ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜର୍ମାନୀ ଚାନସେଲରଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରେସ୍ ବାର୍ତ୍ତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବକ୍ତବ୍ୟ
25 OCT 2024 4:33PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟ ଚାନସେଲର ସୋଲଜ୍
ଦୁଇ ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ
ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ
ନମସ୍କାର!
ଗୁଟନ ଟାଗ!
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଚାନସେଲର ସୋଲଜ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ମୁଁ ଖୁସିଯେ ବିଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି ।
ଗତ ଦୁଇ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଗତିବିଧିରୁ ଆପଣ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀତାର ବ୍ୟାପକତା ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ । ଆଜି ସକାଳୁ ଆମକୁ ଜର୍ମାନୀ ବିଜିନେସର ଏସିଆ ପାସିଫିକ କନଫରେନ୍ସକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ।
ମୋ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଆଇଜିସି ବୈଠକ କିଛି ସମୟ ତଳେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏବେ ଆମେ ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ବୈଠକରୁ ଆସୁଛୁ । ଏହି ସମୟରେ ଜର୍ମାନୀ ନେଭିର ଜାହାଜ ଗୋଆ ବନ୍ଦରରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି । ଖେଳ ଜଗତ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ପଡ଼ିନାହିଁ । ଆମ ହକି ଟିମ୍ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ମ୍ୟାଚ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାନସେଲର ସୋଲଜଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମର ସହଭାଗିତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଓ ଦିଗ ମିଳିଛି । ଜର୍ମାନୀର ‘ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ଚାନସେଲର ସୋଲଜଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱର ଦୁଇ ବୃହତ ଲୋକତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତାକୁ ସମନ୍ୱିତ ଭାବେ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ ଶୀର୍ଷକୁ ନେବାର ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ।
ଆଜି ଆମର ନବାଚାର ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରୋଡମ୍ୟାପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅଭ୍ୟୁତ୍ଥିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନବାଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହା ଆର୍ଟିଫଇସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ସୁରକ୍ଷିତ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ନମନୀୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସହାୟତା କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢ଼ୁଥିବା ସହଯୋଗ ଆମର ଗଭୀର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ । ଗୋପନୀୟ ତଥ୍ୟର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା ଏ ଦିଗରେ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ । ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷର ହୋଇଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଚୁକ୍ତିନାମା ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦୀ ଶକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ସକାଶେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ।
ସବୁଜ ଏବଂ ଶତତ ବିକାଶ ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଉଭୟ ଦେଶ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗ୍ରୀନ୍ ଏବଂ ସଷ୍ଟେନବଲ ପାର୍ଟନରସିପକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଆଜି ଗ୍ରୀନ୍ ଅର୍ବାନ ମୋବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆମେ ସହମତ ହୋଇଛୁ । ଏଥିସହ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ହୋଡମ୍ୟାପର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ୟୁକ୍ରେନ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଏବେ ଚାଲିଥିବା ବିବାଦ ଉଭୟ ଦେଶଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ବେଗର ବିଷୟ । ଭାରତ ସବୁବେଳେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଯୁଦ୍ଧ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ବାଟ ନୁହେଁ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଆଇନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ଉଭୟେ ସହମତ ।
ଆମେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏକମତ ହେଲୁ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଗଠନ ହୋଇଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚ ଗୁଡ଼ିକ ଏକବିିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଅସମର୍ଥ ।
ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ସମେତ ଅନେକ ବହୁମୁଖୀ ସଂସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ ।
ଭାରତ ଓ ଜର୍ମାନୀ ଏ ଦିଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋକଙ୍କ ସହ ଲୋକଙ୍କର ଭାବ ବିନିମୟ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆଇଆଇଟି ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ଡ୍ରେସଡନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷର ହୋଇଛି, ଯାହାକି ଆମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦ୍ୱୈତ ଡିଗ୍ରୀର ଫାଇଦା ଦେବ ।
ଜର୍ମାନୀର ପ୍ରଗତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଭାରତର ଯୁବାଶକ୍ତିଙ୍କ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଭାରତ ପାଇଁ ଜର୍ମାନୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ‘ସ୍କିଲଡ ଲେବର ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜି’କୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଆମର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଜର୍ମାନୀର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଭାରତୀୟ ଟାଲେଣ୍ଟର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିବାରୁ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲଜଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ମହାମାନ୍ୟ,
ଆପଣଙ୍କ ଭାରତ ଯାତ୍ରାରୁ ଆମର ସହଭାଗିତାକୁ ନୂଆ ଗତି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଜୋର୍ ଦେଇ କହିପାରେ ଆମ ସହଭାଗିତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଉଜ୍ୱଳ ।
ଜର୍ମାନ ଭାଷାରେ, ଆଲେସ କ୍ଲାର, ଆଲେସ ଗଟ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ
ଡାଷଙ୍କ ଶୋନ୍

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister at the Joint Press Conference with Chancellor of Germany
25 OCT 2024 4:33PM by PIB Delhi
Your Excellency, Chancellor Scholz,
Delegates of both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Guten Tag!
