প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শাফবা অমসুং সেক্যুর ওইবা গ্লোবেল ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা U.S.-ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী রোদমেপ
22 SEP 2024 8:12AM by PIB Imphal
য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা নেস্নেল অমসুং ইকনোমিক সেক্যুরিতীগী ইসুশিংদা ঐখোয়গী কোল্লাবোরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয়গী ইকনোমিক গ্রোথ এজেন্দাগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মীয়ামগীদমক ক্বালিতী লৈবা থবকশিং ফংহনবা, মালেমগী ওইনা ক্লীন ইনর্জী শীজিন্নবা য়াহনবা অমসুং মালেমগী ক্লাইমেৎ গোলশিং ফংহনবা য়াওনা ক্লীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী কান্নবশিং ফংনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা লেপ্লি।
হায়রিবা পান্দমশিং অসিগী মতেং পাংনবা, য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজীশিং অমসুং কম্পোনেন্তশিংগীদমক্তা য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতকী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং অফ্রিকাদা পার্তনরশিপতা মীৎয়েং থমদুনা অহুমশুবা লৈবাকশিংদা তেংবাং পীনবা য়ুম্ফম শেম্নবা বাইলেতরেল তেক্নিকেল, ফাইনান্সিএল অমসুং পোলিসী সপোর্ত হেনগৎনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি। 2023দা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী খোঙচৎ মনুংদা হৌদোকখিবা ক্লীন ইনর্জীগী খোঙথাংশিং য়াওনা য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতকী মরক্তা লৈরিবা ক্লীন ইনর্জী কোওপরেসনদা য়ুম্ফম ওইদুনা, স্ত্রেতেজিক ক্লীন ইনর্জী পার্তনরশিপ অসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা লুচিংগনি, ইনর্জী দিপার্তমেন্ত অমসুং ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং, US লেবোরেতরীশিংনা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীবা, অমসুং ভারত্তা ইলেক্ত্রিক বসশিং অথুবা মতমদা শীজিন্নবা ঙম্নবা শেমখিবা পেমেন্ত সেক্যুরিতী মেকানিজমগুম্বা অনৌবা ফাইনান্সিএল প্লেৎফোর্মশিং, অনৌবা ক্লীন ইনর্জী মেন্যুফেকচরিং তেক্নিকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, শরুক য়ামিন্নবা, রেসিলিয়েন্ত অমসুং কত্তিং-এজ তেক্নো-ইন্দস্ত্রিএল বেজ অমা লিংখৎনবা US অমসুং ভারতকী পার্তনরশিপনা মালেমগীদমক মপাঙ্গল কনবা খুদম অমা ওইহল্লি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাকশিং অসি 21শুবা চহি চাদা ক্লীন ইকনোমিক দিবেলপমেন্তকী লুচিংবা ওইহল্লগনি।
পার্তনরশিপ অসি হৌদোক্নবগীদমক, য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা ভারতকী দোমেস্তিক ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন বিল্দআউৎ য়াওবা প্রোজেক্তশিংগীদমক ইন্তর্নেস্নেল বেঙ্ক ফোর রিকনস্ত্রক্সন এন্দ দিবেলপমেন্ত (IBRD) গী খুত্থাংদা অনৌবা মল্তিলেতরেল ফাইনান্সিংদা USD বিল্লিয়ন অমা ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি। ফন্দিং অসিনা মরুওইবা তেক্নোলোজী ভর্তিকেলশিংদা সোলর, ৱিন্দ, বেতরী, ইনর্জী গ্রিদ সিস্তেমশিং, অমসুং হায়-ইফিসিএন্ত ওইবা এয়র কন্দিসনর অমসুং সিলিং ফেন সপ্লাই চেনশিংদা মীৎয়েং থমদুনা সপ্লাই সাইদ মেনুফেকচরিং কেপাসিতী পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংগনি। মতমগী মতুং ইন্না ঐখোয়না অহেনবা ফাইনান্সিংগী খুদোংচাবা অসি প্রাইওরিত ক্লীন ইনর্জী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরশিংদা ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিনা পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ ফাইনান্সিএল তুলশিং শীজিন্নগনি অমসুং ফ্লেক্সিবল ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিএল সোল্যুসনগী অচৌবা দিমান্দ ফংহন্নবা ইন্নোবেতিব ফাইনান্সিএল ভেহিকলশিং পুথোক্কনি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা মরী লৈনবা সরকারগী এজেন্সীশিং, সিবিল সোসাইতী, য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তরশিং, ফিলানথ্রোপিশিং, অমসুং মল্তিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী ইলিজিবিলিতি ক্রাইতেরিয়া মপুং ফাহনবা ক্লীন ইনর্জী ভেল্যু চেনগী পাইলোৎ প্রোজেক্তশিংগী পেকেজ অমা মশক খঙদোক্নবা অমসুং মশক খঙদোক্লবা সেক্তরশিংদা সপ্লাই চেন পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং দাইভর্সাইফাইস তৌবদা কান্নবা পীরগনি। US অমসুং ভারত সরকারনা অনৌবা পার্তনরশিপ অসি হৌদোক্নবা অমসুং লোইশিল্লকপদা পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক মখাদা পীরিবা থবকশিং অসিদা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগা থবক তৌমিন্নগনি হায়নসু অচেৎপা ৱাফম থম্লি:
মখাদা পীরিবা ক্লীন ইনর্জীগী কম্পোনেন্তশিংদা অহানবা ওইনা মীৎয়েং থমদুনা অকক্নবা ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন সেগমেন্তশিংগী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা অতেনবা মতমগী ওইবা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা:
সোলর ৱেফরশিং অমসুং ৱেফর পুথোকপগী ইক্বিপমেন্ত অমসুং নেক্স জেনরেসনগী সোলর সেলশিং
ৱিন্দ তর্বাইনগী নাসেলগী কম্পোনেন্তশিং
কন্দক্তরশিং, কেব্লিং, ত্রান্সফোর্মরশিং অমসুং নেক্স জেনরেসনগী তেক্নোলোজীশিং য়াওনা পাৱর ত্রান্সমিসন লাইন কম্পোনেন্তশিং
বেতরীশিং য়াওনা ইনর্জী স্তোরেজ তৌবগী কম্পোনেন্তশিং চাকা অনি অমসুং অহুমগী ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং (EVs) অমসুং জিরো-এমিসন ই-বস অমসুং ত্রককী কম্পোনেন্তশিংগী বেতরী পেকশিং
হাই-ইফিসিএন্সী এয়র কন্দিসনরশিং অমসুং সিলিং ফেনগী কম্পোনেন্তশিং
মথক্তা পনখ্রিবা সপ্লাই চেন সেগমেন্তশিংদা ইলিজিবল ওইবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা প্রাইবেৎ সেক্তরগা খুৎশম্নদুনা থবক পায়খৎপা অমসুং পাইলোৎ প্রোজেক্তশিংগী অহানবা পেকেজ অমা শৌগৎপা, অফ্রিকাদা ক্লীন ইনর্জী থাদোকপদা মীৎয়েং থম্বা প্রোজেক্ত অমা য়াওবা য়াই। মতমগী মতুং ইন্না অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত প্লানশিং অমসুং শেল থাদবগী সোর্সশিং শেম্বা য়াই। মসিগী খোঙথাং অসিনা প্রাইবেৎ সেক্তর পার্তনরশিপতা US দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন (DFC) না সোলর, ৱিন্দ, বেতরী অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলস সেক্তরশিংদা ক্লীন ইনর্জী কম্পোনেন্তশিং পুথোকপদা শেল থাদবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। অসিগুম্বা ইনভেস্তমেন্ত অসি ভারতকী গ্রীন ত্রাঞ্জিসন ফন্দগী ওইগনি। মসিনা রিন্যুএবল ইনর্জী, স্তোরেজ অমসুং ই-মোবিলিতী ইনভেস্তমেন্তশিংদা মতেং পাংগনি অমসুং লোকেলাইজ তৌরবা মেন্যুফেকচরিংগী দিমান্দ মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। লোয়ননা ভারতকী প্রাইবেৎ ইক্বিতী ফন্দ মেনেজর এভরসোর্স কেপিতেলগী অনৌবা DFC-সপোর্ত তৌরবা দোল্লর মিলিয়ন 100গী ফন্দ অসি রিন্যুএবল ইনর্জী, ইফিসিএন্ত কুলিং অমসুং ইলেক্ত্রিক ত্রান্সপোর্তনচিংবা ক্লীন তেক্নোলোজীশিংদা ইনভেস্ত তৌগনি।
