প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নোংচুপ বেঙ্গলগী দুর্গাপুরদা লুপা কোতি ৫,৪০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ঙসিদি মালেম পুম্বনা চাউখৎলবা ভারতকী য়ুম্ফম ওইরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না লৌখিবা ৱারেপ অদুগী মতাংদা খন্নরি: পি.এম.
ঐখোয়না ৱান নেসন, ৱান গ্যাস গ্রিদকী মঙলানদা থবক তৌরি, প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা পরিয়োজনাশু শেম্লে: পি.এম.
ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা ভারতপু চাউখৎপা ওইহনগদবনি, ঐখোয়গী লম্বীদি - চাউখৎ-থৌরাংগী খুত্থাংদা এম্পাৱরমেন্ত, থবক পীবগী খুত্থাংদা আত্মনির্ভর অমসুং রেস্পোন্সিবনেসকী খুত্থাংদা অফবা লৈঙাকপা অমা পুরকপনি: পি.এম.
18 JUL 2025 5:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নোংচুপ বেঙ্গলগী দুর্গাপুরদা লুপা কোতি ৫,৪০০ হেনবগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্তীল সিতি হায়না খঙনবা দুর্গাপুর অসি ভারতকী শিন্মীশিংগী মরুওইবা মফম অমনি। মহাক্না ভারতকী চাউখৎ থৌরাংদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা অদু খঙখি অমসুং ঙসিদি মসিগী থৌদাং অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুদোংচাবা অমা পীরি হায়না ফোংদোকখি। ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিদা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহল্লগনি অমসুং গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্ত অমসুং গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন হেঙ্গৎহল্লগনি অমসুং দুরগাপুরবু স্তীল সিতী অমা ওইনা মশক তাক্কনি হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি প্রোজেক্তশিং অসি "মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ"গী ভিজনগা চুনৈ অমসুং মসিনা নোংচুপ বেঙ্গলবু মাংলোমদা পুখৎপদা মতেং পাংগনি। লমদম অসিগী নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা থবক ফংহন্নবা মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক মহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি মালেমগী ওইবা ৱারোল অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতকী ৱারেপ অদুদা য়ুম্ফম ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা অহোংবা পুরক্লিবা অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইরি। অসিগুম্বা অহোংবশিং অসিগী মরুওইবা শরুক অমা হায়রগদি ইনফ্রাস্ত্রকচরনি। মসিদা সোসিএল, ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল য়াওরি। শ্রী মোদীনা মরুওইবা মাইপাকপশিং অদু পনখি: লায়রবশিংগীদমক পুক্কা হাউস করোর ৪ হেনবা, তোইলেট করোর কয়া, পাইপকী ঈশিং কন্নেক্সন করোর ১২ হেনবা, কিলোমিতর লিশিং কয়াগী অনৌবা লম্বী অমসুং হাইৱে, অনৌবা রেলৱে লাইন, অপীকপা শহরশিংদা এয়রপোর্তশিং অমসুং খুঙ্গং অমসুং য়ুমথোং খুদিংদা ইন্তরনেত এক্সেস য়ৌহনবা কয়া অসিগী মতাংদা পনখি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ৱেস্ত বেঙ্গল য়াওনা রাজ্য খুদিংমক্তা কান্নবা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা ত্রেন কনেক্তিবিতীদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুমাং চাওশিল্লকপা অদুসু পনখি। বেঙ্গল অসি বন্দে ভারত ত্রেন মশিং য়াম্না চেনবা রাজ্যশিংগী মরক্তা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না কোলকতা মেত্রোগী খোঙজেল য়াংনা পাকথোক চাউথোকপা অমসুং অনৌবা রেল লাইনশিং, ত্রেক অনি হেনগৎহনবা অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবকশিং চত্থবগী মতাংদা পনখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি রেলৱে স্তেসন কয়া অমা মোদর্নাইজ তৌরি অমসুং রেল ওভর ব্রিজ কয়া অমা শারি। ঙসি বেঙ্গলদা রেলৱে ওভর ব্রিজ অনি অমুক হাংদোক্লে হায়না মহাক্না লাওথোকখি। মসিগী থবকশিং অসিনা বেঙ্গলগী মীয়ামগী পুন্সিদা য়াম্না লাইথোকহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
