প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৬ অক্টোবৰত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্নুলত প্ৰায় ১৩,৪৩০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰকল্পসমূহে উদ্যোগ, বিদ্যুৎ সংবহণ, পথ, ৰেলপথ, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু পেট্ৰলিয়াম তথা প্ৰাকৃতিক গেছকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক খণ্ডক সামৰি লৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্রীশৈলমৰ শ্ৰী ভ্ৰমৰম্ব মল্লিকাৰ্জুন স্বামী বৰ্লা দেৱস্থানত পূজা-অৰ্চনা আৰু দৰ্শন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্রপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ উত্তৰাধিকাৰক স্মৰণেৰে শ্রীশৈলমৰ শ্রী শিৱাজী স্পৰ্থী কেন্দ্র ভ্ৰমণ কৰিব
14 OCT 2025 5:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ১৬ অক্টোবৰত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব। তেখেতে পুৱা প্ৰায় ১১:১৫ বজাত নন্দিয়াল জিলাৰ শ্ৰীশৈলমস্থিত শ্ৰী ভ্ৰমৰম্ব মল্লিকাৰ্জুন স্বামী বৰ্লা দেৱস্থানত পূজা-অৰ্চনা আৰু দৰ্শন কৰিব। ইয়াৰ পিছত দিনৰ প্ৰায় ১২:১৫ বজাত শ্ৰীশৈলমৰ শ্ৰী শিৱাজী স্পৰ্থী কেন্দ্ৰলৈ যাব।
ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী কৰ্নুললৈ গৈ দিনৰ প্ৰায় ২:৩০ বজাত প্ৰায় ১৩,৪৩০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই উপলক্ষে তেখেতে এখনি ৰাজহুৱা সভা সম্বোধনো কৰিব।
শ্ৰীশৈলমত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ জ্যোতির্লিঙ্গ তথা ৫২ শক্তি পীঠৰ অন্যতম শ্ৰী ভ্ৰমৰম্ব মল্লিকাৰ্জুন স্বামী বৰ্লা দেৱস্থানত পূজা-অৰ্চনা আৰু দৰ্শন কৰিব। এই মন্দিৰৰ অনন্য বৈশিষ্ট্য হ’ল একেটা মন্দিৰ চৌহদতে এটা জ্যোতির্লিঙ্গ আৰু এখন শক্তি পীঠ আছে। যি সংহতি সমগ্ৰ দেশতে বিৰল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী শিৱাজী স্পৰ্থী কেন্দ্ৰও পৰিদৰ্শন কৰিব। উক্ত স্মৃতিসৌধত এটি ধ্যান মন্দিৰো (ধ্যান হল) আছে। ইয়াৰ চাৰিটা কোণত চাৰিটা চিনাকি দুৰ্গৰ আৰ্হি স্থাপন কৰা হৈছে— প্ৰতাপগড়, ৰাজগড়, ৰায়গড় আৰু শিৱনেৰী। ইয়াৰ কেন্দ্ৰস্থলত গভীৰ ধ্যানত মগ্ন ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতিমূৰ্তি বিদ্যমান। এই কেন্দ্ৰটো শ্ৰী শিৱাজী সোঁৱৰণী কমিটিয়ে পৰিচালনা কৰি আহিছে। কমিটিখন ১৬৭৭-ত ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ঐতিহাসিক ভ্ৰমণৰ স্মৃতিত শ্ৰীশৈলমত গঠন কৰা হৈছিল।
কৰ্নুলত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰায় ১৩,৪৩০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে উদ্যোগ, বিদ্যুৎ সংবহণ, পথ, ৰেলপথ, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু পেট্ৰলিয়াম তথা প্ৰাকৃতিক গেছকে প্ৰমুখ্য কৰি মূল খণ্ডসমূহক সামৰি লৈছে। উক্ত প্ৰকল্পৰাজিয়ে আঞ্চলিক আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধন, ঔদ্যোগীকৰণক ত্বৰান্বিতকৰণ আৰু ৰাজ্যখনৰ সৰ্বাংগীন আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২,৮৮০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগেৰে কৰ্নুল-III পুলিং ষ্টেচনত ট্ৰেন্সমিছন চিষ্টেম সুদৃঢ়কৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পত ৭৬৫ কেভি ডাবল-চাৰ্কিট কৰ্নুল-III পুলিং ষ্টেচন–চিলাকালুৰিপেটা ট্ৰেন্সমিছন লাইনৰ স্থাপন কাৰ্য্য অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। যিয়ে ট্ৰেন্সমিছন ক্ষমতা ৬,০০০ এমভিএ বৃদ্ধি কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশত সহায় কৰিবলৈ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বৃহৎ-পৰিসৰৰ সংবহণ সক্ষম কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্নুলৰ অৰভাকাল ঔদ্যোগিক এলেকা আৰু কদাপাৰ কপপাৰ্থী ঔদ্যোগিক এলেকাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াত মুঠ ৪,৯২০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন আৰু ৰূপায়ণ ট্ৰাষ্ট (NICDIT) তথা অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি নিগম লিমিটেডে (APIIC) যৌথভাৱে বিকশিত কৰা এই আধুনিক, বহু-খণ্ডীয় ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহত প্লাগ-এণ্ড-প্লে’ আন্তঃগাঁথনি আৰু ৱাক-টু-ৱৰ্ক ধাৰণা বিদ্যমান। যিয়ে ২১,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ প্ৰলুব্ধৰে প্ৰায় এক লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰায়ালাসীমা অঞ্চলত ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু বিশ্ব প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
