ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ ଯଶୋଭୂମି ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 OCT 2025 1:19PM by PIB Bhubaneswar
ମୋ କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆଜୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ପ୍ରେମାସାନିଜୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ବିଦେଶାଗତ ଅତିଥି, ଟେଲିକମ ସେକ୍ଟର ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟଗଣ, ବିଭିନ୍ନ କଲେଜରୁ ଆସିଥିବା ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ।
ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ବହୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆମ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ନିଜ ରିପ୍ରେଜେଂଟେସନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥ ଠକେଇ ପ୍ରତିରୋଧ, କ୍ୱାଂଟମ କମ୍ୟୁନିକେସନ, ୬ଜି, ଅପ୍ଟିକାଲ କମ୍ୟୁନିକେସନ, ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଅନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମୁଁ ସୁନିନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ବୁଦ୍ଧିମତା ଉପଯୁକ୍ତ ମେଧା ପାଖରେ ନିରାପଦ ରହିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭାଭିବାଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇଏମସିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ମୋବାଇଲ କିମ୍ବା ଟେଲିକମ କ୍ଷେତ୍ର ଭିତରେ ସୀମିତ ହୋଇ ରହି ନାହିଁ । କିଛି ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ଆଇଏମସି ଫୋରମ ଏସିଆ ମହାଦେଶର ବୃହତମ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଫୋରମରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇଏମସିର ଏହି ସଫଳ କାହାଣୀ କିପରି ଲେଖାଗଲା । କିଏ ଏହାକୁ ଅନୁପ୍ରେରିତ କଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସଫଳ କାହାଣୀକୁ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଶାରଦମାନେ ଲେଖିଛନ୍ତି । ଆମ ଯୁବକମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି । ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଓ ଇନୋଭେଟରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି । ଭାରତର ଟାଲେଂଟ ଓ ଦକ୍ଷତା ପଛରେ ସରକାର ଦୃଢ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ଟେଲିକମ ଟେକ୍ନୋଲଜି ଡେଭଲେପମେଂଟ ଫଣ୍ଡ ଓ ଡିଜିଟାଲ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ସ ଇନୋଭେସନ ସ୍କୋୟାର୍ସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକୁ ଫଣ୍ଡିଂ କରୁଛୁ । ୫ଜି, ୬ଜି, ଆଡଭାନ୍ସଡ ଅପ୍ଟିକାଲ କମ୍ୟୁନିକେସନ, ତେରା ହର୍ଜ ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଓ ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭିତରେ ଆମେ ପାର୍ଟନରସିପ ଲାଗି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । ସରକାରୀ ସାହାଯ୍ୟ ଓ ସହଯୋଗରେ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳର ବିକାଶ ହେଉ ଅବା ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି ମାଧ୍ୟମରେ ବୁଦ୍ଧିମତା ସୃଷ୍ଟି କିମ୍ବା ବୈଶ୍ୱିକ ମାପଦଣ୍ଡ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭାରତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦି ପାଦ ଆଗରେ ରହିଛି । ଏସବୁ କାରଣରୁ ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ ଓ ଭାରତର ଟେଲିକମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଶର ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଯୋଜନାର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଏ । ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ ଯେବେ ମୁଁ ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ କଥା କହୁଥିଲି ସେବେ ଲୋକେ ତାତ୍ସଲ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଭିତରେ ରହିଥିବା ଲୋକେ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାଗତ ଅଗ୍ରଗତି ନେଇ ସନ୍ଦିହାନ ରହିଥିଲେ । କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଏହା ହେବାକୁ ବହୁ ବର୍ଷ ଲାଗୁଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ୨ଜି ପାଇଁ ଦେଶ ଡହଳବିକଳ ହେଉଥିଲା ସେବେ ସାରା ଦେଶରେ ୫ଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଆମର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ପାଦନ ଛଅ ଗୁଣା ବଢିଯାଇଛି । ମୋବାଇଲ ତିଆରି କରିବା ପ୍ରାୟ ୨୮ ଗୁଣା ବଢିଯାଇଛି । ସେହିପରି ରପ୍ତାନୀ ବି ୧୨୭ ଗୁଣା ବଢିଛି । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ମୋବାଇଲ ତିଆରି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଅଂସଖ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ବଡ କମ୍ପାନୀ ସହ ପ୍ରାୟ ୪୫ଟି ଛୋଟ କମ୍ପାନୀ ଅନୁବନ୍ଧିତ ହୋଇ ରହୁଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ଦେଶରେ ୩.୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଆଜି ବି ଦେଶର ଅନ୍ୟ ବଡ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଅନ୍ୟ କିଛି ପରୋକ୍ଷ ସୁଯୋଗ କଥା କହିଲେ ଅନେକ ଅଂସଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଏହାର ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ୪ଜି ଷ୍ଟାକ ଲଂଚ କଲା । ଏହା ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱଦେଶୀ ସଫଳତା । ଏପ୍ରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଥିବା ସାରା ବିଶ୍ୱର ପାଂଚଟି ଦେଶ ଭିତରେ ଭାରତ ଏବେ ନିଜ ନାଁ ଲେଖାଇ ପାରିଲା । ଡିଜିଟାଲ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ଶୁଭ ସଂକେତ । ସ୍ୱଦେଶୀ ୪ଜି ଓ ୫ଜି ଷ୍ଟାକ ପାଇଁ ଆମେ କେବଳ ସିମ ବିହୀନ ଯୋଗାଯୋଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଇଂଟରନେଟ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ବି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ପାରିବୁ । ଖାସ ଏଇଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ୪ଜି ଟାୱାରକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି । କିଛି ଦେଶ ବି ଏଥିରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲୁଥିବା ଡିଜିଟାଲ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକା ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ଏହା ସୂଚୀତ କରୁଛି । ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗରୁ ଅନେକ ସ୍ଥାନ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ରହିଥିବା ବେଳେ ଏଥିପାଇଁ ଏବେ ସେମାନେ ଭଲ ଇଂଟରନେଟ ସେବା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ୪ଜି ଷ୍ଟାକର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି । ଆମର ୪ଜି ଷ୍ଟାକ ବି ଏବେ ଏକ୍ସପର୍ଟ ହେବା ଉପରେ । ଏହା ଭାରତର ବ୍ୟବସାୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସୂଚାଉଛି । ଇଣ୍ଡିଆ ୬ଜି ଭିଜନ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୩୦କୁ ପାଇବାରେ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶବର୍ଷ ଭିତରେ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି । ଏହାକୁ ଆଖିରେ ରଖି ଏକ ସଶକ୍ତ ଆଇନ ଓ ଆଧୁନିକ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ହେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ କେବେଠାରୁ ଅନୁଭୂତ ହେଉଛି । ଟେଲି କମ୍ୟୁନିକେସନ ନିୟମ ଲାଗୁ କରି ଆମେ ଏହା ପାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିଛୁ । ଏହି ଏକମାତ୍ର ଆଇନ ବଳରେ ଭାରତୀୟ ଟେଲିଗ୍ରାଫ ଆକ୍ଟ ଓ ଭାରତୀୟ ୱାୟାରଲେସ ଟେଲିଗ୍ରାଫ ଆକ୍ଟ ଉଚ୍ଛେଦ ହେଲା । ଆମମାନଙ୍କର ଜନ୍ମ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏପ୍ରକାର ଆଇନ ରହିଥିଲା । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହାର ପରିବର୍ତନ ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଏହି ନୂଆ ନିୟମ ନିୟାମକ ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ ଭାବେ ପ୍ରତୀତ ହେଲା । ଆପ୍ରୁଭାଲ ସହଜସାଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା । ଫାଇବର ଓ ଟାୱାର ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏହା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ସୁବିଧା କରେଇବା ସହ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଗଲା । ଦୀର୍ଘସୂତ୍ରୀ ଯୋଜନାରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପର ରୂପରେଖ ପରିକଳ୍ପନା କରାଗଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆଜିକାଲି ସାଇବର ନିରାପତାକୁ ବି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ସାଇବର ଫ୍ରଡମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ରହିଥିବା ନିୟମକୁ କଡାକଡି କରାଯାଇଛି । ଅଭିଯୋଗ ହ୍ରାସ ଲାଗି ବି ମେକାନିଜିମ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଉଭୟ ଶିଳ୍ପ ଓ ଗ୍ରାହକମାନେ ଏଥିରୁ ପ୍ରଚୁର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଦକ୍ଷତାର ପରିଚୟ ପାଇଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆମେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତମ ଟେଲିକମ ବଜାର । ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତମ ୫ଜି ବଜାର ହିଁ ଏଇଠି ରହିଛି । ଉପଯୁକ୍ତ ବଜାର ସହ ଆମର ମାନବ ସମ୍ବଳ, ବୁଦ୍ଧିମତା ରହିଛି । ମାନବ ସମ୍ବଳ କଥା କହିଲେ ଆମ ଦେଶରେଏହା ଭରପୂର ଭାବେ ରହିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆମ ଦେଶରେ ହିଁ ରହିଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବି ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ଚା କପର ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ଗୋଟିଏ ଜିବି ୱୟାରଲେସ ଡାଟାର ମୂଲ୍ୟ କମ ରହିଛି । ଚା’ର ଉଦାହରଣ ଦେବା ମୋର ଏକ ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ । ଆମେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଏକ ଦେଶ । ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଆଉ ଏକ ସଉକ ହୋଇ ରହିନି ବରଂ ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହ ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗି ଭାବେ ଜଡିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିଳ୍ପ ଓ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଭାରତର ଆଗ୍ରହ ରହିଛି । ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ଲାଗି ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜ କରି ଦେବା ସହ ଭାରତକୁ ଖୁବ ଲୋକାଦୃତ କରିପାରିଛି । ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଭିତିଭୂମି ଏନେଇ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସବୁ ବେଳେ କହିଆସିଛି ଯେ, ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ନୂତନ ତଥ୍ୟର ଆବିଷ୍କାର ଓ ସ୍ୱଦେଶରେ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ଏହା ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସମୟ । ମାନୁଫାକଚରିଂଠାରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ମୋବାଇଲଠାରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପାଖରେ ଅସାଧାରଣ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଉଦଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ଚଳିତବର୍ଷ ବହୁପ୍ରକାର ପରିବର୍ତନ ଓ ସଂସ୍କାରର ବର୍ଷ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଓ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବଢିବାର ସମ୍ଭାବନା ବି ରହିଛି । ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଓ ନିବେଶକାରୀମାନଙ୍କର ବି ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କର ସୁପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ଲାଗି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଖୁସି ପ୍ରକଟ କରୁଛି ଯେ ଚଳିତବର୍ଷ ଆଇଏମସି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି । ଫଳରେ ସେମାନେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀଙ୍କ ସମେତ ବୈଶ୍ୱିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ନିଜକୁ ଯୋଡି ପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସେକ୍ଟରର ବିକାଶରେ ନିତ୍ୟ ନୈମିତିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଦିନକୁ ଦିନ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଏମାନଙ୍କର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଅବିସମ୍ବାଦିତ । ସେମାନଙ୍କର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶମୂଳକ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି । ଫଳରେ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଓ ନିବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ଏମିତି ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି ଯାହା ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ସହ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ସରକାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଯଦି ଆଇଏମସି ପରି ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଡାଇଲଗ ଲାଗି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରୁଛି ତେବେ ଅନେକ ଫାଇଦା ହୋଇପାରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,ଲେ
ଗ୍ଲୋବାଲ ସପ୍ଲାଏ ଚେନରେ କେଉଁଠି ସମସ୍ୟା ରହିଛି ତାହା ଆମକୁ ନଜର ଦେବାକୁ ପଡିବ । ମୋବାଇଲ, ଟେଲିକମ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟା ଲାଗି ଭାରତ ପାଖରେ ମହୌଷଧି ରହିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ନେଇ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ କମ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶ ଉପରେ ସୀମିତ ଥିଲୁ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବାଟ ଖୋଜୁଥିଲା । ଏବେ ଆମ ଦେଶରେ ହିଁ ୧୦ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଖୋଜୁଛନ୍ତି । ଟେଲିକମ ନେଟୱାର୍କ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ବି ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପାର୍ଟନର ସନ୍ଧାନରେ ରହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ କଣ ଏନେଇ କାମ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚିପସେଟ, ବ୍ୟାଟେରୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡିସପ୍ଲେ, ସେନସର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ଆମ ଦେଶ ଭିତରେ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଗ ଅପେକ୍ଷା ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଅଧିକା ଡାଟା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଷ୍ଟୋରେଜ, ନିରାପତା, ସାର୍ବଭୌମତା ଦିନକୁ ଦିନ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପଡୁଛି । ଡାଟା ସେଂଟର, କ୍ଲାଉଡ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଉପରେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରି ଭାରତ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଡାଟା ହବରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆମେ ଅଗ୍ରସର ହେବା । ଏହି ଆଇଏମସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଲାଗି ଆଉଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during India Mobile Congress 2025 at Yashobhoomi, Delhi
08 OCT 2025 1:19PM by PIB Delhi
My colleague in cabinet Jyotiraditya Scindia ji, Minister of State Chandra Shekhar Pemmasani ji, representatives from various states, our guests from abroad, all the dignitaries associated with the telecom sector, my young friends from various colleges present here, ladies and gentlemen!
