প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা লুপা কোতি ৪৬,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে, উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱে আর্ক ব্রিজ ওইরিবা চেনাব ব্রিজ অমসুং ভারতকী অহানবা কেবল স্তেপ রেল ব্রিজ ওইরিবা অঞ্জি ব্রিজ শঙ্গাখ্রে
ঙসি মেগা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা অহোংবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা কাশ্মীরদগী কন্যাকুমারী ফাওবদা পনবা মতমদা 'মা ভারতী'বু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী রেলৱেজ নেটৱার্কদসু মসি অশেংবা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লাইন প্রোজেক্ত অসি অনৌবা, শক্তি লৈরবা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী খুদম অমনি অমসুং ভারতকী হেনগৎলক্লিবা শক্তিবু ময়েক শেংনা তাক্লি: প্রধান মন্ত্রী
চেনাব অমসুং অঞ্জি ব্রিজশিং অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী চাউখৎপগী থোঙজেল ওইগনি: প্রধান মন্ত্রী
জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসি ভারতকী নিংথৌ লুহুপকুম্বনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা কৈদৌনুংদা হিংশাদা নোঞ্জরোই, জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংনা তেরোরিজমদা মতিক চাবা পাউখুম পীনবা ৱারেপ লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
পাকিস্তাননা ওপরেসন শিন্দুরগী মিং পল্লকপা খুদিংদা, মসিগী লেমজম লৈত্রবা মাইথিবা অদু নিংশিংলগনি: প্রধান মন্ত্রী
06 JUN 2025 3:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী কত্রাদা লুপা কোতি ৪৬,০০০ হেনবগী মখল মখা কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, খরনা শঙ্গাখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। থৌনা ফরবা বীর জোরৱার সিংহগী লমদমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসি ভারতকী অপুনবা অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী চাউরবা থৌরম অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মাতা বৈষ্ণো দেবীগী য়াইফ-পাউজেলগা লোইননা কাশ্মীর ভেলী অসি হৌজিক্তি ভারতকী পাক চাউরবা রেলৱে নেতৱর্ককা শম্নরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, 'ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা কাশ্মীরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা মা ভারতীবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী রেলৱেজ নেৎৱর্কদসু মসি তশেং তশেংবা হায়বদু ওইরে।" উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুল্লা রেল লাইন প্রোজেক্ত অসি মমিং অমা খক্তা নত্তনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী অনৌবা শক্তিগী খুদম অমদি ভারতকী হেনগৎলক্লিবা তৌবা ঙম্বগী খুদম অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। লমদম অসিদা রেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না মহাক্না চেনাব অমসুং অঞ্জি রেলগী থোংশিং শঙ্গাখি অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মনুংদা কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগীদমক বন্দে ভারত ত্রেনশিং ফ্লেগ ওফ তৌখি। মসিগী মথক্তা, শ্রী মোদীনা জম্মুদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসিনা লমদম অসিদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লুপা কোতি ৪৬,০০০গী প্রোজেক্তশিংনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং চাউখৎপা অমসুং অহোংবা পুরকপগী অনৌবা মতম অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা রেলৱে কনেক্তিবিতীগী মঙলান অসি মীরোল কয়াগী মমাংদগী লৈরকপনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি মঙলান অসি মঙফাওনরে। চীফ মিনিস্তর ওমর অব্দুল্লানা হন্দক্তা ফোংদোকখিবা ৱারোল অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী অব্দুল্লানা চহি তরেৎ নৎত্রগা নিপানগী মহৈরোয় ওইরিঙৈদগী হৌনা প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবা ঙম্নবগীদমক থাজবা থম্লক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা ঙাইদুনা লাক্লবা পান্দম অসি মপুং ফানা ফংবা অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীওই লাখ কয়াগী পুৱারী ওইরবা তাঞ্জা অমনি। মসিনা হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অমসুং প্রোগ্রেসকী লম্বী য়াৎলি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী লৈঙাক্কী মতমদা রেলৱেজ প্রোজেক্ত অসি মায় পাক্না লোইশিনবা অসি মহাক্কী সরকারগীদমক ৱাশক অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসি য়াম্না লুবা অমসুং অৱাবা ওইবতদা নত্তনা অরুবা লমদম, অৱাংবা থাক্কী নুংশিৎকী ফিভম অমসুং চীংগী মফমশিংদা নুংশিৎকী ঈচেলনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অদুম ওইনমক, মহাক্কী লৈঙাক্না শিংনবশিং অসি মায়োক্ননবা অমসুং মখোয়শিং অসি কন্না হোৎনদুনা মায়োক্ননবা লেপ্পা লৈতনা খনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা হৌজিক পায়খৎলিবা অইং-অশা পুম্নমক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়ানা মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিগী খুদম অমনি। মহাক্না সোনমার্গ তনেল হন্দক্তা হাংদোকখিবা অমসুং চেনাব ব্রিজ অমসুং অঞ্জি ব্রিজগী মথক্তা চৎপগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অসি মশক থোকপা মাইলস্তোনশিংনি হায়না পনখি। শ্রী মোদীনা ভারতকী ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং শিন্মীশিংগী ইঞ্জিনীয়রিংগী হৈশিংবা অমসুং অচেৎপা থৌনাগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱে আর্ক ব্রিজ ওইরিবা চেনাব ব্রিজ অসি ভারতকী এম্বিসনগী খুদম্নি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পেরিসতা মীওইশিংনা আইফেল তাৱর য়েংনবা চৎপা মতমদা, চেনাব ব্রিজনা মসিদগী হেন্না ৱাংই, মসিনা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইবতা নত্তনা মসি তুরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম অমা ওইরি। মান্নবা মওংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অঞ্জি ব্রিজপু ইঞ্জিনীয়রিংগী লাইবক ফবা অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিনা ভারতকী অহানবা কেবল সপোর্ত তৌরবা রেলৱে ব্রিজনি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্ত্রকচরশিং অসি স্তীল অমসুং কংক্রিৎ খক্তমক নত্তে, অদুবু মখোয় অসি পীর পাঞ্জালগী অরুবা চীংশিংদা শিংথানদুনা লৈরিবা ভারতকী মপাঙ্গলগী হিংলিবা খুদমশিংনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী এচিবমেন্তশিং অসিনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী ভারতকী মঙলান অদু উৎলি। মসিনা উৎলি মদুদি ভারতকী চাউখৎপগী মঙলান অদুগুম্না মসিগী রেসিলিয়েন্স, কেপাসিতী অমসুং দিদিসর্মনসু চাউই। পুম্নমক্কী মথক্তা, অশেংবা ৱাখল্লোন অমসুং লেপ্পা লৈতবা থৌনা অসিনা ভারতকী অহোংবা পুরক্নবা থৌনা পীরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
