Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Rashtriya Bal Puraskar awardees
26 DEC 2024 9:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the 17 awardees of Rashtriya Bal Puraskar on the occasion of 3rd Veer Baal Diwas at Bharat Mandapam, New Delhi today. The awards are conferred in the fields of bravery, innovation, science and technology, sports and arts.
During the candid interaction, the PM heard the life stories of the children and encouraged them to strive harder in their lives. Interacting with a girl child who had authored books and discussing the response she received for her books, the girl replied that others have started writing their own books. Shri Modi lauded her for inspiring other children.
The Prime Minister then interacted with another awardee who was well versed in singing in multiple languages. Upon enquiring about the boy’s training by Shri Modi, he replied that he had no formal training and he could sing in four languages - Hindi, English, Urdu and Kashmiri. The boy further added that he had his own YouTube channel as well as performed at events. Shri Modi praised the boy for his talent.
Shri Modi interacted with a young chess player and asked him who taught him to play Chess. The young boy replied that he learnt from his father and by watching YouTube videos.
The Prime Minister listened to the achievement of another child who had cycled from Kargil War Memorial, Ladakh to National War Memorial in New Delhi, a distance of 1251 kilometers in 13 days, to celebrate the 25th anniversary of Kargil Vijay Divas. The boy also told that he had previously cycled from INA Memorial, Moirang, Manipur to National War Memorial, New Delhi, a distance of 2612 kilometers in 32 days, to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav and 125th birth anniversary of Netaji Subash Chandra Bose, two years ago. The boy further informed the PM that he had cycled a maximum of 129.5 kilometers in a day.
Shri Modi interacted with a young girl who told that she had two international records of completing 80 spins of semi-classical dance form in one minute and reciting 13 Sanskrit Shokas in one minute, both of which she had learnt watching YouTube videos.
Interacting with a National level gold medal winner in Judo, the Prime Minister wished the best to the girl child who aspires to win a gold medal in the Olympics.
Shri Modi interacted with a girl who had made a self stabilizing spoon for the patients with Parkinson’s disease and also developed a brain age prediction model. The girl informed the PM that she had worked for two years and intends to further research on the topic.
Listening to a girl artiste who has performed around 100 performances of Harikatha recitation with a blend of Carnatic Music and Sanskrit Shlokas, the Prime Minister lauded her.
Talking to a young mountaineer who had scaled 5 tall peaks in 5 different countries in the last 2 years, the Prime Minister asked the girl about her experience as an Indian when she visited other countries. The girl replied that she received a lot of love and warmth from the people. She further informed the Prime Minister that her motive behind mountaineering was to promote girl child empowerment and physical fitness.
Shri Modi listened to the achievements of an artistic roller skating girl child who won an international gold medal at a roller skating event held in New Zealand this year and also 6 national medals. He also heard about the achievement of a para-athlete girl child who had won a gold medal at a competition in Thailand this month. He further heard about the experience of another girl athlete who had won gold medals at weightlifting championships in various categories along with creating a world record.
The Prime Minister lauded another awardee for having shown bravery in saving many lives in an apartment building which had caught fire. He also lauded a young boy who had saved others from drowning during swimming.