লমদম অসিগী এয়রপোর্ত অসি উরান স্কিমগা পুন্সিনখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অমখক্তদা পেসেঞ্জর লাখ ৫ হেন্না মসিগী ফেসিলিতী অসিগী খুত্থাংদা চৎখ্রে। অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা নহা লিশিং কয়াগীদমক থবক ফংহনবদসু মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রোজেক্তশিং অসিদা শিজিন্নরিবা মচাকশিং পুথোকপদসু থবক ফংহন্নবগী অচৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা, ভারতনা গ্যাস কনেক্তিবিতীদা মমাংঙৈদা ওইখিদ্রিবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহী তরা অসিদা এল.পি.জি. মহাক্না সরকারনা 'ৱান নেসন, ৱান গ্যাস গ্রিদ'গী মিৎয়েংদা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা য়োজনা হৌদোকপগী মতাংদা পনখি। মসিগী খোংথাং অসিগী মখাদা, নোংপোক থংবা রাজ্য তরুক্তা গ্যাস পাইপলাইনশিং শঙ্গাগনি। মসিগী পান্দমদি রাজ্যশিং অসিগী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং চাকখুমদা মমল হোংবা পাইপকী গ্যাস ফংহনবনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গ্যাস ফংহনবা অসিনা সি.এন.জি.দা চৎপা ভেহিকলশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা ঙমহনগনি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি দুর্গাপুরগী ইন্দস্ত্রিএল রিজন অসি হৌজিক নেস্নেল গ্যাস গ্রিদকী শরুক অমা ওইরে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসিনা লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রীশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী ইমুং লাখ ৩০রোমদা পাইপকী খুত্থাংদা মমল হোংবা গ্যাস ফংহল্লগনি। মসিনা ইমুং মিলিয়ন কয়া, মরু ওইনা মমাশিং অমসুং ইচলশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহল্লগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়াদা থবক ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দুর্গাপুর অমসুং রঘুনাথপুরদা লৈবা মরুওইবা স্তীল অমসুং পাৱর প্লান্তশিং অসি অনৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা অপগ্রেদ তৌখ্রে। মসিগী ফেসিলিতীশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর ১৫০০গী ইনবেস্তমেন্ত তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি প্লান্তশিং অসি হৌজিক হেন্না ইফিসিএন্ত ওইরে অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংয়েংনবা ঙম্মি। প্রোজেক্তশিং অসি মায় পাক্না লোইশিনখিবদা মহাক্না বেঙ্গলগী মীয়ামদা অখন্নবা থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী ফেক্টরীশিং নৎত্রগা মসিগী লমশিংদা ইং ২০৪৭ ফাওবদা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী ৱারেপ অমখক্তনা হোৎনরি। মহাক্না সরকারগী মাংলোমদা চংশিনগদৌরিবা লম্বীগী মতাংদা পনখি: চাউখৎ-থৌরাংগী খুত্থাংদা শক্তি পীনবা, থবক পীবগী খুত্থাংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা, অমসুং রেস্পোন্সিবিতীগী খুত্থাংদা অফবা গবর্নান্স। শ্রী মোদীনা ৱারোইশিন পীরদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা ভেল্যুশিং অসি ঙাক্না চৎতুনা, ৱেস্ত বেঙ্গল অসি ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎকী মপাঙ্গল লৈবা ইঞ্জিন অমা ওইহল্লগনি।
ৱেস্ত বেঙ্গলগী গবর্নর, দা. সি.ভি. অনন্দা বোস, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী হরদীপ সিংহ পুরী, শ্রী শান্তনু ঠাকুর, দোক্তর মোদী, থৌরম অদুদা সুকান্তা মজুমদার অমসুং অতৈ মকোক থোংবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ওইল অমসুং গ্যাস, পাৱর, রোদ অমসুং রেল সেক্তরদা কৎথোকপা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ-উয়ুং তমখি, শঙ্গাখি অমসুং জাতিদা কত্থোকখি।
লমদম অসিদা ওইল অমসুং গ্যাসকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা ইনোৎ পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসনগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। বেঙ্কুরা অমসুং পুরুলিয়া দিস্ত্রিক্তকী সিতি গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন (সি.জি.দি.) মসিনা পি.এন.জি. কনেক্তিবিতী য়ুমথোংশিং, কম্মর্সিএল ইস্তাব্লিসমেন্তশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কস্তমরশিংদা ফংহল্লগনি, অমসুং রিতেল আউৎলেৎশিংদা সি.এন.