চেনাব ব্রিজ অমসুং অঞ্জি ব্রিজ অনিমক্না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী চাউখৎ-থৌরাংগী পুক্নিং থৌগৎলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মসিগুম্বা মরুওইবা প্রোজেক্তশিং অসিনা তুরিজম খক্তমক হেনগৎহনবদা নত্তনা শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি, মসিনা ললোন-ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।" জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মরক্তা রেলগী কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহনবনা লমদমসিগী ইন্ত্রপ্রিনরশিংগীদমক অনৌবা থোঙ হাংদোক্লগনি, মসিনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কাশ্মীরগী আপেলশিং অসি হৌজিক্তি ভারতকী মরুওইবা কৈথেলশিংদা মমল হন্থনা য়ৌহল্লগনি। মসিনা ললোন-ইতিক হেন্না কান্নহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফ্টকী পোৎলমশিংগা লোইননা, কংফালগী মহৈ-মরোং অমসুং কাশ্মীরগী মমিং চৎলবা পশমিনা শালশিংসু হৌজিক্তি লায়না পুথোক-পুশিন তৌবা ঙম্লগনি। মসিনা লমদম অসিগী আর্তিসানেল ইন্দস্ত্রীবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়ামগীদমক চৎথোক চৎশিন তৌবদা হেন্না খুদোংচাবা লৈহল্লগনি। মসিনা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা হেন্না লায়না চৎথোক চৎশিন তৌবা ঙম্লগনি।
শ্রী মোদীনা সঙ্গলদানগী মহৈরোই অমগী পুক্নিং নুংশিবা ৱাফম অমা শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা, মখোয়গী খুঙ্গংদগী মপান্দা চৎখিবা মীওই খক্তনা তশেংনা ত্রেন উবা ফংখি। খুঙ্গংগী মীওই অয়াম্বনা ভিদিওদা ত্রেন য়েংখি, অঙনপা মতমদা, অশেংবা ত্রেন অমনা মখোয়গী মমাংদা চৎকনি হায়বসি মখোয়না থাজবা ঙমখিদে। অনৌবা কনেক্তিবিতী অসিগীদমক চাউথোকচবা পোক্তুনা, মফম অসিদা লৈরিবা মীওই কয়ানা ত্রেনগী তাঙ্ককশিং নীংশিংলি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না নহা ওইরিবা নুপীমচা অমগী ৱাফম অমা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি, লম্বীশিং অসি হাংদোক্কদ্রা নৎত্রগা থিংজিল্লক্কদ্রা হায়বদু নুংশিৎনা লেপথোক্লোই। অনৌবা ত্রেন সর্বিস অসিনা চহি চুপ্পা মীয়ামশিংদা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসি ভারত মচাগী নিংথৌনি, মসি মঙাল নাইবা জৱেলশিংনা শিংথানরি। মখোয় খুদিংমক্না লমদম অসিগী মপাঙ্গল অমসুং ফজববু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী অরিবা চৎনবী, চৎনবী, স্পিরিচুএল কোন্সনেস, থোইদোক হেন্দোকপা লেন্দস্কেপ, হিদাক-লাংথকশিং, থৱায় য়াওবা মহৈ-মরোংশিং অমসুং নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা মগুনশিং অসি ভারতকী নিংথৌনি। চহী কয়াদগী জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা লাকখিবা প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু ফোংদোকখি। মহাক্না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা মহাক্কী থৌনা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসি মতম কয়াদগী ভারতকী এজুকেসন অমসুং কলচরেল হেরিতেজকী য়ুম্বী অমা ওইদুনা লাক্লি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতনা গ্লোবেল নোলেজ হব অমা ওইনা মশাবু মশক তাকপা মতমদা, অহোংবা অসিদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। জম্মু অমসুং শ্রীনগরদা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীশিংগা লোইননা আই.আই.তি., আই.আই.এম., এ.আই.আই.এম. অমসুং এন.আই.তি.গুম্বা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং লৈবনা লমদম অসিদা একাদমিক এক্সিলেন্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না রিসর্স ইকোসিস্তেম পাকথোক চাউথোকহনবা, ইনোবেসন অমসুং লর্নিংগী খুদোংচাবশিং মখা তানা হেনগৎহনবদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হকশেলগী লমদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। হৌখিবা চহিশিংদা স্তেত লেবেল কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ অনি লিংখৎলে। হৌখিবা চহি মঙাদা, অনৌবা মেদিকেল কোলেজ তরেৎ হাংদোকখ্রে, মসিনা অনাবশিং অমসুং মেদিকেলগী মহৈরোয়শিং অনিমক কান্নবা ফংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা এম.বি.বি.এস.গী সীৎশিং অসি ৫০০দগী ১৩০০দা হেনগৎখ্রে। মসিনা মেদিকেল এজুকেসনগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, রিএসি দিস্ত্রিক্ততা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অমা ফংনবা শেম শাখ্রে। মসিনা লমদম অসিদা হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল এক্সিলেন্সপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মসিবু মোদর্ন হোস্পিতাল অমা ওইবতা নত্তনা ভারতকী ফিলোথ্রোপিগী চৎনবীগী মশক অমসুনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারত শিনবা থুংবদগী ইন্সতিত্যুসন অসি লিংখৎপদা তেংবাংখিবা ভক্তশিংগী থৌদাংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, শ্রী মোদীনা শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী শ্রীন বোর্দকী থৌনা ফরবা থবক অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হোস্পিতাল অসিগী কেপাসিতী অসি বেদ ৩০০দগী ৫০০দা হেনগৎহনগনি। মসিনা মেদিকেল সর্ভিসশিং হেন্না ফগৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী চাউখৎ-থৌরাং অসিনা কত্রাদা লৈবা মাতা বৈষ্ণো দেবীদা চৎপা ভক্তশিংদা হেন্না খুদোংচাবা পীগনি।
মহাক্কী সরকারনা হৌজিক ওফিসতা চহী ১১ মপুং ফারকপা পল্লদুনা, মতম অসি লায়রবশিংবু চাউখৎহন্নবা অমসুং নাগরিকশিংবু শক্তি পীনবা হোৎনবদা কৎথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা য়াইফ-থৌরাং কয়া অমা শন্দোক্না তাকখি, মখোয়না মীওই লাক্ষ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মতাংদা পনখি। মসিনা লায়রবা ইমুং করোর ৪গী পক্কা য়ুম ফংহন্দুনা মখোয়গী মঙলান মঙফাওনহল্লে। উজ্জ্বলা য়োজনা অসিনা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী হকশেলবু ঙাক-শেন্দুনা, ইমুং করোর ১০দগী থুমখোং মুত্থৎপদা মতেং পাংলি। আয়ুশ্মান ভারতনা লায়রবা নাগরিক কোতি ৫০দা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী ওইবা হকশেলগী তেংবাং লেম্না ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনানা চানবা চিঞ্জাক ফংহন্দুনা, প্লেৎ খুদিংমক্তা মতিক চাবা ন্যুত্রিসন ফংহন্দুনা, অদুগা জন ধন য়োজনানা লায়রবা মীওই কোতি ৫০ হেনবদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা, মখোয়বু ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরকপদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা সৌভাগ্য য়োজনাগী মতাংদসু পনখি, মসিনা অঙৌবা ইমুং করোর ২.