সোলর অমসুং বেতরী স্তোরেজগী খুদোংচাবশিংদা মীৎয়েং থমদুনা ক্লীন ইনর্জী শীজিন্ননবা রাজনিতীগী ওইবা কম্মিতমেন্তশিং ফোংদোকখিবা অফ্রিকন পার্তনরশিংগা লোয়ননা ত্রিলেতরেল রিলেসনশিপশিং শেমগৎপা। ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা অফ্রিকন পার্তনরশিংগা লোয়ননা মল্তিলেতরেল ওইনা থবক তৌমিন্নদুনা সোলর অমসুং EV দিপ্লোইমেন্তগী খুদোংচাবশিং লৌগনি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ভারতকী কম্পনীশিংগা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং থিদোক্নবা অমসুং পব্লিক-প্রাইবেৎ মেৎচমেকিংবু লায়থোকহন্নবা অমসুং লমদমসিগী অফ্রিকন মেনুফেকচররশিংগা পার্তনরশিপ হেনগৎহন্নবা তেংবাং পীনবা থৌরাং তৌরি। DFC অমসুং US এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপমেন্তনা ভারততা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকা খুৎশম্নদুনা হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা সোলর অমসুং ইভি চার্জিং নেৎৱার্কশিং থম্নবা হোৎনরি।
লোকেল ওইনা পুথোকপা ক্লীন তেক্নোলোজীশিংগীদমক দিমান্দ সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা পোলিসীশিংদা কন্সল্তেসন তৌনবগীদমক্তা অমগা অমগা অমসুং ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নবা। US বাই-পার্তিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর লো অমসুং ইনফ্লেসন রিদক্সন এক্ত অসি ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজীশিং পাক-শন্না শীজিন্নবদা ইনভেস্ত তৌনবা অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীবু ওনশোর ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেনশিংদা মতিক চাবা মওংদা পুক্নিং থৌগৎনবা শেমখিবা পুৱারী ওইরবা লোশিংনি। মতৌ অসুম্না, ভারতকী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমনা হৌরক্লিবা ক্লীন ইনর্জী মেন্যুফেকচরিংবু কেতালাইজ তৌনবা দোল্লর বিলিয়ন 4.5 হেন্না ইনভেস্ত তৌখ্রে। অদুম ওইনমক, মালেমগী কৈথেলগী দাইনামিক্স অমসুং অতেনবা লন-থুমগী মার্জিনগী মায়োক্তা ইনভেস্তমেন্তশিং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং ঙাকথোক্নবা অহেনবা পোলিসীশিং অসি য়াম্না মরু ওই। লৈবাক অনিমক্না দিমান্দগী শীংনবশিং হন্থহন্নবা অমসুং মতিক চাবা ইনপুত মেতরিএলশিং, তেক্নোলোজিকেল এক্সপর্তীজ, ফাইনান্সিং অমসুং অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিং ইনেব্লরশিং ফংহন্নবা অমসুং সেক্যুর ওইহন্নবা পোলিসী ফ্রেমৱার্কশিং করম্না দিজাইন তৌগদগে হায়বগী মতাংদা ইনসাইৎশিং শেয়র তৌবগী মরুওইবা অদু খঙখি।
রোদমেপ অসিনা প্রোজেক্তশিংদা অহানবা মতেং পীনবগীদমক অতেনবা মতমগী মেকানিজম অমা ওইনা মথৌ তৌনবা পান্দম থম্লি। মসিনা মিতিং অমসুং মাইলস্তোনশিং শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াওনা অশাংবা মতমগী রোদমেপ অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মসিগী রোদমেপ অসিনা দোমেস্তিক নৎত্রগা ইন্তর্নেস্নেল লোগী মখাদা হকশিং শেম্বা নৎত্রগা থৌদাংশিং লৌনবা পান্দম থমদে।

Prime Minister's Office
Roadmap For U.S.-India Initiative to Build Safe and Secure Global Clean Energy Supply Chains
22 SEP 2024 8:12AM by PIB Delhi
The United States and India share an enduring commitment to deepen our collaboration on issues of shared national and economic security. As an important aspect of our economic growth agendas, we are committed to working together to capture the benefits of the clean energy transition, including the creation of high-quality jobs for our populations, acceleration of clean energy deployment globally, and achievement of global climate goals.
