প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাৰ্মানীৰ চেঞ্চেলৰৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
25 OCT 2024 4:33PM by PIB Guwahati
মহামহিম, চেঞ্চেলৰ শ্লজ,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
গুটেন হেগ!
সৰ্বপ্ৰথমে, মই ভাৰতলৈ অহা চেঞ্চেলৰ শ্বেলছ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধিমণ্ডলক উষ্ম আদৰণি জনাইছো। মই অতিশয় আনন্দিত যে বিগত দুবছৰৰ ভিতৰত তৃতীয়বাৰৰ বাবে আপোনাক ভাৰতলৈ স্বাগতম জনোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো।
বিগত দুই-তিনি দিনৰ কাৰ্যকলাপৰ পৰা আপুনি ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰিসৰ অনুধাৱন কৰিব পাৰে। আজি পুৱা আমি এছিয়া-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ জাৰ্মান ব্যৱসায়িক সন্মিলনত ভাষণ দিয়াৰ সুযোগ পালোঁ।
মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম IGC অলপতে সমাপ্ত হৈছে। এই মুহূৰ্তত, আমি সদ্যহতে চিইঅ' ফ'ৰামৰ বৈঠকৰ পৰা আহিছো। একে সময়তে, জাৰ্মান নৌ-জাহাজসমূহে গোৱাত বন্দৰ স্থাপন কৰিছে। আৰু ক্ৰীড়া জগতো পিছ পৰি থকা নাই। আমাৰ হকী দলৰ মাজত বন্ধুত্বপূৰ্ণ মেচসমূহ অনুষ্ঠিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
চেঞ্চেলৰ শ্ল'জৰ নেতৃত্বত আমাৰ অংশীদাৰিত্বই নতুন গতি আৰু দিশ লাভ কৰিছে। মই চেঞ্চেলৰ শ্ব'ল্জক জাৰ্মানীৰ "ফ'কাছ অন ইণ্ডিয়া" ৰণনীতিৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো, যিটোৱে বিশ্বৰ দুটা বৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ মাজত অংশীদাৰিত্বক আধুনিক আৰু উন্নত কৰাৰ বাবে এক বিস্তৃত ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰিছে।
আজি আমাৰ উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তি ৰোডমেপ মুকলি কৰা হৈছে। সমালোচনামূলক আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত এক সামগ্ৰিক চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰতো সহমত প্ৰকাশ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতা শক্তিশালী হ'ব। ই সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য আৰু স্থিতিস্থাপক বিশ্বব্যাপী যোগান মূল্য শৃংখলা গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা খণ্ডত সহযোগিতাৰ বৃদ্ধি আমাৰ গভীৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাসক প্ৰতিফলিত কৰে। এই দিশত এক নতুন পদক্ষেপ হৈছে গোপন তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰ চুক্তি। আজি স্বাক্ষৰিত পাৰস্পৰিক আইনী সহযোগিতাৰ চুক্তিয়ে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদী উপাদানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আমাৰ যুটীয়া প্ৰয়াসক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
দুয়োখন দেশে নিৰন্তৰভাৱে সেউজ আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ অৰ্থে তেওঁলোকৰ যৌথ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। আজি, আমাৰ সেউজ আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই লৈ আমি সেউজ নগৰীয়া গতিশীলতা অংশীদাৰিত্বৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত একমত হৈছো। ইয়াৰ উপৰিও, 'গ্ৰীণ হাইড্ৰ'জেন ৰোডমেপ'ৰো শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইউক্ৰেইন আৰু পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাত দুয়োখন দেশৰ বাবে উদ্বেগৰ বিষয়। ভাৰতে সদায়েই কৈছে যে যুদ্ধই কোনো সমস্যাৰ সমাধান কৰিব নোৱাৰে আৰু শান্তি প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ অৱদান আগবঢ়াবলৈ সাজু আছে।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি জাহাজ চলাচলৰ স্বাধীনতা আৰু আইনৰ শাসনৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আমি সন্মত হৈছো।
আমি এই কথাতো সন্মত যে বিংশ শতিকাত গঢ়ি উঠা বিশ্বব্যাপী মঞ্চসমূহে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিব নোৱাৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি বিভিন্ন বহুপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানত সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজন আছে।
ভাৰত আৰু জাৰ্মানীয়ে এই দিশত সক্ৰিয় সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিব।
বন্ধুসকল,
জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক আমাৰ সম্পর্কৰ এক গুৰুত্বপূর্ণ স্তম্ভ। আজি আমি দক্ষতা বিকাশ আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আইআইটি চেন্নাই আৰু ড্ৰেছডেন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত এক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে, যাৰ জৰিয়তে আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে দ্বৈত ডিগ্ৰী কাৰ্যসূচীৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভাসমূহে জাৰ্মানীৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিত অৰিহণা আগবঢ়াই আছে। আমি জাৰ্মানীয়ে ভাৰতৰ বাবে জাৰি কৰা "দক্ষ শ্ৰম কৌশল"ক আদৰণি জনাইছো। মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ যুৱ প্ৰতিভাসমূহে জাৰ্মানীৰ বিকাশত বৰঙণি আগবঢ়োৱাৰ বাবে অধিক সুযোগ লাভ কৰিব। মই ভাৰতৰ প্ৰতিভা আৰু ক্ষমতাৰ প্ৰতি আস্থাৰ বাবে চেঞ্চেলৰ শ্ব'লজক অভিনন্দন জনাইছো।