পথ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাববাভাৰমৰ পৰা শীলনগৰলৈ ছয়-লেনযুক্ত গ্ৰীনফিল্ড ঘাইপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াত ৯৬০ কোটিৰো অধিক টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বিশাখাপট্টনমত যানজঁট লাঘৱ কৰা আৰু বাণিজ্য তথা কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। ইয়াৰ উপৰিও মুঠ ১,১৪০ কোটি টকা মূল্যৰ ছটা পথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হ’ব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে পিলেৰু–কালুৰ অংশৰ চাৰি-লেনিং, কদাপা/নেল্লোৰ সীমান্তৰ পৰা চিএছ পুৰমলৈকে বহলকৰণ, ১৬৫ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ গুডিভাদা আৰু নুজেলা ৰেলৱে ষ্টেচনৰ মাজত চাৰি-লেনযুক্ত ৰেল অভাৰ ব্ৰীজ (ROB), ৭১৬ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ পাপাগনি নদীৰ ওপৰেৰে প্ৰধান দলং, ৫৬৫ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কানিগিৰি বাইপাছ আৰু ৫৪৪ডিডি নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ এন. গুণ্ডলাপল্লী চহৰত বাইপাছ অংশৰ অগ্ৰগতি সাধন। এই প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিব, ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিব আৰু আঞ্চলিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাক সুদৃঢ় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু ১,২০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰেলৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে কোট্টাভালাছা-বিজিয়ানগৰ চতুৰ্থ ৰেলপথ তথা পেন্ডুৰ্টি আৰু সিংহচালাম উত্তৰৰ মাজত ৰেল উৰণ সেতুৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথা কোট্টাভালাছা-বোদ্দাভাৰা অংশ আৰু শিমিলিগুডা-গোৰাপুৰ অংশৰ দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্পক ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা। এই প্ৰকল্পসমূহে যানজঁট হ্ৰাস কৰিব, দ্ৰুত আৰু নিৰাপদ যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিব, যাত্ৰীৰ আহ-যাহ আৰু সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব তথা সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ঔদ্যোগিক, বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰ ঘটাব, একে সময়তে স্থানীয় সমাজসমূহৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
শক্তি খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত প্ৰায় ১২৪ কিমি আৰু ওড়িশাত ২৯৮ কিমি দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰায় ১,৭৩০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা গেইল ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ শ্ৰীকাকুলাম–আংগুল প্ৰাকৃতিক গেছ পাইপলাইন ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও তেখেতে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ চিট্টুৰত প্ৰায় ২০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে স্থাপন কৰা ইণ্ডিয়ান অইলৰ ৬০ টিএমটিপিএ (বছৰত হাজাৰ মেট্ৰিক টন) এলপিজি বটলিং প্লান্ট উদ্বোধন কৰিব। এই প্ৰকল্পই অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ চাৰিখন জিলা, তামিলনাডুৰ দুখন জিলা আৰু কৰ্ণাটকৰ এখন জিলাৰ ৮০ বিতৰকৰ জৰিয়তে ৭.২ লাখৰো অধিক গ্ৰাহকক সেৱা আগবঢ়াব। অঞ্চলটোৰ গৃহস্থী আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহলৈ এলপিজিৰ নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান নিশ্চিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৩৬০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিকছ লিমিটেডে কৃষ্ণ জিলাৰ নিম্মালুৰুত স্থাপন কৰা এডভান্সড নাইট ভিজন প্ৰডাক্টছ ফেক্টৰী উৎসৰ্গা কৰিব। এই সুবিধাত ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ বাবে উন্নত ইলেক্ট্ৰ’-অপ্টিকেল চিষ্টেম নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। এই কাৰ্য্যই প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত আত্ম-নিৰ্ভৰতাৰ বৰ্ধনৰ লগতে অঞ্চলটোত দক্ষ কৰ্মসংস্থাপনৰ প্ৰসাৰ ঘটাব।

Prime Minister's Office
PM to visit Andhra Pradesh on 16th October
PM to lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation multiple development projects worth around Rs 13,430 crore in Kurnool
Projects span multiple sectors including industry, power transmission, roads, railways, defence manufacturing, and petroleum and natural gas
PM to Perform Pooja and Darshan at Sri Bhramaramba Mallikarjuna Swamy Varla Devasthanam in Srisailam
PM to visit Sree Shivaji Spoorthi Kendra in Srisailam to commemorate the legacy of Chhatrapati Shivaji Maharaj
14 OCT 2025 5:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Andhra Pradesh on 16th October. At around 11:15 AM, He will perform Pooja and Darshan at Sri Bhramaramba Mallikarjuna Swamy Varla Devasthanam, Srisailam in Nandyal district. Thereafter, at around 12:15 PM, he will visit Sree Shivaji Spoorthi Kendra in Srisailam.
