প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী ওক্তোবর ১১ দা ন্যু দিল্লিদা ইন্দিয়ান এগ্রিকলচরেল রিছার্স ইন্সতিতুৎতা লৌউ-শিংগী অখন্নবা থৌরম অমা শরুক য়াগনি
প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা লুপা করোর ৪২,০০০ হেনবগী প্রোজেকশিং অমসুং স্কিমশিং হৌদোক্কনি, শঙ্গাগনি, উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং কৎথোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২৪,০০০ গী শেনফম অমা কাইথোক্লবা পি.এম ধন ধন্য কৃষি য়োজনা হৌদোক্কনি
স্কিম অসিনা জিলা ১০০ হেনবদা লৌউ-শিংউগী অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৪,৪৪০ গী শেনফম অমা কাইথোক্লবা হৱায়শিংগী অত্মনির্ভরতা মিসন হৌদোক্কনি
পোৎথোক হেনগৎহন্দুনা, হৱায় থারিবা লম হেনগৎহন্দুনা অমসুং ভেলু চেন ফগৎহন্দুনা মশাগী ওক্নবা হৱায়শিং পুথোক্নবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি
প্রধান মন্ত্রীনা হৱায় থারিবা লৌমীশিংগসু ৱারি শানগনি
10 OCT 2025 6:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ১১, ২০২৫ গী অয়ুক পুং ১০:৩০ রোম তাবদা ন্যু দিল্লিদা ইন্দিয়ান এগ্রিকলচরেল রিছার্স ইন্সতিতুৎতা লৌউ-শিংগী অখন্নবা থৌরম অমা শরুক য়াগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগা ৱারি শানগনি অমসুং তুংদা মীয়ামগী থৌরম অমা শরুক য়াগনি অমসুং মহাক্না থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি।
লৌমীশিং য়াইফনবা, লৌউ-শিংউদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং খুঙ্গংগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা থাজবা থবক ওইনা পাংথোকপনা থৌরম অসিগী মরুওইবনি। মতমগা চুনবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং য়োকখৎপা, লৌমীশিং শৌগৎপা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী শিংথানিঙাই ওইরবা মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপনা থৌরম অসিগী মরুওইবা ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩৫,৪৪০ গী শেনফম অমা কাইথোক্লবা, লৌউ-শিংউগী হিরমদা অচৌবা স্কিম অনি হৌদোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২৪,০০০ গী শেনফম অমা কাইথোক্লবা পি.এম ধন ধন্য কৃষি য়োজনা হৌদোক্কনি। স্কিম অসিগী পান্দমদি লৌউ-শিংউগী পোৎথোক হেনগৎহনবা, মহৈ-মরোং মখল কয়া থাবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পাংথোকপা হেনগৎহনবা, পঞ্চায়ত অমসুং ব্লোক থাক্ত লৌক্লবা মহৈ-মরোংশিং লীবা হেনগৎহনবা, ইথৈ-লৌখোঙগী থবক ফগৎহনবা অমসুং খনগৎলবা জিলা ১০০ দা অশাংবা অমসুং অতেনবা মতমগী শেন্থং ফংহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৪,৪৪০ গী শেনফম অমা কাইথোক্লবা হৱায়শিংগী অত্মনির্ভরতা মিসন হৌদোক্কনি। হৱায়শিংগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা, হৱায় থারিবা লম হেনগৎহন্নবা অমসুং ভেলু চেন- লৈবা, লিদুনা থম্বা, শেম-শাবা অমসুং মাঙবা হন্থহন্নবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা, ঙা য়োকপা অমসুং চীঞ্জাক শেম-শাবগী হিরমশিংদা লুপা করোর ৫,৪৫০ রোমগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং লুপা করোর ৮১৫ রোমগী অহেনবা প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগদৌরিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা বেঙ্গালুরু অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা আর্তফিসিএল ইন্সেমিনেসন ত্রেনিং সেন্তর; অমরেলি অমসুং বানাসতা সেন্তর ওফ এক্সলেন্স; রাষ্ট্রিয়া গোকুল মিসনগী মখাদা অসামদা আই.ভি.এফ লেব লিংখৎপা; ইন্দোরগী মেহসানা অমসুং ভিলৱারাদা মিল্ক পাউদর প্লান্তশিং; অসামগী তেজপুরদা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য শম্পদা য়োজনাগী মখাদা ফিস ফিদ প্লান্ত; এগ্রো-প্রোসেসিং ক্লষ্টরশিংগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর, ইন্তেগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেলু এদিসন ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং অতৈ কয়া য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেসকী কৃষ্ণদা ইন্তেগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেলু এদিসন ইনফ্রাষ্ট্রকচর; উত্তরখন্দা ত্রাউত ফিসরিজ; নাগালেন্দদা ইন্তেগ্রেতেদ এক্বা পার্ক; পুদুচেরিগী করাইকালদা ইন্তেগ্রেতদ ফিসিং হর্বর; অমসুং উরিসাগী হিরাকুদতা অনৌবা ইন্তেগ্রেতেদ এক্বাপার্ক য়াওরি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল মিসন ফোর নেচরেল ফার্মিংগী মখাদা শকখঙলবা লৌমীশিং, মাইত্রি তেক্নিসিয়ানশি অমসুং প্রধান মন্ত্রী কিষান সমরিদ্ধী কেন্দ্রশিং ওনখৎলবা প্রাইমারি এগ্রিকলচর কোওপরেতিপ ক্রেদিদ সোসাইতিশিং অমসুং কম্মন সর্বিস সেন্তরশিংদা সর্তিফিকেদশিং য়েন্থোক্কনি।
এফ.পি.ও ১০,০০০ দা লৌমী লাখ ৫০ মেম্বর ওইরকপা, মসিগী মনুংদা ২০২৪-২৫ দা এফ.পি.ও ১,১০০ গী চহিগী তর্নওভর লুপা করোর ১ য়ৌবা য়াওনা সরকারগী থবকশিংগী মখাদা মরুওইবা মাইপাকপশিং থৌরম অসিদা ইকায়খুম্নবা উৎকনি। অতোপ্পা মাইপাকপশিংগী মনুংদা নেসনেল মিসন ফোর নেচরেল ফার্মিংগী মখাদা লৌমীশিং ৫০,০০০ সর্তিফিকেদ পীবা; মাইত্রি (মল্তি-পর্পজ এ.আই তেক্নিসিয়ান্স ইন রুরেল ইন্দিয়া) ৩৮,০০০ সর্তিফিকেদ পীবা; মল্তিপর্পজ অমসুং ই-পেক্স ১০,০০০ হেন্না কম্পুতরাইজ তৌনবা সেঙ্কসন তৌবা অমসুং পি.এ.সি.এস, দাইরি অমসুং ফিসরিজ কোওপরেতিপ সোসাইতিশিং শেম্বা অমসুং ফগৎহনবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী কিষান সমরিদ্ধী কেন্দ্রশিং অমসুং কম্মসন সর্বিস সেন্তরশিং ওইনা থবক তৌদুনা পি.এ.সি.এস ১০,০০০ হেনবনা থবক মখল কয়া পাংথোক্লে।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপদা ভেলু চেন্দা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাং অমা পায়খৎনবা পান্দম থমদুনা সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলবা লৌমীশিং অমসুং হৱায় থাবা লৌমীশিংগা ৱারি শানগনি। হায়রিবা লৌমীশিং অসি ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংগী (এফ পি ও) মেম্বর ওইরে অমসুং এগ্রিকলচর ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফন্দগী মখাদা মতেং ফংলে।