মহামহিম,
আপোনাৰ ভাৰত ভ্ৰমণে আমাৰ অংশীদাৰিত্বক নতুন গতি, শক্তি আৰু উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে। মই দৃঢ়তাৰে ক'ব পাৰো যে আমাৰ অংশীদাৰীত্বত স্পষ্টতা আছে আৰু ভৱিষ্যত উজ্জ্বল।
জাৰ্মান ভাষাত, এলেছ ক্লাৰ, এলেছ গুট!
বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister at the Joint Press Conference with Chancellor of Germany
25 OCT 2024 4:33PM by PIB Delhi
Your Excellency, Chancellor Scholz,
Delegates of both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Guten Tag!
First of all, I would like to extend a warm welcome to Chancellor Scholz and his delegation to India. I am happy that we have had the opportunity to welcome you to India for the third time in the last two years.
You can gauge the extent of the strategic partnership between India and Germany from the activities over the last two-three days. This morning, we had the opportunity to address the Asia Pacific Conference for German Business.
The first IGC of my third term concluded a short while ago. Right now, we have just come from the CEO Forum meeting. At the same time, German naval ships are making port calls in Goa. And the sports world is not far behind—friendly matches are also being played between our hockey teams.
Friends,
Our partnership under the leadership of Chancellor Scholz has gained new momentum and direction. I congratulate Chancellor Scholz for Germany's "Focus on India" strategy, which provides a blueprint to modernize and elevate the partnership between two large democracies in the world in a comprehensive manner.
Today, our innovation and technology roadmap has been launched. A whole-of-government approach to Critical and Emerging Technologies, Skill Development, and Innovation has also been agreed upon. This will strengthen cooperation in areas such as Artificial Intelligence, Semiconductors, and Clean Energy. It will also help in building secure, trusted, and resilient global supply value chains.
Friends,
Growing cooperation in the defense and security sectors reflects our deep mutual trust. The agreement on the exchange of classified information is a new step in this direction. The Mutual Legal Assistance Treaty signed today will further bolster our joint efforts to combat terrorism and separatist elements.
Both countries are constantly working on their shared commitment to green and sustainable growth. Today, taking our Green and Sustainable Development Partnership forward, we have agreed on the second phase of the Green Urban Mobility Partnership. Additionally, the Green Hydrogen Roadmap has also been launched.
Friends,
The ongoing conflicts in Ukraine and West Asia are a matter of concern for both countries. India has always maintained that war cannot solve any problem at all, and stands ready to make every possible contribution towards the restoration of peace.
We both agree on ensuring freedom of navigation and adherence to the rule of law in accordance with international laws in the Indo-Pacific region.
We also agree that the Global Forums created in the twentieth century are not capable of addressing challenges of the twenty-first century. There is a need for reforms in various multilateral institutions, including the UN Security Council.
India and Germany will continue to actively cooperate in this direction.
Friends,
People-to-people connections are an important pillar of our relationship. Today, we have decided to work together in skills development and vocational education. An agreement has also been signed between IIT Chennai and Dresden University, which will allow our students to take advantage of a Dual Degree program.
India’s young talent is contributing to the progress and prosperity of Germany. We welcome the "Skilled Labour Strategy" released by Germany for India. I am confident that our young talent pool will get better opportunities to contribute to Germany's development. I congratulate Chancellor Scholz for his faith in the capacity and capability of Indian talent.
Excellency,
Your visit to India has given new momentum, energy, and enthusiasm to our partnership. I can confidently say that our partnership has clarity, and the future is bright.
In German, Alles klar, Alles gut!
Thank you very much.
Danke schön.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.