I welcome all of you guests to this special edition of the India Mobile Congress. Right now, many of our startups have given their presentations on many important topics. Seeing presentations on key topics like Financial Fraud Prevention, Quantum Communication, 6G, Optical Communication, Semiconductors, and more, gives me the confidence that India's technological future is in capable hands. I wish you all the best for this event and for all your new initiatives.
Friends,
This event of IMC is no longer limited to just Mobile or Telecom. In just a few years, this IMC event has become Asia's largest digital technology forum.
Friends,
How was this success story of IMC written? Who drove it?
Friends,
This success story has been written by India's Tech Savvy Mindset, it has been led by our youth, India's talent, it has been given momentum by our innovators, our startups. This has been possible because the government stands firmly behind the country's talent and capabilities. Through schemes like the Telecom Technology Development Fund and the Digital Communications Innovations Square, we are providing funding to our startups. The government is funding test beds for technologies like 5G, 6G, Advanced Optical Communications, and Tera-Hertz, so that our startups can build their products. We are facilitating partnerships between startups and premier research institutes in the country. Today, with government support, Indian industry, startups, and academia are working together in many areas. Whether it's developing and scaling indigenous technologies, creating intellectual property through R&D, or contributing to the development of global standards, India is progressing in every dimension. It is the result of these efforts that today India has emerged as an effective platform.
Friends,
India Mobile Congress and India's success in the telecom sector reflects the strength of the vision of Aatmanirbhar Bharat. You remember, when I talked about Make in India, how some people used to make fun of it. People living in doubt used to say that how will India make technologically advanced things? Because, in their times, it took several decades for new technology to reach India. The country gave a befitting reply. The country which once struggled with 2G, today 5G has reached almost every district of the same country. Our electronics production has increased six times compared to 2014. Mobile Phone Manufacturing has grown by Twenty-Eight Times, and exports by One Hundred Twenty-Seven Times. In the last decade, the Mobile Phone Manufacturing Sector has created millions of direct jobs. Recently, data from a big smartphone company has come out. Today, 45 Indian companies are linked to the supply chain of that one big company. Due to this, about three and a half lakh jobs have been created in the country. And this is not just the figure of one company. Today, many companies in the country are manufacturing on a large scale. If we add indirect opportunities to this, then we can imagine how big this number of employment becomes.
Friends,
Just a few days ago, India launched its Made in India 4G stack. This is a major swadeshi achievement for the country. Now India has joined the list of only five countries in the world that have this capability. This is a big step for the country towards digital self-reliance, towards technological independence. Through indigenous 4G and 5G stack, we will not only be able to ensure seamless connectivity but will also be able to provide fast internet and reliable services to the countrymen. For this very purpose, on the day we launched our Made in India 4G stack, nearly 1 lakh 4G towers were also activated simultaneously across the country. Some countries in the world find it astonishing when we talk about 1 lakh towers; these figures seem huge to people. Due to this, more than 2 crore people have simultaneously become a part of the digital movement of the country. There were many remote areas that had lagged behind in digital connectivity. Now internet connectivity has reached all such areas.