জি. ফংহল্লগনি অমসুং লমদম অসিদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিংসু ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা দুরগাপুর-হালদিয়া নেচরেল গ্যাস পাইপলাইনগী দুরগাপুরদগী কলকাতা ফাওবা কিলোমিতর ১৩২গী সেক্সনসু কৎথোকখি। মসি জগদীশপুর-হালদিয়া অমসুং প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা (পি.এম.য়ু.জি.) প্রোজেক্ত হায়নসু খঙনবা বোকারো-ধামরা পাইপলাইনগী শরুক অমনি। লুপা কোতি ১,১৯০ হেন্না চংগদবা দুর্গাপুরদগী কলকাতা ফাওবগী সেক্সন অসি নোংচুপ বেঙ্গলগী পুরবা বর্ধমান, হুগলি অমসুং নাদিয়া জিলাশিংদগী চৎলি। পাইপলাইন অসিনা ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজ মনুংদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীখি অমসুং হৌজিক্তি লমদম অসিদা লৈরিবা ইমুং লাখ কয়াদা মহৌশাগী গ্যাস সপ্লাই তৌবদা মতেং পাংগনি।
মশা-মউ ফবা নুংশিৎ অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী হকশেলগী সেক্যুরিতীগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১,৪৫৭ হেনবগী দুরগাপুর স্তীল থর্মেল পাৱর স্তেসন অমসুং দামোদার ভেলী কোর্পোরেসনগী রঘুনাথপুর থর্মেল পাৱর স্তেসনগী রেত্রোফিতিং পোলুসন কন্ত্রোল সিস্তেম-ফ্যু গ্যাস দিসলফুরাইজেসন (এফ.জি.দি.) মসিনা মফম অসিদা ক্লিনর ইনর্জী পুথোকপদা মতেং পাংদুনা অমসুং মফম অসিদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমদুনা মফম অসিদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
লমদম অসিদা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৩৯০ হেনবগী পুরুলিয়াদা পুরুলিয়া - কোচিলা রেল লাইন (কি.এম. ৩৬) দবল তৌবগী থবকসু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি। মসিনা জমশেদপুর, বোকারো অমসুং ধনবাদতগী রাঞ্চী অমসুং কলকাতাগা লোইননা ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা রেলগী কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং পোৎচৈ পুথোক পুশিন তৌবগী ত্রেনশিং মপুং ফানা চলহল্লগনি, চৎথোক চৎশিন তৌবগী মতম হন্থহল্লগনি অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং বিজিনেসশিংগী লোজিস্তিক্স ফগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সেতু ভারতম প্রোগ্রামগী মখাদা লুপা কোতি ৩৮০ হেনবগী শেনফমগা লোইননা পাসিম বর্ধমানগী তোপসী অমসুং পান্দাবেশ্বরদা শেমখিবা রোদ ওভর ব্রিজ (আর.ও.বি.) অনি শঙ্গাখি। মসিনা কনেক্তিবিতী ফগৎহনগনি অমসুং রেলৱে লেভেল ক্রোসিংদা এক্সিদেন্তশিং থীংবদা মতেং পাংগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over ₹5,400 crore in Durgapur, West Bengal
Today the entire world is discussing our resolve for Viksit Bharat reflecting the changes, especially in infrastructure, on which the edifice of a developed India is being built: PM
We have worked on the vision of One Nation, One Gas Grid, created Pradhan Mantri Urja Ganga Pariyojana: PM
We have to make India developed by 2047, Our path is - Empowerment through development, Self-reliance through employment and good governance through responsiveness: PM
18 JUL 2025 5:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation development projects worth over Rs 5,400 crore in Durgapur, West Bengal today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Durgapur, known as a Steel City, is also a major hub of India’s labour force. He acknowledged the significant contribution to India’s development and stated that today presents an opportunity to further strengthen that role. Shri Modi emphasized that the projects launched today will enhance connectivity in the region and boost gas-based transport and the gas-based economy and reinforce Durgapur’s identity as a Steel City. The Prime Minister added that these projects align with the vision of “Make in India, Make for the World,” and will help propel West Bengal forward. He affirmed that numerous new employment opportunities will be created for the youth of the region. He extended heartfelt congratulations to all for these development projects.