First of all, I would like to extend a warm welcome to Chancellor Scholz and his delegation to India. I am happy that we have had the opportunity to welcome you to India for the third time in the last two years.
You can gauge the extent of the strategic partnership between India and Germany from the activities over the last two-three days. This morning, we had the opportunity to address the Asia Pacific Conference for German Business.
The first IGC of my third term concluded a short while ago. Right now, we have just come from the CEO Forum meeting. At the same time, German naval ships are making port calls in Goa. And the sports world is not far behind—friendly matches are also being played between our hockey teams.
Friends,
Our partnership under the leadership of Chancellor Scholz has gained new momentum and direction. I congratulate Chancellor Scholz for Germany's "Focus on India" strategy, which provides a blueprint to modernize and elevate the partnership between two large democracies in the world in a comprehensive manner.
Today, our innovation and technology roadmap has been launched. A whole-of-government approach to Critical and Emerging Technologies, Skill Development, and Innovation has also been agreed upon. This will strengthen cooperation in areas such as Artificial Intelligence, Semiconductors, and Clean Energy. It will also help in building secure, trusted, and resilient global supply value chains.
Friends,
Growing cooperation in the defense and security sectors reflects our deep mutual trust. The agreement on the exchange of classified information is a new step in this direction. The Mutual Legal Assistance Treaty signed today will further bolster our joint efforts to combat terrorism and separatist elements.
Both countries are constantly working on their shared commitment to green and sustainable growth. Today, taking our Green and Sustainable Development Partnership forward, we have agreed on the second phase of the Green Urban Mobility Partnership. Additionally, the Green Hydrogen Roadmap has also been launched.
Friends,
The ongoing conflicts in Ukraine and West Asia are a matter of concern for both countries. India has always maintained that war cannot solve any problem at all, and stands ready to make every possible contribution towards the restoration of peace.
We both agree on ensuring freedom of navigation and adherence to the rule of law in accordance with international laws in the Indo-Pacific region.
We also agree that the Global Forums created in the twentieth century are not capable of addressing challenges of the twenty-first century. There is a need for reforms in various multilateral institutions, including the UN Security Council.
India and Germany will continue to actively cooperate in this direction.
Friends,
People-to-people connections are an important pillar of our relationship. Today, we have decided to work together in skills development and vocational education. An agreement has also been signed between IIT Chennai and Dresden University, which will allow our students to take advantage of a Dual Degree program.
India’s young talent is contributing to the progress and prosperity of Germany. We welcome the "Skilled Labour Strategy" released by Germany for India. I am confident that our young talent pool will get better opportunities to contribute to Germany's development. I congratulate Chancellor Scholz for his faith in the capacity and capability of Indian talent.
Excellency,
Your visit to India has given new momentum, energy, and enthusiasm to our partnership. I can confidently say that our partnership has clarity, and the future is bright.
In German, Alles klar, Alles gut!
Thank you very much.
Danke schön.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.