ে সৌৰ, বতাহ, বেটাৰী, শক্তি গ্ৰীড ব্যৱস্থা, আৰু উচ্চ-দক্ষতাসম্পন্ন এয়াৰ কণ্ডিচনাৰ আৰু চিলিং ফেন যোগান শৃংখলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মূল প্ৰযুক্তিৰ উলম্বৰ বাবে যোগান-পক্ষৰ উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিব পাৰে। সময়ৰ লগে লগে আমি অগ্ৰাধিকাৰ স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদন খণ্ডসমূহত অতিৰিক্ত বিত্তীয় সাহায্য সংগঠিত কৰিব বিচাৰো যিয়ে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত বিত্তীয় সঁজুলিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰে আৰু নমনীয় জলবায়ু বিত্তীয় সমাধানৰ দ্ৰুত চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় বাহনৰ অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰে।
আমেৰিকা আৰু ভাৰতে সংশ্লিষ্ট চৰকাৰী সংস্থা, নাগৰিক সমাজ, আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় ব্যক্তিগত খণ্ড, দানশীল প্ৰতিষ্ঠান, আৰু বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংকৰ সৈতে কাম কৰি আমাৰ যোগ্যতাৰ মাপকাঠী পূৰণ কৰা আৰু চিনাক্তকৃত খণ্ডসমূহত যোগান শৃংখল সম্প্ৰসাৰণ আৰু বৈচিত্ৰ্যতাত অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অৰিহণা যোগোৱা স্বচ্ছ শক্তি মূল্য শৃংখলত পাইলট প্ৰকল্পৰ এটা পেকেজ চিনাক্ত কৰাৰ মনস্থ কৰিছে। আমেৰিকা আৰু ভাৰত চৰকাৰেও এই নতুন অংশীদাৰিত্ব আৰম্ভ আৰু শেষত বৃদ্ধিৰ বাবে উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ সৈতে তলত উল্লেখ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে:
নিৰ্দিষ্ট স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল খণ্ডৰ বাবে উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নিকটকালীন বিনিয়োগৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰা, প্ৰাৰম্ভিকভাৱে তলত দিয়া স্বচ্ছ শক্তি উপাদানসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা:
সৌৰ ৱেফাৰ আৰু ৱেফাৰ নিৰ্মাণ সঁজুলি আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সৌৰকোষ
বতাহৰ টাৰ্বাইনৰ নেচেলৰ উপাদান
পৰিবাহী, কেবলিং, ট্ৰেন্সফৰ্মাৰ, আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰযুক্তিকে ধৰি শক্তি সংবহন লাইনৰ উপাদান
বেটাৰীকে ধৰি শক্তি সংৰক্ষণৰ উপাদান
২ আৰু ৩ চকাযুক্ত বৈদ্যুতিক বাহন (ইভি) আৰু শূন্য নিৰ্গমন ই-বাছ আৰু ট্ৰাকৰ উপাদানৰ বাবে বেটাৰী পেক
উচ্চ-দক্ষতাসম্পন্ন এয়াৰ কণ্ডিচনাৰ আৰু চিলিং ফেনৰ উপাদান
ওপৰৰ যোগান শৃংখল খণ্ডসমূহত যোগ্য সুযোগসমূহৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা আৰু পাইলট প্ৰকল্পৰ প্ৰাৰম্ভিক পেকেজ সমৰ্থন কৰা, আদৰ্শগতভাৱে আফ্ৰিকাত স্বচ্ছ শক্তি নিয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এটা প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত কৰা। সময়ৰ লগে লগে অতিৰিক্ত বিনিয়োগৰ পৰিকল্পনা আৰু পুঁজিৰ উৎস প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি। এই প্ৰচেষ্টা সৌৰ, বতাহ, বেটাৰী, আৰু জটিল খনিজ খণ্ডত আমেৰিকাৰ উন্নয়ন বিত্ত নিগমে (ডি এফ চি) সহায় কৰা ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি স্বচ্ছ শক্তিৰ উপাদান নিৰ্মাণৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্যৰ সুযোগ বিচাৰি উলিয়াব। এনে বিনিয়োগ ভাৰতৰ সেউজ পৰিৱৰ্তন পুঁজিৰ বাবেও পৰিসৰত থাকিব পাৰে – যিয়ে ভাৰতত নবীকৰণযোগ্য শক্তি, সংৰক্ষণ, আৰু ই-মবিলিটি বিনিয়োগক সমৰ্থন কৰিব আৰু স্থানীয় উৎপাদনৰ চাহিদা শক্তিশালী কৰিব – লগতে ভাৰতীয় ব্যক্তিগত ইকুইটি পুঁজি পৰিচালক এভাৰছ’ৰ্চ কেপিটেলৰ নতুন ডিএফচি সমৰ্থিত ৯০ কোটি ডলাৰৰ পুঁজিৰ বাবেও নবীকৰণযোগ্য শক্তি, দক্ষ শীতলতা, আৰু বৈদ্যুতিক পৰিবহণৰ দৰে পৰিষ্কাৰ প্ৰযুক্তিত বিনিয়োগ কৰিব পাৰে।