৫দা মৈ ফংহনখি অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা শৌখিন করোর ১২ শাদুনা হাংলিঙৈদা শৌহল্লকপগী অৱাবা কোকহনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি জল জীবন মিসননা ইমুং করোর ১২দা থক্নবা ঈশিং ফংহনখি, মসিনা নুপীশিংগী অৱাবা হন্থহনখি। প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিনা অপীকপা লৌমী করোর ১০দা হকথেংননা শেলগী তেংবাং পীদুনা খুঙ্গংগী ভারতপু মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১১দা মীওই কোতি ২৫ হেন্না মাইপাক্না লায়রবা অসিদগী থোরক্তুনা নিও-মিদল ক্লাসতা ওন্থোকখ্রে। সরকারনা লায়রবশিং অমসুং হৌগৎলক্লিবা মিদ্দল ক্লাস অনিমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মরুওইবা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী সেক্যুরিতী ফংহন্নবা অচেৎপা থাজবা থম্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন, লুপা লাখ ১২ ফাওবগী চাংদা তেক্স লৌথোকপা, য়ুম লৈরিবশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা অমসুং মমল হোংবা এয়র ত্রাভেলগীদমক তেংবাং পীনবা অসিনচিংবা খোংথাংশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা মীয়ামগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা পুম্নমক্কী চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি নীংতম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা মখোয়গী সরকারনা ইকাই খুম্নরবা, তেক্স পীরিবা মিদ্দল ক্লাসকীদমক থবক তৌরি।
মহাক্কী সরকারনা তুরিজমবু শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অমসুং কনেক্তিবিতীগী মরুওইবা দ্রাইভর অমা ওইহন্দুনা নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা থবক ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা খুদোংচাবা কয়া পীরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তুরিজম্না থবক ফংহনবতা নত্তনা মীয়ামগী মরক্তা অমত্তা ওইবদসু মতেং পাংই। মসিগী খুমাং চাওশিনবা অসি থিংনবা পাকিস্তাননা হন্না হন্না হোৎনরকপশিং অদু য়ানিংদবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা মীওইবা জাতি, খুন্নাইগী ওইবা অপুনবগী মরী অমসুং শেন্মিৎলোনগী য়াইফনবা মায়োক্নরি। এপ্রিল ২২দা পহলগামদা থোকখিবা থৌদোক অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পাকিস্তাননা কাশ্মিরিয়ৎ অমসুং মীওইবা অনিমক্তা এটেক তৌখি। মসিগী পান্দমদি ভারত্তা হিংসা পোকহন্নবা অমসুং কন্না হোৎনরিবা কাশ্মিরীশিংগী শেন্থোক হন্থহন্নবা হোৎনবনি। মহাক্না পনখি মদুদি তুরিস্তশিংদা এটেক তৌবগী পান্দমদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা রেকোর্দ ওইনা য়াম্লবা ভিজিস্তর মশিং থেংনখিবা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী তুরিজম ইন্দস্ত্রীবু থুগাইবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পাকিস্তানগী অরানবা ৱাখল্লোন অসিনা লমদমসিগী শিন্মীশিং, হোর্স রাইদরশিং, পোর্তরশিং, গাইদশিং, গেস্ত হাউসশিংগী মপুশিং অমসুং দুকান থোংবশিংগী পুন্সি মহিং মাংহন্নবা পান্দম থমদুনা হকথেংননা শোকহল্লি। মহাক্না তেরোরিস্তশিংগী মায়োক্তা লেপখিবা, অদুবু মহাক্কী ইমুং-মনুংবু অচুম্বা থবক তৌদুনা মতেং পাংনবা হোৎনবদা মহাক্কী পুন্সি মাংখিবা নহা ওইরিবা অদিলগী থৌনা অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়ামবু ঙাক-শেনবা অমসুং তেরোরিজম্না লমদম অসিগী চাউখৎপা থিংবদা মায় পাক্লরোই হায়বা থাজবা পীদুনা মহাক্কী সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়ামগী রেসিলিয়েন্সপু থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না পাকিস্তানগী মায়োক্তা লেপ্লিবা অসিনা শক্তি লৈবা পাউজেল অমা পীরি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংনা তেরোরিজমগা মায়োক্ননবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা তেরোরিজমগী মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা শাফু অদু য়ানিংদবা ফোংদোকখি। তেরোরিজমনা মতৌ করম্না মহৈশঙশিং মৈ থাদোকখি, হোস্পিতালশিং মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা অদু মহাক্না নীংশিংখি। তেরোরিজমনা মীয়াম্বু মখোয়গী মীহুৎশিং খনবগী হক ফংহন্দুনা, ফ্রী অমসুং ফেয়র ইলেক্সনবু অচৌবা শিংনবা অমা ওইহল্লক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়াম্না উৎলিবা শক্তি অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অসিনা শান্তি, খুমাং চাওশিনবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি কয়াদগী জম্মু অমসুং কাশ্মীরনা তেরোরিজম থেংনদুনা লাক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা মীওই কয়ানা মখোয়গী মঙলানশিং থাদোক্তুনা হিংসাবু মখোয়গী মঙলান ওইনা লৌখি। অদুম ওইনমক, মহাক্কী সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংদা অমুক হন্না মঙলানশিং অদু উবা অমসুং মঙলানশিং অদু মঙফাওনহনবা ঙমহল্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাশ্মীরগী নহারোলশিংনা হৌজিক্তি লমকোইবা কৈথেলশিং, শোপ্পিং মোলশিং অমসুং সিনেমা হোলশিং উবদা নুংঙাইবা ফাওরি। জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসি ফিল্ম শুৎকী মরুওইবা মফম অমা ওইনা অমুক হন্না শেমগৎনবা অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা লোকেলশিংনা হোৎনরি হায়না মহাক্না পনখি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী অনৌবা, অপাম্বা মশক উৎলিবা মনা-মথুম কয়াবু উৎলিবা মতা খাইর ভবানী মেলাগী মতাংদা শ্রী মোদীনা পনখি। মহাক্না লাক্কদৌরিবা অমরনাথ য়াত্রা অমসুং ঈদকী থৌরমগী পুক্নিং থৌগৎপগী মতাংদা পনখি। মসিনা লমদম অসিগী রেসিলিয়েন্স অমসুং প্রোগ্রেস উৎলি। পহলগামগী লান অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল তপথহল্লোই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংগী মঙলানদা খুদোংচাদবা ওইহল্লকপা খুদিংমক মহাক্না মায়োক্নগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোক্লদুনা মফম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেলদা করিগুম্বা অমত্তনা অথিংবা লৈহল্লোই হায়না মহাক্না মীয়ামদা থাজবা পীখি।