Friends,
India's Made in India 4G stack has another unique feature. Our 4G stack is also export ready. This means it will also serve as a medium for India's business outreach. This will also help in achieving India 2030, i.e., ‘India 6G Vision’.
Friends,
India's technology revolution has progressed rapidly in the past 10 years. And to match this speed and scale, the need for a strong legal and modern policy foundation has long been felt. We enacted the Telecommunications Act to achieve this. This single law replaced both the Indian Telegraph Act and the Indian Wireless Telegraph Act. These laws were made at a time when people like you and me sitting here were not even born. And so, at the policy level, there was a need to create a new system in line with a 21st-century approach, and that's exactly what we have done. This new law acts as a facilitator, not a regulator. Approvals have become easier, and right-of-way permissions are being granted more quickly. Its results are also visible. Fiber and tower networks are expanding rapidly. This has increased the ease of doing business, investments are being encouraged, and industries have been facilitated in long-term planning.
Friends,
Today we are giving equal priority to cyber security in the country. Laws against cyber frauds have been tightened, and accountability has also been increased. And the mechanism of Grievance Redressal has also been improved. Both the industry and consumers are getting huge benefits from this.
Friends,
Today, the entire world is recognizing India's potential. We have the second largest telecom market in the world. The second-largest 5G market is here. And along with the market, we also have manpower, mobility and mindset. And when it comes to manpower, India has both scale and skill together. Today India has the largest youth population in the world, and this generation is being skilled on a very large scale. Today India is the country with the fastest growing developer population in the world.
Friends,
Today in India, the cost of one GB of wireless data is less than the price of a cup of tea, I have a habit of giving the example of tea. In Per User Data Consumption, we are among the leading countries in the world. This means that digital connectivity is no longer a privilege or a luxury in India. This is an integral part of the life of Indians.
Friends,
India also appears to be at the forefront of the mindset for fostering industry and investment. India's democratic setup, welcoming approach of the government and ease of doing business policies have made India known as an investor-friendly destination. Our success in digital public infrastructure is a testament to how the government is committed to a digital-first mindset. That's why I say with full confidence - This is the best time to invest, innovate and make in India! From Manufacturing to Semiconductors, Mobiles to Electronics and Startups, in every field, India has a lot of potential and a lot of energy.
Friends,
Just a few weeks ago, on 15th August, I announced from the Red Fort that this year is the year of big changes, big reforms. We are accelerating the pace of reforms, and therefore, the responsibility of our industry and our innovators is also increasing. And our startups and our young innovators have a big role to play in this. With their speed and risk-taking abilities, startups are creating new paths and new opportunities. And that's why I am happy to see that IMC has also invited more than 500 startups this year, giving them the opportunity to connect with investors and global mentors.
Friends,
The role of our established players is continuously increasing in the growth of this sector. These players provide stability, scale and direction to take the country's economy forward. They have research and development capabilities. And that's why, we will be powered by both the speed of startups and the scale of established players.
Friends,
There are many topics related to our industry that require collaboration between young startups, our academia, research institutes, the research community, and policymakers. If a platform like IMC is useful in initiating such dialogue, perhaps our benefits will increase manifold.
Friends,
We have to see where the disruptions are occurring in the global supply chain. Wherever there are global bottlenecks in mobile, telecom, electronics, and the entire technology ecosystem, India has an opportunity to provide solutions to the world. For example, we recognized that semiconductor manufacturing capacity was limited to a few countries, and the entire world was seeking diversification. Today, India has taken significant steps in this direction. Work is underway on 10 semiconductor manufacturing units in India.
Friends,
In electronics manufacturing, global companies are looking for trusted partners that deliver both scale and reliability. The world also wants reliable partners for the design and manufacturing of telecom network equipment. Can't Indian companies become reliable global suppliers and design partners?
Friends,
Mobile manufacturing, from chipsets and batteries to displays and sensors, requires more of this work to be done within the country. The world is generating more data than ever before. Therefore, issues like storage, security, and sovereignty will become increasingly important. By working on data centers and cloud infrastructure, India can become a global data hub.
Friends,
I hope that in the coming sessions, we will move forward with this approach and this target. Once again, I extend my best wishes to all of you for this entire IMC program. Thank you very much to all of you.
Thank you.