সৌৰ আৰু বেটাৰী সংৰক্ষণৰ সুযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি স্বচ্ছ শক্তি নিয়োগৰ বাবে ৰাজনৈতিক প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰা আফ্ৰিকান অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা। ভাৰত আৰু আমেৰিকাই আফ্ৰিকান অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বহুপক্ষীয়ভাৱে কাম কৰি উচ্চ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ সৌৰ আৰু ইভি নিয়োগৰ সুযোগ লাভ কৰিব পাৰে, প্ৰকল্পৰ সফলতাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় চৰ্তসমূহ বুজিব পাৰে, প্ৰকল্পৰ সফলতাৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব আৰু বিত্তীয় আৰ্হিৰ বিশদ বিৱৰণ দিব পাৰে, আৰু প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণ কৰিব পাৰে। আমেৰিকাই ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি বিনিয়োগৰ সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ লগতে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত মেচমেকিংৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে স্থানীয় আফ্ৰিকান নিৰ্মাতাসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে। ডি এফ চি আৰু আমেৰিকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন সংস্থাই ভাৰত ভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ ওচৰত সৌৰ আৰু ইভি চাৰ্জিং নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰি এই প্ৰচেষ্টাক লংঘন কৰিছে।
স্থানীয়ভাৱে নিৰ্মিত পৰিষ্কাৰ প্ৰযুক্তিৰ চাহিদাৰ নিশ্চয়তা শক্তিশালী কৰিব পৰা নীতিৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ ইজনে সিজনক আৰু উদ্যোগৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা। আমেৰিকাৰ দ্বিপাক্ষিক আন্তঃগাঁথনি আইন আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি হ্ৰাস আইন আছিল স্বচ্ছ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ নিয়োগত বিনিয়োগ কৰাৰ লগতে আমেৰিকাৰ উৎপাদন ক্ষমতাক উপযুক্তভাৱে স্থলভাগত স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখললৈ পুনৰ সজীৱ কৰি তোলাৰ বাবে ডিজাইন কৰা ঐতিহাসিক আইন। একেদৰে ভাৰতৰ প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেণ্টিভ আঁচনিসমূহে নৱজাত স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদনক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিবলৈ ৪.৫ বিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰিছে। কিন্তু বিশ্ব বজাৰৰ গতিশীলতা আৰু পাতল লাভৰ হাৰত এই বিনিয়োগসমূহ সম্প্ৰসাৰণ আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে অতিৰিক্ত নীতি অতি প্ৰয়োজনীয়। দুয়োখন দেশেই চাহিদাৰ অনিশ্চয়তা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু পৰ্যাপ্ত ইনপুট সামগ্ৰী, প্ৰযুক্তিগত বিশেষজ্ঞতা, বিত্ত, আৰু অন্যান্য উৎপাদন সক্ষমকাৰীসমূহ উপলব্ধ আৰু সুৰক্ষিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নীতিগত কাঠামো কেনেকৈ ডিজাইন কৰিব লাগে তাৰ ওপৰত অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ-বতৰা কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
এই ৰোডমেপৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰত প্ৰাৰম্ভিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰা, এই অংশীদাৰিত্বৰ বৈঠক আৰু মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ এটা কেডেন্স স্থাপন কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাকে ধৰি দীৰ্ঘম্যাদী ৰোডমেপক অৱগত কৰাত সহায় কৰা। এই ৰোডমেপৰ উদ্দেশ্য ঘৰুৱা বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ অধীনত অধিকাৰ বা বাধ্যবাধকতাৰ জন্ম দিয়া হোৱা নাই।

Prime Minister's Office
Roadmap For U.S.-India Initiative to Build Safe and Secure Global Clean Energy Supply Chains
22 SEP 2024 8:12AM by PIB Delhi
The United States and India share an enduring commitment to deepen our collaboration on issues of shared national and economic security. As an important aspect of our economic growth agendas, we are committed to working together to capture the benefits of the clean energy transition, including the creation of high-quality jobs for our populations, acceleration of clean energy deployment globally, and achievement of global climate goals.