থা অমগী মমাংদা, হায়রিবা নুমিৎ অসিদা, ভারতনা ওপরেসন শিন্দুর পাঙথোকখি, মসিনা পাকিস্তানদা লৈরিবা তেরোরিস্তশিংদা অৱাবা পীখি হায়না নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "পাকিস্তাননা ওপরেসন শিন্দুরগী মিং পল্লকপা মতমদা, মদুগী ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইবা মাইথিবা অদু পুক্নিং চিংশিনগনি।" মহাক্না পুক্নিং চিংশিনখি মদুদি পাকিস্তানগী মিলিতরী অমসুং তেরোরিস্ত নেৎৱার্কশিংনা ভারতকী থৌনা ফরবা খোঙথাং অদু খল্লমদে, অমসুং মিনিত খরগী মনুংদা, মখোয়না চহী তরাগী খুজিং কয়াদা শেমগৎখিবা তেরোরিস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু মাং-তাক্খ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পাকিস্তান অসি শোক অমসুং নুংঙাইতবা ফাওখি। জম্মু, পুঞ্চ অমসুং অতোপ্পা জিলাশিংদা নিংথৌরেল প্রজাশিংবু টার্গেৎ তৌদুনা মখোয়না পাউখুম পীখি। মহাক্না পাকিস্তানগী অকনবা লান্মীশিংবু কন্দেম তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম্না মখোয়না য়ুমশিং থুগাই, স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং বোম্ ফাখি, অমসুং লাইশঙশিং, মসজিদশিং অমসুং গুরুদ্বারাশিংবু বোম্ ফাখি। প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মীয়ামগী রেসিলিয়েন্সপু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত মচা খুদিংমক্না মখোয়না পাকিস্তানগী লানহৌবগী মায়োক্তা থেংনখিবা থৌনা অদু উখি। নাগরিক খুদিংমক্না শোকহল্লবা ইমুং মনুংগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংনবা অমসুং অমত্তা ওইনা লৈনবা থাজবা থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙমখৈ লান্না মৈ থাখিবদগী মখোয়গী নুংশিজবা মীওইশিং লৈখিদ্রবা ইমুংশিংনা সরকারগী তেংবাংগীদমক এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং ফংখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি। শেল্লিংনা শোকহল্লবা ইমুং ২,০০০ হেনবনা মায়োক্নরিবা অৱাবা অদু শকখঙলদুনা, শ্রী মোদীনা মখোয়গী অৱাবা অসি লৈবাক অসিগী অৱাবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা ইমুংগী শেংদোকপদা শেলগী তেংবাং পীরম্মি, মসিনা শোকহল্লবা মীওইশিংদা তেংবাং পীনবা ঙম্লম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা হৌজিক্তি হায়রিবা তেংবাং অসি হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌরে, মসিনা শোকহল্লবা ইমুংশিংদা হেন্না চাউনা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙমখৈ লান্থোকপা বোল্লিংনা মরম ওইদুনা য়ুমশিং মাংখিবা ইমুংশিংগীদমক অহেনবা শেলগী তেংবাং পীনবা লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শাথীনা শোকহল্লবা ইমুংশিংদা হৌজিক্তি লুপা লাখ ২ ফংলগনি, অদুগা শরুক খরনা শোকহল্লবা ইমুংশিংদা হান্ননা পীখিবা মতেং অদুগী মথক্তা লুপা লাখ ১গী অহেনবা মতেং পীগনি। শ্রী মোদীনা শোকহল্লবা ইমুংশিংগা লোয়ননা লেপ্তনা মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়গী য়ুম অমসুং পুন্সি নৌনা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা মহাক্কী সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "গবর্নমেন্তনা ঙমখৈদা লৈবা মীওইশিংবু লৈবাক অসিগী ফ্রন্তলাইন প্রোতেক্তরশিং ওইনা মশক খঙই।" মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ঙমখৈগী জিলাশিংদা চাউখৎপা অমসুং সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হোৎনরি। মরুওইবা খোংথাংশিং অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অপরেসন শিন্দুরগী মতুংদা পুন্সিশিং ঙাকথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা চাউরাক্না অনৌবা বঙ্কর ১০,০০০ শাগৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীর দিভিজনগীদমক অনৌবা বোর্দর বতালিয়ন অনি শেম্নবা লাউথোকখি। মসিনা লমদম অসিদা মখা তানা সেক্যুরিতীগী থবক থৌরমশিং হেনগৎহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, দিফেন্স কেপাসিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং আর্মদ ফোর্সেসতা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা, দেদিকেতেদ ৱিমেন বতালিয়ন অনি মায় পাক্না লিংখৎখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতকী ইন্তর্নেস্নেল বোর্দর রিজনশিংদা মরুওইনা খুদোংচাদবা লমদমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপগী থবকশিং পাংথোক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লিংখৎনবা অমসুং সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা লুপা কোতি চাম্মরোম থাদোরক্লি হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কাথুয়া-জম্মু হাইৱে অসি লেন তরুক্কী এক্সপ্রেসৱে অমা ওইহন্নবা শেমগৎলি, অদুগা অহনুর-পুঞ্চ হাইৱে অসি লম্বী চৎপা হেন্না লায়থোকহন্নবগীদমক পাকথোক চাউথোকহন্নবগী থবক চত্থরি। ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা, ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং য়াঙখৎহনখ্রে, মসিনা মফম অদুগী মীওইশিংগীদমক হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমসুং খুদোংচাবা ফংহনখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী খুঙ্গং ৪০০, মমাংদা নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা কনেক্তিবিতী লৈতবা, হৌজিক্তি নৌনা শাবা লম্বী কিলোমিতর ১৮০০না শম্নহল্লে। ঙমখৈগী মফমশিংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা অমসুং লমদমগী চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক লুপা করোর ৪,২০০ হেন্না শিন্নরি হায়না মহাক্না লাওথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংদা অখন্নবা আপিল অমা তৌদুনা মখোয়বু ভারতকী মেনুফেকচরিং রিভোলুসন অসিদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াহন্নবা হায়খি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওপরেসন শিন্দুরনা আত্মানির্ভর ভারতকী মপাঙ্গল অদু উৎখি অমসুং ঙসিদি মালেমনা ভারতকী দিফেন্স ইকোসিস্তেমবু শকখঙলি। মসিগী মাইপাকপা অসি আর্মদ ফোর্সেসকী 'মেক ইন ইন্দিয়া'দা থাজবা থম্বা অদুনি হায়না পল্লদুনা, ভারত মচা খুদিংমক্না মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু ইকাই খুম্নগদবনি হায়না পল্লদুনা, ভারতকী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা খোঙজেল য়াংখৎনবা পান্দম থমদুনা চহি অসিগী বজেত্তা লাউথোকখিবা মিসন মেনুফেকচরিং ইনিসিয়েতিব অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিংবু মিসন অসিদা শরুক য়ানবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ হেঙ্গৎহন্নবা ভারতনা মখোয়গী মোদর্ন থীঙ্কিং, ইন্নোবেসন, আইদিয়া অমসুং স্কিলশিং মথৌ তাই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরা অসিদা ভারত অসি দিফেন্স এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। মথংগী পান্দমদি ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা দিফেন্স এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা লৈহন্নবা হোৎনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মসিগী পান্দম অসিগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবমখৈ লৈবাক শিনবা থুংনা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং হেন্না লৈহল্লগনি। মসিনা মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