Shri Modi congratulated all the youngsters and also wished them the very best for their future endeavours.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 DEC 2024 9:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ତୃତୀୟ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାରର ୧୭ ଜଣ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି। ସାହସିକତା, ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ।
ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନ କାହାଣୀ ଶୁଣିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଥିବା ଜଣେ ବାଳିକାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଝିଅଟି ଉତ୍ତର ଦେଲା ଯେ ଅନ୍ୟମାନେ ନିଜ ପୁସ୍ତକ ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ଯିଏକି ଏକାଧିକ ଭାଷାରେ ଗୀତ ଗାଇବାରେ ପାରଙ୍ଗମ ଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାଳକର ତାଲିମ ବିଷୟରେ ପଚାରିବା ପରେ ସେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ ତାଙ୍କର କୌଣସି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ତାଲିମ ନାହିଁ ଏବଂ ସେ ଚାରିଟି ଭାଷା-ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ, ଉର୍ଦ୍ଦୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରୀରେ ଗୀତ ଗାଇପାରନ୍ତି। ବାଳକ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଅଛି ଏବଂ ଇଭେଣ୍ଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାଳକଟିର ପ୍ରତିଭା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣେ ଯୁବ ଚେସ୍ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ କିଏ ଚେସ୍ ଖେଳିବା ଶିଖାଇଛି ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ। ଯୁବକ ଜଣକ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କଠାରୁ ଏବଂ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଭିଡିଓ ଦେଖି ଶିଖିଛନ୍ତି।
କାରଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସର ୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଲଦାଖର କାରଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୩ ଦିନରେ ୧୨୫୧ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ସାଇକେଲରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ଶିଶୁର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଣିଥିଲେ। ପିଲାଟି ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଲା ଯେ ସେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମଣିପୁରର ମୋଇରାଙ୍ଗସ୍ଥିତ ଆଇ.ଏନ୍.ଏ. ସ୍ମାରକୀରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୩୨ ଦିନରେ ୨୬୧୨ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ସାଇକେଲରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା। ବାଳକଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଲା ଯେ ସେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୧୨୯.୫ କିଲୋମିଟର ସାଇକେଲ୍ ଚଳାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣେ ଯୁବତୀଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ମିନିଟରେ ଅର୍ଦ୍ଧ-ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ଶୈଳୀର ୮୦ଟି ସ୍ପିନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମିନିଟରେ ୧୩ଟି ସଂସ୍କୃତ ଶୋକ ପାଠ କରିବାର ତାଙ୍କର ଦୁଇଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ରହିଛି, ଯାହା ଉଭୟ ସେ ୟୁଟ୍ୟୁବ ଭିଡିଓ ଦେଖି ଶିଖିଛନ୍ତି।
ଜୁଡୋରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ବିଜେତାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣେ ଝିଅ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ଯିଏ ପାର୍କିନସନ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆତ୍ମ ସ୍ଥିରକାରୀ ଚାମଚ ତିଆରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ମସ୍ତିଷ୍କ ବୟସ ପୂର୍ବାନୁମାନ ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଥିଲେ। ଝିଅଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଲା ଯେ ସେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି କାମ କରିଛି ଏବଂ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଅଧିକ ଗବେଷଣା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
କର୍ଣ୍ଣାଟକୀ ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତ ସ୍ଲୋକର ମିଶ୍ରଣ ସହିତ ହରିକଥା ଆବୃତ୍ତିର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ଜଣେ ବାଳିକା କଳାକାରଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗତ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫ ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ୫ ଟି ଉଚ୍ଚ ଶୃଙ୍ଗ ଆରୋହଣ କରିଥିବା ଜଣେ ଯୁବ ପର୍ବତାରୋହୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝିଅଟିକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ଝିଅଟି ଉତ୍ତର ଦେଲା ଯେ ସେ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଉଷ୍ମତା ପାଇଛି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପର୍ବତାରୋହଣ ପଛରେ ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବାଳିକା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ରୋଲର ସ୍କେଟିଙ୍ଗ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଏକ କଳାତ୍ମକ ରୋଲର ସ୍କେଟିଙ୍ଗ ବାଳିକାଙ୍କ ସଫଳତା ଏବଂ ୬ ଟି ଜାତୀୟ ପଦକ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶୁଣିଥିଲେ। ଚଳିତ ମାସରେ ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଜଣେ ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ ବାଳିକାଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଶୁଣିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଝିଅ ଆଥଲେଟଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିଲେ ଯିଏ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଭାରୋତ୍ତୋଳନ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ।
ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଘଟିଥିବା ଏକ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ସୌଧରେ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସନ୍ତରଣ ସମୟରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଡ଼ି ଯିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇଥିବା ଜଣେ ଯୁବକକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜଣାଇଥିଲେ।