প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ বঁটা বিজয়ীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
26 DEC 2024 9:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত তৃতীয় বীৰ বাল দিৱস উপলক্ষে ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰৰ ১৭ গৰাকী বঁটাপ্ৰাপকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। সাহস, উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া আৰু কলাৰ ক্ষেত্ৰত এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
স্পষ্টবাদী আদান-প্ৰদানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলৰ জীৱন কাহিনী শুনি তেওঁলোকক জীৱনত অধিক কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। কিতাপ লিখা এজনী কন্যা শিশুৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি আৰু তেওঁৰ কিতাপৰ বাবে পোৱা সঁহাৰিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি ছোৱালীজনীয়ে উত্তৰ দিলে যে আন কিছুমানে নিজৰ কিতাপ লিখিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আন শিশুসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক প্ৰশংসা কৰে।
ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক ভাষাত গান গোৱাৰ সুপৰিচিত আন এজন বঁটাপ্ৰাপকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। শ্ৰী মোডীয়ে ল’ৰাজনৰ প্ৰশিক্ষণৰ বিষয়ে সোধাত তেওঁ উত্তৰ দিলে যে তেওঁৰ কোনো আনুষ্ঠানিক প্ৰশিক্ষণ নাই আৰু তেওঁ চাৰিটা ভাষাত গান গাব পাৰে - হিন্দী, ইংৰাজী, উৰ্দু আৰু কাশ্মীৰী। ল’ৰাজনে আৰু কয় যে তেওঁৰ নিজাকৈ ইউটিউব চেনেল থকাৰ লগতে অনুষ্ঠানসমূহতো অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ল’ৰাজনৰ প্ৰতিভাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে এজন যুৱ দবা খেলুৱৈৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি তেওঁক কোনে দবা খেলিবলৈ শিকাইছে বুলি সুধিছিল। সৰু ল’ৰাটোৱে উত্তৰ দিলে যে তেওঁ দেউতাকৰ পৰা আৰু ইউটিউব ভিডিঅ’ চাই শিকিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰ্গিল বিজয় দিভাসৰ ২৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে লাডাখৰ কাৰ্গিল যুদ্ধ স্মাৰকৰ পৰা নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকলৈ চাইকেলেৰে ১৩ দিনত ১২৫১ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত থকা আন এজন শিশুৰ সাফল্যৰ কথা শুনিলে। ল’ৰাজনে লগতে কয় যে, ইয়াৰ পূৰ্বে তেওঁ মণিপুৰৰ মইৰাঙৰ আই এন এ মেম’ৰিয়েলৰ পৰা নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মৃতিসৌধলৈ ৩২ দিনত ২৬১২ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত চাইকেলেৰে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ আৰু নেতাজী সুবাস চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰিছিল, দুবছৰ পূৰ্বে। ল’ৰাজনে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় যে তেওঁ এদিনতে সৰ্বাধিক ১২৯.৫ কিলোমিটাৰ চাইকেল চলাইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে এগৰাকী কণমানি ছোৱালীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিছিল আৰু তেওঁ কয় যে তেওঁৰ হাতত অৰ্ধ-ধ্ৰূবদী নৃত্যৰ ৰূপৰ ৮০টা পাক এক মিনিটত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ আৰু এক মিনিটত ১৩টা সংস্কৃত শোক আবৃত্তি কৰাৰ দুটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ আছে, যি দুয়োটা তেওঁ ইউটিউব ভিডিঅ’ চাই শিকিছিল।
জুডোত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী এগৰাকীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অলিম্পিকত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰাৰ আকাংক্ষা কৰা কন্যা শিশুগৰাকীক শুভেচ্ছা জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে পাৰ্কিনছন ৰোগত আক্ৰান্ত ৰোগীৰ বাবে স্ব-স্থিতিশীল চামুচ বনোৱা এগৰাকী ছোৱালীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিছিল আৰু মগজুৰ বয়সৰ ভৱিষ্যদ্বাণীৰ আৰ্হিও প্ৰস্তুত কৰিছিল। ছোৱালীজনীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনাইছে যে তেওঁ দুবছৰ ধৰি কাম কৰি এই বিষয়টোৰ ওপৰত অধিক গৱেষণা কৰাৰ মনস্থ কৰিছে।
কৰ্ণাটক সংগীত আৰু সংস্কৃত শ্লোকৰ মিশ্ৰণেৰে প্ৰায় ১০০টা হৰিকঠা আবৃত্তিৰ পৰিবেশন কৰা এগৰাকী কন্যা শিল্পীৰ কথা শুনি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক প্ৰশংসা কৰে।
যোৱা ২ বছৰত ৫ খন ভিন্ন দেশৰ ৫টা ওখ শৃংগ আৰোহণ কৰা এজন যুৱ পৰ্বতাৰোহীৰ সৈতে কথা পাতি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছোৱালীজনীক আন দেশ ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত ভাৰতীয় হিচাপে তেওঁৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে সুধিলে। ছোৱালীজনীয়ে উত্তৰ দিলে যে তাই মানুহৰ পৰা বহুত মৰম আৰু উষ্ণতা লাভ কৰিছিল। তেওঁ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় যে পৰ্বতাৰোহণৰ আঁৰৰ তেওঁৰ উদ্দেশ্য আছিল কন্যা শিশুৰ সবলীকৰণ আৰু শাৰীৰিক ফিটনেছক প্ৰসাৰিত কৰা।
শ্ৰী মোদীয়ে এইবাৰ নিউজিলেণ্ডত অনুষ্ঠিত এক ৰোলাৰ স্কেটিং ইভেণ্টত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰা এগৰাকী কলাত্মক ৰোলাৰ স্কেটিং গাৰ্ল শিশুৰ কৃতিত্ব আৰু লগতে ৬টা ৰাষ্ট্ৰীয় পদকও শুনিছিল। তেওঁ এই মাহত থাইলেণ্ডত অনুষ্ঠিত হোৱা এখন প্ৰতিযোগিতাত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰা পেৰা এথলীট কন্যা শিশুৰ সাফল্যৰ কথাও শুনিছিল। তেওঁ আৰু শুনিছিল আন এগৰাকী কন্যা খেলুৱৈৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা যিয়ে বিভিন্ন শাখাত ভাৰোত্তোলন চেম্পিয়নশ্বিপত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰাৰ লগতে বিশ্ব অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন এজন বঁটাপ্ৰাপকক প্ৰশংসা কৰে যে তেওঁ জুই লগা এপাৰ্টমেণ্ট বিল্ডিঙত বহু লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সাহস দেখুৱাইছে। সাঁতোৰৰ সময়ত আনক ডুব যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা এজন সৰু ল’ৰাকো তেওঁ প্ৰশংসা কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Rashtriya Bal Puraskar awardees
26 DEC 2024 9:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the 17 awardees of Rashtriya Bal Puraskar on the occasion of 3rd Veer Baal Diwas at Bharat Mandapam, New Delhi today. The awards are conferred in the fields of bravery, innovation, science and technology, sports and arts.
During the candid interaction, the PM heard the life stories of the children and encouraged them to strive harder in their lives. Interacting with a girl child who had authored books and discussing the response she received for her books, the girl replied that others have started writing their own books. Shri Modi lauded her for inspiring other children.
The Prime Minister then interacted with another awardee who was well versed in singing in multiple languages. Upon enquiring about the boy’s training by Shri Modi, he replied that he had no formal training and he could sing in four languages - Hindi, English, Urdu and Kashmiri. The boy further added that he had his own YouTube channel as well as performed at events. Shri Modi praised the boy for his talent.
Shri Modi interacted with a young chess player and asked him who taught him to play Chess. The young boy replied that he learnt from his father and by watching YouTube videos.
The Prime Minister listened to the achievement of another child who had cycled from Kargil War Memorial, Ladakh to National War Memorial in New Delhi, a distance of 1251 kilometers in 13 days, to celebrate the 25th anniversary of Kargil Vijay Divas. The boy also told that he had previously cycled from INA Memorial, Moirang, Manipur to National War Memorial, New Delhi, a distance of 2612 kilometers in 32 days, to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav and 125th birth anniversary of Netaji Subash Chandra Bose, two years ago. The boy further informed the PM that he had cycled a maximum of 129.5 kilometers in a day.
Shri Modi interacted with a young girl who told that she had two international records of completing 80 spins of semi-classical dance form in one minute and reciting 13 Sanskrit Shokas in one minute, both of which she had learnt watching YouTube videos.
Interacting with a National level gold medal winner in Judo, the Prime Minister wished the best to the girl child who aspires to win a gold medal in the Olympics.
Shri Modi interacted with a girl who had made a self stabilizing spoon for the patients with Parkinson’s disease and also developed a brain age prediction model. The girl informed the PM that she had worked for two years and intends to further research on the topic.
Listening to a girl artiste who has performed around 100 performances of Harikatha recitation with a blend of Carnatic Music and Sanskrit Shlokas, the Prime Minister lauded her.
Talking to a young mountaineer who had scaled 5 tall peaks in 5 different countries in the last 2 years, the Prime Minister asked the girl about her experience as an Indian when she visited other countries. The girl replied that she received a lot of love and warmth from the people. She further informed the Prime Minister that her motive behind mountaineering was to promote girl child empowerment and physical fitness.
Shri Modi listened to the achievements of an artistic roller skating girl child who won an international gold medal at a roller skating event held in New Zealand this year and also 6 national medals. He also heard about the achievement of a para-athlete girl child who had won a gold medal at a competition in Thailand this month. He further heard about the experience of another girl athlete who had won gold medals at weightlifting championships in various categories along with creating a world record.
The Prime Minister lauded another awardee for having shown bravery in saving many lives in an apartment building which had caught fire. He also lauded a young boy who had saved others from drowning during swimming.
Shri Modi congratulated all the youngsters and also wished them the very best for their future endeavours.