गृह मामिला मन्त्रालय
नक्सलमुक्त भारत निर्माण गर्ने मोदी सरकारको सङ्कल्पको विशाल कदमस्वरूप व्यापक रूपमा नक्सलवाद प्रभावित जिल्लाको सङ्ख्या घटेर 3 पुगेको छ
बामपन्थी उग्रवादबाट प्रभावित जिल्लाको सङ्ख्या पनि घटेर 18 बाट 11 पुगेको छ
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्व तथा केन्द्रिय गृह मन्त्री श्री अमित शाहको मार्गदर्शनमा यस वर्ष परिचालन सफलताले पूर्वको सबै रेकर्ड पार गरेको छ जसमा 312 बामपन्थी उग्रवादी उन्मूलन गरिएको छ
836 बामपन्थी उग्रवादीलाई पक्राउ गर्नका अतिरिक्त 1,639 ले हिंसा त्यागी आत्मसमर्पण गर्दै मूलधारामा सामेल भएका छन्
मोदी सरकारको अधीनमा बहुसूत्रीय दृष्टिकोणमाथि बल दिने राष्ट्रिय कार्ययोजना अनि नीतिको कार्यान्वयनका कारण नक्सलवादी सङ्कटलाई सम्बोधित गर्न अप्रत्याशित सफलता हासिल गरिएको छ
31 मार्च 2026 सम्म नक्सलवादको समस्या पूर्णरूपले अन्त्य गर्न मोदी सरकार प्रतिबद्ध छ
15 OCT 2025 4:57PM by PIB Gangtok
नक्सलमुक्त भारत निर्माण गर्ने मोदी सरकारको विशाल कदमस्वरूप, नक्सलवाद्वारा व्यापक रूपमा प्रभावित जिल्लाको सङ्ख्या 6 बाट घटेर 3 पुगेको छ। अब छत्तीसगढको केवल बिजापुर, सुक्मा र नारायणपुर सबैभन्दा बढी नक्सलवाद प्रभावित जिल्ला (एलडब्लुई) बाँकी रहेको छ।
एलडब्लुई प्रभावित जिल्लाको श्रेणीमा पर्नेको सङ्ख्या पनि 18 बाट घटेर 11 पुगेको छ। अब केवल 11 वटा जिल्ला बामपन्थी उग्रवादबाट प्रभावित बाँकी रहेको छ। मोदी सरकार नक्सलवादी सङ्कटलाई 31 मार्च 2026 सम्म पूर्णरूपले अन्त्य गर्न प्रतिबद्ध छ।
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्व तथा केन्द्रिय गृह मन्त्री श्री अमित शाहको मार्गदर्शनमा, परिचालन सफलताले पूर्वको सबै रेकर्ड पार गर्दै यस वर्ष 312 एलडब्लुई क्याडरको अन्त्य गरिएको छ, जसमा सीपीआइ (माओवादी) महासचिव अनि अन्य 08 जना पोलिटब्यूरो/ केन्द्रिय समितिका सदस्यहरू सामेल छन्। जम्मा 836 एलडब्लुई क्याडरलाई पक्राउ गरिएको छ भने 1,639 जनाले आत्मसमर्पण गरी मूलधारामा सामेल भएका छन्। आत्मसमर्पण गर्ने नक्सलवादीहरूमा एकजना पोलिटब्यूरोका सदस्य अनि केन्द्रिय समितिका सदस्य पनि सामेल छन्।
मोदी सरकारको अधीनमा, बहुसूत्रीय दृष्टिकोणमाथि जोड दिने राष्ट्रिय कार्ययोजना अनि नीतिको गहन कार्यान्वयनको माध्यमद्वारा नक्सलवादी सङ्कटलाई सम्बोधित गर्न अप्रत्याशित सफलता हासिल गरिएको छ। राष्ट्रिय कार्ययोजना अनि नीतिमा जनमैत्री बामपन्थी उग्रवादी कार्यपरिचालन तथा सटीक खुफिया जानकारी सामेल छ। यसका साथमा शीर्ष नेतृत्त्व अनि ओभरग्राउण्ड वर्करहरूलाई लक्षित गर्दै सुरक्षा शून्यतामा तीव्र प्रभुत्त्व, कुटिल दर्शन-सिद्धान्त विरुद्ध कार्वाही, पूर्वाधारको द्रूत विकास तथा कल्याण योजनाहरूको परिपूर्णता, वित्तको सबै मार्ग अवरोधित गर्ने काम, राज्य अनि केन्द्र सरकारबीच व्यापक समन्वयन तथा माओवादीसित सम्बन्धित मामिलाहरूको त्वरित अनुसन्धान अनि अभियोजन जस्ता कदम पनि सामेल रहेका छन्।
कुनै समय तत्कालीन प्रधानमन्त्रीद्वारा 2010 मा “सबैभन्दा ठूलो आन्तरिक सुरक्षा चुनौती” मानिएको नक्सलवाद हालमा आएर स्पष्ट रूपमा मैदानबाट ओझल बन्दै गइरहेको छ। नक्सलीहरूले नेपालको पशुपतिदेखि आन्ध्र प्रदेशको तिरूपतिसम्म फैलिएको लाल गलियाराको योजना बनाएका थिए। वर्ष 2013 मा 126 वटा विभिन्न राज्यका जिल्लामा नक्सलवादी हिंसाका घटनाहरू हुने गरेको थियो, जुन मार्च 2025 सम्म आइपुग्दा घटेर 18 वटा जिल्लामा सीमित भएको छ भने “बढी प्रभावित जिल्ला” का रूपमा केवल 06 वटा जिल्ला वर्गिकृत बाँकी रहेको छ।

Ministry of Home Affairs