ভারততা শাবা পোৎলমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্নবা ভারত মচা খুদিংমক্তা হায়জদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পোৎলমশিং অসি লৈবাক মীয়ামগী কন্না হোৎনরিবা অমসুং থাজবা থম্বা অদুগী অশেংবা মশক অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং খনবসি লৈবাক অসিগী অশেংবা সেবা, শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং শিন্মীশিংদা শক্তি পীনবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ঙমখৈদা লৈবা মহাক্কী আর্মদ ফোর্সশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপগুম্না, কৈথেলদা 'মেদ ইন ইন্দিয়া'গী ইকায় খুম্নবা উৎপীগদবনি। মসিনা ভারতকী শক্তি অসি ঙাকশেল অমসুং কম্মর্স অনিমক্তা উবা ফংহনগনি।
কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকার অনিমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা থবক তৌমিন্নবনা মরম ওইদুনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মঙাল লৈবা অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎ অমা লাক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না কোলাবোরেসন অমসুং প্রোগ্রেসকী স্পিরিৎ অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শান্তি অমসুং চাউখৎপা অসিনা খোঙচৎ অসিগী য়ুম্ফম ওইগনি। মহাক্না চাউখৎলবা ভারত অমসুং চাউখৎলবা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগীদমক ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মীয়ামদা চাউখৎপগী ইথিলগী থৌনা অদু উৎতুনা অখন্নবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী লেফতেনেন্ত গবর্নর শ্রী মনোজ সিনহা, জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ওমর অব্দুল্লা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণব, শ্রী ভি. সোমন্না অমসুং দোক্তর. থৌরম অদুদা জিতেন্দ্র সিংহ অমসুং অতৈ মকোক থোংবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
চেনাব অমসুং অঞ্জি রেলৱে ব্রিজশিং
আর্কিতেকচরগী অঙকপা চেনাব রেল ব্রিজ অসি তুরেল অসিগী মথক্তা মিতর ৩৫৯ ৱাংনা লৈ। মসি মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱে আর্ক ব্রিজনি। মসি সিসমিক অমসুং নুংশিৎকী ফিভমদা ঙাকথোক্নবা ইঞ্জিনীয়র তৌরবা মিতর ১,৩১৫ শাংবা স্তীল আর্ক ব্রিজ অমনি। থোং অসিনা জম্মু অমসুং শ্রীনগরগী মরক্তা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহনবদা মরুওইবা ইথিল পীগনি। বন্দে ভারত ত্রেননা থোং অসিদা চংশিনবনা কত্রা অমসুং শ্রীনগরগী মরক্তা চৎপদা পুং ৩ খক্তমক চঙগনি। মসিনা হৌজিক চৎপগী মতম অদু পুং ২-৩ হন্থহল্লগনি।
অঞ্জি ব্রিজ অসি ভারতকী অহানবা কেবল স্তেদ রেল ব্রিজনি অমসুং মসিনা খুদোংচাদবা লমদম অমদা লৈবাক্কী সেবা তৌগনি।
কনেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং অমসুং অতোপ্পা দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিবশিং
প্রধান মন্ত্রীনা উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লিংক (য়ু.এস.বি.আর.এল.) প্রোজেক্তসু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি। কিলোমীতর ২৭২ শাংবা য়ু.এস.বি.আর.এল. প্রোজেক্ত অসিদা লুপা করোর ৪৩,৭৮০ চংনা শাবদা তনেল ৩৬ (কিলোমীতর ১১৯ শাংবা) অমসুং থোং ৯৪৩ য়াওরি। প্রোজেক্ত অসিনা কাশ্মীর ভেলী অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা মতম পুম্নমক্তা, লেপ্পা লৈতনা রেলগী কনেক্তিবিতী লৈহল্লগনি। মসিগী পান্দমদি লমদম অসিগী মোবিলিতীদা অহোংবা পুরকপা অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক ইন্তিগ্রেসন পুরকপা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী কত্রাদগী শ্রীনগর অমসুং শ্রীনগরদগী ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অনি ফ্লেগ ওফ তৌখি। মখোয়না রেসিদেন্তশিং, তুরিস্তশিং, পিলগ্রিমশিং অমসুং অতোপ্পশিংগীদমক খোঙজেল য়াংবা, নুংঙাইবা অমসুং থাজবা য়াবা চৎথোক-চৎশিনগী ওপশন অমা পীগনি।
মরুওইনা ঙমখৈগী মফমশিংদা অরোইবা মাইলগী কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মরুওইবা থৌরাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গারকখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। মহাক্না নেস্নেল হায়ৱে-৭০১দা রফিয়াবাদতগী কুপৱারা ফাওবগী লম্বী পাকথোকহন্নবা প্রোজেক্ত অমসুং লুপা করোর ১,৯৫২ হেন্না চংবা এন.ঐচ.-৪৪৪দা শোপিয়ান বাইপাস লম্বী শাবগীদমক উরেপ উয়ুং তমখি। মহাক্না শ্রীনগরদা লৈবা নেস্নেল হায়ৱে-১দা লৈবা সঙ্গরমা জঙ্কসন অমসুং নেস্নেল হায়ৱে-৪৪দা লৈবা বেমিনা জঙ্কসনদা ফ্লাই ওভর প্রোজেক্ত অনিসু শঙ্গাখি। প্রোজেক্তশিং অসিনা ত্রাফিক্কী অৱাবা হন্থহল্লগনি অমসুং লম্বী চৎপা মীওইশিংগী ত্রাফিক্কী ফ্রীভম হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কত্রাদা লুপা কোতি ৩৫০ হেনবগী শেনফমগা লোয়ননা শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল এক্সেলেন্সকী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসি রিএসি দিস্ত্রিক্তকী অহানবা মেদিকেল কোলেজ ওইগনি অমসুং লমদম অসিদা হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা কন্ত্রিব্যুত তৌগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates and dedicates multiple development projects worth over Rs 46,000 crore in Jammu & Kashmir
PM inaugurates Chenab bridge - world’s highest railway arch bridge and Anji bridge - India’s first cable-stayed rail bridge
The inauguration of mega infrastructure projects today marks a turning point in Jammu and Kashmir's development journey: PM
We have always invoked Maa Bharati with deep reverence, saying 'from Kashmir to Kanyakumari,’ Today, this has become a reality even in our railway network: PM
The Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Line Project is a symbol of a new, empowered Jammu & Kashmir and a resounding proclamation of India's growing strength: PM
The Chenab and Anji Bridges will serve as gateways to prosperity for Jammu and Kashmir: PM
Jammu and Kashmir is the crown jewel of India: PM
India won't bow to terrorism,the youth of Jammu and Kashmir have now made up their mind to give a befitting reply to terrorism: PM
Whenever Pakistan hears the name Operation Sindoor, it will be reminded of its shameful defeat: PM