Prime Minister's Office
PM to participate in a special Krishi programme at Indian Agricultural Research Institute in New Delhi on 11 October
PM to launch, inaugurate, lay foundation and dedicate projects and schemes worth over Rs 42,000 crore in Agriculture and Allied Sectors
Prime Minister to launch PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana with an outlay of Rs.24,000 crore
Scheme aimed to Transform Agriculture across 100 Districts
PM to launch Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore
Mission aimed to achieve Self-Reliance in Pulses through improving productivity, expanding area under cultivation and strengthening value chain
PM to also interact with farmers engaged in pulses cultivation
10 OCT 2025 6:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in a special Krishi programme at the Indian Agricultural Research Institute in New Delhi on 11th October 2025 at 10:30 AM. Prime Minister will interact with farmers and, thereafter, participate in a public programme, where he will address the gathering on the occasion.
The programme underscores the Prime Minister’s continued commitment to farmer welfare, agricultural self-reliance, and strengthening rural infrastructure. It will focus on promoting modern agricultural practices, supporting farmers, and celebrating significant milestones in farmer-centric initiatives.
Prime Minister will launch two major schemes in the agriculture sector, with an outlay of Rs 35,440 crore. He will launch the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana which has an outlay of Rs.24,000 crore. It has the objective of enhancing agricultural productivity, increasing adoption of crop diversification and sustainable agriculture practices, augmenting post-harvest storage at the panchayat and block level, improving irrigation facilities and facilitating availability of long-term and short-term credit in the selected 100 districts.
Prime Minister will also launch the Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore. It is aimed at improving productivity levels of pulses, expanding the area under pulse cultivation, strengthening the value chain – procurement, storage, processing – and ensuring reduction of losses.
Prime Minister will also inaugurate and dedicate to the nation projects valued at over Rs 5,450 crore in the agriculture, animal husbandry, fisheries, and food processing sectors, while laying the foundation stone for additional projects worth around Rs 815 crore.
The projects being inaugurated by the Prime Minister include Artificial Insemination Training Center at Bengaluru and in J&K; Centre of Excellence at Amreli and Banas; Establishment of IVF Lab at Assam under Rashtriya Gokul Mission; Milk Powder Plants at Mehsana, Indore, and Bhilwara; Fish Feed Plant under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana at Tezpur, Assam; Infrastructure for Agro-processing Clusters, Integrated Cold Chain, and Value Addition Infrastructure, among others.
The projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure (Irradiation) in Krishna, Andhra Pradesh; Trout Fisheries in Uttarakhand; Integrated Aqua Park in Nagaland; Smart and Integrated Fishing Harbour in Karaikal, Puducherry; and State-of-the-art Integrated Aquapark in Hirakud, Odisha, among others.
During the programme, the Prime Minister will distribute certificates to farmers certified under the National Mission for Natural Farming, MAITRI Technicians, and Primary Agriculture Cooperative Credit Societies (PACS) converted to Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) and Common Service Centres (CSCs) respectively.
The programme will also mark important milestones achieved under government initiatives, including 50 lakh farmer memberships in 10,000 FPOs, of which 1,100 FPOs recorded an annual turnover of over ₹1 crore in 2024-25. Other achievements include the certification of 50,000 farmers under the National Mission for Natural Farming; certification of 38,000 MAITRIs (Multi-Purpose AI Technicians in Rural India); sanction and operationalization of over 10,000 multipurpose and e-PACS for computerization; and the formation and strengthening of PACS, dairy, and fishery cooperative societies. Over 10,000 PACS have diversified their operations to function as Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) and Common Service Centres (CSCs).
During the programme, the Prime Minister will interact with farmers engaged in pulses cultivation, who have benefitted from various government schemes aimed at establishing a value chain-based approach in Agriculture, Animal Husbandry, and Fisheries. These farmers have also gained from membership in Farmer Producer Organisations (FPOs) and support under the Agriculture Infrastructure Fund.