In support of these objectives, the United States and India intend to elevate and expand bilateral technical, financial, and policy support to expand complementary U.S. and Indian manufacturing capacity for clean energy technologies and components and lay the groundwork for enhanced cooperation in third countries, with a focus on partnerships in Africa. This effort will build on existing clean energy cooperation between the United States and India, including clean energy initiatives launched during Prime Minister Modi’s visit to the United States in 2023, the Strategic Clean Energy Partnership led by the U.S. Department of Energy and Government of India ministries, technical assistance provided by U.S. laboratories, and novel financial platforms such as the Payment Security Mechanism established to support the rapid deployment of electric buses in India. A U.S. and Indian partnership to establish a shared, resilient, and cutting-edge techno-industrial base centered on innovative clean energy manufacturing techniques sets a strong example for the world and positions our countries to lead clean economic development in the 21st century.
To launch this partnership, the United States and India are working to unlock USD$1 billion in new multilateral finance through the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) for projects that include catalyzing India’s domestic clean energy supply chain buildout. The funding could support supply-side manufacturing capacity expansion for key technology verticals, focusing on solar, wind, battery, energy grid systems, and high-efficiency air conditioner and ceiling fan supply chains. Over time, we seek to mobilize additional financing into priority clean energy manufacturing sectors that harness public and private financial tools and pioneer innovative financial vehicles to meet the rapid demand for flexible climate finance solutions.
The United States and India intend to work with relevant government agencies, civil society, U.S. and Indian private sectors, philanthropies, and multilateral development banks to identify a package of pilot projects across the clean energy value chain that meet our eligibility criteria and meaningfully contribute to supply chain expansion and diversification in identified sectors. The U.S. and Indian governments also pledge to work with industry leaders on the following lines of effort to launch and eventually scale this new partnership:
Identifying near-term investment opportunities to expand manufacturing capacity for specific clean energy supply chain segments, with initial focuses on the following clean energy components:
Solar wafers and wafer manufacturing equipment & next generation solar cells
Wind turbine nacelle components
Power transmission line components including conductors, cabling, transformers, and next generation technologies
Energy storage components including batteries
Battery packs for 2- and 3-wheel electric vehicles (EVs) and zero-emission e-bus and truck components
High-efficiency air conditioners and ceiling fan components
Collaborating with the private sector to scope eligible opportunities in the above supply chain segments and support an initial package of pilot projects, ideally including one project focused on clean energy deployment to Africa. Additional investments plans and sources of funding can be developed over time. This effort would build on private sector partnerships facilitated by U.S. Development Finance Corporation (DFC) across the solar, wind, battery, and critical minerals sectors to pursue opportunities to finance the manufacture of clean energy components. Such investments may be in scope for India’s Green Transition Fund – which will support renewable energy, storage, and e-mobility investments in India and strengthen demand for localized manufacturing – as well as for Indian private equity fund manager Eversource Capital’s new DFC-supported $900 million fund to invest in clean technologies such as renewable energy, efficient cooling, and electric transportation.
Building trilateral relationships with African partners that have stated political commitments to clean energy deployment, focusing on solar and battery storage opportunities. India and the United States can work multilaterally with African partners to pursue high-potential solar and EV deployment opportunities, understand the conditions required for project success, detail the partnerships and financial model for project success, and implement the project. The United States intends to collaborate with Indian companies to explore investment opportunities and facilitate public-private matchmaking expand partnerships with local African manufacturers. DFC and the U.S. Agency for International Development are anchoring this effort by collaborating with India-based International Solar Alliance to deploy solar and EV charging networks near health facilities.
Collaborating with each other and industry to consult on policies that will strengthen demand certainty for locally manufactured clean technologies. The U.S. Bipartisan Infrastructure Law and Inflation Reduction Act were historic laws designed to invest in the large-scale deployment of clean energy technologies while also reinvigorating the manufacturing capacity of the United States to appropriately onshore clean energy supply chains. Likewise, India’s Production Linked Incentive Schemes have invested over $4.5 billion to catalyze nascent clean energy manufacturing. However, additional policies are vital to expand and protect these investments in the face of global market dynamics and thin profit margins. Both countries acknowledge the importance of sharing insights on how to design policy frameworks to reduce demand uncertainties and ensure sufficient input materials, technological expertise, finance, and other manufacturing enablers are available and secure.
This roadmap is intended to serve as a short-term mechanism for driving initial cooperation on projects, to help inform a long-term roadmap including working together to establish a cadence of meetings and milestones this partnership. This roadmap is not intended to give rise to rights or obligations under domestic or international law.