Prime Minister will then travel to Kurnool where he will inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development projects worth around Rs. 13,430 crore at around 2:30 PM. He will also address a public gathering on the occasion.
PM in Srisailam
Prime Minister will perform Pooja and Darshan at Sri Bhramaramba Mallikarjuna Swamy Varla Devasthanam, which is one of the 12 Jyotirlings and one of the 52 Shakti Peeth. The unique feature of this temple is the coexistence of a Jyotirlinga and Shakti Peeth in the same temple premises, making it one of its kind in the entire country.
Prime Minister will also visit the Sree Shivaji Spoorthi Kendra, a memorial complex that includes a Dhyana Mandir (Meditation Hall) featuring models of four iconic forts—Pratapgad, Rajgad, Raigad, and Shivneri—placed at the four corners. At its center stands a statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj in deep meditation. This Kendra is run by the Sree Shivaji Memorial Committee, which was established at Srisailam to commemorate the historic visit of Chhatrapati Shivaji Maharaj to the sacred shrine in 1677.
PM in Kurnool
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone, inaugurate and dedicate to the nation multiple development projects worth around Rs 13,430 crore. These projects span across key sectors including industry, power transmission, roads, railways, defence manufacturing, and petroleum and natural gas, reflecting the Government’s commitment to enhancing regional infrastructure, accelerating industrialisation, and driving inclusive socio-economic growth in the state.
Prime Minister will lay the foundation stone for the Transmission System Strengthening at Kurnool-III Pooling Station, at an investment of over Rs 2,880 crore. The project includes the construction of a 765 KV double-circuit Kurnool-III Pooling Station–Chilakaluripeta transmission line, which will increase transformation capacity by 6,000 MVA and enable large-scale transmission of renewable energy to support the nation’s growth.
Prime Minister will also lay the foundation stones for the Orvakal Industrial Area in Kurnool and the Kopparthy Industrial Area in Kadapa, with a total investment of over Rs 4,920 crore. Developed jointly by National Industrial Corridor Development and Implementation Trust (NICDIT) and Andhra Pradesh Industrial Infrastructure Corporation Ltd (APIIC), these modern, multi-sectoral industrial hubs feature plug-and-play infrastructure and a walk-to-work concept. They are expected to attract Rs. 21,000 crore in investments and generate approximately one lakh jobs, boosting industrial development and global competitiveness in Andhra Pradesh’s Rayalaseema region.
To enhance road infrastructure, the Prime Minister will lay the foundation stone for the six-lane Greenfield Highway from Sabbavaram to Sheelanagar over Rs. 960 crore, aimed at easing congestion in Visakhapatnam and facilitating trade and employment. In addition, six road projects worth around a total of Rs. 1,140 crore will be inaugurated, including the four-laning of the Pileru–Kalur section, widening from Kadapa/Nellore border to CS Puram, the four-lane Rail over Bridge (ROB) between Gudivada and Nujella Railway Stations on NH-165, the major bridge across Papagni River on NH-716, the Kanigiri Bypass on NH-565, and the improvement of the bypassed section in N. Gundlapalli Town on NH-544DD. These projects will improve safety, reduce travel time, and strengthen regional connectivity across Andhra Pradesh.
Prime Minister will further lay the foundation stone and dedicate to the nation several key railway projects worth over Rs. 1,200 crore. The projects include the laying of the foundation stone for the Kottavalasa-Vizianagaram Fourth Railway Line and the Rail Flyover between Pendurti and Simhachalam North, and the dedication to the nation of the doubling of the Kottavalasa-Boddavara section and the Shimiliguda-Gorapur section. These projects will reduce congestion, ensure faster and safer journeys, facilitate smooth movement of passengers and freight, and promote industrial, trade, and tourism growth across the region, while generating employment opportunities for local communities.
In the energy sector, the Prime Minister will dedicate to the nation, Srikakulam–Angul Natural Gas Pipeline of GAIL India Limited, built at a total cost of around Rs 1,730 crore, spanning around 124 km in Andhra Pradesh and 298 km in Odisha. He will also inaugurate Indian Oil’s 60 TMTPA (Thousand Metric Tonnes per annum) LPG bottling plant at Chittoor, Andhra Pradesh, established at an investment of around Rs.200 crore. The plant will serve over 7.2 lakh customers through 80 distributors across four districts of Andhra Pradesh, two districts of Tamil Nadu, and one district of Karnataka. It will play a critical role in ensuring reliable LPG supply for households and businesses in the region.
To strengthen defence manufacturing, Prime Minister will dedicate the Advanced Night Vision Products Factory at Nimmaluru, Krishna district, established by Bharat Electronics Limited at an investment of around Rs.360 crore. The facility will manufacture advanced electro-optical systems for the Indian Defence Forces, reinforcing self-reliance in defence production and promoting skilled employment in the region.