In support of these objectives, the United States and India intend to elevate and expand bilateral technical, financial, and policy support to expand complementary U.S. and Indian manufacturing capacity for clean energy technologies and components and lay the groundwork for enhanced cooperation in third countries, with a focus on partnerships in Africa. This effort will build on existing clean energy cooperation between the United States and India, including clean energy initiatives launched during Prime Minister Modi’s visit to the United States in 2023, the Strategic Clean Energy Partnership led by the U.S. Department of Energy and Government of India ministries, technical assistance provided by U.S. laboratories, and novel financial platforms such as the Payment Security Mechanism established to support the rapid deployment of electric buses in India. A U.S. and Indian partnership to establish a shared, resilient, and cutting-edge techno-industrial base centered on innovative clean energy manufacturing techniques sets a strong example for the world and positions our countries to lead clean economic development in the 21st century.
To launch this partnership, the United States and India are working to unlock USD$1 billion in new multilateral finance through the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) for projects that include catalyzing India’s domestic clean energy supply chain buildout. The funding could support supply-side manufacturing capacity expansion for key technology verticals, focusing on solar, wind, battery, energy grid systems, and high-efficiency air conditioner and ceiling fan supply chains. Over time, we seek to mobilize additional financing into priority clean energy manufacturing sectors that harness public and private financial tools and pioneer innovative financial vehicles to meet the rapid demand for flexible climate finance solutions.
The United States and India intend to work with relevant government agencies, civil society, U.S. and Indian private sectors, philanthropies, and multilateral development banks to identify a package of pilot projects across the clean energy value chain that meet our eligibility criteria and meaningfully contribute to supply chain expansion and diversification in identified sectors. The U.S. and Indian governments also pledge to work with industry leaders on the following lines of effort to launch and eventually scale this new partnership:
Identifying near-term investment opportunities to expand manufacturing capacity for specific clean energy supply chain segments, with initial focuses on the following clean energy components:
Solar wafers and wafer manufacturing equipment & next generation solar cells
Wind turbine nacelle components
Power transmission line components including conductors, cabling, transformers, and next generation technologies
Energy storage components including batteries
Battery packs for 2- and 3-wheel electric vehicles (EVs) and zero-emission e-bus and truck components
High-efficiency air conditioners and ceiling fan components
Collaborating with the private sector to scope eligible opportunities in the above supply chain segments and support an initial package of pilot projects, ideally including one project focused on clean energy deployment to Africa. Additional investments plans and sources of funding can be developed over time. This effort would build on private sector partnerships facilitated by U.S. Development Finance Corporation (DFC) across the solar, wind, battery, and critical minerals sectors to pursue opportunities to finance the manufacture of clean energy components. Such investments may be in scope for India’s Green Transition Fund – which will support renewable energy, storage, and e-mobility investments in India and strengthen demand for localized manufacturing – as well as for Indian private equity fund manager Eversource Capital’s new DFC-supported $900 million fund to invest in clean technologies such as renewable energy, efficient cooling, and electric transportation.
Building trilateral relationships with African partners that have stated political commitments to clean energy deployment, focusing on solar and battery storage opportunities. India and the United States can work multilaterally with African partners to pursue high-potential solar and EV deployment opportunities, understand the conditions required for project success, detail the partnerships and financial model for project success, and implement the project. The United States intends to collaborate with Indian companies to explore investment opportunities and facilitate public-private matchmaking expand partnerships with local African manufacturers. DFC and the U.S. Agency for International Development are anchoring this effort by collaborating with India-based International Solar Alliance to deploy solar and EV charging networks near health facilities.
Collaborating with each other and industry to consult on policies that will strengthen demand certainty for locally manufactured clean technologies. The U.S. Bipartisan Infrastructure Law and Inflation Reduction Act were historic laws designed to invest in the large-scale deployment of clean energy technologies while also reinvigorating the manufacturing capacity of the United States to appropriately onshore clean energy supply chains. Likewise, India’s Production Linked Incentive Schemes have invested over $4.5 billion to catalyze nascent clean energy manufacturing. However, additional policies are vital to expand and protect these investments in the face of global market dynamics and thin profit margins. Both countries acknowledge the importance of sharing insights on how to design policy frameworks to reduce demand uncertainties and ensure sufficient input materials, technological expertise, finance, and other manufacturing enablers are available and secure.
This roadmap is intended to serve as a short-term mechanism for driving initial cooperation on projects, to help inform a long-term roadmap including working together to establish a cadence of meetings and milestones this partnership. This roadmap is not intended to give rise to rights or obligations under domestic or international law.