06 JUN 2025 3:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 46,000 crore at Katra, Jammu & Kashmir today. Saluting the land of the brave Veer Zorawar Singh, he remarked that today’s event is a grand celebration of India’s unity and determination. Shri Modi said that with the blessings of Mata Vaishno Devi, the Valley of Kashmir is now connected to India’s vast railway network. “We have always invoked Maa Bharati with deep reverence, saying 'from Kashmir to Kanyakumari,’ today, this has become a reality even in our railway network”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that the Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Line Project is not just a name but a symbol of Jammu and Kashmir’s new strength and a testament to India’s growing capabilities. In line with the commitment to boost rail infrastructure and connectivity in the region, he inaugurated the Chenab and Anji rail bridges and flagged off Vande Bharat Trains, enhancing connectivity within Jammu and Kashmir. Additionally, Shri Modi also laid the foundation stone for a new medical college in Jammu, reinforcing the government’s commitment to strengthening healthcare facilities in the region, stating that ₹46,000 crore worth of projects will accelerate development in Jammu and Kashmir, driving progress and prosperity. The Prime Minister extended his best wishes and congratulated the people on this new era of growth and transformation.
Underlining that generations in Jammu and Kashmir had long dreamt of railway connectivity, Shri Modi said today, that dream has become a reality. Referring to a recent statement by Chief Minister Omar Abdullah, the Prime Minister noted that even as a student in seventh or eighth grade, Shri Abdullah had been anticipating the completion of this project. Shri Modi emphasized that the fulfillment of this long-awaited aspiration marks a historic moment for millions of people in Jammu and Kashmir, paving the way for enhanced connectivity and progress.
Stating that it is a privilege for their government that this ambitious railway project gained momentum during their tenure and has now been successfully completed, Shri Modi emphasized the challenges encountered, like the difficult terrain, extreme weather conditions, and falling rocks in the mountains, making the project immensely tough and demanding. However, he remarked that their government has consistently chosen to face challenges head-on and overcome them with determination. The Prime Minister noted that numerous all-weather infrastructure projects underway in Jammu and Kashmir exemplify this commitment. He cited the recently opened Sonmarg Tunnel and his experience traveling over the Chenab Bridge and Anji Bridge as remarkable milestones. Shri Modi lauded the engineering brilliance and unwavering dedication of India’s engineers and workers, stating that the Chenab Bridge, the world's tallest railway arch bridge, stands as a testament to India’s ambition. He observed that while people travel to Paris to see the Eiffel Tower, the Chenab Bridge surpasses it in height, making it not only a crucial infrastructure achievement but also an emerging tourist attraction. Similarly, the Prime Minister described the Anji Bridge as an engineering marvel, being India's first cable-supported railway bridge. He asserted that these structures are not just steel and concrete, but living symbols of India’s strength, standing tall in the rugged Pir Panjal mountains. Shri Modi declared that these achievements represent India’s vision for a developed nation, proving that as grand as India's dream of progress is, so too is its resilience, capability, and determination. Above all, he emphasized that pure intentions and relentless dedication are the driving forces behind India's transformation.
Emphasizing that both Chenab Bridge and Anji Bridge will serve as catalysts for prosperity in Jammu and Kashmir, the Prime Minister said, “these landmark projects will not only boost tourism but also benefit various sectors of the economy, creating new opportunities for businesses and industries”. He highlighted that enhanced rail connectivity between Jammu and Kashmir will open new doors for local entrepreneurs, driving economic growth. Shri Modi noted that Kashmir’s apples will now reach major markets across India at lower costs, making trade more efficient. Furthermore, dry fruits and Kashmir’s renowned Pashmina shawls, along with other traditional handicrafts, will now be easily transported to every corner of the country, strengthening the region’s artisanal industry. The Prime Minister stated that this improved connectivity will also make travel more convenient for the people of Jammu and Kashmir, allowing smoother movement across different parts of India.
Shri Modi shared a touching comment from a student in Sangaldan, who stated that until now, only those who had traveled outside their village had seen a train in real life. Most villagers had only watched trains in videos, unable to believe that soon, a real train would pass right before their eyes. The Prime Minister also mentioned that many residents are already memorizing train schedules, excited about the new connectivity. He highlighted a thoughtful remark from a young girl who stated, now, the weather will no longer decide whether the roads remain open or closed. This new train service will help people in all seasons. “Jammu and Kashmir as the crown of Mother India, adorned with dazzling jewels—each representing the region’s immense strength and beauty”, described the Prime Minister, praising its ancient culture, traditions, spiritual consciousness, breathtaking landscapes, medicinal herbs, flourishing orchards, and vibrant youth talent, stating that these qualities shine like precious gemstones in India’s crown. Having visited Jammu and Kashmir for decades, the Prime Minister affirmed his deep understanding of the region’s potential and reiterated his dedication to the continuous development and upliftment of Jammu and Kashmir, ensuring prosperity for its people.