The Prime Minister stated that the global discourse today revolves around India’s resolve to become a developed nation. He attributed this to the transformative changes underway in India, which are laying the foundation for a developed Bharat. Emphasising that a major aspect of these changes is infrastructure including social, physical, and digital, Shri Modi highlighted key achievements: over 4 crore pucca houses for the poor, crores of toilets, more than 12 crore tap water connections, thousands of kilometers of new roads and highways, new railway lines, airports in small towns, and widespread internet access reaching every village and household. He affirmed that this modern infrastructure is benefiting every state, including West Bengal. The Prime Minister also noted unprecedented progress in train connectivity in West Bengal, stating that Bengal is among the leading states operating a large number of Vande Bharat trains. He highlighted the rapid expansion of the Kolkata Metro and ongoing work on new rail lines, track doubling, and electrification. Shri Modi further mentioned that numerous railway stations are being modernized and a large number of rail overbridges are being constructed. He announced that two more railway overbridges have been inaugurated in West Bengal today, adding that all these efforts will significantly ease the lives of the people of Bengal.
Highlighting that the region’s airport has been integrated with the UDAN scheme, Shri Modi pointed out that over 5 lakh passengers have traveled through this facility in the past year alone. He emphasized that such infrastructure not only enhances convenience but also generates employment for thousands of youth. He noted that even the production of raw materials used in these projects is creating substantial job opportunities.
Underlining that in the past 10–11 years, India has made unprecedented progress in gas connectivity, the Prime Minister stated that LPG has reached households across the country during this decade, earning global recognition. He emphasized the government’s work on the “One Nation, One Gas Grid” vision and the launch of the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana. Under this initiative, gas pipelines are being laid across six eastern states, including West Bengal. Noting that the goal is to deliver affordable piped gas to industries and kitchens in these states, the Prime Minister remarked that gas availability will enable vehicles to run on CNG and industries to adopt gas-based technologies. He expressed satisfaction that Durgapur’s industrial region has now become part of the National Gas Grid. Shri Modi stated that this project will benefit industries in the area and deliver affordable piped gas to nearly 30 lakh households in West Bengal. He affirmed that this will ease the lives of millions of families, especially mothers and sisters, and generate employment for thousands.
The Prime Minister announced that major steel and power plants in Durgapur and Raghunathpur have been upgraded with new technology, stating that an investment of approximately ₹1,500 crore has been made in these facilities. He emphasized that these plants are now more efficient and capable of competing globally. He extended special congratulations to the people of Bengal on the successful completion of these projects.
The Prime Minister stated that whether in India’s factories or its fields, every effort is being driven by a single resolve—to make India a developed nation by 2047. He outlined the government’s path forward: empowerment through development, self-reliance through employment, and good governance through responsiveness. Shri Modi concluded by affirming that by upholding these values, West Bengal will be made a strong engine of India’s development journey.
The Governor of West Bengal, Dr. C.V. Ananda Bose, Union Ministers Shri Hardip Singh Puri, Shri Shantanu Thakur, Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects catering to Oil and Gas, Power, Road and Rail sectors.
In a major boost to Oil and Gas infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for Bharat Petroleum Corp. Ltd (BPCL) City Gas Distribution (CGD) project in Bankura and Purulia district of West Bengal worth around Rs 1,950 crore. It will provide PNG connections to households, commercial establishments and industrial customers, and provide CNG at the retail outlets and also create employment opportunities in the region.
Prime Minister also dedicated to the nation Durgapur to Kolkata section (132 Km) of Durgapur-Haldia Natural Gas Pipeline, which has been laid as a part of ambitious Jagdishpur-Haldia and Bokaro-Dhamra Pipeline also known as Pradhan Mantri Urja Ganga (PMUG) Project. The Durgapur to Kolkata section worth over Rs 1,190 crore is passing through the districts of Purba Bardhman, Hooghly and Nadia in West Bengal. The pipeline provided direct and indirect employment during its implementation phase and will now facilitate supply of natural gas to lakhs of households in the region.
In line with his commitment to clean air and health security for all, Prime Minister also dedicated to the nation Retrofitting Pollution Control System-Flue Gas Desulphurization (FGD) of Durgapur Steel Thermal Power Station and Raghunathpur Thermal Power Station of Damodar Valley Corporation, worth over Rs 1,457 crore. It will benefit the region by supporting cleaner energy production and creating employment opportunities in the region.
Boosting rail infrastructure in the region, Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of Purulia – Kotshila Rail Line (36 KM) in Purulia worth over Rs 390 crore. It will improve rail connectivity between industries from Jamshedpur, Bokaro and Dhanbad with Ranchi and Kolkata and efficient movement of goods trains, reducing travel time and improving logistics for industries and businesses.
Prime Minister inaugurated two road over bridges (ROBs) constructed under Setu Bharatam Programme, worth over Rs 380 crore, at Topsi and Pandabeshwar in Paschim Bardhaman. It will improve connectivity and also help in preventing accidents on Railway level crossing.