In a giant stride towards Modi government’s determination of building a Naxal-free Bharat, the number of most affected districts by Naxalism brought down to 3
The number of LWE affected districts also further brought down from 18 to just 11
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, this year, the operational successes have surpassed all previous records wherein 312 LWE cadres have been eliminated
836 LWE cadres have been arrested and 1639 shunned the path of violence by surrendering to join the mainstream
Under the Modi Government, by rigorous implementation of National Action Plan and Policy which envisages multi-pronged approach, there has been unprecedented success in combatting the Naxal menace
Modi government is committed to completely eradicate Naxal menace by 31st March 2026
15 OCT 2025 4:57PM by PIB Delhi
In a giant stride towards Modi government’s vision of building a Naxal-free Bharat, the number of districts most affected by Naxalism have been brought down to 3 from 6. Now only Bijapur, Sukma and Narayanpur in Chhattisgarh are the most affected districts by Left Wing Extremism (LWE).
In the category of LWE affected districts the number has also been further brought down to just 11 from 18. Now only 11 districts are Left Wing Extremism affected. The Modi government is committed to completely eradicate the Naxal menace by the 31st of March 2026.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, the operational successes have surpassed all previous records this year wherein 312 LWE cadres have been eliminated, including CPI (Maoist) General Secretary and 08 other Polit Bureau/ Central Committee Members. 836 LWE cadres have been arrested and 1639 have surrendered and joined the mainstream. The surrendered Naxalites include one Polit Bureau Member and a Central Committee Member.
Under the Modi government, unprecedented success has been achieved in combating the Naxal menace through rigorous implementation of National Action Plan and Policy which envisages a multi-pronged approach. The National Action Plan and Policy include precise intelligence - based and people friendly counter Left Wing Extremism (LWE) operations. These steps were accompanied by swift domination of areas with security vacuum, targeting of top leaders as well as over ground workers, countering the nefarious ideology, rapid development of infrastructure and saturation of welfare schemes, choking of finances, enhanced coordination between states and centre governments and accelerated investigation and prosecution of Maoist related cases.
Once called India’s “biggest internal security challenge” by the then Prime Minister in 2010, Naxalism is now visibly retreating. Naxals had planned a Red Corridor - stretching from Pashupati in Nepal to Tirupati in Andhra Pradesh. In 2013, 126 districts from different states reported Naxal-related violence; by March 2025, this tally had fallen to just 18 districts, with only 06 classified as ‘Most Affected Districts.’