“Jammu and Kashmir has long been a pillar of India’s education and cultural heritage”, affirmed the Prime Minister. He added that as India establishes itself as a global knowledge hub, the growing participation of Jammu and Kashmir in this transformation. Shri Modi pointed out the presence of premier institutions such as IIT, IIM, AIIMS, and NIT, alongside Central Universities in Jammu and Srinagar, strengthening academic excellence in the region. He also noted the expansion of the research ecosystem, further enhancing innovation and learning opportunities.
The Prime Minister emphasized that remarkable advancements have been made in healthcare, with two state-level cancer institutes established in recent years. Over the last five years, seven new medical colleges have been opened, significantly benefiting both patients and aspiring medical students. Shri Modi highlighted that MBBS seats in Jammu and Kashmir have risen from 500 to 1,300, ensuring greater access to medical education. Additionally, the Reasi district is set to receive a new medical college, enhancing healthcare facilities for the region. The Prime Minister praised the Shri Mata Vaishno Devi Institute of Medical Excellence, describing it as not only a modern hospital but also an embodiment of India’s rich tradition of philanthropy. He also lauded the contributions of devotees from across India, whose donations helped establish the institution. Extending his best wishes, Shri Modi congratulated the Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board for its dedicated efforts in this noble endeavor. He also announced that the hospital’s capacity would be expanded from 300 to 500 beds, further improving medical services. The Prime Minister noted that this development would provide greater convenience to devotees visiting Mata Vaishno Devi in Katra.
Highlighting that their government has now completed 11 years in office, dedicating this period to uplifting the poor and empowering citizens, the Prime Minister outlined several key welfare initiatives that have transformed millions of lives. He listed out the Pradhan Mantri Awas Yojana, which has fulfilled the dream of 4 crore poor families by providing pucca houses. Ujjwala Yojana, which has helped eliminate smoke from 10 crore households, protecting the health of women and children. Ayushman Bharat, which enabled 50 crore underprivileged citizens to receive free healthcare up to ₹5 lakh. He added that Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, ensured food security, filling every plate with adequate nutrition while the Jan Dhan Yojana, helped open banking access for over 50 crore poor individuals, bringing them into the financial system. The Prime Minister further mentioned Saubhagya Yojana, which delivered electricity to 2.5 crore families living in darkness and Swachh Bharat Mission, under which 12 crore toilets were built, eliminating the challenge of open defecation. He added that the Jal Jeevan Mission provided tap water to 12 crore households, easing the burden on women, while the PM Kisan Samman Nidhi offered direct financial support to 10 crore small farmers, strengthening rural India.
Shri Modi stated that over 25 crore people have successfully overcome poverty in the last 11 years, transitioning into the neo-middle class. He emphasized that the government remains committed to strengthening both the poor and the emerging middle class, ensuring economic and social security through key reforms. The Prime Minister cited initiatives such as One Rank, One Pension, tax exemption on salaries up to ₹12 lakh, financial support for home buyers, and assistance for affordable air travel, affirming that the government stands shoulder to shoulder with the people, driving progress for all. He added that it was for the first time since independence that their government had worked for the honest, tax-paying middle class.
Underlining that their government is consistently creating new employment opportunities for the youth, with tourism emerging as a significant driver of economic growth and connectivity, Shri Modi highlighted that tourism not only generates jobs but also fosters unity among people. Condemning Pakistan’s repeated attempts to disrupt this progress, the Prime Minister stated that it stands against humanity, social harmony, and economic prosperity. Referring to the April 22 incident in Pahalgam, Shri Modi asserted that Pakistan attacked both Kashmiriyat and humanity, intending to incite violence in India and cripple the earnings of hardworking Kashmiris. He pointed out that this deliberate attack on tourists was meant to sabotage the flourishing tourism industry in Jammu and Kashmir, which had witnessed record-high visitor numbers over the past few years. The Prime Minister remarked that Pakistan’s malicious intent directly impacted local workers, including horse riders, porters, guides, guest house owners, and shopkeepers, aiming to destroy their livelihoods. He praised the courage of young Adil, who stood against terrorists, but tragically lost his life while striving to support his family through honest labor. Shri Modi reaffirmed his government’s commitment to protecting the people of Jammu and Kashmir, ensuring that terrorism will never succeed in halting the region’s progress.
Lauding the resilience of the people of Jammu and Kashmir, the Prime Minister stated that their firm stand against Pakistan’s conspiracy sends a powerful message. He remarked that the youth of Jammu and Kashmir are now determined to confront terrorism head-on. Shri Modi condemned the destructive impact of terrorism, recalling how it burned schools, devastated hospitals, and shattered generations in the valley. He noted that terrorism even made free and fair elections a major challenge, depriving people of their right to choose their representatives. The Prime Minister affirmed that the strength and determination displayed by the people of Jammu and Kashmir marks a turning point, signaling their commitment to peace, progress, and a brighter future.
Shri Modi stated that for years, Jammu and Kashmir endured terrorism, leading many to abandon their dreams and accept violence as their fate. However, he emphasized that their government has changed this reality, enabling the youth of Jammu and Kashmir to dream again—and fulfill those dreams. The Prime Minister expressed that Kashmir’s youth now take joy in seeing bustling markets, vibrant shopping malls, and flourishing cinema halls. He noted that locals aspire to revive Jammu and Kashmir as a premier destination for film shoots and develop it into a hub for sports. Shri Modi cited the Mata Kheer Bhawani Mela, where thousands of devotees gathered, reflecting the new, optimistic face of Jammu and Kashmir. He also highlighted the excitement surrounding the upcoming Amarnath Yatra and the festive spirit of Eid, demonstrating the region’s resilience and progress. Firmly asserting that the momentum of development in Jammu and Kashmir will not be shaken by the Pahalgam attack, the Prime Minister reassured the people that nothing will hinder the region’s growth, declaring that any obstacle threatening the dreams of Jammu and Kashmir’s youth will have to face himself.
