গৃহ মন্ত্ৰালয়
মোদী চৰকাৰে নক্সালমুক্ত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বাবে নক্সালবাদৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাৰ সংখ্যা ৩লৈ হ্ৰাস পাইছে
বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাসমূহৰ সংখ্যাও ১৮ খনৰ পৰা মাত্ৰ ১১খনলৈ হ্ৰাস পাইছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত চলিত বৰ্ষত লাভ কৰা কাৰ্যকৰী সফলতাই পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ ভংগ কৰিছে, য’ত ৩১২ জন বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদত জড়িত কেডাৰক নিৰ্মূল কৰা হৈছে
৮৩৬ জন এল বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদত জড়িত কেডাৰক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে আৰু ১৬৩৯ জন কেডাৰে মূলসুঁতিত যোগদান কৰাৰ উদ্দেশ্যে আত্মসমৰ্পণ কৰি হিংসাৰ পথ পৰিহাৰ কৰিছে
মোদী চৰকাৰৰ অধীনত বহুমুখী পন্থাৰ কল্পনা কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু নীতি কঠোৰভাবে ৰূপায়ণৰ কৰি দ্বাৰা নক্সালৰ বিপদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত অভূতপূৰ্ব সফলতা লাভ কৰা হৈছে
২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত নক্সালৰ পৰা সৃষ্ট বিপদ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ মোদী চৰকাৰ
15 OCT 2025 4:57PM by PIB Guwahati
মোদী চৰকাৰৰ নক্সালমুক্ত ভাৰত গঢ়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা বিশাল পদক্ষেপৰ ফলত নক্সালবাদৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাৰ সংখ্যা ৬ খনৰ পৰা ৩ লৈ হ্ৰাস পাইছে।
বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাসমূহৰ সংখ্যাও ১৮ খনৰ পৰা মাত্ৰ ১১খনলৈ হ্ৰাস পাইছে । এতিয়া মাত্ৰ ১১খন জিলা বাওঁপন্থী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছে। ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত নক্সালৰ পৰা সৃষ্ট বিপদ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ মোদী চৰকাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত চলিত বৰ্ষৰ কাৰ্যকৰী সফলতাই পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ অতিক্ৰম কৰিছে , য’ত চিপিআই (মাওবাদী) সাধাৰণ সম্পাদক আৰু আন ০৮ জন পলিট ব্যুৰো/ কেন্দ্ৰীয় সমিতিৰ সদস্যকে ধৰি ৩১২ জন বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদত জড়িত কেডাৰক নিৰ্মূল কৰা হৈছে। ৮৩৬ গৰাকী বাওপন্থী সন্ত্ৰাসবাদত জড়িত কেডাৰক গ্ৰেপ্তাৰ হোৱাৰ লগতে ১৬৩৯ গৰাকীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰি মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে। আত্মসমৰ্পণ কৰা নক্সালসকলৰ ভিতৰত আছে এজন পলিট ব্যুৰোৰ সদস্য আৰু এজন কেন্দ্ৰীয় সমিতিৰ সদস্য আছে।
মোদী চৰকাৰৰ দিনত বহুমুখী পন্থাৰ কল্পনা কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু নীতিৰ কঠোৰ ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে নক্সালৰ বিপদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত অভূতপূৰ্ব সফলতা লাভ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু নীতিত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ (এল ডব্লিউ ই) বিৰোধী অভিযানসমূহ নিখুঁত চোৰাংচোৱা তথ্যৰ ভিত্তিক আৰু জনবন্ধুত্বপূৰ্ণভাৱে সম্পন্ন কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে নিৰাপত্তাৰ ঘাটি থকা অঞ্চলসমূহত দ্ৰুত আধিপত্য বিস্তাৰ, শীৰ্ষ নেতাসকলৰ লগতে কৰ্মীসকলক লক্ষ্য কৰি লোৱা, বিপজ্জনক মতাদৰ্শক প্ৰতিহত কৰা, আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বিকাশ তথা কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰিপূৰকতা, সন্ত্ৰাসবাদীলৈ বিত্তৰ যোগান প্ৰতিহত কৰা , ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি তথা মাওবাদী সম্পৰ্কীয় গোচৰৰ তদন্ত আৰু বিচাৰ ত্বৰান্বিত কৰা।
এসময়ত ২০১০ চনত তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ “বৃহত্তম আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ প্ৰত্যাহ্বান” বুলি অভিহিত কৰা নক্সালবাদৰ পৰা সৃষ্ট বিপদ এতিয়া কমি গৈছে গৈছে। নক্সালসকলে ৰেড কৰিডৰৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল - নেপালৰ পশুপতিৰ পৰা অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ তিৰুপতিলৈকে। ২০১৩ চনত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ ১২৬খন জিলাত নক্সাল সম্পৰ্কীয় হিংসাৰ বাতৰি প্ৰকাশ পাইছিল; ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহলৈকে এই সংখ্যা মাত্ৰ ১৮খন জিলালৈ হ্ৰাস পাইছিল, মাত্ৰ ৬খন জিলাক ‘সৰ্বাধিক আক্ৰান্ত জিলা’ হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হৈছিল।

Ministry of Home Affairs
In a giant stride towards Modi government’s determination of building a Naxal-free Bharat, the number of most affected districts by Naxalism brought down to 3
The number of LWE affected districts also further brought down from 18 to just 11
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, this year, the operational successes have surpassed all previous records wherein 312 LWE cadres have been eliminated
836 LWE cadres have been arrested and 1639 shunned the path of violence by surrendering to join the mainstream
Under the Modi Government, by rigorous implementation of National Action Plan and Policy which envisages multi-pronged approach, there has been unprecedented success in combatting the Naxal menace
Modi government is committed to completely eradicate Naxal menace by 31st March 2026
15 OCT 2025 4:57PM by PIB Delhi
In a giant stride towards Modi government’s vision of building a Naxal-free Bharat, the number of districts most affected by Naxalism have been brought down to 3 from 6. Now only Bijapur, Sukma and Narayanpur in Chhattisgarh are the most affected districts by Left Wing Extremism (LWE).
In the category of LWE affected districts the number has also been further brought down to just 11 from 18. Now only 11 districts are Left Wing Extremism affected. The Modi government is committed to completely eradicate the Naxal menace by the 31st of March 2026.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, the operational successes have surpassed all previous records this year wherein 312 LWE cadres have been eliminated, including CPI (Maoist) General Secretary and 08 other Polit Bureau/ Central Committee Members. 836 LWE cadres have been arrested and 1639 have surrendered and joined the mainstream. The surrendered Naxalites include one Polit Bureau Member and a Central Committee Member.
Under the Modi government, unprecedented success has been achieved in combating the Naxal menace through rigorous implementation of National Action Plan and Policy which envisages a multi-pronged approach. The National Action Plan and Policy include precise intelligence - based and people friendly counter Left Wing Extremism (LWE) operations. These steps were accompanied by swift domination of areas with security vacuum, targeting of top leaders as well as over ground workers, countering the nefarious ideology, rapid development of infrastructure and saturation of welfare schemes, choking of finances, enhanced coordination between states and centre governments and accelerated investigation and prosecution of Maoist related cases.
Once called India’s “biggest internal security challenge” by the then Prime Minister in 2010, Naxalism is now visibly retreating. Naxals had planned a Red Corridor - stretching from Pashupati in Nepal to Tirupati in Andhra Pradesh. In 2013, 126 districts from different states reported Naxal-related violence; by March 2025, this tally had fallen to just 18 districts, with only 06 classified as ‘Most Affected Districts.’