Recalling that exactly one month ago, on this very night, India executed Operation Sindoor, delivering a decisive blow to Pakistan-based terrorists, the Prime Minister said, “whenever Pakistan hears the name of operation Sindoor, it will be reminded of its humiliating defeat”. He emphasized that Pakistan’s military and terror networks never anticipated India’s bold move, and within minutes, the terror infrastructure they had built over decades was reduced to ruins. Shri Modi stated that Pakistan was left in shock and frustration, reacting by targeting innocent civilians in Jammu, Poonch, and other districts. He condemned Pakistan’s brutal attacks, pointing out that the world witnessed how it destroyed homes, bombed schools and hospitals, and shelled temples, mosques, and gurudwaras. The Prime Minister praised the resilience of the people of Jammu and Kashmir, stating that their courage in facing Pakistan’s aggression has been seen by every Indian. He reaffirmed the commitment declaring that every citizen stands with full strength beside the families affected, ensuring unwavering support and solidarity.
Prime Minister announced that families who lost loved ones due to cross-border firing have already received appointment letters for government assistance. Recognizing the hardship faced by over 2,000 families affected by shelling, Shri Modi affirmed that their pain is the nation's pain. He stated that financial aid was previously provided for home repairs, ensuring relief for those impacted. The Prime Minister further declared that the Central Government has now decided to enhance this support, offering greater assistance to affected families. Prime Minister announced additional financial aid for families whose homes were damaged due to cross-border shelling. He stated that households suffering severe damage will now receive ₹2 lakh, while partially damaged homes will be granted ₹1 lakh in additional assistance, beyond the support already provided earlier. Shri Modi reaffirmed his government’s commitment to standing by affected families, ensuring continued relief and helping them rebuild their homes and lives.
“The government recognizes border residents as the nation's frontline protectors”, affirmed the Prime Minister. He said that over the past decade, unprecedented efforts have been made to strengthen development and security in border districts. Highlighting key initiatives, Shri Modi stated that approximately 10,000 new bunkers have been constructed, which played a critical role in safeguarding lives during the aftermath of Operation Sindoor. The Prime Minister announced the formation of two new Border Battalions for the Jammu and Kashmir division, further enhancing security operations in the region. Additionally, he shared that two dedicated Women Battalions have also been successfully established, reinforcing defense capabilities and empowering women in the armed forces.
Highlighting the significant infrastructure development taking place in India’s international border regions, particularly in challenging terrains, the Prime Minister announced that hundreds of crores are being invested to improve connectivity and security. He stated that the Kathua-Jammu Highway is being upgraded into a six-lane expressway, while the Akhnoor-Poonch Highway is undergoing widening to facilitate smoother travel. Under the Vibrant Village Program, development initiatives in border villages have been accelerated, ensuring better living conditions and opportunities for residents. Shri Modi mentioned that 400 villages in Jammu and Kashmir, previously lacking all-weather connectivity, are now being linked with 1,800 kilometers of newly constructed roads. He announced that the government is allocating over ₹4,200 crore for these infrastructure projects, reinforcing economic growth and regional development in border areas.
Prime Minister made a special appeal to the youth of Jammu and Kashmir, urging them to actively participate in India’s manufacturing revolution. He emphasized that Operation Sindoor demonstrated the strength of Atmanirbhar Bharat, and today, the world is recognizing India’s defense ecosystem. Attributing this success to the armed forces’ trust in ‘Make in India’, stating that every Indian must now emulate their commitment, the Prime Minister highlighted the Mission Manufacturing initiative, announced in this year’s budget, aimed at accelerating India’s manufacturing sector. He called upon young innovators and entrepreneurs in Jammu and Kashmir to join this mission, stating that India needs their modern thinking, innovation, ideas, and skills to elevate national security and economic growth. Shri Modi remarked that India has emerged as a leading defense exporter over the past decade, and the next goal is to position India among the world’s top defense exporters. He asserted that the faster India moves toward this objective, the more employment opportunities will be generated nationwide, benefiting millions.
Calling upon every Indian to make a commitment to prioritize products made in India, Shri Modi emphasised that these goods are a true reflection of the hard work and dedication of fellow citizens. He asserted that choosing Indian-made products is the real service to the nation, strengthening the economy and empowering workers. The Prime Minister urged that just as the nation honors its armed forces at the borders, it must also uphold the pride of ‘Made in India’ in the market, ensuring that India’s strength is reflected in both defense and commerce.
Prime Minister affirmed that a bright and prosperous future awaits Jammu and Kashmir, as both the Central Government and the state government continue to work together toward development. He emphasized the spirit of collaboration and progress, ensuring that peace and prosperity remain the foundation of this journey. The Prime Minister expressed his unwavering resolve to strengthen the path of growth, driven by the blessings of Mata Vaishno Devi. He reiterated the commitment to a developed India and a developed Jammu and Kashmir, striving to achieve this vision with determination and unity. Shri Modi concluded by extending his heartfelt congratulations to the people for these remarkable projects, celebrating the spirit of advancement.
The Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir, Shri Manoj Sinha, Chief Minister of Jammu & Kashmir, Shri Omar Abdullah, Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri V. Somanna & Dr. Jitendra Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
Chenab and Anji rail bridges
The architectural marvel Chenab Rail Bridge, situated at a height of 359 meters above the river, is the world's highest railway arch bridge. It is a 1,315-metre-long steel arch bridge engineered to withstand seismic and wind conditions. A key impact of the bridge will be in enhancing connectivity between Jammu and Srinagar. Through Vande Bharat train moving on the bridge, it will take just about 3 hours to travel between Katra and Srinagar, reducing existing travel time by 2-3 hours.
The Anji Bridge is India’s first cable-stayed rail bridge that will serve the nation in a challenging terrain.
Connectivity projects and other development initiatives
Prime Minister also dedicated Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link (USBRL) project to the nation. The 272 km long USBRL project, constructed worth around Rs 43,780 crore includes 36 tunnels (spanning 119 km) and 943 bridges. The project establishes all-weather, seamless rail connectivity between the Kashmir Valley and the rest of the country aiming to transform regional mobility and driving socio-economic integration.
Prime Minister also flagged off two Vande Bharat Express trains from Shri Mata Vaishno Devi Katra to Srinagar and back. They will offer a swift, comfortable, and reliable travel option for residents, tourists, pilgrims among others.
In a major boost to last mile connectivity especially in border areas, Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated various road projects. He laid the foundation stone of road widening project from Rafiabad to Kupwara on National Highway-701 and the construction of Shopian bypass road on NH-444 worth over Rs 1,952 crore. He also inaugurated two flyover projects at Sangrama Junction on National Highway-1 in Srinagar and at Bemina Junction on National Highway-44. These projects will ease traffic congestion and enhance traffic flow for the commuters.
Prime Minister also laid the foundation stone of Shri Mata Vaishno Devi Institute of Medical Excellence in Katra worth over Rs 350 crore. It will be the first medical college in Reasi district contributing substantially to the healthcare infrastructure in the region.